ciemnylud5 zróbmy sobie Grecję !!! 10.07.12, 09:20 Przywileje dla wszystkich nauczycieli !!!! 1. 20 godzinny tydzień pracy !!! Żądamy 2. Brak kontroli i nadzoru !!! Żądamy 3. Wyjazdy na wycieczki tylko w czasie pracy !!! Żądamy 4. Przyjazny system awansowania !!! Żądamy 5. Przy objawach stresu - 3 lata urlopu płatnego !!! Żądamy 6. Obligatoryjne wolne długie weekendy !!! Żądamy 7. W ogóle wszystkie weekendy wolne !!! Żądamy 8. Zakaz zwolnień - bez względu na wskaźniki demograficzne - Żądamy 9. Wolne celem umozliwienia wykonywania praktyk religijnych w tym rekolekcje - Żadamy 11. Obligatoryjne wolne miedzy świetami !!! Żądamy 12. Dzień przed i po świętach ma być wolnym od pracy !!! Żądamy 13. Klasy maksymalnie 10 osobowe lub na żądanie bez uczniów !!! Żądamy 14. Laptop, dostęp do internetu ( tylko szerokopasmowego ) dla każdego nauczyciela!!! Żądamy 15. Pomieszczenie socjalno-edukacyjne dla max. trzy osobowego zespołu pedagogicznego!!! Żądamy 16. Połączyć rolnicze, górnicze i nauczycielskie zwiazki zawodowe celem wzmocnienia sojuszu inteligencko - chłopsko - robotniczego!!! Żadamy 17. Skrócić rok szkolny bo i tak nikt nikogo nie uczy od 15 czerwca !!! Żądamy 18. Przeprowadzić reformę administracyjną i zlikwidować samorządy !!! Żadamy 19. Kontynuować reformę polegająca na corocznych podwyżkach aż do osiagnięcia 10 - krotości sredniej krajowej !!! Żadamy 20. Wszelkich adwersarzy i oponentów automatyczne uznawać za chorych psychicznie, nieuków i nie wartych kijem uderzenia !!! Żądamy 21. Wpisać do konstytucji, ża społeczeństwo jest dla nauczycieli a nie nauczyciele dla spoleczeństwa !!! Żądamy wypisame mniej więcej ( raczej wiecej ) na podstwie waszych postówch pisanych na róznych forach na przelomie ostatnich tygodni ( no może z dwa dodałem od siebie - przydadzą się na wrześniowe strajki ) Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: zróbmy sobie Grecję !!! 10.07.12, 10:47 żałosny, złośliwy, budzący odrazę 'ciemny lud' Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnylud5 Re: zróbmy sobie Grecję !!! 10.07.12, 11:17 Nie wyzywaj mnie tak, przecież ja też jestem z wami!!! Też chcę by było tak fajnie jak Grecji, Hiszpani, Egipcie. Przecież jest naukowo dowiedzione, że ilość przywilejów, 13, 14 i 15 pensji oraz ilośc wolnego od pracy w roku wprost sie przeklada na jakość plaż, wspaniały klimat i cudowne słońce. Niestety u nas, ( i całej północnej Europie ) gdzie większość pracuje 40 h/tydz., ma tylko 26 dni urlopu, system determinuje tę paskudna deszczowa pogodę, zimne morze i brudne plaże !!! Kosy na sztorc, alleluja i do przodu!!! ( jak mawia klasyk) Jak sie wspólnie postaramy to morzemy mieć Tunezję w Gdansku i Grecję w Łodzi !!! Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: zróbmy sobie Grecję !!! 12.07.12, 21:11 pierniczysz ciemnyludzie5 i myślisz, ześ dowcipny Odpowiedz Link Zgłoś
mignik To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 10.07.12, 10:19 Jak cała niemal Polska, tak i Gazeta Michnika dokopuje nauczycielom bez oporu. Oczywiście, że tekst jest elementem nagonki mającej jeszcze bardziej zohydzić nauczycieli, aby władza spokojnie wprowadziła szkodliwe dla nich rozwiązania. Jest też manipulacją: nie znajdują nauczyciela, który by najwięcej zarabiał, mając tylko pensję, ale biorą pod uwagę nadgodziny (które dla ogółu są albo ich nie ma), pracę na innym etacie (dość rzadka rzecz) oraz korepetycje (notabene, chyba to praca na czarno, bez opodatkowania). I wychodzi, pożal się, 8 tysięcy na miesiąc, pieniądze śmieszne, gdy się zważy na rolę oświaty i wykształcenie nauczycieli. Robotnik bez wykształcenia się lepiej ceni (np. za naprawę rynny zażyczył sobie stawkę, jak na Zachodzie...). Gazeta Michnika wspiera rząd z całych sił, zapewne dzieci redaktorów nie chodzą do szkół publicznych, więc mają motłoch w d.... Sami zaś nauczyciele jak cielęta pozwalają na to, aby robiono z nimi, co kto zechce. Na ogół ślęczą, poprawiając wypracowania itp., a tymczasem życie toczy się obok, obok nich. Moim zdaniem, nauczyciele to frajerzy i w Polsce, wiadomo, jak traktuje się frajerów... Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:07 > Oczywiście, że tekst jest elementem nagonki mającej jeszcze bardziej zohydzić n > auczycieli Czyżby nauczyciele byli zohydzeni bez nagonki? Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 12:56 Wyraźnie napisałem, że nagonka po to, aby jeszcze bardziej zohydzić. Umiesz pojąć te słowa? Zapewne nie, więc bez dwóch zdań: zohydzeni, zohydzani, nagonka Gazety Michnika zwiększa to zohydzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
sverir Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 14:58 Umiem pojąć te słowa. Chciałem się tylko upewnić czy naprawdę tak myślisz, czy po prostu chciałeś zabłysnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 17:06 Zabłyśnie, ale w głowach idiotów, gdy sprywatyzują szkolnictwo i przyjdzie patrzeć na dzieci niechodzące do szkoły. Piękny program w telewizji. O Indiach: dwaj nastoletni bracia tyrają w fabryce przez 10 godzin na dzień, aby ich młodszy brat mógł się uczyć. Sprawdzają, czy nie wagaruje, jakie robi postępy. Cudowne poświęcenie. Polscy idioci też by tak chcieli... I drugi przykład z tego filmu: nastoletnia dziewczyna sprzedaje kwiaty na ulicy, wyciepali ją ze szkoły w trakcie roku szkolnego, bo mama nie miała na czesne. To by się przydało i w Polsce, może by niektórych oświeciło. Michnik raczej to wie, więc skoro czyni nagonkę na nauczycieli, to co nim kieruje? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 17:20 Michnik raczej to > wie, więc skoro czyni nagonkę na nauczycieli, to co nim kieruje? Ja bym zadała to pytanie inaczej: co kieruje dziennikarzami ( a zwłaszcza mlodymi i stażystami!), którzy piszą takie teksty? Od miesiąca - co tekst o nauczycielach, to wtopa - to widać nawet po komentarzach na forum, jakoś z tekstu na tekst szala się przechyla ( z tygodnia na tydzień rzadziej czytam o "przywilejach i nierobach nauczycielskich", a czesciej o tym, że dziennikarze GW piszą bzdury, nie sprawdzają informacji itp... Ciekawa sprawa, bo żeby takie teksty pisać trzeba przede wszystkim nie mieć wyobraźni - przejęcie szkoł przez samorządy i oddanie ich podmiotom prywatnym w zarząd, to poczatek końca polskiego szkolnictwa i nauczycielstwa, o czym wie większość choć trochę rozgarniętych ludzi. Ci, którzy przywołują świetne wyniki szkół niepublicznych, raczyli chyba zapomniec, że to nieliczne ogryzki, które utrzymały się na rynku od lat 90. kiedy boom na te szkoły był ogromny. Znikneło chyba z 50% takich szkół. Przypadek? No własnie ... Ale na to nikt nie zwraca uwagi, wiecznie tylko pensja i przywileje ( ojej, to takie dziwne, że balon pekł po Euro, prawda? ) No w każdym razie zastanawiam się, czy praca w gazecie zakłada też zwyczajną ludzka przyzwoitość? Bo jesli tak, to nie pisze się takich tekstów jak ten pamietny o tym, ze Polacy odpadli z Euro przez nauczycieli... Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 18:34 Dziennikarze nie mają tu nic do rzeczy, robią, co szef każe. Michnik, Michnik to ciągle ktoś Ważny, jego głos w obronie nauczycieli (a faktycznie - dzieci) miałby jakieś znaczenie. Skoro popiera nagonkę, to pytam, co nim powoduje. Przecież nie głupota czy brak wiedzy... Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 18:43 Dziennikarze maja tu dużo do rzeczy, bo jak szef ci każe zdjąć majtki to też to zrobisz? Na bruk od razu nie lecą, jakos nie zauwazyłam, zeby kazdy z nich pisał taki bełkot tematyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
mignik Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 20:11 To zależy, jaki szef: jeśli ponętna szefowa, czemu nie, majtki ściągnę raz dwa. I nie dlatego, żebym się bał wylecenia na bruk. Moje zdanie: Michnik. Twoje: dziennikarze. Cóż, nie ma się o co czubić. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 20:33 kasa, panowie.... to kasa, mała iduża, odbiera ludziom rozum i honor Odpowiedz Link Zgłoś
kmieniec To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 10.07.12, 10:50 A paluszki skrzyzowalas Olenciu? Odpowiedz Link Zgłoś
dawniej_tak_nie_bylo To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 10.07.12, 10:51 W całym kraju na dziesiątki (setki?) tysięcy przedstawicieli zawodu Wyborcza znalazła jednego, który robiąc na dwa etaty i po godzinach ma aż dwie średnie krajowe. Ależ ci nauczyciele mają życie jak w Madrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 10.07.12, 11:03 Przypominają się stare dobre czasy, kiedy jedynie słuszna PZPR, a obecnie wszechpanująca PO, miała monopol na informację. Na szczęście żyjemy w dobie Internetu i taką manipulację informacją niezwykle łatwo zdemaskować. Wniosek jest tylko jeden: pani Pezda otrzymała zadanie przygotowania gruntu, tj. rozwścieczenia opinii publicznej, aby ta przypadkiem nie poparła nadchodzącego protestu nauczycieli. Ocena wykonania zadania: ja stawiam dopuszczający - trochę się p. redaktor udało zrobić zamętu ale jakość oraz ilość takowego jest mierna. P.Pezda zapewne lokuje się gdzieś na szarym końcu dziennikarskiej listy płac, choć wciąż zapewne zarabia więcej od przeciętnego nauczyciela, bo w końcu media pełnią rolę podobną do 'służb ochrony rządu'. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnylud5 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:23 Na znak solidarności z nauczycielami idę zaraz do szefa i oznajmiam mu, że mnie stresuje i idę na roczny urlop !!! Niech sobie nie mysli łachudra !!! Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:32 No to idź chociaż Ty, bo wbrew pozorom nauczyciel tak łatwo na taki urlop nie chadza. Pracuję ok. 30 lat w LO i na takim półrocznym urlopie byłam raz, po tym jak badania wykazały guzki tarczycy i musiałam przejść długie leczenie, na które lekarz musiał mnie namawiać przekonując, że szkła się nie zawali i że nikt nie jest zastąpiony. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 14:54 filologini napisała: > Pracuję ok. 30 lat w LO i na takim półrocznym urlopie byłam raz Następna pani nauczycielka, która uważa, że jeśli ona z czegoś nie korzysta, ona czegoś nie dostaje, to nikt z tego nie korzysta i tego nie dostaje. Ale fakty niestety percepcji rzeczywistości przez naszą drogą nauczycielkę przeczą. S. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 18:15 Nie należy generalizować, tylko wyrażać te fakty liczbami, choć statystyki też podlegają manipulacjom. Pozostaje zdrowy rozsądek, zaufanie do tych, z którymi jedziemy na jednym wozie zwanym 99%. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 18:05 Popieram! I tak wszyscy należymy do tych 99% kiwanych. Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnylud5 To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczycieli 10.07.12, 11:35 Koszmar !!!! Byłem u szefa. Biedak tak się zestresował moim oświadczeniem, że zabrał pióro i powiedział, że też idzie na roczny urlop, skretarka powiedziała, że w takim razie w wakacje to ona pracować nie będzie, kolega z zza biurka, że bez dostepu do internetu i laptopa to pieprzy taka pracę, w sąsiednim dziale stwierdzili, że za w takim stresie za takie pieniadze to będa pracować max. 4 godziny dziennie. Kto mi teraz pensję zapłaci !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 11:41 Jezuuuu, lecę Wam pomagać - nauczyciule tak już mają - nie ważne, czy im płacą czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
chceurlopu Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 12:08 Biorąc przykład z kolegi, tez byłam u szefa i powiedziałam że chce iśc na rok urlopu. Nie wiem, czy dobrze uslyszalam ale jak wyrzucał mnie za drzwi, mamrotał cos jakby " w dupach sie porzewracalo..." Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 A ja monitoringu z wglądem rodziców:) 10.07.12, 12:29 Straszna sprawa ten urlop nauczycielski! Koszmarna! Ciekawa jestem tylko dlaczego rodzice tak stanowczo zaprotestowali przeciwko przymusowemu monitoringowi w klasach gimnazjalnych w trakcie lekcji... Hmmm, czyżby ze strachu, że człowiek, któremu założono kosz na głowę miał pod sobą 10 agresywnych nastolatków, na których nie mógł nawetpodnieść głosu i zobaczyliby rozwój sytuacji w klasie w trakcie kolejnych 6 lakcji? I okazałoby sie, że syn ma za uszami sporo? Bardzo mi się to dziwne wydaje, bo nic tak dobrze, jak ten monitoring nie stanowiłoby dowodu, czy ktoś moze dostać ten urlop zdrowotny ( nerwowy) czy nie . Odpowiedz Link Zgłoś
chceurlopu Re: A ja monitoringu z wglądem rodziców:) 10.07.12, 12:39 Zlikwidujmy dzieci!!! Zwlaszcza tych obrzydliwych gimnazjalistów!!! A jesli sie nie uda, załózmy monitoringi w klasach, pokojach nauczycielskich, w ich domach ( ale wszędzie ) - niech bedzie porządek !!! Stwierdzimy który uczeń to łobuz a który nauczyciel to leń !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: A ja monitoringu z wglądem rodziców:) 10.07.12, 12:48 Cieszę się, że jesteś zwolennikiem dystopii :P Odpowiedz Link Zgłoś
chceurlopu Re: A ja monitoringu z wglądem rodziców:) 10.07.12, 12:57 tak, jestem fanem Orwella Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 14:28 Owszem, można pożartować. Nie macie urlopu? Zapraszam w takim razie do szkoły. Teraz organ prowadzący będzie zatrudniał po uważaniu, niekoniecznie z kwalifikacjami, byle tanio było. Wakacje zaczniecie w drugim tygodniu lipca, skończycie w połowie sierpnia. Nie zarobicie 8 tys., ani nawet 5 tys. , więc nie będzie was stać na wakacyjne wojaże. Najlepszy pomysł to wakacyjna praca za granicą z dobrą znajomością języka. :) Nie jestem wredna - serdecznie zapraszam jeszcze raz do pracy w szkole. To najlepszy sposób, żeby zaznać tego wszystkiego, czego tak po naszemu, po polsku, zazdrościcie innym. Odpowiedz Link Zgłoś
joly.roger Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 15:57 filologini napisała: > Nie jestem wredna - serdecznie zapraszam jeszcze raz > do pracy w szkole. To najlepszy sposób, żeby zaznać tego wszystkiego, czego ta > k po naszemu, po polsku, zazdrościcie innym. Ok. Biorę w ciemno tą robotę (papiery mam) Tylko gdzie się zgłosić? Fascynujące jest jak zębami i pazurami trzymacie się tej okropnej roboty, że wygryźć was nie można. Masochizm jakiś? Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 16:32 >Ok. Biorę w ciemno tą robotę (papiery mam) Tylko gdzie się zgłosić? Całe lubelskie na ciebie czeka i przyjmie z otwartymi ramionami. Zdziwiony? Chcesz adresy konkretnych szkół ? Proszę bardzo, wyślę na priv. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 18:26 Żeby mnie wygryźć możesz mnie albo przebić kwalifikacjami i zgodzić się na niższe wynagrodzenie - wtedy organ prowadzący bierze Cię z otwartymi rękami a ja idę na trawkę. Kwalifikacje - mgr -UJ, anglista (orientalista), nauczyciel w LO z 30-letnim stażem, doświadczony egzaminator maturalny - pracowałam jako werfikator, biegle korzystam na lekcjach z multimediów i .... jestem podobno lubiana i ceniona przez uczniów oraz rodziców. Funkcjonuję ponad układami więc możesz spróbować mnie wygryźć. Podaj e-mail - wyślę namiary na moją szkołę - małe miasteczko w południowo-wschodniej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 15:38 Nic prostszego nie pozostaje, jak zatrudnić się w szkole do roboty - w końcu sam cud, miód i konfitury... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 16:02 kotek.filemon napisał: > Nic prostszego nie pozostaje, jak zatrudnić się w szkole do roboty - w końcu sa > m cud, miód i konfitury... Też tak myślę, niestety jest to niewykonalne. A utwierdza mnie w tym przekonaniu kilkaset tysięcy nauczycieli, którzy jakoś nie chcą z tych szkół odchodzić, zarazem broniąc swoich przywilejów jak niepodległości. S. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 16:26 > Też tak myślę, niestety jest to niewykonalne. A utwierdza mnie w tym przekonani > u kilkaset tysięcy nauczycieli, którzy jakoś nie chcą z tych szkół odchodzić, z > arazem broniąc swoich przywilejów jak niepodległości. Doprawdy? A ilu z tych kilkuset tysięcy znasz? Bo ja znałazm całkiem sporo - studia pokończyli około 10 lat temu, w szkole pracowało 8 moich znajomych, fajnych, otwartych, twórczych ludzi. Dziś po 10 latach, w szkole został i uczy JEDEN. Wiesz kiedy odchodzili? Kiedy przychodził czas założenia rodziny - zawsze tłumaczenie było to samo - ja musze z czegoś utrzymać mieszkanie i dzieci. Poszli do firm prywatnych czyli jak widać "Przywileje" ich nie zatrzymaly. A na marginesie, ostatnio inna znana mi osoba poszła do szkoły zaraz po studiach - od ręki, poprzednia nauczycielka odeszła, bo gimnazjalisci wykończyli ją psychicznie ( dosłownie) Odeszła z zawodu. Tak wiec punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 17:51 iluminacja256 napisał: > Tak wiec punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia chyba... Ja widzę, że na forum zapanowała dziwna moda (a może to przypadłość nauczycieli nienawykłych samodzielnie myśleć?) na posługiwanie się argumentami w rodzaju: ja mam/ja nie mam, ja znam/ja nie znam, ja byłam/ja nie byłam. I jeśli coś się wokół mnie dzieje/nie dzieje, to na pewno nie dzieje się/dzieje gdzieś indziej. W związku z tym, by uświadomić ci, że rzeczywistość kilkusettysięcznej armii nauczycieli nie kształtuje się w gronie wyłącznie twoich kolegów ze studiów zadam ci bardzo proste pytanie: jaka jest średnia wieku nauczycieli i jaki jest średni staż pracy nauczyciela w Polsce? Odpowiedź na te pytania da nam mniej więcej (ale raczej więcej) pogląd na to, ile czasu pracuje przeciętny nauczyciel w zawodzie i czy masowo ucieka z niego po n latach. S. Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 18:12 Jeszcze dziwniejsza moda dotyczy ciebie, kolego. Rzucasz się tutaj jak wesz na grzebieniu, podajesz jakieś dane ( nie wiedzieć skąd) o kilkunastutysiącach nauczycieli trzymających się posad i przywilejów ( rozumiem, ze z dnia na dzień, wszyscy powinni po prostu odejŚĆ z pracy, tak?), a jak mówiĘ, z e moi znajomi ODESZLI ZE SZKOŁY i jest to łącznie 7 ludzi, to okazuje się, ze to nieprawda... No bo przeczy to Twojej tezie. > (a może to przypadłość nauczycieli > nienawykłych samodzielnie myśleć?) WSTAWKI W TYM STYLU świadczĄ tylko o Tobie - co post to uszczypliwe, ironiczne podjazdy w stosunku do braku inteligencji wśród nauczycieli. Problem tylko w tym, że nie rozmawiasz z nauczycielką, więc twoja deprecjacja mi wisi - świadczy znów tylko i wyłącznie o tobie, a raczej o twoich brakach i frustracjach. Cóż, są ludzie, którzy bez umniejszania innych, nie są w stanie przyjąć tego kim są sami... >jaka jest średnia wieku nauczycieli i jaki jest śre > dni staż pracy nauczyciela w Polsce? Nie wiem, skąd niby mam to wiedzieć? Podejrzewałam, ze ty jako znawca wiesz to na pewno? Nie wiesz? No to napisz do własnej gminy, niech ci przedsawią dokumenty jako zainteresowanemu, nie powinieneś mieć z tym kłopotów. Przecież JESTEŚ TYM NAPRAWDĘ ZAINTERESOWANY RÓWNIEŻ POZA FORUM, CZYŻ NIE TAK? Idź do urzędu, oni są tam własnie po to ( bingo! z twoich podatków!) Odpowiedz Link Zgłoś
bezkres do sammler 10.07.12, 18:43 Wklejasz linki badań, oto ten, który odpowie na nurtujące Cię pytanie o średnią wieku nauczycieli (a przy okazji o ich wykształcenie i doskonalenie) www.gazeta.edu.pl/Raport_z_miedzynarodowych_badan_TALIS-101_713-0.html I mimo, że zwykle nie wdaję się w tak bezsensowne przepychanki na forach jak ta, dziś łamię zasadę i spróbuję samodzielnie coś napisać. Otóż nie liczyłam nigdy ile godzin pracuję, bo jak to powiedz policzyć, kiedy w zależności od tygodnia mam różne obowiązki? We wrześniu godzinami siedzę w zespole i tworzę plany, plany, plany...żeby było śmiesznie, nie mogę skorzystać z gotowych szablonów, bo rozporządzenie o pomocy psychologiczno-pedagogicznej nakłada obowiązek indywidualizacji, tworzenia IPETów, KIPU i czego tam jeszcze... Inne wymagania dla ucznia zdolnego, inne dla dysfunkcji, inne dla tych z orzeczeniami o kształceniu specjalnym. Nie mam pojęcia jakich uczniów będę uczyła, więc dyrekcja życzy sobie dostosowań dla...wszystkich możliwych wymienionych w rozporządzeniu. Plan wychowawczy (to muszą zatwierdzić rodzice na wywiadówce), profilaktyczny i stotysięcy innej papierologii przedstawia się na radzie pedagogicznej, trwającej wierz mi godzinami. Październik ot taki sobie - uczę, robię pierwsze klasówki (po 30 uczniów w klasie, myslisz, że dla każdego jest taki sam test? tu też MUSZĘ dla dys, dla zdolnych, dla umiarkowanych, słabowidzących...) no i sprawdzenie, nie po łebkach bo lubię być sprawiedliwa. Mogę opisać tu każdy miesiąc pracy, ale i tak pewnie nie uwierzysz, że oprócz tych słynnych 18 godzin przy tablicy i 2 karcianych mam godzinę dyżuru dla rodziców, 4 okienka (puste lekcje, między uczeniem, swoją drogą ciekawe w którym zawodzie tak jest? i czy wliczać te okna do pracy, czy uznać, że mam wtedy czas na spacer, jest to więc rekreacja? ). Czasem lekcje zaczynam o 8 rano, czasem o 10,30...no cóż, taka specyfika pracy. Pracuję w tym zawodzie ponad 25 lat, bo to lubię, dziwne, nie? Skończyłam nawet odpowiednią uczelnię, pedagogiczną a jakże, żeby być jak moja psorka od biologii (coś Ci to przypomina, niedoszły nauczycielu matematyki?:)) W szkole zawsze coś się dzieje, każdy dzień jest inny, to jest świetne. A co do Twoich twierdzeń o roszczeniowości, nieuctwie itp...obrażasz niestety mnie, nie grupę, takim uogólnianiem. Wśród nauczycieli są pracowici i lenie, kreatywni i bezrefleksyjni, jak wszędzie. I trudno to będzie zmienić pluciem na nas, bo zrazi tylko młodych do zawodu, a rządowi i samorządom da zielone światło do dzikiej "prywatyzacji" szkół, na której może zyskają miasta, ale na pewno nie wioski i małe miasteczka. Obym takich czasów nie doczekała, że wybrańcy (czytaj bogaci) piszą, czytają, liczą, a ci biedni kończą edukację na 4 klasie (były już takie pomysły- obowiązek szkolny do 10. roku życia, w latach 90 bodajże). I jeszcze jedna kwestia. Powiedz mi, gdzie ma uciec ze szkoły kobieta ok. 50-letnia, która ma wykształcenie "nauczanie początkowe"? Patrzę na te dziewczyny i podziwiam mocno, jak w 3 lata 30 maluchów potrafią nauczyć czytać, pisać i co najważniejsze myśleć. Wejdź kiedyś do takiej pierwszej klasy we wrześniu, oszalejesz po 15 minutach. A one oblężone na przerwach z uśmiechem słuchają wszystkiego, co maluchy mają do powiedzenia. Ufff...post mi strasznie długi wyszedł, przepraszam:) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: do sammler 10.07.12, 20:00 Bardzo dziękuję za ten link. Wynika z niego, że przeciętny polski nauczyciel gimnazjalny ma trzydzieścikilka lat i około 10-15 lat stażu. No to chyba rozbija mityczna narrację o przyspawanych do stołka nauczycielach... Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: Tez chcę z urlopu!!! 10.07.12, 18:29 niewykonalne? przyznaj, że stchórzyłeś albo tak tylko sobie gadasz Odpowiedz Link Zgłoś
johansson44 Re: To żadna nagonka. To tylko lista płac nauczyc 10.07.12, 16:09 Znam trochę młodszą wersję. A świstak siedzi, bo sreberka były z przemytu. Odpowiedz Link Zgłoś
2o12 Płace i wydajność pracy w samorządach 10.07.12, 17:39 W dobie kryzysu radzę GW zainteresować się ile płacimy z naszych podatków urzędnikom w samorządach i jaka jest ich wydajność pracy? Czemu GW nie zainteresuje się ile zarabiają polscy politycy i czy ich płace są adekwatne do wykonywanej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: Płace i wydajność pracy w samorządach 10.07.12, 18:32 GW interesuje się tylko tym, co zleca opcja rządząca - teraz na tapecie są nauczyciele, ponieważ nauczyciele chcą strajkować więc trzeba nastawić opinię publiczną przeciw nauczycielom Odpowiedz Link Zgłoś
pablobodek A ilu młodych nauczycieli jest na emeryturze 10.07.12, 19:11 i zajmuje jednocześnie etat w szkole, chociaż tacy ponoć spracowani? Żyją ze świadczenia i pensji jak pączki w maśle, a młodzi, świetnie wykształceni absolwenci nie mogą dostać etatu w szkole i jadą do Londka na zmywak? Ile tysięcy zdrowych nauczycieli zwiedza świat lub leży bykiem będąc na jednym z trzech płatnych, rocznych urlopów? Normalny pracownik albo pracuje, albo jest chory. Nauczyciel wypoczywa przez 3 lata! Kto za te przywileje płaci? Podatnik. A jeśli nauczyciel marnie pracuje, nie umie/nie chce młodzieży nauczyć? Figę mu zrobicie. Nie do ruszenia. Karta. A dzieci się męczą, dziadkowie/ojcowie uczą je w domu fizyki bo Pani nie nauczyła. Co piąty maturzysta odpadł??!! 70% uczniów w technikum nie zdaje lub ma poprawki? Kto ich uczy ?? Nauczyciele z Karty!! Nie do ruszenia. Pieszczochy komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
hermina5 Re: A ilu młodych nauczycieli jest na emeryturze 10.07.12, 19:49 No to pobiłeś rekord w tym wątku. Nauczyciel, który jednocześnie jest na emeryturze i ma etat w szkole...fiu, fiu, niezły przypadek psychiatryczny... Odpowiedz Link Zgłoś
filologini Re: A ilu młodych nauczycieli jest na emeryturze 10.07.12, 21:11 no, proszę - juz mamy produkt manipulacji; szkoda, że niektórzy nie potrafią myśleć samodzielnie i obiektywnie zamiast łykać medialne GW-o Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku "młodzi, świetnie wykształceni absolwenci" 10.07.12, 23:50 nie rozśmieszaj mnie bo mam zajady wiem z autopsji jacy to oni świetnie gotowi do pracy Odpowiedz Link Zgłoś