kazimirz 29.12.11, 19:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jurek4491 Złe wścibstwo władzy 29.12.11, 19:42 Jaki biedny ten Trybunał Konstytucyjny tyrają dniami i nocami tyle mają roboty,podwyżkę trzeba im dać to i wydajność wzrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bolek_i_jego_worek Złe wścibstwo władzy 29.12.11, 21:05 Typowy artykuł z Czerskiej. Świetny przykład dlaczego na Wyborczą mówi się Wybiórcza. Słowem nie ma napisane, że dziennikarze ci zajmowali się katastrofą smoleńską. Jest owszem wspomniane nazwisko prokuratora ale bez przypomnienia szczegółów. Zadanie po raz kolejny wykonany: Wyborcza walczy o wolność słowa ale bez uszczerbku dla własnej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
sphinxpinastri 410 29.12.11, 21:14 Aj, przesada, wyborcza przesadza. Władza mogłaby inwigilować 100 % dziennikarzy, a inwigilowała zaledwie 0. 00001 %. Więcej optymizmu. Rzuca pan kłody pod nogi Tuska budującego Zieloną Wyspę. Odpowiedz Link Zgłoś
oldnick5 Re: 410 29.12.11, 22:19 Dziennikarze mają dokładnie takie same prawa i obowiązki jak inni obywatele. Owszem, wyjątkiem jest przywilej zachowania w tajemnicy źródła informacji - lecz nie wtedy, gdy przekaz informacji ma cechy przestępstwa. O tym zaś, czy ma (nie ma) może ostatecznie/prawomocnie decydować tylko sąd. Nie widzę żadnych przesłanek, by do czasu takiego wyroku prokuratura i służby specjalne miały stosować wobec dziennikarzy inne reguły postępowania niż wobec niedziennikarzy. Stanisław Remuszko www.remuszko.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sphinxpinastri Re: 410 29.12.11, 22:50 Władzę trzeba wspierać, ba, władza to w Konstytucji powinna mieć zapis, że każdy obywatel jest potencjalnym przestępcą, więc trzeba go nieustannie inwigilować. Odpowiedz Link Zgłoś
susenka Złe wścibstwo władzy 30.12.11, 08:21 Panie redaktorze. Po pierwsze prokuratura to nie władza, jak Pan sugeruje w tytule. Taki tytuł to nadużycie. Po drugie obowiązek ochrony informacji niejawnych spoczywa na wszystkich, czyżby nie uczyli tego na studiach dziennikarskich?. Kłania się znajomość orzeczenia Sądu Najwyższego. Po trzecie informacje niejawne mogą być udostępniane wyłącznie osobie uprawnionej, inaczej mówiąc tylko osoby uprawnione mogą mieć do niej dostęp wtedy i tylko wtedy, gdy jest to im potrzebne do wykonywania obowiązków służbowych. Czy dziennikarz to osoba uprawniona? Po czwarte prokuratura ma obowiązek chronić tajemnicę śledztwa. Skoro pojawiły się symptomy jej ujawnienia, a podejrzanym był cywilny prokurator prokuratury wojskowej to jej obowiązkiem było podjęcie działań mających na celu wykrycie źródła przecieku. Reasumując, dziennikarze nie są świętymi krowami, nie wszystko im wolno. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Ja mam nadzieję że informatorzy Czuchnowskiego 30.12.11, 10:36 pójda siedzieć. Sprzedawanie ściśle tajnych materiałów dziennikarzom jest powaznym przestepstwem. Przy okazji jeśli sie okaże że informatorzy dostawali od GW (czy innej gazety) za te materiały kasę to będzie podstawa do postępowań karno - skarbowych przecwiko takim praktykom. Dziennikarze zwłaszcza zmotywowani ideowo - politycznie jak Czuchnowski to nie są święte krowy i nie można im pozwolić na łamanie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
2_mirabelka40 Złe wścibstwo władzy 30.12.11, 10:58 Panie Redaktorze, nie wiem czy Pan czyta komentarze, mam nadzieję, że tak. Otóż jestem przeciwko bezpodstawnym inwigilacjom ale też stanowczo protestuję przeciwko nadużywaniu "władzy" przez dziennikarzy. Dziennikarzy, którzy są narzędziem w rękach niektórych osób czy grup. Myślę tu o tzw. przeciekach do prasy czyli podanie dziennikarzowi poufnej nie zawsze do końca prawdziwej informacji. Najczęściej ta informacja jest podana w jakimś, nie zawsze czystym, celu. Jakiś czas temu "RZ" była takim narzędziem do puszczania różnych informacji. Ostatnio trochę mniej. Jestem za dostępem do informacji ale informacji sprawdzonej, rzetelnej, zdobytej w sposób legalny. Odpowiedz Link Zgłoś