Dodaj do ulubionych

Kościół pokornie poprosi

20.03.12, 16:26
"O Funduszu Kościelnym abp Sławoj Leszek Głódź mówi jako o relikcie PRL-u."

To jest jednak jeden z tych reliktów PRL-u, które Głódziowi i innym hierarchom jakoś nie przeszkadzały przez 23 lata od upadku komuny. Przeciwnie - doskonale się im uzupełniały z Komisją Majątkową.
Obserwuj wątek
    • robokopo Gdzie miejsce na metafizykę?!? 20.03.12, 21:38
      Niech sobie każdy swoją "metafizykę" uprawia na własny koszt! Jak się chce uprawiać "metafizykę", to niech się łapią za kilofy, a w międzyczasie niech sobie uprawiają swoją "metafizykę", bo ja nie mam ochoty bulić na ich "metafizykę"!
      • dzi1a Re: Gdzie miejsce na metafizykę?!? 20.03.12, 23:20
        robokopo napisał:

> Niech sobie każdy swoją "metafizykę" uprawia na własny koszt! Jak się chce upra
        > wiać "metafizykę", to niech się łapią za kilofy, a w międzyczasie niech sobie u
        > prawiają swoją "metafizykę", bo ja nie mam ochoty bulić na ich "metafizykę"!
        --------------------
        zgoda w 100 % ,niech księża swoje metafizyczne hobby uprawiają w weekendy lub popołudniami po powrocie z pracy w markecie czy jako hydraulicy
    • mentatd_at_gmail Kościół pokornie poprosi 20.03.12, 21:52
      Kościół wcale nie musi dostawać 0,3%
      Właściwie to z jakiej racji "im się należy"?
      Z czymkolwiek pójdziesz do kościoła to spotykasz się z cennikiem - nie widzę najmniejszego uzasadnienia dla odpisywania tym zakłamanym faryzeuszom podatku.
    • jqu Kościół pokornie poprosi 20.03.12, 22:09
      > Kościół robi wspaniałe rzeczy. Wystarczy choćby popatrzeć na oddziały Caritasu
      Pani Redaktoro, proszę sprawdzić, skąd pochodzi większość (i to znaczna) pieniędzy Caritasu.
      A dopiero potem sie nim zachwycać.
      • klara551 Re: Kościół pokornie poprosi 20.03.12, 22:17
        Masz rację kościół sobie robi wspaniałe rzeczy pod przykrywką dobroczynności Caritasowej. A większość pieniędzy to nasze nie kościelne. Są księża co robią dobre rzeczy, pomagają.organizują ale z Caritasem to nie ma nic wspólnego. I tylko oni stracą na zmianach. Biskupi nie udostępnią pałaców i posiadłości na domy opieki czy przedszkola,nie przesiądą się do tańszych samochodów a raczej będą chcieli coś jeszcze wychachmęcić.
      • trzy.14 Re: Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 07:38
        Przychody Caritas Polska to ok. 240 mln zł (2010)
        Z tego ze zbiórek ok. 40 mln.
        Diecezjalne Caritas to wpływy rzędu 300 mln, nie znalazłem danych co do źródeł tych pieniędzy,
        ale jakoś nie wierzę, by pochodziły z datków :-)
        Koszty działalności wynoszą ok. 10%.

Głównym źródłem przychodów jest... program Unii Europejskiej PEAD polegający na "przekazywaniu nadwyżek żywności od Agencji Rynku Rolnego do osób bezrobotnych, chorych, rodzin wielodzietnych"
        • koloratura1 Jestem ciekawa 21.03.12, 10:48
          trzy.14 napisał:

> Głównym źródłem przychodów [Caritasu] jest... program Unii Europejskiej PEAD polegający na
          > "przekazywaniu nadwyżek żywności od Agencji Rynku Rolnego do osób bezrobotnych,
          > chorych, rodzin wielodzietnych"

Duchowni, zarządzający Caritasem, to bezrobotni, chorzy czy wielodzietni ?
          • pn-ski Re: Jestem ciekawa 21.03.12, 11:02
            <Duchowni, zarządzający Caritasem, to bezrobotni, chorzy czy wielodzietni ?>

raczej to ostatnie.
          • klara551 Re: Jestem ciekawa 22.03.12, 01:14
            Wszystko razem. Są bezrobotni bo nic nie robią,potomstwo do nich mówi wujku/to też załatwia wielodzietność/.A zdrowi są jak przysłowiowe konie.
        • pablobodek Re: Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 13:44
          trzy.14 napisał:

> Przychody Caritas Polska to ok. 240 mln zł (2010)
          > Z tego ze zbiórek ok. 40 mln.
          > Diecezjalne Caritas to wpływy rzędu 300 mln, nie znalazłem danych co do źródeł
          > tych pieniędzy,
          > ale jakoś nie wierzę, by pochodziły z datków :-)
          > Koszty działalności wynoszą ok. 10%.

O finansach sekty Krk czy Caritasu i ich ewentualnym dotowaniu z pieniędzy publicznych można rozmawiać pod jednym, bezwzględnym warunkiem.
          Niezależna, zewnętrzna firma audytorska zbada stan majątku, przychodów i rozchodów sekty Krk !!
      • gostek_2 Re: Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 07:45
        miłosierdzie na koszt państwa, hehe - to rzeczywiście genialny biznes
        superministerstwo poza wszelką kontrolą
        i zero rozliczeń

• caperucita Jasne 21.03.12, 10:09
        za pomocą pieniędzy od rządu i wiernych i dodatkowo wykorzystując siostry zakonne i innych ludzi, którzy za obietnicę życia w niebie pracują za darmo...
      • inkwizytorstarszy Re: Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 21:40
        jqu napisał:

> > Kościół robi wspaniałe rzeczy. Wystarczy choćby popatrzeć na oddziały Car
        > itasu
        > Pani Redaktoro, proszę sprawdzić, skąd pochodzi większość (i to znaczna) pienię
        > dzy Caritasu.
        > A dopiero potem sie nim zachwycać.
        !!!> bardzo śmieszne! Widocznie nie wiesz ile tysięcy TIR- ów z darami w stanie wojennym przyjechało na polskie plebanie, a ile dostało się biednym....( urzędy celne mają kwity o ilości i wadze transportów), to było podłe złodziejstwo...
    • vito3 Kościół pokornie poprosi 20.03.12, 22:20
      kosciol robi wspaniale rzeczy uhaha ale nie do smiechu z molestowanym przez jego funkcjonariuszy
    • zawszekocio Kościół pokornie poprosi 20.03.12, 22:33
      Zakłamane zapasione wieprzki w kieckach
      • inkwizytorstarszy Re: Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 21:46
        zawszekocio napisał:

> Zakłamane zapasione wieprzki w kieckach
        !!! -No proszę, krótkie zdanie a ile prawdy w nim zawarte!
        (dodam cynicznie, że z normalnych wieprzków można jeszcze coś zrobić do jedzenia.....)
    • sakral Kościół pokornie poprosi 20.03.12, 22:50

Jego Ekscelencje/Eminencje to jeszcze nie Kościół
      • koloratura1 Re: Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 10:50
        sakral napisał:

> Jego Ekscelencje/Eminencje to jeszcze nie Kościół

Ale one nim rządzą.
    • dzi1a dlaczego Kolęda musi przynudzać cytatami z Le..JP2 20.03.12, 23:17
      cytaty z Klasyka ,nuda
    • kociewiak2 Kościół pokornie poprosi 20.03.12, 23:35
      ..Bog wszystko przewidzial i sprawa pieniedzy jest w Bibli wyraznie okreslona.Kosciol katolicki poszedl jednak dwa kroki wiecej Konkordat to wasalstwo panstwa polskiego wobec Watykanu.Mamy w Polsce kscioly chrzescijanskie ktore nigdy nie dostaly od panstwa grosika i dziekuja Bogu za to co maja i ciesza sie blogoslawienstwem,tu mamona nie jest wazna Jezus blogoslawi i to najwazniejsze W kosciele katolicki mamona stala si oltarzykiem .
      Panie premierze Tusk prosze tak trzymac to uczciwa propozycja...
    • stach-poraj Kosciol Katolicki byl kiedykolwiek "ubogi"??? 20.03.12, 23:47
      Przeciez "ubogi" to ten kosciol jest/byl tylko w sferze ducha, a nie materialnie. Powodzilo mu sie zawsze wspaniale.
      I nie ma nic zlego w "antyklerykalizmioe", wrecz przeciwnie. Antyklerykalizm jest brakiem zgody na nadmierne przywileje i wladze Kosciola w zyciu spolecznym i w zyciu Panstwa, w funkcjpnowaniu panstwa prawa.
      Jesli ktos przez trzydziesci lat molestowal dzieci wszystkie dzieci ze wsi,tak jak ks. Michal Moskwa z Tylawy, a potem sad skazuje go na symboliczna kare z zawieszeniem, to cos w tym panstwie prawa nie gra tak jak trzeba.
    • shadowthrone Weź się już Kolęda zwolnij - wszystkim ulżysz. 21.03.12, 01:14
      Takie cotygodniowe farmazony co najwyżej wywołują rozwolnienie, o ile ktoś zdoła doczytać do końca.
      • antobojar Weź się Kolęda zwolnij-shadowthrone,tytan intelekt 21.03.12, 04:42
        .. intelektu cię zastąpi...
        Mamy próbkę jego publicystycznego geniuszu... he he...
        Skąd ePiSkopat wyciąga takich durniów...?
        • shadowthrone Dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył 21.03.12, 07:37
          Jeśli w twoim rozumku ja popieram pierdoły głoszone przez nasz episkopat, to świadczy jedynie o tym, że ci się zwoje sprostowały. Przyszło ci kiedyś do resztek mózgu, że nie trzeba koniecznie być ultrakatolem, żeby skrytykować głupstwa wypisywane przez ta nieszczęsną dziennikarę?
          • koloratura1 Re: Dawno nikt mnie tak nie rozśmieszył 21.03.12, 11:44
            shadowthrone napisała:

> Przyszło ci kiedyś do resztek
            > mózgu, że nie trzeba koniecznie być ultrakatolem, żeby skrytykować głupstwa
            > wypisywane przez ta nieszczęsną dziennikarę?

A wiesz, że mnie nie przyszło, choć wszelkie znaki na niebie i ziemi w trakcie mojego długiego życia świadczą, że mam mózg na pewno - w całości.

A tak - w ogóle - to skąd Ty wiesz cokolwiek na temat jego mózgu (resztki czy całość)?

PS.: Czemu ona ma być nieszczęsna ?
            • shadowthrone Sam fakt długiego życia wyklucza tą opcję, 21.03.12, 11:49
              żebyś miał/miała mózg w całości. Im człowiek starszy tym mniej zostaje - proponuje poczytać o procesach korowego zaniku mózgu. Ale życzę dużo zdrowia.
              • koloratura1 "Projekcja" to jeszcze nie choroba psychczna,... 21.03.12, 12:00
                ...ale już prawie.

shadowthrone napisała:

> żebyś miał/miała mózg w całości. Im człowiek starszy tym mniej zostaje

Mierzenie wszystkich własną miarą nazywa się projekcja.
                • shadowthrone To czysta fizjologia, tak jest u każdego człowieka 21.03.12, 14:23
                  Co więcej żaden człowiek nie ma innej miary niż swoja. W twojej opnie żyjesz więc otoczona/ny przez prawie chorych psychicznie. A to się nazywa psychoza. Może skończymy już nudzić? Pozdrawiam
                  • koloratura1 Re: To czysta fizjologia, tak jest u każdego czło 22.03.12, 08:04
                    shadowthrone napisała:

> Może skończymy już nudzić?

Twój wybór!

> Pozdrawiam

I wzajemnie.
        • pal666 Re: Weź się Kolęda zwolnij-shadowthrone,tytan int 21.03.12, 08:16
          skąd michnik wyciąga takich durniów mówiących zgodnie jednym głosem, jak na zebraniu pzpr ?
          • pis_busters Re: Skąd Kłamczński wyciąga takich durniów jak pal 21.03.12, 11:16
            Skąd Kłamczński wyciąga takich durniów jak pal666 mówiących zgodnie jednym głosem, jak na zebraniu pzpr ?
      • inkwizytorstarszy Re: Weź się już Kolęda zwolnij - wszystkim ulżysz 21.03.12, 21:49
        shadowthrone napisała:

> Takie cotygodniowe farmazony co najwyżej wywołują rozwolnienie, o ile ktoś zdoł
        > a doczytać do końca.
        Płacą ci kapłani w naturze czy biletami do nieba...?
        • shadowthrone Nie martw się-też dasz radę się załapać 22.03.12, 06:53
          Przy takim kretyńskim schemacie myślenia - o ile w ogóle można to tak nazwać - nie będzie ci trudno dostać się do nieba. Wszak jest ono dla niewinnych. Skrytykowanie fatalnej i nieobiektywnej dziennikarki od razu oznacza, że ten co krytykuje reprezentuje zwolenników określonej opcji, prawda? Nie może być inaczej. No to wyobraź sobie, że jestem ateistą i wybacz, ale jesteś po prostu głupi.
    • fleshless wyłącznie dobrowolne darowizny zainteresowanych, 21.03.12, 03:01
      (nie mylić z przekazaniem części podatku),

podatki na szkoły i szpitale!

Kościół da sobie radę,
      oczywiście najwygodniej by się było przyssać do strumyczka państwowej dodacji,
      bo to pewne i starać się nie trzeba,

ale sprawiedliwie i po bożemu będzie wtedy, gdy każdy, kto uzna to za słuszne, da dobrowolnie z tego co ma na Kościół.
      Albo nie da.
    • logopeda9 Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 06:51
      Wszyscy mamy równe obowiązki wobec Państwa. Jeśli więc religianci dostaną dodatkowo prawo odliczania 0,3% dochodu na swoje kościoły, to osoby niewierzące powinny otrzymać uprawnienie do przekazywania łącznie 1,3% dochodu na instytucje pożytku publicznego.
    • 6.smiech Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 08:34
      Flaszka uwaza ze to on rzadzi i bedzie rzadzil Polska do konca swiata. Tak jednak nie bedzie
      bo wiekszosc narodu ma juz tego dosc. Rozwiazac Kopnkordat.
    • jaga.28 Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 08:48
      Prawie można się zgodzić z tym jednak zastrzeżeniem - jakież to wspaniałości robi caritas? toż to instytucja która jako jedyna z instytucji pożytku publicznego się nie rozlicza z kasy jaką zbiera . instytucja w której podział dóbr jest według klucza w pierwszej kolejności dla biskupa dwa seminarium trzy proboszcz a reszta jak zostanie dla potrzebujących.
    • jurek4491 Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 08:53
      Jak rząd zlikwiduje Fundusz Kościelny to mini-spudniczki z głodu wyzdychają widać to gołym okiem w jakiej żyją biedzie i ubustwie a społeczeństwo w przepychu i rozpuście.
    • vibhisana Kościół nie prosi pokornie... 21.03.12, 08:54
      Zreszta nie takie jest jego zadanie. Analogie biznesowe są tu przesadzone w zestawieniu z rzeczywistością. Rzad tak naprawdę ruszył polityczny ugór relacji Kosciół_Państwo. I bardzo dobrze. Lepiej późno niż wcale. Kosciół do tej pory bezczelnie żądał przywilejów od Państwa powołując sie na swoją pozycję i misję. Zaiste postawa ewangeliczna, ale z tej przypowieści Jezusa o człowieku, który uprawia pobożność na pokaz i odbiera zapłatę tu na Ziemii.Tacy są nasi Biskupi!
    • hanishl " Wystarczy choćby popatrzeć na oddziały Caritasu 21.03.12, 09:57
      Popatrzeć to sobie można , można też poczytać o przekrętach . Znaleźć natomiast sprawozdania finansowe to już zupełnie inna sprawa . Ile kosztuje 1 zł pomocy w wykonaniu Caritasu nigdzie nie znajdziesz
    • dio62 lobby heteroseksualne w Kk tak zawróciło w głowie 21.03.12, 10:13
      Kolendzie,że w obronie pasibrzuchów napisze największe bzdury.
    • mef3 "(...) zwłaszcza że nic na tym nie stracą" 21.03.12, 10:26
      "(...)dlaczego nie mieliby odpisywać określonych sum od podatku, zwłaszcza że nic na tym nie stracą". Otoz Pani Katarzyno straca. Podatek nie ma byc dodatkowym podatkiem, lecz wykrojona czescia podatku. Oznacza to, ze jesli moi sasiedzi przeznacza te 0,3 na kosciol, to panstwo by mniec np. na szpitale bedzie musialo sie wiecej zadluzyc. Posrednio zatem zaplaca wszyscy, bo dlug trzeba przeciez splacic. To jest po prostu nieuczciwe. Zaznaczam, ze nie nie mam nic przeciwko np. finansowaniu pomocy kosciolom przy utrzymaniu zabytkow bedacych w ich rekach. Ale co roku chcialbym sciagnac ze strony ministerstwa finansow kompletne, sprawdzone przez audytorow, sprawozdanie finansowe. Dlaczego moge to zrobic w przypadku WOSP, a nie moge o to poprosic w przypadku setek milionow dotacji dla kosciola??? Dlaczego wladze koscielne musza mnie publicznie obrazac, gdy pytam razem z wieloma tysiacami Polakow o proste rzeczy???
      • koloratura1 Rób i patrz końca! 21.03.12, 11:53
        mef3 napisał:

> Dlaczego wladze koscielne musza mnie publicznie obrazac, gdy pytam
        > razem z wieloma tysiacami Polakow o proste rzeczy???

Bo próbujecie wsadzać nos w nie swoje sprawy, bezbożnicy!
        Nie zdziwię się, jak ktoś wam, wreszcie, ten nochal przytrze...
        ;)
        • inkwizytorstarszy Re: Rób i patrz końca! 21.03.12, 22:02
          Oj, biedna "Koloraturo1"nawet sobie nie jesteś "w stanie uświęcenia" wyobrazić sobie jak uwielbiani przez Ciebie " pracownicy Kościoła" po Twojej śmierci będą się śmiali z Ciebie, że byłaś tak naiwna że im uwierzyłaś....
          • koloratura1 A'propos mojej "wiary": 22.03.12, 08:12
            inkwizytorstarszy napisał:

> Oj, biedna "Koloraturo1"nawet sobie nie jesteś "w stanie uświęcenia" wyobrazić
            > sobie jak uwielbiani przez Ciebie " pracownicy Kościoła" po Twojej śmierci będą
            > się śmiali z Ciebie, że byłaś tak naiwna że im uwierzyłaś....

A mi to lotto.
    • serrnik To kosciol wymyslil odpis z PIT - w pazdzierniku 21.03.12, 11:35
      Tekst linka
    • he1ku Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 11:44
      Kolenda - Zalewska na kolana przed w pierścień cmok , a z pensji to nawet połowę. W takich art. proszę wypowiadać się w swoim imieniu, nie uogólniać jak to robi kościół.A mów,że polska katolicka, 96 % polaków to katolicy , chrześcijaństwo stworzyło Europę itd. Takie brednie to w Sredniowieczu można było wciskać , obecnie ludzie co innego w szkołach się uczą. Święty Wojciech zginął na Prusach podczas krzewienia chrześcijaństwa .On ingerował w imię Jezusa w tradycje innej religii, innego narodu. Krzyżacy w XIV wieku nawracali chrześcijański naród polski po to by zagarnąć ziemie polskie.Obecnie ci Krzyżacy odradzają się wśród duchowieństwa naszego polskiego.Z tym należy skończyć , a kościół należy ucywilizować.On tak jak naród polski powinni znależć swoje miejsce w życiu kraju.
    • realizmforte Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 11:45
      Kościół robi fantastyczne rzeczy (przekręty) zawsze miał genialnych świętych nauczycieli - Matka Teresa w teorii iw praktyce
      humanizm.free.ngo.pl/teresa.htm
    • pike_bishop kolenda marzy ci się ambasada w watykanie ? 21.03.12, 12:29
      caritas to wspaniała sprawa ???
      to będzie kolejna afera po komisji majątkowej

i żaden klecha w tym kraju nie pokaże się na ulicy w sukience i bez ochroniarzy.
    • yves1940 Kościół pokornie poprosi 21.03.12, 13:28
      Od paru lat daje pieniadze na kosciol w moim miescie w poblizu Paryza, tzn raz do roku czek. Przy liczeniu podatku mam znizke wartosci 60% (ale moge dac tylko 800 euros rocznie). Na poczatku wysylalam do kosciola, teraz czek idzie do diecezji, wg mojej kolezanki na oplacenie pensji ksiezy. Czyli moj biedny kosciolek moze liczyc tylko na tace, ale niestety nie chodze do zadnego kosciola. No trudno, jakos daja sobie rade.
      Odnosnie zachlannego kosciola polskiego - wyslalam maila mlodej Polce, ktora dopiero co przyjechala do Francji - ktos szukal fotografa na komunie. Otoz dziewcze poinformowalo mnie, ze zeby robic zdjecia w kosciele, to trzeba przejsc kurs w kosciele u ksiedza, ktory daje zaswiadczenie - cena 1400 zl. Nie wiem tylko czy zaswiadczenie jest wazne w calej Polsce.
      Poinformowalam ja ze tu sa zupelnie inne zwyczaje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka