Dodaj do ulubionych

Francuski wywiad w ogniu krytyki za Tuluzę

24.03.12, 11:50
Jak dalece muszą się posunąć fanatycy religijni by, Europa pozbyła się wymuszonego szacunku dla religii.Niezależnie od tego czy mówimy o chrześcijaństwie,islamie czy o dowolnym systemie religijnym, jedno jest wspólne fanatyzm.Każda religia przechodzi przez etapy od względnego wycofania po fanatyzm bo zawsze znajdą się ludzie,którzy uznają siłę wiary innych lub swoją za niedostateczną. Siła instytucji religijnych też się zmienia kwestią czasu jest to kiedy kk zacznie nawoływać do wojny religijnej z islamem a islam już to robi bo akurat taki ma teraz okres podatności na fanatyzm. Smutne jest to iż gdy zacznie się prawdziwy konflikt racjonalnie myślący ludzie jak zawsze zostaną zmuszeni do biernego przyglądania się by nie urazić uczuć wierzących. Czy naprawdę Europejczycy muszą upadlać rozum,naukę,własne dzieci i społeczeństwa? W imię czego.Rozpisałem się przepraszam za monolog na koniec polecam Pata Condella na YT w sposób racjonalny odnosi się do religii i jej wpływu na społeczeństwa i pomocny dla tych ,którzy stoją w konflikcie między racjonalizmem a religijnym przywiązaniem i konformizmem. Próbując porzucić religie cierpiałem, wyrzuty sumienia presja innych,konformizm nie było to proste lecz jego filmy pomagały mi przetrwać i wyzwolić się z tej umysłowej tyranii.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • enfer Tyrania głupoty 24.03.12, 13:36
      rhobar: zdaje się, ze jesteś fanatykiem bardzo jednostronnego widzenia świata, wszystko ci sie kojarzy z religią. Taką wersję sprzedaje propaganda mejstrimowa, choć aktualne konflikty niewiele maja wspólnego z religią. Czy np. Palestyńczycy sprzeciwiają się okupacji ze wzgledow religijnych? Nie, są po prostu ofiarami izarelskeigo terroru i zwykłego zaboru ziemi. Czy w amerykańskiej napasci na Irak - setki tysięcy ofiar bombardowań - chodziło o religię? Ten Francuz zabity był wczesniej w szpitalu psychitrycznym, Breivika z Norwegii zakwalifikowano jako psychola, jak też tego sierżanta z USA co zabił 17 kobiet i dzieci w Afganistanie... Zabójcy masowi, politycy czy wariaci rzadko mają cokolwioek wspólnego z religią.
      • rhobar Re: Tyrania głupoty 24.03.12, 14:03
        Enfer rzeczywiście z mojego wpisu można wysnuć taki wniosek.Miałem na myśli raczej to iż religia tak jak każda ideologia oparta na nienawiści, braku szacunku wobec inności i wobec zwykłego logicznego rozumowania jest szkodliwa społecznie. Mam na myśli to iż nie wnosi do społeczeństw niczego pozytywnego a służy do wykorzystywania mas na różny sposób.Tak jak wykorzystują głupotę ludzką politycy przez populizm tak wykorzystują ludzi inni ludzie przez religię.Podsumowują jest ona wygodnym narzędziem ponieważ zasłaniający się nią bazują na wymuszonym szacunku jaki mają do niej inni.A fakt iż Brevik, czy ten człowiek z Tuluzy strzelali do innych wynika z rozterek psychicznych nie tylko z religii ale jest ona czynnikiem który kształtował ich nienawiść i problemy psychiczne ukierunkowując je na nienawiść do konkretnych środowisk w tym przypadku do niewinnych ofiar.
    • isanaltd Re: Francuski wywiad w ogniu krytyki za Tuluzę 24.03.12, 14:17
      Ogladajcie Pata Condella-jeszcze jednego hasbarowca
      • zomozadwa Re: Francuski wywiad w ogniu krytyki za Tuluzę 24.03.12, 21:04
        pier.olisz.
        za inteligentny na hasbarowca
        on ci jest. :-D
    • danuta49 Operacja budująca poparcie dla Sarkozy w wyborach! 25.03.12, 11:43
      Oni mieli tego terrorystę cały czas pod kontrolą, miał zrobić swoje i zginąć!Tak się też stało!!!
      • zomozadwa Re: Operacja budująca poparcie dla Sarkozy w wybo 25.03.12, 16:12
        pewnie korzystali ze światłych rad
        naszego forumowego speca od służb tajnych
        niejakiego art.uś, usia. :-D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka