Dodaj do ulubionych

Tusk wciska gaz

02.01.12, 07:43
*Albo Tusk Reformator,
Albo Wielki Zator*.

V. Dynger von Sprint.
Obserwuj wątek
    • bardzoharakterny Tusk wciska gaz 02.01.12, 08:27
      Ryży ratuje gospodarkę kosztem emerytów !
      • antekguma1 Re: Tusk wciska gaz 02.01.12, 16:49
        Jakie Q..wa reformy? Ciecie wydatków to nie są reformy. Oczywiście ciecie wybiórcze.
        Warto poczytać coś co nie jest nachalną propagandą usłużnych mediów.

tnij.org/otjr
    • pal666 A mnie się wydawało, 02.01.12, 08:28
      że ten pan wciska nam wszystkim kit.
    • somekindofhope Tusk wciska gaz 02.01.12, 08:46
      Zaraz zwalą na PSL, że się nie udało bo Pawlak nie pozwolił.
      • koloratura1 Re: Tusk wciska gaz - Nareszcie! 02.01.12, 09:31
        somekindofhope napisał:

> Zaraz zwalą na PSL, że się nie udało bo Pawlak nie pozwolił.

1. Nie zwalą, bo Pawlak będzie grzeczny, czując na plecach - choćby - oddech Palikota.
        2. Uda się! Bo udać się musi.
        • uchachany Gaz...? To bardzo humanitarny sposób POzbycia się 02.01.12, 15:33
          moherów i opozycji.

Brawo Płemieł!
        • pal666 Optymiska 02.01.12, 15:36
          nadmierna.
    • mariox Te składki dla rolników to chyba jakieś jaja? 02.01.12, 09:40
      18 zł? Ja miesięcznie w ubiegłym roku zapłaciłem średnio miesięcznie ponad 3 stówy a rolnicy mają płacić 18 zł?? To może niech świadczenia też mają za 18 zł?
      • wiedzacy_ziemianin Re: Te składki dla rolników to chyba jakieś jaja? 02.01.12, 12:25

Zgadzam się z Tobą w 100 % - to są jaja jak berety !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • vdziwny Re: Te składki dla rolników to chyba jakieś jaja? 02.01.12, 19:28
          Jeśliś ziemianinem tom ja proboszcz!
    • maxixxx Tusk wciska gaz 02.01.12, 10:48
      1235 zapowiedź 536355 pakietu reform przez rząd Tuska

Skończy się jak każda poprzednia czyli podwyżkami podatków bo się nic nie udało zrealizować przez kryzys, wredną opozycję i niedobrego koalicjanta

No może obywatele będą zachwyceni jakby premier ponownie zamierzał się przeprowadzić do Sejmu - tak się wzruszyłem oglądając relację jak to premier dzień i noc będzie czuwał nad szybką pracą Sejmu, że do dziś to pamiętam i proszę o więcej
      • uchachany To jak chińskie ostrzeżenia pod adresem USA 02.01.12, 15:36
        za czasów Mao: "1897 POWAŻNE OSTRZEŻENIE amerykańskich imperialistów" :)
    • mariuszet Tusk wciska gaz 02.01.12, 11:38
      Emerytury od 67 uważam za konieczność, bo system nie wytrzyma. Ja przepracowałem 43 lata i nie wyobrażam sobie siedzenia w domu i zastanawiania się co ze sobą zrobić. Latem można zająć się ogródkiem, ale poza tym co?. Aha zapomniałem dodać, że oglądanie TV nudzi mnie i uważam za stratę czasu. Jak kto lubi "biegać" po kanałach i oglądać seriale to pewnie protestuje przeciw wydłużeniu lat pracy. Ale jednocześnie protestuje przeciw niskim emeryturom. Moja emerytura wzrosła o 25% od jej uzyskania dzięki pracy.
      • vdziwny Re: Tusk wciska gaz 02.01.12, 19:37
        Też uważam, że chłopi powinni pracować jak najdłużej, inaczej dotają głupich myśli i najczęściej, jeśli nie siedzą pod telewizorem, to piją, no bo co w końcu mogą robić, kiedy emerytura tylko na to starcza? Ale też praca powinna być, bo teraz to problem. Kobietom bym tego nie życzył, bo większość i tak całe życie pracowała na kilku etatach : praca zawodowa, dom , chłop, dzieci!
    • anglin40 Tusk wciska gaz 02.01.12, 12:42
      WYSYŁAJCIE PROTEST PRZECIWKO ZŁODZIEJSKIEJ WALORYZACJI KWOTOWEJ RENT I EMERYTUR!!!!

Trybunał Konstytucyjny
      prasainfo@trybunal.gov.pl

1/PREZYDENT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ.
      Pan Bronisław Komorowski.
      listy@prezydent.pl

2/ RZECZNIK PRAW OBYWATELSKICH
      Pani Prof. Irena Lipowicz
      biurorzecznika@brpo.gov.pl
      oraz
      www.rpo.gov.pl/wniosek/index.ph ... &poz=1

3/PREMIER RP – do wiadomości
      kontakt@kprm.gov.pl

4/MARSZAŁEK SEJMU – do wiadomości
      listy@sejm.gov.pl

5/ MINISTERSTO PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ – do wiadomości
      skargi.wnioski@mpips.gov.pl

Sejm:
      kp-pis@kluby.sejm.pl
      kp-po@kluby.sejm.pl
      kp-rp@kluby.sejm.pl
      kp-psl@kluby.sejm.pl
      kp-sld@kluby.sejm.pl
      kp-sp@kluby.sejm.pl

Dodatkowo:
      biuro@ruchpalikota.org.pl
      Marek.Kuchcinski@sejm.pl
      biuro@marekkuchcinski.pl

Dodatkowo wyszukujcie adresy swoich lokalnych posłów i senatorów.
      I kochani wysyłamy skargi ile się da na wszystkie adresy.

Tytuł skargi np.: SKARGA NA NIEKONSTYTUCYJNE I POPULISTYCZNE DZIAŁANIE TUSKA !

TEKST SKARGI:

Zwracam się z prośbą o podjęcie interwencji w sprawie planowanej przez Rząd Premiera Donalda Tuska tzw. 'waloryzacji kwotowej" rent i emerytur. Proponowany projekt ustawy w tym przedmiocie narusza zasady konstytucyjne : poszanowania praw nabytych i równości obywateli wobec prawa oraz zasady sprawiedliwości społecznej. Trybunał Konstytucyjny w Postanowieniu z dnia 27 czerwca 2001 r. Sygn. TS 24/01 wskazał, że wprowadzenie waloryzacji kwotowej jest sprzeczne z samą ideą waloryzacji jako takiej , sprzeczne z prawem i drastycznie niesprawiedliwe społecznie, pisząc w uzasadnieniu:
      „ Potrzeba waloryzacji świadczeń emerytalnych jest spowodowana występującą inflacją i służy zniwelowaniu jej skutków. Celem waloryzacji jest więc zachowanie realnej wartości przyznanych emerytur i rent w odniesieniu do wzrostu cen towarów i usług. Zachowanie realnej wartości przyznanych świadczeń emerytalnych za pomocą waloryzacji kwotowej, którą postuluje skarżący, byłoby możliwe tylko w sytuacji, w której wszystkie świadczenia emerytalne byłyby jednakowej wysokości. Tylko w takim stanie faktycznym można by zachować realną wartość świadczeń poprzez powiększenie ich o ściśle określoną kwotę, obliczoną w oparciu o wskaźnik inflacji. Jednakże przy istniejącym zróżnicowaniu wysokości przyznawanych świadczeń emerytalnych stosowanie waloryzacji kwotowej prowadziłoby do trudnych do zaakceptowania rezultatów. Wyliczenie przykładowo kwoty, o którą należałoby powiększyć świadczenia emerytalne, na podstawie wskaźnika inflacji oraz przeciętnej emerytury, a następnie zwaloryzowanie wszystkich emerytur w oparciu o tę kwotę, pociągałoby za sobą spadek realnej wartości tych emerytur, których wartość jest wyższa niż przeciętna, a co za tym idzie do pokrzywdzenia emerytów, którym one przysługują. Z drugiej strony realna wartość emerytur niższych niż przeciętne zwiększyłaby się. Efektem tego byłoby wprawdzie powolne zmniejszanie się różnic w wysokości przysługujących świadczeń emerytalnych, jednakże nie zostałyby zniwelowane skutki inflacji, a co za tym idzie nie zostałaby zachowana realna wartość przyznanej emerytury, a takie cele leżały u podstaw wprowadzenia mechanizmu waloryzacji. Wskazane powyżej cele mogą natomiast zostać osiągnięte przez wprowadzenie waloryzacji procentowej, której istota, w uproszczeniu sprowadza się do tego, że każda emerytura jest zwiększana o taką kwotę, o jaką ze względu na przewidywaną inflację, straci ona na wartości. Kwota ta jest obliczana m.in. za pomocą procentowego wskaźnika waloryzacji, określonego w ustawie budżetowej. Służyć to ma proporcjonalnemu wzrostowi emerytur w zależności od ich wysokości, a co za tym idzie zachowaniu ich realnej wartości”.

Rządowy projekt waloryzacji kwotowej nie tylko narusza przepisy prawa i zasady społeczne, jest też rażąco niesprawiedliwy, w sposób trwały obniża emerytury i renty o kilka lub kilkanaście procent.
      Wskazuje na to poniżej zamieszczona tabela prezentująca analizę wpływu sposobu waloryzacji na realny wzrost świadczenia, czyli rządowy projekt „kwotowej sprawiedliwości społecznej”:

1000 zł----------------------------
      • vdziwny Re: Tusk wciska gaz 02.01.12, 19:08
        A ja uważam, że nareszcie złodziejom z wysokimi emeryturami się utnie , a dostaną Ci również, co nie kadzili szefom!
      • vdziwny Re: Tusk wciska gaz 02.01.12, 19:24
        Za co taki jeden z drugim miał ta tysiące i jak tu wylicza to taki gnojek chce mieć jeszcze więcej, a 4 tyś. za co? Za uczciwą pracę? Czy za kolesiostwo, albo nie demokkatyczne przepisy dające 100% emerytury z zarobku? Obawiam się że trybunał może nam nie dać, bo to też przecież święte krowy!
    • kotek.filemon Re: Tusk wciska gaz 02.01.12, 12:55
      Uważajcie młodzi i wykształceni, bo jak płemieł gaz wciśnie, to wam łby od tego pędu up***doli do samego tyłka.
    • dolorata Dlaczego ja mam finansować rolnika 02.01.12, 13:32
      Mój szwagier dostaje za leżące odłogiem łąki jakieś 15k na rok, a ja mam do niego dopłacać za zdrowotną skłądke? Coś sie tu komuś popierdaczyło.
    • green_feldkurat_katz Jak pan premier powiedział to znaczy, że 02.01.12, 13:37
      powiedział...

Kiedyś powiedział np. podatki 3 x 15%, albo zapowiadał ofensywy legislacyjne (letnią zimową jesienną i wiosenną)...
    • art.usa.live Ubezpieczenie gospodarzy; 15 hektarów 18zł 02.01.12, 14:19
      To uderzy w cały system gospodarczy Polski 18 zł na miesiąc,
      a za każdy hektar 600 zł dotacji z UE.

Czyli rocznie kasują 600zł x 15(hektar) = 9000 złotych.
      Opłaty ubezpieczeniowe: 12(miesięcy) x 18 zł =216 zł
      -------------
      = 8,784zł za damski nic.

A państwowe oszczędności z tego zbioru?
      zaledwie kilka milionów.
      Dopłaty; kilkadziesiąt Miliardów złotych,
      z pracy drobnych pracowników

Już łapka Pana Pawlaka, tylko na wysokość piersi.
    • marian391 Tusk wciska gaz 02.01.12, 14:33
      Nie piersze to zapowiedzi Premiera i skończy się jak zwykle. Miała być deregulacja a jest przerugolowanie - vide ustawa refundacyjna. Miał być zniesiony obowiazek meldunkowy i abonament RTV i co, i nic. Ile z zapowiadanych dróg, autostrad i zmodernizowanych linii kolejowych nie zostanie zrealizowanych? Miały być nie podnoszone podatki a wzrósł podatek VAT. Miało być zmniejszenie zatrudnienia w administracji a biurokracja tylko wzrosła. To tylko niektóre z zapowiedzi premiera. Państwo stało się zakładnikem często kolesiowskiej biuroracji.
    • zabarwiacz ileż to już "ofensyw ustawowych" Tuska przeżyłem 02.01.12, 14:34
      nawet swego czasu zamknął się facet w sejmie (de facto go tam nie było) żeby przypilnować nie wiadomo czego.

Ile jeszcze takich "ofensyw" przeżyjemy?
    • k.janno Tusk wciska gaz 02.01.12, 14:49
      Nie gaz, tylko kit. Mamy to już obcykane.
    • slawek2007 Ile juz bylo takich "zrywow" 02.01.12, 15:03
      nie bardzo chce sie wierzyc? przypomina sie przyslowie "nosil wilk razy kilka,poniesli i wilka"
    • vdziwny Tusk wciska gaz 02.01.12, 18:33
      Co jak co, ale ministrowie przedewszystkim powinni przyjrzeć się pracy dyrektorów departamentów i ich podwładnych. To oni przecież decydują w dużej mierze o tym czy przez nich opracowane dyrektywy będą celne, albo niewypałem. Sprawa refundacji leków dowodzi, że pracownicy podlegli ministerstwu albo się obijają, albo wprost robią ministrom krecią robotę! Za nasze pieniądze, wydawane na te masy gryzipiórków oczekiwać należy ich rzetelnej pracy!
    • vdziwny Tusk wciska gaz 02.01.12, 18:44
      Czytając, co tu wypisują PiS matołki, można by pomyśleć, że PO jest samozwańczym uzurpatorem władzy, a nie, że wybraliśmy go w wolnych, demokratycznych wyborach. Jeśli tak myślą również pracownicy podlegli ministerstwom, to nie dziwię się, że idzie jak po grudzie! Panowie ministrowie przewietrzcie zakamarki swoich ministerstew. Wszak to istne labirynty, gdzie mogą ukrywać się gryzonie, albo i tukucie podjadki.
      • red_adidas Re: Tusk wciska gaz 02.01.12, 22:01
        vdziwny napisał:

> Czytając, co tu wypisują PiS matołki, można by pomyśleć, że PO jest samozwańczy
        > m uzurpatorem władzy, a nie, że wybraliśmy go w wolnych, demokratycznych wybora
        > ch. Jeśli tak myślą również pracownicy podlegli ministerstwom, to nie dziwię si
        > ę, że idzie jak po grudzie! Panowie ministrowie przewietrzcie zakamarki swoich
        > ministerstew. Wszak to istne labirynty, gdzie mogą ukrywać się gryzonie, albo i
        > tukucie podjadki.

Władza deprawuje
        Można pisać nie PO nie ministrowie nie Tusk,jednakże odpowiedzialni za działania swoje
        i innych biurokratów są i ministrowie i przede wszystkim premier Tusk.
        Taka logika władzy i odpowiedzialności a PO zapłaci za błędy natury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka