Dodaj do ulubionych

Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL

10.11.11, 07:19
Platforma ma już rząd i prezydenta to teraz trzeba zwalić winę za brak reform na PSL?

A co do składki zdrowotnej rolników rozwiązanie jest banalne - nie uchwalać zmian ustawy i czekać aż stracą moc przepisy zakwestionowane przez TK. Niech rolnicy płacą kurami i jajkami za wizytę u lekarza.
Obserwuj wątek
    • koloratura1 Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 10.11.11, 07:31
      Czyżby Tusk był pierwszym premierem koalicji z PSL, który nie pozwoli ogonkowi kręcić psem (co PSL ma opanowane do perfekcji, bo od lat nic innego nie robi)?
      • fraglesi67 Coś czuje że mi kiełkuje.... 10.11.11, 07:41
        ...kaktus na dłoni, stop! pole kaktusów!
        Jakoś nie mogę uwierzyć Donaldowi Pinokio
        • koloratura1 Re: Coś czuje że mi kiełkuje.... 10.11.11, 08:08
          fraglesi67 napisał:

> ...kaktus na dłoni, stop! pole kaktusów!
          > Jakoś nie mogę uwierzyć Donaldowi Pinokio

Ja też mam wątpliwości...
          Ale i nadzieję (że nie będzie matką głupich, któryś już z kolei raz)!
          • asperamanka Re: Coś czuje że mi kiełkuje.... 10.11.11, 08:22
            Obawiam się, że jednak nadzieja nadal będzie matką głupich. Nasi wybitni komentatorzy polityczni wmawiają ci, że PO ma wybór, bo może wziąć kogoś innego do koalicji, a PSL jest pod ścianą, ale prawda jest taka, że PSL też ma atuty w ręku. W większości województw w sejmikach rządzi też koalicja PO-PSL, i w większości województw tę koalicję można odwrócić, i PSL może współrządzić z kim innym. I tu jest pies pogrzebany - jeśli PSL nie dostanie stołków, które bardzo chce na szczeblu centralnym, może zrobić kuku Platformie w terenie, a tam jest spora kasa i synekury do obsaadzenia, i działacze lokalni wkurzyliby się na Tuska.

Więc moim zdaniem jedyne co z obecnych zapowiedzi wynika, to to że Tusk z Pawlakiem umówlili się, że będą na przemian wobec własnych elektoratów grali złego i dobrego policjanta. Zobaczysz trochę przepychanek, i będzie dużo hałasu, a i tak wszystko co istotne, zostanie po staremu.
            • koloratura1 Re: Coś czuje że mi kiełkuje.... 10.11.11, 09:15
              asperamanka napisał:

> Nasi wybitni komentatorzy polityczni wmawiają ci, że PO ma wybór,

Wiesz, ja sama na to wpadłam zaraz po ogłoszeniu wyników wyborów i nawet miałam nadzieję, że Tusk pogoni Waldusia.
              Dalej mam taką nadzieję (niezależnie od tego, czyją ona jest matką), że jednak pogoni, choćby nieoficjalnie.

> W większości województw w sejmikach rządzi też koalicja PO-PSL, i w większośc
              > i województw tę koalicję można odwrócić, i PSL może współrządzić z kim innym.

A PO - nie?
              • asperamanka Re: Coś czuje że mi kiełkuje.... 10.11.11, 12:01
                koloratura1 napisała:

> > W większości województw w sejmikach rządzi też koalicja PO-PSL, i w więks
                > zośc
                > > i województw tę koalicję można odwrócić, i PSL może współrządzić z kim in
                > nym.
                >
                > A PO - nie?

W sejmikach wojewódzkich jest układ partyjny, są w nich PO, PiS, PSL (całkiem mocny, mieli w wyborach na tym szczeblu samorządu około 16% głosów) i zmarginalizowany SLD.

W wielu sejmikach zamiast układu PO - PSL da się zmontować większościowy układ PiS - PSL. PO zamiast z PSL mogłoby współrządzić jedynie z PiS, ale to chyba raczej mało realne.
        • erte2 Re: Coś czuje że mi kiełkuje.... 10.11.11, 09:47
          Lata temu, tak gdzieś w połowie lat '80., - kolega z pracy (zresztą stary komuch) głosił że "kaktus mu wyrośnie na dłoni jeśli 'Solidarność' znów bedzie legalna. Po '89. , jak tylko go spotkałem - pytałem: Brońciu, jak tam twój kaktus ?
    • grba Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 10.11.11, 07:52
      Mówi, że mówi...
    • mawapo Ministerstwo gospodarki dla PSL to jakaś kpina 10.11.11, 08:11
      to jest kluczowe ministerstwo z punktu widzenia reform, a wiadomo że PSLowi jest potrzebne do kręcenia lodów a nie do reformowania kraju.
      • asperamanka Re: Ministerstwo gospodarki dla PSL to jakaś kpin 10.11.11, 08:31
        Odpowiem ci, że Ministerstwo Finansów jest nie mniej kluczowe z punktu widzenia reform, a jedyne co tam się od czterech lat przy Rostowskimm dzieje, to ściemnianie statystyk i kreatywna księgowość. I ponieważ wicenajlepszy minister finansów Europy jest najlepszy, zanosi się na kolejne 4 lata tego samego.

Wart Pac pałaca, a pałac Paca. Tusk po prostu nie ma żadnego parcia na jakiekolwiek reformy, a nawet gdyby je miał, to obawiam się, że nie wie co i jak robić, i chyba nawet nie bardzo rozumie, jak wielkie wyzwania stoją przed krajem. Jedyną osobą w rządzie która wydaje się mieć jakąś spójną koncepcję jest chyba Boni, ale nie widać było żeby Tusk go nadmiernie słuchał.
    • sphinxpinastri 210 10.11.11, 08:51
      Tusk to więcej niż geniusz. Wczoraj mówił, że trzeba zwalniać, aby pośpiech nie zaszkodził Polsce. Dziś mówi, że trzeba przyśpieszać, aby spowalnianie nie szkodziło Polsce. Geniusz nad geniusze.
      • koloratura1 Re: 210 10.11.11, 09:21
        sphinxpinastri napisał:

> Tusk to więcej niż geniusz. Wczoraj mówił, że trzeba zwalniać, aby pośpiech nie
        > zaszkodził Polsce. Dziś mówi, że trzeba przyśpieszać, aby spowalnianie nie
        > szkodziło Polsce. Geniusz nad geniusze. (podkreśl. moje.)

...oczywiście, ten, który czyta, (i słucha), hmm..., ze zrozumieniem...
        • sphinxpinastri Re: 210 10.11.11, 11:19
          Spokojnie, zrozumienie nastąpi, gdy wpadniesz w stary portfel.
          • koloratura1 Re: 210 11.11.11, 08:24
            sphinxpinastri napisał:

> Spokojnie, zrozumienie nastąpi, gdy wpadniesz w stary portfel.

Co ma portfel (stary, nowy, jakikolwiek) do rozumienia / nierozumienia tekstu?

PS.: Taka inteligentna to ja jestem, żeby wiedzieć co masz na myśli. Ale to nie o to chodzi.
    • vibhisana Tusk udaje, że przyspiesza! 10.11.11, 09:05
      Ale to dobrze, bo wyjdzie cała miałkość rządzacej "konserwy", która za nic ma gigantyczne problemy młodych singli i małżeństw z mieszkaniem, pracą, miłością i potomstwem. Ważne, żeby nie podpaść Biskupom. To wzmocni centrolewicę :)
    • pollion1 Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 10.11.11, 10:41
      Widzę że Palikot pogonił do roboty Tuska.
      Niedługo zafunduje mu niewygodne pytania i projekty
      coś trzeba będzie z tym zrobić!
    • wiedzacy_ziemianin Expose - znowu dwiemy się co pinokio nie zrobi lub 10.11.11, 10:54

zrobi odwrotnie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • ryszard-2 Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 10.11.11, 10:58
      Czy nie czas już skończyć to tuskolenie?
    • maxixxx Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 10.11.11, 11:46
      Do końca tego roku plan reform a od stycznia realizacja reform i podniesienie akcyzy
    • ewa1-23 Znamy "ofensywy" ustawowe PO! 10.11.11, 12:41
      A szara strefa rolnicza dalej nie bedzie płaciła podatków od przychodów! Zmiany dot. składki zdrowotnej rolników będą żadne! Witaj Grecjo!
    • kotek.filemon Re: Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 10.11.11, 12:44
      Przewiduję w ramach przyspieszenia VAT 24% w 2012 i 25% w 2013 - odpowiednie mechanizmy są zapisane w spec-ustawie. Przyspieszaj dalej, Vincent, niech młodym wykształconym łby do samej d.upy pourywa od tego pędu...
    • zenon444 Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 10.11.11, 13:11
      Nie pytajcie czy wzrośnie VAT, tylko od kiedy i o ile? I to jest to całe słynne przyspieszenie
      (w spowolnieniu) Premiera Donalda Tuska. Więcej pod linkiem:
      obserwatorpolityczny.pl/index.php/2011/11/09/przyspieszenie-premiera-czyli-wzrosnie-vat/
    • sir_fred Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 11.11.11, 18:44
      Bzdura. Żadnego przyspieszenia nie będzie.
      Przez ostatnie 4 lata każdej jesieni miała być "ofensywa legislacyjna", i co?
      Zresztą już się matołek wygadał, że "tu i teraz" obowiązuje, więc nie liczcie na racjonalne gospodarowanie finansami.
    • malinetta Tusk przyspiesza. Nawet przeciwko PSL 11.11.11, 21:54
      Spoko. Żadnych reform nie będzie.Tusk okradnie wszystkich, z chorymi dziećmi włącznie, aby tylko nie zrobić krzywdy złodziejom z KRUS.

Projekt "reformy" polega na tym, że gospodarstwa do 8 ha nadal nie będą płacić żadnej składki zdrowotnej, co oznacza, że tzw. rolnicy z Marszałkowskiej, czyli oszuści pokroju znanego dziennikarza Ziemkiewicza, będą spokojnie okradać nas nadal. Większe gospodarstwa zapłacą 1,18 zł. od hektara. Składka zamożnego właściciela 50-hektarowego gospodarstwa wyniesie więc ok. 55 zł. (dla porównania; samozatrudniony zarabiający 1500 na rękę musi bulić co najmniej 250 zł.)

Ubezpieczenia emerytalne KRUS-owskich złodziei pozostaną bez zmian - składka ok. 70 PLN miesięcznie, emerytura ok. 700 PLN miesięcznie (czyli tyle, ile dostanie samozatrudniony, który płaci miesięcznie 900 PLN na ZUS).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka