rhobar
24.03.12, 11:50
Jak dalece muszą się posunąć fanatycy religijni by, Europa pozbyła się wymuszonego szacunku dla religii.Niezależnie od tego czy mówimy o chrześcijaństwie,islamie czy o dowolnym systemie religijnym, jedno jest wspólne fanatyzm.Każda religia przechodzi przez etapy od względnego wycofania po fanatyzm bo zawsze znajdą się ludzie,którzy uznają siłę wiary innych lub swoją za niedostateczną. Siła instytucji religijnych też się zmienia kwestią czasu jest to kiedy kk zacznie nawoływać do wojny religijnej z islamem a islam już to robi bo akurat taki ma teraz okres podatności na fanatyzm. Smutne jest to iż gdy zacznie się prawdziwy konflikt racjonalnie myślący ludzie jak zawsze zostaną zmuszeni do biernego przyglądania się by nie urazić uczuć wierzących. Czy naprawdę Europejczycy muszą upadlać rozum,naukę,własne dzieci i społeczeństwa? W imię czego.Rozpisałem się przepraszam za monolog na koniec polecam Pata Condella na YT w sposób racjonalny odnosi się do religii i jej wpływu na społeczeństwa i pomocny dla tych ,którzy stoją w konflikcie między racjonalizmem a religijnym przywiązaniem i konformizmem. Próbując porzucić religie cierpiałem, wyrzuty sumienia presja innych,konformizm nie było to proste lecz jego filmy pomagały mi przetrwać i wyzwolić się z tej umysłowej tyranii.Pozdrawiam