Dodaj do ulubionych

Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy...

03.04.12, 09:01
>Gdy w USA Bruce Springsteen śpiewa "Born in the USA"

Najwidoczniej opolscy internauci nigdy nie wsłuchali się w tekst tej "patriotycznej" piosenki.
Obserwuj wątek
    • bumcykcykhopsiup Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 09:03
      kiepski ten tekst :/
      • 3.14oquk Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 11:32
        Gdyby zaśpiewał "widziałem fiuta cień" to ty i tobie podobni pialibyście z zachwytu z uwagi na przełamywanie homofobicznych stereotypów.
        • bumcykcykhopsiup Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 12:22
          nie do konca.
          przeciez to tak prymitywny tekst, ze przedszkolak potrafi cos takiego napisac jak tylko go pani wychowawczyni poprosi. wierszyk kto ty jestes polak maly- ktorego ucza w zerowce ma 100 razy wieksza wartosc literacka, glebie metafor i bogactwo slownictwa.
          a co do wycieczek personalnych przeczytaj i przemysl: ty jak tylko uslyszysz slowo polska, polacy, polske, polsce, polki, polskosc i opolskosc to zaczynasz sie dotykac pod stolem i oklejac w ramki,
          • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 12:39
            Prymitywny tekst? Wolisz w tekscie jakąś pseudofilozofię? Niektóre piosenki wogóle nie mają tekstu albo w większości niezrozumiały jak np. piosenki w języku farsi, arabskim czy chociażby francuskim, angielskim (nie jest czasem niemiecki twóim rodzimym?) i nie ma problemów z puszczaniem w tym radiu, mimo, że ich tekst jest super prymitywny czasem, chociaż pewnie redaktorzy nawet o tym nie wiedzą bo nie znają farsi (a może znają?)...
            • bumcykcykhopsiup Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 12:44
              tekst w farsi, francusku lecacy w radiu dla osob nieznajacych jezyka jest jeno dodatkowa linia melodyczna. z tekstem po polsku to sie juz nie udaje, bo chcac nie chcac slyszysz i rozumiesz kazde slowo, co w przypadku tej szmiry jest bolesne.
              chcesz piosenek patriotycznych? lao che z powstaniem warszawskim zrobilo znakomita plyte. niech to puszczaja w radiu a nie tandete nowaka.
              • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 13:02
                Co za aroganckie bzury. Słuchając utworu za każdym razem analizujesz jego treść? Rozważasz jego zalety oraz wady? Tekst tworzy zwykle całość z muzyką więc sam może być poszarpany i mało czytelny. Pewnie się nie znasz na poezji (po namyślę stwierdzam, że na pewno) ale poezję się czyta nie tylko jak prozę z treścią (czasem absurdalną) ale bierze się pod uwagę wiele innych elementów, rytmiikę, zapis... Piosenka tego typu ma być prosta, wesoła i odwołująca się do pozytywnych emocji. Dylematy moralne można sobie produkować w Piwnicy pod baranami (na przykład).
                • bumcykcykhopsiup Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 13:43
                  nie o analize chodzi jeno o debilny tekst. ciebie nie wnerwia piosenka "chodz chodz chodz tu na siano?" ta sama waga gatunkowa co nowakowa szmira. i choc nie chcesz to i tak slyszysz kazde slowo.
                  dalem ci przyklad dobrej plyty z prostymi slowami, skocznej, itepe, ale raczylej kompletnie zignorowac ten fragment mojego postu, bo ci nie pasowal do ukladanki ktora sobie w glowce ubzdurales.
                  na koniec jeszcze jedno: ile ty masz latek dziecino? pisze dziecino, bo tylko szczeniaki na poczatku dyskusji, nieatakowani pozwalaja sobie na wycieczki pesonalne, w dodatku nietrafione: posadziles mnie o niemieckosc, teraz o kompletna arogancje i nieoczytanie. dwa razy kula w plot. zawsze starasz sie wszystko i wszystkich obrazic?
                  • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:06
                    Jest takie stare powiedzenie mądrych Rzymian De gustibus non diskutandum, czyli o gustach się nie dyskutuje. Ten przez ciebie tak wychwalany utworek niezbyt mi się podoba, (zdecydowanie wolę Piwnicę pod baranami) i mam do tego prawo. I nie będziesz mi decydował gó...arzu co ma mi się podobać. A co do obrażania sam siebie obrażasz. Ja cię traktuję jak ty traktujesz innych. No może jestem ciut delikatniejszy.
                    • bumcykcykhopsiup Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:24
                      na koniec twoje pierwsze slowa skierowane do mnie:
                      "Prymitywny tekst? Wolisz w tekscie jakąś pseudofilozofię?"
                      odpowiem ci cytujac ciebie " I nie będziesz mi decydował gó...arzu co ma mi się podobać."
                      bez odbioru.
                      • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:41
                        I o czy to według ciebie ma świadczyć? Już napisałem że traktuję ciebie ciut łagodniej niż ty innych.
                    • czes.tor Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:30
                      artx2 napisał:
                      > I nie będziesz mi decydował gó...arzu co ma mi się podobać. ...

Jako postronny obserwator, zauwazam ze to Ty jestes bardziej agresywny i to Ty wprowadzasz atmosfere wrogosci. Wiez mi, ze nie ma takiej potrzeby. Twoj rozmowca o niczym nie "decydowal", a jedynie sugerowal, proponowal, mial oddmienne od twego zdanie.
                      Prosze o wybaczenie tej dygresji.
                      A co do meritum; jako "radiowy sluchacz muzyki" nie powiem czy piosenka jest dobra czy zla, nie czuje sie uprawnionym do tego.
                      Ale z pelnym przekonaniem informuje, ze piosenka ta jest DLA MNIE beznadziejna, i to pod kazdym wzgledem. DLA MNIE jest to anty-piosenka. Moze dla innych - tych znajacych sie na muzyce - jest to arcydzielo?
                      • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:39
                        Ależ adwersarz nie twierdził że mu sie nie podoba tylko "chodzi jeno o debilny tekst. ciebie nie wnerwia piosenka "chodz chodz chodz tu na siano?" ta sama waga gatunkowa co nowakowa szmira" może i wnerwia a może nie, ale narzuca mi co ma mi się podobać to ja mu narzucam co ma mu się podobać i kwita. Jeśli się Tobie nie podoba to w porządku. Jeśli uwarzasz że według Ciebie ma wady to też w porządku. Szanuję Twoje zdanie jak i (zdecydowanie) szanuję swoje zdanie. Zawsze mogę swoje zdanie zmienić. Również Ty możesz zdanie zmienić i nie mogę Ci tego zabronić...
                        • dean08 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 15:16
                          Proste pytanie do "inteligentnych" i inteligentnych: do jakich utworów nawiązuje tekst tej piosenki? Łatwe pytanie, proszę się nie bać.
                          • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 15:32
                            Oczywiście Mazurek, o ile dobrze pamiętam, to troszkę Roty, trochę z wiersza, chyba Gałczyńskiego ale już nie pamiętam dokładnie, może Tuwima? Troszkę czasu upłynęło gdy byłem w szkole...
    • krzychs4 Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 09:08
      Czy dobry Polak to koniecznie rycerz lub żołnierz? Totalna bzdura. A może raczej ten kto kocha ludzi, jest sympatyczny, kocha swoją pracę i wykonuje ją doskonale, jest twórczy i otwarty na świat. Tekst tej piosenki to bryndza i do tego pełna kurzu, zalatuje szowinizmem z daleka. A czy ten z tsa wie że Chopin z ojca to nie Polak? Rączki opadają.
      • kapitan.kirk Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 13:32
        krzychs4 napisał:

> Czy dobry Polak to koniecznie rycerz lub żołnierz? Totalna bzdura. A może racze
        > j ten kto kocha ludzi, jest sympatyczny, kocha swoją pracę i wykonuje ją doskon
        > ale, jest twórczy i otwarty na świat.

Nic raczej nie stoi na przeszkodzie, żebyś sam napisał o tym piosenkę i wylansował ją w mediach.

> A czy ten z tsa wie że Chopin z ojc
        > a to nie Polak? Rączki opadają.

Oj opadają - zwłaszcza na widok sytuacji, gdy z "szowinizmem" walczy ktoś nie pojmujący, iż Chopin był Polakiem z tego prostego powodu, ze sam się za takowego uważał.

Pzdr
    • cud_na_kiju Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 09:15
      Tekst brzmi jak wierszyk dla wczesnej podstawówki...Ja bym tego nie puściła z samego braku sympatii dla grafomanii.
    • garkuchta po prostu zła 03.04.12, 09:16
      Ani taka, ani taka. Po prostu zła.
      Rymy częstochowskie.
      Tekst na poziomie ucznia podstawówki.
      Roko-polo.
      Nowak zamiast wypłakiwać się na forum publicznym powinien zacząć tworzyć dobre piosenki - wtedy nie będzie problemu.
    • marek1846 Przecież to bełkot! 03.04.12, 09:20
      Zrobiony tak jak cała "twórczość" takich artystów. Paterny z muzyką połączone z paternami ze słów. Gdyby nie kretyński obowiązek "puszczania" "twórczości" krajowej NIKT nie słyszałby o takich "twórcach".
      • artx2 Re: Przecież to bełkot! 03.04.12, 12:42
        Jasne. Wolisz zagraniczny chłam, którego do tego nie rozumiesz...
        • marek1846 Re: Przecież to bełkot! 03.04.12, 13:13
          Jeśli ktoś rozumie "tekst" omawianego dzieła, to znak, że nie potrzebuje skierowania. Może śmiało walić do szpitala.
          • artx2 Re: Przecież to bełkot! 03.04.12, 13:32
            jak widać jest wielu, którzy rozumieją ten tekst hm. Nie zastanawiam się nad artystycznością tego tekstu bo jest mi obojętna. Martwi mnie co innego - teraz wystarczy zawołać "orły do buju"{ by być posądzony o nawoływanie do ataku na ludzi innych narodowości oraz barwy skóry? Niektórym należy się pożądna terapia odidioceniowa i abstynencja co najmniej roczna od środków masowego przekazu.
    • warsz-awka Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 09:22
      insultdog napisał:

> >Gdy w USA Bruce Springsteen śpiewa "Born in the USA"
      >
      > Najwidoczniej opolscy internauci nigdy nie wsłuchali się w tekst tej "patriotyc
      > znej" piosenki.
      :)))))))))))))))))))))))))))))
    • maxixxx Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 09:34
      Jeśli ktoś muzykowi powiedział, że taka piosenka nadawałaby się na hymn Euro 2012 to musiałbyć to kompletny idiota

Jako piosenka kibicowska polskich kibiców to i owszem, niech śpiewają co chcą jak im podpasuje bo śpiewać nie tylko każdy ale i co chce może, ale hymn Euro powinien być o Polsce i Ukrainie w Europie jeśli chce się do hymnu dodać pare słów o gospodarzach
      • bonika99 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 10:10
        Piosenka kiepska, jak mnóstwo innych słabych piosenek - co prawda mogę się odnieść tylko do tekstu, bo całości nie słyszałam. A poza tym jednak trochę niebezpieczna. Pierwsze skojarzenie - 'znów o wymachiwaniu szabelką', drugie skojarzenie - to już było - 'Kto ty jesteś- Polak mały'.

Utwór nadaje się raczej na hymn kiboli, wszechpolaków, onerowców, nopowców itp. 'patriotów'.
      • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 12:50
        Ma być o Europie? Powiedzieć musisz Niemcom, Francuzom, Brytyjczykom, Włochom, że mają tworzyć tylko o ich kraju w Europie. Wiem co o tobie by pomyśleli. Myślę że zdecydowanie mało pochlebnie. To trąci jedyną i niepodważalną, zadekretowaną linią polityczną. Utwór tego typu ma być prosty, wesoły i odwołujący się do pozytywnych emocji. Dylematy moralne można sobie produkować w Piwnicy pod baranami.
    • cmoscmos Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 09:57
      Czy piosenka jest szowinistyczna? Prosty test: Podstawcie w tekscie w miejsce Polski jakiś inny kraj, najlepiej taki z którym są zaszłości historyczne. Na przykład Niemcy:

''Urodziłem się w Niemczech''
      Ojciec Niemiec, matka Niemka
      (...)
      Wszystkim wkoło pokażemy
      Jak wojować, jak wygrywać
      (...)
      Noszę dumnie niemieckie barwy
      Jak rycerze, jak żołnierze
      Jak potrzeba jestem hardy
      Tylko, tylko w Niemcy wierzę!
      "

I jak wam się podoba? Wcale nie szowinistyczne, prawda? Tylko peace and love.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 10:16
        Skoro tak twierdzisz... Ale to twoje zdanie.
      • grzech_pierworodny Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 11:05
        cmoscmos napisał:

> Czy piosenka jest szowinistyczna? Prosty test: Podstawcie w tekscie w miejsce P
        > olski jakiś inny kraj, najlepiej taki z którym są zaszłości historyczne. Na prz
        > ykład Niemcy:
        >
        > ''Urodziłem się w Niemczech''
        > Ojciec Niemiec, matka Niemka
        > (...)
        > Wszystkim wkoło pokażemy
        > Jak wojować, jak wygrywać
        > (...)
        > Noszę dumnie niemieckie barwy
        > Jak rycerze, jak żołnierze
        > Jak potrzeba jestem hardy
        > Tylko, tylko w Niemcy wierzę!
        "
        >
        > I jak wam się podoba? Wcale nie szowinistyczne, prawda? Tylko peace and love.

ŚWIĘTA PRAWDA !!!
    • nabati patryjotyzm... skad sie tacy ludzie bioira? 03.04.12, 10:13
      Okradaja nas na kazdym kroku: ZUS, VAT (przypominam o zapedach 25% gdzie na swiecie: Iran
      3%, Izrael: 16%, Rosja: 18%, Niemcy: 19%, Kanada 5%), politycy nie sluchaja glosu ludu (wysylanie wojsk okupacyjnych do Iraku/Afganistanu, Tarcza rakietowa, lizanie tylkow USA i Izraela), tylnimi drziami chca nam wprowadzic GMO.... etc etc...

Skad sie biora patryjoci? Co wam sie tu tak podoba?
      Przyroda? Podobna mamy wszedznie na tej szerokosci geograficznej.
    • obraza.uczuc.religijnych Kolejny któremu nie podoba się wolność mediów 03.04.12, 10:19
      Najpierw grupa naukowców chce (m.in. szantażem!!) wymóc na gazecie Uniwersytetu Warszawskiego opublikowanie swoich wymysłów zupełnie nie związanych z życiem uczelni, a teraz ten muzyk chce wymóc na wolnym radiu puszczanie swoich piosenek i w dodatku napędza ludzi do wywierania nacisku na to wolne medium. Co to za moda ostatnio?
    • normalniejszy2 Ta piosenka jest pusta jak wydmuszka. 03.04.12, 10:37
      Co właściwie afirmuje tekst piosenki? Dwie rzeczy:
      1) To, że ktoś urodził się w Polsce, że miał rodziców polskiego pochodzenia, i że w konsekwencji jest Polakiem.
      2) To, że ktoś pojmuję polskość jako barwy narodowe, walkę z nieokreślonym przeciwnikiem, oraz konwencję rycerstwa i żołnierstwa.

To jest intelektualna i obywatelska pustka, zdziecinnienie. Ten patriotyzm jest pusty jak wydmuszka. Sprowadza znaczenie Polskości do urodzenia, flagi i nieokreślonego poczucia waleczności. To jest afirmacja samej nazwy: jestem dumny z bycia Polakiem, bo dobrze jest być Polakiem. Takich rzeczy uczy się dzieci w przedszkolu, niektórym tak zostaje, natomiast dorosły człowiek powinien posiadać głębszy rodzaj patriotyzmu. Tymczasem tu nie ma żadnej refleksji.

Przychylam się rzecz jasna do argumentu, że skoro radio opole puszcza gorsze kawałki, to powinno puścić i ten. Ale ktoś, kto uważa się za patriotę, powinien mieć nadzieję że ta piosenka przepadnie gdzieś na zawsze, a na jej miejsce ktoś, gdzieś, napisze coś dojrzałego.
      • artx2 Re: Ta piosenka jest pusta jak wydmuszka. 03.04.12, 13:16
        widocznie matka nie kochała cię bo i dlaczego, z racji tego że cię urodziła? ojciec też cię nie kochał, bo i dlaczego, z racji tego że cię spłodził? a już na pewno ty nie kochałeś i nie kochasz rodziców, braci i sióstr bo niby dlaczego... No, gdyby rodzicem był Gates to pewnie byś go wreszcie pokochał, zwłaszcza gdyby ci dał połowę majątki conajmniej.
        • normalniejszy2 @artx2 03.04.12, 13:40
          A Pana urodziła Polska? Polacy są Pańskimi braćmi i siostrami?
          No to dlaczego jest Pan dla mnie taki niemiły? Dlaczego przekręca Pan sens mojej wypowiedzi i zarzuca mi bez związku z czymkolwiek, że kieruję się pieniędzmi zamiast wartościami? Czy tak postępuje brat?

Jest pan dumny z bycia Polakiem? To dlaczego pisze Pan jak ktoś, kto nie rozumie na czym polega piękno polszczyzny, kto nie czyta książek, kto zatrzymał swój język na poziomie gimnazjalisty?

Może dlatego, że dla Pana to wszystko co Pan napisał oznacza co innego, niż znaczy w języku Polskim.
          I na tym właśnie polega zdziecinniała wersja patriotyzmu - frazesy zamiast sensu i poczucie irytacji, kiedy ktoś zwróci "patriocie" na to uwagę, wywołujące bezsensowny atak. I to jest cała definicja niby-patriotyzmu, tej klątwy pod jaką znajduje się duża część naszego kraju.
          • artx2 Re: @artx2 03.04.12, 13:56
            Nie przekręciłem ani joty twojej wypowiedzi. Ludzie mają prawo kochać swoją ojczyznę i być z niej dumni jak kochają swoją rodzinę i są z niej dumni. Pytanie: dlaczego kocham swoja ojczyznę ? Bo jest potężna i bogata lub mała i biedna? Bo ma dużo laureatów Nobla lub ludzie są ledwo pismienni? A dlaczego kocham swoją matkę, ojca itp? Bo co, są majętni czy biedni jak mysz kościelna? A może są prezesami banków, profesorami czy chodzą w łapciach i ledwie skończyli 2 klasy podstawówki? Dla ciebie miłość bezinteresowna do rodziny i kraju to zdziecinnienie? Współczuję rodzinie...
            • normalniejszy2 Re: @artx2 03.04.12, 14:40
              Widzę teraz, że faktycznie nie przekręcił Pan mojej wypowiedzi. Zamiast tego zrozumiał Pan ją po swojemu. Nigdzie nie napisałem, że miłość do ojczyzny ma wynikać z jej bogactwa albo potęgi. Postaram się więc wyjaśnić, co miałem na myśli.

Bezinteresowna miłość do ojczyzny nie jest sama w sobie zdziecinnieniem. Zostaje nam zaszczepiona w dzieciństwie (w ramach indoktrynacji, tyle że słusznej) i pozostaje taka.

Bezinteresowna miłość do ojczyzny staje się zdziecinnieniem, kiedy dorosły człowiek nie potrafi nic więcej wydukać na temat Polski niż "dobrze jest być Polakiem" i "jesteśmy jak rycerze".

Wtedy takie wydarzenia, jak Grunwald albo Powstanie Warszawskie stają się niczym więcej, jak bajkami z morałem, bez żadnych dwuznaczności, bez wątpliwości i zawsze z poczuciem, że świat ma sens. A to jest brak szacunku dla wszystkich, którzy w nich zginęli.
              • artx2 Re: @artx2 03.04.12, 14:45
                Rycerz wiąże się z przymiotnikiem rycerski, np. rycerski dla dam, sierot, kobiet, rycerskie serce i inne tego typu określenia. Nie widzę w tym nic negatywnego. Jeśli uważasz że przymioty rycerskie są złe to już na to nic nie poradzę. Taką mamy ojczyznę jak dzieci chowanie...
      • antropoid Re: Ta piosenka jest pusta jak wydmuszka. 03.04.12, 21:36
        normalniejszy2 napisał:

> Co właściwie afirmuje tekst piosenki? Dwie rzeczy:
        > 1) To, że ktoś urodził się w Polsce, że miał rodziców polskiego pochodzenia, i
        > że w konsekwencji jest Polakiem.
        > 2) To, że ktoś pojmuję polskość jako barwy narodowe, walkę z nieokreślonym prze
        > ciwnikiem, oraz konwencję rycerstwa i żołnierstwa.
        >
        > To jest intelektualna i obywatelska pustka, zdziecinnienie. Ten patriotyzm jest
        > pusty jak wydmuszka. Sprowadza znaczenie Polskości do urodzenia, flagi i nieok
        > reślonego poczucia waleczności. To jest afirmacja samej nazwy: jestem dumny z b
        > ycia Polakiem, bo dobrze jest być Polakiem. Takich rzeczy uczy się dzieci w prz
        > edszkolu, niektórym tak zostaje, natomiast dorosły człowiek powinien posiadać g
        > łębszy rodzaj patriotyzmu. Tymczasem tu nie ma żadnej refleksji.
        -----------------

Nie da się ukryć. Masło maślane na poziomie "Poczytaj mi Mamo", jakiego pełno od lat, zajeżdżające w dodatku tym wiecowym i mocno wyświechtanym "patriotyzmem", w jakim lubują się niektórzy politycy-demagodzy (zwłaszcza jeden). Jeśli tylko komuś natura nie poskąpiła intelektu, to raczej wie kim jest, gdzie mieszka i będzie swój kraj i rodaków szanował bez tego modnego obecnie, obłędnego powtarzania na każdym kroku, że to polska krówka, łączka, polska ulica, lasek, dziura w asfalcie, czy klop.
    • serwolatka5 Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 11:51
      a ja się brzydzę dzisiejszej Polski i taki utwór to prpagowanie wszystkiego co jest złe.
    • asiunia311 Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 11:55
      Przeczytałam tekst tej dyskryminowanej pieśni, uprzednio się przygotowawszy na utwór na miarę Etiudy Rewolucyjnej Chopina, a usłyszałam typowo kibolską przyśpiewkę o mocno szowinistyczno - nacjonalistycznym zabarwieniu. Doprawdy, pan Nowak najpierw powinien nauczyć się pisać teksty, a nie odgrywać dyskryminowanego i uciemiężonego patriotę. Jakie to łatwe, gdy za pyskowanie nie grozi więzienie...
      • jamnnik ojtam ojtam 03.04.12, 12:40
        to jest zwykły produkt komercyjny, skierowany na wybraną grupę odbiorców... ale skoro na tych odbiorcach kasy się nie da zrobić, pojawia się próba sprzedaży go poza niszą.
        Niestety, produkt w takiej jakości, raczej się nie przyjmie.
    • ewalongoria Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 12:38
      Może to i kiepski tekst, ale słyszałam dużo gorsze , które nie budziły tyle kontrowersji i ich odtwarzanie jakoś nie oburzało słuchaczy. Uważam to za prowokację szytą grubymi nićmi i bynajmniej nie o wartości artystyczne tu chodzi. Dla niektórych, podobnie jak dla naszego premiera, polskość to nienormalność i dlatego tak im wadzi ten tekst.
      • obraza.uczuc.religijnych Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 12:45
        Np. dla ciebie polskość to nienormalność.
    • koala386 Czy pogorzelska to niemra ??? 03.04.12, 12:41
      .....
    • issmohlum Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 12:46
      przecież pierwsza część tej piosenka (zwrotki, a nie refren) to plagiat smells like teen spirit! a refren brzmi trochę kibolsko...się panowie Wściekłe Psy nie wysilili :-)
      a tekst rzeczywiście jest, przepraszam, do pupy. Nie można było zatrudnić jakiegoś duszka od pisania do napisania/poprawienia słów? i duszka od kompozycji do zatarcia zrzynki Nirvanowej? :-D
    • herbapol Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 13:25
      Piosenka rzeczywiście Dno ! Pod każdym wzdlędem ! Tekst prosty jak metr sznurka w kieszeni,a kto trochę obyty po świecie musi na pierwszy rzut oka zobaczyć,że jest on polskim odpowiednikiem hasła młodzieży spod znaku NPD "Ich bin stoltz ein Deutscher zu sein".Szowinizm i nacjonalizm czystej wody.Wszechpolakom się spodoba.
      • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 13:44
        To hasło jest uczone w każdej normalnej niemieckiej szkole więc z tego wynika, ze wszyscy Niemcy to szowiniści... Ze słowami jest jak z lekami. Najniewinniejsze słowo możesz użyć w złej wierze, tak jak i najzwyklejszy lek możesz użyć do zaszkodzenia drugiej osobie.Wszystko zależy w jakim celu je użyjesz.
        • jamnnik Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 13:57
          artx2 napisał:

> To hasło jest uczone w każdej normalnej niemieckiej szkole więc z tego wynika,
          > ze wszyscy Niemcy to szowiniści... Ze słowami jest jak z lekami. Najniewinniejs
          > ze słowo możesz użyć w złej wierze, tak jak i najzwyklejszy lek możesz użyć do
          > zaszkodzenia drugiej osobie.Wszystko zależy w jakim celu je użyjesz.

a kto to napisał?
          "Martwi mnie co innego - teraz wystarczy zawołać "orły do buju"{ by być posądzony o nawoływanie do ataku na ludzi innych narodowości oraz barwy skóry?"
          • artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:15
            To był komentarz do słów "herbapola", że "Ich bin stoltz ein Deutscher zu sein" to hasło młodzieży spod znaku NPD. Przeczytasz wypowiedź wyżej a zrozumiesz.
            • jamnnik Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:23
              artx2 napisał:

> To był komentarz do słów "herbapola", że "Ich bin stoltz ein Deutscher zu sein"
              > to hasło młodzieży spod znaku NPD. Przeczytasz wypowiedź wyżej a zrozumiesz.

ok, jeszcze raz:

"Martwi mnie co innego - teraz wystarczy zawołać "orły do buju"{ by być posądzony o nawoływanie do ataku na ludzi innych narodowości oraz barwy skóry?"

"Ze słowami jest jak z lekami. Najniewinniejsze słowo możesz użyć w złej wierze, tak jak i najzwyklejszy lek możesz użyć do zaszkodzenia drugiej osobie. Wszystko zależy w jakim celu je użyjesz."

teraz już rozumiesz sam siebie?

• artx2 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:47
                Ja siebie rozumiem a ty rozumiesz siebie?
                • jamnnik Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:54
                  artx2 napisał:

> Ja siebie rozumiem a ty rozumiesz siebie?

Masz wątpliwości? A na jakiej podstawie?
    • kapitan.kirk Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 13:29
      Innego zdania jest Marzanna Pogorzelska, nauczycielka z Opolszczyzny, laureatka wielu nagród za szerzenie tolerancji: - Piosenka ta jak dla mnie jest ksenofobiczna i pseudopatriotyczna. A już odgrażanie się: "Ale jeszcze my żyjemy, wszystkim wkoło pokażemy"... Ten model polskości i patriotyzmu, bezrefleksyjny i poszukujący wrogów rzekomo zagrożonej polskości, jest mi zupełnie obcy.

Oj, pani nauczycielka z Opolszczyzny zdaje się nie zna tekstu własnego (?) hymnu :-DDD
      Pzdr
    • howlin_wolf Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 13:42
      Ludzie, my tu o takich wzniosłych ideach dyskutujemy a na ulicach pełno psich kup, niedopałków i śmieci.
    • aekielski Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 13:51
      Tam!
      Na górze!
      Stoją dwa duże.
      To polskie! To nasze!
      Starego dziadka dziurawe kamasze.
      Przestańmy grać na nucie patriotycznej. Życie pokaże kakim ja był, takim ja ostałsia.
      Kochać dziewczynę, ale bardziej od niej kochać ojczyznę, to pomylenie pojęć.
      Jarosław Kaczyński może się mienić największym patriotą, jednak dopiero historia oceni czy tak było naprawdę.
    • realizmforte Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 13:51
      Tekst Hymnu Narodowego odnosi się do walecznej przeszłości narodu, kapitanie od siedmiu boleści. Propagować waleczność, zagrzewać do boju dzisiaj, to jak lansować chodzenie w zbroi średniowiecznej po Opolu. Nauczycielka ma całkowitą rację. Wszechstronne miernoty wyartykułowały jakiś wszechstronny bełkot pod poziom miernot i tyle. Przedszkolny patriotyzm w krótkich gatkach, aż piszczy z zachwytu, boki zrywać. Nie ma w ogóle o czym mówić, a puszczać to w radio i komentować w gazetach, to obciach totalny.
      • kapitan.kirk Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 14:02
        realizmforte napisała:

> Tekst Hymnu Narodowego odnosi się do walecznej przeszłości narodu, kapitanie od
        > siedmiu boleści.

Tekst hymnu narodowego jest taki jaki jest (nb. gdy powstawał odnosił się akurat do spodziewanej przyszłości), a cytat z piosenki jest po prostu czytelnym do niego nawiązaniem, o realistko po siedmiokroć uwielbienia godna.

> Propagować waleczność, zagrzewać do boju dzisiaj, to jak lan
        > sować chodzenie w zbroi średniowiecznej po Opolu.

A właściwie dlaczego wg Ciebie waleczność - niekoniecznie wszak zbrojna sensu stricto - miałaby dzisiaj być cnotą nieaktualną?

> Nie ma w ogóle o czym mówić, a puszczać to w radio i komen
        > tować w gazetach, to obciach totalny.

A jednak mówisz i komentujesz :-D
        Pozdrawiam
        • dean08 Re: Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna c 03.04.12, 15:27
          No bo generalnie niektórym waleczność się tylko z waletami kojarzy...
    • antropoid Całe Opole dyskutuje: piosenka patriotyczna czy... 03.04.12, 21:23
      Tekst grafomański, nawet patriotyczną piosenkę można chyba napisać błyskotliwie, choć polscy artyści od lat mają z tym spory z tym problem.
      Inna rzecz, że stacje radiowe - także ogólnopolskie - puszczają dzisiaj taką chałę, że argument o niskim poziomie utworu, choć słuszny brzmi mało wiarygodnie.
    • prezes_na_dopalaczach Zwykla chala. 04.04.12, 19:50
      I lirycznie i muzycznie zwykla chala, pod tzw. "specyficzna" publiczke.
      W USA takie "przeboje" pisze sie dla takich jak "Larry the Cable Guy", czy innych rednecks.
      W Polsce, dla milosnikow Tercetu Egzotycznego, "Zegnaj Pamelo", czyli polskich rednecks, a jest ich wielu.
      Jestem pewny, ze bedzie przebojem "kiboli".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka