dario.foch 20.08.12, 12:46 Jestem bardzo ciekawy, z jakim zainteresowaniem Gazeta Wyborcza, gazeta.pl i sport.pl będą się przyglądały zmaganiom na paraolimpiadzie. Czy będzie to zainteresowanie równe temu sprzed kilku tygodni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dario.foch Re: Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 12:50 Czy zobaczymy wielkie zdjęcia gwiazd paraolimpiady zajmujące jedną trzecią gazety.pl? Czy jednak nie, bo spadnie klikalność i biznes to odczuje? Odpowiedz Link Zgłoś
docsnugg AAA! Dziennikarz ? 20.08.12, 19:55 Przykro mi pisać te słowa Panie Smoleński. Argumentacja: 1. usłyszałem w radiu wiadomość i wyprodukowałem krzywdzącego newsa bez sprawdzenia wiarygodności i prawdziwości informacji 2. Jestem usprawiedliwiony, bo zastraszona firma nie ma ochoty zadzierać z największym dziennikiem w Polsce i wysyła łagodzące przesłanie. Chyba nie zastąpi sprostowania i może v najlepiej przeprosin ? Ale mogę się mylić - Odpowiedz Link Zgłoś
powiedz_to_koniowi Re: AAA! Dziennikarz ? 21.08.12, 10:33 Faktycznie, aż przykro było czytać ten tekst. Żadnych przeprosin dla 4F za puszczenie w obieg nieprawdziwej informacji? Nawet żadnego sprostowania, że 4F w ogóle nie wzięło udziału w przetargu na ciuchy reprezentacji paraolimpijskiej? Ja rozumiem, że firma istniejąca w masowej świadomości stara się "nie kopać z koniem" i nie będzie drążyć tematu - ale choć słowo skruchy by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
mthomas84 Re: AAA! Dziennikarz ? 21.08.12, 14:59 Rzecz jest bardzo prosta, Szaj najzwyklej pana oszukał, a pan się jeszcze cieszy z jego listu. Za cztery lata prezes 4F ze spokojnym sumieniem będzie mógł powiedzieć, że niczego nie obiecywał - www.orange.pl/kid,4001074085,id,4002721399,title,Niemoralne-zapasy-z-niepelnosprawnymi-w-tle,article.html - tutaj ma pan ciekawą analizę tego, jak was zrobiono w konia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuccheropl Adekwatne 20.08.12, 12:51 Będzie ono adekwatne do zainteresowania czytelników. Może "cwaniaku" wymienisz choćby kilkunastu kandydatów do medali paraolimpijskich z Polski? A może choćby DWÓCH paraolimpijczyków? No właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
lechu733 Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 13:00 Jeżeli "prawicowi" bronili firmy przed lewicowym Smoleńskim i ta firma okazuje się , że sprzeda taniej ciuchy. To kogo mają przepraszać? Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Majstersztyk 20.08.12, 13:41 Niestety słowo przepraszam w stosunku do 4F Smoleńskiemu nie przejdzie przez gardło. Jako dziennikarz nie sprawdził sytuacji z przetargiem na odzież dla paraolimpijczyków , tylko jak zwykła plotkara dał się ponieść - słyszałem że... No ale jak wygląda dziennikarstwo w GW pokazał nam Michał Donaldowicz vel Józef Bąk zamieszczając wywiad z samym sobą ... Pytanie czy z równym obrzydzeniem Smoleński będzie latał teraz lotem, który jak wiadomo wypiął się na paraolimpijczyków? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Majstersztyk 20.08.12, 14:09 Za co "przepraszam"? Za to, że 4F przedstawiło w przetargu ceny nie do przyjęcia? O czym Roberta Szaja, wiceprezesa Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego i prezesa Polskiego Związku Sportu Niepełnosprawnych powiedział na antenie Trójki i co potem Smoleński skomentował? Jakoś "dziennikarze" z "prawicowych" mediów nie potrafili dotrzeć do audycji Trójki. To jest ten "profesjonalizm" do którego Smoleński ma dążyć? > No ale jak wygląda dziennikarstwo w GW pokazał nam Michał Donaldowicz vel Józef > Bąk zamieszczając wywiad z samym sobą ... "Drobna" sprawa - "wywiad sponsorowany". Wiesz co to takiego? Ano taki wywiad, który nie jest wywoiadem, a w rzeczywistości panegirykiem ku czci firmy, która za to płaci. Ano jej tekst tworzy się tak by obie strony były szczęśliwe - i redakcja i płacący/przepytywany. I czyż Tusk nie osiągnął tego? Czy inni nie robią tego samego? Styworzył pytania i skonfrontował je z przedstawicielem redakcji (redakcja zadowolona) - stworzył odpowiedzi i skonfrontował je z "podmiotem" wywiadu (i on też szczęśliwy - nie namęczył się a odpowiedzi idealne). Więc o co te zarzuty? Bo się bladego pojęcia nie ma jak takie teksty powstają? Pytanie tylko czy porządna gazeta powinna publikować takie pseudowywiady (za które płaci zainteresowany). I tu bym się zgodził, że wszelkie teksty opłacane, które udają normalne teksty są skandalem. Jednak o tym NIE rozmawiamy. > Pytanie czy z równym obrzydzeniem Smoleński będzie latał teraz lotem, który jak > wiadomo wypiął się na paraolimpijczyków? Dałeś mu szansę o tym napisać? Zresztą czy on pisał coś na temat tego, że nie będzie korzystał z usług 4F? Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras Re: Majstersztyk 20.08.12, 14:25 Nie kłam po 1 . 4f nie stawał do przetargu na odzież dla praolimpijczyków www.wiadomosci24.pl/artykul/4f_a_polska_reprezentacja_paraolimpijska_8211_wersja_240026.html po 2. Zamieszczanie artykułów-wywiadów z samym sobą jest tak żenujące jak własnoręczna penetracja jelita grubego w poszukiwaniu miłości - większość się tym po prostu brzydzi - rozumiem że dla ciebie to codzienność . po 3 . mam dla ciebie zajęcie. Obwiozę cię po kilku miejscach jako wzorzec idioty. Stawkę możemy ustalić pewnie roczna prenumerata GW będzie dla ciebie wystarczająca ewentualnie dostaniesz atlas chorób wenerycznych i słoik wazeliny gratis Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 13:41 Jeżeli oni są tylko "prawicowi" co oznacza lewicowca kłamcę skąd wniosek, że Smoleński ma być lewicowcem (tzn. lewicowcem nie udającym kogoś innego)? Firma ma sprzedać ciuchy taniej dopiero PO felietonie Smoleńskiego. Po drodze był artykuł na "prawicowych" portalach sugerujace, że Smoleński kłamie. Tutaj Smoleński się broni podajć link do audycji Trójki z wypowiedzią Roberta Szaja, wiceprezesa Polskiego Komitetu Paraolimpijskiego i prezesa Polskiego Związku Sportu Niepełnosprawnych. Twierdzi też, że ma list od tego człowieka. Więc kto tu kłamie? Śmieszne, bo Rzepa też cytuje też tego człowieka. On kłamie? Smoliński kłamie? Autor z Rzepy kłamie? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 13:56 firma najprawdopodobniej liczy na to, że za cztery lata nikt nie będzie pamiętał o całej aferze i nie trzeba będzie dotrzymywać słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 14:21 Nie. Nie sądzę. O własną forsę się dba. Czegoś się nauczyli o sile internetu i plotki. Zresztą co tam. Ich brocha. Mnie bardziej interesują te bandy rżnących głupa "obrońców polskich firm". Jakoś nie potrafili pogadać z Szajem właściwie co i dlaczego mówił w Trójce. Lepszy obraz "złej GW niszczącej POLSKĄ firmę". Śmieszy taki mechanizm. Jak GW kogoś skrytykuje to oni muszą bronić. Jak pochwali, oni muszą skrytykować. Odpowiedz Link Zgłoś
normalniejszy2 Smleński zapomniał o trzech rzeczach 20.08.12, 13:39 (1) Wyszło na jaw, że pisząc artykuły Smoleński pozwala sobie na nie wykonanie najmniejszej pracy dziennikarskiej, opierając się na zasłyszanych opiniach. Kiedy przychodzi co do czego, to Smoleński broni się, że on tylko komentuje cudze opinie. Błąd! Rozpowszechnianie cudzej opinii to coś więcej niż tylko jej komentowanie. Dziennikarz jest kimś więcej, niż reszta odbiorców. Praca dziennikarza polega na konfrontowaniu źródeł. (2) Smoleński śmieje się, że tylko prawica zaatakowała go za wezwanie do bojkotu niewinnej firmy. Czy to świadczy o prawicy, czy o kolegach i koleżankach Smoleńskiego? Gdyby nie prawica, nikt by mu nie wytknął błędu. (3) Smoleński broni się, że koniec końców wyszło dobrze. Zgoda, ekspozycja jaką zafundował 4F Smoleński jest bezcenna. Nieznana marka nagle stała się rozpoznawalna. Ale to nie jest wciąż usprawiedliwienie dla pisania nieprawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
drmuras i tak wykop stał się prawicowy 20.08.12, 13:43 Zaplątał się ten Smoleński do kwadratu ... a może o posadę się boi wszak we wrześniu 250 osób pożegna się z matka agorą... Odpowiedz Link Zgłoś
kontest_two Pytanie do autora komentowanego artykułu 20.08.12, 13:54 Czy rzeczpospolita kłamała jak zwykle, pisząc, że nie sprawdził Pan informacji zasłyszanej w trójce "u źródła", czyli w firmie 4F ? Odpowiedz Link Zgłoś
brzmski gardło... głębokie?! 20.08.12, 13:58 smoleńskiemu - co?... przez gardło przechodzi - pytają interlokutorzy (bo, przepraszam - stanowczo nie!); ja wiem, ale nie śmiem, na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
robjan44 Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 14:03 Sukces tym wiekszy, ze wg prezesa 4F ze wzgledu na krotki termin realizacji firma w ogole nie przystepowala do przetargu o stroje dla sportowcow na paraolimpiade. Ale tym drobnym szczegolem szkoda zaprzatac sobie glowe. Ciekawe czy wystapi Pan z podobnym apelem w sprawie LOTu, ktory odmawia transportu czesci ekwipunku. Odpowiedz Link Zgłoś
gnom_opluwacz Ech, gdybyż żyli jacyś Żydzi w Polsce 20.08.12, 14:03 Tacy jak przedwojenni kabareciarze. Cóż oni by z tej historyjki zrobili! Bo na razie wychodzi na to, że Smoleński napisał coś w stylu: "Ajzyk Goldberg, kupiec bławatny, sprzedaje szmaty i do tego drogo, o czym może poświadczyć Mojsze Sztajn, klient", po czym, gdy okazało się, że ani szmaty, ani drogo, a Mojsze Sztajn napisał, że Ajzyk Goldberg obniżył ceny o 10%, to Smoleński obwieścił - "Ha! Widzicie! Dzięki mnie okazało się, że Ajzyk Goldberg sprzedaje taniej! A każdy, kto twierdzi, że kłamałem, niech mi skoczy tam, gdzie mnie może pocałować". Chociaż, kto wie. Całkiem możliwe, że nawet i Hemar wobec takiego przykładu Smoleńskiej chucpy stanąłby bezradnie, z szeroko otwartymi ustami. Albo przerażony, że teraz już nikt nie będzie chciał słuchać szmoncesów, bo i po co, skoro jest Smoleński. Odpowiedz Link Zgłoś
goral27 Smoleński dalej nie ogarnia... 20.08.12, 15:04 Niby to takie proste - dziennikarz nie ma łgać, ma rzetelnie sprawdzić informację zanim ją puści w obieg, szczególnie jeśli źródłem informacji jest osoba w oczywisty sposób nieobiektywna. Ale Smoleńskiego to intelektualnie przerasta. Nie mieści mu się najwyraźniej pod czachą takie modus operandi. Jak Smoleński uzna że Prawda i Dobro są po stronie kadłubków i upośledzonych, to choćby ich przyłapano na kanibalizmie pan Paweł nie będzie zainteresowany rewizją swego stanowiska. A gdy obrzucona g*nem firma 4F próbuje wyjść z twarzą z czarnego piaru, to próby te pan redachtór uznaje za swój osobisty sukces i wkład w pomoc paraolimpijczyków. Jesteś pan po prostu żałosny. Odpowiedz Link Zgłoś
medrek_forumowy Warsztat dziennikarski 20.08.12, 16:29 A co jakiś list prezesa, ma do warsztatu dziennikarskiego red. Smoleńskiego? Rozumiem, że od czasu, gdy okazało się, że Kapuściński zmyślał, dziennikarze GW czują się zwolnieni z jakiejkolwiek rzetelności mając swoiste namaszczenie swojego mistrza. Ale są pewne granice. Nic dziwnego że Jagielski i Domosławski odeszli z gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
jarekzbydgoszczy kolejny dowód, że GW to totalny brukowiec 20.08.12, 21:14 kolejny dowód, że GW to totalny brukowiec, którego nie warto nawet kupować aby go użyć do podpałki lub w .... Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: kolejny dowód, że GW to totalny brukowiec 20.08.12, 21:34 jedno pytanie- jak za przeproszeniem chcesz internetowym wydanie palic w piecu? Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 21:30 dario- zainteresowanie gw zalezy bezposrednio od twojego (i mojego) zainteresowania. beda klikania, beda teksty. Odpowiedz Link Zgłoś
malina510 Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 21:31 to, że ktoś jest profesjonalistą, nie oznacza Panie Smoleński, że Pan nie musi nim być. A tak się stało. Nie sprawdził Pan informacji, a firma (ratując straty) zdobyła się na kolejny, po spokojnych wyjaśnieniach, gest. Pańskie wyjaśnienia są żałosne i stawiają Pana w jednym rzędzie z "komentatorami" spod budki z piwem. Przy okazji - nie jestem prawicowym dziennikarze. Prawica, lewica - fajnie, ale tu mamy inną linię: nieprofesjonalny dziennikarz, plotkarz, i ci, którzy to odkryli i opisali. Oh, w słowie "opisali" jest PIS.... Powinien się Pan wstydzić i przeprosić czytelników za żałosne zamieszanie. Gazeto - i za to chcesz brać PIENIĄDZE?? Odpowiedz Link Zgłoś
ropuch1pincet Internet może przeprosić się z 4F 20.08.12, 21:33 wiarygodnosc Pana Smolenskiego jest = 0. Stasiuk,nie wydawaj juz ksiazek kłamcy. Odpowiedz Link Zgłoś
rotholc Jak rozumiem pan Smoleński przeprasza? 20.08.12, 22:49 Coż,jaka gazeta takie przeprosiny. Swoją drogą pan Smoleński ma ten niepowtarzalny styl - żeby swoje felietony ilustrować zdjęciem gdy walczył z zatwardzeniem... Oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
marsur71 Internet może przeprosić się z 4F 21.08.12, 11:27 Przecież to ten sam, który zwyzywał Korwina, że ten niby popierał Breivika. Kiedy się okazało, że screenshot, zrobiony przez jakiegoś internautę, jest fałszywką, pan Smoleński po cichu wycofał z Wyborcza.pl swój tekst, nie racząc przeprosić. A w tekście wyzywał m.in. od "bydlaka". Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
pamejudd Zwykla ciota i tyle. 29.08.12, 22:13 Szkoda komentarza na te wesz lonowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kriso13 Mistrzostwo świata 21.08.12, 12:54 Tego nie powstydziłby się nawet Urban. Redaktor najpierw na podstawie zasłyszanej informacji (coś chyba słuch nawala) pomawia firmę, a później oczekuje jeszcze przeprosin, za to, że ktoś mu wytknął nieuczciwość. Kwintesencja GW-na. Odpowiedz Link Zgłoś
ale_thru Re: Mistrzostwo świata 21.08.12, 14:28 GW włos z głowy nie spadnie, czy ktoś jest w stanie policzyć ilość krytporeklamy, która ukazuje się w GW, rada etyki mediów oczywiście siedzi cicho np. Polski BUS, developerzy, OLT itd. Odpowiedz Link Zgłoś