1jerzy1 11.05.12, 12:17 A pamiętacie w ub. roku sprawę unieważnień arkuszy z chemii w Ostrowcu Św.? Nikt nie wierzył, a wręcz oburzano się, jak to możliwe, aby 53 maturzystów miało takie same odpowiedzi. Teraz już wiadomo, jak to było możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mapokl Łapanie sprawców 11.05.12, 12:59 Szkołom nie opłaca się łapać ściągających. Nie dość, ze dzięki ściąganiu mają lepsze wyniki, a to się przekłada na pozycję szkoły to jeszcze gdy taka sprawa wychodzi na jaw, szkoła ma negatywną opinię. Z punktu widzenia szkoły lepiej udawać, że się nie widzi, bo statystyki nam rosną. Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Wykrywacz komórek 11.05.12, 13:08 A taki proceder bardzo łatwo ukrócić. Wystarczy wyposażyć komisje w wykrywacze komórek i sprawa z głowy. Przed egzaminem ogłaszamy, że wszystkie komórki należy wyłączyć lub oddać do depozytu a w trakcie egzaminu wyrzucamy wszystkich, którym włączy się komórka. W końcu, żeby to działało to komórka musi się zalogować a to łatwo wykryć. Od swojego studenta dowiedziałem się, że taki wykrywać swojego własnego wyrobu stosuje jeden z wykładowców Elektroniki na którejś z politechnik. Swoją drogą to co powyżej wysłałem kilka dni temu do "listydoredakcji@gazeta.pl" ale tych listów chyba nikt nie czyta... Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 errata 11.05.12, 13:09 miałem napisać: "listydogazety@gazeta.pl", ech... Odpowiedz Link Zgłoś
mapokl Re: Wykrywacz komórek 11.05.12, 17:17 Nie wiem. Konstrukcja urządzenia zakłócającego konkretne częstotliwości nie jest skomplikowana. Wykrywacz to rzecz ciut trudniejsza. Problem jest w tym, że szkołom nie opłaca się wykrywać oszustw, a nie na tym, że jest to trudne lub niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
red.satzujinken Re: Wykrywacz komórek 15.05.12, 13:48 Nie trzeb żadnych urządzeń konstruować, długopis z wykrywaczem produkcji PRC w polskim internecie 50zł., w Chinach cena hurtowa 2,99 USD można paczką zamawiać on-line, moim zdaniem jeżeli ktoś wierzy, że nauczyciele o tym nie wiedzą to jest bardzo naiwny. Odpowiedz Link Zgłoś
adamp_314 Re: Wykrywacz komórek 31.05.12, 10:34 Dzięki, że mi to nie przyszło do głowy - w Googlach pełno jest wykrywaczy telefonów komórkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
porarelaksu Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 11.05.12, 13:10 Skąd gnojki mają taką kasę? Jeżeli od rodziców, to mama czy tata spokojnie mogą odpowiedzieć przed prokuratorem dlaczego finansowali przestępstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginalnystahustah Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 11.05.12, 14:31 To - moi drodzy państwo - jest właśnie ta słynna polska chrześcijańska uczciwość. Wszyscyśmy w końcu Polacy-katolicy, taaaaacy uczciwi. A jak nie, to przecież się wyspowiadać można i konto czyściutkie. Co to za kraj podupcony, w którym elementarną uczciwość uważa się za frajerstwo, a takie osobniki później nami rządzą... Syf. Trza znów spadać, nie trza było wracać... Odpowiedz Link Zgłoś
szatanskipomiot Re: Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 12.05.12, 06:09 Dokladnie: uczciwa osoba to frajer a cwaniak jest super bo sobie radzi. Tyle, ze pozniej taki cwaniak wysoko zachodzi i decyduje o losie innych, i wtedy podnosi sie placz, ze rzadza nami cwaniacy ktorzy chca sie tylko nachapac przy korycie. Odpowiedz Link Zgłoś
red.satzujinken Re: Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 15.05.12, 13:53 Ryba psuje się od głowy, takie przestępstwo jest banalnie proste w wykryciu ale policjantów nikt nie nagradza za wyniki ani inicjatywę, wręcz przeciwnie obowiązuje zasada siedź cicho i nie wychylaj się, najlepszy mierny, bierny ale wierny ..., jeżeli nie naprawimy sposobu pracy organów ścigania, nie rozgonimy sitwy i kumoterstwa w wymiarze sprawiedliwości to prędzej czy później państwo upadnie, bop nikt już nie będzie stać na straży prawa, to nie ideologiczny banał tylko realne zagrożenie, tak samo realne dla prawicowego PiS-owca jak dla lewicowego "palikociarza", politycy skończyli dobre szkoły w poprzednim systemie więc o tym wiedzą, ale po co maja się tym zajmować, żeby wyszły ich własne brudy? Złodziejstwo jest powszechne, podobne we wszystkich partiach, więc jak złodziej ma pilnować żeby policja dobrze pracowała ??? Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiekherbatnik Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 11.05.12, 16:18 Precedens znany od zeszłego roku? HAHAHAHA Może wam. Mi znany z 2006. (nie skorzystałam bo to lamerstwo) Pozdrawiam z POMORSKIEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusiapobuleczki Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 11.05.12, 17:43 Dodatkowo sprawę ułatwia fakt, ze komisja ma siedzieć na czterech literach i nie może przejść się po sali. Odpowiedz Link Zgłoś
woosterxxx Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 12.05.12, 00:59 No to wychodzi na to, że gdybym kupił taką pluskwę, to mniej by mnie to wyszło niż opłacenie sobie korków z chemii, biologii i fizyki. W sumie dałbym 3k, to naprawdę nie jest dużo za 3 dobrze zdane matury. Potem dostają się tacy, a ci, którzy uczciwie zdaliby z wystarczającym wynikiem muszą wybierać jakieś gorsze kierunki, bo miejsca zajmują im oszuści. Pozdrawiam ten kraj. Przecież jest na to prosty sposób. Niech nie szkoła będzie odpowiedzialna za urządzenia zakłócające, tylko CKE. Wtedy szkoły nie miałyby nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
kosztorysik Strach ma wielkie oczy! 12.05.12, 08:02 ...bo tak naprawdę, matura wcale nie jest trudna. Tylko ta presja psychiczna, świadomość jej ważności - rodzi takie a nie inne działania. Ale to wiemy dopiero... PO JEJ ZDANIU! Odpowiedz Link Zgłoś
ferdek2012 Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 12.05.12, 10:30 System przyjmie tych "maturzystów". Na nas nie ma siły,kombinatorstwo mamy w genach. Odwoływanie się do uczciwości rzetelności, to dobre w renomowanych uczelniach angielskich i amerykańskich. Taki "maturzysta" dzięki gotówce rodziców i znajomościom będzie kontynuował kombinowanie na stanowiskach w polskiej gospodarce, polityce. Będzie głosicielem sprawiedliwości uczciwości. Nauczy się żyć kosztem innych. Odpowiedz Link Zgłoś
thimburd Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 13.05.12, 01:36 Phew, takie procedery są znane. Znajoma w ten sposób pracowała w Łodzi - siedziała w samochodzie i podpowiadała zdającym - żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
billyboy1943 Małpie testy!! 14.05.12, 13:04 to rezultat idiotycznej polityki oświatowej!!! ja zdawałem maturę 52 lata temu-nie było testów -pisemne WYPRACOWANIA owszem - ale nie jakieś bzdurne -KLUCZE- podstawa to był egzamin USTNY!!a wtedy wychodzi na jaw co delikwent UMIE!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
red.satzujinken Re: Małpie testy!! 15.05.12, 13:40 Zgadzam się w 100% tylko żeby to się zmieniło trzeba by przyznać, że mgr za tzw. "komuny" był więcej wart niż teraźniejszy dr, czyli zacząć w szkołach uczyć zamiast sprzedawać dyplomy, edukacja gnije tak samo jak wymiar sprawiedliwości, ale cóż głupim społeczeństwem łatwiej się rządzi, pod płaszczykiem reformy edukacji, niwelacji stresu, wprowadzania "użytecznych treści" zamiast "encyklopedycznych", robi się, tylko jedno, uczy coraz mniej i coraz mniej wymaga, tzw. "pokolenie Y" to w porównaniu z 40-50 latkami w zasadzie kulturowi analfabeci. Zapomniano, że edukacja to trening umysłu a nie przygotowanie zawodowe, jak się czyta pożal się ... profesorów wypisujących androny o tym, ze nasza wiedza przenosi się "na dysk zewnętrzny internetu" to się nóż w kieszeni otwiera ... Odpowiedz Link Zgłoś
red.satzujinken Matura przez telefon. Pluskwa i słuchasz 15.05.12, 13:45 Zagłuszarka częstotliwości GSM, 4 zakresowa, całkowicie wystarczy żeby rozwiązać problem, cena - miesięczne zaopatrzenie szkoły w papier toaletowy, nikt mi nie wciśnie, że nauczyciele nie potrafią tego znaleźć w internecie, ale sądzę, że trzeba zapytać "komu to służy" czyli kto na tym zarabia, no kto te zadania rozwiązuje, czy przypadkiem nie ci sami którzy mają pilnować uczniów więc dlatego nie kupują tych zagłuszarek, jakie to proste ... dobre pomysły są najbardziej banalne, co jest nielegalne jest bardziej opłacalne ... Przecież to jest zorganizowana grupa przestępcza, a gdzie policja ??? Odpowiedz Link Zgłoś