rockville 28.12.11, 07:14 Prezydent Komorowski przed wyborami zapowiedzial dorzynanie watachy. Dzis , kiedy wypelnia obietnice przedwyborcze , ludzie udaja glupich. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
schaffhausen Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 07:23 Brawo,tez tak to widze.Ale kto daje rozkazy ?Czyzby NWO? Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk A gdyby tak spróbować bez refundacji 28.12.11, 09:23 Jak szybko producenci dostosowaliby cenę do popytu? Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: A gdyby tak spróbować bez refundacji 28.12.11, 16:38 Akurat to jest taki towar, że ludzie zapłacą... Zatem słusznie czyni nasz rząd! Odpowiedz Link Zgłoś
anna12-3 Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 07:54 Według wiceprezesa Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, doc. Leszka Czupryniaka, szacuje się, że w Polsce cukrzycę ma ok. 2,5 mln osób, ale o chorobie wie 60 proc. z nich: – Cukrzyca jest przyczyną ok. 4 mln zgonów, głównie z powodu powikłań sercowo-naczyniowych, jak udary mózgu i zawały serca. Choroba istotnie skraca długość życia i pogarsza jego jakość. Jest wiodącą przyczyną amputacji nóg, niewydolności nerek i istotną przyczyną utraty wzroku - mówił doc. Leszka Czupryniak. I dalej: Powikłania cukrzycy, takie jak choroby sercowo-naczyniowe, niewydolność nerek, amputacje nóg czy utrata wzroku, kosztują budżet państwa 5 razy więcej niż leczenie samej cukrzycy – wynika z raportu, który otrzymała PAP. Został on przygotowany przez Akademię Leona Koźmińskiego w Warszawie. Autorzy raportu oszacowali, że całkowity koszt cukrzycy w Polsce wynosi ok. 6 mld zł rocznie. Blisko 50 proc. z tego stanowią koszty pośrednie, czyli związane z utratą produktywności spowodowaną wcześniejszymi rentami i dniami niezdolności do pracy z powodu zwolnień lekarskich. Ponad to wg.autorów raportu: Z informacji przesłanych PAP przez dyrektora Biura Prasy i Promocji MZ Krzysztofa Suszka wynika, że na „Program Prewencji i Leczenia Cukrzycy w Polsce” przeznaczono w 2010 r. niecałe 1,5 mln zł, a w 2011 r. zaplanowano środki w wysokości 2,5 mln. Jak się analizuje te wszystkie dane/tylko niektóre/-to wychodzi na to,że w Ministerstwie Zdrowia ,albo pracują idioci,albo indolenci. 6mld.zł. -leczenie powikłań cukrzycowych tylko 2,5 mln. na walkę z cukrzycą oszczędności z tytułu ogłoszonej listy - może 200 mln. Przecież trzeba być idiotą,żeby nie przewidzieć wzrost powikłań cukrzycowych przy przymusowych oszczędnościach ubogich chorych na właściwych droższych lekach,albo paskach do mierzenia poziomu cukru. Konia z rzędem temu,kto sensownie wytłumaczy ten idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Mordercy ! 28.12.11, 08:37 Piszesz o idiotach i indolentach , Anna ? "Jak tak dalej pojdzie , uwierzymy , ze zawodowi politycy dzialaja na rzece spolecznego dobra" Odpowiedz Link Zgłoś
villianna Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 18:35 Do tego co napisała anna12-3 dodałabym pytanie jakie będą koszty medyczne i społeczne dzieci z nieleczonych cukrzyc ciążowych? Stać nas na to by całe życie leczyć i utrzymywać upośledzone dzieci urodzone z takich cukrzyc? Widocznie jesteśmy bogatym krajem... Odpowiedz Link Zgłoś
kobra1956 Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 08:00 Życzę aby wszystkim co wymyślili to zabijanie cukrzyków całe rodziny zachorowały na tą groźną chorobę..Zobaczymy wtedy jak ceny leków polecą w dół... Odpowiedz Link Zgłoś
sphinxpinastri 405 28.12.11, 08:27 Zrozumcie, budowa Zielonej Wyspy musi kosztować! Niezbędne są ofiary. Więcej zapału, entuzjazmu, mniej dolegliwości i utyskiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: 405 28.12.11, 08:45 Skad ja to znam , sphinx ?-W moim materlandzie politycy pozwolili na smierc ,w upale,19-u tysiecom obywateli. -Ci sami politycy , dla kilku groszy, zarazili wirusem HIV minimum 5000 innych obywateli.-Oni sa "odpowiedzialni , lecz niewinni". -Ale masz racje -grunt to zapal i wiara.-Obywatele entuzjastycznie uwierzyli , ze zagrypione pticy i chmura czernobylska zatrzymaly sie na szczelnej ,panstwowej granicy...-wiara i zbiorowa glupota czynia cuda ! Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Namiary na wrażliwych urzędników 28.12.11, 09:02 www.mz.gov.pl/wwwmzold/index?mr=m01411&ms=&ml=en&mi=141&mx=0&ma=656 Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Namiary na wrażliwych urzędników 28.12.11, 09:18 Nie udalo mnie sie wejsc na strone , drmuras , ale nie zapominaj , ze owi "urzednicy" sa tworami zawodowych politykow , ich podpora. Odpowiedz Link Zgłoś
haen2010 No to się Kopaczowa zeświniła na koniec 28.12.11, 09:25 Dobrze wiedziała, jak ludzie ten olbrzymi przewał odbiorą. Teraz jest marszałkinią i ma cukrzyków w dupie. Odpowiedz Link Zgłoś
wd47 Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 09:26 Aby nie ująć broń Boże Kościołowi, należy zabrać tym co szybciej z braku środków ten Kościół wesprą. Arłukowicz ma serce po właściwej stronie, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
alikpalik Walka z cukrzycą? 28.12.11, 09:28 Przez eutanazję cenową? Paranoidalne pomysły NFZ i Ministerstwa Zdrowia! Odpowiedz Link Zgłoś
rowerek2010 glosowaliscie na PO ? to macie. to dopiero 28.12.11, 10:01 poczatek biedy z nedza a jeszcze jak nasze slonce peru wpusci nas w strefe euro to dopiero bedzie jeczec. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: glosowaliscie na PO ? to macie. to dopiero 28.12.11, 10:09 A madry narod i tak pojdzie na sped wyborczy , do kosciola i na promocyjne zakupy... "Lechia gola !" Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaala5 Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 10:21 Teraz wielka tragedia! Bo leki drożeją i będzie trzeba dietę trzymać, bo do tej pory większość cukrzyków diety nie trzyma bo po co jak insulinke sobie wezmą i jest ok! Pracuję z takimi ludźmi i wiem to, że 80% chorych na cukrzyce mogli by żyć bez insuliny gdyby schudli i trzymali zalecona przez lekarza dietę! Nie raz słyszałam, że kawałek torcika sobie na urodzinkach zjem to insulinki więcej wezmę i będzie dobrze! No oczywiście nie mówię o dzieciach bo to zupełnie inna sprawa tam bez insuliny sie nie da, przynajmniej przy typie 1. Bo z otyłości dzieci teraz tez coraz częściej na typ 2 chorują! Odpowiedz Link Zgłoś
anna12-3 Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 11:17 Oj kasiaala5-przeczytałaś artykuł? Głównie dotyczy dzieci. A o genetyce słyszałaś? Przyczyn cukrzycy jest bardzo wiele,ja osobiście znam szczupłych cukrzyków. W sumie nie wiem po co ten twój wpis. Polecam Ci dokładniej zapoznać się z przyczynami tej choroby. Cukrzycy zazwyczaj trzymają dietę,bo wiedzą jakie są skutki jej nie trzymania,a jednorazowe,okazjonalne odstępstwo od tej diety,na pewno nie ma związku z proponowanymi cenami. Cukrzyca jest chorobą nieuleczalną,wieloletnią i wymaga wiele wyrzeczeń. Wiem o czym piszę,bo sama na nią choruję od 4lat i dlatego,że się pilnuję,cały czas jestem na tabletkach. W rodzinie moja babcia miała cukrzycę,moja mamma i jej 5 rodzeństwa miało cukrzycę,a teraz ja i moi kuzynowie maja tą chorobę. Odpowiedz Link Zgłoś
polprawdy Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 12:13 Polecam zapoznanie się z epigenetyką (uwarunkowanie genetyczne to NIE wyrok) oraz z filmem Simply raw. Są szanse na lepsze życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 11:32 Zanim napiszesz nastepna bzdure , zastanow sie , kasiu... Odpowiedz Link Zgłoś
maxixxx Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 12:19 Jasny szlag mnie trafia jak czytam opinię osób, które nie mając podstaw wiedzy w sprawach specjalistycznych się wypowiadają jednocześnie obrażając ludzi Zgodzę sie tylko z tym, że przestrzeganie właściwej diety bardzo pomaga ( to zresztą rada w przypadku każdej innej dolegliwości ale i gdy człowiekowi nic nie dolega to też warto jeść tak by organizm się odwdzięczył działając sprawnie ) i fajnie jakbyś droga kasialu na tym zakończyła Cała reszta Twojego komentarza nadaje się tylko i wyłącznie do zapomnienia i gdy się mocniej rozglądniesz i posłuchasz swoich znajomych chorych na cukrzycę to zrozumiesz dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaala5 Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 16:02 To nie są moi znajomi! to są moi pacjenci! I skoro mówię to wiem o czym! Totalnie non compliance! Cukier wygrywa z walką z cukrzycą! Niestety taka prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
anna12-3 Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 19:54 Skoro jesteś "lekarzem" to tym gorzej dla ciebie. Na pewno nie chciała bym być Twoją pacjentką. Ale skoro tak,to wytłumacz,dlaczego w zamierzeniu ustawy jest zmuszenie co najmniej ponad 1mln.200tyś. cukrzyków do zmiany glukometru,albo do wykupowania pasków bez refundacji,a więc po 50-70zl. Zmiany,która może kosztować każdego chorego ok.kilkuset zł. Cukrzyca typu II dotyka najczęściej ludzi starych,a więc emerytów i rencistów-najbiedniejszej grupy społecznej. Strzeliłam 1mln.200tyś. bo praktycznie ok.70-80% używa glukometrów,które chce zmienić Ministerstwo. Dlaczego lepsze mają być glukometry produkowane od kilku miesięcy przez jedną firmę farmaceutyczną. Lobbing,czy może jeszcze coś innego? A,gdzie jest w tym wszystkim chory pacjent? Odpowiedz Link Zgłoś
geroza Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 11:53 rockville napisał: >...... zapowiedzial dorzynanie watachy. < A konkretniej ? Bo takiego słowa w Słowniku języka polskiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
freitag23 Re: Nowa cena cukrzycy 29.12.11, 11:40 Geroza, szukając w słowniku "watachy" zapomniałeś o całej istocie zagadnienia. O "zarzynaniu Watachy" mówił nie Prezydent Komorowski, ale minister Sikorski. A co do istoty sprawy, to dla mnie - od 14 lat wiem , że mam cukrzycę- najgorszą porą roku jest zima i słotna jesień,gdyż wtedy nie mogę jeżdżić na rowerze. Przejeżdżając około 30,40 km dziennie nie muszę brać insuliny, cały cukier spalam i aby wrócic do domu muszę zjeść coś słodkiego, bez pomiaru cukru. Baton lub kostki cukru mam zawsze przy sobie, zaś insuliny nigdy. Jako stary i doświadczony "cukiernik" , pasków do pomiaru (Roche) używam co 4-5dni, poziom cukru mogę ocenić po kolorze i gęstości krwi , "ćwiczenia czynią mistrza" oczywiście pod kontrolą mojego wspaniałego lekarza i prowadzonego systematycznie notatnika z wynikami pomiarów i okoliczności moich zachowań. Piszę o tym tak dużo, aby ktoś nie myślał, że zgadzam się z zapowiedzianymi podwyżkami cen lekarstw, gdyż jest to draństwo ubrane w patriotyczne szaty miłościwie nam panujących, udających fachowców "polityków", którymi na najwyższych stołkach są - coraz częściej, byli lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
polprawdy Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 12:15 Skoro chcemy żyć w kraju ludzi zdrowych i bogatych, to trzeba się pogodzić, że drogi do tego celu są różne. Jedną z nich jest eliminacja biednych i chorych;) Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 12:17 Ja jestem zdania, że wszystko, łącznie z insuliną trzeba sprowadzać z Chin - bez bzdurnej refundacji będzie tańsze o 50% a zachodnie koncerny mogą się ugryźć w 4 litery - to sa prawdziwi krwiopijcy nie nasz NFZ, minister zdrowia, czy kogo tam jeszcze wymieniacie. Odpowiedz Link Zgłoś
mig-77 Trzeba natychmiast odtworzyc pabnstwowa Polfę 28.12.11, 17:21 nacjonalizujac ponownie firmy, ktore zostaly nam ukradzione przez globmafie. Chinszczyzna nie jest rozwiazaniem, bo jest silnie toksyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
boykotka Re: Trzeba natychmiast odtworzyc pabnstwowa Polfę 29.12.11, 06:39 Chińczycy robią i 'szajs" i całkiem dobre podróbki. Polecam : m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105226,10495857,Tani_lek_generyczny.html Odpowiedz Link Zgłoś
cezar113 Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 12:55 Oj ludziska nie wiecie o co chodzi, a chodzi o to żeby tych słabych ,chorych jak najszybciej usunąć z tego świata ile przybędzie pieniędzy do budżetu a o pieniądze chodzi a nie o człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
mig-77 przyszedł prikaz ekterminacji połowy Polaków 28.12.11, 17:18 wiec Rostowski , Tusk i Komorowski go realizuja. A prikaz przyszedl od mafii NWO. Polska zaplaci wiele miliardów haraczu globalnym mafiom, ale odmawia pomocy wlasnym ciezko chorym obywatelom, ktorzy umra bez lekow. Oto medyczny holokaust Polakow w wykonaniu PO. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Re: Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 18:13 rockville napisał: > Prezydent Komorowski przed wyborami zapowiedzial dorzynanie watachy. Dzis , kie > dy wypelnia obietnice przedwyborcze , ludzie udaja glupich. Sz.P. gwoli prawdy: Dorzynać (dokładnie: dorżnąć) watahę chciał Pan Radek Sikorski. A to co się dzieje, to nic innego jak obraz tego, co będzie się działo gdy PO zacznie cokolwiek robić. Podkreślam COKOLWIEK. Może niech już lepiej razem z Panem Premierem Donaldem wrócą do grania w piłkę nożną. I dalej niech nic nie robią. Przynajmniej nic nie POpsują. Dotychczas dzięki nic-nie-robienu tego rządu-nie rządu jakoś "obstaliśmy" (na razie) w kryzysie. Odpowiedz Link Zgłoś
green_feldkurat_katz Cukrzycy, popierajcie PO czynem 28.12.11, 18:23 umierajcie przed terminem Odpowiedz Link Zgłoś
kosmata_morda_irasiada Nowa cena cukrzycy 28.12.11, 19:47 Tu są cztery problemy: 1. Paski. Usiłowałem znaleźć te mityczne paski kosztujące 12 PLN na liście leków refundowanych i jakoś mi się nie udało. W Polsce najbardziej rozpowszechnione są glukometry Optium Xido, i Accu-Check - paski do nich kosztują prawie 50 PLN za paczkę czyli 50 sztuk. Sprawdzałem jeszcze kilka innych firm i i tylko w jednym przypadku cena wynosiła ok. 38 PLN. W przypadku ustabilizowanej cukrzycy paczka na miesiąc wystarczy, ale jeśli pacjent jest stary, to zdarza się mu, że taki pasek zepsuje, na dodatek na ogół mają również cukier skaczący podobnie jak młodzież z jedynką. Czyli oni tez potrzebują tego więcej. Jest jeszcze jedna kwestia - dla prawidłowego leczenia trzeba mieć możliwość obróbki danych z glukometrów. Część z nich daje się podłączyć do komputera za pomocą specjalnego kabla który z jednej strony ma specjalizowaną końcówkę którą wtyka się do gniazdka do którego wkłada się paski a z drugiej strony jest złącze RS, USB, albo iRDA. Przy zmianie glukometru trzeba ten specjalny kabel dokupić, podobnie oprogramowanie. Chciałbym wiedzieć jaki glukometr miałbym kupić by był w miarę dokładny i na dodatek miał możliwość podłączenia do komputera i by móc korzystać z tanich pasków. Dobrze byłoby też móc sobie zobaczyć poziom ketonów. I tu pytanie: czy są tanie paski do mierzenia poziomu ketonów? Oczywiście nie każdy glukometr to umie. I na tym wcale problematyka glukometrologii się nie kończy... Paski pozwalają wiedzieć jak działa organizm diabetyka. Ich słabsza dostępność oznacza, że dla wielu ludzi to może oznacza rezygnacje z kontroli poziomu cukru, a to z kolei poskutkuje np. wzrostem ilości amputacji stóp lub ich części (zespół stopy cukrzycowej) - takich amputacji dokonuje się kilkadziesiąt tysięcy rocznie. Jak widać z pomysłów NFZ - chyba za mało. Retinopatie polineuropatie itd. Cukrzyca atakuje wszystko - układ kostny również. 2. Insuliny: Są odmiany insuliny, które kosztują po kilkaset PLN za opakowanie. I tu dopiero jest problem... Bo o refundacji jakoś nie słychać. A co z pompami insulinowymi i dlaczego są one refundowane dla młodzieży i co jak skończy 26 lat to co? Nadmieniam, że to nie jest kwestia jednorazowego zakupu pompy, która kosztuje (najtańsze jakie widziałem - to było coś koło 10 000 PLN). Utrzymanie tego kosztuje też kilkaset PLN miesięcznie. 3. Lekarstwa najnowszych generacji. Od co najmniej dwóch lat mówi się o refundowaniu np. Januvii - i co? - nadal miesięczna kuracja kosztuje ok. 200 PLN miesięcznie. A to jest lek, który pozwala opóźnić konieczność brania zastrzyków. Do tego dochodzi cała masa innych lekarstw, np. nasercowych itd. Albo zupełnie prosta sprawa: witaminy - jest Benfogamma która jest polecana dla diabetyków, bo zawiera np. dobrze przyswajalną witaminę b1 w znaczących ilościach (organizm diabetyka zuzywa ją w tempie kilkunastokrotnie większym niż organizm zdrowego człowieka). W najlepszym przypadku miesięczne leczenie to kolejne 50 PLN. Do tej grupy problemów można wrzucić jeszcze np. opatrunki z jonami srebra stosowane (niestety rzadko) w leczeniu zespołu stopy cukrzycowej. Co z ich refundacją? 4. Edukacja/profilaktyka: - praktycznie nie ma książek kucharskich dla diabetyków dostosowanych do polskich realiów. Książki typu poradnik prof. Tatonia nie bardzo nadają się do codziennego stosowania. Są obcojęzyczne kuchnie dla diabetyków, ale często jest tak, że przepis z takiej książki jest wykonalny w dużym mieście bo tam się dostanie wszystko co trzeba, ale już niekoniecznie w małym mieście, czy na wsi. - na opakowaniach produktów spożywczych nie ma IG. Są kalorie zawartość białek, węglowodanów etc. To też jest potrzebne. Nawet bardzo. - generalnie diabetycy są słabo uświadomieni n.t. tego czym naprawdę jest cukrzyca, jak się odżywiać co robić itd. Brakuje naprawdę przystępnych poradników. W poradniach diabetologicznych kończy się na ulotkach z których niewiele wynika w praktyce. A tym bardziej ludzie którzy cukrzycy nie przerabiali na własnej skórze często piszą takie bzdury, że... nie wiadomo śmiać się czy płakać. Oczywiście w przypadku ludzi z dwójką schudnięcie pozwala utrzymać jakoś cukrzycę w ryzach, ale cukier nadal trzeba kontrolować. W dodatku są diabetycy którzy mogą żreć a nie jeść bez negatywnych skutków, a są i tacy co naprawdę ostro przestrzegają nawet bardzo restrykcyjnej diety i na niewiele to pomaga. To kwestia osobnicza. Z drugiej strony czysto po ludzku ja rozumiem, że człowiek chory na cukrzycę chciałby żyć normalnie, bo przecież kłucie się parę razy dziennie w palec, czy w podbrzusze, czy liczenie różnych wymienników (kuchnia diabetyka to laboratorium chemiczne) NIE JEST NORMALNE . I ze chciałby od czasu do czasu normalnie coś zjeść i wypić. Oczywiście od czasu do czasu a nie codziennie. Szkoda, że nasi wielcy zarządzający ochroną zdrowia tego nie rozumieją (zresztą nie tylko tego). I jak widać z niektórych postów nie tylko oni. Odpowiedz Link Zgłoś
anna12-3 Re: Nowa cena cukrzycy 29.12.11, 08:06 Dziękuję Ci za bardzo mądry wpis,w którym spróbowałeś ująć problemy cukrzyków. Jednak nie uwzględniłeś bardzo istotnego problemu,czyli biedy polskich cukrzyków. Na cukrzycę typu II zapadają najczęściej ludzie w podeszłym wieku,a więc emeryci,renciści,mający bardzo skromne środki na życie. Żeby żyć,muszą jeść,a czym mogą "zapchać" żołądek? Otóż zazwyczaj są to produkty "złe" dla cukrzycy /chleb,kluski,pierogi itp./ Dobre produkty są drogie/chude mięso,indyk,niektóre owoce itp./,jeśli do tego dodamy polską, tradycję,brak świadomości,brak sklepów dla cukrzyków itp. to błędne koło zamyka się. Wydaje mi się,że ten problem jest też niebagatelny. Odpowiedz Link Zgłoś
r1111111 Nowa cena cukrzycy 29.12.11, 11:36 "Az trudno uwierzyć, by rząd, który chce dopłacać do In vitro, a w każdym razie tego nie wyklucza, pozbawiał ludzi po przeszczepach dostępu do tańszych leków. Z tego co mówią eksperci wynika, że z listy wypadły drogie leki, które są niezbędne do przeżycia po przeszczepieniu organu. Jak to wytłumaczyć obywatelom? To jest postawione na głowie. " wiadomosci.wp.pl/title,To-on-moze-byc-pierwsza-ofiara-w-rzadzie-Tuska,wid,14120797,wiadomosc.html?ticaid=1da4c Odpowiedz Link Zgłoś