misself
16.07.12, 10:48
Rząd wg mnie powinien się wstydzić!
Od paru lat przed każdymi wyborami zapowiadają, że zajmą się umowami śmieciowymi, a w rzeczywistości tego tematu nie dotknął NIKT nawet długim kijem. Wiem, że to trudna sprawa, ale MUSI być na ten temat debata publiczna i jakieś ustalenia!
Szacuje się, że ponad 2 miliony Polaków pracuje na umowy śmieciowe. Można sobie policzyć, ile pieniędzy dostałby z tego niewydolny NFZ czy ZUS! Wyrabiają etaty, tworzą PKB i są wartościowymi obywatelami. Ale prawo jest kulawe i pozwala na wykorzystywanie luk, z czego korzystają przedsiębiorcy. Czy można im się dziwić? Ja się nie dziwię. Koszty zatrudnienia pracownika są potworne. Jeśli prawo się nie zmieni, będzie rosła frustracja wśród zatrudnionych. Jeśli prawo zmieni się w złym kierunku, bezrobocie tylko wzrośnie. Trzeba ten temat potraktować naprawdę serio.
Ciekawe, że żadna z tych osób z wyjątkiem prawnika nie bierze pod uwagę PRYWATNEGO ubezpieczenia zdrowotnego. Indywidualna składka do NFZ to ponad 300 zł - a pakiet ambulatoryjny i/lub szpitalny w prywatnej firmie ubezpieczeniowej mniej niż pół z tego.