starblast Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 10:21 Dobrze, że nie mieszkam w Wawie, bo żaden sukienkowy nie będzie się dobijał do mych drzwi. Idą w ślady Jehowych? Odpowiedz Link Zgłoś
mundi8 Re: O bogu przy piwie...rozpaczliwy PR Kosciola.. 23.02.12, 10:28 "Czyżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym?" Realia świata są tutaj:Daniel Golhagen., Wiek ludobójstwa i tutaj: Immaculee Ilibagiza., Ocalona by mówić ! Jezus Chrystus mówi w Ewangeli J 8,34 "Każdy kto popełnia grzech jest niewolnikiem grzechu". A ja dodam od siebie: ten kto dokonuje apostazji skazuje się na pozostanie w niewoli grzechu! Czytaj sobie codziennie fragment Ewangelii i stopniowo nienawiść jaka jest w Tobie zniknie. Oczywiście obie w/w pozycje książkowe to lektura obowiązkowa. Jeżeli nie akceptujesz tego co napisałem, to jesteś wolny! Żyj dalej tak jak żyjesz i urządzaj na forach seanse nienawiści do Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
wujekabc Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 10:33 Misja bardzo trudna, jeżeli na czele tej instytucji jest ksiądz Michalik. Ja "mason" wiem , że pajac zawsze będzie pajacem choćby ubrał się w najpiękniejsze piórka. Odpowiedz Link Zgłoś
mundi8 Re: O bogu przy piwie...rozpaczliwy PR Kosciola.. 23.02.12, 10:33 yżby zaczęli sobie oni zdawać sprawę z tego, że nie są już w stanie konkurować z realiami Swiata 21-go wieku na poziomie intelektualno-moralnym?" Realia świata są tutajaniel Golhagen., Wiek ludobójstwa i tutaj: Immaculee Ilibagiza., Ocalona by mówić ! Jezus Chrystus mówi w Ewangeli J 8,34 "Każdy kto popełnia grzech jest niewolnikiem grzechu". A ja dodam od siebie: ten kto dokonuje apostazji skazuje się na pozostanie w niewoli grzechu! Czytaj sobie codziennie fragment Ewangelii i stopniowo nienawiść jaka jest w Tobie zniknie. Oczywiście obie w/w pozycje książkowe to lektura obowiązkowa. Jeżeli nie akceptujesz tego co napisałem, to jesteś wolny! Żyj dalej tak jak żyjesz i urządzaj na forach seanse nienawiści do Kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
acqh Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 10:58 www.wiadomosci24.pl/artykul/glupi_policjant_z_ustrzyk_dolnych_157997.html Dobrze by było, gdyby arcybiskup odpowiedział za krzywdę, jaką wyrządził temu człowiekowi. Odpowiedz Link Zgłoś
mawapo Ciekawe że nic o tej sprawie nie słychać 23.02.12, 23:51 w ogólnopolskich mediach. Obejrzał bym to chetnie w Uwadze TVN. Odpowiedz Link Zgłoś
frey8b Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 11:39 KK obudzi się z łapką w nocniku, myśląc że zawojował polską . Niestety moherowe społeczeństwo odchodzi, młodzież zaczęła się odsuwać od kościoła dzięki polityce kościoła i jego hierarchom takim jak Biskupi ; Michalik, Dziwisz, i podobni im, a przede wszystkim super pazerny Rydzyk. KK uważa wiernych za baranów przede wszystkim młodzież,. Nie pomoże wychodzenie kleru do ludzi, już KK pokazał swoje oblicze na Krakowskim Przedmieściu, uznając że krzyż to nie sprawa kościoła podjudzając tym samym fanatyków do obrony Krzyża, tylko przed kim? Przyzwalając na używanie krzyża do walki politycznej, pozwalając Rydzykowi na przyciąganie wiernych do radia i telewizji, i tym samym odsuwając od kościoła czyli domu Bożego. Czyja to nauka żeby babcie klęcząc przed telewizorem czy radiem się modliły? Przede wszystkim Kościół powinien się odpieprzyć od polityki, inaczej zginie śmiercią naturalną. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 12:12 "Główny cel to ożywienie struktur Kościoła, uaktywnienie parafii. Nie spodziewamy się fajerwerków czy tego, że nagle kościoły zaczną być pełne..." ------------- No proszę, przecież ponoć są pełne (i to młodych!), do Rydzyka płyną "miliony" głosów wsparcia, a tu nagle taka wpadka?... Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 12:12 Ważna informacja pod koniec artykułu: między 15 a 22 kwietnia nie wybierać się do Warszawy. A swoją drogą, gdyby mi jako osobie, która świadomie z kościoła odeszła, przylazł teraz ktoś z zaproszeniem na rekolekcje, ponieważ nie usłyszałam go z ambony, to miałoby to skutek odwrotny od założonego. Ogólnie wszystkie te pomysły świadczą o kompletnym oderwaniu kleru od życia, a zwłaszcza niezrozumieniu powodów odchodzenia ludzi od kościoła. -- Scribere necesse est Odpowiedz Link Zgłoś
nowy-trend Nareszcie ktoś chce pewnym sprawom nadać... 23.02.12, 12:12 normalny bieg jakim powinno być wyjście i otwarcie kościoła dla wszystkich. Podkreślam dla wszystkich. Mieszkając na zachodzie mam okazję być w kościołach innych wyznań i nie przeszkadza mi to być chrześcijaninem i katolikiem. Przez takie kontakty wiem co innych boli nie podoba się- rozmawiamy i dyskutujemy na trudne sprawy ale to nas zbliża. Kościół stracił swoją pozycję jaką posiadał absolutnego wzorca moralnego i musi wyjść do ludzi i znimi o ich sprawach dyskutować, rozmawiać. Na pewno nie chodzi tu o chrystianizację. Spodziewam się i bardzo bym chciał żeby też kościół stał się platformą wymiany myśli i poglądów. Bardzo dobry pomysł i inicjatywa. Tym wszystkim tzw. hierarchom którzy swoimi głupimi i idiotycznymi wypowiedziami szkodzą kościołowi i jego wizerunku radzę "trzymać pyski" i nie szkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Tischner 23.02.12, 16:28 > musi wyjść do ludzi i znimi o ich sprawach dyskutować, rozmawiać Nie bądź naiwny. Jak polski Kościół chce dyskutować, rozmawiać, to z góry wiadomo, jak on to sobie wyobraża. Nieśmiertelne słowa ks. Tischnera: Dialog w Kościele jest to dialog dupy z kijem. Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek Kościół katolicki idzie w miasto... 23.02.12, 12:38 ".. w Polsce pojawił się poważny problem tych, którzy przyjęli chrzest św., czasem - bierzmowanie, ale odeszli od Chrystusa, Kościoła i religijnych praktyk". Panie Nycz - to nie ich problem, oni właśnie problemu się pozbyli. To wasz, problem zawodowych katolików. Odpowiedz Link Zgłoś
hub381 Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 12:46 Otworzyć nowy Kanał radiowy lub telewizji o.(Dr)Rydzyka a On swoją"sekciarską" misją załatwi resztę.Nie tędy droga do"zbawienia".Nie w sposób wymienić tu hierarchów KK,jakim był Abp. Życinski i jeszcze żyjącychINNYCH hierarchów,którzy prowadzili ewangielizację w kRAJU. kTÓRZY głosili prawdę i nie"zamiatali"prawdę pod dywan ! Odpowiedz Link Zgłoś
krzychs4 Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 13:33 Popierając zbrodniczy liberalny kapitalizm kościół skazał sam siebie na niebyt! Tej reakcji już się nie cofnie, kościoły będą pustoszeć coraz bardziej i bardzo dobrze! Jak długo ludzie mogą wierzyć w bajki? Odpowiedz Link Zgłoś
zdybka Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 16:11 W Polsce kosciol karku nie ugnie.Nie oni ,tacy czysci i przykladni. Predzej wszystkie wyburza i postawia nowe ,wtedy ich zdaniem bedzie tzw. " odnowa kosciola " Odpowiedz Link Zgłoś
abdank27 Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 17:35 Na rekolekcje do pubu to też bym poszedł :))) Odpowiedz Link Zgłoś
stanislaw32 Za male pieniadze na tace? 23.02.12, 18:15 Troche za pozno na dyskusje. Jesli ktos sie zdecydowal odejsc czy nie praktykowac to raczej dobrze to sobie przemyslal w przeciwienstwie do tych ktorzy pozostali -to zbyt wielkiego zaangazowania myslowego nie wymagalo. Zastanawiam sie o czym beda tacy ksieza w pubach rozmawiac z mlodzieza? Faktycznie ksieza moga wiele na tym skorzystac, wiele zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl zrozumieć? 23.02.12, 21:23 > Zastanawiam sie o czym beda tacy ksieza w pubach rozmawiac z mlodzieza? > Faktycznie ksieza moga wiele na tym skorzystac, wiele zrozumiec. Wątpię. Oni nie mają na celu nikogo zrozumieć. Narozmawiałam się w życiu z księżmi i to jest jak grochem o ścianę. Oni - nie wiem, może w seminariach? a może później w swoim ukiszonym środowisku? - nabywają takiej postawy umysłowej, że nawet jak niby rozmawiają, to ich racja jest ichsza. Odpowiedz Link Zgłoś
konigin Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 18:31 Jak dla mnie moga nawet zaczac w klubach nocnych wystepowac i tak mnie to nie ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
onefoks Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 18:39 po pierwsze szkoła w Polsce jest dla wszystkich dzieci ? to dlaczego tam jest tylko papistyczna religja i to finansowana przez "rzekomo świeckie państwo"? Odpowiedz Link Zgłoś
seidr Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 19:07 Nic więcej im już nie pozostało, coraz mniej owieczek do strzyżenia, skandale i przekręty finansowe, a i owieczki ochrzczone na oczy już przejrzały i coraz mniej ich w kościołach... Panowie w kiecuszkach, może nie niedługo, ale za jakiś czas nie będziecie mieli wiernych, a kościoły na sale gimnastyczne przerobić będzie trzeba :) - tak jak w zachodniej Europie. Czego nam wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
abdank27 Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 19:11 Moim zdaniem kościołowi więcej szkody przynoszą wypełniające w każdą niedzielę świątynie niewierzący praktykujący, niż wierzący niepraktykujący, którzy do kościoła nie chodzą, ale za to ich wiarę widać codziennie - w pracy, w sklepie, na ulicy itd. Odpowiedz Link Zgłoś
filipinski-wirus Skąd ten lament? 23.02.12, 19:37 Nie rozumiem, skoro np Czesi w 70% potrafią być społeczeństwem ateistycznym to czy to coś złego ? Dzieje się tam coś nie tak ? Proces laicyzacji społeczeństwa w kraju nagle przyśpieszył i "pogadanki przy piwie" na pewno tego stanu rzeczy nie zmienią. Odpowiedz Link Zgłoś
aeromonas Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 19:42 Za późno. Na pielgrzymce do Częstochowy, w której uczestniczyłam w zamierzchłych czasach jako "poszukująca" usłyszałam od księdza, że "ludzie dzielą się na tych, którzy chodzą do kościoła oraz komunistów i zomowców". Cóż, nie łapałam się do żadnej z kategorii. Usłyszałam też, że "ludzie, którzy żyją ze sobą bez ślubu nie kłócą się, bo ich grzech jest tak wielki, że diabeł nie musi już tam ingerować". No, ręce mi opadły. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr19730 Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 19:56 Jak katabas poczęstuje dżojntem, to można wymienić poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 20:28 Nie idzie -źle. Idzie - jeszcze gorzej.Jak się chce kościół utrącić, to kij się zawsze znajdzie. jurek4491 napisał: > No proszę zaczynają się wciskać w każdę szparkę,połapały się sukieneczki że mło > dzież mamy proeuropejską, nowoczesną i wykształconą która nie daje się nabierać > na bajki głoszone przez funkcjonariuszy kościoła. Grunt zaczyna się pali pod n > ogami, zaczynają tracić posłuch i autorytet to każdy sposób jest dobry żeby poz > yskać zwolenników. Chyba z tej akcji wyjdzie kaszana bo czasy FARAONÓW dawno mi > nęły a nini-spudniczki dalej funkcjonują na etapie rozumowania ,im społeczeństw > o głupsze tym posłuszniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
amen-666 Warszawski Kościół idzie w miasto 23.02.12, 20:54 Nawet dziś, w epoce totalnego konsumpcjonizmu, wielu ludzi odczuwa potrzebę życia duchowego, ale w kościele katolickim na pewno jej nie zaspokoi. Ci, dla których ważna jest duchowość i refleksja, szukają swojej drogi raczej w buddyzmie, ewentualnie w kościołach protestanckich. Tożsamość współczesnego polskiego katolika (mam na myśli tych bardziej zaangażowanych, nie fasadowych) oparta jest na zupełnie innych fundamentach, takich jak walka z prawami homoseksualistów, domaganie się zakazu in vitro i antykoncepcji, podpisywanie petycji o ustawowy nakaz mordowania kobiet w imię wyższości płodu itp. Polski kościół katolicki już dawno nie ma duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ado43 A o czym oni chcą rozmawiać na uniwersytetach? 23.02.12, 21:03 Czy oni chcą przekonywać ludzi wykształconych do tego, że Maryja Zawsze Dziewica bez Grzechu Poczęta została wciągnięta żywcem do nieba i do teraz tam siedzi? A może do tego, że Kain i Abel spłodzili dzieci i są ojcami ludzkości? Czy może do tego, że świat powstał 6 tys. lat temu w 6 dni a szczątki dinozaurów zostały podrzucone przez Szatana aby wystawić na próbę naszą wiarę? Zapowiada się ciekawa dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś