Dodaj do ulubionych

Szedł grzech przez wieś

13.05.12, 15:17
Imiona i nazwiska mieszkańców wsi zostały zmienione na prośbę.
A dlaczego? Skro mają odwagę niszczyć życie rodzinie, brac udział w małych linczykach? A juz w ogólnopolskiej gazecie ciężko się przyznać do swoich poglądów?
Obserwuj wątek
    • eryk2 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:21
      Wyrazy współczucia dla rodziny zagrożonej linczem za powiedzenie prawdy o zbrodniach miejscowego namiestnika Boga na ziemi...
      • saj-gon-ki [...] 13.05.12, 18:03
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • saj-gon-ki skasowały mnie pedały 15.05.12, 00:13
          a ja chciałem tylko grzecznie obronić Polskę
          przed watykańskim najeźdźcą.
        • komcionauta Proces się nie rozpoczął, a GW już wie - pedofil 17.05.12, 18:42
          To taka nowoczesna forma domniemania niewinności
      • sure Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 18:49
        najgorsze jest to ze za kare kleryka wyślą na "sexturystyke" do jakiegoś afrykanskiego kraju z fajną drewnianą plebanią, gdzie będzie mógł sobie do woli używać i nikt skargi zgłaszać nie będzie a skandale ucichną.
        • asperamanka Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 22:19
          Skargi tam nikt może i nie będzie zgłaszac, ale księżulo też nie będzie miał gdzie się poskarżyc, gdy dla odmiany przyjdzie do niego jakiś miejscowy z dużym interesem i powie mu: dziś robimy odwrotnie, ty dajesz ;-)
          • sure Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 23:33
            W ramach "moralnego zadośćuczynienia" :)
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11342994.html
            pzdr
          • erin32 Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 09:57
            I to by była najlepsza kara dla katabasa, który nie umie żądzy poskromić.
        • wpx4 Patryk trzymaj się chłopie !!! Jesteś b.odważny! 14.05.12, 11:06
          Tak właśnie będzie. Może tylko nie w Afryce ale gdzieś na wsi k. Biłgoraja czy innego Raducza.
          Patryk wiem że to bardzo trudno mówić, ale NIE PODDAWAJ SIĘ ! Będę się za Ciebie i za Twoją rodzinę modlił. Nie przestawaj wierzyć w Boga. Bo x. Sławkowi duszę zniszczył szatan.
          x.Sławek nie spodziewał się że trafi na takiego Gościa jak Ty. Wszyscy jedli mu z ręki. Jest cwany i przebiegły. Ale to wałśnie Ty dałeś mu radę! Bicz Boży na przestępcę w koloratce!
          Gratuluję też TWOIM RODZICOM. Mądrzy ludzie, z charakterem! Takie podejście nie zdarza się często, szczególnie w małej wsi!
          Najlepiej WYPROWADŹ SIĘ z tamtąd jak najszybciej. Ludzie ochłoną, będzie wyrok (sędzia chyba się nie przestraszy...), Twoim Rodzicom za jakiś czas powinni dać spokój. Ale możliwe że będą musieli sprzedać gospodarkę i się wyprowadzić.
          Życzę WAM DUŻO SIŁY, nie mam wiele pieniędzy, ale chętnie bym Wam pomógł. Są dobrzy ludzie na tym świecie. Nigdy nie przestawaj w to wierzyć.
          Po wygranym procesie co mam nadzieję nastąpi idź po odszkodowanie do kurii. Powinni zapłacić za swojego gnojowtego przedstawiciela.
          NIE PODDAWAJ SIĘ ! LUDZIE SĄ Z TOBĄ!!!
      • watashi79 [...] 13.05.12, 22:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • dorrie Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 10:47
        Fajna sygnaturka..
        • eryk2 Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 11:18
          dorrie napisała:

> Fajna sygnaturka..

Dzięki!
          Pozdrawiam
    • ptak57 Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:35
      Gdzie jest Dziwisz, taki łasy na pojednanie ? Gdzie są kardynałowie, gdzie episkopat ? Znowu zamiotą pod dywan i wyjdzie że to fałszywe pomówienie, mało tego, skażą kogoś na wsi za obrazę uczuć wszak pomawianie księdza - osoby świętej - to pomówienie. Posłowie, do roboty, zmienić kodeks karny by takich obrażających skazywać na nie mniej niż 8 lat!!!!!!! Polskie przekleństwo - kler kościoła katolickiego !
    • el_bigos Można by dawno się rozliczyć z czarnymi 13.05.12, 15:39
      i ich zboczeniami gdyby nie ciemnota i zacofanie na wsiach.
      • sloninaa Re: Można by dawno się rozliczyć z czarnymi 13.05.12, 15:53
        straszne są te wypowiedzi! Takie totalne zacofanie i bezgraniczne zaufanie do księdza... mnie to przerasta <załamka>
        • krzych.korab Spowiadają się z grzechów i nie podskoczą księdzu 13.05.12, 16:16
          Spowiedź to bicz na wiernych.
          • warczyslaw Re: Spowiadają się z grzechów i nie podskoczą ksi 13.05.12, 19:55
            "Zapytałam go kiedyś, dlaczego przesiaduje pod cmentarzem, a on mi bezczelnie odpowiedział, że lubi rozmawiać z duchami. Kto normalny tak się zwraca do starszych?"

No, co za bezczeluch!, nienormalny
        • warczyslaw Re: Można by dawno się rozliczyć z czarnymi 13.05.12, 19:47
          "Syn zrozumiał, że bez proszków na uspokojenie żyć nie może, a tym bardziej zasnąć. Mówi, że gdyby wiedział, że ogniem straszyć jego rodzinę będą, nie rozpalałby afery, a parafia i proboszcz żyliby jak dawniej."

Chrześcijany, pierniczone. Pewnie zasmakowali w rozkoszach członkowstwa w bractwie parafialnym.
          • marl57 Re: Można by dawno się rozliczyć z czarnymi 14.05.12, 00:28
            Proboszcz płacił mu za pomoc - tak jak płacił innym ministrantom - snickersami ?
            więc to był po prostu "krecik po kapłańsku"
      • talbor73 Re: Można by dawno się rozliczyć z czarnymi 13.05.12, 15:59
        jakby w miastach nie było takich rzeczy
        • enfitta Re: Można by dawno się rozliczyć z czarnymi 13.05.12, 16:28
          W miastach nie ma takiego społecznego ostracyzmu jak na wsiach.
          • allegropajew Re: Można by dawno się rozliczyć z czarnymi 13.05.12, 17:02
            W DUŻYCH miastach. W miasteczkach poniżej 10 tys. już tak różowo nie jest.

Gościula
    • pawel949 Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:46
      Artykuł tak jest napisany, żeby nie było wątpliwości co do winy księdza. Wszechwiedzacy dziennikarz czy wyrok wydaje redakcja? Nie jest prawdopodobne, że zarzuty są nieprawdziwe?
      • bodo9 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:03
        Jest prawdopodobne, że zarzuty są nieprawdziwe, ale przytocz zdanie z artykułu, które to
        kwestionuje, lub chocby słowo. Natomiast ciemnogrodzianie ze wsi wyrok już
        wydali i nie mają wątpliwości, a może Tyś jednym z nich.
      • grundol1 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:28
        Artykuł tak jest napisany, żeby nie było wątpliwości co do winy księdza

Bzdura.
      • zabamala Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:33
        to akurat jest bardzo proste do udowodnienia, takiego gościa jak bohater artykułu przesłuchuje się wraz z psychologiem. Są specjalne testy, pytania które maja na celu wykazanie prawdy. Uwierz mi, ze gośc nie mógłby konfabułować bo to wyszłoby na jaw bardzo szybko. Jeśli nie ma dowodów, a w takich sprawach trudno o dowody sa sposoby na to, żeby dowiedziec się czy gość kłamie czy nie.
        • swierszcz82 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:40
          zabamala napisała:

> to akurat jest bardzo proste do udowodnienia, takiego gościa jak bohater artyku
          > łu przesłuchuje się wraz z psychologiem. Są specjalne testy, pytania które maja
          > na celu wykazanie prawdy. Uwierz mi, ze gośc nie mógłby konfabułować bo to wys
          > złoby na jaw bardzo szybko. Jeśli nie ma dowodów, a w takich sprawach trudno o
          > dowody sa sposoby na to, żeby dowiedziec się czy gość kłamie czy nie.

Testy takie jak u Barvika ?
          Najpierw poczytalny, potem niepoczytalny, później znowu poczytalny ?
          Buhaha śmiech na sali z tymi psychologicznymi testami.
          • hooligan1414 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:43
            otoz to - powszechnym jest, we w jednej sprawie sadowej dwoch roznych bieglych psychologow "z papierami" wydaje skrajnie rozne orzeczenia - co z tym fantem zrobic, skoro z punktu wiedzenia prawa obaj maja racje?
            • warczyslaw Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 20:23
              Test psychologiczny nie stanowi w sądzie żadnego dowodu prawdziwości zeznań.
              • yenna_m Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 08:41
                testy nie
                ale opinia biegłego psychologa i psychiatry a i owszem
          • jean_zatapathique Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 18:37
            A przeczytałeś cały artykuł czy to dla Ciebie zbyt trudne? Jest napisane, iż to prokuratura określiła, że w tym przypadku prawdopodobieństwo popełnienia przestępstwa przez księdza jest wysokie, dlatego zastosowano areszt. Przemawia za tym też materiał dowodowy w postaci nagrania rozmowy z księdzem. Widocznie coś na tym nagraniu wskazywało na winę księdza. Oczywiście, nic nie jest przesądzone ale wobec tych informacji obwinianie poszkodowanego ministranta jest, delikatnie mówiąc, nie na miejscu.
        • warczyslaw Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 20:21
          Za proste to by było gdyby w sądach prawdomówność świadków ustalali psychologowie.
      • kurzyrozumek Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 18:20
        Ciekawi mnie co zrobiłł gdyby to twojego syna, albo wnuka ktoś molestował.
        Gdyby to był twój sąsiad to byś poleciał do prokuratury ciągnąc smugę kurzu za sobą. Gdyby to był ksiądz zacząłbyś się zastanawiać, czy warto świętojebliwą osobę po prokuratorach włuczyć?
        Wszyscy są równi w tym względzie, Pan Bóg jeśli istnieje każe traktować wszystkich równo za ich występki, a nie nadstawiać drugi policzek tylko dlatego że to ksiądz zachowujący się niegodnie kapłaństwa. Ludzie we Szczukach zostali otumanieni przez Szatana w swoim amoku i zachowaniu.
      • sir_fred Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 19:20
        Nie.
    • cezar85 dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świetnie 13.05.12, 15:46
      wprowadzenie celibatu przez kościół,samo w sobie jest potwierdzeniem orientacji seksualnej kandydatów na "pracowników" kościoła,którą oficjalnie potępiają
      • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 15:50
        głupiś i tyle; gdyby celibat był przyczyną wtedy nie było przypadków molestowania wśród ludzi żyjących w małżeństwie a przecież te przypadki stanowią zdecydowaną większość
        • talbor73 Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 15:58
          to tyś głupi, w małżeństwach proporcjonalnie jest mniej pedofili niż wśród kleru, a sprawcami głównie są nie ojcowie ale konkubenci, wujkowie itd.
          • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:13
            skąd masz takie dane? bo wg znanych mi danych ponad 99% pedofilii nie ma związku z kościołem; poczytaj sobie o statystyce pedofilów np. tutaj:

www.okiem.pl/cnota/sex/pedofilia.htm
            (na stronie są informacje o źródłach)

ze statystyk wynika, że wśród księży katolickich odsetek pedofilii to 0,2-1,7% podczas gdy wśród duchownych protestanckich oraz rabinów ten odsetek to 2,0-3,0% (jeszcze gorzej jest wśród nauczycieli wf: 3,0-12,0%)

masz jakieś inne wiarygodne dane czy tylko patrzysz w sufit i wszystko wiesz
            • enfitta Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:32
              takie źródło to sobie można wsadzić...
              • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:40
                jakieś konkretne zastrzeżenia? jeśli tak to do którego z podanych źródeł bo jest ich tam więcej niż dwadzieścia?
                • delivered Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:48
                  źródło jest po prostu nieobiektywne. Oskarżony nie powinien być sędzią w swojej sprawie. Poszukaj bardziej obiektywnych źródeł.
                  • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:59
                    ja znalazłem takie, masz lepsze to podaj
                    • delivered Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 17:10
                      Podałem poniżej.
            • delivered Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:47
              Weź człowieku mnie nie rozmieszaj. Bezwstydna katolicka propaganda. Liczba pedofilii w Kościele katolickim oscyluje wokół 5% tymczasem w normalnym społeczeństwie liczbe pedofili liczy się w promilach. Oto wiarygodne dane z USA. Badania przeprowadzili śledczy wytypowani przez Kościół katolicki. Po prostu wpisz sobie w googlach: "The Nature and Scope of the Problem
              of Sexual Abuse of Minors by Catholic Priests and Deacons in the United States
              "
              Jesli nie znasz angielskiego zastosuj google translator. Powodzenia.
              • pis-dryk Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 17:35
                mysle, ze jednak ten odsetek pedofili i zwyklych zboczencow (chodzi mi o zoofilie i inne niedopuszczalne wypaczenia seksualne) jest wyzszy. i, zeby nie bylo, w zadnym razie nie uwazam, ze homoseksualizm sie w tym zawiera!

wypowiedzi mieszkancow wsi, a w szczegolnosci ostatniego pana - po prostu masakryczny zascianek i widoczny jednoznaczny wplyw kleru i rydzyka. wstyd! polacy smieja sie z rosjan, a sami hoduja sobie takich indolentow na wlasnym poletku. brak slow
              • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 17:53
                to rozumiem, podałeś konkretne dane

z tych danych wynika, że na ok 110 tyś księży (lata 1950-2002) zarzuty przedstawiono 4,392 księżom (4%); z tych 4,392 księży dochodzenie zostało przeprowadzone w stosunku do 1021 księży (pozostali księża zmarli); w stosunku do 384 skierowano sprawę do sądu; skazano 252;

zakładając, że dla księży, którzy zmarli przed dochodzeniem proporcje były podobne wychodzi, że na ok. 110 tyś księży pracujących w USA w latach 1950-2002, winnych nadużyć seksualnych w stosunku do nieletnich (do 18 roku życia) było ok 1100 czyli mniej więcej 1%

a więc źródła, które podałeś są zgodne z tym co podaję źródła, które ja zacytowałem
                • enukleo Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 20:48
                  Wyliczając proporcje skazanych wynosi ona 63% - więc jest to bardzo duży odsetek ...
                  A 63% z 3371 to jest około 2124. Plus tych 252 daje nam 2376.
                  I niestety twoje wyliczenia się nie zgadzają ...
                  I to są tylko te sprawy, które ujrzały światło dzienne, a ile jest takich które go nigdy nie zobaczą ..
                  • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 20:58
                    Skąd masz takie dane? Bo na pewno nie z dokumentu, który podał delivered i do którego ja się odnoszę.
                    • forsch Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 22:11
                      Zaden normalny, zdowy facet nie idzie przeciez dzisiaj na ksiedza! To przeciez normalne, ze w KK az roi sie od pedofilow i pedalow. I naprawde nie ma co sie tak gimnastykowac i probowac udawadniac, ze jest inaczej bo nie jest! Wystaczy tylko logicznie pomyslec i juz wiadomo jaki rodzaj "mezczyzny?" pcha sie na ksiedza.
                      • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 14.05.12, 06:26
                        Statystyki pokazują, że odsetek nauczycieli wf, którzy dopuścili się molestowania uczniów wynosi nawet 12% czyli kilkukrotnie więcej niż wśród księży; czy z tego wyciągniesz wniosek, że nauczycielem wf zostają wyłącznie ludzie o chorych skłonnościach?
                        w podobnych przypadkach (obojętnie czy dotyczą księży, nauczycieli, ojców) tzw. logiczne myślenie nie zdaje egzaminu bo każdy przypadek nadużycia jest nagłaśniany a normalne zachowanie jest przemilczane; np. w Polsce tylko 1/3 sprawców nadużyć o charakterze seksualnym w stosunku do dzieci to osoby z zaburzeniami psychicznymi, większość (2/3) to osoby u których nie stwierdzono żadnych zaburzeń
                        • asraz Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 15.05.12, 11:02
                          Statystykę dotyczącą molestowania rozbij o kant własnej dupy.
                          Każdy przypadek molestowania przez nauczyciela wf jest ujawniany.
                          Molestowanie przez księdza jest bardzo rzadko ujawniane, szczególnie na wsi.
                          Księżom należy obcinać jajka i będzie spokój.
              • zigzaur Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 19:17
                W cerkwi prawosławnej jest obowiązek, aby młody ksiądz był żonaty. To jest stara i doświadczona organizacja religijna.
                • eeela Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 19:32
                  Cerkiew prawosławna jest tak samo stara jak kościół katolicki (nie wiem nawet za bardzo, jak miałoby się to liczyć, bo obydwie organizacje wywodzą się z tego samego źródła). Niemniej zgadzam się, że instytucja celibatu jest wyjąykowo durna i powoduje w życiu ludzi wiele niepotrzebnych dramatów.
                  • pandada Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 20:22
                    ale starszą od celibatu jest ewangewliczna instytucja "męża jednej żony", którą kontynuuje prawosławie.
                • marzyciel45 Dlatego kk ma majątek i jest potęgą względem 13.05.12, 19:52
                  polityków, podczas gdy kościól prawosławny wisi u klamki Kremla.
                • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 21:46
                  bzdury wypisujesz; jeżeli prawosławny duchowny chce się ożenić musi to zrobić przed święceniami, po święceniach już nie może; celibat obowiązuje mnichów a tym samym biskupów (są wybierani spośród mnichów)
                  • komercyjny02 A jak się chce robic kariere w rosyjskiej Cerkwi 14.05.12, 08:17
                    Poprzedni metropolita Moskwy i Całej Rusi, imieniem Aleksy, wręcz musiał oddalić swą - poślubioną przed kapłaństwem - żonę, by móc pójść wyżej w prawosławnej hierarchii.

PS A tak w ogóle, to nie jestem pewien, czy cerkiew idąca całkowicie na pasku państwa (owszem, w zamian za materialne przywileje) - to taki ideał, do którego warto dążyć...
        • cezar85 Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:19
          zdecydowanie więcej... to jest ludzi,którzy czytają ze zrozumieniem a pomimo to nie obrażają
          • fletniapana Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:42
            jeżeli chodzi Ci o "głupiś i tyle" było to tylko nawiązanie do komentowanej wypowiedzi
            • cezar85 Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:48
              nie.miałem na myśli molestowanie o którym nie pisałem
      • wyciety Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 16:06
        Ach,zapomialem o linku: www.youtube.com/watch?v=O0euoiQv4pI
      • bez_alternatywy celibat wprowadzli zboki watykańskie 13.05.12, 16:06
        nie ważny czyj tyłek aby do przodu
      • warczyslaw Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 13.05.12, 20:12
        "Kobieta z sąsiedniej wsi dopadła mnie przed sklepem i zwyzywała od sku...synów. Później zadzwoniła na komendę i zmyśliła, że ją nazwałem kurwą."

Głupota? Raczej niezłe cwaniactwo i gnidowatość.
      • nollet Re: dzięki głupocie ludzkiej kościół ma się świet 14.05.12, 16:53
        cezar85 napisał:

> wprowadzenie celibatu przez kościół,samo w sobie jest potwierdzeniem orientacji
        > seksualnej kandydatów na "pracowników" kościoła,którą oficjalnie potępiają
        Pewnie jesteś absolwentem szkoły specjalnej? Co celibat ma wspolnego z pedofilią? Albo co wspólnego z pederastią? Celibat to bezżeństwo, zakaz zawierania małżeństw i nic wiecej. Nie jest łamaniem ich prawa posiadanie nawet dziesięciu kochanek. Z powodu zakazu małżeństwa, hetero nie staje się pedofilem, ani pederastą. Jak masz sęki z uwiedzeniem kobiety zabierasz sie za chłopa? Zabierasz sie za dziecko? Walnij się w czoło!
    • hooligan1414 Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 15:47
      niszczenie zycia, grozby spalenia - polski katolicyzm powiatowy w czystej postaci. Ciekawe, na podstawie czego wszyscy oni recza za ksiedza, ze niewinny (jakkolwiek wina nie jest przesadzona), jednak oni wiedza swoje. "stracilismy ojca" - jakbym slyszal sieroty po Stalinie 59 lat temu. A najlepsza ta baba, co to mowi, ze ksiadz moglby wybrac nardziej przystojnych - chlopaki z Monty Pythona sie chowaja
      • wykidajlo2 Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 16:08
        Dzięki temu wsiowemu katolicyzmowi panuje na wsiach jakiś porządek. A ci którym się nie podoba niech wypadają do miejskich slumsów. Tam będzie im zapewne lepiej. Dla jasności - od 50 lat jestem bezbożnikiem.
        • hooligan1414 Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 16:12
          dla jasnosci - moze rozwiniesz definicje tego porzadku? zasadniczo chocby policyjne statystyki tego nie potwierdzaja. Hehe - za pare dni niewinnym ludziom splonie chalupa, za sprawa "wielbicieli porzadku"
        • delivered Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 16:14
          No właśnie tacy ja ty są najgorsi. Nie wierzą ale uważają, że katolicyzm to idealny system etyczny pomimo krzywd jakie czyni. Niedouczeni zakłamani hipokryci.
        • leonzawodowiec528 Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 16:18
          Musisz mieć czysto stalinowską mentalność, jeśli terror nazywasz porządkiem

@wykidajlo2 napisał:

> Dzięki temu wsiowemu katolicyzmowi panuje na wsiach jakiś porządek. A ci którym
          > się nie podoba niech wypadają do miejskich slumsów. Tam będzie im zapewne lepi
          > ej. Dla jasności - od 50 lat jestem bezbożnikiem.
        • xdt Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 16:56
          Moim zdaniem Ty nie jesteś bezbożnikiem , ty jesteś durniem. I to takim pełną gębą.
          • wpx4 Po co obrażasz innego ??? 14.05.12, 11:20
            xdt napisał:

> Moim zdaniem Ty nie jesteś bezbożnikiem , ty jesteś durniem. I to takim pełną g
            > ębą.

Człowieku, po co obrażasz innego. W obliczu takiej tragedii tego biednego chłopaka i innych którzy padli ofiarą zła.
            Powiedz coś konstruktywnego, a nie kłócisz się bez sensu.
            Chłopakowi trzeba pomóc. Wesprzeć Go i dodać mu siły.

Patryk NIE ŁAM SIĘ, głowa do góry. Masz silny charakter i możesz w życiu coś znacznego osiągnąć. Wyprowadź się ze Szczuków do miasta i zacznj nowe życie. Ktoś kto ma taka odwagę, nie podda się łatwo ! Życzę Ci powodzenia !!!
        • warczyslaw Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 20:25
          Bezrozumnym bezbożnikiem? Też można.
          • wykidajlo2 Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 20:58
            Na ogół nie dyskutuję z gimnazjalistami, czasem jednak trzeba. Młody człowieku, przez długie wieki były dwie instytucje służące utrzymaniu w karbach motłochu. Pierwszą był kościół, drugą wojsko. Bezrozumnej mierzwy nie da się wychować inaczej, niż na drodze tresury, obie wspomniane przeze mnie instytucje robiły to bardzo sprawnie. Teraz wojska już nie ma, kościół stracił autorytet. Kiedyś bardzo pożyteczną rolę odgrywali rodzice i nauczyciele, którzy realizując ideę wychowania poprzez pranie potrafili utrzymać młodzież na smyczy. To też się już skończyło, brak dyscypliny spowodował skarlenie państwa; życie nie znosi jednak próżni, za parę lat rolę wychowawcy może przejąć lejtnant w wielkiej czapie, który celem wymuszenia posłuchu będzie lał pejczem Ciebie, Twoich rówieśników i ich dzieci. Ja się na to pewnie nie załapę, mam już prawie całe życie poza sobą, pora umierać...
            • snellville Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 21:06
              wykidajlo2 napisał:

> Na ogół nie dyskutuję z gimnazjalistami, czasem jednak trzeba. Młody człowieku,
              > przez długie wieki były dwie instytucje służące utrzymaniu w karbach motłochu.
              > Pierwszą był kościół, drugą wojsko. Bezrozumnej mierzwy nie da się wychować in
              > aczej, niż na drodze tresury, obie wspomniane przeze mnie instytucje robiły to
              > bardzo sprawnie. Teraz wojska już nie ma, kościół stracił autorytet. Kiedyś bar
              > dzo pożyteczną rolę odgrywali rodzice i nauczyciele, którzy realizując ideę wyc
              > howania poprzez pranie potrafili utrzymać młodzież na smyczy. To też się już sk
              > ończyło, brak dyscypliny spowodował skarlenie państwa; życie nie znosi jednak p
              > różni, za parę lat rolę wychowawcy może przejąć lejtnant w wielkiej czapie, któ
              > ry celem wymuszenia posłuchu będzie lał pejczem Ciebie, Twoich rówieśników i i
              > ch dzieci. Ja się na to pewnie nie załapę, mam już prawie całe życie poza sobą,
              > pora umierać...
              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
              zostan jeszcze chwile
              nie poddawaj sie
              a jesli juz musisz isc daj przynajmniej jakas porade
              • wykidajlo2 Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 21:25
                Niezależnie od intencji, które Tobą kierują odpowiem dość ponuro: nie mam żadnej porady, procesy społeczne toczą się swoją drogą a pojedynczy maluczki czy nawet grupa nie ma na to wpływu. Po drugie - śmierć jest naturalną konsekwencją życia (w moim przypadku udanego), to tak jak z entropią, zmienia się tylko w jednym kierunku. Pozdrawiam tak zwolenników jak przeciwników tego co głoszę. A gimnazjaliści kiedyś dorosną...
                • snellville Re: Katolicyzm - religia milosci :) 13.05.12, 21:34
                  wykidajlo2 napisał:

> Niezależnie od intencji, które Tobą kierują odpowiem dość ponuro: nie mam żadne
                  > j porady, procesy społeczne toczą się swoją drogą a pojedynczy maluczki czy naw
                  > et grupa nie ma na to wpływu. Po drugie - śmierć jest naturalną konsekwencją ży
                  > cia (w moim przypadku udanego), to tak jak z entropią, zmienia się tylko w jedn
                  > ym kierunku. Pozdrawiam tak zwolenników jak przeciwników tego co głoszę. A gimn
                  > azjaliści kiedyś dorosną...
                  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                  troche ponura odpowiedz lecz chyle czola
                  jesli czas to czas
                • warczyslaw Re: Katolicyzm - religia milosci :) 14.05.12, 05:14
                  > to tak jak z entropią, zmienia się tylko w jednym kierunku.

No tak, szkolne nauki albo zapomniał albo ich nigdy nie zrozumiał.

Chodziło nie o entropię, a o entropię Wszechświata, jako całości.
                  A to jest duża, duża różnica.
                  Wróć do szkoły albo zaprzestań dyskusji na tematy, które są dla ciebie za trudne.

> Pozdrawiam tak zwolenników jak przeciwników tego co głoszę. A gimn
                  > azjaliści kiedyś dorosną...

Jasne, jasne. A przyszło ci do głowy, chłopczyku, że niektórych twoich współdyskutantów gimnazjum szczęśliwie ominęło? Nie, skądże, jakże mógłbyś na to wpaść?
                  • wykidajlo2 Re: Katolicyzm - religia milosci :) 14.05.12, 09:25
                    Tak, tak... a wiesz, że mnie nawet ośmioletnia podstawówka ominęła, kiedyś była to siedmiolatka. Rośnij zdrowo...
              • warczyslaw Re: Katolicyzm - religia milosci :) 14.05.12, 05:09
                Snelville, proś go jeszcze!
                Dobry błazen powinien coś dać na bis.
            • dejtrejder Re: wykidajło to debil :) 13.05.12, 23:55
              wykidajło2 - masz rację, obyś zdechł jak najprędzej. Gdy wymrą takie śmieci jak ty i te gnidy opisane w artykule jest szansa, że ludzie pognają czarnych aż pod samą spódniczkę Benia w Watykanie. Pognają co parę kroków zasadzając księżulciom potężnego kopniaka w sam środek pedofilskiej dupy....
            • warczyslaw Re: Katolicyzm - religia milosci :) 14.05.12, 05:06
              > Na ogół nie dyskutuję z gimnazjalistami, czasem jednak trzeba. Młody człowieku,
              > przez długie wieki były dwie instytucje służące utrzymaniu w karbach motłochu.

Nie pie... Nie zorientowałeś się, że jestem albo twoim rówieśnikiem albo niewiele młodszym,
              to i w bardziej skomplikowanych sprawach też się pewnie nie orientujesz.
              Nie ma co z tobą dyskutować.
              Idź spać i trzeżwiej zdrowo.
            • potwory.i.spolka Re: Katolicyzm - religia milosci :) 14.05.12, 06:45
              To umieraj, byle szybko. W karbach? Motłochu? Wojsko? ZOMOWiec się tak wypowiada i tym prawdopodobnie jesteś. Moja druga dziewczyna miała matkę z MO, która trzymała ją w karbach łamiąc jej przykładowo szczotkę na głowie a aresztantów, między innymi, rzucając w nich maszyną do pisania. Męża ganiała z nożem po klatce schodowej. Spotykaliśmy się około dwudziestu lat temu.

Mam nadzieję, że nie zostawiłeś po sobie żadnych małych bydlaków, wychowywanych sposobem tresury na sfrustrowanych socjopatów kontynuujących zbydlęcenie tatusia.

Nie sil się na odpowiedź, zomowcu, i tak jej nie przeczytam. Czasem komentuję posty takich jak ty, ale potem nie mam zwyczaju czytać odpowiedzi. Tatuśka miałem trochę podobnego i nie mam zamiaru się w tym gó...e więcej babrać. Trochę, bo jednak wyładowanie swoich lęków kompleksów na rodzinie posuwał tylko do ciągłych awantur i pijaństwa. Ręki nie ponosił. Nawet on wiedział, że złem jest bicie innych ludzi w celu narzucenia im swojej woli. Dzieci nie są tu żadnym wyjątkiem. Ale skąd zomowiec, przyzwyczajony do trzymania i bycia trzymanym za mordę może to wiedzieć? Tak wdrukowany ma sposób życia według schematu kat/ofiara/kat, że inaczej nie potrafi.

Bardzo mi przykro, że nie potrafię współczuć takim jak ty. Wiem, że to nie wasza wina, że przekazujecie z pokolenia na pokolenie to zło, które ktoś kiedyś wyrządził i brak wam siły umysłu, żeby przerwać tę spiralę. Ale ja przerywam swoją i dla tych, którzy biją i tresują swoje dzieci, zamiast pokazywać, że można żyć bez pogardy i brutalności, mam tylko pogardę i najszczersze życzenie rychłej śmierci. To mój grzech /to tylko słowo, jestem ateistą/.
        • rockawy Re: Katolicyzm - religia milosci :) 14.05.12, 02:05
          Dzieki tym z miejskich slamsow pracujacych i placacych podatki ten wsiowy katolicyzm jest utrzymywany /emerytury i renty/ oraz moze byc leczony wiec nie wyjezdzaj nam tu o porzadku wsiowym .Toz to ciemnota i prywitymizm ,zeby nie powiedziec debilizm.
          Marnacja spolecznej kasy,ot co.
        • adkalin Re: Katolicyzm - religia milosci :) 14.05.12, 13:42
          Najwyraźniej bezbożników głupota też nie omija.
    • fletniapana Oczywiście nie mam pojęcia jak było. 13.05.12, 15:47
      Jeżeli ksiądz jest winny musi ponieść również odpowiedzialność karną. A jeżeli nie jest winny, jeżeli chłopak kłamie, co wtedy? Poczekajmy na decyzję sądu i nie sugerujmy się tym, że gazeta.p już osądziła. I zrobiła to z nieskrywaną satysfakcją a przecież w każdym przypadku jest to czyjaś tragedia.
      • napletpana Re: Oczywiście nie mam pojęcia jak było. 13.05.12, 15:52
        Póki co to ludzie osądzili chłopaka stwierdzając, iż oczernił plebana.
        • fletniapana Re: Oczywiście nie mam pojęcia jak było. 13.05.12, 15:59
          nie wiem czy osądzili; z artykułu tak wynika ale w artykule jest np. zdanie zdanie, które mówi, że znajdują cegły, którymi ktoś nie trafił w okno; a zdarzyło się że kiedykolwiek ktoś trafił w okno? jeśli nie to wiarygodność ich zeznań jest wątpliwa
          • alinaw1 Re: Oczywiście nie mam pojęcia jak było. 13.05.12, 16:55
            albo to, że matka "zdziwiła się, że trzy lata temu jej syn przestał służyć przed ołtarzem".
            Teraz się zdziwiła, teraz po 3 latach nagle się jej przypomniało? A może to błąd i powinno być: matka zdziwiła się 3 lata temu, że syn przestał służyć jako ministrant?

• djmo Re: Oczywiście nie mam pojęcia jak było. 13.05.12, 23:45
            W artykule jest również napisane, że dowodem są nagrania z rozmowy z księdzem, że do prokuratury zgłosiło się dwóch dorosłych już mężczyzn, którzy pochodzą z tej wsi, byli ministrantami i również byli molestowani. O tym jakoś nie mówią i nie chcą wiedzieć mieszkańcy tej bogobojnej wsi.

Poza tym spróbuj zmyślić sobie jakieś wydarzenie. Wystarczy kilka pytań o szczegóły, prośba o ich powtórzenie kilka razy w różnych odstępach czasu i w różnych kontekstach.... i twoja wersja pada. Chyba, że nie po raz pierwszy masz do czynienia z policyjnym przesłuchaniem.

Co do trafiania cegłą w okno, to chyba nie myślisz, że w tej sytuacji rodzina nie podjęła żadnych działań w obronie własnej. Spuszcza się kilka psów na noc i niech ktoś spróbuje wejść na teren posesji.
          • sverir Re: Oczywiście nie mam pojęcia jak było. 14.05.12, 08:21
            > jeśli nie to wiarygodność ich zeznań jest wątpliwa

Ale odróżniasz artykuł od protokołu zeznań?
      • trombozuh 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 15:56
        w pociągu rozmowie chłopaków jadących z różnych wiosek do wrocławskiego internatu. Rozmowa dotyczyła tego, kto jakiego kto miał w swojej parafii księdza, i jakie ten ksiądz miał ciekawe pomysły na uwodzenie. Że ten zapraszał na kolana, ten do umycia pleców, a tamten po prostu łapał ministrantów między nogami. 30 lat temu były zupełnie inne czasy, nikt do tego nie podchodził ze śmiertelną powagą jak teraz, chłopcy po prostu nabijali się z księżulostwa i cała rozmowa była pełna rechotu i śmiechu, a już do głowy nikomu nie przychodziło żeby iść do jakiegoś sądu. Natomiast szokujące było to, że na kilkunastu chłopaków ponad połowa miała albo osobiste doświadczenia z łapiącym za jaja księdzem, albo przynajmniej słyszeli o takim wypadku.
        • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 16:16
          pytanie ile z tych przypadków było prawdziwych a ile zasłyszanych od znajomego kolegi; prawdopodobnie gdyby zapytać ile z nich miało osobiste doświadczenia nikt by nie potwierdził
          • delivered Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 16:51
            A skąd wiesz, że nikt by nie potwierdził? Uzurpujesz sobie wiedzę, której nie posiadasz.
            • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 17:37
              użyłem słowa "prawdopodobnie"
              • warczyslaw Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 20:31
                "Prawdopodobnie" Z jakim prawdopodibieństwem? (to jest liczba)
                • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 21:14
                  Wiem czym jest prawdopodobieństwo (zarówno w ujęciu klasycznym jak i z wykorzystaniem rachunku całkowego). W tym przypadku jednak słowo "prawdopodobnie" zostało użyte w znaczeniu potocznym.

Pewnie każdy spotkał się ze zdaniem "a ten ksiądz ma kochankę". Gdy jednak zapytać kogoś kto to mówi, czy zna ten przypadek bezpośrednio to najczęściej okazuje się, że nie ale znajomy mu opowiadał, że w jego parafii jest taki ksiądz. W tym przypadku jest podobnie. Pewnie wielu słyszało (od kumpla oczywiście), że jakiś ksiądz ma skłonności ale czy jest ktoś kto powie, że do niego się dobierał?
                  • sverir Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 08:22
                    Ech, idąc w duchu Twojej filozofii, to politycy nie kradną, urzędnicy nie biorą, a lekarze nie popełniają błędów w sztuce. Bo gdyby zapytać, jak polityk okradł obywatela, to obywatel zazwyczaj nawet polityka osobiście nie zna.
                    • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 08:54
                      nie mówię, że takie przypadki się nie zdarzają, niestety tak; ale w świadomości społecznej ilość takich przypadków jest niewspółmierna do rzeczywistej ilości;
                      podam inny przykład: jakiś czas temu pojawiła się informacja, że ktoś umarł po zażyciu tzw.dopalaczy, potem druga, trzecia; w świadomości społecznej dopalacze stały się nagle wrogiem nr 1; później okazało się, że podane informacje były nieprawdziwe ale to już nie zmieniło społecznego odczucia
                      • sverir Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 09:59
                        Ano, ale dokładnie tak samo jest z politykami. Jeden czy drugi ukranie trochę kasy i momentalnie naród całą klasę polityczną ocenia jako złodziei.

Zgadzam się z tezą, że społeczeństwo - zwłaszcza internetowe - trochę zbyt łatwo feruje wyroki. Ale - co nie jest bez znaczenia - Kościół katolicki bardzo pracował na taki odbiór społeczeństwa. Jeżeli było dziesieć ujawnionych przypadków molestowania, to najprawdopodobniej faktycznych było piętnaście, ale o pięciu niewiele wie osób, bo Kościół sprawnie uciszył sprawę.
            • warczyslaw Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 20:30
              Mieli fantazję..
              Ciekawe dlaczego takiej fantazji nie mieli ci, którzy nie chodzili do Kościoła?
          • trombozuh Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 16:52
            Koleżko, a ci w USA i w Irlandii, którym kk musiał wypłacić ciężkie miliony $, to też im się zdawało i tylko słyszeli od kolegi? A tym od abp Paetza to też się tylko zdawało?
            • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 18:01
              Petz to akurat nieco inna bajka (choć również obrzydliwa)
              • fred_die Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 18:38
                To ta sama bajka
                • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 21:19
                  Petz nie był pedofilem a pederastą. Jego ofiary były dorosłe i dobrowolnie się godziły. To jednak nie to samo.
                  • snellville Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 21:29
                    fletniapana napisał:

> Petz nie był pedofilem a pederastą. Jego ofiary były dorosłe i dobrowolnie się
                    > godziły. To jednak nie to samo.
                    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                    ale lubicie sie w tym gownie grzebac
                    cos co jest wbrew naturze jest nienormalne
                    "zboczenia sa rozne" jak raczyla mawiac moja kolezanka z dawnych czasow
                    z nia mialem najlepszy czas
                    • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 21:50
                      może ty lubisz się grzebać, ja natomiast lubię trzymać się faktów i dlatego - choć jedno i drugie jest dla mnie obrzydliwe - widzę różnicę pomiędzy pedofilią a pederastią
                  • sy-g Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 22:01
                    Jak ofiara może się "dobrowolnie godzić"? Czy was wszystkich pokręciło?
                    • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 09:00
                      np. dla osiągnięcia innych korzyści

czy pojęcie "wykorzystanie zależności służbowych" jest dla ciebie obce?
                      • strange_email Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 11:35
                        > np. dla osiągnięcia innych korzyści
                        >
                        > czy pojęcie "wykorzystanie zależności służbowych" jest dla ciebie obce?

czyli jesli Paetz kogos wylomotal w pupe obiecujac awans w hierarchii (i lomotany sie zgodzil), to jest to okolicznosc dla Paetza lagodzaca?
                        • fletniapana Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 13:16
                          przeczytaj cały watek zamiast pisać od czapy
              • warczyslaw Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 04:56
                Po co bawić się w utopię? Wystarczy przysłuchać się jak księża podrywają się i wygłaszają
                komentarze po zobaczeniu jakiejś cycatej , w obcisłej bluzce.

Ponieważ na cycate, chodzące na plebanię, parafianie zwracaliby baczniejszą uwagę, trzeba je było kimś zastąpić, kimś wzbudzającym mniej podejrzeń..
        • hela6 Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 13.05.12, 16:20
          No właśnie, mam wrażenie że wioska usiłuje ukryć to że wszyscy przez lata łapani byli za jaja i z pokorą to znosili.
          • hooligan1414 "swiete cialo na nich lezalo" :) 13.05.12, 16:22
            a to o czym napisales w psychologii nazywa sie wyparcie. powiazane z dysonansem poznawczym
          • warczyslaw Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 05:17
            Oni zachowują się jak ci ze "Stu lat samotności".
            • eeela Re: 30 lat temu przysłuchiwałem się 14.05.12, 17:49

> Oni zachowują się jak ci ze "Stu lat samotności".

Pewnie przeczytali i inscenizują.
        • warczyslaw Ciało jest tylko powłoką 13.05.12, 20:28
          doczesną - dla duszy - hi hi hi hi.
          Uwierz, a się z Dziwisz.
      • rockawy Re: Oczywiście nie mam pojęcia jak było. 14.05.12, 02:23
        fletnipana a ty co tez mlodych ministrantow lubisz jak proboszcz bo tak uporczywie go bronisz ???Owszem tragedia jest ,ze katabas niszczczyl zycie mlodym ludziom sobie dogadzajac dlatego mam nadzieje ,ze zbok posiedzi w wiezieniu a tam stosownie go potraktuja.

• amancjuszka Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:48
      Straszne jest ze takie sytuacje sie dzieja na swiecie i nie ma dla nich praktycznie wytlumaczenia, a tym bardziej nie ma wyltumaczenia jezeli robi to osoba, ktora powinna byc w miare sprawiedliwa, obiektywna, miec zasady (wiadomo ze idealow nie ma). Dlatego nastapilo zalamanie katolicyzmu, bo np zawody jak lekarz, nauczyciel itp, maja za to odpowiednie konsekwencje, a o ksiedzach bardzo rzadko lub wcale nie slychac, zeby spotkaly tego typu zawody sankcje prawne. Dlaczego jest taka niesprawiedliwosc? Bo ksiadz to ideal? Ciemnota na wsi widoczna, ale taka krzywda zrobiona dziecku DZIECKU pozostaje z nim do konca zycia.....
    • dio62 prawie każdy Polak jest dymany przez klechów 13.05.12, 15:48
      seksualnie,materialnie czy psychicznie i każdy myśli,że dotyczy to tylko jego stąd potem wstyd i reakcje innych gdy sprawa się wyda.
      • hooligan1414 Re: prawie każdy Polak jest dymany przez klechów 13.05.12, 15:52
        pod tym wzgledem w Klechistanie panuje sredniowiecze, dodatkowo w wydaniu muzulmanskim - wykorzystal cie duchowny, zgwalcil, wymieszal gline od tylu? to TY jestes temu winien, obys sie smazyl w piekle, bezbozniku!!! Pewnie byles zbyt kusicielski
      • zabamala Re: prawie każdy Polak jest dymany przez klechów 13.05.12, 16:24
        DOKŁADNIE!!!!
      • edynburg2010 Re: prawie każdy Polak jest dymany przez klechów 13.05.12, 19:52
        Ja nie byłem dymany przez żadnego klechę....ani seksualnie, ani materialnie ani psychicznie....
      • warczyslaw Re: prawie każdy Polak jest dymany przez klechów 14.05.12, 05:01
        Prawie, ale nie każdy.

Olałem do dziadostwo, jako mało-małolat, gdy próbowało mnie tłuc po łbie.

Jakoś nie widziałem w tym boskiego natchnienia.
    • trombozuh Polska wieś tkwi w średniowieczu 13.05.12, 15:49
      A z polskiej wsi wywodzi się niestety, większość polskiego społeczeństwa. Potrzeba jeszcze ze dwóch pokoleń, żeby w Polsce średniowiecze się skończyło.
      • zabamala Re: Polska wieś tkwi w średniowieczu 13.05.12, 16:35
        DOKŁADNIE!!!
    • zimmel Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:49
      Z gzaety kościelnej redaktorkę opierdliwą i nachalną pchnął od siebie p.Niesiołowski to cała Polska słyszy we wszystkich audycjach wszystkich gazetach.A jak chłop w sukience molestuje lub gwałci małe dzieci to cisza na cały kraj.Wieś to ciemnota,którą kieruje tylko ksiądz jak mają żyć,jak głosować i kiedy popychać ślubną.
      • fletniapana Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:52
        to co zrobił Niesiołowski było widać na filmie a w tej sprawie na tę chwilę jest tylko podejrzenie; jeżeli ksiądz jest winny musi ponieść konsekwencje; a jeżeli nie jest?
        • delivered Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:53
          A jeżeli nie jest to nie poniesie konsekwencji. Problemy z logicznym myśleniem?
          • fletniapana Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 17:58
            mylisz się, on już poniósł konsekwencje choć w tej chwili nie wiadomo czy był winny; jeśli się okaże że był winny konsekwencje są zasłużone; ale gdyby się okazało, że nie był winny nic i nikt mu tego nie cofnie

trudne?
    • togo13 Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:50
      Zero tolerancji dla pedofilów w kościele. Instrukcja " Crimen Sollicitationis " - tajemnice w sprawie pedofilii.
      Mają krzywdę ludzką na sumieniu.
    • wj_2000 Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:52
      Na początek zadeklaruję, że bezbożnikiem jestem od 60 lat. Stosunek do kościoła mam - mówiąc oględnie - niechętny.
      Ale wyznania tego chuligana i nieuka z 6-cioma pałami w technikum, iż pił bo zapominał co mu ksiądz robił brzmią tak nieszczerze, że się dziwię tym wszystkim, co się nad nim roztkliwiają.
      Rodzina wymyśliła sposób na kasę.
      • hooligan1414 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:55
        "ale wyznania tego chuligana i nieuka z 6-cioma pałami w technikum"
        rozumiem, ze gdyby mial 3 paly bylby bardziej wiarygodny. Zeznanie swiadka to dowod przed sadem. Czesto na ich podstawie wysylalo sie i wysyla ludzi na szafot.
      • eeela Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:56
        Nawet jeżeli te oskarżenia są wyssane z palca, w niczym to nie usprawieliwia rekacji społeczności: odsuwania się od całej rodziny, rzucania cegłówkami, składania fałszywych zeznań i gróźb podpalenia. Tak się spraw nie załatwia, więc potem niech się ludziska nie dziwią, że im się od ciemnot i buraków wymyśla.
        • vim88pl Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:47
          Zgadzam się, iż nie usprawiedliwia to rzucania cegłówką, składania fałszywych zeznań oraz gróźb podpalenia. Ale tak naprawdę, z artykułu wynika iż nie ma na nie dowodów, tylko zeznania członków tej rodziny. Powiem więcej - o ile do momentu o cegłówce uznawałem za prawdopodobne wersje chłopaka, to w momencie gdy przeczytałem "Bywa, że rano odnajdują cegły, które nie trafiły w okna", uznałem iż wieś ma powody by nie wierzyć tej rodzinie - co za problem trafić cegłówką?! To może się zdarzyć raz, ale nie parokrotnie. Ponadto nie widzę czemu fałszywe zeznanie nie usprawiedliwia odsuwanie się od tej rodziny - to ludzie decydują z kim chcą się zadawać. Osobiście bym nie chciał znać z kimś kto chcę zniszczyć niewinnego człowieka - a ludzie we wsi mają o wiele więcej informacji o sprawie niż my (choć oczywiście są też bardziej stronniczy).

I na koniec taka uwaga: jeśli ksiądz jest winny, to powinien pójść siedzieć do końca swych dni - i to tylko dlatego, iż w Polsce nie ma kary śmierci. Jeśli jednak jest niewinny, to siedzieć powinien ten chłopak - bo nic nie usprawiedliwa wyssanie z palca takich oskarżeń.

• eeela Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 19:27
            Zgadzam się, artykuł jest bardzo stronniczy, a wysysanie z palca takich oskarzeń jest paskudne. Agresywny ostracyzm społeczny też jest paskudny. Molestowanie nieletnich jest jednak z tego wszystkiego najpaskudniejsze, więc mam nadzieję, że proces będzie przejrzysty i sprawiedliwy, coby w razie czego, gdyby jednak oskarżenia miały podstawę bytu, usunąć ze stanowiska i ze społeczeństwa pana, który się takich paskudności dopuszcza.
          • djmo Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 00:55
            No to spróbuj trafić cegłą w nocy, w okno z odległości np. 10 metrów (między płotem a domem). W nocy na wsi spuszcza się psy na obejście, w tym wypadku jak najbardziej uzasadnione. A nie przyszło ci do głowy, że co kawałek ktoś inny wpada na ten genialny pomysł rzucania cegłami w okna? Czy to musi być jedna i ta sama osoba?

Dlaczego zakładasz, że zeznania są fałszywe? W artykule jest również napisane, że istnieją nagrania z rozmów z księdzem, że do prokuratury zgłosiło się dwóch dorosłych już mężczyzn, pochodzących z tej wsi, którzy twierdzą, że też byli molestowani przez księdza.

Poza tym, przyjmując twoje rozumowanie, to pewnie jakaś rodzina debili maschistów. Bo kto normalny narażałby się na to wszystko. I przede wszystkim po co? Dla tych paru tysięcy odszkodowania, bo więcej nie dostaną? Z sadu mają dziesięć razy tyle co roku.
          • sverir Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 08:27
            > Ale tak naprawdę, z artykułu wynika iż nie ma na nie dowodów, tylko zeznania członków tej
            > rodziny

Ksiądz aresztowany na podstawie zeznań jednego człowieka (bo rodzina przy ewentualnym molestowaniu nie była)? Co tam ksiądz. Ktokolwiek? Widać musiały być bardzo wiarygodne, a wyjaśnienia księdza już niekoniecznie. Albo sędzia jest nie ten teges.

• eeela Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 11:45
              A czy w artykule nie wspomina się o jeszcze dwóch mężczyznach, którzy składali zeznania przeciwko księdzu?
      • the_foe Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:57

wj_2000 napisał:

> Na początek zadeklaruję, że bezbożnikiem jestem od 60 lat. Stosunek do kościoła
        > mam - mówiąc oględnie - niechętny.
        > Ale wyznania tego chuligana i nieuka z 6-cioma pałami w technikum, iż pił bo za
        > pominał co mu ksiądz robił brzmią tak nieszczerze, że się dziwię tym wszystkim,
        > co się nad nim roztkliwiają.
        > Rodzina wymyśliła sposób na kasę.

jaka kase? Przeciez mamy Konkordad i Kosciol Katolicki nie odpowiada za przestepstwa swoich pracownikow. Jedynym odpowiedzialnym cywilnie jest oskarzony ksiadz. Zapewne nic nie ma.
        • tadeusz.4 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 17:47
          Jedynym odpowiedzialnym cywilnie jest oskarzony ksiad
          > z. Zapewne nic nie ma.

No jasne. Wszystko przepisał na żonę. Eeeee, to jest, na męża.
      • sloninaa Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 15:58
        czyli jednak twierdzisz tak samo jak ta babuszka, że ksiądz mógłby sobie wybrać jakiegoś bardziej urodziwego i inteligentnego chłopaka?????
        weź się ogarnij
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:07
        > chuligana i nieuka z 6-cioma pałami w technikum

Pedofil zabiera się za dzieci, na które ma haki, przecież to oczywiste.
        • wj_2000 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 21:25
          anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> Pedofil zabiera się za dzieci, na które ma haki, przecież to oczywiste.
          >

Przecież on podobno był molestowany jako uczeń podstawówki. Potem gimnazjum, a w technikum sie rozpił z inteligenckich frustracji.
          • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 16:56
            > Przecież on podobno był molestowany jako uczeń podstawówki. Potem gimnazjum, a
            > w technikum sie rozpił z inteligenckich frustracji.

Ale może i w podstawówce był kiepskim albo niegrzecznym uczniem, albo mającym problemy rodzinne - słowem takim, któremu mniej by wierzono. Źle rokujące dziecko to świetna ofiara - zawsze później jest mniej wiarygodne.
            • kolter-xl Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 18:31
              anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała:

> > Przecież on podobno był molestowany jako uczeń podstawówki. Potem gimnazj
              > um, a
              > > w technikum sie rozpił z inteligenckich frustracji.
              >
              > Ale może i w podstawówce był kiepskim albo niegrzecznym uczniem, albo mającym p
              > roblemy rodzinne - słowem takim, któremu mniej by wierzono. Źle rokujące dzieck
              > o to świetna ofiara - zawsze później jest mniej wiarygodne.

Złe zachowanie może dowodzić tego ze był molestowany i nie umie z tym sobie radzić
      • bodo9 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:12
        Gdybyś posiadał zdolnośc rozumienia, to mniej bys się dziwił.
    • bronimir No to wiemy już którzy posłowie przejdą do Palikot 13.05.12, 15:56
      Antoni Macierewicz, Janusz Wojciechowski, Robert Telus, Marcin Witko, a także burmistrz Białej Rawskiej Wacław Adamczyk.
      Brawo panowie za głośne wyrażanie się o swych preferencjach seksualnych.
      • puzonik48 Re: No to wiemy już którzy posłowie przejdą do Pa 13.05.12, 16:45
        Z poparciem taki "person" ,księżulo spokojnie mógł wydupczyć wszystkie dzieci we wsi :(:(:(
        Mamusie bez przymusu by mu na plebanię podsyłały swoje dzieci ,jak wynika z wypowiedzi niektórych ,co to zdziwione ,że ładniejszych pominął !Zdziwione czy zawiedzione?
    • jacekzwawy Skoro podniósł rękę na Księdza.. 13.05.12, 15:57
      Skoro podniósł rękę na Księdza, to tak jakby podniósł rękę na same go pana B.
      • tadeusz.4 Re: Skoro podniósł rękę na Księdza.. 13.05.12, 17:56
        jacekzwawy napisał:

> Skoro podniósł rękę na Księdza, to tak jakby podniósł rękę na same go pana B.

Opisał to już ponad 100 lat temu niejaki Henio Sienkiewicz:

"Ale - rzekł Krzyżak -jestem tu posłem między wami i noszę w sobie majestat całego Zakonu, który jest Chrystusowym Zakonem. Kto więc mnie jako posła ukrzywdził, ukrzywdził Zakon, a kto obraził Zakon - obraził samego Chrystusa, i takiej krzywdy ja wobec Boga i ludzi darować nie mogę".
    • ergo12 Polski katoland 13.05.12, 15:58
      Straszny polski katoland!
    • oleyu Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:02
      Dlatego że "czarni" sa bezkarni, mieszają się wpoltykę i sprzedają ziemie które dostali od Państa, nie będe ich wspierał. Nie chodze do kościoła, żyje bez ślubu, a jak już będziemy coś chcieli zmienić to najwyżej cywilny. Kościoły lubie tylko jako atrakcje turystyczne i zabytki.
    • prababka44 Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:05
      Tak...to zadziwiające jak te wiejskie (i nie tylko, mam znajome w moim miescie przesiadujące w kościele), wiec że te przykościelne tłuki sa tak ograniczone ...
      Oddani parafii ludzie w ogole nie przyjmuja do wiadomości , że ksiądz molestant to jest obrzydlistwo , ktore trzeba nazywac po imieniu i tepić.
      Jakby mieli klapki na uszach i na oczach .
      Absolutnie nie sa w stanie uwierzyc w coś innego niz , jakieś *poprawianie komży* !!
      Dlaczego ?
      Dlaczego sa tak naiwni i ślepi w tym juz XXI wieku?!
    • dra-h Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:07
      "Syn sołtysa przyjaźnił się z proboszczem i pracował u niego jako prawa ręka." - To zdanie w kontekście artykułu brzmi trochę dziwnie...
      • stary.gniewny Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 20:15
        dra-h napisał:

> "Syn sołtysa przyjaźnił się z proboszczem i pracował u niego jako prawa ręka."
        > - To zdanie w kontekście artykułu brzmi trochę dziwnie...

Jeśli pracował u proboszcza znaczy że nie mamy do czynienia z dwoma lewymi rękami
    • ado43 Zlikwidować 13.05.12, 16:08
      Najwyższy czas zdelegalizować różnego rodzaju sekty religijne żyjące z opowiadania ludziom bajek, których nie da się w żaden sposób udowodnić!
    • delivered Średniowiecze 13.05.12, 16:09
      Nic na tej ciemnej, kołtuńskiej, durnej polskiej wsi się nie zmieniło od króla ćwieczka. Mentalność pańszczyźnianego chłopka roztropka. "Ksiundz" jest bogiem na parafii bo miły i dba o kościół. Normalnie jakbym czytał o jakiejś wiosce w Afryce gdzie lokalny szaman może wszystko. Gdzie ja żyje? To jest Europa? Cywilizowany świat?
      • wmc-33 Ostatni bastion 13.05.12, 16:22
        Z takimi pasterzami jak Michalik tylko w takich społecznościach KK ma szansę przetrwać jeszcze kilkadziesiąt lat. A potem zrobi się skanseny i sklepy spożywczo-przemysłowe, albo gospodarstwa religijno-turystyczne.
      • tadeusz.4 Re: Średniowiecze 13.05.12, 17:59
        delivered napisał:

> Nic na tej ciemnej, kołtuńskiej, durnej polskiej wsi się nie zmieniło od króla
        > ćwieczka. Mentalność pańszczyźnianego chłopka roztropka. "Ksiundz" jest bogiem
        > na parafii bo miły i dba o kościół.

Średniowiecze? To już było w takiej jednej książce o panach, którzy się w średniowieczu utożsamiali z Bogiem Wszechmogącym - nosili nawet krzyże na swoich płaszczach:

"Ale - rzekł Krzyżak -jestem tu posłem między wami i noszę w sobie majestat całego Zakonu, który jest Chrystusowym Zakonem. Kto więc mnie jako posła ukrzywdził, ukrzywdził Zakon, a kto obraził Zakon - obraził samego Chrystusa, i takiej krzywdy ja wobec Boga i ludzi darować nie mogę".
    • ka-mi-la789 Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:09
      Czy ktoś jeszcze ma wątpliwości, że ta hołota w kieckach to organizacja równie zbrodnicza jak NSDAP? Dlaczego ten gang jeszcze nie został zdelegalizowany?
    • bacaa Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:11
      Patryk sam sobie jest winien - wszedł do gniazda rozpusty i grzechu.
      Każdy przytomnie myślący człowiek wie, że czarna sotnia to siedlisko rozpusty i zepsucia!
      Ma ponad 2000 lat doświadczenia w niszczeniu inaczej myślących i nie ulegających ich bajkom.
      Przestroga dla rodziców - nie puszczajcie dzieci pod żadnym pozorem w objęcia pedałów
      i pedofili w sukienkach!
      Wystarczy poczytać jakie miliardy dolarów czarna sotnia płaci jako odszkodowania za molestowanie seksualne w cywilizowanych krajach.
      U nas panuje ciemnogród w najlepsze bo ciemny naród łatwiej zmanipulować!
      • jogar Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:37
        Do dziecka masz pretensje? To raczej do tej hołoty czyli jego sąsiadów i mieszkańców wsi, którzy własne dzieci by oddali księdzu w łapska. Bardzo współczuję Patrykowi, takie zaszczucie
        jest straszne. Mam nadzieję, że sąd ukarze odpowiednio czarnego a Patryk zapomni o przykrych chwilach.
        • delivered Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:58
          Właśnie! Biorąc pod uwagę tą mentalność to ci którzy powiedzieli rodzicom o molestowaniu dostali jeszcze od nich w piernicz za "oczernianie" pół-boga we wsi.
          • fletniapana Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 17:59
            masz na myśli również te cegły, którymi ktoś nie trafił w okno?
            • prawie_bezrobotny Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 20:15
              Do Fletnisty.
              Coś ty się tak uczepił tej cegły teraz?
              Tak trudno zrozumieć, że ci ludzie dzisiaj już nie są aż tak żądni krwi czy tylko zniszczenia, jak dawniej, kiedy byli podjudzani do urządzania pogromów ewangelikom, żydom itd.?
              To może być tylko postraszenie, groźba.
              • fletniapana Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 21:22
                Wytłumacz mi jak rozpoznać cegłę, która leży na ziemi od cegły, którą ktoś rzucił w okno ale nie trafił? Jak w ogóle można nie trafić w okno?
                • prawie_bezrobotny Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 21:31
                  Do Fletnisty Pańskiego.
                  Można nie trafić cegła w okno, kiedy się nie chce trafić, a tylko postraszyć.
                  Proste?
                  Możliwe są i inne tłumaczenia. Kiedyś warszawscy opryszkowie proponowali kupno cegły.
                  Bo jak nie - cegłą.
                  Tak więc cegła ma w naszym kraju historię zarówno dosłownego stosowania, jak i metaforycznego.
                  • fletniapana Re: Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 22:05
                    Wrócę do pytania. Jak rozpoznać cegłę (może być kamień) która po prostu leży na ziemi od cegły (kamienia), którą ktoś nie trafił w okno? Czasem widzę leżącą cegłę lub kamień i chciałbym umieć rozpoznawać.
                    • sverir Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 08:30
                      To proste. Trzeba rozejrzeć się po otoczeniu, gdzie znalazłeś cegłę. Jeżeli cegła leży pod gołym niebem, na podwórku, na którym gospodarz żadnej budowlanki nie prowadzi, to jest duże prawdopodobieństwo, że cegłę ktoś podrzucił.
                      • fletniapana Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 09:02
                        to nie jest dobra odpowiedź; równie dobrze ktoś mógł rzucić tę cegłę bez żadnej intencji
                        • sverir Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 10:00
                          Często zdarza Ci się podrzucać komuś cegły bez żadnej intencji?
                          • fletniapana Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 10:16
                            nie przypominam sobie ani jednego takiego przypadku;
                            w dalszym ciągu nie wiem jak rozpoznać te trefne cegły
                            • eryk2 Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 10:42
                              > w dalszym ciągu nie wiem jak rozpoznać te trefne cegły

To proste - wieczorem na podwórku nie było żadnej cegły. Rano - jest cegła, której sam tam nie położyłeś w nocy, w ramach lunatykowania. Za kilka nocy - to samo. Potem - znowu. Spadają z nieba? Bozia robi remont u siebie w chałupie?
                              • maaac Re: Szedł grzech przez wieś 14.05.12, 23:18
                                Co jest najbardziej obrzydliwe w "prawicowcach"? Te obłudne rżnięcie głupa. Fletnia doskonale wie o co chodzi, ale będzie do skutku roztrząsał sprawę zupełnie nie istotnej cegły.

Tak przy okazji. Jeżdżąc po Polsce zwróć cie uwagę na budynki, które mają siatki w oknach. Mocne, a nie lekkie przeciwko gołębiom. One też są wstawiane "na cegły, których nie da się odróżnić od po prostu leżących".
    • zabamala Szedł grzech przez wieś 13.05.12, 16:18
      To dopiero wiocha i zacofanie!!!
      Ksiądz zrobił chłopakowi krzywde na całe zycie, a ci głupcy nie dość, że nie wierza to jeszcze szczują cała rodzinę.
      Ich dzieci tez pewnie były molestowane ale widząc reakcję rodziców nigdy się nie przyznają do tego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka