Dodaj do ulubionych

Euklides zabójca - pytanie z 4XII

IP: *.aura.com.pl 04.12.02, 07:55
Dzięki. Na tym chyba kończy się mój udział w Lidze. Tolerowałem w szkole
kombinatorykę i algebrę; geometrii nie znosiłem, zwłaszcza abstrakcyjnej,
choć podobno jest najciekawsza.
Chciałbym w tym miejscu wyrazić szczery podziw dla starożytnych myślicieli;
Euklidesowi i Eratostenesowi. Patykiem na piasku, czyli w pamięci, stworzyli
sita arytmetyczne i przestrzenie geometryczne, które do dzisiaj zadają nam
bobu.
Płaska przestrzeń wielowymiarowa? Senks...
Obserwuj wątek
    • cracket Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII 04.12.02, 08:27
      Jaki zabójca??? Ja się cieszę - wreszcie liga medyczna
      zaczyna przypominać prawdziwą ligę naukową i uciszają się
      moje wątpliwości czy zainteresowania i kompetencje
      redakcji są bardzo wąskie i nie wybiegające poza
      biologię.

• Gość: Zrezygnowany Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.aura.com.pl 04.12.02, 09:14
      Oczywiście masz rację. Najmilej jednak widziałem pytania z paleontologii,
      geologii, fizyki i astronomii. Gdy widzę pytanie z matmy, staje mi przed oczami
      pan profersor G. z tuzinem długopisów w klapie marynarki, dwoma zegarkami na
      rękach, dwoma kalkulatorami, aparatem fotograficznym (którym lubił robić
      zdjęcia "z zaskoczenia" zdezorientowanym uczniom) i z rozbieganymi oczkami.
      Patrzył na mnie i mówił: "Słuchaj L. jesteś bystry, to skocz po kredę..."
      albo "Słuchaj L. otwórz okno w klasie. Orłem nie jestes, nie wylecisz!".
      • Gość: swillo Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.cvdnet.eu.org 04.12.02, 12:16
        To nie Euklides jest zabójca - w przestrzeni euklidesowej jeszcze mogę się
        jakoś połapać. Ale na Riemanny, Hillberty, Banachy etc. mój mózg jest za mało
        pofałdowany. Trudno. Strzelam na chybił-trafił.
    • Gość: dagon Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.02, 12:57
      to raczej nie wydaje sie trudne ...
      wystarczy pomyslec,
      mamy kule i jeszcze cos co wszyscy znaja, a ma inna liczbe wyniarów
      mozna pomyslec jak ma sie jedno do drugiego, moze i odpowiedz sie znajdzie
      • Gość: dagon Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.02, 13:24
        zreszta jak czlowiek sie nie zna, np tak jak ja

to przecierz mozna policzyc wszystko ze wzorów
        i główkować nie trzeba
      • dziobo Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII 04.12.02, 14:15
        Masz racje szkoda ze nie przeczytalem tego zanim strzelilem!
      • Gość: Dociekliwy Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.uz.zgora.pl 04.12.02, 19:01
        Gość portalu: dagon napisał(a):

> to raczej nie wydaje sie trudne ...
        > wystarczy pomyslec,
        > mamy kule i jeszcze cos co wszyscy znaja, a ma inna liczbe wyniarów
        > mozna pomyslec jak ma sie jedno do drugiego, moze i odpowiedz sie znajdzie

Dokładniej mówiąc mamy kule i jeszcze dwa "cosie", które mają
        inną liczbę wymiarów i które wszyscy znają... ;-)

A tak na marginesie: dla matematyków te wszystkie "cosie"
        to po prostu kule (tylko n-wymiarowe)
    • Gość: lubiący liczyć Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: 80.244.139.* 04.12.02, 14:38
      Wreszcie porządne pytanie. Więcej takich. O zadania probelmowe z fizyki,
      chemii, matematyki itp. prosimy a nie o pierdoły na które gotowe odpowiedzi
      można wszędzie znaleźć.
      • dagon1 Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII 04.12.02, 14:48
        tu sie nie zgodze
        zadanie polegajace na podstawieniu kolejno do wzoru nie jest chyba super
        inteligentnym zadaniem ...
        • nula4000 Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII 04.12.02, 18:46
          Rozumiem że dla Pana dagona nie ma pytań inteligentnych. A na jakich to 4
          pytaniach się Pan dagon wyłożył?
          • Gość: dagon Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.02, 19:14
            > Rozumiem że dla Pana dagona nie ma pytań inteligentnych. A na jakich to 4
            wystarczy dagon, bez "Pan"
            moja wypowiedz jest uzasadniona
            inny przyklad:
            wzor na blablacostam jest blablacostam=x*5
            dla x = 4 poprawna odpowiedz to
            a) 20
            b) 15
            c) 10
            d) 5

dodatkowe pytanie: czy pytanie powyzej jest inteligentne ?
            trudnosciowo jest toto samo co o kule, ale wyglada jakos mniej inteligentnie no
            nie ?

> pytaniach się Pan dagon wyłożył?

oj, po co ten "Pan", miewam czasem napady zbyt wysokiej samooceny, ale nie za
            czesto i nie az takie..

apropos 4 pytan
            nocyceptory, zacmienia na marsie (patrzac na poprawne cyfry, do obliczen
            wziolem jakies z sufitu..), nisze ekologiczne (ale tu wydaje mi sie ze jednak
            redakcja przegiela), owady wielkosci krowy
            • Gość: puciek2 Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.12.02, 22:51
              A jaki jest wzór na objętość kuli o nieskończonej ilości wymiarów i co tam
              chcesz podstawiać ?
              • Gość: nula4000 Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 02:08
                Gość portalu: puciek2 napisał(a):

> A jaki jest wzór na objętość kuli o nieskończonej ilości wymiarów i co tam
                > chcesz podstawiać ?

Wzor jest popuciany. Za nic nie masz ambicji, zeby liczyc na podpowiedź?
                Szukaj sam w koncu to nie gra zespolowa.
                • Gość: puciek2 Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 11:35
                  Gość portalu: nula4000 napisał(a):

> Gość portalu: puciek2 napisał(a):
                  >
                  > > A jaki jest wzór na objętość kuli o nieskończonej ilości wymiarów i co tam
                  >
                  > > chcesz podstawiać ?
                  >
                  > Wzor jest popuciany. Za nic nie masz ambicji, zeby liczyc na podpowiedź?
                  > Szukaj sam w koncu to nie gra zespolowa.

Powiedz mi z jakiego to wzoru skorzystałaś wyliczając moją ambicję. Podejrzewam
                  że ze wzoru na złośliwość. Na pytanie odpowiedziałem znacznie wcześniej niż
                  odezwałem się w tym wątku droga Nulo.
            • Gość: nula4000 Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.12.02, 02:06
              No wiec wylozyles sie na liczeniu wielkosci kątowej fobosa i slonca a tam tez jest gotowy wzor.
              W kulach liczenie wcale nie jest takie proste. Zobaczysz ilu sie na tym wylozy.
              • Gość: dagon Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.02, 10:58
                > No wiec wylozyles sie na liczeniu wielkosci kątowej fobosa i slonca a tam tez
                > jest gotowy wzor.

no jest, ja liczyle z proporcji ile fobos musialby iec srednicy zeby zekryc
                slonce, mając przed oczami promień orbity Fobosa, wzolem do obliczen zupelnie
                inna liczbe

> W kulach liczenie wcale nie jest takie proste. Zobaczysz ilu sie na tym
                wylozy.

no moze i sie wylozy, ale dla tych co znaja wzor, bedzie to pomylka w liczeniu
                a nie rozumowaniu
                • Gość: amry Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.arcor-ip.net 05.12.02, 21:31
                  Dagon przeginasz troche.

To bylo bardzo inteligentne pytanie. Znalazlem tylko jedno miejsce w sieci
                  gdzie byl wzor na "metryke kuli En". Byl to podrecznik Banacha. I co sie
                  okazalo tam byl blad w wyprowadzeniu wzoru i gdybym tego nie zauwazyl to bym
                  zle odpowiedzial. Ciekawe ile bylo poprawnych odpowiedzi na to pytanie?

Gość portalu: dagon napisał(a):

> > No wiec wylozyles sie na liczeniu wielkosci kątowej fobosa i slonca a tam
                  > tez
                  > > jest gotowy wzor.
                  >
                  > no jest, ja liczyle z proporcji ile fobos musialby iec srednicy zeby zekryc
                  > slonce, mając przed oczami promień orbity Fobosa, wzolem do obliczen zupelnie
                  > inna liczbe
                  >
                  > > W kulach liczenie wcale nie jest takie proste. Zobaczysz ilu sie na tym
                  > wylozy.
                  >
                  > no moze i sie wylozy, ale dla tych co znaja wzor, bedzie to pomylka w
                  liczeniu
                  > a nie rozumowaniu
                  • Gość: dagon Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.02, 21:46
                    > Dagon przeginasz troche.
                    moze ale niewiele, zreszta mam dzis dobry dzien na czepianie sie i marudzenie

> Znalazlem tylko jedno miejsce w sieci
                    ja tez, a jak juz znalazlem, to jak za dotknieciem rozdzki pojawily sie nastepne
                    zeby bylo smieszniej, na pytanie zle odpowiedzialem
                    mianownik byl funkcja rekurencyjna, ale to akurat dobrze policzylem, natomiast
                    9/2 wyszlo mi 7 :)))))

> gdzie byl wzor na "metryke kuli En". Byl to podrecznik Banacha.
                    ja znalazlem strone z zadaniami do rozwiazania i rozwiazanymi, cytowany był
                    jakiś rosyjski podręcznik

• ssamiec Re: Euklides zabójca - pytanie z 4XII 04.12.02, 23:01

> tu sie nie zgodze
          > zadanie polegajace na podstawieniu kolejno do wzoru nie
          jest chyba super
          > inteligentnym zadaniem ...

owszem, nie jest "super inteligentnym" ale za to b.
          ksztalcacym.
          A to ze czlowiek sie oliczy podstawiajac, to prawda :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka