Dodaj do ulubionych

Jak chusta chirurgiczna znalazła się w jelicie

• lia.13 Re: Co sędzia połknie ? 02.08.12, 21:45
      o jakich "żadnych dolegliwościach" czy też "cudownym wyleczeniu" wspominasz? Z artykułu jasno wynika, że pacjentka czuła ogromne bóle brzucha, cierpiała na biegunki, sporo schudła a obecnie już praktycznie nie chodzi.
    • pyskata666 Jak chusta chirurgiczna znalazła się w jelicie 02.08.12, 22:10
      "Teoretycznie do takiej sytuacji mogło dojść w przypadku połknięcia chusty"

Albo np. Obcy mogli ja tam teleportowac, a teraz zganiaja na personel medyczny.
    • nerwus0 Jak chusta chirurgiczna znalazła się w jelicie 02.08.12, 22:52
      Biegłym potrzebna mokra i zimna chusta do schłodzenia
      pustki w głowach.
    • cezar85 a ja bym zdobył nazwiska i adresy cesarzy... 02.08.12, 23:39
      ....żebym wiedział gdzie kartki na święta wysyłać ....biegli natomiast zasługują na paczki
    • stvbeev Jak chusta chirurgiczna znalazła się w jelicie 02.08.12, 23:41
      Zmierzcie rozmiar CHUSTECZKI HIGIENICZNEJ (21x21 cm), później wyobraźcie sobie, że jest z gazy (tej wielkości to jest zwykły gazik po rozłożeniu, a nie chusta -dostępne wszędzie) i zwińcie maksymalnie. Duże wam wyszło?
    • ergosumek pacjentka zjadła chustę chirurgiczną na śniadanie 03.08.12, 00:21
      Sprawa wydaje się prosta jak drut: chusta wcale nie była w jelicie, a w jamie brzusznej, pozostawiona podczas zabiegu ginekologicznego, dotykała jelita cienkiego, wywołując stan zapalny, a potem martwicę w miejscu styku, na szczęście nie doszło do pęknięcia jelita cienkiego i zapalenia otrzewnej. Lekarze wykonujący druga operację,widząc ewidentny błąd w sztuce, zaczęli prawdopodobnie kombinować jak koń pod górę, efekty znamy. Ktos powinien za to odpowiedzieć.
    • tam96 Jak chusta chirurgiczna znalazła się w jelicie 03.08.12, 04:22
      no kulke olowiu tez mozna polknac ;)

ja tam nie mam sily latac z wielkim gnatem jaki ma clint eastwood :P

jednak te ti to chyba tak jak kurz same wlazo w organizm haha
    • grzybniazpatatajnia Jak chusta chirurgiczna znalazła się w jelicie 03.08.12, 09:37
      Rozumując w ten sposób można zwolnić z lekarzy z jakiejkolwiek odpowiedzialności za błędy, no bo niech ktoś spróbuje udowodnić że to lekarz a nie pacjent sam się źle zoperował.
    • kapitan_marchewa Jak chusta chirurgiczna znalazła się w jelicie 03.08.12, 10:57
      Do.ki, że też wpadło ci do głowy to, żeby tu komentować..
      Z koniem chciałeś się pokopać czy Judym z Ciebie wyłazi?
      "Uny wiedzo lepi, syśkie" :-_
    • stvbeev Jak chusta chirurgiczna znalazła się w jelicie 03.08.12, 15:55
      Od kiedy to chusta chirurgiczna ma wymiary 20x20 cm? To wielkość chusteczki do nosa. Jeśli to coś było z gazy, to gazika. Jeśli nie miało znaczników widocznych w rtg, to nie pochodziło z sali operacyjnej. Po namoczeniu i zwinięciu jest naprawdę niewielkie. Da się połknąć. Da się też wepchnąć pod skórę jeśli rozlezą się szwy, ale jak miałoby się przedrzeć przez mięśnie do jamy otrzewnowej?
    • popijajac_piwo Jeśli można połknąć, niech biegły zaprezentuje 03.08.12, 18:53
      Bo jak już połknie to i wysra, więc nie martwię się, że się wcześniej udusi.
    • nstemi Ciekawa historia 03.08.12, 22:24
      Cóż ja jestem prostym weterynarzem, więc nie mnie się mądrzyć na temat kilku zdań wyrwanych z kontekstu (opinia biegłych). Ot chociażby pytanie czy usunięto z jelita tylko tę gazę czy również fragment jelita itd itp...
      Ale tak od razu wcale nie wieszałabym psów na biegłych nr bo oni stwierdzili, że TEORETYCZNIE pacjentka mogła gazę połknąć. Pewnie, że mogła i jakimś cudem przedostało się toto do jelita cienkiego i tam utknęło. Tak samo lekko trąca s-f druga wersja, ale wcale nie jest niemożliwa chociaż rodzi masę pytań. Niech mnie ktoś mądry oświeci, ale martwica ściany jelita plus perforacja plus ciało obce w jelicie plus częściowa niedrożność jelita to się równa potężny stan zapalny, zapalenie otrzewnej? Takie przewlekłe? I ta perforacja musiała się zagoić, tak? Pacjentce bardzo współczuję, ale nie ukrywam, że ciekawa sprawa.
      A tak z ciekawostek przyrodniczych, jakie ciekawe rzeczy lekarze znajdują w różnych dziwnych miejscach. Otóż na jednym z portali medycznych było kiedyś zamieszczone zdjęcie rentgenowskie, faceta który trafił do szpitala z okazji silnych bóli brzucha. Strzelono fotkę i taaa daam, okazało się że ma butelkę po piwie w prostnicy. I taką z tych większych. Koleś momentu szampańskiej zabawy z butelką nijak nie pamiętał...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka