wswxxx 06.03.12, 09:13 Na miejsce zbrodni jedzie już znany publicysta z "innego salonu", który stwierdzi, że to nie Polacy mordowali. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sedaluk Mord w Bzurach 06.03.12, 09:19 Poniewaz SS juz na to nie moglo patrzec, to przed spaleniem najpierw gazowali.... Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika Żołnierze Wyklęci? 06.03.12, 10:08 Jakie to szczęście, że kibole nie muszą wywieszać transparentów ku czci NSDAP, bo mają swoich ulubieńców. Odpowiedz Link Zgłoś
gmsaxz IPN zajmuje się tym czym powinien, szok 06.03.12, 11:37 aż trudno w to uwierzyć, no nie, IPN nie ściga Wałęsy, świat się chyba kończy. Odpowiedz Link Zgłoś
grenlandzki-opos Re: IPN zajmuje się tym czym powinien, szok 06.03.12, 12:42 Dla trzeźwo myślących jest to całkowicie naturalne, najwyraźniej jedyną prawdę o działalności IPN znasz z mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
rudydon [...] 06.03.12, 12:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Jakei to szczescie, ze istnieja narodowcy... 06.03.12, 13:01 ...bo lewacy znowu musieliby zaczac tluc sie nawzajem, wzdluz linii podzialow wewnatrzideowych... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Jakei to szczescie, ze istnieja narodowcy... 06.03.12, 13:57 pamejudd napisał: > ...bo lewacy znowu musieliby zaczac tluc sie nawzajem, wzdluz linii podzialow w > ewnatrzideowych... Taka wojenka dwóch cioteczek kaczyńskiego i ziobry ? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Jakei to szczescie, ze istnieja narodowcy... 06.03.12, 14:12 Tak, dokladnie. Zakladam ze to co napisales wydawalo ci sie blyskotliwe, wiec nie mam serca pozbawiac cie tej chwili czucia sie madrym. Stan teraz na parapecie i krzycz ze Kaczybnski i Ziobro to w gruncie rzeczy bolszewik i trockista. [Ja pierdykam, kto dal takim glabom klawiature?!?] Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika Zaraz bolszewik i trockista. A katolik i ewangelik 06.03.12, 14:30 to psy jakieś, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Czesc Pamieci Tych Nieszczesliwych Kobiet, morderc 06.03.12, 14:53 ow niezywych wyciagnac z grobu i powiescic. Zywych wbic na pal. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Jakei to szczescie, ze istnieja narodowcy... 06.03.12, 21:37 > Stan teraz na parapecie i krzycz ze Kaczybnski i Ziobro > to w gruncie rzeczy bolszewik i trockista. Z czystym sumieniem mógłby to zrobić. Wiele by się nie pomylił - jeśli w ogóle... Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Re: Jakei to szczescie, ze istnieja narodowcy... 07.03.12, 00:49 Ten kolter , to chore bydlę . Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Jakei to szczescie, ze istnieja narodowcy... 07.03.12, 08:42 jerobert66 napisał: > Ten kolter , to chore bydlę . Przestań bo opowiem cioto jakie miłosne do mnie posty na priva walisz. Odpowiedz Link Zgłoś
vibhisana Mord w Bzurach 06.03.12, 09:29 Zwykli ksieża jak i purpuraci nie wiedzieli, że Żydzi są traktowani przez Polaków jak podludzie? Skąd powszechne przekonanie, że z Żydami można był robić wszystko? Czy wiedza o Holocauscie była wiedzą tajemną jak później tłumaczyli swoją bierność wobec ludobójstwa Kosciółkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
sakral Mord w Bzurach 06.03.12, 09:35 przewodniczący Episkopatu Polski, abp Józef Michalik: "Kościół jest planowo atakowany przez środowiska libertyńskie,ateistyczne i masońskie" przecież Jego Ekscelencja mogła dodać jeszcze rząd światowy i Zydów a jednak nie dodał,idzie na lepsze w Kościele. Odpowiedz Link Zgłoś
jk1962 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 09:46 To nie lepsze idzie w kościele ale skleroza. Michalik zwyczajnie przez sklerozę zapomniał. Chociaż niektórzy twierdzą że mówiąc o masonach coś mu się popierdzieliło, miało być o Żydach. Zapomniał też biedaczyna o cyklistach. To musi być skleroza. Odpowiedz Link Zgłoś
sakral Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:04 ale trzeba uszanować postawę abp.Michalika już nie ma mowy o profanacji hostii (opłatek) i miejscowa ludność nie jest wzywana do mordu na sąsiadach Odpowiedz Link Zgłoś
jk1962 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:40 Nie ten czas żeby wzywać do mordowania, ale mam nadzieję że nigdy nie przekonamy się co się stanie jak państwo polskie upadnie i znowu będzie można mordować bezkarnie. Coś mi się wydaje że byłoby jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Na razie nie jest wzywana, bo nie ma takiej 06.03.12, 17:44 potrzeby. Jak pojawi sie potrzeba to i pojawia sie wezwania. Przestaje sie dziwic, ze na zachodzie z takim uporem od wielu lat mowie sie "polskich obozach koncetracyjnych". Tak, widac mozna o tym mowci, skoro polacy mogli sobie z nich wypozyczac uwiezionych tam zydow. To jest nawet gorsze niz francuska kolaboracja, bardziej wstretne. Odpowiedz Link Zgłoś
antropoid Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 21:42 jk1962 napisał: > To nie lepsze idzie w kościele ale skleroza. Ani na lepsze, ani skleroza. Po prostu kalkulacja, mówienie w ten sposób jest teraz passe. Odpowiedz Link Zgłoś
maczimo Mord w Bzurach 06.03.12, 09:41 To ten wstrętny IPN jest wreszcie potrzebny czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
makoshika Prokuratorowi, który się tym zajmuje, nie wróżę 06.03.12, 10:10 oszałamiającej kariery. To oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Mord w Bzurach 06.03.12, 09:41 Jak czesto wstydem jest byc Polakiem. Smutne ze sie o tym teraz dowiaduje. Odpowiedz Link Zgłoś
rudydon Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 12:15 ..jak ci smutno to sobie walnij lufe albo dwie... Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:18 rudydon napisał: > ..jak ci smutno to sobie walnij lufe albo dwie... ty juz idioto widac walisz od rana. Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Re: Mord w Bzurach 07.03.12, 00:52 Najlepiej niech 6śmieć walnie sobie w łeb . Odpowiedz Link Zgłoś
grenlandzki-opos Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 12:43 Sześciu sprawców + trochę bydła na forum, to jeszcze nie powód do wstydu za cały naród. Odpowiedz Link Zgłoś
ashken Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 20:15 > Sześciu sprawców + trochę bydła na forum, to jeszcze nie powód do wstydu za cał > y naród. Nie tylko 6 + trochę bydła na forum. Polacy na wiejskich Kresach byli gorsi od Niemców. Tamci mieli zarządzenia, których mniej lub bardziej skrupulatnie przestrzegali, a Polacy swoją nienawiść karmioną przez lata uprzedzeniami i rojeniami o Żydach i mogli się nareszcie wyżyć. Te squ...ele szły zapewne później po mordzie jak gdyby nigdy nic ze swoimi rodzinami do kościoła. To nie były wyjątki, takie "drobne" mordy to był niemal dzień powszechni na Kresach, dopóki byli jeszcze ci, których można było tak mordować. A kto miał rząd dusz na wsiach? I co? Gdzie moralna rozprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 21:43 Polacy w Warszawie też byli gorsi od Niemców. Usłyszeliśmy to z ust "Polaka" i "autorytetu moralnego", jakim mieni się pan Bartoszewski, którego w czasie wojny Niemcy zwolnili z obozu koncentracyjnego , by podratował swoje nadwątlone zdrowie. Cuda panie cuda!!!!! ashken napisał: > > Sześciu sprawców + trochę bydła na forum, to jeszcze nie powód do wstydu > za cał > > y naród. > > Nie tylko 6 + trochę bydła na forum. Polacy na wiejskich Kresach byli gorsi od > Niemców. Tamci mieli zarządzenia, których mniej lub bardziej skrupulatnie przes > trzegali, a Polacy swoją nienawiść karmioną przez lata uprzedzeniami i rojeniam > i o Żydach i mogli się nareszcie wyżyć. > Te squ...ele szły zapewne później po mordzie jak gdyby nigdy nic ze swoimi rod > zinami do kościoła. To nie były wyjątki, takie "drobne" mordy to był niemal dzi > eń powszechni na Kresach, dopóki byli jeszcze ci, których można było tak mordow > ać. A kto miał rząd dusz na wsiach? I co? > Gdzie moralna rozprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
serwolatka5 Mord w Bzurach 06.03.12, 09:59 kościół katolicki jest winien morderstw na żydach gdyż jest on złem wcielonym Odpowiedz Link Zgłoś
nowy-trend Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:44 Oczywiście masz rację na pewno dokonali tego księża a jeżeli nie oni to na pewno przymusili takich patriotów czerwonych jak ty. Nie bój się nie jesteś na zebraniu partyjnym i możesz pochwalić się co otrzymałeś za mordowanie lub co otrzymali twoi przodkowie-mordercy. Ale pociesz się na pewno nawiedzony udowodni że to wina tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
freitag23 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 12:56 Zapomniałeś polski kretynie-patrioto stadionowy, że Kosciól jest winny wybrania Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 17:33 Kościół (kretynie) nie jest niczemu winny. Czepiaj się swoich komuszych,czerwonych przodków. freitag23 napisał: > Zapomniałeś polski kretynie-patrioto stadionowy, że Kosciól jest winny wybrania > Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:30 ewalongoria napisała: > Kościół (kretynie) nie jest niczemu winny. Czepiaj się swoich komuszych,czerwon > ych przodków. Ahaaaaaaaaaa to nie Krk miał spory wpływ na wychowanie ludzi w zaściankowej II RP Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_masakra koszmar 06.03.12, 10:01 śledztwo jest potrzebne! zeznania Zalewskiego wyglądają na spreparowane - szczegółowy barbarzyński opis zbrodni - powinien się przecież wybielać, a nie pogrążać i jeszcze ta endecja i dlaczego władza ludowa takiego bandytę potraktowała łagodnie? To zagadka. Tę sprawę trzeba koniecznie zbadać! Odpowiedz Link Zgłoś
1zorro-bis Re: koszmar 06.03.12, 10:04 horror. Wsi spokojna, wsi wesola.....:cool: Odpowiedz Link Zgłoś
trurlup76 [...] 06.03.12, 10:04 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:25 :-D "Moja babcia przez całą wojnę przechowywała dwóch żydów za kominem" kolega widze nie bardzo sie orientuje jak wygladala polska chata i co znaczylo "za kominem"- musieliby to byc dwaj dosc niepokaznych rozmiarow zydzi, takie zydki wlasciwie, zydziatka :-D.. no, ale skoro bacia 2 zydow za kominem to wielki szacunek. w czasie wolnym od przechowywania wpajala bacia, co tez natychmiast mozna zauwazyc, patriotyzm i zasady jedynej prawdziwej wiary mamie naszego pana turlupa, ktore to zasady nasz turlup z mlekeim maminym przyjal. bo zdrowy rozsadek i ytlieligencje to z mlekiem tatusia wyssal jak mniemam. Odpowiedz Link Zgłoś
trurlup76 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:37 Nie wiem skąd jesteś i nie obchodzi mnie to. Historii mojej rodziny nie znasz. Jesteś tylko ignorantem, który nie wie co powiedzieć. Obrażać mnie możesz anonimowo bo nie masz odwagi inaczej. Cały Tarnów zna tą historię i nawet imieniem tych dwóch żydów nazwana jest ulica w Tarnowie. Czytaj więcej zanim coś powiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:09 nie mam polskich fontow, niestety, ale: TE historie zanaj wszyscy w tarnowie, gdyz biernik od zaimka osobowego TA to TE wlasnie jest- polscy patrioci, takze ci z tarnowa, powinni po polsku bezblednie.. pisze kolega, ze nie zanm historii jego rodziny, rodziny galicyjskich chlopow- a te sa tak porywajace... to nieprawda jest- najwazniejsze wydarzenie jest mi znane- bacia przechowywala 2 mikro-zydkow za kominem- cos mnie ominelo? 4 lata po wojnie ktos kose z drewutni ukradl? w 1974 mleko sie wylalo? a moze cos o pierwszej komunii kolegi? Odpowiedz Link Zgłoś
trurlup76 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:17 Widzę, że kolega się jąka przy tablicy. Na tym chyba skończymy konwersację ponieważ nie mam przyjemności z tej rozmowy. :)) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 14:03 skoro cały tarnów zna tę historię, a owi dwaj mają ulicę swego imienia - musiała to być historia raczej rzadka. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:24 disoprivan napisał: > :-D "Moja babcia przez całą wojnę przechowywała dwóch żydów za kominem" kolega > widze nie bardzo sie orientuje jak wygladala polska chata i co znaczylo "za kom > inem"- musieliby to byc dwaj dosc niepokaznych rozmiarow zydzi Oczywiscie wiesz jak wygladal dom tej babci bo tam byles. Cieszymy sie ze zechciales sie podzielic z nami swoja wiedza. Zastanawia mnie ten fragment: "Grupa składająca się z co najmniej kilkunastu mieszkańców Radziłowa zgromadziła Żydów na rynku, a następnie zagnała do pustej stodoły, którą po oblaniu benzyną podpalono. Osoby uciekające z ognia zabijano przy użyciu broni palnej lub przemocą wrzucano do środka. Liczby ofiar nie można dokładnie ustalić, a w przybliżeniu szacuje się, że pozbawiono życia od 100 do 1000 osób." Czyli kolejny raz kilkanascie osob zagnalo 1000 Zydow do stodoly. I to sami Polacy zrobili, bez pomocy ze strony Niemcow? Tak sami z siebie? I do tego w trudnych wojennych warunkach zdobyli benzyne na ten cel? I do tego mieli bron palna ktorej mogli swobodnie uzywac? Mieszkancy miasteczka, Polacy pod niemiecka okupacja? Cos tu nie tak. Rownie dobrze mozna za likwidacje getta warszawskiego obciazyc wina Zydow z Judenratow i zydowskiej policji bo przeciez to oni zajmowali sie organizacja wywozek do Treblinki i zapedzali ludzi do pociagow. W obozach zaglady to wiezniowie - tez Zydzi wrzucali puszki z gazem do komor w ktorych byli ludzie - dlaczego nie uznac ich za sprawcow mordu? Wiem ze to bezsensowne. Ale teka wlasnie jest logika ktora rozpatruje czyn w oderwaniu, nie biorac pod uwage okolicznosci ktore byc moze zmusily tych ludzi do popelnienia go. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:39 trurlup76 napisał: > GW jest znowu skrajnie antypolska. Ujawnianie prawdy to w kręgach ex SS-manów dowodzi antypolskości ? > Mnie byłoby wstyd być żydem gdybym wiedział, że rodacy gnębią tak Palestyńczyków. No jakby ci zabili w autobusie dziecko , to nie bardzo miałbyś powody do wstydu . > Redaktor Michnik nie zdążył o tym jeszcze napisać? Pisał ,ale pisał też o twoich przodkach , którzy okutymi metalem pałkami zabijali kobiety. > Moja babcia przez całą wojnę przechowywała dwóch żydów za kominem. Nie w .. ?? > Zapraszam redaktorów GW na rozmowę. > Napiszcie o tym dla świadomości Polaków. > Ona ryzykowała życie dla innych. > A naród żydowski niszczy drugi naród. > Waszym bogiem jest jakiś starożytny bóg plemmienny, bo daleko mu do Boga Miłosierdzia Katolików. Miłosierdziem nazywasz 17 wieków represji jakich dopuszczaliście się na zydach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:58 17 wieków? A kto tak tych biedaków gnębił? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:18 dean08 napisał: > 17 wieków? A kto tak tych biedaków gnębił? Ano oficjalnie rozpoczął założyciel katolicyzmu Cesarz Konstantyn , no i jakoś im tak już poszło do przodu aż do katolika hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_masakra Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:33 Za Wikipedią: „na potrzeby nazizmu został stworzony specjalnie spreparowany system wierzeń, oparty na terminologii chrześcijańskiej – tzw. "pozytywne chrześcijaństwo"[27]. Został on oczyszczony z wszelkich obiekcji, jakie Hitler wysuwał wobec chrześcijaństwa, a Jezus przedstawiany był w nim jako bojownik antyżydowski. W SS promowany był ideał Niemca wierzącego w Boga, ale oderwanego od konkretnego wyznania. Hitler często wyrażał się w duchu darwinizmu: "Wyższa rasa podporządkowuje sobie niższą rasę... prawo, które widzimy w naturze, i które możemy uważać za jedyne wyobrażalne prawo."[28]; "Wyzwoliłem Niemcy od głupich i poniżających mitów sumienia i moralności... Wyszkolimy młodych ludzi, przed którymi świat będzie drżał. Chcę młodych ludzi zdolnych do przemocy – władczych, nieustępliwych i okrutnych."[29].” Hitler nie przyznawał się do żadnego wyznania, natomiast prawdopodobnie był trochę Żydem, co o niczym zresztą nie świadczy… wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title,Sensacyjne-ekspertyzy-na-temat-pochodzenia-Hitlera,wid,12599274,wiadomosc.html?ticaid=1e0ac Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:25 nocna_masakra napisała: > Hitler nie przyznawał się do żadnego wyznania, natomiast prawdopodobnie był tro > chę Żydem, co o niczym zresztą nie świadczy… Był z wychowania katolikiem , i pewno wtedy nasiąknął antysemityzm. Dwóch z trzech komendantów obozu w Oświęcimiu było wychowywanych w rodzinach katolickich, jeden z nich nawet przed śmiercią został wyspowiadany Poza tym hitler podziwiał Krk, Tak napisał najbardziej jego znany biograf Bullock Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_masakra Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:46 za wiki o religijności Hitlera: "Kwestie religijne[edytuj] Hitler dorastał w rodzinie katolickiej, ale już jako chłopiec odrzucał niektóre aspekty tej religii. Po opuszczeniu domu rodzinnego nigdy nie uczęszczał na msze, ani też nie przyjmował katolickich sakramentów[10]. Przez dalszą cześć życia odnosił się do religii z niechęcią, aż po wrogość[11]. Powtarzał, że "wiarę w Boga powinno się tracić tak jak pierwsze zęby"[12]. Christa Schroeder, sekretarka Hitlera, wspomniała w swych wydanych po latach pamiętnikach: "Hitler nie był przywiązany do Kościoła. Uważał religię chrześcijańską za przeżytek, obłudny wynalazek służący do uzależniania ludzi"[13]. Nicolaus von Below, adiutant Hitlera, napisał o postawie religijnej Hitlera w swych wydanych po latach wspomnieniach: "Nigdy nie zauważyłem u niego żadnych oznak pobożności (...)"[14]. Wspominał także, że Hitler wygłaszał publicznie "pogróżki pod adresem Kościołów"[15]. Inny autor twierdzi, że Hitler "bez opanowania dawał się ponosić nienawiści do Żydów, księży, socjaldemokratów, Habsburgów"[16]. Istnienie u Hitlera planu rozprawienia się z chrześcijaństwem potwierdza Werner Maser, który przytacza jego słowa na ten temat. Stwierdził on mianowicie, że jeśli chodzi o kościół katolicki, to pewnego dnia trzeba będzie "wytrzebić go siłą"[17][18]. Traktował go jako konkurenta, ale jednocześnie realną siłę, z którą tymczasowo należy się liczyć – stały za nim bowiem znaczące warstwy niemieckiego społeczeństwa[19]. Plany Hitlera dotyczące rozprawienia się z religią potwierdza również były dygnitarz hitlerowski, Hermann Rauschning, który wspominał pewną wypowiedź Hitlera na temat Kościoła i masonerii. Hitler miał powiedzieć: "Teraz my jesteśmy najsilniejsi i dlatego usuniemy jednych i drugich, zarówno Kościół jak i masonerię"[20]. Hitler prezentował poglądy bliskie agnostycyzmowi. Jednym z mistrzów życia duchowego był dla Hitlera Schopenhauer[21], który uważał, że chrześcijaństwo jako światopogląd nie jest tworem Objawienia, lecz zostało zmontowane z koncepcji starożytnych religii pogańskich, indyjskich, egipskich i wschodnich, zwłaszcza buddyzmu[22]. Jeden z biografów dyktatora, były dygnitarz hitlerowski, w swych wspomnieniach opisał stosunek Hitlera do Opatrzności: "Gdzie jednak jest Bóg, o którym wielokrotnie wspomina w swoich tyradach Hitler, nazywając go Opatrznością i Wszechmogącym? Bóg to człowiek piękny, człowiek boski, (...). Bóg to sam Hitler"[23]. Ponadto Hitler wierzył w idee Arthura de Gobineau, mówiące o międzyrasowej walce o przetrwanie. Gobineau opisał rasę aryjską, jako tę, którą Opatrzność wybrała do niesienia pochodni cywilizacji. W koncepcji Hitlera Żydzi byli wrogami wszelkiej cywilizacji. Publicznie, kwestie religijne traktował w sposób instrumentalny, użyteczny dla swej polityki. Chwalił chrześcijańskie dziedzictwo, niemiecką kulturę chrześcijańską i wiarę w Jezusa Chrystusa[24]. Jednocześnie w swoich przemówieniach i publikacjach podkreślał, że chrześcijaństwo jest jego główną motywacją do antysemityzmu. Oznajmił też, że: "Jako chrześcijanin nie mam powinności do bycia oszukiwanym, ale mam powinność do bycia wojownikiem o prawdę i sprawiedliwość"[25][26]. Dualizm oficjalnych i nieoficjalnych postaw oraz obsesje antyżydowskie i antyklerykalne potwierdzają relacje z ostatnich lat jego życia, kiedy to wspominał motyw tzw. judeochrześcijaństwa, wskazując na żydowskie wpływy w wierzeniach chrześcijańskich. W szczególności podkreślał to w wypowiedziach krytycznych względem Watykanu. Co więcej, na potrzeby nazizmu został stworzony specjalnie spreparowany system wierzeń, oparty na terminologii chrześcijańskiej – tzw. "pozytywne chrześcijaństwo"[27]. Został on oczyszczony z wszelkich obiekcji, jakie Hitler wysuwał wobec chrześcijaństwa, a Jezus przedstawiany był w nim jako bojownik antyżydowski. W SS promowany był ideał Niemca wierzącego w Boga, ale oderwanego od konkretnego wyznania. Hitler często wyrażał się w duchu darwinizmu: "Wyższa rasa podporządkowuje sobie niższą rasę... prawo, które widzimy w naturze, i które możemy uważać za jedyne wyobrażalne prawo."[28]; "Wyzwoliłem Niemcy od głupich i poniżających mitów sumienia i moralności... Wyszkolimy młodych ludzi, przed którymi świat będzie drżał. Chcę młodych ludzi zdolnych do przemocy – władczych, nieustępliwych i okrutnych."[29]. Adolf Hitler Spośród wyznań chrześcijańskich Hitler faworyzował protestantyzm, który jest najbardziej otwarty na reinterpretację. W odróżnieniu od innych prominentów nazistowskich nie skłaniał się ku wierzeniom ezoterycznym, neopogaństwu i okultyzmowi. Wyśmiał je w "Mein Kampf"[30]. Wyrażał uznanie dla islamskiej tradycji militarnej. W prywatnej rozmowie z osobą zaufaną miał wyrazić opinię: Religia mahometańska pasowałaby do nas dużo bardziej niż chrześcijaństwo. Dlaczego musiało to być chrześcijaństwo z jego potulnością i słabością..."[31]." Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:51 nocna_masakra napisała: Adolf Hitler > Spośród wyznań chrześcijańskich Hitler faworyzował protestantyzm, który jest na > jbardziej otwarty na reinterpretację. Bzdura i kłamstwo !! gardził protestantami ! Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:52 Zedytuj w takim razie artykul na Wikiepdii. Tylko zrodel nie zapomnij podac, perelko! Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_masakra Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:58 no no - i szanował katolików? idz sie doucz Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 14:01 nocna_masakra napisała: > no no - i szanował katolików? idz sie doucz Akurat Wikipedia to żadne źródło, Nienawidził i Krk i protestantów , z tym ze w katolicyzmie podziwiał ich zorganizowanie i tak długi okres istnienia !! Np himmler zbudował SS na wzór zakonu jezuitów Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:51 Myslisz ze dyskusja z glabem ma sens? :) Kolo juz nie doksztalci sie, ani nie dorosnie. Stracony przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:54 pamejudd napisał: > Myslisz ze dyskusja z glabem ma sens? :) No jak widać po tobie , nie ma . > Kolo juz nie doksztalci sie, ani nie dorosnie. > > Stracony przypadek. Dokładnie ,mózg ci wyparował Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:59 > Dokładnie ,mózg ci wyparował Widocznie i bez niego funkcjonuje lepiej niz ty ze swoim. Pokoj posprzatany? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 14:04 pamejudd napisał: > > Dokładnie ,mózg ci wyparował > > Widocznie i bez niego funkcjonuje lepiej niz ty ze swoim. Nie dziwota ze ci japoński automat do dupy podłączyli . > Pokoj posprzatany? Przyjdziesz w takiej fikuśnej kiecce i posprzątasz Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 14:09 > Przyjdziesz w takiej fikuśnej kiecce i posprzątasz img.gnioty.pl/pictures/2011/5/f51710bdcf99865d9117f264455848dc.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Re: Mord w Bzurach 07.03.12, 01:03 kolter , to chory stwór . Kompletny , obsesyjny pojeb. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Re: Mord w Bzurach 07.03.12, 01:06 Zeby moc choc w przyblizeniu zrozumiec Koltera, trzeba miec choc minimalna ilosc rozumu, a nie trzy komorki mozgowe : jedna od seksu, druga od zarcia, a trzecia od wydalania, czyli.... Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 07.03.12, 09:47 Żeby móc choć w przybliżeniu zrozumieć koltera ......trzeba być zbokiem, tak jak on. I to wszystko na ten temat. amonavis napisał: > Zeby moc choc w przyblizeniu zrozumiec Koltera, trzeba miec choc minimalna ilos > c rozumu, a nie trzy komorki mozgowe : jedna od seksu, druga od zarcia, a trzec > ia od wydalania, czyli.... Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 07.03.12, 10:42 ewalongoria napisała: > Żeby móc choć w przybliżeniu zrozumieć koltera ......trzeba być zbokiem, tak ja > k on. I to wszystko na ten temat. Zołzo to ze nie chciałem się z czymś takim jak ty umówić , to nie dowód na moje zboczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 07.03.12, 08:43 jerobert66 napisał: > kolter , to chory stwór . Kompletny , obsesyjny pojeb. Dlatego piszesz wiersze o seksie z moim ptakiem ?? Odpowiedz Link Zgłoś
grabda2 Re: Mord w Bzurach 08.03.12, 01:09 Ten kolter to jakiś komunistyczny głąb. Stalinowska szkoła. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 08.03.12, 10:10 grabda2 napisał: > Ten kolter to jakiś komunistyczny głąb. Stalinowska szkoła. Zgada się , twój tatuś był moim wykładowcą Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 17:36 Antysemityzmem nasiąknął dzięki swemu żydowskiemu ojcu, który nie chciał go uznać i traktował podle. kolter napisał: > nocna_masakra napisała: > > > > Hitler nie przyznawał się do żadnego wyznania, natomiast prawdopodobnie b > ył tro > > chę Żydem, co o niczym zresztą nie świadczy… > > Był z wychowania katolikiem , i pewno wtedy nasiąknął antysemityzm. > Dwóch z trzech komendantów obozu w Oświęcimiu było wychowywanych w rodzinach ka > tolickich, jeden z nich nawet przed śmiercią został wyspowiadany > Poza tym hitler podziwiał Krk, Tak napisał najbardziej jego znany biograf Bullo > ck Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:31 ewalongoria napisała: > Antysemityzmem nasiąknął dzięki swemu żydowskiemu ojcu, który nie chciał go uzn > ać i traktował podle. Antysemityzm to m.in zazdrości, biednego katolika który nie potrafił się nawet podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:44 Większość żydów w Polsce (poza fabrykantami i burżujami) była bardzo biedna i nie wykształcona. Szlachta podlaska była biedna, ale przywiązywała dużą wagę do wykształcenia. Zwykle przynajmniej jeden syn w rodzinie szlacheckiej (albo i więcej, gdy było na to stać) był wysyłany do szkół. Czego więc mógł zazdrościć szlachcic żydowi? Nie wiem, może inaczej było z chłopami. Ale tereny , o jakich mówimy, zamieszkiwała przeważnie szlachta zagrodowa. To byli dumni ludzie. Z żydami nie zadawali się choćby z racji ogromnych różnic kulturowych. kolter napisał: > ewalongoria napisała: > > > Antysemityzmem nasiąknął dzięki swemu żydowskiemu ojcu, który nie chciał > go uzn > > ać i traktował podle. > > Antysemityzm to m.in zazdrości, biednego katolika który nie potrafił się nawet > podpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 20:19 ewalongoria napisała: > Większość żydów w Polsce (poza fabrykantami i burżujami) była bardzo biedna i n > ie wykształcona. Udowodnij. Szlachta podlaska była biedna, ale przywiązywała dużą wagę do > wykształcenia. Zwykle przynajmniej jeden syn w rodzinie szlacheckiej (albo i w > ięcej, gdy było na to stać) był wysyłany do szkół. Udowodnij . >Czego więc mógł zazdrościć szlachcic żydowi? Kasy i łba do geszeftów ?? Nie wiem, może inaczej było z chłopami. Ale tereny , o jakich > mówimy, zamieszkiwała przeważnie szlachta zagrodowa. To byli dumni ludzie. Z ży > dami nie zadawali się choćby z racji ogromnych różnic kulturowych. No ale nie brzydzili sie żydowskiej kasy . Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Re: Mord w Bzurach 07.03.12, 00:59 Tobie kanalio ktoś chyba za to płaci . Albo masz obsesję . Ciagle klepiesz te same antykatolickie slogany. Odpowiedz Link Zgłoś
amonavis Jezeli ktos tu jest kanalia ty niewatpliwie ty lob 07.03.12, 01:03 uzie. I to niewatpliwie kanalia oplacanym przez tych czarnych krwiopijcow. Pewno spadaja ci jakies okruchy z panskiego stolu? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Jezeli ktos tu jest kanalia ty niewatpliwie t 07.03.12, 08:45 amonavis napisał: > uzie. I to niewatpliwie kanalia oplacanym przez tych czarnych krwiopijcow. Pewn > o spadaja ci jakies okruchy z panskiego stolu? Kiedyś pisał z e dwa razy w miesiącu zapraszaj go do zakonu jezuitów na seksualny maraton , on robi tam za damę Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 07.03.12, 08:43 jerobert66 napisał: > Tobie kanalio ktoś chyba za to płaci . Albo masz obsesję . Ciagle klepiesz te s > ame antykatolickie slogany. Napisał chory z nienawiści matoł Odpowiedz Link Zgłoś
grabda2 Re: Mord w Bzurach 08.03.12, 01:15 Czytając twoje wpisy , kolego , to raczej ty jesteś chory z nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 08.03.12, 10:11 grabda2 napisał: > Czytając twoje wpisy , kolego , to raczej ty jesteś chory z nienawiści. Do nienawistnej prymitywnej tobie podobnej hołoty . Odpowiedz Link Zgłoś
trurlup76 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:03 Kolega zdaje się zapomniał, że Kazimierz Wielki nadał przywileje żydom w 1334 i 1364 roku. O jakich 17 wiekach mowa? Proszę o rozwinięcie tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
nocna_masakra Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:08 za wikipedią: "Historia Żydów na ziemiach polskich liczy ponad tysiąc lat. Były w niej długie okresy religijnej tolerancji i pomyślnej koniunktury dla krajowej wspólnoty żydowskiej, ale również niemal całkowita eksterminacja (Holokaust) przez nazistowskie Niemcy podczas okupacji Polski. Od czasów powstania Królestwa Polskiego w XI wieku, poprzez utworzoną w 1569 Rzeczpospolitą Obojga Narodów, Polska była jednym z najbardziej tolerancyjnych państw w Europie, stała się więc domem dla jednej z największych i najdynamiczniej rozwijających się społeczności żydowskich. Nieprzypadkowo też współcześni nazywali ówczesną Polskę rajem dla Żydów (łac. paradisus Iudaeorum), a szesnastowieczny rabin krakowski Mojżesz ben Israel Isserles podkreślał, że jeśliby Bóg nie dał Żydom Polski jako schronienia, los Izraela byłby rzeczywiście nie do zniesienia[1]." Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:20 trurlup76 napisał: > Kolega zdaje się zapomniał, że Kazimierz Wielki nadał przywileje żydom w 1334 i > 1364 roku. > O jakich 17 wiekach mowa? Proszę o rozwinięcie tematu. Kazimierz dał przywileje tym co uszli z życiem od innego katolickiego władcy np Króla Anglii lub Francji. Pomijając już to ze powinieneś wiedzieć z Polska jako taka nie liczy sobie 17 wieków , wiesz czy nie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:41 > Miłosierdziem nazywasz 17 wieków represji jakich dopuszczaliście się na zydach > ?? Jestes glupi? To Rzeczpospolita byla krajem ktory przyjal do siebie zydow, w kontekscie przemocy jakiej doswiadczali w pozostalej czesci Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:44 pamejudd napisał: > > Miłosierdziem nazywasz 17 wieków represji jakich dopuszczaliście się na z > ydach > > ?? > > Jestes glupi? > > To Rzeczpospolita byla krajem ktory przyjal do siebie zydow, w kontekscie przem > ocy jakiej doswiadczali w pozostalej czesci Europy. Głupcze a gdzie ja napisałem ze 17 wieków w Polsce ?? Logiki brak w małej główce , przecież to niewykonalne choćby dlatego ze państwo Polskie nie istniało 17 wieków temu . Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:48 To piszesz o represjach przed siedemnastu wiekami, czy przez siedemnascie wiekow? Przemysl to sobie powolutku, posprzataj pokoj i moze ci sie polepszy w lepetynce. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:52 pamejudd napisał: > To piszesz o represjach przed siedemnastu wiekami, czy przez siedemnascie wiekow? Od IV n.e wieku tobie podobni systematycznie prześladowali żydów !! lepiej ?? > Przemysl to sobie powolutku, posprzataj pokoj i moze ci sie polepszy w lepetynce. Wal się przydupasie watykanu Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:57 Ojoj: zdenerwowal sie paczuszek? No to wolniutko, zebys nadazyl: piszesz ze od 1700 lat polscy katolicy przesladuja zydow (w innym poscie uscislasz, ze chodzi ci o polskich katolikow). Ja tymczasem (i nie tyklo ja) zwracam ci uwage, ze Polska byla "paradis judaeorum" od co najmniej XIV wieku. Z kolei wiele sposrod krajow gdzie przesladowano Zydow to kraje nie-katolickie, co burzy nie tylko kwestie przesladowania zydow przez polskich katolikow specyficznie, ale przez katolikow w ogole. Musisz troszeczke uscislic, o co ci chodzi, rybko. Dlatego tak jak razilem: uspokoj sie, posprzataj pokoj, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:59 pamejudd napisał: > Ojoj: zdenerwowal sie paczuszek? Nie licz na szybkiego loda , z takimi jak pani nie chadzam do przypadkowych klatek . > No to wolniutko, zebys nadazyl: piszesz ze od 1700 lat polscy katolicy przeslad > uja zydow (w innym poscie uscislasz, ze chodzi ci o polskich katolikow). Konkretnie podaj choc jeden dowód ,ze pisałem o polakach ?? Ja tym > czasem (i nie tyklo ja) zwracam ci uwage, ze Polska byla "paradis judaeorum" od > co najmniej XIV wieku. Z kolei wiele sposrod krajow gdzie przesladowano Zydow > to kraje nie-katolickie, co burzy nie tylko kwestie przesladowania zydow przez > polskich katolikow specyficznie, ale przez katolikow w ogole. > > > Musisz troszeczke uscislic, o co ci chodzi, rybko. Dlatego tak jak razilem: usp > okoj sie, posprzataj pokoj, etc. Nie sprzątam bo przyjdziesz i zrobisz to a mnie rybeńko Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 14:06 > Konkretnie podaj choc jeden dowód ,ze pisałem o polakach ?? Sam juz nie pamietasz co piszesz? Przejrzyj swoje posty, moze sobie przypomnisz. Przy okazji: nazwe narodowosci piszemy z duzej litery. > Nie licz na szybkiego loda Wolisz ssac powoli? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 14:16 pamejudd napisał: > > Konkretnie podaj choc jeden dowód ,ze pisałem o polakach ?? > > Sam juz nie pamietasz co piszesz? Przejrzyj swoje posty, moze sobie przypomnisz > . Przy okazji: nazwe narodowosci piszemy z duzej litery. No więc pokaz mi gdzie pisałem o polakach ??no dawaj . > > Nie licz na szybkiego loda > Wolisz ssac powoli? dzyndzla ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 17:57 Skoro twierdzisz kolter, że Polacy tak represjonowali Żydów, to co Ci Żydzi robili w Polsce przez siedem wieków? Przecież nie byli na siłę tu uwiązani. Mogli jechać do przyjaciół Moskali, gdzie z radością powitałby ich car, czy do ksiąząt germańskich. Cała Europa była przecież do ich dyspozycji. Dlaczego wybrali Polskę? kolter napisał: > pamejudd napisał: > > > To piszesz o represjach przed siedemnastu wiekami, czy przez siedemnascie > wiekow? > > Od IV n.e wieku tobie podobni systematycznie prześladowali żydów !! lepiej ?? > > > Przemysl to sobie powolutku, posprzataj pokoj i moze ci sie polepszy w le > petynce. > > Wal się przydupasie watykanu Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:35 ewalongoria napisała: > Skoro twierdzisz kolter, że Polacy tak represjonowali Żydów, to co Ci Żydzi rob > ili w Polsce przez siedem wieków? Przepraszam , kolejny bezzębny analfabeta !! Pokaż mi gdzie napisałem Polska ?? Przecież nie byli na siłę tu uwiązani. Mogli > jechać do przyjaciół Moskali, gdzie z radością powitałby ich car, czy do ksiązą > t germańskich. Cała Europa była przecież do ich dyspozycji. Dlaczego wybrali Polskę? Turcję też lubili Odpowiedz Link Zgłoś
gnom_opluwacz Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:09 Bardzo mi się podoba ten artykuł. Liczę, że podobny powstanie o żydowskich ubekach - z takimi zwrotami jak "myśmy wszyscy należeli przed wojną do KPZU", albo "nie ulega wątpliwości, że ofiary nie byłyby katowane, gdyby były narodowości żydowskiej, w tamtych czasach można było bezkarnie zabijać za przynależność do organizacji podziemnych". Chociaż pewnie się nie doczekamy. Ostatecznie obóz prowadzony przez Salomona Morela jest teraz określany w GW jako "polski obóz koncentracyjny". Odpowiedz Link Zgłoś
cehaem Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:15 gnom_opluwacz napisał: > Chociaż pewnie się nie doczekamy. Ostatecznie obóz prowadzony przez Salomona Mo > rela jest teraz określany w GW jako "polski obóz koncentracyjny". Juz ostatnio czytalem na tem temat cos interesujacego. Dla polskiej skrajnej prawicy Polak-komunista nie jest Polakem, podczas gdy Zyd zawsze Zydem pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dean08 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:23 No z Morelem to chyba jest pewien problem... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:28 jakiego rodzaju problem? jakieś wątpliwości się pojawiły co do jego obywatelstwa? albo co do tego, które państwo wypłacało mu pensję, a później emeryturę, za jego zbrodniczą działalność? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:49 Owszem, co do jego obywatelstwa pojawiły się wątpliwości całkiem zasadnicze - w momencie gdy państwo, które wypłacało mu pensję i emeryturę wystawiło za nim list gończy. Wtedy bowiem inne państwo odmówiło go wydania temu pierwszemu państwu, właśnie ze względu na jego obywatelstwo. Btw. według prawa polskiego nie można nikomu odebrać emerytury za żadną "zbrodniczą działalność". Emerytura nie jest bowiem nagrodą uznaniową za cnotliwy żywot, ale prawem nabytym z tytułu opłacania składek emerytalnych, a więc przysługującym także i zbrodniarzom; rzecz prosta jeśli tylko ich zbrodnie nie polegały m.in. na zaleganiu ze składkami. W omawianym przypadku można by jedynie zmniejszyć ową emeryturę na drodze odebrania przywilejów przynależnych rozmaitym ubekom et consortes w latach PRL; stosowną ustawę prezydent RP podpisał jednak dopiero w lipcu 2009 r., a więc w ponad 2 lata po śmierci Morela. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:51 czyli wiele dziesięcioleci po fakcie. irrelevant. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:41 Tymonie, czy w takim razie wszyscy wielcy i mali Polacy np. w XIX wieku nie byli Polakami, skoro nie było czegoś takiego jak obywatelstwo polskie? Bądźmy konsekwentni i uznajmy, że np. Mickiewicz czy Traugutt byli Rosjanami... Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 22:42 ależ owszem, było coś takiego, jak obywatelstwo królestwa polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Mord w Bzurach 08.03.12, 08:49 A i owszem; ale jeżeli mamy być ściśli, to ani Mickiewicz, ani Traugutt go nie posiadali - obaj urodzili się bowiem poza KP, a ten pierwszy Królestwa nawet nigdy w życiu nie odwiedził :-) Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:26 o tak, na pewno pomordowane dziewczyny należały do kpzu. na pewno. w razie wątpliwości mamy twoje słowo, któregp przecież nikt nie podważa. Odpowiedz Link Zgłoś
gnom_opluwacz Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:46 Gdzie wyczytałeś, że sugeruję przynależność zamordowanych do KPZU? Ale, fakt. Zapomniałem, że fanboje Wyborczej mają kłopoty z rozumieniem prostych zdań. Zatem, jeszcze raz: Nie obchodzi mnie, czy Polak zabija Żyda, Żyd Polaka, Polak Polaka, Żyd Żyda, czy Peruwiańczyk Boliwijczyka. To może ma znaczenie w III Rzeszy, albo u redaktorów Wyborczej, ale dla normalnego człowieka zabójstwo będzie zabójstwem. I teraz - albo bawimy się w tło etniczne, proszę bardzo, ustalamy, że "Polacy zabijali Żydów", albo oceniamy to jako normalną zbrodnię. Opowiadam się za tym drugim rozwiązaniem, ale pierwsze, proszę bardzo, jest dopuszczalne. Tyle tylko, że wtedy należałoby jasno i wyraźnie podkreślać przynależność etniczną ubeków (tak, większość była Polakami) i przynajmniej u niektórych doszukiwać się etnicznych przyczyn nienawiści do torturowanych i zabijanych. Dokładnie tak samo, jak Wyborcza doszukuje się wątków etnicznych w powyższym tekście. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 13:58 zbrodnia popełniona z pobudek rasistowskich zasługuje na szczególne potępienie. ubecy zaś swe zbrodnie popełniali w służbie państwa. co również zasługuje na szczególne potępienie, ale nie ma między tymi sytuacjami symetrii. Odpowiedz Link Zgłoś
wozi-woda Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 17:11 Koncentracyjnym może nie był ale oczywiście był polskim obozem pracy, gdzie mocą polskiej władzy mordowano ludzi. I nic w tym odkrywczego bo to nie jedyny obóz gdzie po wojnie polskie władze mordowały ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wanam Mord w Bzurach 06.03.12, 10:24 W sytuacji okupacji, zanim doszło do odbudowy struktur państwowych w ramach Państwa Podziemnego dochodziło do aktów przemocy wobec Żydów, zarówno pojedynczych, jak i grupowych. Później już nie było tak łatwo. Za każdy ten czyn odpowiada jednakże jego sprawca. Tak samo jak nie mamy nic wspólnego z mordercami z Włodowa, tak nie mamy nic wspólnego z mordercami z Bzur. Czy sąsiedzi zabijaliby sąsiadów, gdyby nie warunki wojenne? Tak, do morderstw dochodzi, tyle że byłoby ich mniej, a sprawcy byliby ścigani. W odróżnieniu od Niemców żadna zorganizowana struktura, będąca wyrazem woli Suwerena -Narodu nie uczestniczyła w mordowaniu Żydów. Jakakolwiek sugestia, iż Polacy są odpowiedzialni za eksterminację polskich obywateli pochodzenia żydowskiego, czy też romskiego jest obraźliwa i powinna być ścigana tak samo jak kłamstwo oświęcimskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
maggy_2012 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:49 wanam napisał: > W sytuacji okupacji, zanim doszło do odbudowy struktur państwowych w ramach Pań > stwa Podziemnego dochodziło do aktów przemocy wobec Żydów, zarówno pojedynczych > , jak i grupowych. Później już nie było tak łatwo. > Za każdy ten czyn odpowiada jednakże jego sprawca. Tak samo jak nie mamy nic ws > pólnego z mordercami z Włodowa, tak nie mamy nic wspólnego z mordercami z Bzur. > Czy sąsiedzi zabijaliby sąsiadów, gdyby nie warunki wojenne? Tak, do morderstw > dochodzi, tyle że byłoby ich mniej, a sprawcy byliby ścigani. > W odróżnieniu od Niemców żadna zorganizowana struktura, będąca wyrazem woli Suw > erena -Narodu nie uczestniczyła w mordowaniu Żydów. Jakakolwiek sugestia, iż Po > lacy są odpowiedzialni za eksterminację polskich obywateli pochodzenia żydowski > ego, czy też romskiego jest obraźliwa i powinna być ścigana tak samo jak kłamst > wo oświęcimskiego. Jakis rozsadny glos. Kazde morderstwo trzeba potepic BEZWZGLEDNIE. Ale mieszanie pojecia "mordercy" z pojeciem "narodu" czyli skroty w stylu: "jak Polacy mordowali" jest conajmniej obrazliwe - jesli nie powinno byc karalne. I mamy racje obrazac sie na takie przedstawianie sprawy. A niestety jest taka tendencja. Wzrastajaca. Na Zachodzie, te uproszczenia sa dla nas szczegolnie krzywdzace. Mysle, ze celowe. Powinnismy odcinac sie od tego przy kazdej okazji - jasno. To forma uswiadamiania. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 14:02 po powstaniu państwa podziemnego również. za szmalcownictwo można było dostać wyrok śmierci zarówno od państwa podziemnego, jak i od niemców, a jednak zjawisko to było powszechne, póki tylko byli jeszcze jacyś żydzi do ograbienia. polacy są odpowiedzialni, przynajmniej, za daleko idące pomocnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
maggy_2012 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 17:06 W temacie pomocy - ciekawe, ze wsrod "Sprawiedliwych wrod Narodow" najwiecej jest wlasnie Polakow. Polakow nazwanych imieniem i nazwiskiem - a przeciez, zeby uratowac jednego Zyda, jego rodzine - w praktyce, nie wystarczylo jednego Polaka - potrzebna byla grupa zyczliwych ludzi. Ludzi, ktorzy ryzykowali wszystko. Bylo i "pomocnictwo" i realna pomoc - zalezy kto o czym chce mowic i pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 22:45 maggy_2012 napisała: > Bylo i "pomocnictwo" i realna pomoc - zalezy kto o czym chce mowic i pisac. dość istotne jest, jak jedno miało się do drugiego w ujęciu ilościowym. Odpowiedz Link Zgłoś
wozi-woda Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 17:16 wanam napisał: > Jakakolwiek sugestia, iż Po > lacy są odpowiedzialni za eksterminację polskich obywateli pochodzenia żydowski > ego, czy też romskiego jest obraźliwa i powinna być ścigana tak samo jak kłamst > wo oświęcimskiego. No to ścigaj. Twoje wytrychy słowne nie zmienią faktu, że w oczywisty sposób Polacy sa odpowiedzialni za współudział w ekstermiancji Żydów na terenie Polski. Za ratowanie Żydów też "są odpowiedzialni". Tyle, że skale obu działań są nieporównywalne i nie o ratowaniu teraz mowa. Można być obrażonym na rzeczywistość lub oczadziałym propagandą nacjonalistyczną. Ale jak się jest ignorantem, leniwym do szczętu, to lepiej nie chwalić się tym na prawo i lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:01 Zaczadzona propagandą antypolska to jesteś Ty, nie kto inny. wozi-woda napisała: > wanam napisał: > > > Jakakolwiek sugestia, iż Po > > lacy są odpowiedzialni za eksterminację polskich obywateli pochodzenia ży > dowski > > ego, czy też romskiego jest obraźliwa i powinna być ścigana tak samo jak > kłamst > > wo oświęcimskiego. > > No to ścigaj. Twoje wytrychy słowne nie zmienią faktu, że w oczywisty sposób Po > lacy sa odpowiedzialni za współudział w ekstermiancji Żydów na terenie Polski. > Za ratowanie Żydów też "są odpowiedzialni". Tyle, że skale obu działań są niepo > równywalne i nie o ratowaniu teraz mowa. Można być obrażonym na rzeczywistość l > ub oczadziałym propagandą nacjonalistyczną. Ale jak się jest ignorantem, leniwy > m do szczętu, to lepiej nie chwalić się tym na prawo i lewo. Odpowiedz Link Zgłoś
wald-ko Mord na Palestyńczyach 06.03.12, 10:34 Co Żydzi wyprawiają w Palestynie, wyciągacie stare historie o znęcaniu się nad Żydami, a oni robią to ciągle od co najmniej 60 lat w stosunku do swoich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord na Palestyńczyach 06.03.12, 10:43 wald-ko napisał: > Co Żydzi wyprawiają w Palestynie, wyciągacie stare historie o znęcaniu się nad > Żydami, a oni robią to ciągle od co najmniej 60 lat w stosunku do swoich sąsiad > ów. No popatrz a ci biedni Palestyńczycy zamiast rozmawiać z Izraelem ,wolą zagłosować na partie które mają w programie zniszczenie państwa Izrael .Widać Arabusom nie zależy na pokoju i porozumieniu . Odpowiedz Link Zgłoś
wald-ko Re: Mord na Palestyńczykach 06.03.12, 11:08 Nie można zapominać, że to Palestyńczycy są u siebie, a Żydów wetknięto tam w latach 50 XIX wieku. Więc Żydzi są tam jako okupanci, jak hitlerowcy w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Re: Mord na Palestyńczykach 06.03.12, 11:15 nie mozna zapominac, ze przed otwarciem buzi i wypowiedzeniem jakiegos glupstwa nalezy sie zastanowic, czy naprawde warto en.wikipedia.org/wiki/History_of_Palestine en.wikipedia.org/wiki/Jewish_history Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord na Palestyńczykach 06.03.12, 11:24 wald-ko napisał: > Nie można zapominać, że to Palestyńczycy są u siebie, a Żydów wetknięto tam w l > atach 50 XIX wieku. Więc Żydzi są tam jako okupanci, jak hitlerowcy w Polsce. No aleś palnął :))) żydzi tam są od 34-35 wieków :))Jednak z powodu licznych buntów Rzymianie mocno ich tam wytrzebili , oraz odebrali prawo do pobytu lub do samo stanowienia . Odpowiedz Link Zgłoś
wald-ko Re: Mord na Palestyńczykach 06.03.12, 11:31 Tak, niefortunnie użyłem Żydzi, chodziło mi o Izrael. Palestyńczycy tak samo mogą negocjować z Żydami jak Żydzi z Niemcami w czasie wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
disoprivan Re: Mord na Palestyńczykach 06.03.12, 12:41 polacy uchodza w swiecie za madrych inaczej i czasem trudno sie tej obiegowej opinii dziwic: kolega naprawde powinien najpierw sie zastanowic a potem swoje glupstwa wypisywac www.knesset.gov.il/ a tu lista arabow w knessecie en.wikipedia.org/wiki/List_of_Arab_members_of_the_Knesset jesli kolega uwaza, ze zydzi w 3.rzeszy mieli swoich reprezentantow w reichstag to gratuluje. zna kolega wiecej rownie dobrze jak on sam wyksztalconych? pomijajac fakt, ze pojecie "narod palestynski" wymyslil "z niczego" pan arafat, to palestynczycy bedacy obywatelami izraela maja pelne prawa wyborcze i sa, takze w ich ekstremistycznej formie, reprezentowani w izraelskim parlamencie Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord na Palestyńczykach 06.03.12, 13:18 wald-ko napisał: > Tak, niefortunnie użyłem Żydzi, chodziło mi o Izrael. Palestyńczycy tak samo mo > gą negocjować z Żydami jak Żydzi z Niemcami w czasie wojny. Mogą negocjować i nawet tak była za Arafata , dostali kawałek ziemi za to. Odpowiedz Link Zgłoś
trurlup76 Re: Mord na Palestyńczykach 06.03.12, 11:31 Ale palnąłeś kolego. Plemienny Bóg izraelski obiecał tę ziemię Izraelitom. Podbili Kannanejczyków w krwawej walce. Wcześniej byli beduinami w Haranie niedaleko Uhr. Prawowitymi właścicielami tych ziem byli i są Palestyńczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord na Palestyńczykach 06.03.12, 13:20 trurlup76 napisał: > Ale palnąłeś kolego. > Plemienny Bóg izraelski obiecał tę ziemię Izraelitom. > Podbili Kannanejczyków w krwawej walce. Wcześniej byli beduinami w Haranie nied > aleko Uhr. No i Abraham spłodził dwóch synów jeden dziś jest ojcem Żydów a drugi Arabów > Prawowitymi właścicielami tych ziem byli i są Palestyńczycy. Prawowitymi nie byli nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: od kiedy y jesteś w youtube ? 06.03.12, 14:37 Ca pani taka nerwowa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
popis-zczyk Mord w Bzurach 06.03.12, 10:47 czy przypadkiem nie były to obywatelki polskie narodowości zydowskiej ? Odpowiedz Link Zgłoś
grenlandzki-opos Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 10:58 Obrzydliwi zwyrodnialcy, jak można upaść tak nisko? Odpowiedz Link Zgłoś
apas13 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:04 wswxxx napisał: > Na miejsce zbrodni jedzie już znany publicysta z "innego salonu", który stwierd > zi, że to nie Polacy mordowali. I wkrótce ukaże się jego błyskotliwy tekst, w którym dowiedzie niezbicie, że mordercami we wszystkich wspomnianych przypadkach byli komuniści, krewni Michnika. Bo jak powszechnie wiadomo, Polacy są nieskalani i mogą stanowić wzorzec cnót wszelakich. Przestępstw dopuszczją się tylko żydzi i komuniści. Odpowiedz Link Zgłoś
madziapl1 Mord w Bzurach 06.03.12, 11:15 Slyszalem ze karczmarz Zyd przed wojna nie dawal i gorzalki na burg i dlatego sie zemscili. Musieli to zrobic "polacy" bo Niemiec nigdy na burg nie pil. Odpowiedz Link Zgłoś
sibex Mord w Bzurach 06.03.12, 11:19 Dlaczego ten artykuł jest na czołówce GW? Dla kogo jest aż tak ważny? Jeżeli nie wiadomo o co chodzi, to na pewno chodzi o pieniądze. Konkretnie o roszczenia. GW działa bardzo sprawnie. Nie potrzebne są śledztwa, nie potrzebne są dowody. Każdy może przeczytać gotowy werdykt o Polakach na tej stronie. Nie tylko o rzekomych sprawcach w Bzurach, ale o wszystkich Polakach. Będą znów wycieczki z Izraela pod ochroną oficerów służb bezpieczeństwa, by uczniom pokazać jakie bestie w Polsce zamieszkują żydowskie kamienice. Może nawet nakręcą film dokumentalny pokazujący ludzi trzymających w jednej ręce polską flagę, a w drugiej krwawą żelazną pałkę. Wszystko wydaje się możliwe. A to akurat w dniu gdzie Netanjahu w Waszyngtonie nakłania amerykańskiego prezydenta Obamę aby wreszcie rozpoczął bombardować Iran i wywołać III wojnę światową. Dlaczego ten temat nie jest na czołówce GW? Jasne... Odpowiedz Link Zgłoś
trurlup76 Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:51 Dokładnie się z kolegą zgadzam. Na szczęście jeszcze nie umarła świadomość w społeczeństwie jeśli choć kilku Polaków to rozumie. Trzeba czytać między wierszami w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Ksiundz rozgrzeszył. Oni "zbuondzili". 06.03.12, 11:28 Nie ma problemu. To było dawno. "Rzydzi menczom narut." Kościółkowe jasełka zaściankowego zacofania w toku. Odpowiedz Link Zgłoś
ryanmdusa Mord w Bzurach 06.03.12, 11:35 Skad to zaciecie antypolskie wsrod redaktorow tej gazety? Oczywiscie ksiazki o historii sa wypelnione opisami wzajemnego mordowania, ktore nie jest narodowo specyficzne. Wojna wyzwala niskie instynkty i pozwala na bezkarne kryminalne akty wsrod niemal wszystkich nacji. W wojnach gina miliony ludzi, nie mozna rozdzielic dzieci, kobiet czy zolnierzy jako ofiary wiekszej czy mniejszej winy, poniewaz atakowane sa miasta, obiekty cywilne, a zolnierze sa rekrutowani wbrew ich woli zabijania. Kryminalistami sa ludzie prowadzacy do wojny, ktorzy zwykle w niej nie uczestnicza osobiscie. Powyzszy reportaz ma wyraznie ton zapalny i odzwierciedla nienawisc rasowa. Zydzi maja swoj kraj i jezeli nie czuja sie dobrze w Polsce, nie sadze zeby byli sila zatrzymywani. Szerzenie nienawisci w ten sposob jest prymitywne, wywoluje wypowiedzi obronne i w konsekwencji utwierdza zydow ze mieli racje. Kolo sie zamyka, nienawisc wzrasta. Moze tym razem niektorzy redaktorzy powinni porozmawiac z psychiatra o swoich problemach, a jezeli to nie pomoze to proponuje repatriacje do Izraela. Jak widac okupowanie tego samego terenu przez skrajnie rozniace sie kulturowo in rasowo populacje prowadzi do problemow Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 11:50 powinieneś skontaktować się z psychologiem i powiedzieć mu to, co napisałeś powyżej. Tekst jest żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:10 Tekst nie jest żenujący. Tekst jest prawdziwy. Nikt w Polsce mieszkać nie musi. Jeśli nie podobają mu się Polacy, ich religia, język i prawa, może z Polski wyjechać a nie atakować sprawy dla normalnego Polaka bardzo ważne i cenne. 3miastoorg napisał: > powinieneś skontaktować się z psychologiem i powiedzieć mu to, co napisałeś pow > yżej. Tekst jest żenujący. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:39 ewalongoria napisała: > Tekst nie jest żenujący. Tekst jest prawdziwy. Nikt w Polsce mieszkać nie musi. > Jeśli nie podobają mu się Polacy, ich religia, język i prawa, może z Polski wy > jechać a nie atakować sprawy dla normalnego Polaka bardzo ważne i cenne. Niektórzy Żydzi byli w Polsce długo przedtem zanim przybył tu twój dziadek mongolski gwałciciel, wiec zamilcz , bo mogli by ci o wiele dłuższy rodowód tu pokazać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 18:47 Akurat ja swój rodowód znam doskonale i nie jestem w Polsce gościem, jak Ty. kolter napisał: > Niektórzy Żydzi byli w Polsce długo przedtem zanim przybył tu twój dziadek mo > ngolski gwałciciel, wiec zamilcz , bo mogli by ci o wiele dłuższy rodowód tu po > kazać :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Mord w Bzurach 06.03.12, 20:20 ewalongoria napisała: > Akurat ja swój rodowód znam doskonale i nie jestem w Polsce gościem Tak ci się wydaje. > jak Ty. Ja też wiem sporo o swojej familii i nic mi nie wiadomo o obcym(mongolskim ) elemencie jak np u ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
kefasp Przeszukać archiwa 06.03.12, 11:35 Nie wiem jak wyglądał ten proces w 1948 r. i czy śledczy byli rzetelni. Ale biorąc pod uwagę, że było to tuż po zakończeniu wojny, to raczej wątpię aby sledczy przyłożyli się do sprawdzenia wszystkich informacji. Zapewne można byłoby obecnie poszukać w archiwach innych dokumentów, jak choćby wykazów członków ND-cji na tamtym terenie. Jeżeli by się okazało, że w tej kwestii oskarżony Stanisław Zalewski mówił prawdę to być może jego pozostałe zeznania nie są ubarwione. IPN mógłby także poprosić o pomoc stronę kościelną. Być może w archiwach kościelnych są jakieś informacje na temat tej zbrodni. Może proboszcz miejscowej parafii miał jakieś informacje i je spisał żeby przekazać swoim przełożonym. To oczywiście jest gdybanie, bo może się okazać, że archiwach nic nie ma, bo to przecież był czas wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Przeszukać archiwa 06.03.12, 13:27 kefasp napisał: > IPN mógłby także poprosić o pomoc stronę kościelną. Być może w archiwach koście > lnych są jakieś informacje na temat tej zbrodni. Może proboszcz miejscowej para > fii miał jakieś informacje i je spisał żeby przekazać swoim przełożonym. Ta w cuda wierzysz ?? Odpowiedz Link Zgłoś
tyberium11 a to Polska właśnie 06.03.12, 11:53 nasza współczesna tożsamość jako Polaków jest zafałszowana, trzeba ją "odfałszować" żeby móc lepiej rozumieć polską współczesność i lepiej rozumieć człowieka w ogóle. Nie mam wątpliwości, co do tego, że spora część współcześnie żyjących chłopów mordowałaby w taki sam sposób, gdyby tylko zaistniały sprzyjające temu warunki. Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 12:17 To, że się o niegodnych człowieka czynach pewnej grupy Polaków mówi, w niczym nie jest antypolskie, jak tu piszą niektórzy. W każdym narodzie zdarzają się bydlaki i to należy ujawnić i napiętnować. I nie identyfikować się z tymi pod-ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 13:06 Zwroc uwage, ze te czyny grupek sa przez wielu ludzi (np. obecnego prezydenta) uogolniane na caly narod. A kto probuje ten oczywisty falsz zanegowac, otrzymuje latke - w najlepszym razie - faszysty. Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 18:04 a kto uogólnia? Pamejudd uogólnia i nie wie ci z tym zrobić. Ja się nie czuje uogólniony. A te rzekome grupki to całkiem spore były. Ale to jeszcze nie uogólnienie. Sprawiedliwi to też nie uogólnienie. To tylko rewers, uzupełnienie straszliwego awersu. Czas na awers. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 18:14 Jeszcze większe były grupki żydokomuny mordującej polskich patriotów a nie pozwalasz uogólniać ich działalności na wszystkich żydów. Jakoś brak tu symetrii. lks17 napisał: > a kto uogólnia? Pamejudd uogólnia i nie wie ci z tym zrobić. Ja się nie czuje > uogólniony. A te rzekome grupki to całkiem spore były. Ale to jeszcze nie uogól > nienie. Sprawiedliwi to też nie uogólnienie. To tylko rewers, uzupełnienie stra > szliwego awersu. Czas na awers. Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 19:01 Iks17, ja też się nie czuję uogólniona, jak ktoś był łajdakiem i "wzbogacił" się na biednych Żydach, winien być napiętnowany. To forum ściąga śmierdzących antysemitów i tyle. Obciach dla porządnych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 21:48 Jak można się było wzbogacić na takiej biedocie? Co za nonsensy w kółko powtarzane. Wszystko, co przedstawiało jakąkolwiek wartość było wywożone do Niemiec. aaannemarie napisała: > Iks17, ja też się nie czuję uogólniona, jak ktoś był łajdakiem i "wzbogacił" si > ę na biednych Żydach, winien być napiętnowany. To forum ściąga śmierdzących ant > ysemitów i tyle. Obciach dla porządnych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 13:41 aaannemarie napisała: > To, że się o niegodnych człowieka czynach pewnej grupy Polaków mówi, w niczym n > ie jest antypolskie, jak tu piszą niektórzy. W każdym narodzie zdarzają się byd > laki i to należy ujawnić i napiętnować. I nie identyfikować się z tymi pod-ludźmi. Niestety ale niektórym polakom katolikom tego ni jak nie wytłumaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 18:15 Podobnie jak nie wytłumaczysz tego, że ich ojcowie i dziadowie mordowali Polaków, potomkom ubeków i żydokomuny. kolter napisał: > aaannemarie napisała: > > > To, że się o niegodnych człowieka czynach pewnej grupy Polaków mówi, w ni > czym n > > ie jest antypolskie, jak tu piszą niektórzy. W każdym narodzie zdarzają s > ię byd > > laki i to należy ujawnić i napiętnować. I nie identyfikować się z tymi po > d-ludźmi. > > Niestety ale niektórym polakom katolikom tego ni jak nie wytłumaczysz Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: a to Polska właśnie 06.03.12, 18:41 ewalongoria napisała: > Podobnie jak nie wytłumaczysz tego, że ich ojcowie i dziadowie mordowali Polakó > w, potomkom ubeków i żydokomuny. Ta , ale jak widać mieli powody , No chyba z gwałty na Żydówkach i ich mordy nic dla nich nie znaczyły . Odpowiedz Link Zgłoś
jerobert66 Re: a to Polska właśnie 10.03.12, 01:44 To bydle pisze "Polakom" z malej litery ..Wyjatkowo nienawistne bydlę . Odpowiedz Link Zgłoś
rudydon .Rysiek Kalisz ma racje zlikwidowac IPN..! 06.03.12, 12:13 tylko sieja nienawisc i trwonia pieniadze budzetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
sharn1 Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 12:14 Niech IPN zajmie się lepiej wyjaśnieniem morderstw na Polakach, a żydami nie zajmą się organizacje żydowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 13:37 sharn1 napisał: > Niech IPN zajmie się lepiej wyjaśnieniem morderstw na Polakach, a żydami nie za > jmą się organizacje żydowskie. Inteligentny y to ty już nigdy nie będziesz , Żyd z wyznania z Obywatelstwa Polak, No chyba ze dla ciebie Polak to tylko katolik ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ohayoo Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 14:17 zatem tytuł artykułu powinien brzmieć "mord na Polakach ...." Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 14:39 ohayoo napisał: > zatem tytuł artykułu powinien brzmieć "mord na Polakach ...." Tak , ale z dopiskiem zabici za swoją nie katolicka wiarę Odpowiedz Link Zgłoś
ohayoo Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 15:19 taki kierunek myślenia, postrzegania rzeczywistości ujawnia tylko twoje fobie i uprzedzenia. antypolonizm - jest zresztą przedziwnym uprzedzeniem chyba najwięcej przedstawicieli ma wśród Polaków, gdyż innych nasze istnienie nie interesuje. zabici za wiarę w czasie wojny .... w czasie wojny gdy ludzie z głodu żarli się nawzajem ... w czasie wojny gdy o los Żydów nie upomniało się żadne państwo zachodu, gdy z zachodu zsyłano Żydów do obozów itd. Odpowiedz Link Zgłoś
pomorska18 Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 16:33 Tyle obozow na ziemiach polskich a ludek jeszcze chetnie i gorliwie papral swoje lapy w krwi zydowskiej . Brrr... Prymitywni degeneraci. I pomyslec ze sa na tej stronie ludzie ktorych to nie mierzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ohayoo Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 16:55 chętnie i gorliwie to moralne i intelektualne orły budują narrację, która pozwala im pławić się w samozadowoleniu, poczuciu wyższości - wdzięczny cel sobie obrały, "ciemny" lud. obserwator z zewnątrz nie ma wątpliwości kto jest w tej sytuacji prymitywem. intryguje natomiast pytanie skąd ta zajadłość "elit" się bierze. kosztem "ciemnego" ludu uzyskać kilka moralnych plusów - żałosne. holokaust przeprowadzono tak skutecznie również wobec bierność tego rodzaju intelektualnych i moralnych bubków. Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 18:17 Morderca ale nasz jest dla ciebie kim? kombinuj, kombinuj. Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 18:20 Po co powtarzasz potwarze, pomówienia i fałszywe zarzuty. Komuś w GW najwyraźniej zależy , żeby fałszować historię i wzbudzać histerię na tle rasowym. pomorska18 napisała: > Tyle obozow na ziemiach polskich a ludek jeszcze chetnie i gorliwie papr > al swoje lapy w krwi zydowskiej . Brrr... Prymitywni degeneraci. > I pomyslec ze sa na tej stronie ludzie ktorych to nie mierzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 18:34 ewalongoria napisała: > Po co powtarzasz potwarze, pomówienia i fałszywe zarzuty. Komuś w GW najwyraźni > ej zależy , żeby fałszować historię i wzbudzać histerię na tle rasowym. Polak morduje Polki wiec o jakich rasach mowa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 18:49 W GW przedstawia się to tak: Polak morduje żydówki. Nie przekręcaj faktów. Chyba artykuł w GW czytałeś ?kolter napisał: > ewalongoria napisała: > > > Po co powtarzasz potwarze, pomówienia i fałszywe zarzuty. Komuś w GW najw > yraźni > > ej zależy , żeby fałszować historię i wzbudzać histerię na tle rasowym. > > Polak morduje Polki wiec o jakich rasach mowa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 20:22 ewalongoria napisała: > W GW przedstawia się to tak: Polak morduje żydówki. Nie przekręcaj faktów. Chyb > a artykuł w GW czytałeś Czytałem , masz powody do dumy z dziadka endeka . Odpowiedz Link Zgłoś
ewalongoria Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 18:17 A czy to wynika z artykułu, ze zabici za wiarę? Chyba nie. kolter napisał: > ohayoo napisał: > > > zatem tytuł artykułu powinien brzmieć "mord na Polakach ...." > > Tak , ale z dopiskiem zabici za swoją nie katolicka wiarę Odpowiedz Link Zgłoś
kolter Re: Szkoda kasy podatników na takie głupoty 06.03.12, 18:42 ewalongoria napisała: > A czy to wynika z artykułu, ze zabici za wiarę? Chyba nie. Stajesz o flaszkę ze katoliczek by tak nie ubili ?? Odpowiedz Link Zgłoś
pis_busters Re: Takie coś jak sharn śmie nazywać się człowieki 06.03.12, 19:32 Takie coś jak sharn śmie nazywać się człowiekiem... Odpowiedz Link Zgłoś
rudydon .. znajac metody towarzyszy z bezpieczenstwa to 06.03.12, 12:19 kazdy by sie przyznal do wszystkiego a co dopiero taki Zalewski. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkalota Materiały SB są niewiarygodne, ale stalinowskie 06.03.12, 12:51 sądy to co innego. W ich wypadku trzeba wierzyć w każdy papierek, gdyż przyświecała tym sądom wyłącznie szlachetna chęć dojścia do prawdy. Nikt tam żadnych przeciwników politycznych nie wykańczał, nikt nie wprowadzał atmosfery terroru itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Re: Materiały SB są niewiarygodne, ale stalinowsk 06.03.12, 13:50 No przeciez dokumenty z czasow stalinowskich produkowali ludzie odpowiedniej proweniencji... :) Nadredaktor Michnik zawsze moze zadzwonic do brata i zapytac o rzetelnosc tego czy innego swistka: niewielu historykow ma dostep do rownie rzetelnych zrodel :) Odpowiedz Link Zgłoś
lks17 Re: Materiały SB są niewiarygodne, ale stalinowsk 06.03.12, 18:07 oto portrecik patrioty w kolorze nerwowym Odpowiedz Link Zgłoś
6.smiech Re: .. znajac metody towarzyszy z bezpieczenstwa 06.03.12, 13:38 rudydon napisał: > kazdy by sie przyznal do wszystkiego a co dopiero taki Zalewski. Widac ze byles dobrym uczniem u bespieki ze tak dobrze znasz te metody. Odpowiedz Link Zgłoś
rudydon Re: .. znajac metody towarzyszy z bezpieczenstwa 06.03.12, 20:46 ..czytalo sie to i owo , jak nie wierzysz to zapytaj dziadka. Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszkalota Jeśli masz dziadka z UB, to faktycznie wiesz 06.03.12, 21:32 najlepiej. Ale weź pod uwagę, że tacy dziadkowie to jednak mniejszość dziadków. Odpowiedz Link Zgłoś
jedimaster0 Mord Żydówek w Bzurach. IPN po 71 latach wszczy... 06.03.12, 12:50 zeby sie czuc Polakiem nie koniecznie trzeba wierzyc w to ze Polacy to Chrystus narodow, zeby pogodzic sie z niektorymi niezbyt wygodnymi watkami polskiej historii nalezy o nich otwarcie mowic. Kiedy dojdziemy do przekonania ze nie ma sprawiedliwych narodow , ze sa tylko sprawiedliwi ludzie ,bedziemy juz na dobrej drodze. Kobiety sa niestety mordowane i nie rzadko gwalcone na calym swiecie i nie wymaga to najwidoczniej zadnych rasowych lub narodowych sprzecznosci. Odpowiedz Link Zgłoś