Dodaj do ulubionych

Mała Azja nas opuszcza

19.04.12, 12:16
Wyjeżdżają? i słusznie.
jestem z Ukrainy, pochodzę z dość dużego miasta, na razie mieszkam w Warszawie, nie sprzątam :)
Mam dwa wyższe wykształcenia (jedno otrzymałam tam, drugie tu). Skończę doktorat i wrócę na Ukrainę. Niestety zostawię tu przyjaciół, kolegów, itd. Będę może wracać czasami, bo mam tu krewnych. Co jeszcze stracę? NIC. Nie mogę znaleźć pracy (nie mam pleców; - co z tego, że jestem dobra w wielu rzeczach?), urzędnicy nie raz są tacy sami jak na Ukrainie, policja też (zgadzam się z tym, co jest napisane w artykule, doświadczyłam tego, w prokuraturze też). To poniżające przedłużenie pobytu co roku, sprawdzają m.in. w policji, straży granicznej, czy nie stanowię zagrożenie dla RP; poza tym muszę wypełnić takie wymagania, które nie wypełni duża część Polaków... Nie powiedziane, że tam będę miała łatwiej - stamtąd ludzie też uciekają. Tam jednak będę miała więcej praw i będę mogła o nie walczyć. A tu, gdy coś nie odpowiada: "wynocha na Ukrainę!". Nie przyjechałam zresztą kiedyś do Polski, by zamieszkać tu na zawsze. Ale było mi tu dobrze, więc brałam to też pod uwagę. Teraz wiem- nie. Głównie z względu na to, że mam mniej praw. I z każdym rokiem jest coraz trudniej. Można jeszcze dużo napisać, ale po co?
Obserwuj wątek
    • myslacyszaryczlowiek1 Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 12:23
      Te wszystkie dywagacje można o kant ... potłuc. Wyjeżdżają, bo u siebie wcale mniej nie zarobią. A eldorado się skończyło odkąd wymieniono całe załogi urzędów celnych. Azjatyckie ciuchy były tanie, bo szły kanałami przemytniczymi. A teraz hipermarkety mają taniej niż jest u nich na straganach. Szyte w Polsce też dorównują cenowo.
      Niedawno był artykuł w Wyborczej Biz na temat strajków w Chinach i Indonezji. W porównaniu z zarobkami w Polsce, to już nie są jakieś wielkie różnice. A biorąc pod uwagę, że tamte kraje dynamicznie się rozwijają, a w Polsce i Europie cały czas straszą kryzysem, to należy sądzić, że wybierają lepsze życie.
    • kotek.filemon Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 12:25
      A Lewiatany wciąż myślą, że wystarcza granice otworzyć a tam już czekają skośnookie hordy gotowych pracować za miskę kartofli. Niestety do bantustanu nadwiślańskiego prawie nikt już emigrować nie chce.
      • opinia4 Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 12:36
        kto otwiera? czy wiesz o tym, że teraz jest abolicja dla cudzoziemców, którzy przebywają nielegalnie na terytorium Polski? Trwa kilka miesięcy i wkrótce się skończy. Jeśli się nie mylę, to otrzymują oni kartę pobytu na dwa lata. Potem im przedłużą pobyt tylko w przypadku, gdy m.in. będą mieli umowę o pracę. Dobre!! Polacy przez lata siedzą na śmieciowych umowach, a tu znowu są wymagania z kosmosu... O czym w ogóle mówimy?
        • lol76 opinia4 19.04.12, 17:32
          Opinia4,

przykro slyszec ze Cie w Polsce spotkaly przykrosci, ale moze za duzo od tego kraju oczekujesz. Jest biednie, szaro i ludzie tez ciagle sie lecza z poprzedniego systemu... nigdy nie mialem do czynienia z Policja ale jezeli twierdzisz ze byals ponizana, to powinnas to zglosci... jestem pewny ze sa pozarzadowe organizacje ktore moglyby ci pomoc...
          Posla ciagle jest w okresie transformacji, skorumpowana, bez kultury politycznej, z powaznymi 'ranami' spoleczno-ekononomicznymi.
          Co do traktowania cudzoziemcow gorzej niz 'swoich', to musisz zrozumiec ze tak jest na calym swiecie... Mowiac ze cudzoziemiec musi miec umowe o prace zeby sobie przedluzyl pobyt, podczas gdy banda polskich nieudacznikow tej pracy nie ma... tak to po juz prostu jest.

Co do braku pracy... mowisz ze jej nie masz... powiem ci jedno - ja bylem w podobnej sytuacji. W kraju zdoblem jeden tytul i tu, gdzie jestem - grugi. Mimo ze bylem swietnie wyksztalcony, musialemna poczatku pracowac w restauracjach itd. Zajelo mi kilka dobrych lat zeby pracowac w swoim zawodznie, natomiast ta niewykwalifikowana praca i czekanie sie oplacilo. O nic teraz sie finansowo nie musze martwic, majac naprawde wysokie (nawet jak na tutejsze warunki) zarobki.

Glowa do gory! Pozdrowienia i mam nadzieje, ze wszystko Ci sie ulozy.
          • paulhandyman Re: opinia4 19.04.12, 17:43
            lol76 napisał:

> Opinia4,
            > Co do traktowania cudzoziemcow gorzej niz 'swoich', to musisz zrozumiec ze tak
            > jest na calym swiecie... Mowiac ze cudzoziemiec musi miec umowe o prace zeby so
            > bie przedluzyl pobyt, podczas gdy banda polskich nieudacznikow tej pracy nie ma
            > ... tak to po juz prostu jest.
            >
            > Co do braku pracy... mowisz ze jej nie masz... powiem ci jedno - ja bylem w pod
            > obnej sytuacji. W kraju zdoblem jeden tytul i tu, gdzie jestem - grugi. Mimo ze
            > bylem swietnie wyksztalcony, musialemna poczatku pracowac w restauracjach itd.
            > Zajelo mi kilka dobrych lat zeby pracowac w swoim zawodznie, natomiast ta niew
            > ykwalifikowana praca i czekanie sie oplacilo. O nic teraz sie finansowo nie mus
            > ze martwic, majac naprawde wysokie (nawet jak na tutejsze warunki) zarobki.
            >
            > Glowa do gory! Pozdrowienia i mam nadzieje, ze wszystko Ci sie ulozy.

podpisuję się obiema rękami pod powyższą opinią. Najważniejsze to się nie zniechęcać. Być może na początku warto nieco "przytemperować" ambicje, zacząć od niższego stanowiska, mniejszej płacy, nawet od tzw. umowy śmieciowej. Z czasem sytuacja z pewnością zmieni się na lepsze, zdobędzie Pani więcej doświadczenia, ureguluje Pani sprawy pobytowe, wyrobi polski paszport. Potem będzie mogła Pani spróbować życia w innym kraju, UK, Niemcy, Holandia.... wykorzystać lepiej swoje umiejętności. Bez urazy, ale sytuacja gospodarcza i społeczna jest duuuużo lepsza w Polsce niż na Ukrainie i taka pozostanie przez najbliższe kilkadziesiąt lat. Jakie ma Pani perspektywy na Ukrainie z doktoratem z Polski ??? Życzę powodzenia i niech się Pani nie zniechęca
            • wnusio.wehrmachtowca Re: opinia4 19.04.12, 22:45
              > podpisuję się obiema rękami pod powyższą opinią

widac nie miales do czynienia z polska policja tak jak lol76.
              Tylko debil albo POowiec moze tak radzic
          • drkoby Re: opinia4 19.04.12, 23:39
            Polska zle traktuja nawet swoich wlasnych obywateli.
            Podam przyklady:
            1, ponad przecietny absolwent medycyny zostaje bez mozliwosci robienia specjalizacji z czegokolwiek i praktycznie bezrobotny.
            2. Rodzina bohatera 2giej wojny odznaczonego wieloma medalami panstwowymi zostaje pozbawiona mieszkania przyznanego przez PRL. Urzednicy po prostu reprywatyzuja kamienice w bardzo przekretny sposob.
            3. Malzenstwo na dorobku dwukrotnie placi za mieszkanie spoldzielcze pelna cene a prezes i tak przyznal mieszkanie po uwazaniu komu innemu. Potem wykreca sie wymowkami ale przy braniu pieniedzy obiecywal szybkie przyjecie w poczet czlonkow spoldzielni i przyznanie mieszkania.

Nie mozna odwolac sie do sadu jak w innym kraju, bo sady albo nie przyjmuja sprawy ( nie jest sie strona w przypadku grabiezy wkasnego mieszkania) albo orzekaja z korzyscia dla zlodziejskich instytucji publicznych.

A policja czai sie za krzakami aby wlepiac mandaty i punkty karne albo pobierac haracze.
            • nemecpiotr Re: opinia4 20.04.12, 09:57
              u nas na Akademii Medycznej dziesiatki UKRAINEK i BIALORUSINEK na preferencyjnych zasadach.
              100 Polaków i Polek nie dostalo sie bo dla POLAKOW/POLEK standardy przyjec sa ZNACZNIE WYZSZE. A Polskie Panstwo ma jednak DUZO KASY na ksztalcenie istot ze wschodu mimo, ze nie spelniaja wymogów jakie musieli spelniac POLACY/POLKI!!!!

WSTYD. Tej Ukraince polecam powrot do demokracji Ukrainskiej.
          • kichchi [...] 20.04.12, 09:01
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • paulhandyman Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 13:46
      Ale przecież teraz jest abolicja i może Pani złożyć wniosek o kartę stałego pobytu... Z kartą stałego pobytu ma Pani przecież takie samo prawo jak każdy obywatel polski, z tą różnicą, że nie może Pani brać udziału w wyborach.... Do tego wszystkiego, jeśli Pani wykaże, że przebywa w Polsce legalnie przez ostatnie 5 lat (a wnioskuje po Pani wpisie, że musi Pani przebywać w PL legalnie od kilku lat), to może Pani wystąpić o nadanie obywatelstwa i otrzymać paszport.... Z Polskim paszportem ma Pani otwartą drogę do osiedlenia się w całej Europie...

opinia4 napisał(a):

> Wyjeżdżają? i słusznie.
      > jestem z Ukrainy, pochodzę z dość dużego miasta, na razie mieszkam w Warszawie,
      > nie sprzątam :)
      > Mam dwa wyższe wykształcenia (jedno otrzymałam tam, drugie tu). Skończę doktora
      > t i wrócę na Ukrainę. Niestety zostawię tu przyjaciół, kolegów, itd. Będę może
      > wracać czasami, bo mam tu krewnych. Co jeszcze stracę? NIC. Nie mogę znaleźć pr
      > acy (nie mam pleców; - co z tego, że jestem dobra w wielu rzeczach?), urzędnicy
      > nie raz są tacy sami jak na Ukrainie, policja też (zgadzam się z tym, co jest
      > napisane w artykule, doświadczyłam tego, w prokuraturze też). To poniżające prz
      > edłużenie pobytu co roku, sprawdzają m.in. w policji, straży granicznej, czy ni
      > e stanowię zagrożenie dla RP; poza tym muszę wypełnić takie wymagania, które n
      > ie wypełni duża część Polaków... Nie powiedziane, że tam będę miała łatwiej - s
      > tamtąd ludzie też uciekają. Tam jednak będę miała więcej praw i będę mogła o ni
      • opinia4 Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 13:48
        widzę, że Pan się nie orientuje..
        Nie mogę.
        • paulhandyman Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 15:00
          opinia4 napisał(a):

> widzę, że Pan się nie orientuje..
          > Nie mogę.

Jak to nie może Pani ???
          Jedna droga to przez ustawę abolicyjną - ustawa z dnia 28 lipca 2011

a druga droga, to jeśli Pani przebywała w Polsce legalnie przez ostatnie lata - Dz.U. 2006 nr 234 poz. 1694
          • lilith-3217 Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 16:29
            i tu się Pan myli - abolicja nie daje prawa do pobytu stałego, ale na okres oznaczony - 2 lata. Poza tym dotyczy tylko tych cudzoziemców, którzy są na terytorium Polski bez ważnych dokumentów pobytowych, więc jeśli ktoś był legalnie to nie ma podstaw, aby ubiegać się o abolicję.
            • paulhandyman Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 17:12
              lilith-3217 napisał(a):

> i tu się Pan myli - abolicja nie daje prawa do pobytu stałego, ale na okres ozn
              > aczony - 2 lata. Poza tym dotyczy tylko tych cudzoziemców, którzy są na terytor
              > ium Polski bez ważnych dokumentów pobytowych, więc jeśli ktoś był legalnie to n
              > ie ma podstaw, aby ubiegać się o abolicję.

No dlatego piszę o 2 możliwościach... przez ustawę abolicyjną, oraz na podstawie ustawy z dnia 13 czerwca 2003r. o cudzoziemcach (t. j. Dz. U. z 2006r. Nr 234, poz. 1694 z późn. zmianami).

Cudzoziemiec może ubiegać się o zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Wspólnot Europejskich (WE), gdy przebywa na terytorium Polski bezpośrednio przed złożeniem wniosku, legalnie i nieprzerwanie, co najmniej 5 lat oraz posiada:

stabilne i regularne źródło dochodu wystarczającego do pokrycia kosztów utrzymania siebie i członków rodziny pozostających na jego utrzymaniu;
              ubezpieczenie zdrowotne lub potwierdzenie pokrycia przez ubezpieczyciela kosztów leczenia na terytorium Polski.

W przypadku cudzoziemców przebywających w Polsce na podstawie wizy w związku z odbywaniem studiów lub szkolenia oraz na podstawie zezwolenia na zamieszkanie na czas oznaczony w związku z odbywaniem lub kontynuacją studiów, do 5-letniego okresu, od którego zależy udzielenie zezwolenia na pobyt rezydenta długoterminowego WE zalicza się im tylko połowę okresu tego pobytu.

Cudzoziemiec posiadający w jednym z państw członkowskich UE zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego WE ma prawo do uzyskania zezwolenia na pobyt czasowy w innym państwie członkowskim UE, jeżeli zachodzą okoliczności uzasadniające jego zamieszkiwanie w tym państwie oraz jeżeli posiada on stabilne i regularne źródła dochodu oraz ubezpieczenie zdrowotne. Dotyczy to również członków rodziny w/w cudzoziemca.
              • lilith-3217 Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 20:03
                nie ma dwóch możliwości, a jeśli już to nie te, o których Pan pisze, ponieważ abolicja od początku nie dotyczy tej Pani, musiałaby przebywać na terytorium Polski bez odpowiednich dokumentów pobytowych. Owszem, może się ubiegać o status rezydenta, ale musi mieć pracę oraz odpowiedni okres pobytu w PL (od tego jeszcze szereg innych wymogów). Z tego jednak co Pani pisze, to jest doktorantką (więc podejrzewam, że raczej stypendium a nie umowa o pracę - ale tu tylko moje domniemania), oraz nie wiemy jak długo jest w PL. Okres studiów, kształcenia liczy się w połowie.
        • qwerfvcxzasd Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 17:20
          Powinna pani wracać jak najszybciej na Ukrainę. Wyraźnie widać, że się pani męczy i źle u nas czuje.
          W ojczyźnie nie będzie pani musiała pracować na śmieciówkach i meldować się na policji. Same plusy. Pozdrawiam.
          • ppo Polactwo to głupie, podłe cwaniactwo. 19.04.12, 20:40
            Wcale się dziewczynie nie dziwię! Polacy mają to do siebie, że wszędzie i zawsze muszą coś zakombinować, oszukać kogoś, wycyckać nawet na parę groszy. A jednocześnie są na tyle głupi, że nie umieją sobie zrobić dobrobytu na miarę kraju, który zamieszkują. Właśnie takie głupie, chamskie cwaniactwo męczy uczciwego człowieka, który nie umie i nie chce kombinować, tylko uczciwie pracować i uczciwie zarobić. W tym kraju się nie da!
    • tymon99 Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 14:02
      trudno. emigracja jest zjawiskiem dynamicznym, kierunki się zmieniają.

kiedyś każdy szanujący się rolnik w norwegii miał dwa samochody, traktor i polaka. i co?
      nieco później wiedeń padł ofiarą najazdu zapijaczonych polskich obszczymurów. i co?
      pamięta ktoś te autobusy do grecji, masowo wożące polskie prostytutki i sprzątaczki?
      alo zachwyty nad tym, jak to każdy młody polak, choćby nic nie umiał, odnajdzie swoje miejsce w irlandii? było, minęło..
      • lol76 Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 17:44
        Tymon, nie za bardzo rozumeim o czym mowisz. W Norwegii nadala 'maja' Polakow, w Austrii na ulicach widzac mnostwo obszczymorkow, a w irlandii jest tylu Polakow ze jak wyjdzioesz na ulice to wszedzie ich pelno...
        Nie wiem jak jest w Grecji, czy ciagle tam masa polskich prostytutek.... ale zakladam, ze tak.
        • tymon99 Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 18:46
          lol76 napisał:

> Tymon, nie za bardzo rozumeim o czym mowisz.

trudno, jakoś to przeżyję.
        • nektarist Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 21:39
          Polskich prostytutek nie widziałem w Grecji. Natomiast z Ukrainy i Rosji owszem.
          • leming666 hehehe 20.04.12, 11:22
            bo nasze nazywają się sexturystki
    • jorn Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 15:21
      Kiedyś przyjechali, teraz wyjeżdżają. Ich wybór. A towarzyszka Pawłowska-Salińska już przebiera nóżkami, żeby im pieniądze podatników do rąk wciskać. Może jednak warto by było pomyśleć, zanim się bzdurę napisze?
    • nessuno Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 16:13
      "Aleksandra z Warszawy skutki wyjazdów Wietnamczyków już zauważyła. - Ostatnio zamknął się mój ulubiony bar wietnamski na Marszałkowskiej"

Pogratulować wyrafinowanego gustu i smaku. Zawsze się dziwiłem,jak można te świństwa zajadać i jeszcze sie tym zachwycać. jedzonko w brudzie i syfie szykowane-smacznego pani Aleksandro.
      • mineteman Jasne, tak jakbys u Polaka 19.04.12, 16:21
        zjadla czysciej i zdrowiej. Vide show Gesslerowej...
      • nabati Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 16:57
        > Pogratulować wyrafinowanego gustu i smaku.

akurat smaku to w arabskich/indyjskich czy wietnamskich knajpach nie brakuje...
        chyba,ze ktos cale zycie na schabowym jedzie... to takiemu Azja nie dogodzi ;)
      • swiniopas6 Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 18:54
        No, nie przesadzajmy z ta krytyka. Ja w rocznice slubu zapragnalem ugoscic malzonke w knajpie gdzie mielismy przyjecie w tamten uroczysty dzien. Byla jeszcze zamknieta wiec hop, do budki Wietnamczyka na Pradze. Zjedlismy smacznie obiad za 27 zl na dwojke, caly wieczor odpuszczalismy obficie gazy.
        Fajna przygoda i zona wytrzymala probe dobrze. Nastepnego dnia juz jedlismy w stylowej restauracji na Zamku, bodajze za 10x tyle.
    • nabati najlepsza knajpka w Polsce - Warszawa Jana Pawla 19.04.12, 16:55
      Jakby co jestem z Wroclawia i nie pracuje dla nich

Sa the best:
      lovinghut.waw.pl/menu.html
      Jadlem podobne jedzenie w Chinach i jak tylko odkrylem to miejsce w Warszawie od razu sie zakochalem. Niestety we Wroclawiu ciagle nie ma takich miejsc :(

Polecam!
      • strangeday Re: najlepsza knajpka w Polsce - Warszawa Jana Pa 20.04.12, 11:01
        Akurat pod tym względem Warszawa nie ma co narzekać - jest więcej takich perełek.
    • rtd5rtd Na ulicach miast polskich widac spostoszenie. 19.04.12, 16:58
      Jest mniej ludzi wieczorami niz na poczatku lat '00.
      Poprostu polacy biednieja. Mafia post-okraglostolowa sie bogacji. Jest koncentracja kapitalu coraz wieksza.
      Oszczednosci totalne polakow moze rostna ale sa skoncentrowane wokol uprzywilejowanej waskiej kasty ludzi. My tubylcy biedniejemy.

To widac golym okiem.

• uniwr Ech, biedny tubylcu... 19.04.12, 17:07
        A te ulice coraz bardziej zatłoczone samochodami to skąd się biorą? Złośliwa elita cały dzień jeździ przesiadając się dla niepoznaki z jednych do drugich żeby tubylcom grać na nosie? Te plazmy na ścianach i po trzy smartfony na gospodarstwo to krasnoludki kupują?

Oczywiście że są regiony i społeczności w których nie jest różowo. Ale liczby nie kłamią. Nie jest tak, żeby 5% bogatych trzymało w garażach góry telefonów, samochodów i TV żeby podstępnie średnią podnosić.
        • rtd5rtd Re: Ech, biedny tubylcu... 19.04.12, 19:23
          to poparz ile ludzi ma oszczednosci a ilu zyje na 0 a ilu ma dlugi.
          • des4 Re: Ech, biedny tubylcu... 19.04.12, 21:11
            jaaasne....na początku lat 90-tych co krok stała etniczna knajpa, w której żywili się masowo Polacy za drobne pozostałe po kupnie wacików, hehe...
          • nektarist Re: Ech, biedny tubylcu... 19.04.12, 21:29
            No właśnie popatrzyłem i wudzę, e bardzo dużo ma oszczedności, a niewielka grupka nieudaczników żyje na 0. Ty tez, stąd ta flustracja pewnie.
    • szeregowy_agent Bo kryzys nadchodzi? 19.04.12, 17:03
      "W związku z pogorszeniem prognoz makroekonomicznych dla Polski na 2012 r. (...) spodziewają się osłabienia konsumpcji prywatnej i wzrostu bezrobocia. Więcej: wyborcza.biz/Gieldy/1,114507,11554378.html
    • mniklasp Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 17:27
      "Często wykonują prace mało prestiżowe" za to Polacy w Anglii wykonuja same prestizowe prace. Prosze bardzo pani dr sama hrabianka polska sama definiuje co jest prestizowe a co nie , sama przyczynia sie do charakteryzowania ludzi.co za glupi narod!
      • nektarist Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 21:44
        Ales ty durny i mało myślący. Cóż mają Polacy pracujący w Londynie wspólnego z Wietnamczykami w Polsce? Autorka ma rację piszac , ze Wietnamczycy wykonują mało prestiżowe prace. Co w tym jest takiego oburzającego? Toż tak własnie jest. Durniu.
    • vinogradoff Azjaci w Niemczech zachowuja sie inaczej. 19.04.12, 17:41
      I tu i tam osiedlaja sie wylacznie w najwiekszych metropoliach gdzie jest najwiecej zyciowych szans a wiec w Polsce Warszawa i pochodne a w Niemczech Berlin, Hamburg, Köln, München, Frankfurt a.Main ( dokladnie identycznie tak samo jak i Zydzi z Rosji przyjmowani w ramach expiacji za Holocaust na prowincjach i niemieckich dziarewniach sie nie osiedlaja), prowadza restauracje, bare z tanim i szybkim jedzeniem, salony masazu tajskiego, gabinety kosmetyczne i hurtownie. Roznica, otoz Niemcy sa bardzo atrakcyjnym dla obcokrajowcow panstwem i Wietnamczycy chca tam sie osiedlac na stale a wiec kupuja lub buduja domy, ksztalca swe dzieci w najlepszych szkolach niemieckich , posylaja na studia i zajmuja powoli ale z tytanicznym wysilkiem i efektywnoscia wysokie pozycje w spoleczenstwie niemieckim. W Niemczech maja opinie doskonale zintegrowanych, szalenie ambitnych, cichych, nieuciazliwych, zdyscyplinowanych i szanujacych lokalne prawa obyczajowe i prawo narodu niemieckiego. POlska moze byc postrzegana jako kraj nieperspektywiczny a wiec maloatrakcyjny.
      • mukazy1988 Re: Azjaci w Niemczech zachowuja sie inaczej. 19.04.12, 17:51
        niech ta ukrainka opinia4 zanim wyjedzie to niech zaplaci za studia, skoro u nas studiowala i na koszt polskich podatnikow.

na Ukrainie bedzie miala raj na ziemi, nieprzekupni milicjanci, pracowici urzednicy, usmiechnieci ludzie, wspaniala demokracja - normalnie raj na ziemi!
        • karex5 Re: Azjaci w Niemczech zachowuja sie inaczej. 19.04.12, 19:24
          .. a skąd wiesz ,że za nasze podatki ( czy aby za twoje - wątpię). Pewnie sama zakończyłaś edukację na gimnazjum - to i żal, i zazdrość.
      • greg0.75 Re: Azjaci w Niemczech zachowuja sie inaczej. 19.04.12, 20:15
        > I tu i tam osiedlaja sie wylacznie w najwiekszych metropoliach gdzie jest najwi
        > ecej zyciowych szans a wiec w Polsce Warszawa i pochodne

Guzik prawda, bo parę rodzin osiedliło się również w mojej rodzinnej wiosce na podbeskidziu...
      • cehaem Re: Azjaci w Niemczech zachowuja sie inaczej. 20.04.12, 07:47
        > ycy chca tam sie osiedlac na stale a wiec kupuja lub buduja domy, ksztalca swe
        > dzieci w najlepszych szkolach niemieckich , posylaja na studia i zajmuja powoli
        > ale z tytanicznym wysilkiem i efektywnoscia wysokie pozycje w spoleczenstwie n
        > iemieckim.

Nie chce byc chamski, ale to kompletne glupoty. Jakiego Azjate znasz, ktory za Odra ma cos do powiedzenia? Emigracja chinska i wietnamska to biedota, ktora dorobic sie moze wlasnego sklepu albo restauracji.
    • paulhandyman Re: opinia4 19.04.12, 18:12
      swiniopas6 napisał:

> Rezunom nigdy w Polsce lekko nie bedzie. Dzieli nas morze przelanej krwi, jeszc
      > ze
      > przeciez zyja niedorzniete dzieci cudem po polskiej, europejskiej stronie ocalo
      > ne.
      > Niech pani doktor wraca do siebie na Dzikie Pola, zapewne zateskni jeszcze za t
      > a miotla
      > w W-wie.

Takimi rasistowskimi i chamskimi wpisami, nawołującymi do nienawiści rasowej interesuje się zazwyczaj prokuratura...

• heimdallr Re: opinia4 19.04.12, 18:28
        Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu. Może niekoniecznie na miejscu ale napisał prawdę. Wystarczy podjechać na granicę polsko-ukraińską i zaraz miłość ci przejdzie.
        • noducks Re: opinia4 19.04.12, 18:35
          "Poza tym w kraju jest lepiej i ciekawiej, gdy mieszkają w nim ludzie różnych narodowości."

co za lewacki belkto. spytajcie sie mieszkancow paryza czy londynu ktore to miasta doswiadczyly masowych zamieszek i plonacych przedmiesci co mysla o multi kulti - multi kulti rowna sie syf, kila, drastyczny wzrost przesteczosci i zwiekszenie wydatkow na socjal.
          • lol76 noducks 19.04.12, 19:12
            @noducks

...a teraz zabierz grzecznie swoje zabawki, idz do swojego pokoju i poloz sie spac.
            • nektarist Re: noducks 19.04.12, 21:40
              A ty lol kim jesteś, tz, jakiej jestes narodowości? Bo chyba nie polskiej.
          • mukazy1988 Re: opinia4 19.04.12, 22:51
            dokladnie, kolego, masz racje. Ktokolwiek byl w paryzu, berlinie czy lundynie i slyszal to islamskie beczenie, baby w szatach jak duchy, wieczne niezadowolenie moslemow, wieczne narzekanie.

A jak ktos nigdy nie opuscil swojej wioski i nic nie widzial to ciezko od niego wymagac aby wiedzial co to jest za syf "multi kulti"
          • wari Re: opinia4 20.04.12, 02:57
            noducks napisał:

> "Poza tym w kraju jest lepiej i ciekawiej, gdy mieszkają w nim ludzie różnych n
            > arodowości."
            >
            > co za lewacki belkto. spytajcie sie mieszkancow paryza czy londynu ktore to mia
            > sta doswiadczyly masowych zamieszek

Pytałem, zdecydowana większość cieszy się w wielokulturowości tych miast. Szczególnie chwalą sobie to ludzie wykształceni, to pozwala poznawać różne kultury bez ruszania się z własnego miasta...restauracje, kulturę, sztukę... Nie wyobrażają sobie życia w takiej monokulturze jak Polska.
    • byly-kadi "Lepiej i ciekawiej"? Watpie ! 19.04.12, 18:40
      "Poza tym w kraju jest lepiej i ciekawiej, gdy mieszkają w nim ludzie różnych narodowości."

A dlaczego? Mieszkam w kraju gdzie 1/3 stanowia imigranci, w miescie gdzie imigranci stanowia ponad polowe populacji i uwazam ze "lepeij i ciekawiej" juz bylo, to znaczy wtedy gdy tychze roznych narodowosci bylo znacznie mniej. Do pewnego stopnia jest moze lepiej i ciekawiej, ale po przekroczeniu pewnego progu wcale tak nie jest. Imigranci, oporni w nauce jezyka, po zalegalizowaniu sie wcale nie probuje sie jezyka uczyc, ani ksztalcic ani przekwalifikowywac tylko po prostu ida na zasilek. Obciazaja tym budzet federalny , stanowy i miejski na kazdym kroku i w dzielnicach, ktore zdominowali jest raczej i gorzej i mniej ciekawe, bo co niby ciekawego w tym ze mozna zarobic w ryja albo w tym, ze 90% kobiet chodzi z zaslonieta twarza?
      Jak imigranci beda w podobnych proporcjach w PL, to sie obudzice ,z reka w nocniku. Wtedy bedzie juz za pozno, drodzy. Na razie sie cieszczie ze macie "gorzej i nudniej" i nie pozwolcie pismakom publikowac takich metnych bzdur.
      • joasia_m Re: "Lepiej i ciekawiej"? Watpie ! 19.04.12, 21:23
        Dlatego, ze to nie jest takie proste. Na zachodzie czesto prowadzano imigrantow nie troszczac sie o ich integracje, jezyk, kulture, to, czy ich 11 dzieci bedzie miec prace etc. Za to, np. w Belgii, dawano im zasilki, obywatelstwo i prawo sprowadzania rodziny, nawet dalekiej. No a teraz sa zdziwieni. Istotnie, powyzej pewnego progu, przy takiej polityce imigracyjnej mamy zasyfione getto gdzie strach wieczorem przejsc ulica. co wiecej, przywilejow takich nie maja np. polscy pracownicy, ale nie sposob ich odebrac - ktos juz na tym robi polityczny intereses. To wszystko nie znaczy jednak ze imigranci jako tacy sa zli. Moze tylko ze powinnismy wreszcie zaczac myslec zanim cos skopiujemy z zachodu, szczegolnie w kontekscie naszej doskonalej gospodarki i nieskiego bezrobocia.
    • dyfly Szkoda 19.04.12, 19:29
      Akurat o Wietnamczykach zlego slowa powiedziec nie mozna w przeciwienstwie np. do takich muzulmanow. Sa pracowici i bezkonfliktowi.
      • wj_2000 Re: Szkoda 19.04.12, 21:07
        Kiedyś pisano, że w klasach, w których jest Wietnamczyk, prawie zawsze jest on (ona) prymusem!!!
        • mukazy1988 Re: Szkoda 19.04.12, 22:54
          swiete slowa, kolego. Po stokroc wole miec za sasiada skosnookiego pracowitego jak mrowka niz wiecznie niezadowolonego moslema agresywnego, sfrustrowanego czekajacego na socjal...

jednej rzeczy nie zapomnijmy: skosnooki nigdy nie wysadzi sie w autobusie pelnym kobiet i dzieci bo mu tak allach kazal.

I dlatego nawet lubie Azjatow
          • wari Re: Szkoda 20.04.12, 03:00
            mukazy1988 napisała:

> swiete slowa, kolego. Po stokroc wole miec za sasiada skosnookiego pracowitego
            > jak mrowka niz wiecznie niezadowolonego moslema agresywnego, sfrustrowanego cze
            > kajacego na socjal...

To pewnie o Polakach.
            • leming666 Re: Szkoda 20.04.12, 11:29
              nie sądzę ale faktycznie istnieje podobieństwo ;)
      • zdzisiek66 Słodcy Wietnamczycy 20.04.12, 10:56
        > Akurat o Wietnamczykach zlego slowa powiedziec nie mozna w przeciwienstwie np.
        > do takich muzulmanow. Sa pracowici i bezkonfliktowi.

Tak, a do tego tanio gotują, budują, sprzedają ubrania i buty.
        Z całą pewnością nie zajmują się żadną nielegalną działalnością, uczciwie płacą podatki i nie mają nic wspólnego z praniem brudnych pieniędzy na milliradowe kwoty.

• augenthaler Re: Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 19:41
      Szkoda. Lubilem wietnamski ryz z warzywami.
    • admjb Młodzi Wietnamczycy są ogromnie ambitni 19.04.12, 19:41
      i zmotywowani, zachodzą wysoko i w tym ich wspierają starsi całą rodziną,
      w taki sposób rzeczywiście mogą do czegoś dojść jak Niemcy itp.
      Obserwuję mieszkające w moim bloku kilka ich rodzin,
      podzielam opinię z Niemiec o której napisał Vinogradoff,
      a że 45-letni Wietnamczyk nie chce się przekwalifikowywać ?
      Łatwiej mu wrócić na stare i brudne ale swoje sentymentalne śmiecie,
      a co ty takie luksusy ja Miami?
      • tazuka11 Re: Młodzi Wietnamczycy są ogromnie ambitni 19.04.12, 20:12
        Witam. Czy kto mógłby mi pomóc? Zastanawiam się czy ten artykuł nadaje się na prasówkę z WOSU, którą muszę na jutro przygotować. Chodzi o to, że nasza nauczycielka jest strasznie wymagająca pod tym względem i często jest tak, że gdy przedstawiamy jakis artykuł twierdzi, że nie ma on związku z wosem. Dlatego jestem już ogłupiała. Zadaje do tego mnóstwo pytań, np. jaki problem (oczywiscie chodzi o wos) porusza ten artykuł, pewnie zapyta dlaczego oni wyjeżdżają, a dlaczego w ogóle przyjechali... Nie wiem o co może zapytać i to jest w tym najgorsze, bo czasem jak wyskoczy z pytaniem to człowieka zatyka. Dlatego proszę, bo widzę że dużo osób się tu udziela.. czy ktos mógłby sklecic jakies podsumowanie czy cos podobnego, ktore mogloby mi sie przydać na lekcję? Byłabym bardzo wdzięczna.
        • dar61 Młodzi redaktorzy są ogromnie niedożywieni ryżem 20.04.12, 00:25
          Zacznijże, {Tazuko11}, od definicji 'gastarbeiter'.
          Artykuł jest i hurraoptymistyczny, o {Tazuka11}, jak i alarmistyczny.
          Lepszy materiał do analiz na WOS miał[a]by {T.} z samych komentarzy - bo można wysnuć z nich wnioski o ksenofobii rodaków i rodaczek naszych, jak i z innych kilku wpisów nadzieję na nadal typową dla Rzeczypospolitej Polskiej tolerancję dla gości w Polsce.
          Każdy wniosek jest możliwy, każdy z tak wycinkowego obrazu można wysnuć - to tylko od samego/ samej {T.} zależy.
          Na miejscu {T.} to ja bym jednak sam poszedł do tej budki czy straganu i z pracującym tam naszym gościem porozmawiał, nawet na migi - i sobie sam opinię wyrobił o nim, o jego w Polsce problemach. Ja tak uczyniłem kiedyś z młodocianym Ormianinem. Długośmy gadali, świetnie znał polskie narzecze - bo tu się urodził, jak tysiące jego rodaków od tysiąca lat.

Bo choć prasa to potęga 4. władzy, ale jeden artykuł wiosny nie czyni.

• mama_myszkina Pracowici imigranci z Dalekiego Wschodu 19.04.12, 20:34
      to przeciwwaga dla imigrantów z Bliskiego Wschodu, którzy nie cieszą się niestety zbyt dobrą opinią jeśli chodzi o zapał do pracy.

To widać, mieszkałam w UK i w Norwegii. Widać gołym okiem, kto pracuje a kto wystaje po bramach całe dnie.

Oby Chińczyków i Witnamczyków przyjeżdżało jak najwiecej. To niekonfliktowi i bardzo pracowici ludzie, którzy nie wyciągają ręki po zasiłki i zasilają budżet podatkami. Taką mają opinię na Zachodzie i to jest prawda.

• janq43 Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 20:50
      "Poza tym w kraju jest lepiej i ciekawiej, gdy mieszkają w nim ludzie różnych narodowości"-z tym bym polemizował!

• shoovar.ek Re: Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 00:53
        jak kto uważa. Według mnie dużo ciekawiej jest kiedy ludzie o innym tle kulturowym wprowadzają jakiś pozytywny ferment do tego monoetnicznego kraju. I wcale Wietnamczycy nie są taką zamkniętą społecznością, przy bliższym kontakcie są bardzo otwarci. Wiem, bo znam dwie dziewczyny z tego kraju.
    • szyfrant.zielonka Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 23:10
      Szkoda że wyjeżdżają. Od lipca będziemy mieli do zagospodarowania cztery piękne, nowoczesne targowiska, i to w bardzo dobrych lokalizacjach.
      Mam nadzieję że chociaż Chińczycy się tym zajmą, bo szkoda żeby w ruine popadły...
    • criss22 Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 23:41
      Kryzys to europejska choroba umysłowa!!
      A jeśli chodzi o Wietnamczyków to szkoda ich, bardzo spokojny, przedsiębiorczy, uśmiechnięty,ale i bardzo dumny naród.. No cóż, ale mimo to w Polsce skoro są traktowani jak "zagrożenie" to nie dziw bierze że chcą wracać, bądź co bądź do kraju gdzie człowiek jest mało ważnym podmiotem.... Z drugiej jednak strony w polskich urzędach każdy, nawet polak jest dla urzędasa nieistotnym podmiotem
    • swiatloniesien666 Mała Azja nas opuszcza 19.04.12, 23:55
      stara prawda...: "szczury zawsze pierwsze opuszczaja tonacy statek"
    • lisa2 Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 00:23
      Z Bogiem!
    • glemp1 Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 00:24
      Nie mam nic do Wietnamczyków. To spokojni, pracowici, niezwykle twardzi ludzie. Wielka szkoda, że wyjeżdżają. Oby na ich miejsce nie przyjechali fanatycy muzułmańscy...
    • sowa_46 Re: Mała Azja nas opuszcza 20.04.12, 04:07
      Największym zagrożeniem dla Polski jest jego rząd, żadna banda mu nie dorówna, nie ma konkurencji nawet w Europie, na pohybel rządowym sqrwysynom!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka