Dodaj do ulubionych

Niepokoję się o ten marsz

03.11.11, 18:52
Spokojnie panie redaktorze! Pańscy koledzy zza Odry już szykują mołotowy i kamienie! Faszyzm nie przejdzie(a spłonie)!
Obserwuj wątek
    • zdzichupolski [...] 03.11.11, 18:58
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • 123jna Re: Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 22:36
        zdzichupolski - mam nadzieje, ze znasz swe pochodzenie 4 generacja "nazad". Sprawdz je dobrze albowiem goryle patriotyczne beda dokladniejsi. A co do patriotyzmu - prawdziwi wstydza sie za Ciebie.
        • fruu1 Re: Niepokoję się o ten marsz 04.11.11, 00:12
          Cosik się Tobie pomieszało. Co ma pochodzenie , generacja do zachowania, do prezentowanych poglądów. Można mieć tatusia Żyda, mamusie Niemkę, albo Ukrainkę i mieszkając w Polsce być Polakiem z narodowości żydowskiej lub niemieckiej, lub jak komu przyjdzie do głowy.
          Zajęciem Blumsztajna jest udowodnianie, że każdy kto idzie w manifie, która nie powstała pod kuratelą Agory i dzieł jej towarzyszącym jest antyeuropejskim, obciachowym i zaściankowym.
          Nie ma lepszego chwytu retorycznego niż nazwanie jakiejkolwiek inicjatywy nie nieszczającej się w planach Agory inicjatywą faszystowską.
          Nie tu chodzi bynajmniej o ideologię, tylko o mamonę i możliwość wpływania na postrzeganie świata.
          • fruu1 Re: Niepokoję się o ten marsz 04.11.11, 00:18
            żebyś się czasem 123 nie trudziła zdzichu i fruu to to samo.
        • citaobscura ***...zdążyć przed marszem...*** 10.11.11, 23:13
          Nie wiem, co się jutro wydarzy w Warszawie. Mam nadzieję, że jak co roku z Placu Konstytucji, o godzinie 15, wyruszy Marsz Niepodległości skupiający z roku na rok coraz większą grupę świętujących. Organizowany przez środowiska związane ideowo z myślą Narodowej Demokracji jest otwarty dla wszystkich, którzy akceptują jego podstawowy cel – uczczenie niepodległości, rozumianej jako wartość przynoszącą wszystkim polskim obywatelom największą korzyść jaką wspólnota połączona historią może mieć – własne państwo.

Własne państwo nie jest darem danym raz na zawsze, o czym my – Polacy, przekonaliśmy się boleśnie będąc „u siebie” przez zaledwie czterdzieści lat w ciągu ostatnich dwustu szesnastu. I im bardziej byliśmy „u siebie” tym lepiej żyło się nam wszystkim – obywatelom Rzeczpospolitej różnych wyznań i pochodzenia. Obok narodu polskiego ziemie Rzeczpospolitej zamieszkiwali Żydzi, Ormianie, Tatarzy, Ukraińcy, Niemcy, Czesi, Litwini i Białorusini. Przybywali tu, bo ten dom był lepszy niż inne domy, w których doświadczali prześladowań, represji i gwałtów.

Ten dom był tak dobrym domem, że kiedy przepadł, to swoje życie narażali Traugutt, Unrug, Thuggutt, Awejde, Platter, Kruk-Heyderich i Hauke Bossak, Mond, Felsztyn, Pelz, Uiberall.

Był domem tak przyjaznym, że bronili go piórem i słowem Julian Unszlicht, Shahak, Sterling, Rubinstein, Kacnelson, Feldman, Caro, a pamięć o nim przechowuje się do dziś w wielu domach od Nowego Jorku po Tel Aviv, bo jego upadek był upadkiem państwa, które dawało schronienie, w którym prawa mniejszości był przestrzegane, i w którym wszyscy obywateli mieli te prawa RÓWNE, w odróżnieniu od takich, sztandarowych demokracji jak Wielka Brytania czy USA, które nauczyły się cywilizacyjnej sztuki równości dopiero w drugiej połowie XX wieku znosząc ustawodawstwo utrzymujące dyskryminację rasową, religijną i narodowościową.

Był to dom spokojny, w którym w ciągu dwudziestu lat wydarzyło się mniej incydentów na tle narodowościowym niż takich incydentów notuje się ROCZNIE, osobno w Londynie, Paryżu i Berlinie DZISIAJ.

Samych antysemickich incydentów (pobić, gróźb, zastraszania), tylko w Zjednoczonym Królestwie, odnotowano 639 w roku 2010.

Z szacunku dla tego cywilizacyjnego dorobku i z powodu tęsknoty za Polskim ładem i porządkiem, czego ideałem w kontekście dzisiejszego stanu Polski może być II Rzeczpospolita organizuje się Marsz Niepodległości.

Marsz organizują stowarzyszenia, które czerpią swoje korzenie z nurtu narodowego; jednego z głównych nurtów politycznych w drugiej Rzeczpospolitej, który współtworzył tamten dom, do którego tęsknią zarówno Polacy jak i byli bądź obecni obywatele polscy innych narodowości, tak jak spotkana kiedyś na emigracji młoda Ukrainka, która opowiadała o szacunku z jakim jej babcia odnosiła się do wspomnień o nim. Nie do „Banderowszcziny”, ale do tamtej Polski.

Nie jestem endekiem; przyznałem sobie, jak to może zrobić każdy wolny człowiek, ekskluzywne prawo do niepodzielania w całości żadnych poglądów stricte politycznych uznając, że bardziej niż praktyczna strona – a stronnictwo polityczne jest praktyczną stroną działalności publicznej, interesuje mnie świat idei. Mam olbrzymi szacunek do wszystkich nurtów Niepodległej, bo wszystkie nurty zbudowały państwo, które o rząd wielkości przerastało cywilizacyjnie wszystko z czym graniczyło. I dopóki starczyło naboi opieraliśmy się zalewowi barbarzyństwa by uchronić ten dom i wszystkich w nim mieszkających. I kiedy dom runął to swoje administracyjne porządki zaprowadzili w nim obcy. Klasowe i narodowościowe problemy obcy załatwiali jak umieli (na miarę ich rozwoju cywilizacyjnego): rozstrzelania, wywózki, piece krematoryjne, śmierć z głodu, tortury, eksperymenty medyczne, wreszcie masowa eksterminacja.

Dlatego wszyscy powinniśmy przyłączyć się do tego Marszu, bo świętujemy maszerując w nim wyzwolenie od tego wszystkiego, od administracji obcych, od deprawacji, brudu, głodu i zacofania. Od prześladowań etnicznych, rasowych i religijnych.

Słyszę z ust wydawałoby się rozumnych ludzi głosy, że na tym marszu mogą się pojawić jakieś ekstremizmy, jakieś hasła, które ludzie nierozumiejący idei marszu mogą chcieć wykrzyczeć - przeciw innym. Być może, jest to zrozumiałe, że do marszu mogą przyłączyć się ludzie słabo wyedukowani i prości. Być może zbyt prości. I ja takie, incydentalne przypadki z góry rozgrzeszam.

Oddajcie nam, potomkowie Goebbelsów, Jana Mossdorfa i Jana Korolca zamordowanych w Auschwitz, Sachę i Trajdosa rozstrzelanych w egzekucjach to będą ich uczyć i kształcić. Oddajcie księdza profesora Jana Salamuchę, którego rozstrzelaliście w tej samej Warszawie, do której macie podobno czelność jechać ze swoją germańską butą i brakiem elementarnej kultury na wezwanie podobnej wam bandy kryminalistów. Oddajcie nam harcerza Janka Bytnara „Rudego”, wychowanka ONR-u, to poprowadzi tak zorganizowany marsz, o jakim wam się nie śniło, hołoto. Oddajcie Gajcego, którego rozstrzelaliście z zagipsowanymi ustami, żeby nawet po raz ostatni nie mógł krzyknąć: „Niech żyje Polska!”, to będzie młodych ludzi łagodził poezją.

A wy, czerwone plugastwo, zwróćcie nam Irenę Morzycką – Iłłakowicz, którą zamordowaliście po tym jak uniknęła śmierci z rąk Gestapo, wskrzeście Mariana Mariniego, którego zabiliście strzałem w tył głowy w Katyniu, oddajcie nam Doboszyńskiego, zamordowanego strzałem w tył głowy w Warszawie przez waszych was, waszych dziadków, babcie, ojców, matki, wujków, ciocie. Możecie oddać bez paznokci, któreście zrywali... odrosną...

Będą kształcić młodzież, żeby podczas patriotycznych marszów nie wznosiła głupich okrzyków.

Dopóki nie oddacie nie mogę obiecać, że któryś z uczestników marszu nie zawoła: „Hańba spadkobiercom KPP!”, bo chociaż przynależność do KPP jest hańbiąca, to nie powinno się akurat zawracać sobie tym głowy w czasie Marszu Niepodległości. Nie mogę obiecać, że ktoś nie zawoła w kierunku enerdowskiej wycieczki: „Hitlerowcy!”, bo takie mamy skojarzenia widząc niemieckie wycieczki zaprószające ogień na ulicach. Nie mamy kadr, żeby zniszczony pięcioma latami barbarzyńskiej wojny i pięćdziesięcioma latami najbardziej deprawującego ustroju w dziejach naród przemodelować na wzór francuskich hrabiów albo angielskich bankierów, ale wcale nie widzę powodu, żeby za to przepraszać akurat was, a po drugie wcale nie podzielam waszego zamiłowania do modelowania według wzoru jednej partii, jednej gazety i jednej telewizji. Durnoty by wyszły.

I tak macie szczęście, bo w tym Marszu pójdzie akurat najlepsza część naszego narodu. Możecie iść i spróbować coś wchłonąć; tych wartości poskąpiono wam w domach. Nie życzę wam też, żebyście kiedyś stanęli oko w oko z marszem tych, których to wy wyprodukowaliście, i na czyi wzór staraliście się nas wszystkich przerobić.

W głowę zachodzę, jak macie czelność... Ale przecież wy nie rozumiecie tego starego, polskiego słowa...
    • euro_pejczyk1 [...] 03.11.11, 19:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sphinxpinastri 157 03.11.11, 19:20
      Zapraszasz, Blumsztajnie, na wspólną defiladę faszystów i komunistów w Brześciu Nad Bugiem? Hm, trochę mnie to dziwi, hm, chyba odczuwasz jakiś sentyment ze względu na historię...
    • sphinxpinastri Re: 157 03.11.11, 19:35
      Mnie interesuje to, aby Blumsztajn sobie przypomniał, jak komuniści i faszyści wspólnie defilowali. Historia lubi się powtarzać, więc takie przypomnienie może się Blumsztajnowi przydać.
      • euro_pejczyk1 Re: 157 03.11.11, 19:44
        Niemożliwe. Blumsztajn ma pamięć wybo....oooops....wybiórczą.
        • sphinxpinastri Re: 157 03.11.11, 20:03
          Nie sądzę, aby był cynikiem, zbyt wrażliwy na zło. Myślę, że nie pamięta.
          • euro_pejczyk1 Re: 157 03.11.11, 20:10
            Tja..... For siur....
          • hrabiatobayski Re: 157 04.11.11, 02:22
            sphinxpinastri napisał:

> Nie sądzę, aby był cynikiem, zbyt wrażliwy na zło. Myślę, że nie pamięta.

~~~~~~~~~~~~

A co do "tych , którzy to wszystko (oczywiscie!) inspirują..." - to moge tu powiedziec, ze na przyklad Blumsztajn, jak kazdy "prawdziwy rewolucjonista" zawsze uwazal, ze najwazniejszym i podstawowym zadaniem zawodowego komunisty-rewolucjonisty jest oczywiscie wyprowadzenie ludzi na ulice!
            Ale kiedy go spytalem przed laty, czy zechce wziac na siebie pelna odpowiedzialnosc za krew ludzi, ktorzy zostana przez rezym na tej ulicy zabici - zadumal sie i zapatrzyl w przestrzen, na twarz wyszlo mu uczucie ogromnego cierpienia, a potem tylko patrzyl nieruchomo w przestrzen jakby chcial powiedziec z wyrzutem:
            "Ach, jak ty nic nie rozumiesz!"
            Ciekaw jestem, czy mu sie przez te 43 lata punkt widzenia zmienil, czy nadal wpatruje sie tylko uporczywie i z tym samym "niemym wyrzutem" w przestrzen i precyzyjnie kontroluje stopien zmian w swej "wrazliwosci"?!
            Jakby sie nadal cynicznie zastanawial nad tym moim pytaniem sprzed lat...
    • bekessy Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 19:37
      "Według ludzi, którzy pomaszerują w Warszawie 11 listopada, ani takie pomniki, ani takie domy modlitwy Polsce nie są potrzebne."

Najlepiej niech każdy mówi za siebie :))
    • fagay Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 19:44
      Sewek, Sewek - na stare lata dopadla cie jakas obsesja. A pamietam jaki byles rozsadny dawnymi laty.
      Co ci przeszkadzaja, na litosc boska, prawicowcy ? Niech sobie ida i krzycza. Dlaczego od razu dorabiasz im gebe faszystow i kiboli ?
      Czy przyjemnie ci jak mowia o marszu lewicowcow, ze to lewactwo, anarchisci pedaly i trockisci ?
      Czy nie mozna w Polsce demonstrowac bez wzbudzania niecheci i pogardy drugiej strony. ?
      Czemu zaperzacie sie jak Rydzyki i Sakowicze ?
      • euro_pejczyk1 Lewicowcy czy ultralewicowcy? 03.11.11, 19:48
        Jak się ma lewica od ultralewicy? Tak jak Dzierżanowski do Dzierżyńskiego.
    • kirdan1 Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 19:48
      Napisał to Pan z ironią, ale tak trzeba było od początku - dać Marszowi spokojnie się odbyć.
      Nie wiem jaka byłaby reakcja. Ale to co Pan robił rok temu i teraz do tej pory (wzywanie do de facto łamania prawa czyli blokady Marszu) nawet tej reakcji nie pozwala chłodno zaobserwować. Bo robi się zwykła zadyma.
      Widać, że źle się Pan czuje w Polsce. Ja bym naprawdę na Pana miejscu już dawno wyjechał gdzieś do Eljat (piękna pogoda i spokój, Hamas praktycznie nie działa na tych terenach).
      • fagay Re: Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 19:53
        kirdan1 napisał:

> Widać, że źle się Pan czuje w Polsce. Ja bym naprawdę na Pana miejscu już dawno
        > wyjechał gdzieś do Eljat (piękna pogoda i spokój, Hamas praktycznie nie działa
        > na tych terenach).

Jestes obrzydliwa endecka K...
        • 123jna Re: Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 22:48
          fagay - mam to samo uczucie, wstydze sie, ze moj brat mieszka na Zoliborzu w tak zlym towarzystwie gdzie czlowiek z falszywa, czerwona matura pcha sie na prezydenta kraju i mimo, ze przyznal sie do winy to nikt go nie zaatakowal tak jak Kwasniewskiego za brak jedynie dyplomu. Na Zachodzie uwaza sie uzyskanie absolutorium za wyzsze wyksztalcenie, dyplom nie jest wymagany (Szwecja). Ale od razu ze swiadectwem z IX klasy na mature? Skandal i zgroza.
        • kirdan1 Re: Niepokoję się o ten marsz 04.11.11, 10:02
          Zaprzeczam.
          A Ty się uspokój... :-)

Napisałem to bez złych intencji. Autentycznie - jeśli w jakimś państwie czułbym się źle a wciąż miałbym sentyment do kraju przodków - to wróciłbym tam...
          • fagay Re: Niepokoję się o ten marsz 04.11.11, 16:22
            Jesli bez zlych intncji to przepraszam (ale jestem uczulony)
            Krajem przodkow Blumsztajna jest POLSKA - a do jakiego kraju czuje on sentyment - tego nie wiem
    • trajkotek nie kłóćmy się ... 03.11.11, 20:31
      godnie powitajmy potomków faszystów z NRD - niech socjaliści z zachodu połączą swe siły ze swymi wschodnimi braćmi i będzie jak we wrześniu ... oj dostało się wtedy polaczkom, narodowcom paskudnym, miłośnikom Piłsudskiego, Dmowskiego, tradycji niepodległościowych ...

dzieci Blumsztajna
      • euro_pejczyk1 A Sewek z Adasiem 03.11.11, 20:36
        powitają ich gestem...zamówienia pięciu piw.
        • antropoid Re: A to juz akurat domena... 03.11.11, 20:50
          ...kwiatu młodzieży - tej ze wszech miar polskiej. Oni zwykli tak patriotycznie zamawiać piwo i okazywać swe odmienne od feministek poglądy rzucając w demonstrujące kobiety kamieniami.

Niepodległość - jak najbardziej. Od debili też.
          • trajkotek szacuuuunku! 03.11.11, 20:57
            antropoid napisał: (...) Niepodległość - jak najbardziej. Od debili też.

nie zgadzam się z Blumsztajnem, ale nie godzę się, byś go tak nazywał, oj - nieładnie ...
            • antropoid Re: szacuuuunku! 04.11.11, 09:13
              trajkotek napisał:

> nie zgadzam się z Blumsztajnem ale nie godzę się,
              > byś go tak nazywał, oj - nieładnie ...
              ------------

Ot - napisać tylko debil i zaraz nożyce się odezwą.
          • euro_pejczyk1 Re: A to juz akurat domena... 03.11.11, 20:57
            Otóż mylisz się, misiu-patysiu. Bojówki PO też hajlowały. GW o tym nie poinformowała? A to feler... Popytaj czerskistów. Wiedzą doskonale w czym rzecz ale milczą. Bo przecież sami siebie faszystami nie nazwą choć im się to miano słusznie należy.
            • antropoid Re: A to juz akurat domena... 04.11.11, 09:16
              euro_pejczyk1 napisał:

> Bojówki PO też hajlowały. GW o tym nie poinformowała?

No to ty masz szansę, możesz udostępnić materiał zdjęciowy. Zapodawaj.
          • 123jna Re: A to juz akurat domena... 03.11.11, 22:50
            antropod - tak milo, ze choc znalazlo sie tu kilka glosow normalnych ludzi a nie tylko pisowo-faszystowskich osilkow, no i tych spod krzyza. Rzepa tez tu atakuje?
    • stach-poraj Drogi Sewku, Dzieki Ci za to co robisz! 03.11.11, 20:46
      Bo robisz to takze i w moim imieniu, Znam wielu ludzi czujacych podobnie, ale ich glosy nie przebija sie jeszcze przez ten chor ksenofobow, jawnych bezwstydnych antysemitow i sympatykow faszyzmu, ktory jest autentycxznym zagrozenbiem w Polsxe.
      Nie bedzie mnie w Warszawie 11 listopada, ale mam nadzieje, ze te tlumy naszych - Twoich i moich sprzymierzencow przybeda z Europy.
      I jeszcze za naszego zycia byc moze takie "Marsze Niepodleglosci" beda uwazane za straszliwy obciach.
      Zobaczysz, ze tak bedzie!!!

• euro_pejczyk1 Zapraszasz Targowicę. 03.11.11, 20:58
        jw
      • ab_extra Chłopie, tu już były całe dywizje Europejczyków... 03.11.11, 21:18
        Tych z Zachodu i ze Wschodu. Przeżyliśmy ich, przeżyjemy i Blumsztajna z jego pryszczatymi stalinowcami.
    • minstrel515 Ziemkiewicz nie pójdzie. 03.11.11, 21:18
      Pewnie się przeziębi 10 listopada. Potem napisze miażdżący felieton w cyklu: "Myśli nowoczesnego neandertalczyka", o brutalnym zlekceważeniu patriotów przez media i tzw. "społeczeństwo".
    • fruu1 Re: do izraela !!!!!!!!! 03.11.11, 21:19
      pigmejazs napisał:

> ostemplowac, zapakować i do izraela
      > won !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dlaczego tak źle życzysz Naszym Starszym Braciom w Wierze mieszkającym w Izraelu
    • euro_pejczyk1 NIE! 03.11.11, 21:31
      Takich osobników jak Blumsztajn należy po prostu obnażyć. Pokazać ich miałkość, zaprzaństwo, kłamstwo. Oni już wiedzą, że ich czas się kończy. Zobacz jak Blumsztajn wycofuje się rakiem z haniebnego zapraszania potomków Hitlerjugend do Polski. Jak ściemnia Jedwabnem. Tewje Bielskiego nie chce pamiętać. Ale inni PAMIĘTAJĄ żydowskiego bandziora. Blumsztajn brzmi jak jankielowa nuta. Robi pod siebie bo ma świadomość odradzającej się polskiej samotożsamości.
      Powstają media obnażające michnikowszczyznę. Ludzie się organizują - jak za komuny, którą blumsztajny broniły własną piersią bo gazetę dostały w prezencie od komuny. Nie na darmo dziś się z nią kumają. Odpieprzcie się od generała jest tożsame z blumsztajny stoją tam gdzie stało ZOMO. Oni już czują ich koniec. Wychodzą na jaw ich matactwa i zaprzaństwo. Niech tu żyją. W świadomości własnej klęski.
    • green_feldkurat_katz Ale o co panu chodzi 03.11.11, 21:49
      Lewica sobie maszeruje 1 maja (tzn. ostatnio tylko usiłuje nieudolnie), a prawica 11 listopoada. Czy to panu przeszkadza?
    • endargo Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 21:58
      Co za bełkot. Czuję się związany z tym krajem i nie mogę cieszyć się z rocznicy odzyskania przez niego niepodległości, bo mnie Pan Blumsztajn zaliczy do nazistów. To nie duma z przynależności narodowej jest aberracją; aberracją jest odmawianie prawa do jej odczuwania.
      • dean08 Re: Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 22:06
        Problem w tym, że wobec zasług Dmowskiego dla Polski zasługi takiego Blumsztajna takiej jakieś mizerne są.
    • fintyk w moim ogródeczku 03.11.11, 22:23
      sewerek b. - ten ma... co?; noo, siłę taką, moc; bo choć targają nim niepokoje, wylewa żale, mimo to, wbrew temu - ironizuje, choć z wdziękiem czołowego gazettcynika; panie b., pana i... parwowiroza nie zmoże; może więc, mając na względzie przyrodzone szmoce, miast generować bagienne klimaty, zabrać się za pielenie np., agory, z chwastu wszelakiego, nie wyłączając kłącza mentira hipocrita
      • fedorczyk4 Brawo, 03.11.11, 22:39
        mało kto tak jak Wy moi przedpiszcy, udowadnia i unaocznie polski antysemityzm, głupotę, prymitywizm i chamstwo. Myślę że zrobiliście redaktorowi dużą przyjemność. Po raz kolejny udowodniliście, że ma święta rację nawołując do zwalczania wszelkimi siłami pseudopatriotów zalatujacych faszyzujacym nacjonalizmem.
    • 123jna Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 22:33
      Ci Pospieszalscy czy Ziemkiewicze to sa ci dobroduszni idioci przyzwalajacy pozniejszym swoim katom na dzialanie. Tak do niedawna mowilo sie o lewicowcach a dzis znow zagraza nam czarnosecinna prawica. Czy taki Ziemkiewicz naprawde sadzi, ze mu ci lysi mlodziency wybacza pochodzenie gdy dojda juz do wladzy? Bylo wielu takich w 1939 r. ktorzy zaplacili glowa za chowanie jej w piasek. Niech pan uwaza, panie Ziemkiewicz bo historia lubi sie brzydko powtarzac! A zmiluj nie bedzie.
    • 123jna Re: 157 03.11.11, 22:43
      euro_pejczyk1 - mam uczucie, ze zbyt malo ich "wydali". Jak znam zycie w PRL-u to masz czerwone korzenie a dzis kompensujesz zdrade tatusia i mamusi. Udajesz kogos innego.
      • andok777 Re: 157 03.11.11, 23:40
        Co ty kompesujesz człowieku, że ciągle kogoś obrażasz?
      • ewalongoria Re: 157 11.11.11, 06:50
        Nie przypisuj innym tego, co jest w Tobie. Najwyraźniej sam masz problemy osobowościowe i udajesz kogoś innego, skoro innym to przypisujesz. Widac to zresztą po wszystkich Twoich postach. Jak wstydliwą i żenującą przeszłośc musisz ukrywac, że tak się zachowujesz?

123jna napisał:

> euro_pejczyk1 - mam uczucie, ze zbyt malo ich "wydali". Jak znam zycie w PRL-u
        > to masz czerwone korzenie a dzis kompensujesz zdrade tatusia i mamusi. Udajesz
        > kogos innego.
    • balcerek_jozef Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 22:53
      Czytam tak sobie komentarze pod artykułem i zadziwia mnie fakt
      ilu kretynów brunatnych bryluje na tym forum. Czyżby jakiś desant z portalu Fronda?
      • green_feldkurat_katz Re: Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 22:56
        A ilu do tego czerwonych kretynów. Jakby ich zsumować to strach się bać, panie dziejku...
        • fedorczyk4 Re: Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 23:00
          green_feldkurat_katz napisał:

> A ilu do tego czerwonych kretynów. Jakby ich zsumować to strach się bać, panie
          > dziejku...

Nie ma to jak brunatny daltonista.
          • green_feldkurat_katz Re: Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 23:04
            A konketniej, misiu?
      • trajkotek Re: Niepokoję się o ten marsz 03.11.11, 23:39
        balcerek_jozef napisał: Czytam tak sobie komentarze pod artykułem i zadziwia mnie fakt ilu kretynów brunatnych bryluje na tym forum

brunatny kretym, prawie czarny, a zwalczanie czarnych (ciemnych itp) to w końcu priorytet wyznaczony przez szefa
    • paul_kemp Komunizm nie przejdzie 04.11.11, 01:06
      Także obawiam się o ten Marsz. Obawiam się, że polscy patrioci, którzy będą chcieli uczcić pamięć bohaterów walczących o naszą wolność i po prostu świętować jedną z największych wartości dla każdego narodu, zostaną fizycznie zaatakowani przez kryminalistów sterowanych przez takich faszystów jak piszący powyższy artykuł Blumek.
    • czywolno Niepokoję się o ten marsz 04.11.11, 02:55
      Kiedys gdzies w sieci znalazlem zabawny tekst o "ludziach z Zoliborza", o ich etosie, korzeniach ideowych i tym podobnych "dyrdymalach"!
      Najbardziej zabawne w tamtym tekscie - zwlaszcza, kiedy sie czyta powyzszy tekst Blumsztajna - jest swoiste wrzucenie przez autora, ktorego nazwiska niestety nie pamietam, do jednego wora Blumsztajna i braci Kaczynskich...
      A oto stosowny fragment:

"Kaczyńscy Lech i Jarosław
      (Co zostało z księżyca)

Otrzymali staranne wychowanie w dobrym, ciepłym domu. Teraz są odbierani jako osoby pełne uprzedzeń i wręcz chorobliwej podejrzliwości.

Urodzili się na warszawskim Żoliborzu i podkreślają często publicznie, jak wielki wpływ wywarło na nich wychowanie żoliborskie: inteligenckie i patriotyczne. Ta autorekomendacja wydaje się ich przeciwnikom mocno przesadzona, zwłaszcza dzisiaj, gdy Bracia są coraz bliżej prawej politycznej ściany. Przez ogromną część inteligencji postrzegani są jako politycy alergicznie antyinteligenccy.

Dla Seweryna Blumsztajna, żoliborskiego sąsiada Braci z czasów młodości, członka KOR, obecnie szefa „Gazety Stołecznej”, prawdziwa proweniencja żoliborska oznacza naturę lewicową, obywatelską i waleczną. To ludzie lewicy najmocniej, już od końca lat 60., ogłaszali swą niezgodę na komunę. Zawalali kariery uniwersyteckie, uciekali milicji, odsiadywali wyroki..."

Czyli - wedle Kaczynskich:
      "wychowanie żoliborskie: inteligenckie i patriotyczne",
      a wedle Blumsztajna:
      "proweniencja żoliborska oznacza naturę lewicową, obywatelską i waleczną".

Paradoksalnie J.Kaczynski swoj stateczny "inteligencki patriotyzm" dzisiaj na ulicy wspomaga zarem pochodni, a Blumsztajn swoja "lewicowa, obywatelska i waleczna nature" wyraza najpelniej, kiedy bezpiecznie drapie sie w redakcyjnym pokoju dlugopisem tu i owdzie!!!

Wydaje sie, ze jedyne, co ma Blumsztajn wspolnego z J.Kaczynskim - to to, ze (jak to sformulowal autor tamtego tekstu, a co wydaje sie byc bliskie prawdy) przez ogromną część inteligencji osobnicy ci postrzegani są jako alergicznie antyinteligenccy.
      Przy czym niegdys "rewolucyjny" Blumsztajn dzis pozuje na apostola poprawnosci politycznej, chociaz w tej branzy ja bym go raczej widzial wsrod platnych najemnikow!!!
    • czywolno Niepokoję się o Blumsztajna 04.11.11, 03:00

Kiedys gdzies w sieci znalazlem zabawny tekst o "ludziach z Zoliborza", o ich etosie, korzeniach ideowych i tym podobnych "dyrdymalach"!
      Najbardziej zabawne w tamtym tekscie - zwlaszcza, kiedy sie czyta powyzszy tekst Blumsztajna - jest swoiste wrzucenie przez autora, ktorego nazwiska niestety nie pamietam, do jednego wora Blumsztajna i braci Kaczynskich...
      A oto stosowny fragment:

"Kaczyńscy Lech i Jarosław
      (Co zostało z księżyca)

Otrzymali staranne wychowanie w dobrym, ciepłym domu. Teraz są odbierani jako osoby pełne uprzedzeń i wręcz chorobliwej podejrzliwości.

Urodzili się na warszawskim Żoliborzu i podkreślają często publicznie, jak wielki wpływ wywarło na nich wychowanie żoliborskie: inteligenckie i patriotyczne. Ta autorekomendacja wydaje się ich przeciwnikom mocno przesadzona, zwłaszcza dzisiaj, gdy Bracia są coraz bliżej prawej politycznej ściany. Przez ogromną część inteligencji postrzegani są jako politycy alergicznie antyinteligenccy.

Dla Seweryna Blumsztajna, żoliborskiego sąsiada Braci z czasów młodości, członka KOR, obecnie szefa „Gazety Stołecznej”, prawdziwa proweniencja żoliborska oznacza naturę lewicową, obywatelską i waleczną. To ludzie lewicy najmocniej, już od końca lat 60., ogłaszali swą niezgodę na komunę. Zawalali kariery uniwersyteckie, uciekali milicji, odsiadywali wyroki..."

Czyli - wedle Kaczynskich:
      "wychowanie żoliborskie: inteligenckie i patriotyczne",
      a wedle Blumsztajna:
      "proweniencja żoliborska oznacza naturę lewicową, obywatelską i waleczną".

Paradoksalnie J.Kaczynski swoj stateczny "inteligencki patriotyzm" dzisiaj na ulicy wspomaga zarem pochodni, a Blumsztajn swoja "lewicowa, obywatelska i waleczna nature" wyraza najpelniej, kiedy bezpiecznie drapie sie w redakcyjnym pokoju dlugopisem tu i owdzie!!!

Wydaje sie, ze jedyne, co ma Blumsztajn wspolnego z J.Kaczynskim - to to, ze (jak to sformulowal autor tamtego tekstu, a co wydaje sie byc bliskie prawdy) przez ogromną część inteligencji osobnicy ci postrzegani są jako alergicznie antyinteligenccy.
      Przy czym niegdys "rewolucyjny" Blumsztajn dzis pozuje na apostola poprawnosci politycznej, chociaz w tej branzy ja bym go raczej widzial wsrod platnych najemnikow!!!
    • drmuras Pięknie będzie 04.11.11, 06:20
      Zobaczyć jak potomkowie SSmanów blokują przejście ludzi w pasiakach z biało- czerwonymi flagami. Takie rzeczy tylko w tolerancyjnej i nowoczesnej warszafce
    • wing2009 Niepokoję się o ten marsz 04.11.11, 07:30
      Za późno, Panie Blumsztajn

Co głoszą wrogowie marszu!
      * * *

* Jeżeli potrzebujesz szybkiego zamaskowania, a nie masz kominiarki, taką rolę może spełniać koszulka T-shirt założona w ten sposób, że otwór na głowę zostawiamy na oczach, a rękawy związujemy z tyłu

* Bardzo użyteczne są barykady, zza których można razić podchodzących policjantów kamieniami

* Do rozbijania szyku idealnie też nadają się koktajle Mołotowa. Ważne jest, aby każda dziura, każdy wyłom natychmiast był atakowany dużą ilością kamieni

* Jesteśmy grupą radykalnych antyfaszystów mających na celu fizyczne i ideologiczne wyeliminowanie skrajnej prawicy

——————
      Strony internetowe lewacko-faszystowskich, socjalistycznych bandytów z tzw. Federacji Anarchistycznej oraz Antifa Poland
    • 0721x Re: 157 04.11.11, 07:54
      euro to ty jesteś ale z grajdoła pamiętać tamtych czasów nie możesz a to co ci ten kit wciskał to bolszewicki propagandzista typu rydzyk lub kaczorek no i ogólnie to na to forum jakiś straszny syf się zalągł
      • andok777 Re: 157 04.11.11, 19:50
        To nie pisz. Nie będzie syfu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka