Dodaj do ulubionych

Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej się...

01.07.12, 14:43
Wieś się dorabia z kilku powodów.
1. Nigdy nie widziałem (a mieszkam na wsi) żeby jakoś rolnik, który jednocześnie ma firmę dawał komuś rachunek albo fakturę. Tam wszystko robi się na gębę.
2. Przy dotacjach nie trzeba udowadniać, że jest się właścicielem pola na które się bierze dotacje.
Więc "rolnicy" kasują dotacje a uprawia ktoś inny. komu jest potrzebne pole.
3. Nigdy nie widziałem, żeby przy sprzedaży przez rolnika np 20 ton jabłek wystawiał on za to fakture.
Obserwuj wątek
    • ewa1-23 Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej się... 01.07.12, 15:58
      Rolnicy nie wykazują swoich dochodów fiskusowi, nie muszą drżeć, że się pomylą w PIT i zostaną ukarani, na opiekę zdrowotną składają się dla nich podatnicy, na emerytury, na szkołę, na drogi itd - też. Więc kto się dziwi, że pasożyty się bogacą na cudzych podatkach?????? Przecież polski podatnik-niewolnik musi dopłacać pasożytom 20 % do każdej złotówki "dopłaty unijnej". I to jest "demokratyczne" państwo parszywego wyzysku podatników na rzecz pasożytów!!!!!
      • freitag23 Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 01.07.12, 16:26
        Chodząc wczesną jesienią po Beskidach widziałem z daleka żółte polany i myślałem sobie, że to dojrzały i dorodny owies, gotowy do skoszenia. Ale nic z tego, to było tylko złudzenie, gdyż była to sucha trawa, którą koszono kosiarką traktorową, zgrabiano na kupy i podpalano. Jak mi wyjaśnił to pewien bliżej obeznany z gospodarką wiejską człowiek - też turysta- jest to zjawisko w Beskidach powszechne, łunijne dudki lecą, łod hektara i co roku i bez kłopotu. A gminni urzędnicy udają, iż wszystko jest w porządku, tylko, dopłaty bezpośrednie są niższe niż na zachodzie.
      • rydzyk_fizyk Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 02.07.12, 19:59
        A rząd boi się załatwić nawet sprawy płacenia przez rolników składki zdrowotnej, o podatkach i ZUSie nie wspominając.

Inna sprawa, że to część większej choroby nazwanej Wspólną Polityką Rolną.
      • rolnica Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 03.07.12, 23:46
        Kolejna mądrala, która pisze głupoty na temat rolników. Na starcie pytanie: skoro jest tak dobrze być rolnikiem-pasożytem to dlaczego nim nie jesteś? Ja jestem rolnikiem, dlatego kilka faktów:
        1. Rolnicy indywidualni nie są objęci podatkiem dochodowym; więc jak mam wykazać dochody?, złożyć PIT?, być ukarana? Bardzo chętnie bym to zrobiła, nie mam powodów, żeby ukrywać dochody. A dlaczego rolnicy nie są objęci p. dochodowym? Odpowiedź jest prosta: zdecydowanie większe kwoty rolnicy wpłacają do budżetu z tytułu podatku gruntowego niż wpłacali by z p.dochodowego. A dlaczego? Skoro tak dużo inwestujemy w sprzęt, budynki to mamy ogromne koszty, nie wspomnę o amortyzacji, która też jest kosztem. Na marginesie w Polsce spora grupa rolników objęta jest systemem rachunkowości FADN i "Góra" wie co słychać na "Dole". PIT w porównaniu z ogromem dokumentów, które muszę wypełniać jako rolnik to "pikuś".
        2. Stereotypy na temat KRUS... oj jak mało wiesz. Ciekawe czy wiesz ile wynosi emerytura rolnicza? Szkoły są publiczne dla wszystkich dzieci, nie tylko tych ze wsi... A o co chodzi z drogami???
        3. W całej UE, i w wielu państwach na świecie rolnictwo jest wspierane w formie różnego rodzaju dopłat. Kalkulacja 20% do każdej złotówki jest bezpodstawna.
        Podsumowując: każdy ma prawo wyboru jaki zawód wykonuje, ja robię to co kocham. Skoro na wsi jest tak wspaniale to zapraszam na żniwa albo do pracy przy zwierzętach; przekonasz się że nie jesteśmy pasożytami.

• ubiquitousghost88 Przemysł rozpier.dolony, to innej alternatywy nie 01.07.12, 16:06
      ...mają, oprócz londyńskiego zmywaka...
    • eol7 Skoro im jest tak dobrze to dlaczego nie placa. 01.07.12, 17:16
      Skoro im jest tak dobrze to dlaczego nie placa skladek takich jak ich biedniejsi pracownicy w miastach? Dlaczego miastowi im funduja emerytury? W miastach jest teraz wiecej bezrobotnych i wiecej biedy i nikt im nie chce pomagac. Dlaczego rolnicy placa grosze lub nie placa wcale na krus?
      • rolnica Re: Skoro im jest tak dobrze to dlaczego nie plac 04.07.12, 00:35
        Co za bzdury!!! Stereotypów za KRUS ciąg dalszy. Fakty są takie, że rolnicy płaca mniej ale finalnie mniej też dostają. Poszperaj trochę ile wynosi emerytura rolnicza? Co się dzieje jak rolnik zachoruje??? Zapraszam na wieś!!!
    • kotek.filemon Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 01.07.12, 17:32
      A teraz zagadka: dlaczego fryzjerka, u której strzyże się moja matka, chcąc legalnie prowadzić swój malutki gabinecik, który ledwo przędzie, musi odpalić państwu prawie tysiaka miesięcznie niezależnie od bieżącej sytuacji a gumiaki ze wsi kasujący dopłaty płacą składki jak na komitet rodzicielski?
      • konto.do.komentarzy Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 02.07.12, 21:19
        Jestem pewny, że ciężka dola fryzjerki do wina Karty Nauczyciela. Jutro redaktor Wielowieyska to lepiej wyjaśni.
      • rolnica Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 04.07.12, 00:40
        Zastanawiam się czy lepiej być pasożytem czy gumiakiem???
        Odnośnie fryzjerki płaci proporcjonalnie do dochodów. Ten tysiak to podatek dochodowy, ubezpieczenie czy jeszcze coś innego? Proszę o konkret! bo jeśli podatek dochodowy to dlaczego nie wybrała karty podatkowej? Albo jeszcze lepiej niech zostanie rolnikiem-gumiakiem, wtedy będzie brała dopłaty i płaciła składki jak na komitet rodzicielski...
        PS. Rozejrzyj się w Europie jak wyglądają dopłaty do rolnictwa.
    • lato112 Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej się... 01.07.12, 20:29
      kiedy nastało- po- gazeta stała się zwykłą szmatą pro-rządową rusz się i zacznij uprawiać ziemię a zobaczysz czym to pachnie - i całkowicie rozumiem że życie w mieście jest ciężkie bo przeżyć za nędzne wynagrodzenie jest trudno , można pomyśleć że żyje się ciężko bo na wsi mają dobrze- propaganda ma się dobrze dzięki redahtorom
      • jj_k Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 01.07.12, 22:37
        słyszałeś o interpunkcji?
        lato112 napisał:

> kiedy nastało- po- gazeta stała się zwykłą szmatą pro-rządową rusz się i zaczni
        > j uprawiać ziemię a zobaczysz czym to pachnie - i całkowicie rozumiem że życie
        > w mieście jest ciężkie bo przeżyć za nędzne wynagrodzenie jest trudno , można
        > pomyśleć że żyje się ciężko bo na wsi mają dobrze- propaganda ma się dobrze dzi
        > ęki redahtorom
      • mapokl Wielki przemęczony 01.07.12, 23:01
        już nie pier%$#@$ o ciężkiej doli chłopa na wsi. Rolnikiem nigdny nie byłem ale sporo czasu na wsi spędziłem i wiem jak "ciężko" chłopi" pracują...

Ciężar pracy wcale nie większy niż w innych zawodach a często i praca na roli jest lżejsza. Żadna to wymówka dla świętych krów którzy zarabiają wcale nie najgorzej a podatków nie płacą. Nie wiem dlaczego 90% Polaków ma utrzymywać ich "historyczne przywileje" oparte na iluzji o "ciężkiej doli chłopa" która się nie zmieniła od XIX wieku...

Popieram dopłaty do produkcji(produkcji faktycznej popartej sprzedażą i dalszym zbytem a nie areałem czy za samo zasiane jakiejś uprawy) czy kredyty(kredyty !!) na inwestycje ale cała reszta to przerośnięty pasożyt trawiący Polską gospodarkę...
    • jj_k Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 01.07.12, 22:32
      4. Nie muszą płacić mafijnych składek ZUSu (jak pozostali przedsiębiorcy), płacą śmiesznie niskie (w porównaniu ZUSem) kwartalne składki KRUS, a potem mają taką samą emeryturę (jak płacący ZUS)
      "Brawo" Państwo Polskie - myślenie nie jest przereklamowane
    • matrioszka25 czesto sie zastanawiam, czy przecietny Niemiec 02.07.12, 00:15
      czy Grek wie ze finasuje swoja kasa fanaberie chlopskie w Polsce ?? jak to rolnicy siem dorabiaja na malinach ktorych nawet nikt nie zbiera ??

Fakt dotacje mozna szybko dostac, nawet zalozyc plantacje, ale zbiory juz nikogo nie interesuja ?

Wszystko odbywa sie prawidlowo w swietle prawa, UE nie kontroluje prawie wcale srodkow i efektow ich zastosowania - dlatego wlasnie UE i jej szastanie pieniedzmi nieswoimi sie konczy, jak i dorabianie sie na orzechach, rakach i innych nikomu niepotrzebnych bzdetach.

Czy w Polsce jest w ogole jeszcze cos czego nie finasuje UE ?
      • jj_k @matrioszka25 02.07.12, 10:38
        Podobnie marnowane są pieniądze na rozpoczęcie DG. Czy ktoś przeprowadził statystykę ile z rozpoczętych DG za dotacje przetrwało dłużej niż rok?
    • belmondo1956 Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej się... 02.07.12, 11:57
      Ten artykuł w większości zawiera bzdury! Dotacje od samego początku zjadane są przez wzrost cen. Firmy sprzedające nawozy, środki ochrony czy maszyny doskonale wkalkulowały już dawno dotacje w cen. Mieszkam na wsi, pracuję w mieście. Doskonale wiem jak wygląda wieś i jak żyją mieszkający na niej ludzie. Są i takie gospodarstwa gdzie ludziom jest lepiej, ale są to w 99 % gospodarstwa, które bardzo dobrze prosperowały przed wejściem do Unii. Poza tym, kto faktycznie w tym kraju określił dochód rolnika. Dochód, nie przychód. To przecież nie to samo. Kto określił ile godzin pracuje rolnik? Kto sprawdził kto rzeczywiście żyje z pracy rolnika w sytuacji gdy np. jabłko na straganie może kosztować 3 zł a w hurcie na giełdzie kilkadziesiąt groszy? Tak "wspaniale" prosperuje polskie rolnictwo.
      • rolnica Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 04.07.12, 00:48
        Nareszcie jakiś rozsądny głos. Odnośnie dotacji informacje zawarte w artykule są w dużej mierze od kilku miesięcy nie aktualne. W większości województw nie ma już naborów na działania inwestycyjne czy też wsparcie dla Młodych Rolników.
    • wojtek_balut Lokalny rynek rolny i prawo autorskie 02.07.12, 18:09
      Wydaje mi się, że warto wpływać na rozwój drobnej, lokalnej, ekologicznej produkcji żywności i drobnego, lokalnego przetwórstwa. Żeby z czasem poprawić jakość tego co jemy.

Pozornie napiszę trochę nie na temat ale w którym z ostatnich, papierowych wydań wyborczej, przeczytałem o konkursie warzenia piwa. Wygrał szczecinianin, pasjonat. Nie mogę znaleźć linka do wersji elektronicznej artykułu i wklejam link z wp.pl

finanse.wp.pl/kat,58434,title,Wybrano-najlepsze-piwo-Na-razie-jest-kompletnie-nieznane,wid,14580227,wiadomosc.html?ticaid=1ebc1
      Ja w takich wydarzeniach widziałbym jakiś zalążek do wyzwolenia potencjału ludzi. To jest akurat o piwie ale równie dobrze może być o serach, pieczywie, przetworach, sokach itd.
      To co mnie martwi, to to, że koncern organizujący konkurs przejął w wyniku tego konkursu na własność prawa do receptury zwycięskiego napoju. Podobno zwycięzca to akceptuje i nie ma z tym problemu więc wygląda to wszystko dobrze.

Mnie natomiast martwi to, że prawo autorskie pozwala na takie przejęcia, bo to jest jednak skupowanie przez koncern, za grosze konkurencyjnych pomysłów, nawet receptur znanych od dziesięcioleci i wyewoluowanych w wyniku wielu pokoleniowych tradycji. Utrudnia to wolną konkurencję, tworzenie malutkich, lokalnych, niezależnych biznesów.
      No i w moim przekonaniu krzywdzi też trochę pomysłodawców, pasjonatów, którzy nie mając pieniędzy na start, pozbywają się za grosze możliwości zarobkowego tworzenia na własny rachunek, tego do czego doszli latami wysiłków.

Nie podoba mi się, to bo prawo autorskie w moim przekonaniu powinno chronić autora. Tymczasem mam wrażenie, że chroni raczej duży biznes.

Mam nadzieję, że nikt nie zorganizuje konkursu kulinarnego, w celu skutecznego wykupienia receptury na różnego rodzaju lokalne przysmaki albo nikt nie opatentuje przepisu na pierogi ruskie ....
      Zmieńmy to prawo autorskie, bo chyba idzie w coraz bardziej destrukcyjnym dla rozwoju kierunku ...
    • rolnica Re: Młodzi wybierają wieś, bo dzięki UE łatwiej s 03.07.12, 23:28
      Krótko mówiąc mało widziałeś! Nie wrzucaj wszystkich rolników do jednego worka!
      Jestem rolnikiem i prowadzę firmę:
      1. Jako przedsiębiorca nie robię nic na gębę, wystawiam faktury i podpisuję umowy.
      Nie myl pomocy międzysąsiedzkiej z działalnością gospodarczą, czy rozliczeniem w formie barteru.
      2. Właścicielem pola nie trzeba być, można je dzierżawić. Dotacje kasują spryciarze a nie rolnicy, więc nie obrażaj tych którzy ciężko pracują.
      3. Faktur nie wystawia się na polu, w magazynie, czy na podwórku; trzeba pójść do biura (domu)...
      Gardanie to, że mieszkasz na wsi nie oznacza, że znasz się na rolnictwie, więc nie pisz takich stereotypów o rolnikach. A skoro wieś się tak dorabia, to zastanawiam się dlaczego, nie jesteś jeszcze rolnikiem???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka