Dodaj do ulubionych

Wyśmiane miliony

• paseo a moze bys sie najpierw poduczyl 03.06.12, 07:34
      a potem pisal ????

PNG -wysoka jakosc fotografii lub rysunku
      JPEG-dobra jakosc fotografii
      BMP -wysoka jakosc dowolnego obrazu
      GIF -niska jakosc proste rysunki
      inne formaty
      jak widac NIE ma przymusu ani koniecznosci
      stosowania formatu PNG,a najczesciej stosowany jest wlasnie JPEG
      • cati0n Re: a moze bys sie najpierw poduczyl 03.06.12, 09:37
        To ty byś się poduczył...
        kinlej ma rację, stosowanie stratnej kompresji JPG do rysunków to błąd w sztuce, ale skąd dzieci neo mają to wiedzieć.
        Rysunki - tylko PNG ewentualnie GIF (limit palety kolorów, chociaż proste rysunki zawierają ich kilkanaście)
        Zdjęcia - JPG.
        BMP - a po co to???
        Ty w ogóle rozumiesz co oznaczają te formaty?
      • tty0 Re: a moze bys sie najpierw poduczyl 03.06.12, 09:56
        BMP nie stosuje żadnej kompresji - ma doskonałą jakość, ale pliki mają dużą wielkość
        PNG i GIF stosują kompresję bezstratną - mają doskonałą jakość (identyczną co BMP), pliki mają mniejszą wielkość
        JPG stosuje kompresję stratną - obrazek ma niższą jakość niż ten nieskompresowany (czasami jest to niezauważalne), ale w przypadku zdjęć najczęściej pliki mają najmniejszą wielkość

Nie wiem skąd wytrzasnąłeś to, że gif ma niską jakość, ma dokładnie taką samą jak obrazek nieskompresowany.
        • tty0 Re: a moze bys sie najpierw poduczyl 03.06.12, 09:59
          tty0 napisał:

> Nie wiem skąd wytrzasnąłeś to, że gif ma niską jakość, ma dokładnie taką samą j
          > ak obrazek nieskompresowany.

Chociaż z drugiej strony, rzeczywiście - gif ma ograniczoną paletę kolorów, więc w przypadku zdjęć obrazek będzie miał gorszą jakość niż w innym formacie.
    • ps01 Pisownia... litości! 03.06.12, 08:01
      A nie jest to czasem Dimitri (Dymitr) Głuszczenko? Anglicyzacja rosyjskich nazwisk w polskim tekście jest po prostu śmieszna. Domyślam się, że chodzi o nazwisko Глyщенкo, czyli Głuszczenko, czyż nie?
    • stanis44 Wyśmiane miliony 03.06.12, 09:03
      A ja myślę, że jednak w materiale chodzi najzwyczajniej w świecie o Dymitra Gluczenkę.
      I w ogóle nie rozumiem po co to angielskie małpowanie z rosyjskimi nazwiskami. Przecież mamy swój polski alfabet.
      • stedo Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 18:23
        Myślę że to nie gazeta wymyśliła tę europeizację nazwiska. To bohater tak sobie zażyczył, że on już nie ze wschodu, on już "europejczyk". Taki kompleks rosyjskości ma ;))
    • asdfhjkl Wyśmiane miliony 03.06.12, 09:05
      zaden autorytet dla mnie
      czego sie nie tknie, to rzuca przed koncem
      jak tylko sie jakies problemy zaczynaja, rezygnuje.
    • xaliemorph Wyśmiane miliony 03.06.12, 09:09
      Przez ostatnie półtora roku moja wiedza, znajomości, pieniądze - tak bardzo to wszystko wzrosło, że nawet jakby ten mój biznes runął, to pewnie byłbym w stanie założyć inny albo za przyzwoite pieniądze pracować dla kogoś innego. Poza tym nie martwię się o przyszłość, bo póki co wszystko idzie do góry.

To jest kwintesencja zarobku. Gdy już wzejdziesz odpowiednio wysoko naprawdę będzie Tobie trudno upaść. Najgorzej jest się przebić, pełne gratulacja jak się robi to właśnie ciężką pracą i umiejętnościami. I chwała za takie postawy. Niestety czasem jest tak że ktoś się przebija (pomijam bohatera artykułu) swoim cwaniactwem a potem już nie spada, bo znajomości wystarczają mu za parasol.
    • sid666sid Wyśmiane miliony 03.06.12, 09:14
      Jestem moze starej daty, ale nigdy nie zrozumie jak mozna sprzedac cos za miliony dolarow, gdzie nie ma reklam, gdzie liczy sie ilosc klikniec.

Nizej ktos napisal, ze jak wprowadza oplate za ogladanie stron www, to bedziemy kwiczec. Musze kolege/kolezanke zmartwic. W miejsce platnego portalu automatycznie powstanie inny, darmowy, ktorego wartosc bedzie wyceniana (ponownie!!!) na kilkaset milionow.

Mozna by zrobic eksperyment na gazeta.pl. Niech ta strona bedzie platna, jestem ciekaw ile to potrwa, az bedzie off-line. Miesiac?

Pozdrawiam
    • gelbigel kwejk reklamowisko 03.06.12, 09:20
      Raz wszedłem na kwejka przeglądarką bez adblocka i to co zobaczyłęm to szok, w życiu bym nie wrócił tam ponownie. Ten serwis jest tak UWALONY REKLAMAMI jakby twórcy chcieli z każdego dzieciaka wycisnąć cała kasę. Nawet zagraniczne serwisy z których obrazki są kopiowane nie mają tylu reklam. Poza tym kwejk ma sporo poważnych błędów merytorycznych których nie będę tu wymieniał :)
      Niezłą pazerność ale artykuł ciekawy
      • greges58 Re: kwejk reklamowisko 03.06.12, 10:44
        Tak...
        Ale to nie jest stworzone dla Ciebie, ani dla mnie !
        Ile mamy uczniów podstawówki ???
        Nich dzieciaki płacą a rodzice płaczą ;)
        Proste ?

Pozdrawiam ^^
    • winniepooh Wyśmiane miliony 03.06.12, 09:22
      ten kwejk to totalne dno
      • gnom_opluwacz Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 09:51
        I co z tego, skoro są ludzie gotowi to "kupić" - tak reklamodawcy, jak i oglądacze?
    • mol_chemiczny Glouchtchenką? To kumpel Gorbacheva czy Yeltzina? 03.06.12, 09:36
      Glouchtchenką? To kumpel Gorbacheva czy Yeltzina?
    • ajavar Wyśmiane miliony 03.06.12, 09:54
      bardzo ciekawy artykuł, fajny chłopak, który ma ogromny potencjał i potrafi to wykorzystać,
      a część komentarzy piszą nieudacznicy, którzy sami nic nie robią i tylko zazdroszczą innym.
      Dimitr życzę powodzenia!
      • aeris Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 10:15
        pewnie. tylko ty masz racje. wszyscy inni jesli maja inna opinie niz ty, to nieudacznicy.
        jestes matka tego Dimitra?
    • zonezeus Wyśmiane miliony 03.06.12, 10:07
      Tak z ciekawości sprawdźcie sobie stronę 9gag.com i porównajcie z kwejkiem. 80-90% "treści" jest praktycznie identyczna, wszystko co pojawia się na 9gag kilka godzin później pojawia się na kwejku, czasem przetłumaczone. Dokładnie te same obrazki, te same linki, w tej samej kolejności. Oczywiście nikt nie twierdzi, że 9gag tworzy wszystko sam, to taki sam internetowy śmietnik jak kwejk, tylko przynajmniej jego twórcy i użytkownicy zadają sobie tyle trudu by zamieszczonych plików szukać u kilku źródeł, a kwejk zwyczajnie rżnie z jednego.

W ogóle cały internet przypomina w tym momencie jedną wielką ludzką stonogę, w której w zasadzie tylko pierwsza głowa coś tworzy, a reszta już tylko trawi i wysrywa. Porównanie oczywiście też ukradzione.
      • aarvedui Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 14:22
        zonezeus napisała:

> Tak z ciekawości sprawdźcie sobie stronę 9gag.com i porównajcie z kwejkiem. 80-
        > 90% "treści" jest praktycznie identyczna, wszystko co pojawia się na 9gag kilka
        > godzin później pojawia się na kwejku, czasem przetłumaczone.

ano...9gag jest źródłem 3/4 "śmiesznych" obrazków na kwejku, storyboardów na joemonster, rozmaitych wklejek, komiksów, etc.
        jak się wchodzi dla "relaksu" na 9gag to w zasadzie można sobie potem odpuścić każdą podobną polską stronkę...
      • kasiapil Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 21:06

Z holenderskiego filmu "Ludzka stonoga"... Widziales sequel?
        Co do postu to w 100% sie zgadzam. Kwejk jeszcze bezsensownie sypie wulgaryzmami, a dzieci ucza sie tego. Niech ktos zablokuje te plugawa strone dla najmlodszych.
        • superlamapl Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 21:32
          Pewnie, może cały internet zablokować? A gdzie są rodzice?!
    • bolek_i_jego_worek Wyśmiane miliony 03.06.12, 10:07
      Nigdy o takiej stronie nie słyszałem. Co raz częściej Wyborcza opisuje twórców czegoś o czym nigdy nie słyszałem.
      • greges58 Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 10:48
        A o " You Can Dance " słyszałeś ???
        Też nie oglądam ;)

Target - mniej wiecej - ten sam !!!

Wcale nie znaczy, że odstajemy ^^
        To rzeczywistość obok nas dziecinnieje !
        • bolek_i_jego_worek Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 11:54
          Słyszeć słyszałem-radio w poczekalniach, reklamy na mieście. Przyznam jednak, że nie oglądałem. Idea programu chyba jest taka jak wszystkich innych programów typu Idol.
          Nie odczuwam potrzeby gapienia się w szkiełko.
    • tetsuo2 Wyśmiane miliony 03.06.12, 10:42
      wywiad pozytywny, a w komentarzach widzę jak zwykle syf...
      • superlamapl Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 10:51
        Zgadzam się. Chętnie przeczytam kolejne takie wywiady, ileż można czytać o ludziach, którzy są znani z tego, że są znani i politykach. A komentarzy nie skomentuję.

--
        superlama.pl
    • superlamapl Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 10:49
      Równie dobrze mógłby ich nauczyć ortografii...

--
      superlama.pl
    • greges58 Wyśmiane miliony 03.06.12, 11:00
      Ten jego pięcioletni Lexus może konkurować jedynie z BMW 3.
      Zabaweczka...
      Na co sie napalacie ???
      Model dedykowany na rynek amerykański !
      Uszkodzony, rozbity, naprawiany ?
      Wartość - ok. 50 000 zł.

Naprawdę, nic wielkiego !!!
    • areyoushpongled Wyśmiane miliony 03.06.12, 11:06
      Kilka razy byłem na tej stronie. 90% obrazków nieśmiesznych, nieciekawych. Chyba głównie wchodzą na nią gimnazjaliści o niskim ilorazie inteligencji. Nie rozumiem fenomenu.
    • godric Wyśmiane miliony 03.06.12, 11:08
      Proponuję, aby pan Tomach Kvashnyevsky i redaktorzy Gazety.pl zajrzeli czasem do początkowej części "Słownika ortograficznego PWN" - od lat publikującego tabele transliteracji alfabetu rosyjskiego na polski.
    • karas1979 Wyśmiane miliony 03.06.12, 11:12
      Koleś w najblizszym czase bedzie pewenie chcial sprzedac serwis, stad taki reportaz podnoszacy prestiz Kwejka i dodajacy mu otoczke super - projektu. Niby chlop mieszka z mama, ale ma miliony, ktorych tak naprawde nie ma bo wszystko przewala. A mama upomina by odkladal choc po 200 zlotych, jednoczesnie zapomina zaplacic za internet, bo przeciez nie zaplaci ryczaltem za rok z gory, tak jak robia niektorzy ludzie z branży. No i ma trzy samochody, wsrod nich Lexusa z 2007 z czasow sprzed Kwejka, kiedy to zarabial z dziewczyna po 8000 netto na sprzedazy uslug finansowych w sklepie (lol). Jezdzac Lexusem jednoczesnie sciga kolege o 500 zotych,a ten nie majac w kraju unijnym ok 120 euro zgadza sie tyrac tydzien nad stworzeniem strony i skryptow.
      Tego niby Lamborgii nie pokazuje nikomu, bo boi sie reakcji sasiadow i sam pewnie jeszcze go nie widzial. I jeszcze ten Lancer z 3 sekundami do setki (sic),! Do setki ma jakies 6-7 sekund a nie 3! I to jest i tak super wynik. Wiec albo pismak podkolorowal ostro, albo koles jest mocno spokrewniony z Iwanem Kryłowem.
      • stedo Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 19:00
        No, tam więcej takich "kwejków":
        - matka dostała preferencyjny kredyt na mieszkanie bo jest samotną wychowującą 2 dzieci;)) Jeszcze mu zasady byłego socjału nie wyparowały z głowy;))
        - wynajął biuro 92m2 w centrum "przy palmie";)) Czyżby po Samoobronie??;))
      • facelift Karas1979 masz świętą rację 05.06.12, 09:13
        Serwis dla pajaców, a artykuł dla debili.
    • miastowiec-ze-wsi Wyśmiane miliony 03.06.12, 11:20
      O widze, że portal gazeta.pl wytworzył nowy gatunek dziennikarstwa zwany fikcją dziennikarską. Jest to połączenie 5% prawdy z 95% wyobraźni twórcy "dzieła". Są kraje w ktorych za wytwarzanie fikcji dziennikarskiej bez wyraźnego oznaczenia, ze mamy do czynienia z tym gatunkiem grożą wysokie kary i pożegananie się z karierą dzienniakrska na amen. Dodam jedynie, że Polska do takich krajów nie należy.Przy zmianie tego standardu ok 90% naszych dziennikarzy pożegnałoby się z zawodem.
      • stedo Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 19:05
        Tym razem to nie gazeta. pl to stworzył. To przedruk z Dużego Formatu, dodatku do Gazety Wyborczej:))
        Ale też "dobre";))
    • wlodzimierz.ilicz Jak widać recepta na sukces w internecie to 03.06.12, 11:37
      przywabić najgłupszych i najbardziej wulgarnych.
      Bo to jest większość każdego społeczeństwa.
      Obrazki i fuck, ku..., ch....

sadistic.pl
      Widząc ten napis, nigdy bym tego nie tknął myszką, nawet przez rękawczkę.
    • brak.slow przystojny :) 03.06.12, 11:48
      bardzo przystojny chlopak :)
      (nie to co ten zuckerberg od pejsbuka :P)
      • stedo Re: przystojny :) 03.06.12, 20:42
        Kazacziok znad Donu.. dawniej cichego;))
    • happyeyed Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 11:51
      Poczytaj sobie o różnicach pomiędzy formatami .jpg i .png lub sprawdź wyniki zapisu pliku w obu formatach. Format .png nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.
    • nineveh Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 12:02
      Zaraz... a dlaczego NIE jpg? jpg to jest wlasnie format do wykorzystania online.
      • happyeyed Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 12:21
        nineveh napisała:

> Zaraz... a dlaczego NIE jpg? jpg to jest wlasnie format do wykorzystania online
        > .
        Może być .jpg. Ale..... .jpg "zachowuje się" lepiej przy grafice kolorowej, z dużą ilością kolorów, przejść tonalnych, natomiast w .png warto zapisać obrazki z jakimś tekstem, jednolitym tłem itp.
        • superlamapl Re: Wyśmiane miliony 03.06.12, 12:58
          Zawsze można ustawić współczynnik kompresji. Chyba, że kwejk sam to robi po uploadzie, wtedy użytkownik sobie może kombinować.

--
          superlama.pl
    • wari Wyśmiane miliony 03.06.12, 12:38
      Napisanie o tym biznesie "kultura obrazkowa" byłoby nieuzasadnionym komplementem.
    • arturpio strona dla dzieci : 03.06.12, 12:48
      cytuje : "fuck, ku..., ch..." ....

dobre !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka