tomek20062 Woda co leczy i uszczesliwia 31.03.12, 15:43 Rok at temu czytalem gazete na Bahamas gdzie byl wywiad z miejscowym biskupem w ktorym biskup zachecal udzi do kupwania wody w jego kosciele. "Cena wody to $1.99 ale szczecie jakie przynosi jest duzo, duzo wieksze." Podawal przyklady kobiet ktore uzdrowialy z ciezkich chorob ai jeden przyklad jednej rodziny gdzie Bog splacil hipoteke. Religia najlepiej sie "sprawdza" u ignorantow i glupcow. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 15:45 ta k..wa bóg mi też przysłała sms'a! kwota 67 zł, termin płatności - 01,04! :D Ale ludzie to debile - że dają się tak doić - a na podatki marudzą! Odpowiedz Link Zgłoś
rojczer Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 15:48 Widać dobrą szkołę starego naciągacza - Tadeusza Szambo-Rydzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxx50 Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 15:57 Tak sie sklada ze jestem czlonkiem zboru odpowiadajacego polskiemu Kosciolowi Ewangelicko-Augsburskiemu (LCMS). Protestanci to tak szerokie spektrum wyznan, ze wrzucanie wszysktich do jednego worka nie ma sensu. Kosciol, o ktorym traktuje arykul to jeden z tzw. mega-kosciolow, gdzie wyszczekani pastorzy gola owce bezlitosnie. W miescie gdzie mieszkam niektorzy pastorzy na tzw. Cornerstone TV nawoluja do datkow min $2000. Najlepsza rada na wyjscie z dlugow jest dac to co jeszcze zostalo na kosciol ... Pan Jezus wynagrodzi z nawiazka. Jak to sie stanie i kiedy - no tego to on nie wie, ale jest w Biblii napisane, ze to zrobi. Moj kosciol ma ok 100 rodzin, prowadzimy szkole parafialna. Jakby 1/3 - 1/2 przestala placic, to w ciagu kilku miesiecy przestajemy istniec. Ludzie placa tyle, na ile ich stac.. jakos jeszcze zipiemy. W porownaniu z niektorymi protestanckimi pastorami zza Wielkiej Wody Wasz p. Rydzyk to pikus... pussy cat. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy No i? 31.03.12, 16:01 Robią to samo, co katolicy z Vaticanu - tyle że mniej przy tym oszukują - że chodzi im tylko o pieniądze... Odpowiedz Link Zgłoś
tam96 GOD@HEAVEN.COM ;) 31.03.12, 16:15 spin doktorzy pracujo i to ostro coby odwrocic uwage ciemnego luda :P PSL zrobi kase na swietach haha jajca po 2zyle potem znowu na mace haha bo niby wymarzlo palifko po wielkiejnocy juz po 7 bedzie :P na ejro 8 a w wakacje 9... Odpowiedz Link Zgłoś
dadelog Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 16:16 Pastorzy protestanccy są jeszcze bardziej chciwi niż katolicki kler i znacznie lepsi w praniu mózgów naiwnych owieczek(czy raczej baranów) niż kk. Stosują bardzo agresywne metody ewangelizacji oparte na psychomanipulacji. Wszędzie tam gdzie działają wykazują cechy charekterystyczne dla sekt - pranie mózgu wiernym, fanatyzm, wymóg bezwzględnej lojalności i posłuszeństwa, nietolerancję wobec innych wyznań, wyłudzanie pieniędzy. Przy nich to nawet scjentolodzy wyglądają niewinnie. Neoprotestancki sekty powstają jak grzyby po deszczu w Ameryce, bo głupich i naiwnych ludzi, którzy nie potrafią myśleć samodzielnie, nie brakuje. Jeżeli ludzie nie potrafią robić użytku z własnego rozumu, wtedy pozwalają się wykorzystywać religijnym szarlatanom. Ale na tym właśnie żerują religie. Im więcej ciemnoty w społeczeństwie, tym lepiej mają się kościoły i ich "pasterze". Odpowiedz Link Zgłoś
luki761 Nie kradnij ! PO i TUSK nie znoszą konkurencji ! 31.03.12, 16:17 po to podnoszą podatki VAT i akcyzę, aby samemu maksymalnie się nakraść i by była forsa na milionowe odprawy dla "menedżerów" / Odpowiedz Link Zgłoś
akkj Re: Nie kradnij ! PO i TUSK nie znoszą konkurencj 31.03.12, 16:39 Ty prymitywny debilu.... luki761 napisał: > > po to podnoszą podatki VAT i akcyzę, > aby samemu maksymalnie się nakraść > > i by była forsa na milionowe odprawy dla "menedżerów" > > > / Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Nie kradnij ! PO i TUSK nie znoszą konkurencj 31.03.12, 17:01 luki761 napisał: > > po to podnoszą podatki VAT i akcyzę, > aby samemu maksymalnie się nakraść > > i by była forsa na milionowe odprawy dla "menedżerów" > > > / Chcesz popracować za dyżurnego cymbała na forum? Odpowiedz Link Zgłoś
hate-war Re: Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 18:55 ładnie takie rzeczy o konkurencji mówić?! Odpowiedz Link Zgłoś
anegra Re: Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 16:24 A co mnie interesuje jakiś Kościół neoprotestancki w Brazylii. Nie od dziś wiadomo, że sekt, w tym chrześcijańskich jest niemało ( nie mylić z Kościołem katolickim hehe michnikowskie pieski). Odpowiedz Link Zgłoś
niechcemalemuszem1 Re: Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 16:27 Nagonki na kościół ciąg dalszy. Przypominam że pastorowi ludzie oddają pieniądze dobrowolnie, żaden urzędnik ich do tego nie zmusza. A skutki rządów "świeckiej" partii walczącej z kościołem odczuwa teraz chyba każdy polak w swoich bardzo niskich na tle UE zarobkach. W USA księża budują pałace i co? Tak strasznie tam jest dla zwykłego obywatela? Za to w Korei Północnej księży swkazuje się na śmierć. Proponuję wszystkim krytykom kościoła wyprawę do tego kraju skoro tak lubią taki model. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Re: Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 17:09 niechcemalemuszem1 napisał: każdy polak w swoich bardzo > niskich na tle UE zarobkach. Po cholerę masz zarabiać więcej kiedy i tak oddasz połowę czarnym przedstawicielom. Odpowiedz Link Zgłoś
hate-war Re: Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 18:58 ustal może najpierw szczegóły z anegra Odpowiedz Link Zgłoś
juz-mam-dosc Re: Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 21:45 niechcemalemuszem1 napisał: > W USA księża budują pałace i co? Tak strasznie ta > m jest dla zwykłego obywatela? Za to w Korei Północnej księży swkazuje się na ś > mierć. Proponuję wszystkim krytykom kościoła wyprawę do tego kraju skoro tak lu > bią taki model. Chyba każdy ksiądz który wierzy w to, czego naucza, marzy o tym żeby zostać męczennikiem za wiarę? Odpowiedz Link Zgłoś
rozterka47 Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 16:27 takie sa własnie powody dla kórych się zakłada kościoły :):):) a jeżeli ktos wierzy ,że za przychylnosc Boga czy Jezusa mozna zapłacic , jest bluxniercą ! ........................................... NIE dla ACTA ! Odpowiedz Link Zgłoś
puzonik48 Z przykrością się czyta 31.03.12, 16:31 jak hochsztaplerzy żerują najbardziej na prostych ,niewykształconych i biednych ludziach .Na ludziach ,którzy w tych łupieżcach widzą jedyną nadzieję na poprawę swojego losu :(:(:(Nie ma znaczenia jak nazywa się wyznanie .Celem jest zawsze otumanienie i złupienie maluczkiego :(:( Odpowiedz Link Zgłoś
weronikac Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 16:45 Gazeto Wyborcza, tak czarno-biało przedstawić świat - wstyd! Prawda, serce się kraje, jak z Bogiem i cytatami z Pisma Świętego na ustach pazerni bogacze robią biednych, autentycznie spragnionych cudu w balona. Ale czytelnik, nie znając duchowego krajobrazu Brazylii, gotów jest uwierzyć, że opcje są tylko dwie - albo tradycyjny katolicyzm, albo taki niecny wyzysk. Bzdura! W ostatnich trzech dekadach od katolicyzmu odeszły miliony brazylijczyków. W Brazylii działają tysiące neoprotestanckich kościołów (neo-kalwińskich, ewangelicznych, zielonoświątkowych, wolnych), w których ciężko pracują skromni pastorzy. Te kościoły są potężnie zaangażowane w pracę misyjną, walkę z narkotykami i prostytucją, handlem ludźmi, i kierują uwagę wiernych na Boga, a nie na człowieka. Kościoły opisane w artykule oczywiście istnieją, i są bardzo smutnym zjawiskiem, ale stanowią margines neoprotestantyzmu. "Normalni" neoprotestanci od "ewangelii sukcesu" odcinają się bardzo radykalnie i nijak się nie identyfikują z tym bałamuctwem. Artykuł ich obraża, wrzucając wszystkich do jednego worka. To tak jakby w Brazylii napisać tekst o Polskim katolicyźmie, wybierając jako przykład jakąś odjechaną niszową grupę, od której większość księży całkowicie się odcina. Na marginesie dodam jeszcze, że brazylijski katolicyzm jest w kryzysie nie tylko ze względu na konkurencję czy oderwanie od życia, ale też przez romans z tradycyjnymi wierzeniami, dopuszczanie praktyk okultystycznych itd. Natomiast ekspresji: krzyków, gwizdów, jęków i tam nie brakuje. To nie kwestia kościoła, a kultury. Szkoda że zabrakło tej analizie jakiejś większej głębi. Neoprotestantka z nad Wisły Odpowiedz Link Zgłoś
tutka13 Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 16:55 Mafia watykańska i mafia rydzykowa są jeszcze gorsze. Tamci biedni ludzie jeszcze niedawno Boga mieli, ale mafia watykańsko-rydzykowa już dawno Go sprzedała za srebrniki, srebrniki, jeszcze więcej srebrników... Odpowiedz Link Zgłoś
omniasol Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 16:56 Jest to chyba w naturze ludzkiej, zeby dac sie strzyc "niewidzialnym" silom. Ja osobiscie chetnie dam Jezusowi 30 reali (czy PLN) jak po nie przyjdzie. OSOBISCIE! Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Re: Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 17:59 Gdybyś rozumiał czym jest wiara, to byś wiedział, że Jezus nie potrzebuje twoich REALI. Odpowiedz Link Zgłoś
nerwus0 Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 17:03 Rydzo się u nich uczył, czy oni u Rydza? Odpowiedz Link Zgłoś
mniklasp Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 17:06 w kazdym kraju sa Rydzyki i Jankowscy, tylko kogo to obchodzi, wole isc na basen.Pa Odpowiedz Link Zgłoś
fakcior bZDURY 31.03.12, 17:08 Nie bardzo wiem co to znaczy kościół neoprotestancki. Dla mnie - chrzescijanina jest po prostu kościół pogański podobnie jak neopogański jest katolicyzm i prawosławie. Tutaj mamy do czynienia z dojeniem ludzi z forsy wykorzystując ich emocje. W katolicyzmie mamy do czynienia z wykorzystywaniem strachu i tradycji. Prawdziwe chrześcijańswo opiera się na Ewangelii czyli Dobrej Nowinie. Dobrej Nowinie o zbawieniu. Prawdziwy protestant to człowiek który odrzuca pogaństwo takich kościołów jak ten opisany w artykule czy ten który dominuje w naszym kraju. Protestare czyli dawać świadectwo swoim życiem, że wybrało się Jezusa. "Po owocach poznacie ich" Jeśli ktoś mówi że jest chrześcijanienem, a obgaduje sowich sąsiadów, kradnie klnie pije zdradza żonę czy męża bije dzieci, bluźni, kłamie itd to od razu wiemy że to nie chrzescijanin i dibeł jest jego panem a nie Jezus Odpowiedz Link Zgłoś
ggen67 Do "chrześcijanina" 31.03.12, 17:33 Bardzo mnie dziwi - drogi "chrześcijaninie", że tak łatwo rzucasz inwektywy na katolicyzm i prawosławie - czy to aby zgodne z Dobrą Nowiną? Dając świadectwo - jak zapewniasz - musisz jednocześnie opowiedzieć się za jakąś denominacją. Rozumiem, że ta Twoja jest IDEALNA. Szkoda, że ja nie znam jej nazwy (a może znam, lecz mam inne zdanie?). Moim zdaniem, żaden kościół instytucjonalny nie jest i nigdy nie będzie idealny, bo składa się z ludzi, którzy (niezależnie od ilości dobrej woli) są grzesznikami. W tym kontekście polski katolicyzm wcale nie wygląda źle. Natomiast rozmaite sekciarskie pseudo-kościoły mnożą się też w Polsce na potęgę. Wystarczy zrobić prosty test i posłuchać ile czasu przeznacza pastor na "głoszenie o dziesięcinie, jałmużnie i ofierze". Odpowiedz Link Zgłoś
xabc123 Świadek Jehowy mówi do "chrześcijanina" 31.03.12, 17:57 > Szkoda, że ja nie znam jej nazwy (a może znam, lecz mam inne zdanie?). Prosta sprawa. On daje świadectwo, tzn. jest Świadkiem Jehowy. Oni ostatnio unikają podawana nazwy swojej religii. Dopiero po złowieniu duszyczki odkrywają karty. Odpowiedz Link Zgłoś
fakcior Re: Świadek Jehowy mówi do "chrześcijanina" 31.03.12, 18:17 świadkowie Jehowy to zwykłe przedsiębiorstwo to nawet nie są chrzescijanie. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta09 Re: Do "chrześcijanina" 31.03.12, 20:28 Przeczytałam Twoją wypowiedź, a także odpowiedzi Tobie i wszystkie wczesniejsze az do tego momentu. Z treści wypowiedzi mogę "wyłapać" katolikow, luteranów, świadków Jehowy i penie jeszcze jakies wyznanie by się znalazło.... Pomyślałam sobie, czy kiedykolwiek w Polsce będzie normalnie? Kiedy chrześcijanie naprawdę poczują się jedną wspólnotą - bez konieczności zmiany swego wyznania i swoich wierzę. Kiedy każdy z chrześcijan będzie mógł liczyć na szacunek innego, tego z innego wyznania? Przecież to takie proste... Pracuję w firmie, w której można spotkac wiele różnych wyznań chrześcijańskich: baptystów, świadków Jehowy, katolików, prawosławnych, są też inni protestanci - bliscy luteranom i kalwinom, są też jakieś wyznania chrześcijanskie z Afryki - myślę, ze najbliższe luteranom.. Nie ma żadnych tarć religijnych, wymyśłania sobie. Często padają słowa o religii - ale nikt nikomu nie ma za złe jego wyznania. Gdy ktoś umiera - wszyscy idą na pogrzeb i na nabożeństwo do jego kościoła - bez względu na to jakie to bylo wyznanie. Pracuja też ze mną żydzi i muzułmanie. I też nikt nich nie kopie... Odpowiedz Link Zgłoś
kot789 Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 17:11 Jaka jest różnica między tymi kościołami, a Watykanem? Chyba tylko staż... Odpowiedz Link Zgłoś
elzbieta09 Re: Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 20:04 Ciebie można stawiać z awzór kompletnej ignoracji, dlatego nie ma sensu tłumaczenie Ci na czym plega róznica między Watykanem a tamtymi kościołami.... Odpowiedz Link Zgłoś
infancia_magica Gdzie jest korekta ?! 31.03.12, 17:20 "Z syntetyzatora płynie muzyka, która przypomina relaksacyjno-optymistyczne melodie linii lotniczych." Litości. _SYNTEZATORA_. Od _SYNTEZY_. Tak to jest jak się zwalnia większość pracowników działu korekty i zastępuje ich praktykantami z drugiego roku kulturoznastwa. Odpowiedz Link Zgłoś
xnonx Każdy wszechmocny bóg ma problem z $$ 31.03.12, 17:34 Chyba 99% "jedynych i wszechmocnych" bogów ma problemy z kasą. Co jest z nimi nie tak? Moce im się skończyły? Odpowiedz Link Zgłoś
waldi_46 Bóg wysyła SMS-y 31.03.12, 17:47 klasyczny oszust taki nasz dyro radia ma w ryja który wyłudza kasę od biednego ciemnego luda . Odpowiedz Link Zgłoś
piemont12 Rydzyk dochował się swoich naśladowców, uczniów.. 31.03.12, 17:50 Tak jak w polskim episkopacie....Alleluja i do przodu ! Odpowiedz Link Zgłoś