Dodaj do ulubionych

Wracają "polskie obozy koncentracyjne"

23.02.12, 10:42
polskie obozy koncentracyjne? to podlosc! mysmy tyle od faszystowskiego okupanta wycierpieli, ale ducha nie stracili i hitlerowskiej bestii leb ucieli-przy niewielkiej pomocy ze strony usa, zsrr i innych pomniejszych.. panu, ktory takie bzdurne filmy kreci polecam arcydziela sztuki filmowej, w ktorych prawde historyczna w mistrzowski sposob polaczono z epika i rozrywka: czterej pancerni i pies, stawka wieksza niz zycie, kierunek berlin, ostatnie dni, jarzebina czerwona, luny w bieszczadach, ogniomistrz kalen...
Obserwuj wątek
    • terleo Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 10:42
      Pytanie retoryczne. Jeśli powstawały, to się jakoś muszą nazywać. Terminologia specjalna zawsze odwołuje się - przez skojarzenia - do przeszłości. Tyma razem - niechlubnej. Ale rosyjskie obozy koncentracyjne "dorobiły się" terminu GUŁAG. To chyba skrótowiec.
      W polskim przypadku można by je nazwać: "soc-izolatka", "internat", "izolisko".
      • jazmig To nie były polskie obozy koncentracyjne 23.02.12, 11:03
        Były to obozy sowieckie, kierowane przez sowieckich funkcjonariuszy głównie żydowskiego, a rzadko polskiego pochodzenia. Strażnikami w tych obozach byli ubecy. UB było kierowane przez funkcjonariusza NKWD. Prezydentem Polski był sowiecki agent NKWD o pseudonimie Bolesław Bierut.

Morel był Żydem, komendantka aresztu w Gliwicach też była Żydówka. Wszyscy oni byli funkcjonariuszami UB i po śmierci Stalina wyjechali na Zachód, kradnąc z ówczesnego PRL setki milionów dolarów, bo przecież nie będą się brudzili pracą na Zachodzie.

Jest na ten temat ksiązka żydowskiego autora.
        • disoprivan Re: To nie były polskie obozy koncentracyjne 23.02.12, 11:40
          "Były to obozy sowieckie, kierowane przez sowieckich funkcjonariuszy głównie żydowskiego, a rzadko polskiego pochodzenia" dzieki, przyjacielu, napisz mi tylko, ktore z tych obozow byly przez polakow kierowane, czyli ktorych obozow polacy byli kierownikami. i ja slyszalem, ze byla o tym ksiazka.. czy to byl film moze...a moze audycja radiowa... a moze mi sie to wszystko snilo... w kazdym przypadku bylo to cos o jakims zydzie.. a tak na powaznie: polak ze swej natury nie jest w stanie dopuscic sie takich okropienstw jak niemiec, ruski czy zyd- wojna, zbrodnia i zabijanie to dla jego katolickiej duszy niepojete rzecza sa: posluze sie tu raz jeszcze epokowym dzielem pana przymanowskiego janusza- czterej pancerni i pies- juz sam sklad zalogi czolgu nie pozostawia zadnych watpliwosci: janek kos- z gdanska a wiec arcypodejrzany, byc moze volksdeutsch, na pewno z tej samej parafii co tusk donald, grigori saakaszwili- gruzin- ta sama narodowosc co stalin, gustaw jelen- slazak, sluzyl w wehrmachcie- bez komentarza, pies szarik- nie dosc ze nie-polak to nawet nie-czlowiek, olgierd- w oryginale wasyl semen- plakac sie chce... jedyny polak to rozgarniety inaczej grzes czeresniak- przekaz jest jasny- prawdziwi polacy, siedzieli po domach i pomagali zydom przetrwac holokaust, za co ci zydzi tak im sie pozniej podle odwdzieczyli...
          • 1410_tenrok dla ludzi wychowanych na czterech pancernych...... 23.02.12, 12:10
            oraz kapitanie klosie i manipulacjach historycznych w pale sie nie mieści, że po wojnie nie było zbyt wesoło. A nie było.
            Osoby niepewne dla nowej władzy - to nie była nasza władza - były wsadzane do pierdla (więzienie, obóz lub Syberia) lub rozstrzeliwane na sposób katynski. Wśród tych osób znajdowali się polscy patrioci (np. akowcy), volksdeutsche, mniejszości narodowe i każdy, na którego doniesiono. A na slasku, Mazurach i Pomorzu wcale nie było wesoło.
            Po 1956 roku komuniści zwalili to na żydowskich sługusów stalina a antysemicka prawica (niekiedy wywodząca się z komuchów) ochoczo podjęła ten temat, przerzucając całą winę na Zydów w ramach akcji idź na całość.
            Taka prawda i z czym tu dyskutować????
            • kamyk_wj Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 23.02.12, 12:24
              Myślę, że wśród Polaków, podobnie jak wśród innych nacji, parę procent to ludzie bohaterscy i heroicznie porządni, parę procent to ohydni dranie, a reszta, będąc bliżej do jednej czy drugiej skrajności, może łatwo ulec wpływowi tych pierwszych albo drugich.
              Złożyło się, bez winy Polaków i zasługi, że po wojnie do władzy doszli bandyci i ich oportunistyczni towarzysze. Po prostu, system sowieckiej selekcji takich preferował. Ale przecież nikt nie powie, że to nie byli Polacy. Odcięcie się od tej skrajności byłoby tak samo niezasadne i nieskuteczne, jak odcięcie się od polskich bohaterów i ich zacnych sprzymieżeńców.
              Jasne, że każdy chętniej utożsami się ze znanymi z historii, również najnowszej, kudźmi dzielnymi i prawymi. Jednak i polskim zbirom nie można odmówić polskości.
              Jeżeli chce się mieć ojczyznę, to bierze się ją w całości: z jej aktywami i pasywami.
              • kamyk_wj PS 23.02.12, 12:26
                Przepraszam, sprzymierzeńców.
                • bro2001 Re: PS 23.02.12, 12:46
                  Hej kamyk_wj
                  Dokladnie tak jak piszesz.
                  Sam bym tego lepiej nie ujal.
                  Pozdrawiam
                  • rikol obozy byly polskie 24.02.12, 12:32
                    na jakiej podstawie w takim razie kwalifikuje sie cos jako polskie? Gdyby uzywac kryterium demokracji, to tym bardziej nie mozna okreslic tych obozow jako sowieckie, bo ZSRR byl jeszcze bardziej niedemokratyczny niz PRL. Zreszta cala sztuka czy literatura nie powinna byc niemiecka, francuska czy angielska, tylko krolewska, rewolucyjna czy oligarchiczna. Tak dochodzimy do absurdow. w takiej sytuacji slowo polski w odniesieniu do czegokolwiek mozna dopiero uzywac w stosunku do rzeczy tworzonych od 1990 r, bo dopiero wtedy Polska stala sie demokratyczna. To kto byl odpowiedzialny za to co bylo wczesniej? Jak nazwac literature i sztuke staropolska? nie polska, tylko jaka?

Widac wyraznie mechanizm wypierania zlych czynow, a przypisywania sobie jedynie czynow dobrych. Jest to objaw niedojrzalosci i nieodpowiedzialnosci. Polacy byli odpowiedzialni za zbrodnie, znecali sie ( i mordowali) nad Polakami, Ukraincami czy Slazakami i to trzeba jasno powiedziec. To sa fakty.

• gandalph Masz rację 26.02.12, 20:35

• wnusio.wehrmachtowca w takim razie plk. Kuklinski to polski bohater 23.02.12, 12:48
                  skoro "zdradzil" nie polski rzad.
                  Wylazla hipokryzja polaczkow rudego ...
                  • tobas1 Re: w takim razie plk. Kuklinski to polski bohate 23.02.12, 12:58
                    dla mnie w tym co kukliński zrobił ni grama bohateryzmu nie ma. Ot zwykła zdrada ojczyzny. Troche jak matka prostytutka - możesz nie kochać, wstydzić się jej, krytykować na każdym kroku, ale jeśli ją obgadujesz przed sasiadami toś świnia i tyle. A jak jeszcze kase z tego masz to porównywanie do świni obrazi je.
                    • pamejudd Re: w takim razie plk. Kuklinski to polski bohate 23.02.12, 14:19
                      Wspolczuje stosunkow rodzinnych i wpojonych zasad moralnych.

Jak sie domyslam - matke zabijajaca twoich braci kochal bys tak samo...
                    • 1410_tenrok a w czym było bohaterstwo niejakiego milewskiego 23.02.12, 15:07
                      swego czasu członka kc, odpowiedzialnego za sprawy wewnętrzne, który w 1945 roku pokazywał nkwd miejsca zamieszkania polskich patriotów na Suwalszczyznie. Tych ludzi następnie w całości rozstrzelano!!!

A jakie jest bohaterstwo niejakiego jaruzeskiego, który w 1945-1947 roku walczył z polskim podziemiem patriotycznym??? A następnie wyrzucał w imieniu sowietów polskich oficerów z armii przedwrzesniowej lub z wojsk zachodnich????

Kuklinski nie dopuścił III wojny swiatowej i do ataku sowietów oraz elwupu na zachód, ponieważ przekazał NATO agresywne plany!!!! Każdy elwup składał przysięge na wierność nie tylko Polsce ale socjalizmowi oraz sowietom!!!! Każdy ubek lub esbek bronił systemu narzuconego nam siłą przez sowiety!!!! A każdy partyjny uczestniczył w budowaniu tego systemu!!!! Dobrze, aby o tym pamietać i milczeć, kiedy sytuacja tego wymaga.
                  • pamejudd Re: w takim razie plk. Kuklinski to polski bohate 23.02.12, 14:18
                    Alez dokladnie tak jest: koles mial jaja, wystapic przeciwko komunistycznemu panstwu, za ktorym tak wzdychaja dzis GWnoglowi.
              • disoprivan Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 23.02.12, 13:06
                ma kolega racje. pozwole sobie na uwage tzw. "natury ogolnej": aby proces leczenia mogl sie rozpoczac musi miec przyszly pacjent swiadomosc, ze jest chory. per analogiam i extrapolujac (oba te zwroty moglem sobie darowac, ale nadaja one calej wypowiedzi intelektualnego sznytu)- aby polacy mogli dolaczyc do czesci zdrowych europejczykow musza sobie sami powiedziec, ze sa chorzy i zaczac sie leczyc. mozna z duzym prawdopodobienstwem powiedziec, ze rokowanie jest dobre. istnieje jednak pewne ryzyko- jesliby zalozyc, ze choroba polakow to choroba umyslowa to sprawa staje sie powazna, bo jedyna choroba umyslowa, z ktorej istnienia pacjent sobie sprawe zdaje to choroba afektywna dwubiegunowa w fazie depresji, czyli musieliby polacy powiedziec sobie: wszystko jest do dupy... hmmm... choc z drugiej strony w polsce rzeczywiscie wszystko jest do dupy...
                • pamejudd Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 23.02.12, 14:36
                  Wow, twoja diagnoza spoleczna jest rownie trafna, jak wielka masz wiedze psychopatologiczna.

Moja rada: zacznij pisac posty bedac w fazie depresji; beda sensowniejsze ;-)
              • gandalph Otóż to! 23.02.12, 13:44
                "Jeżeli chce się mieć ojczyznę, to bierze się ją w całości: z jej aktywami i pasywami."
                • jacmenos wielki szacunek 23.02.12, 14:11
                  niniejszym wyrażam wielki szacunek dla twórcy filmu o powojennych "obozach pracy".
                  trzeba mieć honor i odwagę aby mówić niepopularną prawdę . A dla tych , którzy jak p. Terlecki
                  wygadują podłe oskarżenia - mam prostą radę - niech porozmawiają ze świadkami i więźniami tych obozów ...
                  albo po prostu oglądną ten film...
                  • pamejudd Re: wielki szacunek 23.02.12, 14:17
                    Co za czasy...

Zeby larstwa i polprawdy nazywac "niepopularna prawda"...
                    • jacmenos Re: wielki szacunek 23.02.12, 14:22
                      widziałeś film ?
                      • pamejudd Re: wielki szacunek 23.02.12, 14:32
                        Nie.
                        Odnosze sie do argumentow/pogladow z artykulu i nazywania obozow "polskimi".
                        • jacmenos Re: wielki szacunek 23.02.12, 14:46
                          www.dzienniklodzki.pl/artykul/131104,swietochlowice-spotkanie-wiezniow-w-zapomnianym-obozie,id,t.html
                          www.dziennikzachodni.pl/artykul/136702,co-noc-z-barakow-obozu-w-swietochlowicach-dobiegaly-krzyki,2,id,t,sa.
                          htmlpl.wikipedia.org/wiki/Ob%C3%B3z_Zgoda

tylko kila linków dla tych , którzy nie wierzą by w oswobodzonej Polsce ludzie w majestacie prawa i w imieniu władz mordowali bezkarnie ( bezkarnie do dzisiaj ! )
                          • pamejudd Re: wielki szacunek 23.02.12, 14:49
                            Drogi kolego: ja nie twierdze ze w PRL nie mordowano Niemcow, Slazakow, Polakow i innych.

Ja tylko sprzeciwiam sie falszowaniu historii poprzez pomijanie faktu, ze wowczas Polska nie istniala jako samodzielne panstwo, a "polskie" urzedy byly w istocie obsadzone przez polskich i zydowskich komunistow, nad ktorymi kontrole sprawowal stalinowski ZSRR. Ot, tyle.
                            • gandalph Re: wielki szacunek 23.02.12, 15:19
                              pamejudd napisał:

> Drogi kolego: ja nie twierdze ze w PRL nie mordowano Niemcow, Slazakow, Polakow
                              > i innych.
                              >
                              >
                              > Ja tylko sprzeciwiam sie falszowaniu historii poprzez pomijanie faktu, ze wowcz
                              > as Polska nie istniala jako samodzielne panstwo, a "polskie" urzedy byly w isto
                              > cie obsadzone przez polskich i zydowskich komunistow, nad ktorymi kontrole spra
                              > wowal stalinowski ZSRR. Ot, tyle.
                              >
                              To nie ma znaczenia, kto obsadzał najwyższe i najniższe stanowiska w aparacie. To było, niestety, państwo polskie. Niedopuszczalne są uniki typu: "to nie my, to oni!"; nie ma żadnych "onych". Dopóki tego nie zrozumiesz, będziesz cierpieć na rozdwojenie jaźni.
                              • pamejudd Re: wielki szacunek 23.02.12, 15:25
                                Ciekaw jestem czy bylbys tak chetny do stosowania tego wykretu, gdyby ktos krzyknal: "to on ukradl mi torebke", wskazujac na ciebie.

Nie bylbys, prawda, pomrowiku?
                                • gandalph Nie zmieniaj tematu 23.02.12, 18:40
                                  Mówimy o historii, której nie da się zmienić. Albo ją przyjmujemy taką, jaka jest, albo udajemy wariata.
                            • jacmenos Re: wielki szacunek 23.02.12, 15:23
                              pamejudd napisał:
                              > Ja tylko sprzeciwiam sie falszowaniu historii poprzez pomijanie faktu, ze wowcz
                              > as Polska nie istniala jako samodzielne panstwo, a "polskie" urzedy byly w isto
                              > cie obsadzone przez polskich i zydowskich komunistow, nad ktorymi kontrole spra
                              > wowal stalinowski ZSRR. Ot, tyle.
                              ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                              idąc twoim tokiem rozumowania przestańmy wreszcie mówić o zbrodniach niemieckich i o niemieckich obozach zagłady ! wszak to robili hitlerowcy oprawcy i członkowie SS , NSDAP i innych organizacji a obwinianie wspaniałego narodu niemieckiego to fałszowanie historii !
                              • pamejudd Re: wielki szacunek 23.02.12, 15:26
                                Sciemniasz.

Hitleryzm Niemcy sami wybrali i czesc spoleczenstwa do dzisiaj popiera. Mam nadzieje ze jesli sie skoncentrujesz, to zobaczysz roznice pomiedzy wladza wybrana, a narzucona.
                                • jacmenos śpimy snem sprawiedliwego 23.02.12, 17:11
                                  czyli możemy spać spokojnie !- przecież to ONI ( Niemcy , Sowieci , Żydzi ) nam Polakom
                                  kazali te wszystkie podłe rzeczy robić ...
                          • jacmenos Re: wielki szacunek 23.02.12, 15:07

www.dziennikzachodni.pl/artykul/136702,co-noc-z-barakow-obozu-w-swietochlowicach-dobiegaly-krzyki,id,t.html
                          • penthomide Re: wielki szacunek 24.02.12, 22:00
                            za czasów polskich obozów zagłady ślązaków czy jak ich tam zwał, było tak, że jak towarzysz Stalin zaczynał mówić to wszyscy klaskali i nikt nie odważył się pierwszy przestać bo oznaczało to czape w łeb. Za rządów Stalina pomarło z 20 mln ludzi , te 50 tyś śmiało można zapisać na jego konto , bo to zapewne jego pomysł aby z Auschwitz zrobić polski obóz zagłady.
              • 1410_tenrok nie zamierzam podpisywać się pod zbrodniami peerel 23.02.12, 14:56
                z jakiego powodu mam akceptować te zbrodnie, skoro z ich powodu cierpieli i mój ojciec i moja matka, których jedynym przewinienien było, że walczyli o Polskę niekomunistyczną?!!!

Za te zbrodnie odpowiadają komunisci i ich pogrobowcy!!!!! Na pewno nie Polacy, którzy musieli siedziec cicho przez 40 lat!!!
                • jacmenos znowu cisza 23.02.12, 15:10
                  a kto jest winny temu ,że dalej mówienie o zbrodniach powojennych na terenie Polski jest
                  "niepatriotyczne" ?
                  • 1410_tenrok winny temu jest brak dyskusji o peerelu 23.02.12, 15:58
                    i namolna fala jego obrońców!!!
                  • ewalongoria Re: znowu cisza 26.02.12, 21:09
                    Winna jest temu gruba kreska i brak rozliczenia PRL, dzięki między innymi takim ludziom, jak tow. Michnik i jemu podobni przyjaciela naszego "narodowego bohatera" generała Jaruzelskiego.

jacmenos napisał:

> a kto jest winny temu ,że dalej mówienie o zbrodniach powojennych na terenie Po
                    > lski jest
                    > "niepatriotyczne" ?
                • q-ku yhm, a za niemców odpowiadaja tylko hitlerowcy 23.02.12, 15:32
                  dorośnij chłopie - swoją ojczyznę się bierze w całości - z jej winami także

albo się nie dorosło do tej swej ojczyzny
                  • 1410_tenrok ja jestem już dość stary, a peerel nigdy ni był mo 23.02.12, 16:02
                    ją ojczyzną, ja nawet w elwupie nie służyłem, ponieważ w mojej rodzinie od stuleci istnieje tradycja strzelania w innym kierunku.
                    Polska to moja ojczyzna, ale peerel nigdy!!!!

Nie zamierzam nigdy akceptować czegoś, co było z gruntu rzeczy złe. Peerel ni był sprawą wyboru Polaków, peerel został Polakom narzucony. Zadasz od kobiety zgwałconej aby zaakceptowała gwałciciela??? Ządasz od ofiary napadu aby akceptowała bandytę??? Królu złoty!!!!
                  • pamejudd Re: yhm, a za niemców odpowiadaja tylko hitlerowc 23.02.12, 16:44
                    Coz winami zydowskich komunistow w aparacie bezpieczenstwa PRL-u?

Czy za ichwiny przepraszac beda rowniez Polacy, czy moze stanowisko w tej sprawie wyrazi premier izraela?

A moze prezydent Rosji?

A moze prezydium Miedzynarodowki Socjalistycznej? :)
                    • 1410_tenrok przestac truc pamejud 24.02.12, 10:56
                      milewski to polak, jaruzelski to polak! W ub pracowali żydzi, ale wedle statystyk było ich tam raptem 1/3! 2/3 to byli czyści etniczni Polacy, którzy zaprzedali sie komunie.
                      Przestanie wszystko zrzucać na Zydów!!!! To jest niesmaczne.
                      • czarnyhs Re: przestac truc pamejud 24.02.12, 11:47
                        1410_tenrok napisał:

> milewski to polak, jaruzelski to polak! W ub pracowali żydzi, ale wedle statyst
                        > yk było ich tam raptem 1/3! 2/3 to byli czyści etniczni Polacy, którzy zaprzeda
                        > li sie komunie.
                        > Przestanie wszystko zrzucać na Zydów!!!! To jest niesmaczne.

Tyle tylko, mój Interlokutorze - żydzi tam SPRAWOWALI KIEROWNICZE FUNKCJE I ONI PODEJMOWALI WSZELKIE DECYZJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              • vito3 Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 23.02.12, 17:32
                ci bandyci moskiewscy tylko uprzedzili londynskich,oboz koncentracyjny w berezie utworzyla szlachetna sanacja i wiezila tam mniejszosci narodowe,poslow na sejm,lewice,prawice i wszystkich ktorzy oni uznali za wrogow polski,komunisci byli takimi samymi bandytami jak sanacja tyle ze mieli wieksze mozliwosci w zamian dali parobkom 5ha ziemi na wlasnosc i nauczyli ich czytac natomiast sanacja lala batem i komornikami strzelala do chlopow i robotnikow jak do kaczek a w 1939 lamala nogi spie...jac do rumuni i na wegry
              • wlodzimierz.ilicz Owszem, były polskie obozy koncentracyjne. 24.02.12, 12:14
                Przed wojną Berezie Kartuskiej i w Brześciu.
                Za rządów "pułkowników".
              • tomtg123 Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 24.02.12, 13:53
                Nic dodać, nic ująć.
                • ballest Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 24.02.12, 14:07
                  prawda2.info/viewtopic.php?t=16308
                  posluchac i pomyslec nad Tym co sie tam wydarzylo!
                  • erka-4 ale myśleć należy dwustronnie... 24.02.12, 16:18
                    Tak było w tym polskim obozie:
                    szlakipamieci.kujawsko-pomorskie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=76
                    a tak w niemieckim:
                    szlakipamieci.kujawsko-pomorskie.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=69
                    a tak jest teraz i niech tak zostanie po wieki:
                    www.tvp.pl/historia/rocznice-i-wydarzenia/szlaki-pamieci/wideo/casus-potulice
            • tpepe Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 23.02.12, 12:31
              Pisał Kaczmarski: "Siedzę w obozie, razem z Niemcami, NSZ i AK". Nie ma się co wypierać, i wbrew temu co mówi dr Violetta Rezler-Wasielewska, to właśnie były obozy koncentracyjne. Badaczka zaznacza "To nie były obozy organizowane z zamiarem eksterminacji ludzi. ", czyli mówimy właśnie o obozach koncentracyjnych, których mnie należy mylić z obozami śmierci. Wszelkie dyskusje na temat stopnia suwerenności Polski powojennej i składu etnicznego personelu, są wtórne. Zresztą mieszanie tzw. elementów kontrrewolucyjnych z więźniami mówiącymi po niemiecku i ukraińsku i obsadzanie obozów personelem pochodzącym z najbardziej skrzywdzonych grup społecznych jest socjotechniką straszną ale nie można jej odmówić pewnej racjonalności a już na pewno była ona skuteczna.
              • semperfrei Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 23.02.12, 13:28
                Przedwojenne obozy i wiezienia dyktatora pilsudskiego (Brzesc, Pawiak, Bereza, .....)
                tez nie byly domami wczasowymi FWP lub koloniami dla dzieci.

Poslkowie Sejmu (np. Witos) byli tam ponizani, szykanowani, bici, psychicznie torturowani, fizycznie meczeni, a prawdopodobnie tez na rózne sposoby mordowani (np. Korfanty).
                • tpepe Re: dla ludzi wychowanych na czterech pancernych. 23.02.12, 13:45
                  I Bereza Kartuska może być uznana za obóz koncentracyjny, zwłaszcza jeśli porównamy ją do niemieckich obozów z tamtego okresu. Podstawową różnicą między obozem koncentracyjnym a więzieniem nie jest "standard" ale fakt, ze trafia się do niego na skutek decyzji administracyjnej a nie wyroku sądu. W przypadku Berezy teoretycznie na 3 miesiące, ale pobyt można było przedłużać w nieskończoność. Istnienie takiej instytucji oczywiście podważa uznanie II Rzeczypospolitej za państwo prawa bo w państwie prawa, w czasie pokoju, nie wolno przetrzymywać obywatela bez wyroku sądu i prawa do obrony. Sam termin "obóz koncentracyjny" wymyślili w XIX wieku Hiszpanie na kubie i używali Brytyjczycy w czasie wojny burskiej. W brytyjskich obozach koncentracyjnych w południowej afryce śmiertelność sięgała 25%. Jednak zarówno obozy brytyjskie jak i hiszpańskie powstały w warunkach zaciekłej wojny domowej i teoretycznie były rodzajem "miejsc internowania".
                  • 1410_tenrok każdy obóz był miejscem internowania 23.02.12, 15:09
                    nieprawomyślnych. A obozy wymyslili nie Hiszpanie w XIX wieku ale Asyryjczycy 2800 lat temu!!!!
                    • tpepe Re: każdy obóz był miejscem internowania 23.02.12, 15:50
                      Hiszpanie wymyślili nie obóz tylko nazwę "obóz koncentracyjny" (campos de concentración).
                      • 1410_tenrok hiszpanie nawet nazwy nie wymslili 23.02.12, 16:06
                        takie życie................ Ale to już było, no i pewnie wróci.............. gdzieś, gdzie ktoś będzie tego znowu potrzebował w imię zasad wyznawanych przez siebie.
            • alejajaniemaco Niech prezydent przeprosi - natychmiast ! 23.02.12, 12:48
              Na kolanach - czolobitnie - przed Rabbim Warszawskim i patryjarcha Kijowskim !
          • dzyndzelbaum Polscy zbrodniarze jeszcze za to odpowiedzą!!! 23.02.12, 13:22
            Polska to zbrodniczy i niedemokratyczny twór,który jest teraz okupantem w stosunku do wielu mniejszości etnicznych.Okupacja Śląska Prus Pomorza jest faktem i się nie zmienia,Faktyczna eksterminacja kiedyś i obecnie trwa.Społeczność międzynarodowa powinna wrzeć presję na zbrodnicze działania polskiego okupanta.
            • semperfrei Re: Polscy zbrodniarze jeszcze za to odpowiedzą!! 23.02.12, 13:33
              Nie wiem, czy wiecie:

Przedwojenny "polski Grenzschutz" o nazwie KOP (Korpus Ob rony/Ochrony Pogranic za), który dzialal przy wschodniej granicy w czesie miedzywojennym (napewno lata 1930te) czyli pokojowym w formie nocnych "sonderkomand" "czyscil" 30km-owy pas przygraniczny - w tym celu miesiacami byly podpalane centra socjalne, cerkwie, domy kultury itp., byly napady na przedstawicieli prawoslawia itp. Wyobrazcie sobie: polski ofickalny "patryjotyczny" terroryzm na niczemu niewinnych polskich obywatelach !!!!!

Jest jeszcze wieeeeeel bialych (a raczej czarnych, brudnych) plam
              w polskiej historiografii, juz zaczynajac od Somosierry.........
              • dzyndzelbaum Re: Polscy zbrodniarze jeszcze za to odpowiedzą!! 23.02.12, 13:49
                Zbrodnie na Niemcach to była norma.Gorzej że te prześladowania trwają na okupowanej niemieckiej ziemi.
                Link do kolejnej organizacji mającej za zadanie przywrócenie prawa na ziemiach pozostających nadal pod polską okupacją.

www.eigentum-ost.de/
                • 1410_tenrok dzyndzelbaum nie truj 23.02.12, 14:59
                  prawie żaden zbrodniarz hitlerowski od 1939 roku nie odpowiedziała za zbrodnie poełnione w Polsce. Nigdy nie było procesu za mordy, choćby w trakcie powstania warszawskiego czy też akcji na Zamojszczyznie.

A niemcom tereny wschodnie odebrano za karę!!! I nie są one okupowane przez nikogo!!! Zostały odebrane jako zadośćuczynienie za wywołanie wojny oraz okropne zbrodnie popełnione w każdym z krajów okupowanych!!!
                  • pn-ski a słyszałeś o kotku i młotku? 23.02.12, 16:08
                    <A niemcom tereny wschodnie odebrano za karę!!! >

oczywiście, zresztą polakom tez tereny wschodnie odebrano za karę. Za Franka Dolasa, bo to on wywołał druga wojnę światową.
                    • 1410_tenrok nie, ale myszce i kiszce 23.02.12, 23:26
                      Polakom tereny wschodnie nie odebrano za karę, ale wespół z niemcami, którzy nam odebrali tereny, co je nam ukradli w momencie rozbiorów.

hitler i stalin podali sobie ręce i pocałowali się z języczkiem. A Franek Dolas, to cienki bolek był.
              • afiag Re: Polscy zbrodniarze jeszcze za to odpowiedzą!! 23.02.12, 13:51
                Kiedy to wymyśliłeś? Przed chwilą na potrzeby posta do artykułu?
            • grenlandzki-opos Re: Polscy zbrodniarze jeszcze za to odpowiedzą!! 23.02.12, 14:14
              Pretensje możesz mieć do Koalicji antyhitlerowskiej, a zwłaszcza Stalina, od Polaków się odczep i wracaj do nauki.
        • vito3 Re: To nie były polskie obozy koncentracyjne 23.02.12, 12:09
          wg twojej teori ssmani nie byli niemcami,normalny czlowiek nie ma powodow wybielac lotra i lotrowskich organizacji,polskie obozy koncentracyjne sa faktem,zmienianie nazwy niczego nie zmieni,a zreszta mielismy grubo przed wojna oboz koncentracyjny w berezie,musimy znac prawde a ze przy okazji komus popsuje sie samopoczucie ze polska chrystusem narodow to moze i lepiej gdy dotrze do niektorych patriotow ze jestesmy takim samym narodem jak inne nic lepszym i nic gorszym zawsze trzeba pilnowac sluzb bo niestety w wiekszosci ciagna tam urodzone mendy zdolne do wszystkiego i w sprzyjajacych warunkach skocza ludziom do gardla
          • kieliszki Re: To nie były polskie obozy koncentracyjne 23.02.12, 12:20

Do dziś są więzienia - w każdym większym mieście, które polskimi obozami koncentracyjnymi nazywać śmiało można.

Należy podkreślać rolę Żydów, a wtedy GW współpracująca ze skrajnymi nacjonalistami z RAŚ sama otrzeźwieje, czy warto temat ciągnąć w tę stronę.

Chyba najwyższa pora nakręcić film o Ukraińcach i Ślązakach wspierających Hitlera, no i o Żydach z UB, bo coś kot tej historii zaczyna ogonem być wywracany. Tylko czy to nie będzie nakręcanie spirali nienawiści?
        • aietes obozy agentury NKWD- ta nazwa bliższa prawdzie 23.02.12, 13:17
          zbrodniczy, nieludzki system został nam siłą narzucony przez organizację terrosrystyczną zwaną Związkiem Radzieckim.
          Niemcy nie kryli się ze swymi planami, Rosjanie robili to pod płaszczykiem wprowadzania socjalizmu, wyrównywanie krzywd,itd.
          Zostaliśmy zaatakowani przez sojusznika Hitlera w 1939, odebrano nam 1/3 terytorium, i winowajcy nie ponieśli kary.
        • oyayebye Kolo 23.02.12, 13:26
          ty jesteś pojebany jak twojego dziadka wnuczek.l
        • q-ku aa, tak, oczywiście, nie polskie;-) 23.02.12, 15:16
          co złego to nie my;-)

człowiek honorowy (a tak zabawnie myślą o sobie nasi kieszonkowi nacjonaliści) bierze wię za to co nasze na siebie

a nie jak kundel wieje przed odpowiedzialnością
          • pamejudd Re: aa, tak, oczywiście, nie polskie;-) 23.02.12, 16:46
            Alez oczywiscie: "czlowiek honorowy"przyjmuje kazda, nawet najbardziej bezczelna, potwarz czy pomowienie "na klate", jak to napisal inny bochater forumowy...
        • arnold7 Re: To nie były polskie obozy koncentracyjne 23.02.12, 17:01
          Zyloby sie niektorym Polakom o wiele wygodniej, gdyby zaakceptowali zbrodnie swoich wspolziomkow i przestali robic afere z kazdej proby nazwania rzeczy po imieniu.
          Bylo, minelo, nie ma odpowiedzialnosci zbiorowej, a w kazdym narodzie jest wypaczony element psychiczny, zdolny w okreslonych warunkach do wszelkiego rodzaju zbrodni. Ofiarom nalezy sie pamiec, solidne opracowanie historyczne polskich zbrodni
          i niezamiatanie pod dywan tego, co niewygodne.
          • erka-4 a zatem jak ma wyglądać... 23.02.12, 18:38
            arnold7 napisał:

> Zyloby sie niektorym Polakom o wiele wygodniej, gdyby zaakceptowali zbrodnie sw
            > oich wspolziomkow i przestali robic afere z kazdej proby nazwania rzeczy po imi
            > eniu.
            > Bylo, minelo, nie ma odpowiedzialnosci zbiorowej, a w kazdym narodzie jest wypa
            > czony element psychiczny, zdolny w okreslonych warunkach do wszelkiego rodzaju
            > zbrodni. Ofiarom nalezy sie pamiec, solidne opracowanie historyczne polskich zb
            > rodni
            > i niezamiatanie pod dywan tego, co niewygodne.

...w/g szanownego pana opis tej polskiej komunistycznej zbrodni,czekam na stosowną rzeczowa propozycję a nie opowiadania propagandowych idiotyzmów,bo o ile mi jest wiadome to te zbrodnie zostały już udokumentowane i opisane dogłębnie a jeśli pan ma jakieś nowe w tej kwestii wieści to proszę zgłosić je do IPN-u.

tak było w tym konkretnym obozie koncentracyjnym komunistycznej Polski więc zapewne w innych nie było inaczej:

"To była gehenna – wspomina Marta Wiesner z Hałcnowa, wieziona na terenie byłego „Gemeinschafslagru” – nie było co jeść. Żywili nas liśćmi kapusty i otrębami. Jedną kromkę chleba dostawałyśmy po południu, gdy przyszłyśmy z pracy. (…) Ten, kto ją zjadł zaraz po południu, nie miał nic na śniadanie. Rano dostawałyśmy tylko czarną kawę bez cukru. Był głód. Ludzie zaczęli jeść wszystko, co się tylko nadawało do spożycia i co mogli ukraść. Z tego powodu wybuchła na przełomie lipca i sierpnia 1945 r. epidemia tyfusu. (…) Było takie specjalne komando, które zawoziło zmarłych na cmentarz w centrum Oświęcimia, w takiej drewnianej skrzyni. Tam był masowy grób, zwłoki zrzucało się ze skrzyń prosto do dziury i zasypywało wapnem."

...a było także inaczej,bardziej szczęśliwie,no jeśli w obozie można mówić o jakimś szczęściu:

"Wiosną 1945 r. część członków nowych władz polskich szczebla wojewódzkiego w Katowicach doszła do wniosku, że władze sowieckie umieściły w obozach w Oświęcimiu licznych mieszkańców Górnego Śląska i Podbeskidzia, którzy jako Polacy nie powinni być represjonowani. Wskutek podjętych przez nich interwencji, w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu 1945 r., Rosjanie zwolnili z obozów w Oświęcimiu dużą liczbę (ponad 10 tys.?) internowanych osób cywilnych i niemieckich jeńców wojennych. Niewątpliwie istotną rolę odegrał w tym przypadku list z prośbą o pomoc, jaki 12 sierpnia 1945 r. internowani w Oświęcimiu wysłali potajemnie do wojewody śląskiego gen. Aleksandra Zawadzkiego, pisząc: Przebywa nas w obozie 12 tys. Osób jako Polaków cywilnych i jeńców wojennych byłej armii niemieckiej (…). Los nas wszystkich Polaków jest niewiadomy. Przed niedawnym czasem z górą 400 zaliczonych do grupy roboczej drugiej zostało wysłanych razem z jeńcami niemieckimi w niewiadomym kierunku."

cyra.wblogu.pl/obozy-nkwd-i-ub-w-oswiecimiu.html
            Gdzie zatem pan widzi,panie arnoldzie drogi,tę miotłę no i ten dywan polski ?

p.s.
            ja tak z autopsji powiem jeszcze,bo dobrze pamiętam,gdyż już byłem takim trochę większym dzieckiem mającym lat pięć i byłem wolny nie w obozie jakimś a często biegałem głodny jak wilk,no takie to były te powojenne realne lata,wolni głód cierpieli to ci niewolni tymbardziej go odczuć musieli,wszak wielu siedziało tam za konkretne przewiny,to jakże to,mieli jeść marchewkę a ten niczemu winny natkę marchewki ?
        • malabardzomyszka Re: To nie były polskie obozy koncentracyjne 24.02.12, 02:00
          A z kad te miliony dolarow w wycienczonej wojna Polsce wziely sie?
        • magdolot Re: To nie były polskie obozy koncentracyjne 24.02.12, 12:28
          jazmig napisał:

> Były to obozy sowieckie, kierowane przez sowieckich funkcjonariuszy głównie żyd
          > owskiego, a rzadko polskiego pochodzenia. Strażnikami w tych obozach byli ubec
          > y. UB było kierowane przez funkcjonariusza NKWD. Prezydentem Polski był sowiec
          > ki agent NKWD o pseudonimie Bolesław Bierut.

Łambinowice, Czesław Głębocki. Poczytaj, może już coś jest na necie, bo kilka lat temu dało się poczytać jeno o stalagu w Ł.

Polskie obozy koncentracyjne? Jak najbardziej. Nie rozumiem sporu między historykami, bo w opisywaniu obozów nazistowskich stosuje się rozróżnienie: obóz koncentracyjny - obóz zagłady. A to, co z czym komu się kojarzy, nie powinno być głównym zmartwieniem historyków. To tak jak z rozróżnieniem ludobójstwo- czystka etniczna ; potocznie ludobójstwem strasznie się szafuje, ostatnio nawet aborcji dotyczy...

A Ślązaków Opolskich rozumiem, bo 30 000 ludzi zgarniętych jak leci zniknęło bez śladu w kopalniach ZSRR via podobozy Auschwitz. Moim zdaniem powód był trywialny. Mieliśmy 1,5 miliona ludzi na Kresach i trzeba było zrobić dla nich miejsce, o wysiedlaniu tzw. ludności niemieckiej do Niemiec zadecydowano dopiero w Poczdamie, w lecie 1945. Te 30 000 zniknęły przed Poczdamem.

Trudna jest konstatacja, że jak ktoś już zbuduje baraki, to one się przydadzą i naszym. Ja się z tą myślą oswajam już od pewnego czasu.
      • ostry1976 Re: Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 12:34
        szkoda że do tej pory nie ma podobnych więzień, gdzie osoba skazana za najcięższe przestępstwa mogła odbywać tam dożywotni turnus reedukacyjny. wszyscy byli by z tego zadowoleni.
    • trajkotek P O L A K potrafi! 23.02.12, 10:51
      Salomon Morel - symbol represji - TYPOWY polski bandyta ...

złote żniwa
      Co to jest antysemityzm?
      • pamejudd Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 12:00
        Zapominasz o prokurator Wolinskiej, Szechterze i paru innych rdzennych Polakach.

Zastanawiam sie czy GWnoglowi sa az tak glupi, zeby nie widziec obosiecznosci miecza jakim probuja machac?
        • vito3 Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 12:15
          jezeli chce sie pisac prawde to nie mysli sie o obosiecznosci miecza tylko o prawdzie a prawda wyglada tak ze czasem polskimi zbirami kierowal polski zyd i co z tego czy oboz przestal byc polski gdy na jego czele postawiono polskiego zyda czy odpowiedzialnosc za polskie zbrodnie mozna zrzucic na paru zydow,spotykalem sie juz na forum z glupszymi opiniami
          • pamejudd Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 12:18
            A jesli postawiono rosyjskiego zyda, to czy oboz nadal byl polski?

A jesli zydzi stanowili rowniez peersonel sredniego szczebla? A jesli pomagali imUkraincy?

Chrzanisz troche... Idz sie przespij i wroc wieczorem.
            • gandalph Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 13:08
              pamejudd napisał:

> A jesli postawiono rosyjskiego zyda, to czy oboz nadal byl polski?
              >
              > A jesli zydzi stanowili rowniez peersonel sredniego szczebla? A jesli pomagali
              > imUkraincy?
              >
              > Chrzanisz troche... Idz sie przespij i wroc wieczorem.
              >

Obsada obozu nie miała nic do rzeczy. Terytorium? Polska (PRL dopiero od 1952 r. - dla przypomnienia), zarząd - polskie MBP. Kto wsadzał? UB, MO, bywało, że NKWD. Więc?
              Zacznij myśleć!
              • pamejudd Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 13:28
                MBP bylo polskie?

W sensie - byla to instytucja po kontrola polskich wladz, wybranych przez narod w demokratycznych wyborach i co wiecej: obsadzona glownie polskimi funkcjonariuszami?

Kurcze... Masz faze stary...
                • gandalph Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 13:47
                  pamejudd napisał:

> MBP bylo polskie?
                  >
                  > W sensie - byla to instytucja po kontrola polskich wladz, wybranych przez narod
                  > w demokratycznych wyborach i co wiecej: obsadzona glownie polskimi funkcjonari
                  > uszami?
                  >
                  > Kurcze... Masz faze stary...
                  >
                  Misiu, nie możemy z historii Polski wykreślić PRL, ani pre-PRL (z lat 1944-52); zatem, albo "bierzemy problem na klatę", albo "zamiatamy śmieci pod dywan" ryzykując schizofrenię. Wybór należy do ciebie.
                • tymon99 Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 18:19
                  pamejudd napisał:

> MBP bylo polskie?

było organem państwa występującego pod nazwą "rzeczpospolita polska", choćbyś nie wiadomo jak źle się z tym czuł..
                  • pamejudd Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 20:25
                    Piekne salto mortale do nocnika :)

Nawet nie chce mi sie komentowac, bo szkoda czasu.
            • vito3 Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 17:24
              przespalem sie i nijak nie moge skumac gdzies ty slyszal o ukraincach jako obsludze polskich obozow koncentracyjnych,pomylily ci sie nalewki ukraincy owszem byli w tych obozach eksterminowani i to calkiem licznie
              • pamejudd Re: P O L A K potrafi! 23.02.12, 20:28
                To taka zacheta do ruszenia glowa byla.

Nie wypalila, trudno. Rozkminiaj dalej Ukraincow - mnie nie chce sie powtarzac tego samego, kazdemu forumowemu niedorajdzie.
    • prawdziwygagatek IPN czeka na dotację,50miliardw zł,to może zajmie 23.02.12, 10:51
      .. się sprawą... Jak Grzybbels z Michalikiem pozwolą i Ka Czo Dup nie zakwacze...
    • jacektrud Re: Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 10:59
      Mi obozy koncentracyjne kojarzą się przede wszystkim z chrześcijaństwem i panem Jezusem.
      Więcej na ten temat można przeczytać tu:
      forum.nie.com.pl/showthread.php?t=4569
    • klasa62 Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 11:11
      Nie można odmówić Niemcom konsekwencji. Jeszcze kilkanaście lat takiej polityki historycznej i dla przeciętnego europejczyka nazistami będą Polacy którzy by wymordować Żydów i Niemców napadli na samych siebie 1 września 1939 r.
    • myslacyszaryczlowiek1 Początek rozbioru Polski 23.02.12, 11:11
      Ktoś gra na rozbicie Polski i oddzielenie Śląska. Czyżby początek rozbioru Polski. Nie zdziwiłbym się, skoro oddaliśmy rząd dusz mediom, których właściciele mają korzenie niemieckie, żydowskie, a polskich, które bronią polskiej racji stanu jest bardzo mało.
      • pn-ski Re: Początek rozbioru Polski 23.02.12, 14:21
        myślący, powiedz, o jakim rozbiciu Polski mówisz? Jakie to ma znaczenie, jeżeli nie ma granic a każdy może sobie mieszkać i pracować gdzie chce?
        • pamejudd Re: Początek rozbioru Polski 23.02.12, 15:02
          > nie ma granic a każdy może sobie mieszkać i pracować gdzie chce?

Optymista czy halucynatyk...?
          • pn-ski Re: Początek rozbioru Polski 23.02.12, 16:03
            a tobie co, odmówili paszportu?
    • gryfia311 Re: Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 11:12
      1) Kadra kierownicza MBP w większości składała się z Żydów. Może więc "żydowksie obozy koncentracyjne"? Albo "polsko-żydowskie obozy koncentracyjne"? Jeśli zaś kierowali nimi też Rosjanie, to "polsko-żydowsko-rosyjskie"?
      2) Idąc tokiem myślenia Pana Kutza Auschwitz należy nazwać "Śląskim obozem koncentracyjnym" bowiem służyli tam rodowici Ślązacy.

Szlag mnie trafia jak czytam takie rzeczy - Ci ludzie wielokrotnie mówili o tym, żeby nie uogólniać, żeby nie zakładać winy zbiorowej itp a sami co robią?

To może porozmawiamy, jakimi Ślązacy są ksenofobami (wystarczy zapytać się na Śląsku co sądzą o ludziach z Zagłębia)? Ktoś powie że to stereotyp i uogólnienie? Oczywiście że tak! Więc skoro nie można takich stereotypów mówić o Ślązakach, to czemu część z nich posługuje się takimi wobec Polaków?

Zamiast rzetelnego historycznego rozliczenia jest polityka historyczna - Pan Kutz odkąd skończył kręcić filmy, to ewidentnie z tego żyje. Należy mówić również o zbrodniach popełnionych przez Polaków, ale bazując na faktach a nie ich politycznej interpretacji.
      • trajkotek polski antysemityzm 23.02.12, 11:20
        - przykładem MOREL, polski antysemita udający ... no, sami wiecie kogo ...

• mada.kinhcim W latach 39-45 nazistowskie w latach 45-48 polskie 23.02.12, 11:27
        W pierwszych rzadzili nazisci, zadni tam Niemcy (no przypadkiem to byli Niemcy, co se w demokratycznych wyborach Hitlera wybrali, ale rownie dobrze mogli byc Eskimosi, dlatego nazywamy je nazistowskimi). W drugich Polacy, ktorzy w ramach demokratycznych struktur kierowanych przez NKWD, masowo zaglosowali za takim, a nie innym skladem Panow z MBP. To juz calkowity przypadek, ze oni byli komunistami, rownie dobrze mogli byc Zielonymi, oni byli przedw wszytskim polakami, bo tak sie nazywalo MBP, po Polsku, to wo gole jest bez znaczenia, ze z pochodzenia byly tam dominujace mniejszosci narodowe o korzeniach komunistycznych z pogranicza polsko-radzieckiego. To ze byli to ludzie, ktorzy jesli nawet urodzili sie na terenie przedwojennej Polski to sie z nia nie identyfikowali. Powtorzmy jeszcze raz. Niemiecki zbrodniach to Nazista, ktoremu przypadkowo przypisano narodowsc niemiecka. Polski zbrodniarz to zydowski, polski lub ukrainski komunista, ktory przyszedl do Polski z Armia Czerwona i zatrudnil sie w lokalnej kontrolowanej przez NKWD administracji.
        Patrzac inaczej, ciekawe czy w w tzw. polskich obozach przewazal elelement "niepasujacy" narodowosciowo/rasowo, czy politycznie. Bo z tego co wiemy w polskich, nazistowskich obozach (39-45), wiekszosc byla tam obca wobec zarzadzajcych rasowo-narodowo, a w polskich-polskich (lub jak niektorzy nieslusznie nazywaja NKWD-owskich) zdaje sie, ze kryterium polityczne, no ale moze by ktos pokazal jakies statystyki.
      • zdzisiek66 Re: Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 11:29
        Polsko - żydowskie jak dla mnie ok - ciekawe, co na to GW ;)
        Natomiast nie ma się co wypierać i zwalać wyłącznie na Sowietów i Żydów. Zbrodnicza organizacja UB był organem państwa polskiego - marionetkowego, ale polskiego. I to ona odpowiada za liczne zbrodnie, w tym prowadzenie obozów koncentracyjnych. Prawda (choć przez niektórych zakłamywana), że UB był kierowany w znacznym stopniu przez Żydów i sterowany przez NKWD, ale Polaków tam nie brakowało.
        Nie ma się więc co oburzać na "polskie obozy koncentracyjne", choć sprostowanie "polsko-żydowskie" się przyda.

• mada.kinhcim skoro nazistowskie to i komunistyczne, a skoro 23.02.12, 11:31
          niemieckie, to polsko-zydowsko-ukrainskie (kolejnosc do ustalenia, po dostarczeniu statystyk na temat udzialu narodowosciowego na poszczegolnych szczeblach wladzy MBP)
        • krzysiozboj Re: Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 12:28
          też jestem za takim nazewnictwem bo chyba najlepiej oddaje sedno problemu :))
      • vito3 Re: Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 12:26
        normalni ludzie na slasku nie maja nic do zaglebia cale zamieszanie to paru forumowych glupkow i przedwojenne legendy,obozy byly polskie bo byly zorganizowane przez polskie wladze,ukraincy sluzyli w niemieckich obozach i nie zmienilo to niemieckosci,tu nie ma mowy o winie zbiorowej polakow tak samo jak nie ma winy zbiorowej niemcow,winni sa tylko ci ktorzy podejmowali decyzje i brali w tym udzial dlatego niezrozumiala jest ta obrona naszych polskich zbrodniarzy
      • freitag23 Re: Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 13:39
        A dlaczgo to Paniusia-Gryfia jest na bakier z geografią. Auschwitz czyli Oświęcim nie leży na Sląsku ale w Małopolsce tzn na ziemi krakowskiej. A sam obóz do 1939 r to koszary Wojska Polskiego i mieszkańcy innych stron świata mają prawo przypisywać go Polsce lub Polskiej ziemi, skoro Pani myli Sląsk z Małopolską. Idąc dalej tokiem takiego rozumowania to przypomnę, iż w budynkach przy samym KL Auschitz, wprawdzie po za drutami mieszka już czwarte pokolenie polaków i stacjonuje jednostka Wojska Pllskiego i bawią się dzieci .
    • nowy-trend Polskie obozy koncentracyjne istniały 23.02.12, 11:16
      jest to faktem i ci którzy tam mordowali, torturowali i katowali mówili po polsku jest również faktem. Nie można podpierać się tzw. patriotyzmem i całemu światu głosić swoje cierpienie i niewinność a tymczasem ci głośni patrioci tak sobie sprzedawali żydów niemcom, ludność z tzw. prus wschodnich lub śląska zamykano też w takich samych obozach i udowodniono "polak potrafi" . Jakikolwiek akt przemocy, bezprawia jest dla mnie przestępstwem- ale też trzeba z tym żyć lub najlepiej wyjaśnić i przyjąć do wiadomości że pewni "patrioci" nie byli nic lepsi od nazistowskich zbirów.
      • gryfia311 Re: Polskie obozy koncentracyjne istniały 23.02.12, 11:24
        Ok, ale powiedzmy prawdę, tj. że:
        - robili to Polacy razem z Żydami (czemu zatem nie polsko-żydowskie obozy),
        - byli to komuniści - ludzie którzy terroryzowali swoich rodaków celem wprowadzenia ustroju, który miał za zadanie budowę społeczeństwa internacjonalistycznego, w tym kontekście mówienie o tych ludziach jako o "patriotach" jest kuriozalne.
        • semperfrei Re: Polskie obozy koncentracyjne istniały 23.02.12, 13:37
          Najwieksze niemieckie bestialstwa tez tylko popelniali nazisci, a nie tzw. normalni Niemcy, w kazdym razie nie dobrowolnie, przewaznie nie.

Logika ? Jak juz, to poprosze, jesli jej pewna analogia, o troche konsekwencji.

W ten sposób tez mozesz zakneblowac buzie wszystkim tym, którzy cos tam opowiadaja o systematycznej eksterminacji Indian i o appartheidzie wobec Murzynów w USA - no bo to nie wszyscy (biali) nowo-Amerykanie byli, tylko niektórzy, a moze nawet tylko jeden procent lub jeszcze mniej. A jednak bylko i sie dzialo.

• tymon99 Re: Polskie obozy koncentracyjne istniały 23.02.12, 18:23
          gryfia311 napisał:

> razem z Żydami

jakiego państwa obywatelami i funkcjonariuszami byli owi żydzi?
          • rikol Re: Polskie obozy koncentracyjne istniały 24.02.12, 12:44
            Byli oczywiscie Polakami, urodzonymi w Polsce przedwojennej. II RP to bylo panstwo wielonarodowe, duzo bylo Zydow, Ukraincow, Bialorusinow, Litwinow. Po wojnie Polska zatrzymala tereny, gdzie byli polscy Ukraincy, Zydow troche sie uratowalo. Do tego dochodzil etnicznie polski 'wrogi element', no i Niemcy i Slazacy, ktorych ziemie przypadly Polsce po drugiej wojnie .
        • gandalph Re: Polskie obozy koncentracyjne istniały 26.02.12, 22:20
          gryfia311 napisał:

> Ok, ale powiedzmy prawdę, tj. że:
          > - robili to Polacy razem z Żydami (czemu zatem nie polsko-żydowskie obozy),
          > - byli to komuniści - ludzie którzy terroryzowali swoich rodaków celem wprowadz
          > enia ustroju, który miał za zadanie budowę społeczeństwa internacjonalistyczneg
          > o, w tym kontekście mówienie o tych ludziach jako o "patriotach" jest kuriozaln
          > e.

Co to ma do rzeczy? Rzecz miała miejsce po wojnie, to raz. Działo się na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej (PRL istniał dopiero od 1952 r.), to dwa. W związku z tym, nawet gdyby reżim zatrudnił, w charakterze strażników, Eskimosów czy Papuasów, to nie zmienia to faktu, że obóz był pod polskim zarządem. Że Polska była komunistyczna, to inna sprawa, ale co to zmienia?
      • trajkotek czy widzisz różnicę? 23.02.12, 11:32
        nowy-trend napisał: jest to faktem i ci którzy tam mordowali, torturowali i katowali mówili po polsku jest również faktem. Nie można podpierać się tzw. patriotyzmem i całemu światu głosić swoje cierpienie i niewinność a tymczasem ci głośni patrioci tak sobie sprzedawali żydów niemcom ...

TYPOWY POLAK - Salomon Morel:

Od lutego 1945 był komendantem Obozu Zgoda w Świętochłowicach gdzie, w całym okresie istnienia obozu zginęło 1855 osób. Powodem była głównie epidemia czerwonki, tyfusu plamistego i tyfusu brzusznego, które powstały i rozprzestrzeniły się w wyniku głodu oraz trudnych warunków sanitarnych i higienicznych, dochodziło również do tortur oraz morderstw na terenie obozu. Do obozu kierowano osoby bez żadnych sankcji prokuratorskich, na podstawie decyzji władz bezpieczeństwa. W większości więźniami obozu byli Ślązacy oraz obywatele III Rzeszy, część więźniów stanowili również Polacy z tzw. "Centralnej Polski" oraz co najmniej 38 obcokrajowców (Austriacy, Belg, Czesi, Francuzi, Jugosłowianie, Rumuni). Występowały przypadki, że do obozu wraz z rodzicami kierowano dzieci. Władze starały się przekonać mieszkańców Śląska, że do obozu trafiają wyłącznie Niemcy oraz kolaboranci. Teodor Duda, dyrektor Departamentu Więziennictwa i Obozów, ukarał Morela 3-dniowym aresztem domowym oraz potrąceniem 50% z pensji za to, że Morel dopuścił do rozwinięcia się epidemii tyfusu oraz nie poinformował o tym na czas zwierzchników a także, za inne uchybienia w prowadzeniu obozu. Obóz został zlikwidowany 16 listopada 1945 roku, zaś Salomon Morel został przeniesiony na stanowisko komendanta do innego obozu.

link do artykułu z wyborcza.pl zmieniono i otwiera się artykul w gazeta.pl opole - ale teraz już o Morelu nie ma nic, a wcześniej było napisane, że jest symbolem represji obozowych, że mścił się za okupację ...
        dlaczego ocenzurowano treść???
        • crimen Re: czy widzisz różnicę? 23.02.12, 13:45
          Sprawa ma głębsze podłoże, niż wydaje się to poprawnym politycznie zwolennikom bicia się w cudze piersi. W Nisku koło Stalowej Woli znajduje się grób miejscowego młynarza i jego rodziny, zamordowanych jesienią 1939 przez bandę aktywisty z Bundu, który z własnej inicjatywy zaczął mordować "polskich posiadaczy". Nikt nigdy nie zbadał ile takich "epizodów' zaszło na polskich Kresach, za to Wyborcza rozpętała histerię Jedwabnego, nie zajmując się podłożem tej zbrodni. Jest też prosta arytmetyka. Pomiędzy sąsiadującymi narodami występuje równowaga demograficzna. Gdy ktoś dokonuje czystek etnicznych, to taką równowagę narusza. Tu nie wystarczy zwykłe śledztwo i piętnowanie winnych. Depolonizacja Kresów przez UPA zdecydowanie naruszyła polski stan posiadania, podczas gdy zaplecze banderowskie przy naszej wschodniej granicy pozostało nienaruszone i bezkarne. Jedynym wyjściem było przesiedlenie Ukraińców na ziemie zachodnie, celem przerwania krwawego terroru. Przywódcy UPA liczyli, że są w stanie prowadzić "walkę" nawet do połowy lat 50. Ilu ofiar uniknięto dzięki deportacji, tego nie da się wyliczyć, za to można użalać się nad krzywdą "bogu ducha winnych" nacjonalistów z UPA. Nie my wywołalismy tę wojnę i nie my nakręciliśmy spiralę terroru. Faktem jest, że wobec ludobójstwa jedyną skuteczną metodą obrony jest zasada "oko za oko". Tyle tylko, że nie mozna stawiać znaku równości pomiędzy tymi, którzy wprowadzają terror, a tymi, którzy się przed nim bronią!!!
          • tymon99 Re: czy widzisz różnicę? 23.02.12, 18:28
            to zawsze przykre, gdy młynarz ginie zamordowany. co ma jednak ów nieszczęśnik wspólnego z polskimi obozami koncentracyjnymi?
      • kieliszki Re: Polskie obozy koncentracyjne istniały 23.02.12, 12:24

nowy-trend napisał:

> jest to faktem i ci którzy tam mordowali, torturowali i katowali mówili po pols
        > ku jest również faktem.

A jidysz jest językiem niemieckim; rozumiesz więc, że to Niemcy byli mordowani podczas IIWŚ?
    • ubiquitousghost88 Idiotyzm. Problem jak ich nazwac? 23.02.12, 11:25
      To byly obozy karne.
      Zbrodnia i Kara.
      • tobas1 Re: Idiotyzm. Problem jak ich nazwac? 23.02.12, 12:36
        tak naprawde to bardziej koncentracyjne niż karne. Ale naprawde koncentracyjne (czyli skupiające masy ludzkie w jednym miejscu) a nie w wersji niemieckiej - czyli de facto fabryki produkującej śmierć- która wypaczyła nasze pojęcie definicji obozu koncentracyjnego. Do tych obozów trafiali jak leci: mniejszość niemiecka, AKowcy, element anty-komunistyczny itd. Zbierało sie ich w jednym miejscu i tam decydowało co z nimi robić - czy wywozić, czy zamykać czy skazywać czy wypuscić. Czyli wrecz podrecznikowa definicja obozu koncentracyjnego. Nie ma się więc na co obruszać. Takie są fakty i tyle. Może być tylko dyskusyjne kto bardziej jest za to odpowiedzialny że to wogóle mogło mieć miejsce - naród Polski czy Alianci oddający nas w łapy Stalinowi
        • erka-4 no właśnie... 23.02.12, 18:51
          ...i na tym należy się skupić.
          Może być tylko dyskusyjne kto bardziej jest za to odpowiedzialny że to wogóle mogło mieć miejsce - naród Polski czy Alianci oddający nas w łapy Stalinowi

...w powyższym twoim pytaniu są Polacy,Alianci i Sowieci reprezentowani przes Stalina,a ja na pierwszym miejscu umieściłbym Niemców tych od Hitlera,bo oni stanowią praprzyczynę odpowiedzialności tych pierwszych.
      • semperfrei Re: Idiotyzm. Problem jak ich nazwac? 23.02.12, 13:39
        Teee, polaczku :

W obozach karnych nie bili sie dzieci stolem w glowe.
        W obozach karnych nie wyrywa sie ciezarnym dzidziusia z brzucha.
        W obozach karnych nie wciska sie glów wiezniów
        w splesniale jelita uprzednio bestialsko zamordowanych.

Jeszcze pytania ?
        • ubiquitousghost88 Ubermansch z tak słabą wyobraźnią? 23.02.12, 18:36
          semperfrei napisał:

> Teee, polaczku :
          >
          > W obozach karnych nie bili sie dzieci stolem w glowe.
          > W obozach karnych nie wyrywa sie ciezarnym dzidziusia z brzucha.
          > W obozach karnych nie wciska sie glów wiezniów
          > w splesniale jelita uprzednio bestialsko zamordowanych.
          >
          >
          > Jeszcze pytania ?
    • svatopluk W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 11:38
      Pani dyrektor z Łambinowic jako historyk wie ze nie kazdy oboz koncentracyjny byl obozem zaglady. Wiec niech nie sieje zamieszania.

Obozy te na pewno nie byly obozami zaglady. Pracy tez niekoniecznie. Wiec chyba jednak koncentracyjne. Jezeli podlegaly polskiemu aparatowi wladzy to jak je okreslic?
      Czy sowieci kazali nowej polskiej wladzy wiezic mniejszosci narodowe?
      Czy istnieje dokument ktory to potwierdza?

Mit zydokomuny wiecznie zywy:
      www.polskatimes.pl/artykul/510019,spiewak-zydokomuna-rzadzaca-polska-to-szkodliwy-stereotyp,id,t.html
      Pozaty Morel i inni byli obywatelami i urzednikami panstwa polskiego a nie zydowskiego.
      • rzewuski1 Re: W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 12:01
        Czy sowieci kazali nowej polskiej wladzy wiezic mniejszosci narodowe?
        Czy istnieje dokument ktory to potwierdza?

ta władza była narzucona przez Moskwę
        wiec za nią Moskwa odpowiada

nie twierdze ze rzad polski wyłoniony przez naród a nie przez Moskwę nie zrobił by czegoś podobnego ale takie rządu nie było

• svatopluk Re: W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 13:17
          rzewuski1 napisał:

> Czy sowieci kazali nowej polskiej wladzy wiezic mniejszosci narodowe?
          > Czy istnieje dokument ktory to potwierdza?
          >
          > ta władza była narzucona przez Moskwę
          > wiec za nią Moskwa odpowiada
          >
          > nie twierdze ze rzad polski wyłoniony przez naród a nie przez Moskwę nie zrobił
          > by czegoś podobnego ale takie rządu nie było
          >

ale czy wszystkie ustawy i dekrety przychodzily z Moskwy i w tym wypadku czy to Sowieci kazali wiezic osoby narodowosci niepolskiej?

polecam artykul:
          www.ngopole.pl/2012/01/22/jozef-mackiewicz-niemiecki-kompleks/
        • jacmenos Re: W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 17:14
          my Polacy wykonywaliśmy tylko rozkazy ...
          możemy spać spokojnie
      • erka-4 sowieci więzili... 23.02.12, 18:58
        ...no i czasami na prośbę tych "polskich" władz wypuszczali tych swoich więżniów:

"Wiosną 1945 r. część członków nowych władz polskich szczebla wojewódzkiego w Katowicach doszła do wniosku, że władze sowieckie umieściły w obozach w Oświęcimiu licznych mieszkańców Górnego Śląska i Podbeskidzia, którzy jako Polacy nie powinni być represjonowani. Wskutek podjętych przez nich interwencji, w drugiej połowie sierpnia i we wrześniu 1945 r., Rosjanie zwolnili z obozów w Oświęcimiu dużą liczbę (ponad 10 tys.?) internowanych osób cywilnych i niemieckich jeńców wojennych. Niewątpliwie istotną rolę odegrał w tym przypadku list z prośbą o pomoc, jaki 12 sierpnia 1945 r. internowani w Oświęcimiu wysłali potajemnie do wojewody śląskiego gen. Aleksandra Zawadzkiego, pisząc: Przebywa nas w obozie 12 tys. Osób jako Polaków cywilnych i jeńców wojennych byłej armii niemieckiej (…). Los nas wszystkich Polaków jest niewiadomy. Przed niedawnym czasem z górą 400 zaliczonych do grupy roboczej drugiej zostało wysłanych razem z jeńcami niemieckimi w niewiadomym kierunku."
        cyra.wblogu.pl/obozy-nkwd-i-ub-w-oswiecimiu.html
    • zdzisiek66 obozy koncentracyjne w ogóle 23.02.12, 11:58
      Jak ktoś już wspomniał, obozy koncentracyjne nie były wymyślone przez nazistów i nie tylko naziści je stosowali, jest to znacznie szersze pojęcie. Jeśli utarło skojarzenie, że obozy koncentracyjne wyłącznie nazistowskie fabryki śmierci typu Auschwitz, Dachau itp., to z tym skojarzeniem trzeba walczyć, a nie udawać, że w Polsce po wojnie nie było obozów koncentracyjnych.
      BTW, hańbę tę dzielimy między innymi z Wielką Brytanią, która wymyśliła takie obozy i z wyjątkowym okrucieństwem zastosowała je na masową skalę wobec Burów. Choć niektórzy twierdzą, że pierwsi byli Hiszpanie czy Francuzi.
      Amerykańskie obozy koncentracyjne też istniały, w czasie II Wojny Światowej dzielni obrońcy demokracji zamknęli w nich ponad 100 000 własnych obywateli.
    • cyniczne_oko Byle powód dobry dla "obozow koncentracyjnych" 23.02.12, 11:58
      Bo to taka ładna kryptoreklama holocaust biznesu.
    • pamejudd Obozy rosyjsko-zydowskie :) 23.02.12, 11:59
      Szanowni panstwo z GW i zakolegowani historycy: ciekawi mnie, kiedy przejdzie wam przez mysl, kto stanowil trzon aparatu represji mlodej Polski Ludowej :)

Jesli chcecie uzywac slowa "polskie", tak jakby obozy zalozone zostaly przez niepodlegle polskie panstwo, to moze oddacie rowniez sprawiedliwosc narodowoosci ludzi, ktorzy tak wybornie przyczynili sie do skutecznosci funkcjonowania "wczesnej bezpieki" i przez ktorych gineli pospolu: akowcy i zwykli Polacy, Slazacy, Ukraincy i inni?
      • joe_brody Re: Obozy rosyjsko-zydowskie :) 23.02.12, 16:22
        Niedługo przypiszesz żydowskie pochodzenie Dzierżyńskiemu...
        • pamejudd Re: Obozy rosyjsko-zydowskie :) 23.02.12, 16:38
          Slaby wstrzyk.

Rownie dobrze molbys napisac o Koperniku czy Mickiewiczu, ale nie zmieniloby to faktu ze wstrzyk pozostaje suchy.

Tym bardziej ze nie "przypisuje", tylko stwierdzam fakt, misiu...
    • jbest3 Jak można mówić "polskie obozy" skoro w Polska 23.02.12, 11:59
      nie istniała od 39 do 89 roku?
      • pamejudd Jak to "nie istniala"? :) 23.02.12, 12:02
        Przeciez brat naczelnego Wyborczej oraz niektore obecne autorytety z zapalem ja wowczas budowaly :)
      • kotek.filemon Re: Jak można mówić "polskie obozy" skoro w Polsk 23.02.12, 12:06
        > nie istniała od 39 do 89 roku?

Wg. zdradzonych o świcie nie istnieje do dziś... Poza epizodem wpół do czwartej RP rządzą przecież siły internacjonalistyczne...
        • pamejudd Re: Jak można mówić "polskie obozy" skoro w Polsk 23.02.12, 12:15
          Pieprzysz.

Jesli nie widzisz roznicy pomiedzy PRL, a III RP i majakami Macierewicza, to taki z ciebie dyskordianin, jak z koziej tyty czapka Bartoszewskiego.
      • twiej Re: Jak można mówić "polskie obozy" skoro w Polsk 23.02.12, 12:25
        Bo to jest tak: jak mamy coś wstydliwego to mówi się "Polski nie było", jak mamy coś chlubnego to mówi się "to my, to nasi, Polacy".

Kulej, Szewińska, Kozakiewicz, drużyna Górskiego, drużyna Wagnera i inni wielcy - oni nie reprezentowali Polski, Polski nie było.

Tak samo robią Rosjanie. Kiedy im wygodniej mówią, to ich nie dotyczy, to robiły władze ZSRR, teraz jest Rosja. Innym razem mówią Rosja jest spadkobiercą ZSRR. To dokładnie ten sam model myślenia.
      • twiej Re: Jak można mówić "polskie obozy" skoro w Polsk 23.02.12, 12:46
        Bo to jest tak: jak mamy coś wstydliwego to mówi się "Polski nie było", jak mamy coś chlubnego to mówi się "to my, to nasi, Polacy".

Kulej, Szewińska, Kozakiewicz, drużyna Górskiego, drużyna Wagnera i inni wielcy - oni nie reprezentowali Polski, Polski nie było.

Tak samo robią Rosjanie. Kiedy im wygodniej mówią, to ich nie dotyczy, to robiły władze ZSRR, teraz jest Rosja. Innym razem mówią Rosja jest spadkobiercą ZSRR. To dokładnie ten sam model myślenia.
    • tsuranni pana Ziemkiewicza JAK ZWYKLE prawda boli 23.02.12, 12:01
      coś bardzo wrażliwa na prawdę jest ta nasza kato-prawica.... bidulki....
      • pamejudd Re: pana Ziemkiewicza JAK ZWYKLE prawda boli 23.02.12, 12:05
        Moze boli, ale ma odwage o niej pisac. W odroznieniu od GWnoglowych, ktorzy "prawde" wola tworzyc...
      • loppe Re: pana Ziemkiewicza JAK ZWYKLE prawda boli 23.02.12, 12:06
        Dla równowagi i powagi dyskusji, sylwetka komendanta obozu koncentracyjnego, który jeszcze w 2005r.!!! pobierał sutą emeryturę polską

pl.wikipedia.org/wiki/Salomon_Morel
        • loppe o ile dobrze pamiętam to było 5000zł/miesiąc 23.02.12, 12:08
          przez...ponad 30 lat....

gorący temat notabene - brak pieniędzy w ZUS
          • maxikasek Re: o ile dobrze pamiętam to było 5000zł/miesiąc 23.02.12, 12:18
            "o ile dobrze pamiętam to było 5000zł/miesiąc
            przez...ponad 30 lat...."
            Kurcze przez 30 lat ani grosza podwyżki. To po denominacji ile to było ;-)
          • fractale Re: o ile dobrze pamiętam to było 5000zł/miesiąc 23.02.12, 12:20
            Myślisz że taki Czesław Łapiński pobierał mniejszą emeryturę?
          • maxikasek Re: o ile dobrze pamiętam to było 5000zł/miesiąc 23.02.12, 12:41
            "o ile dobrze pamiętam to było 5000zł/miesiąc
            przez...ponad 30 lat...."
            Przez 30 lat i ani grosza podwyżki? To po denominacji niewiele zostało ;-)
    • sebolargo W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 12:03
      PRAWDA POLAKÓW KOLE W OCZY ?! PRAWDA WAS WYZWOLI !!!
      • terleo Re: W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 12:23
        sebolargo napisał:

> PRAWDA POLAKÓW KOLE W OCZY ?! PRAWDA WAS WYZWOLI !!!
        A jak brzmi PRAWDA ŻYDÓW, NIEMCÓW, ROSJAN ? I kogo kole, i CZY, oraz KOGO wyzwoli?
    • grisza14 A jak okreslilby sprawe niebosczyk Szlomo Morel? 23.02.12, 12:03
      Az dziwne, ze w tym kontekscie nie padlo nazwisko tego zasluzonego komendanta, ktory zmarl w Izraelu do konca pobierajac wysoka emeryture z Polski.
      A Stefanek z Uppsali tez pobiera jakas emeryturke z Polski?
    • mada.kinhcim o 10.30 w artykule byl Salomon Morel teraz zniknal 23.02.12, 12:06
      Ciekawe
      • pamejudd Re: o 10.30 w artykule byl Salomon Morel teraz zn 23.02.12, 12:08
        Masz screena?
      • fletniapana Re: o 10.30 w artykule byl Salomon Morel teraz zn 23.02.12, 12:10
        Pewnie jakiś młody, niedoświadczony "redaktor" wpisał zanim Maleszka zdążył "zredagować" notatkę.
      • klikon55 Re: o 10.30 w artykule byl Salomon Morel teraz zn 23.02.12, 12:52
        mada.kinhcim napisała:

> Ciekawe
        Nie wiem, czy jeszcze żyje, ostatnio mieszkał w Izraelu.
        • fletniapana Re: o 10.30 w artykule byl Salomon Morel teraz zn 23.02.12, 12:58
          podobno zmarł w 2007r
    • fletniapana Tak samo polskie jak państwo które powstało po 23.02.12, 12:07
      II wojnie było polskie.
    • tiare W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 12:09
      szalom
    • olewca Dokładnej liczby powojennych obozów nie da się dzi 23.02.12, 12:10
      "Dokładnej liczby powojennych obozów nie da się dziś ustalić...."
      Dobra dobra, NIE chce sie ustalic. Swiadkowie jeszcze zyja !!!
      Chory narod.

• fractale W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 12:11
      No cóż, powszechnie wiadomo, ze w 1944-89 Polska była tylko w Londynie i na Żoliborzu.

Z tego wnioski są proste. RAZ urodził się jako towarzysz radziecki, piłkarze medale zdobywali dla Breżniewa, granica na Odrze i Nysie to granica radziecko-ddrowska. Piastowskie Ziemie Odzyskane to tak naprawdę ziemie proletariatu moskiewskiego.

Mam problem z uznaniem sformułowania "polskie obozy koncentracyjne", choć w de facto najbliżej oddaje to czym one były.

Ale nie można z historii, nawet historii 1944-89 wybierać to co nam pasuje do obrazu "polskości", a to co nie pasuje kwitować dwoma słowami "okupacja sowiecka".

I mam prośbę. Proszę w żadnej sprawie dotyczącej Hanysowa nie pytać o zdanie dziadygi Kutza. On się autokompromituje. A co gorsza jego opinie przyczyniają się do mistyfikacji Górnego Śląska jako swoistego skansenu z ambicjami od czapy.
      • disoprivan Re: W Polsce były obozy koncentracyjne? Trwa spór 23.02.12, 12:52
        No cóż, powszechnie wiadomo, ze w 1944-89 Polska była tylko w Londynie i na Żol
        > iborzu.
        dobre :-) bede od dzisiaj jako swoje sprzedawal :-)
    • stefanzlasu_napelnejkurvie Prawda niestety boli, będziemy musieli zapłacić 23.02.12, 12:11
      odszkodowania Niemcom, Ślązakom, Żydom i Ukraińcom. Trzeba się rozliczyć z własną historią raz na zawsze.
      • pamejudd Re: Prawda niestety boli, będziemy musieli zapłac 23.02.12, 15:01
        Masakra, gosciu...
    • cpt_stowarzyszenie Re: Wracają "polskie obozy koncentracyjne" 23.02.12, 12:12
      Szkoda, że media nie zauważyły naszej pracy, teraz tak mało atrakcyjny.
      "Złodzieje wiary i nadziei"
      www.youtube.com/watch?v=43X8WJyHiMQ&feature=plcp&context=C31871c0UPOEgsToPDskLlHE4ZwwFEF0zRsslA78c9
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka