Dodaj do ulubionych

Kapitał ludzki mówi dość

17.10.11, 07:40
Fakt, kapitalizm da się leczyć. Jest kilka bardzo skutecznych kuracji. Niestety, jak dotąd żadnemu pacjentowi nie udało się ich przeżyć.
Obserwuj wątek
    • pssz Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 07:40
      Ciekawe, czy będzie kolejna wiosna ludów? A jeżeli tak to co zwojuje?
      • gate.of.delirium Re: Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 07:48
        pssz napisał:

> Ciekawe, czy będzie kolejna wiosna ludów? A jeżeli tak to co zwojuje?
        To co zawsze na przedwiośniu - jeszcze gorszą biedę...
        • kaszebe12 Pomysl ? 17.10.11, 07:52
          Wystarczy zainteresowac sie demokracja w Szwajcarii.-Dla rzadzacego swiatem lobby to ,juz ,jest "rewolucja".
          "Prawda lezy na Puerta del Sol".
          • bezportek Pomyśl? Nie za trudne dla was? 17.10.11, 08:21
            Leniwe i rozkapryszone lewaki z Puerta del Sol, siedzące na zadku w oczekiwaniu na datki (darmo światło, gaz i lokaja?) mają tyle wspólnego z sitwą szwajcarskiej mafii bankowej, co gęś z prosięciem. Zainteresujcie się, skąd się wzięły ich pieniądze, potem spróbujcie sami, zamiast pyskować o jałmużnę.
            A propos lenistwa - nie chciało wam się, towarzyszu kaszebe, użyć polskich znaków diakrytycznych? Rączki omdlewają od pisania, do robótki nieprzywykłe?
            • kaszebe12 Re: Pomyśl? Nie za trudne dla was? 17.10.11, 09:28
              Widze ,ze pan bezportek swietnie opanowal temat ewolucji spolecznej ludzkosci i rozumie pojecie "demokracja".
              Bardzo pana przepraszam za znaki diakrytyczne ,ale moj komputer jest podobny do mojego obywatelstwa , a moje raczki poznaly wiele prac , w tym prace ROBOTNIKA.
    • jola5033 Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 07:58
      Popieram w pełni ten ruch!!!
      To jak banki nas okradają to granda!!!
      To usankcjonowane okradanie obywateli!!!
      Ale wiadomo w czyich one są rękach........
      • guzikiewicz Czosnek 17.10.11, 09:39
        Oczywiście droga jolu5033,banki są w rękach żydów tak sefardim,jak i askenazi.Uporano się z tym już dawno,wydając ustawy norymberskie.I potem okradzani ,uczciwi obywatele zagonili złodziei do jakiegoś Dachau czy innego Auschwitz,gdzie ciężką pracą odpokutowali za swą chciwość.
    • terleo Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 08:04
      Patrzcie na Kapitalistę Palikota. 4xF: filozof, finansista, filantrop, figlarz. *Ten to ma ciekawe życie!*
      • ambegen Re: Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 08:14
        Na początku należałoby wyleczyć dzisiejsze społeczeństwa z takich rzeczy jak "darmowa" służba zdrowia, darmowa edukacja, państwowe emerytury "zapewniające godne życie", zasiłki dla bezrobotnych, państwowa pomoc społeczna, pakiety stymulacyjne dla gospodarki, tworzenie przez państwo miejsc pracy etc. itd. Potem można mówić, że kapitalizm zawiódł - dziwnym trafem to banki finansują tę orgię społecznej chciwości i życia ponad stan w zamian za koncesje na robienie lodów. W kapitalizmie nie ma takich problemów, bo nie ma w nim przymusowego rabunku na "darmowe świadczenia socjalne" i "stymulowanie miejsc pracy".
        • maura4 Re: Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 09:39
          Banki to filantropi. Bierzesz 300 tys. kredytu. Spłacasz 600 tys. Działalność charytatywna po prostu. Padaj na kolana i bij pokłony, bo bank sfinasował twoją orgię chciwości. Jasne odbierz społeczństwu to wszystko, co wymieniłeś. Nie dość, że zarabiają krocie, to jeszcze państwo daje darmozjadom darmową edukację i całą resztę. No, bo przecież 90% społeczeństwa tyrające za nędzne złocisze, to chciwcy. Mieszkania im się zachciewa, samochodu. Za 2tys. pln człowiek jest krezusem.
        • hirszhahr Re: Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 12:59
          Wypadałoby Ciebie leczyć - na głowę. To co krytykujesz, to są zdobycze naszej cywylizacji w kwestii społecznej. Ale super, dla takich jak Ty w ogóle nie powinno być służby zdrowia.
    • dragon113 Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 09:17
      Życia nie poznali a uż chca przeciw niemu protestować. Ciekawe podejście synalków bogatych ludzi. To że Polskę trzeba zmieniać - jest to oczywista prawda. Bo polityczny beton, wszelkiej maści utracił już zdolność ewoluowania. Ale napewno tego nie powinno się robić na ulicy.
      • kaszebe12 Polityczna poprawnosc ? 17.10.11, 09:36
        Bzdury o protestujacych synalkach bogaczy przeczytaliscie w meanstreamowej prasie ?- Do tego stopnia przeprano wam mozgi ? -Moze zaczniecie samodzielny tok myslenia ? -Czas najwyzszy , bo czasy "zielonej wyspy Europy" maja sie ku schylkowi.
        -Widze nawet cwiercinteligentow ,ktorzy zaprzeczaja zdobyczom socjalnym.-Nawet wam nie przychodzi do glowy fakt , ze owe zdobycze nie sa podarkiem jakiegos polityka ,czy bankstera,ale owocem wiekowej walki spolecznej , tak czesto oplacanej krwia...
        Przepraszam ,ze nie jestem lewakiem , a naleze do motlochu , chuliganow , wichrzycieli i spolecznych pasozytow.
        • guzikiewicz Re: Polityczna poprawnosc ? 17.10.11, 09:49
          Panie kaszebe-ja nie potrzebuję żadnych zdobyczy socjalnych,ja nie chcę słyszeć,że coś mi się od kogoś należy.Ja chcę jedynie otrzymać za swą pracę godziwe pieniądze. I żaden lewak mnie nie przekona,że tymi pieniędzmi,wypracowanymi przeze mnie mam się z kimś dzielić.
          Bo coś mi mówi,że wychwalane przez Pana "zdobycze socjalne" to zwykłe złodziejstwo uprawiane na koszt ciężko pracujących "frajerów".
          • kaszebe12 Jasne , panie Guzikiewicz... 17.10.11, 10:33
            Ma pan racje. -Zlikwidowac wolne niedziele , zlikwidowac urlopy , zlikwidowac sluzbe lekarska,zlikwidowac szkolnictwo, zlikwidowac emerytury...
            -Jestem daleki od lewicowych pogladow.
            • guzikiewicz Daleki od zdrowego rozsądku 17.10.11, 11:35
              Panie Kaszebe! Połowa handlu,usług,lecznictwa,komunikacji wszyscy oni pracują w wolne soboty i niedziele,pomimo lewackich zapisów w Kodeksie Pracy.i nie pomstują na wyzysk,chyba że pracodawca chce ich okraść i nie wypłaca należnych dodatków.
              W prywatnej służbie lekarskiej /dentyści laboratoria,długotrwała terapia/leczy się parę milionów Polaków.Oczywiście, jest drogo,ale bedzie taniej,jeśli skończymy z mitem o "bezpłatnej",państwowej służbie zdrowia.Szkolnictwo,tu mógłbym dłużej,bezsensowna i droga produkcja absolwentów,uczelnie pełne stowarzyszeń rodzinno-towarzyskich...daj se Pan spokój z tą zdobyczą socjalną.Powszechne odpisy na ZUS,coraz większe dotacje budżetowe do tegoż Zusu,to ma być zdobycz?
              • maura4 Re: Daleki od zdrowego rozsądku 17.10.11, 15:56
                Dziwnym trafem w tej prywatnej słuzbie zdrowia nie leczy się nowotworów, ani innych wymagających długotrwałej terapii chorób. Nie mają OIOM-ów. Tam robi sie operacyjki, po których na drugi dzień idzie się do domu. Porody i owszem, ale bez komplikacji. Kiedy te się zdarzą, to odwożą do publicznego. To co leczą, robią dobrze i wbrew pozorom dopłaty nie są ogromne.
      • baalsaack Re: Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 10:22
        Jak nie na ulicy, to gdzie? Czekać, aż pojawią się politycy czy partie, na których będzie można zagłosować, a do tego media i sondaże nie napiętnują ich od razu jako "zmarnowany głos"?
      • hirszhahr Re: Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 13:02
        Bogatych?
        Ty w ogóle wiesz, co się na świecie dzieje? Wiesz jak jest bieda w Polsce, że ludzie pracują, studiują, a nie mają co jeść? Że praca nie jest już przykrym obowiązkiem, lecz przywilijem, o który trzeba walczyć wykaszając innych? Wydaje Ci się, że tylko są tu ludzie spacerujący po galeriach handlowych i jeżdżący drogimi samochodami? Sprawdź dane GUS, ile osób jest na krawędzi biedy, ile dzieci nie dojada...

CHCEMY ŻYĆ A NIE TYLKO TYRAĆ I KUPOWAĆ !
        • joly.roger Re: Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 14:39
          hirszhahr napisał:

> CHCEMY ŻYĆ A NIE TYLKO TYRAĆ I KUPOWAĆ !

Tak nieśmiało spytam - kto Cię zmusza do kupowania?
          • kotek.filemon Re: Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 14:43
            > Tak nieśmiało spytam - kto Cię zmusza do kupowania?

Póki co za darmo to jest tylko miejscówka pod mostem i odpadki ze śmietnika. Poza tym absolutnie nic nie zmusza do kupowania...
    • mhm6 te dzieciaki to nei kapitał... 17.10.11, 09:55
      te dzieciaki to nie kapitał...
      tylko póki co OBCIĄŻENIE, generują koszty i mają pretensje, że ktoś od nich czegoś będzie w przyszłości wymagał. Jakoś w USA się nie buntują przeciwko opłatom horrendalnym za college ani studia wyższe. Mają owszem stypendia, ale nie maja uczelni publicznych jak w PL.

Dzieci ze szkoły społecznej zabrały się za bunt... Oddajcie najpierw rodzicom pieniądze za iPody, iPady, markowe dżinsy i butki emu, to pogadamy o pracy.
      • baalsaack Re: te dzieciaki to nei kapitał... 17.10.11, 10:20
        W USA właśnie zaczynają się buntować, jakbyś nie zauważył.
      • kaszebe12 Dzieciaki ? 17.10.11, 10:34
        - Emeryci , lekarze , adwokaci , robotnicy...
    • jagrudz Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 10:03
      Nie byłem w Warszawie bo po prostu informacje naszych gremiów to tylko takie co odpowiada nie spoLeczęstwu a tylko ich sponsorom [mówi się o bezstronności ale to ten szmatławiec wasz kilka razy mi wykasował pewne wypowiedzi] coż działalność w służbie ,ale czyjej ? Co do sprawozdań ,ilości biorących udział [Rzeczywistość a sprawozdaniach, np. w telewizji , to zależnie od nastawienia ,to fakt a informacja to duża różnica .
    • baalsaack Ten dziennikarz powinien dostać jakąś reprymendę 17.10.11, 10:18
      "Starszy mężczyzna przemawiał". Tak trudno się było dowiedzieć, kto to był? Nie jakiś "starszy mężczyzna, tylko Stefan Adamski: pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Adamski
      Redaktorowi nie chciało się zostać dłużej na zimnie, żeby zapytać o nazwisko?
    • same.zalety Kapitał ludzki mówi dość 17.10.11, 10:43
      1. "chcemy zmienić system" super, na co? na komunizm? fajnie jest na Kubie?
      2. my nie mamy kapitalizmu, tylko socjalizm. więc jeśli obecny system się nie podoba, to należałoby skandować "precz z socjalizmem".
      3. weźmy emerytury. kiedy powstawały w XIXw. można było na nie przejść w wieku 70 lat. średnia oczekiwana długość życia wynosiła 45 lat. mało kto dożywał.

teraz można przejść na emerytury w wieku 60-65 lat, oczekiwana długość życia wynosi 70-80. co oznacza, że niemal każdy dożywa i w dodatku pobiera te emeryturę ok 10 lat.

+emerytura powinna polegać na tym, że jak już nie może się pracować to się dostaje ten zasiłek. skoro u nas jest problem z tymi, co na emeryturze dalej pracują, to znaczy że coś nie działa. skoro możesz pracować, to nie powinieneś pobierać emerytury.

i tak to działało. a to że wszyscy się przyzwyczaili, że po prostu od 60 roku życia państwo ma sponsorować ludziom życie, to już żadna zdobycz krwią klasy pracującej, tylko zwykły wyzysk klasy pracującej, bo ktoś na te emerytury musi płacić podatki. ze swojej pracy.

o policjantach-emerytach, to nawet nie mam siły pisać, patrz agent Tomek:/
    • nbs_r Protest jest potrzebny 17.10.11, 11:08
      bo zadluzenie wymyka sie spod kontroli i za 2-3 lata mozemy miec powtorke z konca lat '80-tych (oby nie z '30-tych). Ale jak to jest, ze w takich sytuacjach naglosniej protestuja ci, ktorzy wspoltworza istniejacy system?

W latach '80-tych Solidarnosc tez demonstrowala przeciwko systemowi jednoczesnie domagajac sie wiecej socjalizmu. I (na szczescie na wszystkich i na nieszczescie dla zwiazkowcow) udalo jej sie nawet PRL obalic.

Kto wie, moze obecni protestujacy tez (przypadkiem i nie do konca swiadomie) zrobia cos dobrego dla ogolu.
    • hirszhahr Gwoli ścisłości ... 17.10.11, 12:57
      ... to polska "edycja" Oburzonych raczej powinna się powoływać na okupujących Wall Street, nie na Hiszpanię. Okupujący Wall Street wystartowali z inicjatywy środowiska AdBusters, starej anarchistycznej ekipy. I wcale nie mają oni tam rozmydlonych postulatów, jak w mediach "specjaliści" usiłują dowodzić - decyzje podejmowane są metodą demokracji bezpośredniej, i jak na razie całkiem dobrze im to idzie. Komentujący tez usiłują przylepić inspiracje oburzonych "arabskiej wiośnie" za wszelką cenę, nie widząc, że to kontynuacja protestów antyglobalistów, konsekwencja filmów Moora, inicjatywy Zeitgeist, książek Klein, Baumana, kultury hardcore punkowej i nurtu anarchistycznego polityki, i tego, że coraz więcej ludzi ma coraz bardziej dość takiego świata - i się dołączają do walczących o zmiany. Kontrkultura nie zanikła, nie było pustki, od choćby alterglobalistycznych działań w latach 90 tych, a tu nagle hop z pudełka Oburzeni. To się cały czas dzieje.
      • bezportek Re: Gwoli ścisłości ... 17.10.11, 13:20
        Jeżeli mowa o definicji, towarzyszu hirszhar, to cały ten "kapitał ludzki" raczej wygląda na zaległe odsetki od hipertolerancji i bezstresowego wychowania potomstwa niezdolnego do samodzielnego bytu.
        Czerpiąc zabobonną wiarę z agitacji moore'a przez wypociny "no logic" klein i jej guru, "no aim" chomsky'ego, chamstwo i nieuctwo pleni się wśród maminsynków i podlotków.
        Nihil novi, lewica na tym polega, że nieukom coś się zdaje, ktoś tam wołał, czegoś chciał...
        Ino do roboty, to obie rączki lewe.
        • vasconcelos Ależ milordzie1 17.10.11, 14:52
          A czemuż to Pan się tak uczepił i nazywa swoich przedmówców towarzyszami? To nudne, podobnie jak z obiema lewymi rękoma. Zauważyłam regułę w Pana wypowiedziach: "Jak nie można zaatakować myśli, atakuje się jej autora". I proszę pamiętać, że nazwiska pisze się z wielkiej litery (to tak a'propos Pana ataku na forumowicza "kaszebe12").
      • baalsaack Re: Gwoli ścisłości ... 17.10.11, 16:32
        To Hiszpanie rozpoczęli protesty, oni zorganizowali Marsz na Brukselę i to z tym właśnie marszem związane były protesty 15 października.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka