Dodaj do ulubionych

Żegnaj, Kościele

• beaumonter Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 01:39
      Zamiast zaraz się wypisywać polecam najpierw przeczytanie książki Rabina Szmula Boteacha pod tytułem „Jezus, koszerny”. Potem podejmijcie swoją decyzję.
      • youngcontrarian Slowo o wewnatrz-religijnym ateizmie 12.02.12, 05:36
        beaumonter napisał:

Zamiast zaraz się wypisywać polecam najpierw przeczytanie książki Rabina Szmula
        Boteacha pod tytułem „Jezus, koszerny”. Potem podejmijcie swoją decyzję.

Zanim zaczniesz nam polecac religijna sofistyke Pana Boteacha obejrzyj debaty tego samego rabina ze zmarlym niedawno Christopherem Hitchensem na You Tube.
        Ten ponoc utalentowany frontman religijnej apologetyki zostal po prostu wdeptany w ziemie prostymi, logicznymi, swietnie wylozonym argumentami Hitchensa.
        Przyznam , ze sluchajac tych wyjatkowo jednostronnych debat czasmi bylo mi zal Rabina, ktory za nic nie mogl zrozumiec prostego faktu, ze wszystkie religie odrzucajac bogow innych wyznan sa w stosunku do siebie ATEIZMAMI.
        • lechujarek_wolski Re: Slowo o wewnatrz-religijnym ateizmie 12.02.12, 11:24
          youngcontrarian napisał:

> ... ze wszystkie religie odrzucajac bogow innych wyznan sa w stosunku do siebie ATEIZMAMI.

Ciekawe i jakże oczywiste ... ja kiedyś siedząc przy piwie w gronie niegłupich ludzi, usłyszałem takie stwierdzenie: religia bez wątpienia może być traktowana jako łagodna wersja choroby psychicznej.

Po jakimś czasie dopiero dotarło do mnie jak odkrywcza była ta opinia. Zastanawiające jest, że wątki religijne i metafizyczne pojawiają się często w doświadczeniach osób cierpiących psychicznie. Najwięksi charyzmatycy i przywódcy sekt religijnych z pewnością odpowiadają takiej charakterystyce, np. David Koresh i jego Branch Davidians z Teksasu, "Wielebny" Jones z Gujany i wielu innych. Doda za podobne insynuacje o Jezusie i jego towarzyszach miała sprawę sądową :)

• amelie2 Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 07:23
      Przed 1989 rokiem na kontraktach jednej z firm było w RFN ponad 2000 pracowników. Wypełniając wniosek wizowy wpisywali wyznanie "katolik". Gdy pierwszy raz potrącono im z płacy podatek kościelny - tylko 4 osoby pozostały katolikami, reszta zadeklarowała brak przynależności do jakiejkolwiek religii. To dlatego KRK w Polsce nigdy nie zgodzi sie na wprowadzenie podatku kościelnego, bo wtedy by sie okazało ilu naprawde mamy watykańskich katolików.
      Na marginesie dodam, że KRK sprytnie nazywa wystepujących z kościołą ateistami lub niewierzącymi - CO JEST MANIPULACJĄ lub KŁAMSTWEM.
      Aby wierzyć w Boga nie trzeba klęczeć przed prymitywnym klechą, albo całować śmierdzących "relikwii".
      • snellville Re: Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 07:46
        amelie2 napisał:

> Przed 1989 rokiem na kontraktach jednej z firm było w RFN ponad 2000 pracownikó
        > w. Wypełniając wniosek wizowy wpisywali wyznanie "katolik". Gdy pierwszy raz po
        > trącono im z płacy podatek kościelny - tylko 4 osoby pozostały katolikami, resz
        > ta zadeklarowała brak przynależności do jakiejkolwiek religii. To dlatego KRK w
        > Polsce nigdy nie zgodzi sie na wprowadzenie podatku kościelnego, bo wtedy by s
        > ie okazało ilu naprawde mamy watykańskich katolików.
        > Na marginesie dodam, że KRK sprytnie nazywa wystepujących z kościołą ateistami
        > lub niewierzącymi - CO JEST MANIPULACJĄ lub KŁAMSTWEM.
        > Aby wierzyć w Boga nie trzeba klęczeć przed prymitywnym klechą, albo całować śm
        > ierdzących "relikwii".
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        kuzwa az mnie otrzasnelo ...przypomniales mi gdy mnie Ojciec podnosil do calowania nog jezusa przed wejsciem do kosciola
        dopiero po jakims czasie zrozumialem dlaczego mial jezus inny kolor nog
      • zdybka Re: Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 09:17
        amelie2 napisał:
        To dlatego KRK w Polsce nigdy nie zgodzi sie na wprowadzenie podatku kościelnego

Podatek koscielny w Polsce jest nieunikniony ,jak widac mamy coraz wiecej
        buntownikow ,niewiernych i nie zdziwie sie jak po wprowadzeniu podatkow,
        wstep do kosciola bedzie mozliwy ,tylko za okazaniem karty, aktualnego katolika(Polaka ).

• tymon99 Re: Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 10:12
        amelie2 napisał:

> Przed 1989 rokiem na kontraktach jednej z firm było w RFN

jeśli przed 1989 załapali się na kontrakt w niemczech, to musieli raczej być dość gorliwymi zwolennikami ówczesnej władzy. z wszystkimi konsekwencjami.
    • froncekzrybnika Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 10:36
      Znam prawa fizyki i wiem jak zbudowany jest świat. Bez rozumnej inicjatywy przed "Wielkim wybuchem"' 14 miliardów lat temu, życie na ziemi nie byłoby możliwe, materia nie mogłaby mieć tak wyrafinowanych właściwości jakie ma, aby mogły powstać skomplikowane związki chemiczne pozwalające na tak finezyjne właściwości urządzeń stosowanych w elektronice itd. Świat materialny jest dla mnie dowodem na istnienie Boga. A religia i wiara to inna sprawa, ale w przekazie ewangelicznym jest tyle mądrości, że nie wierzę, aby 2000 lat temu człowiek bez boskiego namaszczenia mógł zrobić to zrobił Chrystus i aby jego nauki były źródłem tego co nazywamy naszą kulturą i z czego jesteśmy dumni. Dla tego pomimo wielu wątpliwości trwam w kościele. Do wielu księży mam poważne zastrzeżenia (za ich nie wydalenie odpowiada Episkopat, składający się też z ludzi), ale gdyby nie było fałszywych księży, to byłby to dowód na istnienie Boga, a wtedy człowiek utraciłby "wolną wolę" i nie byłby człowiekiem. Każdy musi sam wyrobić sobie własne zdanie na temat związany z wiarą i z tym co się dzieje w tej sprawie.
    • penthomide Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 11:03
      wypisujcie się z kościoła czym prędzej, żydki już zacierają rączki żeby wam dogodzić i uszczęśliwić was swoją religią.
    • acta-suck Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 12:12
      jak to fajnie ze moi nie zyjacy juz rodzice byli komuchami i mnie nie ochrzcili :)
      chociaz ten problem dotykajacy milionow polakow mam z głowy :)
    • wlodek21 Do pOkraki 12.02.12, 12:39
      Serdeczne dzięki za dostarczenie z Twojej strony przykładów katolickiej miłości bliźniego, okraszonej mądrością i współczuciem. Dlaczego obrażasz mnie nic o mnie nie wiedząc, nie próbując nawet racjonalnie dyskutować?
      A tak na marginesie: poczytaj trochę z niezależnych od KK źródeł o tzw. Ojcach Kościoła, o historii KK, wyprawach krzyżowych na Bliskim Wschodzie i gdzie indziej (w czasie I wyprawy w 1099 r krzyżowcy wymordowali w Jerozolimie WSZYSTKICH muzułmanów i Żydów, łącznie ze staruszkami, kobietami w ciąży i małymi dziećmi-70 tys. ludzi; częste były gwałty popełniane przez rycerzy na kilkunastoletnich dziewczynkach, które następnie zarzynano; wszystko to opisali uczestnicy wyprawy. Papież przesłał gratulacje na ręce dowódcy wyprawy...Naprawdę sądzisz, że wszechpotężna i wszechmądra istota chciałaby mieć coś wspólnego z tym okrutnym prymitywizmem? Przeczytaj dokładnie Stary Testament - pełno w nim przykładów prymitywnego okrucieństwa (na przykład pojęcie "świętej wojny", w czasie której Żydzi mieli obowiązek wymordować WSZYSTKICH mieszkańców danej miejscowości, a także ich wszystkie zwierzęta domowe), które miało podobać się Bogu. Być może jakaś potężna istota stworzyła nasz Wszechświat, ale jej katolickie wyobrażenie to tylko prymitywna, okrutna mitologia.
      • nerwus0 Re: Do pOkraki 12.02.12, 13:42
        Pokraki tak mają. Szkoła Rydza i Jara wiecznie przegrywam K.
      • p0kraka Re: Do pOkraki 12.02.12, 19:00
        nierozumoem gdzie cie obrazielem..nie mialem takiego powodu
    • dzi1a ciekawe zdjęcie wykonane przez fotoreportera Celej 12.02.12, 15:01
      ...Celejewskiego ,gratulacje dla fotoreportera ,miejsce ,światło ,kolory , bdb +
    • prawdziwy-moher Wypisac sie z Panstwa-nie placic podatkow......... 12.02.12, 15:45
      To nowa akcja.Ma na celu promowanie oaz niezaleznych od wladz.Ludzie sami produkuja, sami przetwarzaja.Nowe swiadome spoleczenstwo.
      • maaac Zerwać z państwem.... i umrzeć. 12.02.12, 15:55
        Oczywiście. Tyle, że rezygnacja z płacenia podatków musi się wiązać również z rezygnacji z korzystania z wszelkich świadczeń gwarantowanych przez to państwo.
        Np z ochrony policyjnej i prawnej, którą państwo zapewnia.
        Czyli osobę "zrywającą z państwem" można bezkarnie okraść, pobić, zgwałcić a nawet zamordować. Państwo na to nie zareaguje. Oczywiście to, że można nie oznacza, że trzeba - w przeciwieństwie do PiSowców mamy jeszcze faktycznie na co dzień stosowane wartości chrześcijańskie i ogólnohumanitarne.
        No co moherku? Idziesz na to? Czy tradycyjnie jak lewacki złodziej z "prawicy" sam nic nie chcesz płacić a łapę będziesz wysuwał?
        • prawdziwy-moher Re: Zerwać z państwem.... i umrzeć. 12.02.12, 15:59
          I tak kazdy umrze.
          Ochrona policyjana?
          Lepiej ja zapewnia mieszkancy oaz.
          Ochrona prawna?.
          Panstwo ja zapewnia?.To bzdury.Spoleczenstwo trzeba zaczac budowac od nowa, bo jak nie, bedzie wiosna arabska.Zachod granice przekroczyl i zima niby ocieplenie takze.Ale bedzie naturalna wiosna.
          • maaac Re: Zerwać z państwem.... i umrzeć. 12.02.12, 16:37
            :) Moher ty naprawdę jesteś głupi. Ale skoro uważasz, że jesteś taki bezpieczny Panie Wajdzik to podaj swój adres z informacją, że rezygnujesz z opieki Republiki Francji. Niech każdy człowiek wie, że można bezkarnie podzielić się twoim majątkiem.
      • antropoid Re: Wypisac sie z Panstwa-nie placic podatkow.... 12.02.12, 17:10
        prawdziwy-moher napisał:

> To nowa akcja.Ma na celu promowanie oaz niezaleznych od wladz.Ludzie sami produ
        > kuja, sami przetwarzaja.Nowe swiadome spoleczenstwo.
        ---------------
        Nawet bardzo świadome, bo spektakularnie rezygnując z płacenia podatków nie ma zamiaru rezygnować z wszelkich świadczeń i wypasionych poselskich diet opłacanych przez tych, którzy podatki płacą.
        • antropoid Re: Jak zwykle moherowo-PiSowski idiotyzm... 12.02.12, 17:13
          mało zaskakujący, bo utrzymany w tym samym co zawsze tonie - niech się Polska zawali i rozsypie, byleśmy my znów dorwali się do władzy.
    • maaac Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej? 12.02.12, 15:50
      Śmieszy/irytuje mnie jeden aspekt sprawy.
      Oczywiście każdy powinien mieć prawo wypisania się z dowolnej organizacji w tym też z Kościoła.
      Wypisanie takie powinno skutkować tym, że organizacja nie będzie rościć sobie do człowieka żadnych praw.
      Jednak IMHO żądanie "usunięcia" zapisów archiwalnych o takich czynnościach jak chrzest jest idiotyzmem. To było, stało się i zapis o tym powinien istnieć. Dokładnie tak samo jak faktem jest jakie dostawaliśmy oceny w szkole podstawowej. Dostaliśmy je. Koniec. Zamazać tego nie można.
      • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 15:53
        maaac napisał:

> Jednak IMHO żądanie "usunięcia" zapisów archiwalnych o takich czynnościach jak
        > chrzest jest idiotyzmem. To było, stało się i zapis o tym powinien istnieć. Dok
        > ładnie tak samo jak faktem jest jakie dostawaliśmy oceny w szkole podstawowej.
        > Dostaliśmy je. Koniec. Zamazać tego nie można.

Bzdura, nie wiem jak ty ale ja za swoje oceny w szkole sam odpowiadam ,w przeciwieństwie do tzw chrztu w okresie życia na który nie mam absolutnie wpływu .
        • maaac Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 15:57
          Nie za oceny nie odpowiadałeś. Zostałeś do szkoły posłany siłą, a to jak cię oceniano zależało w głównej mierze od nauczycieli.

Jednak NIE to się liczy. Liczy się FAKT. Byłeś ochrzczony i uczęszczałeś do szkoły. No i co z tego że nie ze swojej woli ale TAK było. Zamazywanie tego jest zwykłym kłamstwem.
          • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 16:09
            maaac napisał:

> Nie za oceny nie odpowiadałeś. Zostałeś do szkoły posłany siłą, a to jak cię oc
            > eniano zależało w głównej mierze od nauczycieli.

Nikt mnie do szkoły nie wysyłał siłą, chciałem tam chodzić od co najmniej 4-5 roku życia , no skoro już wtedy byłeś urwisem :))

> Jednak NIE to się liczy. Liczy się FAKT. Byłeś ochrzczony i uczęszczałeś do szk
            > oły. No i co z tego że nie ze swojej woli ale TAK było. Zamazywanie tego jest z
            > wykłym kłamstwem.

Kłamstwem jest po pierwsze to ze to był chrzest , to zwykłe przyłączenie do sekty ,wbrew nauczaniu założyciela Chrześcijaństwa. Poza tym skoro Krk to prywatna firma to ja sobie nie życzę ze by moje dane tam były zanotowane .
            • maaac Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 16:35
              > Nikt mnie do szkoły nie wysyłał siłą, chciałem tam chodzić od co najmniej 4-5
              > roku życia , no skoro już wtedy byłeś urwisem :))

Wybacz ale to co napisałeś to pieprzenie. To, że ty chciałeś chodzić do szkoły czy ja i do szkoły i do kościoła (Czytałeś Tomka Sawera? Niektórzy mieli możliwość korzystać z takich możliwości jak on w kościele wystarczało mieć szczęście) nie ma nic wspólnego z tym, że zarówno pójście do szkoły jak ochrzczenie nie jest w większości wypadków aktem woli osoby która temu podlegała.

> Kłamstwem jest po pierwsze to ze to był chrzest , to zwykłe przyłączenie do sek
              > ty ,wbrew nauczaniu założyciela Chrześcijaństwa.
              Jakkolwiek to nie nazwiesz to nie zmienisz tego, że to się stało. Twierdzenie, że to się nie stało jest kłamstwem. Tak samo jak można mieć wątpliwości co do uczciwości nauczycieli oceniających cię w szkole ale JEST faktem że do niej chodziłeś i dostawałeś takie a nie inne oceny.

> Poza tym skoro Krk to prywatna firma to ja sobie nie życzę ze by moje dane tam były
              > zanotowane.
              No i właśnie jest to idiotyczne twierdzenie. Uważam, też że innych firm to powinno dotyczyć? Jak firma X nękająca ludzi przez telefony będzie miała wiedzieć że niejakiego koltera czy niejakiego maaaca to wkurza i ze następny telefon skończy się procesem bez możliwości zapisu w bazie danych że do takich osób NIE wolno dzwonić?

Wybacz ale wolałbym by zapisali sobie w papierach, ze nie przyjmuję kolędy i mnie co roku nie nękano niż, żeby domagać się wymazania wszelkich zapisów o mojej osobie, a za to mieć coroczne wizyty, które muszę spławiać?
              • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 16:47
                maaac napisał:

> Wybacz ale to co napisałeś to pieprzenie. To, że ty chciałeś chodzić do szkoły
                > czy ja i do szkoły i do kościoła (Czytałeś Tomka Sawera?

Ano bardzo chętnie chodził do szkoły jak pokazałaś sie w klasie nowa dupcia :))

Niektórzy mieli możliwość korzystać z takich możliwości jak on w kościele wystarczało mieć szczęście)
                > nie ma nic wspólnego z tym, że zarówno pójście do szkoły jak ochrzczenie nie j
                > est w większości wypadków aktem woli osoby która temu podlegała.

Nie bardzo rozumiem o czym ty piszesz ??

> Jakkolwiek to nie nazwiesz to nie zmienisz tego, że to się stało. Twierdzenie,
                > że to się nie stało jest kłamstwem. Tak samo jak można mieć wątpliwości co do u
                > czciwości nauczycieli oceniających cię w szkole ale JEST faktem że do niej chod
                > ziłeś i dostawałeś takie a nie inne oceny.

No akurat mam odmienne zdanie choćby dlatego ze tzw chrzest dzieci stosowany w katolicyzmie nie ma uzasadnienia w ewangeliach czyli przyjmując ze Krk uważna się za kościół chrystusowy łatwo mu wykażę ze nie miał prawa mnie bez mojej zgody chrzcić .Czyli sam akt jest nie ważny .

No i właśnie jest to idiotyczne twierdzenie. Uważam, też że innych firm to pow
                > inno dotyczyć? Jak firma X nękająca ludzi przez telefony będzie miała wiedzieć
                > że niejakiego koltera czy niejakiego maaaca to wkurza i ze następny telefon sk
                > ończy się procesem bez możliwości zapisu w bazie danych że do takich osób NIE wolno dzwonić?

Dalej nie wiem o czym ty piszesz ??

Wybacz ale wolałbym by zapisali sobie w papierach, ze nie przyjmuję kolędy i mn
                > ie co roku nie nękano niż, żeby domagać się wymazania wszelkich zapisów o mojej
                > osobie, a za to mieć coroczne wizyty, które muszę spławiać?

No to masz problem ja z 13 lat temu spławiłem tak ministranta ze do dziś nie przychodzą do mnie .
                • maaac Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 16:57
                  > Ano bardzo chętnie chodził do szkoły jak pokazałaś sie w klasie nowa dupcia :))
                  Mało pamiętasz, ze szkoły którą tak lubisz.

> Nie bardzo rozumiem o czym ty piszesz ??
                  Mało wyniosłeś ze szkoły którą tak lubisz.

> No akurat mam odmienne zdanie choćby dlatego ze tzw chrzest dzieci stosowany w
                  > katolicyzmie nie ma uzasadnienia w ewangeliach czyli przyjmując ze Krk uważna się za
                  > kościół chrystusowy łatwo mu wykażę ze nie miał prawa mnie bez mojej zgody chrzcić.
                  > Czyli sam akt jest nie ważny.
                  Tyle, że NIE dyskutujemy o ważności tego aktu, czy zgodności jego z naukami Chrystusa ale czy do niego doszło czy nie. Doszło? To dlaczego ten fakt zamazywać? Czy sam fakt, że KrK uważa, że cię ochrzcił wpływa jakoś na twoje samopoczucie? Osobiście mi to wisi - tak samo jak mi wisiało, że wraz z wszystkimi uczniami byłem zapisany do TPPRu. Nie JA to zrobiłem więc i nie ja za to odpowiadam. Co innego jakby był zapis, ze to z mojej woli. Tak samo wszyscy wiedzą, że do chrztu doszło nie z twojej woli, a z woli rodziców. I ta wola jest prawdą i dojście do tego aktu BEZ względu na jego wymiar religijny jest faktem.

> Dalej nie wiem o czym ty piszesz ??
                  Co robiłeś w szkole?

> No to masz problem ja z 13 lat temu spławiłem tak ministranta ze do dziś nie pr
                  > zychodzą do mnie .
                  To znaczy, ze mają gdzieś zapisane że kolędy nie przyjmujesz. Czyli MAJĄ ZAPIS O TOBIE. Leć i zażądaj usunięcia go. :) Zapewne nigdy się nad tym nie zastanawiałeś skąd się bierze taka a nie inna reakcja? No właśnie.... co ty robiłeś w szkole?
                  • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 17:10
                    maaac napisał:

> > Ano bardzo chętnie chodził do szkoły jak pokazałaś sie w klasie nowa dupcia :))

> Mało pamiętasz, ze szkoły którą tak lubisz.

Książki Mark Twain czytałem ,jakoś tak poza lekcjami , no a ta dupcia nazywała sie
                    Becky Thather :)

> Tyle, że NIE dyskutujemy o ważności tego aktu, czy zgodności jego z naukami Chr
                    > ystusa ale czy do niego doszło czy nie. Doszło?

Nie doszło ,jak by trzeba było to szukałbym pomocy w sądzie
                    no a skoro nie ma precedensu to i nie ma problemu.

> To dlaczego ten fakt zamazywać?

Bo jakoś tak nie lubię tej firmy , doszło ??

> Czy sam fakt, że KrK uważa, że cię ochrzcił wpływa jakoś na twoje samopoczucie ?

Mam nerwice natręctw.

Osobiście mi to wisi - tak samo jak mi wisiało, że wraz z wszystkimi uczniami
                    > byłem zapisany do TPPRu.

No ale to twój problem , ja nie jestem tobą ..

> Nie JA to zrobiłem więc i nie ja za to odpowiadam. Co
                    > innego jakby był zapis, ze to z mojej woli. Tak samo wszyscy wiedzą, że do chr
                    > ztu doszło nie z twojej woli, a z woli rodziców. I ta wola jest prawdą i dojści
                    > e do tego aktu BEZ względu na jego wymiar religijny jest faktem.

No u mnie chrzest był wynikiem wojny mojej babki z moimi rodzicami :))miałem już 18 miesięcy , kiedy sterroryzowani przełamali się :((.

> Co robiłeś w szkole?

Za boiskiem były garaże , paliłem tam fajki .

> To znaczy, ze mają gdzieś zapisane że kolędy nie przyjmujesz. Czyli MAJĄ ZAPIS
                    > O TOBIE. Leć i zażądaj usunięcia go. :)

Nie idę tam , bo nie znajdę tak uczciwego sędziego który każe plebanie dokładnie do cna zrewidować , no chyba zostanie mi spalić to ...

> Zapewne nigdy się nad tym nie zastanawiałeś skąd się bierze taka a nie inna reakcja?

Znowu nie wiem o czym piszesz :)))

No właśnie.... co ty robiłeś w szkole?

Był tam też bunkier , tam tez jarałem szlugi
                    • maaac Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 17:47
                      > No właśnie.... co ty robiłeś w szkole?
                      >
                      > Był tam też bunkier , tam tez jarałem szlugi

E.O.T.
              • zero-cin Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 17:03
                maaac napisał:

> Jakkolwiek to nie nazwiesz to nie zmienisz tego, że to się stało. Twierdzenie, że to się nie
                > stało jest kłamstwem. Tak samo jak można mieć wątpliwości co do uczciwości nauczycieli
                > oceniających cię w szkole ale JEST faktem że do niej chodziłeś i dostawałeś takie a nie inne
                > oceny.

Moim zdaniem zbytnio upraszczasz sprawę. Rzecz nie sprowadza się tylko i wyłącznie do zamazania aktu chrztu, czy też usunięcia takiego dokumentu z bazy danych. Tak naprawdę to tylko margines problemu. Księża w parafiach gromadzą na temat każdego mieszkańca znacznie więcej informacji, w tym także wrażliwych, które powinny być pod szczególną ochroną. Dotyczących na przykład wykształcenia, miejsca pracy, przebytych chorób, leczenia szpitalnego. Ba, jest tam nawet specjalna rubryka na wpisanie n-ru aktu urodzenia z USC. Na co to kościołowi potrzebne?

Jeżeli rzecz sprowadzić tylko i wyłącznie do kwestii chrztu, to skoro kościół uznaje, że zmyć tego w żaden sposób nie można, nie powinno być dla niego problemem usunięcie z akt odnośnego dokumentu. Bóg i tak będzie wiedział, jak to naprawdę było.

> Wybacz ale wolałbym by zapisali sobie w papierach, ze nie przyjmuję kolędy i mnie co rok
                > nie nękano niż, żeby domagać się wymazania wszelkich zapisów o mojej osobie, a za to
                > mieć coroczne wizyty, które muszę spławiać?

Nie ma żadnego problemu. Po prostu pozostawisz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez parafię. I wszystko.
                • maaac Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 17:26
                  > Moim zdaniem zbytnio upraszczasz sprawę.

:) Zajmuję się tylko określonym problemem z wielu. Tu nie chodzi o upraszczanie ale o skupianie się na jednym temacie by nie rozpraszać się.

> Rzecz nie sprowadza się tylko i wyłącz nie do zamazania aktu chrztu, czy też usunięcia
                  > takiego dokumentu z bazy danych. Tak naprawdę to tylko margines problemu.
                  Problem tak naprawdę leży w czym innym. Po następnym akapicie wyjaśnię.

> Tak naprawdę to tylko margines problemu. Księża w parafiach gromadzą na temat
                  > każdego mieszkańca znacznie więcej informacji, w tym także wrażliwych, które powinny
                  > być pod szczególną ochroną. Dotyczących na przykład wykształcenia, miejsca pracy,
                  > przebytych chorób, leczenia szpitalnego. Ba, jest tam nawet specjalna rubryka na wpisanie
                  > n-ru aktu urodzenia z USC. Na co to kościołowi potrzebne?
                  Hmmmm Tu sprawa jest bardziej złożona. Dla uporządkowania zacznijmy po kolei.

1. Jesteś faktycznie członkiem danego kościoła i członkiem danej parafii. Księża i laikat danej parafii faktycznie jest chrześcijanami i poważnie traktuje obowiązek wzajemnego pomagania sobie nawzajem. To wtedy rozumiem takie zapisy. Wiedza o wykształceniu pomaga np w zwróceniu się do określonych osób z prośbą o pomoc. Z drugiej strony pomagając takiej osobie też można się lepiej przygotować maksymalnie dużo o niej wiedząc.

2. Biurokracja bez względu jaka by nie była kościelna czy świecka ma tendencję do rozrastania się jak jej się regularnie nie bije po paluchach. To też daje efekt zwiększania się ilości danych jakie od ciebie żądają (na cholerę jak składam deklarację podatkową i NIP i Pesel? ano właśnie po to po co w Kościele numer aktu chrztu z USC).

3. Tak. Też ich bardzo brzydko podejrzewam. Jeżeli takie bazy danych budują to wiedza o ich istnieniu i zawartych w nich danych powinna być znana powszechnie, a księża powinni zapewniać brak dostępu do nich osobom postronnym.

4. Oczywiście tego typu dane jak wyżej nie wiążące się z twoją działalnością w tej organizacji PO wystąpieniu z Kościoła czy innej organizacji powinny być wymazywane. Powinny zostawać TYLKO te, które dotyczyły samego faktu istnienia w strukturach organizacji. Bo to są niezmienne fakty. Byłeś w latach od xxxx do xxxx członkiem PO to dlaczego mają to info wymazywać z swoich zapisów? Przecież byłeś. Tak samo należałeś do Kościoła, chodziłeś do szkoły, uczęszczałeś na zajęcia z tańca towarzyskiego. Itp. Itd. część z twojej woli część z woli twoich rodziców czy przymusu państwowego - np obowiązkowe szczepienia. Jednak te wszystkie fakty istniały. Dlaczego żądać ich zamazywania?

Cały problem polega na rozróżnieniu zapisów rejestrujących to co robiłeś w ramach organizacji z najważniejszym zapisem z takim a takim dniem został wyrzucony, sam zrezygnował czy ukończył kurs/naukę od danych nie mających nic wspólnego z takimi zapisami.

> Nie ma żadnego problemu. Po prostu pozostawisz zgodę na przetwarzanie Twoich danych
                  > osobowych przez parafię. I wszystko.
                  Ano właśnie. Uważam, ze zapis że taki to a taki nie chce z nami rozmawiać powinien móc istnieć w każdej bazie danych BEZ zgody zainteresowanego. Bo jak nie chce rozmawiać to trudno wymagać by składał oświadczenie, że informacja o nierozmawianiu ma być przetwarzana. To po prostu błąd ustawy, błąd logiczny. Ten jeden jedyny rodzaj zapisu musi istnieć by ludzi nie nękano. A celem ustawy NIE było by nie istniały zapisy, ale by ludzie mogli czuć się wolni.
                  • zero-cin Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 17:57
                    Ad.1.
                    Nie zmienia to faktu, że parafie gromadzą i przetwarzają te dane bez Twojej zgody. Gdyby to robiła jakakolwiek inna instytucja, podlegałaby ustawie o ochronie danych osobowych, a to wymagałoby uzyskania przez nią Twojej na to zgody. Kościół takiej Twojej zgody nie potrzebuje, a to oznacza, że stoi ponad prawem. To jest prawdziwy problem, a nie kwestie, o których piszesz.

Ad.2.
                    Akurat z ta państwową biurokracją musi być jednak lepiej, skoro składając PIT NIP-u podawać już nie musisz i nawet swoich danych nie musisz korygować, na przykład zmieniając miejsce zamieszkania.

Ad.3.
                    Właśnie. Żadnej gwarancji i żadnej odpowiedzialności, bowiem kościół nie podlega państwowemu prawu! Jeśli jakiś numer z danymi wykręciłby Ci bank, masz ogromne szanse wywalczyć w sądzie odszkodowanie. Jeśli zrobi to kościół szans nie masz żadnych. Co więcej - miłościwie nam panujący GIODO jeździ po Polsce do siedzib organizacji religijnych z instrukcjami, jak nie podlegać przepisom, na których straży stoi... Czy to jest wolna Rzeczpospolita Polska, czy kolonia Watykańska?

Ad.4.
                    Mi osobiście wystarczyłby zapis na akcie chrztu, że wystąpiłem z kościoła aktem prawnym. Ale musi być napisane PRAWNYM, nie jakimś formalnym opartym na wewnętrznych instrukcjach kościelnych. Tylko w ten sposób można będzie wreszcie dowieść, że kościoły w Polsce podlegają prawu powszechnemu, a nie stoją ponad nim.

Osobom chcącym wystąpić z kościoła często zarzuca się, że chcą robić wokół siebie szum. Nic bardziej mylnego. Postępowanie prawne ma temu właśnie, by móc zrobić to bez rozgłosu. To właśnie kościół chce robić wokół tego zamieszanie, dlatego żąda dwóch świadków i obwieszcza o apostatach ze swoich ambon. Dlatego rozumiem tych, którzy chcieliby fakt chrztu całkiem zamazać.
                    • maaac Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 18:31
                      > Ad.1.
                      W większości organizacji gromadzi się takie dane nie zastanowiwszy się, że łamie się w ten sposób prawo. Ale masz rację powinni dostać po palcach nawet jeśli ich działania wynikają z chęci dobra, a nie zła (co do czego obydwaj nie mamy pewności). Dostać po palcach nie znaczy zrezygnować z tego typu działań ale je "ucywilizować".

To, że to o czym piszę NIE jest problemem tej skali wobec tego co piszesz NIE oznacza, że NIE jest problemem w ogóle. Co mam milczeć wobec głupot jakie niektóre osoby wypisują? Chciałem o tym napisać i napisałem - zabronisz mi? Możesz mi udowodnić, że nie mam racji ale twierdzić, że mam milczeć bo to nie jest "prawdziwy problem" chyba nie będziesz? Hę?

> Ad.2.
                      Dostali po łapach. Decydenci powinni wiedzieć, że naturalną cechą biurokracji zgodnie z prawami Parkinsona jest jej rozrost i regularnie tą biurokrację "przystrzygać" by za wielka nie urosła. Tym razem ktoś pomyślał i chwała mu za to. :)

> Ad.3.
                      > Właśnie. Żadnej gwarancji i żadnej odpowiedzialności, bowiem kościół nie podlega
                      > państwowemu prawu!
                      Ja bym do tego dodał kompletne zamieszanie dotyczące tego kto i jaką odpowiedzialność prawną ponosi za działania poszczególnych struktur Kościoła. Oraz kto i jakie decyzje ma prawo podejmować w sposób wiążący. W firmach czy urzędach jest to zapisane dokładnie. Tak samo fundacje czy innego typu organizacje społeczne muszą mieć jednoznaczny statut określający odpowiedzialność karną i majątkową za podejmowane w imieniu organizacji zobowiązania. W wypadku Kościoła katolickiego czegoś takiego nie ma.

Np czy Radio Maryja i TV Trwam jest czy nie jest oficjalnym organem całego Kościoła? Jeżeli jest to nie powinno się go usuwać z Multipleksu ale i hierarchia kościelna nie powinna udawać, że nie odpowiada w pełni za to co tam się wyprawia. jak nie jest niech się odwalą posłowie PiS od KRRiTV. Chciałbym to raz na zawsze wiedzieć. Zamiast tego jak chodzi o miejsce do nadawania to jest, a jak chodzi o odpowiedzialność moralną i karną to już nie.

> Ad.4.
                      Akt chrztu jest dokumentem wewnętrznym Kościoła. Państwo oficjalnie ani nie wierzy ani wierzy w moc chrztu. Tak samo nierozerwalność aktu ślubu jest tylko wewnętrznym przepisem Kościoła.
                      Prawnie powinno wystarczać samo podpisane jednoznaczne oświadczenie woli, że występujesz z Kościoła. Kościół może sobie żądać świadków i uznawać, że zgodnie z jego przepisami nie wystąpiłeś prawidłowo tyle, że te "uważanie" nijak nie powinno się mieć do twoich państwo-prawnych stosunków z Kościołem. Np masz prawo jak będą przychodzić do ciebie z kolędą czy z innymi sprawami uznać, że cię nękają.

Rozumiem to co napisałeś kto chce robić wokół siebie szum ale DALEJ będę twierdził, że żądanie wymazania zapisu o chrzcie jest z jednej strony idiotyczne bo nie jest działaniem prawnym w sensie państwowym a z drugiej strony jest próbą zaświadczenia nieprawdy.
                      Do aktu chrztu doszło. Tego nie można zamazać tak samo jak np nie można żądać usunięcia zapisu, że kiedyś należałeś do ZHP. Dziś możesz chcieć by ZHP się od ciebie odstosunkowało ale kiedyś zapisałeś się do tej organizacji i nic na świecie tego nie zmieni prócz udowodnienia, że ktoś zrobił to bez twojej wiedzy.

Najśmieszniejsze, że uważam, że akt wymazania zapisu chrztu jest czynem wyłącznie o magicznym znaczeniu. O to w ten sposób zrywasz do końca stosunek z wiarą. Jak na kogoś kto deklaruje ateizm taki religijno-magiczny czyn wydaje się objawem dwójmyślenia.
                      • zero-cin Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 18:39
                        maaac napisał:

> Co mam milczeć wobec głupot jakie niektóre osoby wypisują? Chciałem o tym napisać i
                        > napisałem - zabronisz mi? Możesz mi udowodnić, że nie mam racji ale twierdzić, że mam
                        > milczeć bo to nie jest "prawdziwy problem" chyba nie będziesz? Hę?

Niczego nie zamierzam Ci zabraniać, a poza tym myślimy w sumie podobnie.

Pozdrawiam.
                        • maaac Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 12.02.12, 19:07
                          > Niczego nie zamierzam Ci zabraniać, a poza tym myślimy w sumie podobnie.

:) poza jedną sprawą - wymazywania zapisów o chrzcie

No to chyba się dogadaliśmy. Ustaliśmy wzajemne poglądy z czym się razem zgadzamy, a z czym nie.

Pozdrawiam.
        • konto.do.komentarzy Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 11:51
          kolter napisał:

> maaac napisał:
          >
          > > Jednak IMHO żądanie "usunięcia" zapisów archiwalnych o takich czynnościac
          > h jak
          > > chrzest jest idiotyzmem. To było, stało się i zapis o tym powinien istnie
          > ć. Dok
          > > ładnie tak samo jak faktem jest jakie dostawaliśmy oceny w szkole podstaw
          > owej.
          > > Dostaliśmy je. Koniec. Zamazać tego nie można.
          >
          > Bzdura, nie wiem jak ty ale ja za swoje oceny w szkole sam odpowiadam ,w przeci
          > wieństwie do tzw chrztu w okresie życia na który nie mam absolutnie wpływu .

Akt urodzenia też chcesz wymazać?
          • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 14:16
            konto.do.komentarzy napisał:

> Akt urodzenia też chcesz wymazać?

Nie mówili ci ze pieprzysz jak .... Co ma akt narodzenia i zarejestrowanie to w państwowym USC z tzw chrztem w prywatnej niepaństwowej firmie ??
            • tomek_456 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 19:21
              kolter napisał:

> konto.do.komentarzy napisał:
              >
              > > Akt urodzenia też chcesz wymazać?
              >
              > Nie mówili ci ze pieprzysz jak .... Co ma akt narodzenia i zarejestrowanie to w
              > państwowym USC z tzw chrztem w prywatnej niepaństwowej firmie ??

Spytaj rodziców, oni pewnie w dobrej wierze zanieśli cie do tej "firmy".
              • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 22:59
                tomek_456 napisał:

> > Nie mówili ci ze pieprzysz jak .... Co ma akt narodzenia i zarejestrowani
                > e to w
                > > państwowym USC z tzw chrztem w prywatnej niepaństwowej firmie ??
                >
                > Spytaj rodziców, oni pewnie w dobrej wierze zanieśli cie do tej "firmy".

Dziubek , wierz mi ze moja Matka jest obojętna religijnie ,a Ojciec to ateista. Tylko i wyłącznie terror mojej babki sprawił ze zanieśli mnie do tzw kościoła kiedy miałem już 18 miesięcy i pokropili .
                • tomek_456 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 23:04
                  kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                  >
                  > > > Nie mówili ci ze pieprzysz jak .... Co ma akt narodzenia i zarejest
                  > rowani
                  > > e to w
                  > > > państwowym USC z tzw chrztem w prywatnej niepaństwowej firmie ??
                  > >
                  > > Spytaj rodziców, oni pewnie w dobrej wierze zanieśli cie do tej "firmy".
                  >
                  > Dziubek , wierz mi ze moja Matka jest obojętna religijnie ,a Ojciec to ateista.
                  > Tylko i wyłącznie terror mojej babki sprawił ze zanieśli mnie do tzw kościoła
                  > kiedy miałem już 18 miesięcy i pokropili .

Ateiści boja się ?

• kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 23:21
                    tomek_456 napisał:

> Ateiści boja się ?

Ni rznij mądrali , nie znasz tamtej sytuacji to się nie wymądrzaj.
                    • tomek_456 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 23:30
                      kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                      >
                      > > Ateiści boja się ?
                      >
                      > Ni rznij mądrali , nie znasz tamtej sytuacji to się nie wymądrzaj.

Fakt, od rznięcia mądrali jest tu @kolter

• kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 23:42
                        tomek_456 napisał:

> kolter napisał:
                        >
                        > > tomek_456 napisał:
                        > >
                        > > > Ateiści boja się ?
                        > >
                        > > Ni rznij mądrali , nie znasz tamtej sytuacji to się nie wymądrzaj.
                        >
                        > Fakt, od rznięcia mądrali jest tu @kolter

Tomuś w świetle tego ze spieprzasz z każdej niewygodnej ci dyskusji .............Poza tym nie żebym narzekał ze jesteś ,ale obiecałeś iść w piz..du z tego forum ?? Co cię skłoniło do tego żeby mi dać jeszcze sporo radości z powodu twojej obecności ??
                        • tomek_456 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 23:48
                          kolter napisał:

> Tomuś w świetle tego ze spieprzasz z każdej niewygodnej ci dyskusji ...........
                          > ..Poza tym nie żebym narzekał ze jesteś ,ale obiecałeś iść w piz..du z tego fo
                          > rum ?? Co cię skłoniło do tego żeby mi dać jeszcze sporo radości z powodu twoje
                          > j obecności ??

@kolteruś - powróciłem, po przeczytaniu twoich idiotycznych komentarzy. Jakiś insynuacji i pomówień pod moim adresem. Boś głupi, że takie bzdury tu wypisujesz na mój temat.

• kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 23:51
                            tomek_456 napisał:
                            >
                            > @kolteruś - powróciłem, po przeczytaniu twoich idiotycznych komentarzy.

Masz nadzieję ze w końcu coś zrozumiesz o swoim kościele :))

Jakiś insynuacji i pomówień pod moim adresem. Boś głupi, że takie bzdury tu wypisujesz
                            > na mój temat.

No a mógłbyś jakoś to udowodnić , bo na razie to łżesz jak to katolik .
                            • tomek_456 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 17.02.12, 23:56
                              kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                              > >
                              > > @kolteruś - powróciłem, po przeczytaniu twoich idiotycznych komentarzy.
                              >
                              > Masz nadzieję ze w końcu coś zrozumiesz o swoim kościele :))
                              >
                              > Jakiś insynuacji i pomówień pod moim adresem. Boś głupi, że takie bzdury tu wyp
                              > isujesz
                              > > na mój temat.
                              >
                              > No a mógłbyś jakoś to udowodnić , bo na razie to łżesz jak to katolik .

Udowadniac ? Przecież łzesz na moj temat na kilkunastu wątkach.
                              • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 18.02.12, 00:32
                                tomek_456 napisał:

> Udowadniac ? Przecież łzesz na moj temat na kilkunastu wątkach.

Tak udowodnij że łże .
                                • tomek_456 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 18.02.12, 07:03
                                  kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                  >
                                  > > Udowadniac ? Przecież łzesz na moj temat na kilkunastu wątkach.
                                  >
                                  > Tak udowodnij że łże .

Fobia dowodu. Łżesz totalnie.
                                  • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 18.02.12, 10:34
                                    tomek_456 napisał:

> kolter napisał:
                                    >
                                    > > tomek_456 napisał:
                                    > >
                                    > > > Udowadniac ? Przecież łzesz na moj temat na kilkunastu wątkach.
                                    > >
                                    > > Tak udowodnij że łże .
                                    >
                                    > Fobia dowodu. Łżesz totalnie.

No to zaprezentuj to łgarstwo .
                                    • tomek_456 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 18.02.12, 11:10
                                      kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                      >
                                      > > kolter napisał:
                                      > >
                                      > > > tomek_456 napisał:
                                      > > >
                                      > > > > Udowadniac ? Przecież łzesz na moj temat na kilkunastu wątkac
                                      > h.
                                      > > >
                                      > > > Tak udowodnij że łże .
                                      > >
                                      > > Fobia dowodu. Łżesz totalnie.
                                      >
                                      > No to zaprezentuj to łgarstwo .

Żartujesz, tobie, który na prawde zawsze reaguje wypisujać obelgi i inwektywy.
                                      • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 18.02.12, 11:41
                                        tomek_456 napisał:

> Żartujesz, tobie, który na prawde zawsze reaguje wypisujać obelgi i inwektywy.

Ujadasz jak taki mały kundelek sikasz po katach i gó... umiesz udowodnić :))
                                        • tomek_456 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 18.02.12, 12:27
                                          kolter napisał:

> tomek_456 napisał:
                                          >
                                          > > Żartujesz, tobie, który na prawde zawsze reaguje wypisujać obelgi i inwek
                                          > tywy.
                                          >
                                          > Ujadasz jak taki mały kundelek sikasz po katach i gó... umiesz udowodnić :))

Nie mam zamairu nic udowadnic tobie, juz to pisalem
                                          • kolter Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 18.02.12, 13:04
                                            tomek_456 napisał:

> kolter napisał:
                                            >
                                            > > tomek_456 napisał:
                                            > >
                                            > > > Żartujesz, tobie, który na prawde zawsze reaguje wypisujać obelgi i
                                            > inwek
                                            > > tywy.
                                            > >
                                            > > Ujadasz jak taki mały kundelek sikasz po katach i gó... umiesz udowodnić
                                            > :))
                                            >
                                            > Nie mam zamairu nic udowadnic tobie, juz to pisalem

Nie jesteś w stanie , a nie ze nie masz zamiaru niemoto.
              • daniella31 Re: Czy można się wykreślić ze szkoły podstawowej 11.06.12, 20:42
                ostrzezenie.wordpress.com/
    • costa3500 Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 17:25

Czy te czarne bydlęta nie rozumieją że średniowiecze mamy za sobą i że zlepek bzdur zawartych w biblii i jakiś ewangeliach nie odpowiada współczesnym normom etycznym,skończyły się czasy pokornych wieśniaków całujących po rękach,nie wróci epoka młodych służących czy to dziewczyn czy ministrantów. Może referendum w sprawie wiary czs skończyć z mitem że 96% Polaków to katolicy,tak katolicy z przymusu nie prosiłem rodziców żeby mnie chrzcili wysyłali do
      komunii i bierzmowania zrobiono to wbrew mej woli której wtedy nie miałem.
    • outsider44 Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 18:54
      Co prawda nie mam tego problemu, bo już moi rodzice odeszli od Kościoła (nie wiem czy formalnie) i nie jestem ochrzczony. Ale nie wiem, co ma przeszkadzać informacja o fakcie, który kiedyś tam się dokonał, a teraz nie ma już znaczenia dla delikwenta? Pracownik Kościoła powinien przy świadectwie chrztu zrobić adnotację o apostazji i gotowe. Przecież to świadectwo świadczy tylko o przekonaniach przodków, a nie o naszych.
      Znam sporo (właściwie znałem) ateistów i agnostyków, którym po śmieci rodzina urządziła katolicki pogrzeb - bo takie były ich - nie tyle przekonania - co brak odwagi cywilnej wobec otoczenia. Sam byłem na takim pogrzebie krewnego, na którym zgromadziła się cała, w zasadzie niewierząca rodzina. Mimo smutnej okazji, bardziej wszyscy byli zajęci podglądaniem ruchów księdza, dającego nam dyskretne znaki - kiedy mamy wstawać a kiedy możemy usiąść, niż kazaniem- czy jak to się nazywa. W sumie na stypie było od razu więcej śmiechu z naszej nieznajomości procedury niż smętnego wspominania drogiego zmarłego. Właściwie nikomu nie przeszkadzał ten ceremoniał - potraktowaliśmy (może z wyjątkiem wdowy, która to wymyśliła) całość jako interesujący obrzęd - który nas po prostu nie dotyczył.
      Może nie potrafię wzbudzić w sobie empatii wobec zajadłej postawy - ponieważ dla mnie religia nie stanowi żadnego problemu ani w pozytywnym ani w negatywnym sensie. Równie chętnie oglądałbym pogrzeb ze wznoszeniem modłów do Zeusa - obie religie są dla mnie równie interesujące, jak i bezsensowne.
      • maaac Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 19:14
        IMHO tego typu potrzeba wynika nie z kwestii zerwania z Kościołem z powodu utraty wiary - bo ta owocuje po prostu olaniem wszystkiego co wiąże się z Kościołem ale problem złości na Kościół, że zdradził człowieka. Zdradził jego nadzieje wobec tego czym powinien być, a nie jest. Sądzę, że spora część osób decydujących się na akt apostazji jest BARDZIEJ wierząca niż przeciętny "normalny" katolik co dzień/co tydzień chodzący na msze. Stąd próba ostrego wykazania swojego protestu poprzez rytualny akt zerwania z Kościołem. Nie ma być to akt publiczny - to nie chodzi, o robienie cyrku, ale o to, żeby księża sobie przemyśleli czy jednak to co się dzieje z Kościołem w Polsce nie wymaga reform.
      • tanebo Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 19:19
        Problemu w zasadzie nie byłoby gdyby nie ludzie powołujący się ma powszechność katolicyzmu a co za tym idzie pewne rozwiązania prawne. Tylko jak to policzyć? Kto jest katolikiem a kto nie? problem rozwiązałby się sam gdyby rozdział Kościoła i państwa był pełen. Kościół powinien finansować się wyłącznie z tacy. Lub podatku, nie wiem, co tam sobie katolicy zorganizują. Pełen rozdział powinien nastąpić na niwie politycznej. Co katolików obchodzą poglądy ateistów co do aborcji czy też antykoncepcji? Nikogo nie zmuszam do jej stosowania. A podczas każdego głosowania w sejmie można przeczytać list episkopatu z listą życzeń. To wygląda jakby chcieli dogadać się z "władzą" nad głowami wyborców. A przecież Kościół ma pewne normy zachowań politycznych. Po przegranych wyborów AWSu stara się trzymać daleko od polityki. Tylko że gdzieś głęboko w episkopacie tkwią reminiscencje rodem z II RP.
        • maaac Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 19:24
          Nie jest to takie proste. Co zrobić np. z zabytkami będącymi własnością Kościoła? Zwłaszcza jak są one jednocześnie funkcjonującymi świątyniami?
          • kolter Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 19:44
            maaac napisał:

> Nie jest to takie proste. Co zrobić np. z zabytkami będącymi własnością Kościoł
            > a? Zwłaszcza jak są one jednocześnie funkcjonującymi świątyniami?

Przepustki dla parafian, obcy bilety. Żartuje :) skro to jest zabytek czyli dobro całego społeczeństwa to faktycznie wszyscy powinni o to dbać , nawet jeżeli nie korzystamy.Ale skoro jest tam inwestowany publiczny grosz to powinna być dokładna kontrola każdej złotówki.
          • tanebo Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 19:47
            To jest problem do rozwiązania. Problemem jest Kościół. A dokładniej brak chęci do zmian w jego łonie. Prawdę mówiąc nie dotyka to tylko naszego kraju. Przy okazji "afery" (cudzysłów dałem nie przypadkowo, bo mimo że sprawa zasługuje na to miano formalnie nią nie jest) gruntowej czytałem w jakimś opracowaniu o finansach Kościoła Katolickiego na świecie. Od Niemiec, przez UK, USA, Japonię, całą Europę i kraje latynoamerykańskie po Papuę Kościół stara się ukryć dochody, zmniejszyć obciążenia fiskalne i zawęzić krąg osób z dostępem do informacji o stanie jego finansów. Dlaczego np nie chce pomocy cywilów przy zarządzaniu finansami? Można pomóc proboszczowi. Ale sprzątać kościół. Od kasy wara.
            • maaac Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 22:12
              :)
              Oczywiście, że jest to problem do rozwiązania. Tyle, że jest nie co bardziej trudniejszy niż głośne hasło "wara Kościołowi od pieniędzy państwowych". To jest zbyt duże uproszczenie. Jedno jest pewne - jeżeli na cokolwiek idą pieniądze publiczne, ściągane z obywateli bynajmniej nie dobrowolnie. Ci sami obywatele powinni mieć możliwość zapoznania się do ostatniego grosza z sensownością ich wydania. No i powinno się wprowadzić wyraźną formę ograniczonego prawa własności. Jak remont kościoła jest opłacany z pieniędzy publicznych to i "społeczeństwo" nie tylko parafianie powinni mieć prawo "korzystania" w sposób nie naruszający za bardzo uczuć religijnych z tego kościoła. Normalnie - płacisz wymagasz.
              Do tej pory o takich sprawach się nie mówiło. Najwyższy czas zacząć to rozsupływać.
              • tanebo Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 22:26
                Głównym problemem jest wola kleru. Gdy pisało się o 1% na Kościół czytałem o problemach z Kościołem w Niemczech. Tam już obowiązuje taki podatek. I niczego to nie zmienia. Jakiś biskup wyremontował (albo raczej jak w tym w dowcipie:"A koń się odwrócił i powiedział: taaaak, ty przywiozłeś :) plac przed swoją siedzibą. A że było to w kryzysie i tam właśnie z tego powodu sprzedaje się świątynie, wywołało to oburzenie wśród wiernych. Biskup pokazał pewien palec wiernym. W przenośni.
                • maaac Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 22:32
                  No cóż najwyraźniej nie tylko w Polsce te sprawy nie są do końca uregulowane. Tak samo jak wspominany przeze mnie wyżej temat zakresu praw i odpowiedzialności do dysponowania majątkiem Kościoła.
                  • tanebo Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 22:39
                    Ale to jest broń obosieczna. W mojej parafii zmienił się proboszcz. Sęk w tym że z poprzednikiem zniknęła znaczna kwota z konta. A co gorsza dokumentacja związana z dotacjami z UE. Okazuje się że następca w sumie nic nie może zrobić poprzednikowi. Finanse są robione po prostu na gębę.
                    • maaac Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 22:57
                      Oglądałeś film "Róża"?

Mazurzy byli w większości protestantami. Jak komuna ilość Mazurów przetrzebiła to miłościwie panujący nam KrK zaczął uprawiać taką politykę: Ksiądz w towarzystwie wiernych włamywał się do kościoła (budynku) protestanckiego. Zmieniano zamki i..... natychmiast proboszcza. Następny był "pełen dobrych chęci" ale to nie on się włamał, no ale parafianie, to trzeba wyjaśnić.... i kościół pozostawał w rękach katolików. Władza komunistyczna ślepła na te akty bezprawia.

Jesteś pewien że to co się u ciebie zdarzyło nie było przypadkiem za wiedzą wyższej hierarchii kościelnej?
                      • tanebo Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 23:14
                        Pewien nie jestem. Ale nie wierzę że nic nie było na rzeczy. Powiedzmy sobie szczerze - motyw ekonomiczny jest na pewno ważny dla wstępujących w szeregi kapłanów. I poznałem kilku którzy 0 doszli do 0000000 na koncie. Nie przesadzają na punkcie celibatu. Co do celibatu to też jest ważny motyw. Postawmy się na miejscu kleryka. W wielu konserwatywnych środowiskach orientacja homo jest gorsza od kultu szatana. Jeśli więc pociąg do mężczyzn się neguje w sobie a do kobiet się go nie czuje wychodzi na to że się go nie ma. A skoro się go nie ma to chyba jakiś znak. Jaki znak? No chyba od Boga bo od kogo? No i zostaje się księdzem.
      • tanebo Re: Co szkodzi świadectwo chrztu? 12.02.12, 19:53
        Jeśli się tamu przyjrzeć to problem tkwi jeszcze gdzieś indziej. Czym jest dla ateisty chrzest? Albo raczej czym jest dla ochrzczonego ateisty chrzest. Niczym ważnym? Tak, zgoda. Ale to nie jest tak że zrywając z Kościołem nie jest ważne to że zachowuje on o nas informacje. Chciałbym by moja apostazja miała jakieś znaczenie praktyczne. Dla mnie stan gdy Kościół klasyfikuje mnie jako członka a nie jako członka błądzącego niczym się nie różni.
    • 3lemons Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 12.02.12, 19:08
      Kiedy wreszcie skończy się stawianie znaku równości pomiędzy wierzącym w Jezusa i katolikiem? Naprawdę trzeba należeć do sekty, żeby być chrześcijaninem? To jak za komuny, jedyna słuszna partia, tfu, jedyne słuszne wyznanie. Wypisujący się z KK nie musi być ateistą. To często po prostu sprzeciw wobec organizacji, nie wobec Boga.
      • polakonly Można pójść prosto do protestantów od M.Lutra -tzw 12.02.12, 23:28
        Kościoła Ewangelickiego wyznającego uczciwe zasady funkcjonowania w ramach danego państwa. To wyznanie nie pasożytuje na państwie, lecz działa na jego obszarze jak każde inne przedsiębiorstwo. Na terenie wysoko rozwiniętych państw Europy Płn. w tym Niemiec jest to wyznanie dominujące, nie stanowące ciężaru i nie spowalniające gospodarki państwa. Chętnym polecam piękny film "Luter" z udziałem Petera Ustinowa - opowiadający o genezie protestantyzmu i jego dramatycznych początkach.
        • tymon99 Re: Można pójść prosto do protestantów od M.Lutra 13.02.12, 14:27
          nie pal głupa. protestanci różnych wyznań też odzyskiwali nieruchomości zrabowane przez skarb państwa - często tylko po to, by je korzystnie sprzedać lub wydzierżawić. nie wiem: dlaczego tylko u katolików tak cię to oburza? kwestia skali?
          • kolter Re: Można pójść prosto do protestantów od M.Lutra 13.02.12, 15:12
            tymon99 napisał:

> nie pal głupa. protestanci różnych wyznań też odzyskiwali nieruchomości zrabowa
            > ne przez skarb państwa - często tylko po to, by je korzystnie sprzedać lub wydz
            > ierżawić.

Ta w mojej wsi na miejscu przedwojennego zboru zielonoświątkowców wybudowano salę gimnastyczną. Dogadali się z miastem i nie wzięli grosza rekompensaty o ile ta sala będzie dalej służyła temu celowi . !!

> nie wiem: dlaczego tylko u katolików tak cię to oburza? kwestia skali

No wiesz za parę hektarów ziemi złodzieje z Krk wyłudzili np tu aż równowartość 2,5 miliarda złotych

"" Jak to możliwe, by za utracone 69 ha dostać ponad 20 razy więcej ziemi? Jak tłumaczy prezes Towarzystwa Brata Alberta mec. Ryszard Kryj-Radziszewski, wartość zebranego majątku przelicza się na cenę rynkową, a ta została oszacowana przez towarzystwo na 200-300 mln zł. – To i tak jest mienie zamienne – podkreślił. I dodał: "Bulwersujące jest to, że od 17 lat nie nastąpił wprost zwrot mienia".
            Jednak dziennikarze "Teraz My" oszacowali, że rynkowa wartość odzyskanego majątku to... około 2,5 mld (!) zł"

www.tvn24.pl/12690,1580196,0,1,o-mienie-kosciola-walczy-esbek,wiadomosc.html
          • maaac Re: Można pójść prosto do protestantów od M.Lutra 13.02.12, 20:59
            "Też odzyskali". Fajne hasło. Masz dwóch braci jeden dostał od ojca złotówkę drugi milion złotych. No i kumpel tego co dostał milion mówi do tego co dostał złotówkę - "nie pal głupa też dostałeś od ojca kasę".
            Oczywiście że dostali tyle, że zarówno kwotowo jak i procentowo w stosunku do tego co miało im państwo zabrać to są zupełnie nieporównywalne sprawy. KrK był wyraźnie faworyzowany w tych sprawach. No i jakoś do tej pory ani pół afery związanej z przekrętami przy tym w porównaniu do milionowych przekrętów z komisji do zwrotu majątku dla KrK.

PS.
            U mnie w mieście ostatnio państwo zajmowało się pokrywaniem dachu kościoła w użytkowaniu obecnie przez KrK zabranego protestantom bez najmniejszych dokumentów.
            Numer jest przedni - w księgach wieczystych to kościół protestancki, użytkowany jest przez katolików (gromadzą się w nim na mszach najwięksi "patrioci"), a koszty utrzymania leżą na głowie państwa jako "kościele garnizonowym". Jedno jest tylko pozytywne - wygląda ładniej, a szkoda było by go jako zabytku.
            • tymon99 Re: Można pójść prosto do protestantów od M.Lutra 14.02.12, 18:02
              czyli o skalę chodzi, nie o fakt sam?
      • polakonly Można też - jak Szymborska być miłującym ludzi, 12.02.12, 23:43
        życie i wszelkie stworzenie, łagodnym ateistą.
        Być odważnym w swojej niewiedzy egzystencjalnej.
        Czuć się jednym z wielu elementów odnawialnego, wiekuistego, zachwycającego zjawiska - życia.
        "..na chwilę tu jestem i tylko na chwilę
        co dalsze przeoczę, a resztę pomylę -
        Nie zdążę wszystkiego odróżnić od próżni,
        pogubię te bratki w pośpiechu podróżnym
        Już nawet najmniejszy - szalony wydatek:
        fatyga łodygi i listek i płatek....
        Raz jeden w przestrzeni - od nigdy na oślep
        Wzgardliwie dokładny i kruchy wyniośle"
    • benek231 A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) :O) 12.02.12, 20:26
      Mysle, ze kk powinien sobie zorganizowac cos takiego - czy to z udzialem zainteresowanego, czy tez zaocznie. Z cala pewnoscia od_chrzczenie zadowoliloby tych apostatow, ktorzy zycza sobie aby fakt ich przynaleznosci do kk uznac nie_bylym. Nie jestem pewien czy sam podzielam ten poglad, ale w pelni rozumiem, ze ktos moze miec taka wewnetrzna potrzebe, by wszelka informacja o zwiazkach z kk zostala wymazana.

Domyslam sie, ze np. Maaac zacznie zaraz argumentowac, ze to nielogiczne i tak dalej, bo przeciez tak naprawde nie mozna "odfakcic" faktu, ale tej sprawie mam odmienny poglad, gdyz mamy do czynienia z instutucja specjalizujaca sie w tym co nielogiczne i nieracjonalne. Moim zdaniem kk nie powinien miec wiekszego problemu z wymysleniem okolicznosciowego hokus-pokus, w celu odczarowania swoich wlasnych czarow. Zwlaszcza, ze dzieki temu prostemu zabiegowi moze uszczesliwic tych wszystkich ktorzy bez odchrzeczenia musieliby pozostac nieukontentowani do konca zycia.
      • maaac Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 12.02.12, 22:28
        Mylisz się oczywiście że uważam że kościół mógłby wprowadzić procedurę "odchrzczenia".
        Co prawda twierdzi, że chrztu nie da się cofnąć ale z wielu spraw już się wycofał - np z tego, że dusza wstępuje dopiero w określonym tygodniu w płód więc aborcja jest niczym zdrożnym (teraz udają, że nigdy czegoś takiego nie twierdzili) więc dlaczego nie z tego? Zwłaszcza że jest już zbliżona procedura dotycząca odświęcenia/desakralizacji budynków.

Ty że dalej zarówno chrzest jak i dechrzest będą faktami, które IMHO Kościół powinien zachowywać w swoich danych tak samo jak info o wstąpieniu i wystąpieniu mają inne organizacje w tym w szczególności partie polityczne.

Ja rozumiem, że wiele osób by dziś chciało ukryć fakt co robiło 5-10 lat temu :P. Ale czy dla wygody takich tchórzy mamy tworzyć casus prawny umożliwiający im ukrywanie niechlubnej przeszłości?
        • benek231 Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 12.02.12, 23:20
          Etam, zaraz tchorzy... Po prostu pragna miec ludzie wiekszy komfort psychiczny, a takie od_chrzczenie mogloby im tego komfortu dostarczyc.
          Osobiscie nie mam takiej potrzeby po prostu jak olalem kk ponad 50 lat temu, tak tam nie zagladam i juz. A niewierzacy to ja jestem od dziecka. Moje dane osobowe, w koscielnych archiwach, sa wiec kapke przestarzale.

Z drugiej strony jesli mialoby mi zalezec na oficjalnym wystapieniu z tego zlodziejsiego kosciolka, to wylacznie z tytulu potrzeby eliminacji martwych dusz, na ktore kk w dalszym ciagu doi przerozne budzety, oraz podatnika, wmawiajac wszystkim wokol, ze oni w dalszym ciagu maja zrzeszonych w kk ok. 90% obywateli.

Na od_chrzczenie wybralbym sie osobiscie, bo bardzo jestem ciekaw jakie nowe atrypatry wymysliliby na uroczystosc sakramentu wystapienia z kk. :)
          • maaac Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 13.02.12, 00:58
            benek231 napisał:

> Etam, zaraz tchorzy... Po prostu pragna miec ludzie wiekszy komfort psychiczny,
            > a takie od_chrzczenie mogloby im tego komfortu dostarczyc.
            Odchrzczenie tak to kwestia komfortu. Jak kogoś to bawi czemu nie. Próba zamazania jednak przeszłości - żądanie zapomnienia że ktoś był bierzmowany, ktoś inny był członkiem Samoobrony, a jeszcze inny działał w Młodzieży Wszechpolskiej czy w młodzieżówce SLD to dla mnie objaw tchórzostwa. Próba ukrycia czegoś w życiorysie czego się dziś człowiek wstydzi.

> Osobiscie nie mam takiej potrzeby po prostu jak olalem kk ponad 50 lat temu, tak
            > tam nie zagladam i juz. A niewierzacy to ja jestem od dziecka. Moje dane osobowe,
            > w koscielnych archiwach, sa wiec kapke przestarzale.
            No i spoko.

> Z drugiej strony jesli mialoby mi zalezec na oficjalnym wystapieniu z tego zlodiejsiego
            > kosciolka, to wylacznie z tytulu potrzeby eliminacji martwych dusz, na ktore kk w dalszym
            > ciagu doi przerozne budzety, oraz podatnika, wmawiajac wszystkim wokol, ze oni w
            > dalszym ciagu maja zrzeszonych w kk ok. 90% obywateli.
            Tyle, że te informacje o 90% NIE pochodzą z danych Kościoła a GUSu. To czy wystąpisz czy nie nie ma znaczenia. Większe znaczenie ma to co ludzie mówią ankieterom.

> Na od_chrzczenie wybralbym sie osobiscie, bo bardzo jestem ciekaw jakie nowe at
            > rypatry wymysliliby na uroczystosc sakramentu wystapienia z kk. :)
            A fakt. Ciekawe. Chociaż nawet desakralizacji budynku kościoła nie widziałem.
        • tymon99 Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 13.02.12, 14:34
          maaac napisał:

> procedurę "odchrzczenia"

łatwiej to sobie wyobrazić, niż analogiczną procedurę u muzułmanów lub żydów.
          • landaverde Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 14.02.12, 19:18
            tymon99 napisał:
            > łatwiej to sobie wyobrazić, niż analogiczną procedurę u muzułmanów lub żydów.

Otóż widziałem niedawno w TV program o facecie, który sobie odtworzył napletek (podobno żeby mieć lepsze doznania). Teraz zaś prowadzi z żoną firemkę sprzedającą wysyłkowo urządzenia swego wynalazku do naciągania skóry penisa w celu wyhodowania nowej i odtworzenia napletka.

Wygląda więc na to, że taką proceduę u żydów można sobie łatwiej wyobrazić, niż tę u chrześcijan, która jest nieodwracalna. Ba, można się nawet ponownie obrzezać! ;-)
            • tymon99 Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 14.02.12, 19:41
              chirurgiczna rekonstrukcja napletka nie stanowi żadnego problemu. trudno mi jedynie wyobrazić sobie przeprowadzenie jej jako.. rytuału? ceremonii? czynności urzędowej?
        • landaverde Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 14.02.12, 17:06
          O co wam maaca chodzi? Michnik chce 'odchrzcić' dzieci, bo talmudyczni traktują ochrzczonych jak bydło?

Normlny niewierzący, taki co to stwierdził, że wiara "to przesądy światło ćmiące", nie potrzebuje żadnego "odchrzczenia", bo po prostu wszystko to staje się dla niego nieistotne, pozbawione jakiegokolwiek znaczenia. No bo nie wierzy, i już. A wy jak zwykle, jak nienormalni. ;-)

Więc co to za pierdoły wymyślacie z tym "dechrzestem", jaki w tym macie interes? Rabin potrzebuje kwitu, że unieważniliście chrzest?
          • maaac Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 15.02.12, 19:58
            A może landaverdzik przeczytał byś wszystkie moje wypowiedzi, gdzie się negatywnie wypowiadam o takich co potrzebuję takiej instytucji? Tyle, że stwierdziłem, że technicznie nie widzę przeszkód by ją wprowadzić. Technicznie pod warunkiem, że na potrzeby tych, którzy koniecznie chcą ją przeżyć Kościół by na nią się zgodził.

No i jak zwykle mało zrozumiałeś z moich wpisów.... jak na inteligentnego ponoć osobnika, nie zauważyłeś jeszcze tego co tak bije w oczy z moich wpisów? Chyba tylko że za bardzo "opanowało" cię to "około żydowskie" zaślepienie.
          • sqro Re: A co powiecie na ceremonie od_chrzczenia(?) : 17.02.12, 12:49
            > Normlny niewierzący, taki co to stwierdził, że wiara "to przesądy światło ćmiąc
            > e", nie potrzebuje żadnego "odchrzczenia", bo po prostu wszystko to staje się d
            > la niego nieistotne, pozbawione jakiegokolwiek znaczenia. No bo [b]nie wierzy[
            > /b], i już. A wy jak zwykle, jak nienormalni. ;-)

Nie, idzie o to że KK jest instytucja polityczno-religijną podpierająca się m.in statystykami przynależności. Niewierząc i nie wypisując się oficjalnie wspiera sie de facto te obłudną instytucję
            • ppo A co cię jakaś instytucja obchodzi? 17.02.12, 14:59
              Nie masz własnych problemów? Musisz świat zbawiać? Masz jakieś poczucie misji w związku ze swoim ateizmem? No to tak samo jesteś wierzący, tylko innego masz "boga".
              • maaac Re: A co cię jakaś instytucja obchodzi? 17.02.12, 18:27
                Do pewnego stopnia "wojujących" ateistów rozumiem. Nie chcą by nimi zaliczając ich w poczet wiernych, choćby w ujęciu statystycznym, Kościół się podpierał w różnych dyskusjach w których chce osiągnąć określone zachowanie państwa.
                Czyli odebrać Kościołowi prawo mówienia "mam rację bo mnie popiera 90% Polaków".
                Ok gdy to dotyczy jednego, dwóch osób na parę milionów to tego typu pretensje są śmieszne. Cóż ubycie paru osób może "statystycznie" Kościołowi zaszkodzić?
                Jednak jakby ich ubyło już tak z 20% ogólnej liczby wiernych, Kościół by to mocno odczuł w swojej sytuacji przetargowej wobec państwa.
    • biheppy jeszcze będą czołgać się na kolanach 12.02.12, 20:34
      jak przyjdzie trwoga!
      • kolter Re: jeszcze będą czołgać się na kolanach 12.02.12, 20:47
        biheppy napisała:

> jak przyjdzie trwoga!

To wypijemy , i przejdzie .
        • ppo "W okopach nie ma ateistów". 17.02.12, 15:01
          I, co gorsza, wódki też często nie ma!
      • yan.nick Re: jeszcze będą czołgać się na kolanach 17.02.12, 16:51
        biheppy napisała:

> jak przyjdzie trwoga!

- A niby po co? Ludzie, którzy występują są bardziej świadomi od tych, którzy pozostają.
        • elqa00 Re: jeszcze będą czołgać się na kolanach 17.02.12, 19:01
          Myślę że świadomość niewiele ma tu do rzeczy. Posiadają ją zarówno apostaci jak i pozostający wśród członków kk.Jeśli chodzi o samych apostatów podzieliłabym ich na 2 grupy:
          -tych , których ochrzczono, a oni niemowlęciem będąc nie mogli zaprotestować,od dzieciństwa nie wierzyli i dalej nie wierzą,więc fakt pozostania wśród wiernych jest dla nich absurdem,
          -oraz tych, którzy wierzą, ale zdolność logicznego myślenia i uczciwość sprawiają że nie chcą uczestniczyć, nie chcą być utożsamiani z kk, gdyż- co tu owijać w bawełnę- kk stopniowo ulega pewnej patologizacji. Można tu mnożyć przykłady dostarczone przez media, bądź życie codzienne, ale nie to jest istotą mojej wypowiedzi.
          Zatem w kwestii odchrzczenia..hmm dla pierwszych ten sakrament nie będzie miał znaczenia, druga grupa raczej nie chciałaby z chrztu rezygnować. A że nie można cofnąć czynności wykonanej, więc uważam że jakiekolwiek widowiskowe przedstawienie dechrystianizacji za bezsensowne.
          KK winien jednak uznać wolę jednostki i nie utrudniać apostazji pragnącym jej dokonać.wszelkie utrudnienia są niezgodne z po 1- wolą bożą, po 2-z konstytucją.
    • biheppy jak zwykle "wybiórcza" dotyka "wielkiego problemu" 12.02.12, 20:37
      który dotyczy jakieś tam 0,05% Polaków. Tylko po co?
      • tanebo Re: jak zwykle "wybiórcza" dotyka "wielkiego prob 12.02.12, 21:07
        Każdy ma równe prawa. Choćby to był problem jednego człowieka to zasługuje on na załatwienie.
      • zero-cin A propos procentów... 12.02.12, 21:22
        Największy problem ma dziewięćdziesięcioprocentowa mniejszość prześladowana przez dziesięcioprocentową większość.
        • polakonly Zaprawdę powiadam Wam - czas Polsce na Reformację. 12.02.12, 23:59
          Wprawdzie 500 lat po krajach które zrzucając jarzmo Watykanu stały się bogatymi, ale lepiej póżno niż za póżno. Francuzi załatwili to prawie 300 lat póżniej ale za to radykalnie - przy pomocy świeżego wynalazku - gilotyny. A Czesi?? Umiemy się jedynie z nich śmiać. A możebyśmy czego nauczyli się od nich? Dzwigając "jarzmo Pańskie" zawsze będziemy w ogonie Europy.
          • tymon99 Re: Zaprawdę powiadam Wam - czas Polsce na Reform 13.02.12, 14:10
            może tego nie wiesz, ale reformacja w polsce jak najbardziej była obecna. podobnie jak dziś obecni są protestanci.
    • koteliot Memento mori 12.02.12, 23:43
      A najlepsze jest to że i tak wszyscy umrzemy. Wcześniej czy póżniej. Czy wobec takiego niezaprzeczalnego faktu takie dyskusje mają sens? Wystarczy zaczekać "chwilę" a wszystko się wyjaśni.
      • elqa00 Re: Memento mori 13.02.12, 00:37
        ''chwilę''??? a ile ona ma trwać? a może szkoda życia na czekanie i zróbmy wreszcie porządek?
        nikt za nas tego nie zrobi. W kk jest tyle nieprawidłowości-jakich?-każdy wie, bo to jest powszechnie dyskutowane. więc jeśli ktoś nie chce uczestniczyć w tej maskaradzie, to akt apostazji jest idealnym wyjściem- jakkolwiek on by miał nie wyglądać.
        jeśli w szeregach kk ubędzie wiernych , to następstwem będzie uwolnienie państwa od wpływu kościoła a i kościół sam może się otrząśnie.
      • starblast Re: Memento mori 13.02.12, 02:59
        A najlepsze jest to że i tak wszyscy umrzemy. Wcześniej czy póżniej. Czy wobec takiego niezaprzeczalnego faktu takie dyskusje mają sens?

To w takim razie nie dyskutujmy na żaden temat. Nie kłóćmy się, nie walczmy o swoje prawa, jednym słowem poddajmy się bo i tak prędzej czy później umrzemy. Wystarczy "chwilkę" poczekać.

Zgadzasz się?

• yan.nick Re: Memento mori 17.02.12, 16:53
        koteliot napisał:

> A najlepsze jest to że i tak wszyscy umrzemy. Wcześniej czy póżniej. Czy wobec
        > takiego niezaprzeczalnego faktu takie dyskusje mają sens? Wystarczy zaczekać "c
        > hwilę" a wszystko się wyjaśni.

- Albo i nie. Bo komu ma się wyjaśnić? Zmarłym? Nam? Bzdurne gadanie, wyjaśni się albo nie. Nic się nie wyjaśni, bo religia to fenomen społeczny, czyli bez społeczeństwa nie ma religii.
    • kerrville Coraz wiecej chetnych 13.02.12, 03:21
      do wypisania sie z panstwa rzadzonego nieudolnie od wielu lat.
      PO to powtorka z TKM ...pamietacie rozwiniecie?
      A gw niech nie porzuca tematow zastepczych lecz zastanawia sie nad tym dlaczego tak duzo mlodych ludzi wyjezdza.
      Tusk ze swoja ferajna twierdzi, ze nie bedzie mial kto pracowac na emerytury. To dlaczego nie stworzy warunkow by mlodzi nie wyjezdzali? Oni powinni pracowac dla Polski nie dla innych panstw.
      Poza tym wydluzanie wieku pracy to zamykanie mozliwosci podjecia pracy przez mlodych, wsrod ktorych bezrobocie najwieksze. Waz polyka swoj ogon.
      Do tego kradziez pieniedzy z funduszy emerytalnych jakiej dokonuje rzad wcale nie pomaga w sytuacji.
      Moze gw o tym podyskutuje?
    • nitor1 pożegnaj się już i nie zawracaj głowy tym, 13.02.12, 14:17
      którzy chca wierzyć, bo taki jest ich wybór.
    • ruorurd oj tam oj tam 17.02.12, 11:41
      (...)"Już nie może mieć katolickiego pogrzebu, nie może przyjmować sakramentów czy być świadkiem na ślubie.(...)

przeciez wystarczy nie przyjac ksiedza i wynik TEN SAM
    • aeromonas Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 17.02.12, 11:48
      Jestem w trakcie przeprowadzania formalnej apostazji. Powód? Od zawsze jestem niewierząca, choć w młodości próbowałam "uwierzyć". Ochrzczono mnie bez pytania o zgodę (jako niemowlaka) i bez przekonania - nie zostałam wychowana po katolicku. Po mojej rodzinie kościół katolicki przejechał się jak walec drogowy, więc nie chcę mieć z nim nic wspólnego.
    • konto.do.komentarzy Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 17.02.12, 11:50
      "Występujący zaciąga na siebie karę ekskomuniki. Już nie może mieć katolickiego pogrzebu, nie może przyjmować sakramentów czy być świadkiem na ślubie."
      No i dobrze. Jak nie chcesz mieć nic wspólnego z Kościołem, to na nic nie licz.
      • zero-cin Re: Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 17.02.12, 14:21
        konto.do.komentarzy napisał:

> "Występujący zaciąga na siebie karę ekskomuniki. Już nie może mieć katolickiego
        > pogrzebu, nie może przyjmować sakramentów czy być świadkiem na ślubie."

> No i dobrze. Jak nie chcesz mieć nic wspólnego z Kościołem, to na nic nie licz.

Problem w tym, że wciąż ma OBOWIĄZKI wobec kościoła, na przykład MUSI brać udział w coniedzielnych tak zwanych "nabożeństwach". Ekskomunika od tego nie zwalnia.
    • kukorax Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 17.02.12, 12:32
      Fajna jest ta strona wystap.pl, kurde, ktoś naprawdę się postarał. Ściagnąłem już wniosek i wyp...dalam z tej szopki. Powinienem byl to zrobić 10 lat temu, ale uznawałem, ze to nie ma znaczenia, chociaż parę lat temu kolego powiedział mi, że wzmacniam ich statsy.

To straszne, ze oni nie chcą rezygnować z ludzi, którzy nie chcą miec z nimi nic wspólnego. Przeprowadziłem w związku z tym małe przedstawionko, bo ten Truman Show trzeba rozpieprzyć od fundamentów.

Rytuał odchrzczania nie jest aż tak skomplikowany, jakby się wydawało, ale ochrona danych osobowych to bardzo poważna sprawa. NIE MAJĄ PRAWA trzymać mojego nazwiska, i prowadzić kartoteki, gromadząc dane osób, ktore były niemowlakami, kiedy je chrzczono. To jest sku...syństwo. Konkordat trzeba NATYCHMIAST zerwać. Przecież wszyscy dobrze wiemy, jak to jest w kościółku, pieprzony kolektyw może natychmiast dobrać sie do jednostki i spieprzyć jej życie.

Czekajcie, klienty, wnet wam pójdzie w pięty
      Rozpieprzymy ten burdel aż po fundamenty;)
    • black-emissary Re: Żegnaj, Kościele 17.02.12, 13:09
      Formalna apostazja wedle zasad KK to nic innego jak uznanie, że ów posiada jednak nad nami władzę.
      • yan.nick Re: Żegnaj, Kościele 17.02.12, 17:03
        black-emissary napisała:

> Formalna apostazja wedle zasad KK to nic innego jak uznanie, że ów posiada jedn
        > ak nad nami władzę.

- Coś w tym musi być. Przecież to nie krk powinien decydować czy chce się wystąpić czy nie. W takiej Polce to nie ma znaczenia. Nie chodzę, nie płacę i już. W dawnych wiekach nikt nie występował. Jeśli były jakieś oznaki, to stos.
    • annik o widzę, że jakaś nowa moda... 17.02.12, 13:17
      W dobrym tonie jest się wypisać z Kościoła. Co to za pokazówka? Chcę to chodzę do kościoła, nie chcę to nie i nikt mnie do tego nie zmusi.Moja sprawa. Pewnie trudno się wam będzie z tym zgodzić, ale my naprawdę w wolnym kraju.
      Odnośnie wymazania danych z kart ksiąg parafialnych (analogiczne do żądania wymazania aktu małżeństwa po rozwodzie):Oficjalne wystąpienie z KK wymaga dwóch wizyt w parafii i trwa łącznie ok 30 minut (wiem, bo byłam świadkiem w takiej sprawie). Tak wiec rozmówcy albo bredzą, albo łżą, co na jedno wychodzi, bo tego bełkotu i tak nie da się czytać.
      • zero-cin Re: o widzę, że jakaś nowa moda... 17.02.12, 14:42
        annik napisała:

> W dobrym tonie jest się wypisać z Kościoła. Co to za pokazówka? Chcę to chodzę
        > do kościoła, nie chcę to nie i nikt mnie do tego nie zmusi. Moja sprawa. Pewnie
        > trudno się wam będzie z tym zgodzić, ale my naprawdę w wolnym kraju.
        > Odnośnie wymazania danych z kart ksiąg parafialnych (analogiczne do żądania
        > wymazania aktu małżeństwa po rozwodzie):Oficjalne wystąpienie z KK wymaga dwóch
        > wizyt w parafii i trwa łącznie ok 30 minut (wiem, bo byłam świadkiem w takiej
        > sprawie). Tak wiec rozmówcy albo bredzą, albo łżą, co na jedno wychodzi, bo tego
        > bełkotu i tak nie da się czytać.

1. Pokazówkę to urządza kościół. Żądając świadków i ogłaszając apostazje przez proboszczów z ambon. De facto osobie, która chce naprawdę wystąpić na żadnym rozgłosie nie zależy.

2. Byłaś świadkiem nie wystąpienia z kościoła, ale aktu apostazji dokonanego 'na życzenie'. To nie jest żadne wystąpienie, z kilku powodów. Osoba ekskomunikowana w dalszym ciągu pozostaje członkiem kościoła i ma wobec niego obowiązki, na przykład musi brać udział w mszach. Ma jedynie zakaz przyjmowania sakramentów. Dalej - instrukcja KEP, w oparciu o którą to się dokonywało jest nieważna. Możliwość taką zniósł papież BXVI w kwietniu 2010 r. w dokumencie "Omnium in mentem". Z dokumentu tego wynika także - istnieje właściwa interpretacja prawa kanonicznego - że wszystkie wcześniej dokonane apostazje są nieważne. W końcu przyznają to też polscy klerycy: wystap.pl/wp-content/uploads/2010/06/opinia-ks.-prof.-Dariusza-Walencika-depesza-KAI-11012012.pdf

3. De facto w lepszej sytuacji od apostatów są osoby, które nie przyjęły bierzmowania. Ten sakrament jest często niedoceniany, ale kościół traktuje go bardzo poważnie jako już świadome potwierdzenie aktu chrztu i związku z nim do grobowej deski.

Dlatego zanim coś wklikasz o bredzeniu czy łganiu ugryź się w... palce.
        • annik Re: o widzę, że jakaś nowa moda... 18.02.12, 21:32
          Rozumiem, że uważasz, że jak napiszesz dużo to wydasz mi się bardzo kompetentny i mądry. No widzisz nie. Co ty mi tu za głupoty wypisujesz? Jaki ja, czy ktokolwiek inny ma obowiązek uczestniczenia we mszy czy jakichkolwiek innych obrzędach związanych z Kościołem??? Kto mnie do tego zmusi??? To jest mój i tylko mój wybór. Skończ z tymi teoriami spiskowymi. Powiedz po prostu, ze jesteś człowiekiem nietolerancyjnym z głębokimi uprzedzeniami. Mogę tylko powiedzieć, że współczuję, bo trudno Ci z tym musi żyć.
          • zero-cin Re: o widzę, że jakaś nowa moda... 19.02.12, 16:56
            Nie ma to jak odpowiedź na temat.
      • elqa00 Re: o widzę, że jakaś nowa moda... 17.02.12, 19:14
        Apostazja to nie jest żadna demonstracja nowej mody. To wynik wieloletnich doświadczeń i własnych refleksji. Nie widzę nic dziwnego w tym że ludzie, po raz kolejny słysząc kłamstwo z ust księdza, będąc świadkiem pewnej niesprawiedliwości,a posiadając świadomość manipulacyjnych treści rozgłośni RM CZY TV TRWAM i za ich pośrednictwem próby wpływania na politykę państwa, nie chcą być członkami tak zdegenerowanej społeczności.
    • litespeed Wypisać się z Kościoła. Coraz więcej chętnych 17.02.12, 13:28
      Kościół sam sobie na to przez lata zapracował...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka