fajka2 18.03.05, 23:53 dziękuję Pani profesor, podziwiam sprawnośc intelektualną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
witaschek Re: Przeciw braku poszanowania 19.03.05, 03:45 Latwo pisac o nienawisci Gazecie. A czy gazeta zrobila cokolwiek zeby w Polsce nie bylo posluchu dla takich emocji? Mamy w Polsce 20% bezrobocie. Ci co pracuja tez nic nie maja. Ilu ludzi wyjechalo z Polski po 1989 roku? Jaki byl wklad Gazety do tego stanu rzeczy. Ano Gazeta trabila caly czas o niewidzialnej rece rynku, ktora wszystko uzdrowi. Teraz Gazeta wysyla Polakow na saksy do znywania podlog w Anglii. Gazeta nie szanuje przecietnego Polaka, zwyklego Polaka. Bawi sie w jakies podchody, polityczne rozszady i tuczy sie, tuczy. O czym wy gadacie, wy ktorzy cynicznie traktujecie zwyklego obywatela. Wy ktorzy gadacie o moralnosci podczas gdy nie popieraliscie zawsze masowe zwolnienia z pracy. Wy zaklamani slugusi nieludzkiego kapitalu. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Przeciw braku poszanowania 19.03.05, 07:45 A czy Giertych, Kaczyński, Rokita, Wildstein, Staniszkis - siejący nienawiść, ludzie o których pisze Pani Profesor to są bezrobotni, ofiary kapitalizmu i liberalizmu? To bezczelne hieny kierujące ludzkie emocje na tory, które wyniosa ich (taka ich kalkulacja) do władzy. Czy po to by zlikwidowali bezrobocie? Wątpię!!! A czy ci, co na tym forum kibicują tak gorliwie prawicowej nagonce, marzą o (iluzji) IV Rzeczpospolitej to rekrutują się z tych biedaków? Raczej nie. To też ludzie o których pisze Pani Profesor. To miernoty zżerane przez ambicje, którym nie dorasta ich intelekt, ich charakter, ich pracowitość. Piszczą z uciechy, gdy rzucane są oszczerstwa na ludzi zawodowego sukcesu, których jedynym grzechem jest to, że nie walczyli z "komuną". Ooo - podpisał taki oświadczenie iż zda sprawozdanie z wyjazdu na stypendium, czy go tam CIA nie próbowało werbować. Znaczy donosiciel! Za paszport się sprzedał! Czyż nie taki jest typowy sposób reagowania na listę Wildsteina? Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Przeciw braku poszanowania 19.03.05, 12:12 Dokładnie. W wywodach tych wszystkich "odnowicieli moralnych" juz od kilku miesiecy nie ma mowy o problemach, które dotyczyłyby i naprawde interesowały "Polaka-szaraka". Odpowiedz Link Zgłoś
agaj.agaj ludzie siejacy nienawisc 21.03.05, 10:09 Jako tych siejacych nienawisc moj przedmowca "wj_2000" wymienia: Giertycha, Kaczynskiego, Rokity, Wildsteina i Staniszkis, dokladnie wedlug linii politycznej GW. Ci sa oczywiscie zli w przeciwienstwie do michnikowych "ludzi honoru" - czerwonych (czytaj krwawych) generalow i pozniejszych kolegow, np. Leszka M, Olka K, czy nawet Rywina, z ktorym niestety sie pozniej poklocil. No i brat Michnika to tez kolejny osobnik milujacy pokoj. Z perspektywy czasu coraz lepiej widac jakim duzym bledem byl brak dekomunizacji i gruba kreska wprowadzone nie z milosci do pokoju, ale przez impontencje intelektualna. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Bledem byl takze brak publicznych egzekucji...;) 21.03.05, 12:29 Jako rozrywka dla tych milujacych Polakow-katolikow od radyja i innego ryja... Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: ludzie siejacy nienawisc 21.03.05, 13:45 "impotencja intelektualna"... nie tobie o tym pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
galt tak i nie tak 21.03.05, 15:41 W samej rzeczy problem nienawisci nie jest blachym problemem. Jednak z peryspektywy narodu, ktory przespal najwazniejsze dla Polski wybory czasami potrzeba wstrzasu aby sie obudzil. Jezeli nienawiscia jest identyfikowanie zla i wzorcow zachowania, ktore do niego dokladali to czym jest wolanie o sprawiedliwosc? Jednym slowem narod mialby wybor: przyjmuj paly na grzbiet a jak sie sprzeciwisz to jestes pelen nienawisci. A co z nienawiscia tysiecy SB-ko do ludzi, ich cynizmem i brakiem poszanowania godnosci ludzkiej. Co z szacunkiem Kwach, ktory potrafil na oczach kamery zasiac nienawisc wobec papieza wysmiewajac jego gest calowania ziemi. Taka neinawisc na lamach narodowych kontrolowanych mediow jest OK? a taka ktora sie wymyka spod kontroli mediow - jest nie OK? Powiedzmy o komuchach. Ja pracowalem z ludzmi, ktorzy nie mogli wyjechac na sympozjum do Paryza czy Londynu dopuki nie podpisali czlonkostwa w komuistycznych zwiazkach lub partii. Obok zawsze stal niedouk komunistyczny (jak Kwach), ktory powiedzial "o to ja pojade za niego" - iwedlug Pana to nie jest problem. Ja nie mowie z nienawiscia. Jezeli potepiam postepowanie cwaniaka i szui, ktory wepchnalby innych pod pociag aby samemu osiagnac korzysc "niewinnymi" gesciakmi to coz ja robie. Komunizm byl nieludzki, nieludzki tez byl faszyzm. i jedno i drugie zasluguje na potepienie jak i CI, ktorzy cicho je popierali chocby przez odwracanie glowy, dla zysku, lub z glupoty (Sonenbruchizm). Tacy dzisiaj zgodnie z powyzszym zasluzyli na nalepke zdrajcy, szui lub glupca. Zadnej nie nawisci, ale jezeli CI sami teraz rozochoceni naiwnym narodem, ktory pozwolil im utrzymac wladze, dalej niszcza ten narod z tych samaych powodow: zdrady, lotrostwa lub glupoty - to czyz nalez im sie przejazd za darmo? Nikt nie mowi o szubienicach. Mowimy winni do sadu, a glupcy do domu. Obawiam sie ze Twoja naiwna proba usprawiedliwienai tych "niewinnych gescikow" identyfikuje Twoja kategorie. Nie z nienawisci to mowie, a dla opamietanie Twojego i sprawiedliwosci. Jedna rzecza jest pomylic sie w zycu i przyznac sie do pomylki, a druga wypaczac zasady gry aby sie jakos usprawiedliwic lub co gorsza kontynuowac swoje niecne lub niemadre posepowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
czlowiek4 Re: Ciagle uwarzamy sie za poszkodowanych 19.03.05, 09:09 i upokorzanych. Pani Profesor doskonale to wszystko okreslila w swoim artykule. Obserwujac od dosc dawna wszystkie wypowiedzi na form GW, widzi sie, "czuje" ogromna nienawisc DO WSZYSTKIEGO. Ogrome rozgoryczenie,ze Polska nie jest taka jaka bysmy ja chcieli widziec. Jest bezrobocie, nedza, tragiczne wspomnienia, rozgrywki "historyczne" .....dlugo by mozna wyliczac. Ale tak w duchu, po cichutku - nalezymy do "sentymentalnej slowianskiej rasy". Przynajmiej nalezelismy! Nie ujmujac trosk dla bezrobotnych, emerytow, ludzi bez domu nad glowa - powinnismy jednak zebrac sie nARESZCIE w kupe i isc do przodu. Jezeli jestesmy niezadowoleni z rzadu, naszych "wodzow" - zrobmy rewolucje, wyszukajmy z rekawa drugiego Walese, wybierzmy nowych ludzi, ktorzy beda mieli magiczna rozdzke - .................czekajmy, ze wszystko sie zmieni jak w tej bajce o Kopciuszku! Boli mnie ta nowa, zupelnie nieznana bijaca NIENAWISC u naszych ziomkow. A moze, zakasamy rekawy, i zaczniemy na spokojnie budowac nasz kraj. Bylismy pod przymusowym "zwiazku" z innymi krajami ex-socjalistycznymi, dominowanymi przez Rosje - bylo zle. Te czasy sie skonczyly, naleza do historii - zawdzieczamy to Panu Walesie. I co, jakie podziekowanie dostal od narodu. Plujemy na niego przy kazdej mozliwie okazji. Polska weszla do Uni Europejskiej, kandydatura popychana glownie przez Francje i Niemcy. I co, jakie podziekowanie otrzymuja na codziennych ramach naszego Forum - plujemy na Francje przy kazdej mozliwej okazji. Napewno za pare minut bedziemy pluc na Unie - wcale nie bedzie to nowym zjawiskiem. Nie wiem co sie stalo z pewna czescia narodu polskiego, moze zmiany spoleczne, przymusowe przesiedlenia ze wschodu na zachod - powoduja to, ze mamy coraz mniej korzeni tego romantycznego, spokojnego, kulturalnego Polaka. Widzi sie to dokladnie analizujac emigracje polska, ktora sie dzieli na emigracje sprzed 1945, emigracje wojenna, emigracje powojenna do roku 1980 i emigracje "nowa" od 1980. Mozecie panstwo mi uwierzyc na slowo, ze ta "nowa" bardzo zaszkodzila naszej polskiej emigracji, poprostu sa tak pelni nienawisci, zazdrosci, ze ciezko ich zrozumiec. Jest to tylko maly przyklad, "zmian" w spoleczenstwie polskim. A mamy Papieza, moze powinnismy rozumowac , choc w czesci, jak przykazal i nauczal Chrystus - potrafijmy przebaczyc i na spokojnie zrozumiec. Dziekuje Pani Profesor za ciekawy artykul i wlasciwa analize problemu. Juz widze, jak gromy poleca na moja glowe. Biore oddech i przyjmuje ciosy - nie bede odpowiadal z nienawiscia - jestem przeciwnikie! Odpowiedz Link Zgłoś
fajka2 Re: Ciagle uwarzamy sie za poszkodowanych 19.03.05, 10:23 Dlaczego ciosy? Mnie się podoba Twoja wypowiedziedź, też tak myślę, tylko nie mam zdrowia tak dużo pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
szwet14 Re: Ciagle uwarzamy sie za poszkodowanych 21.03.05, 10:13 Emigrantow od 80ego roku tez prosze nie wsadzac do jednego wora - to juz 25 lat minelo. Na temat emigracji wczesniejszych tez mozna opowiedziec co nieco. Tylko po co? Zawsze mozna znalezc nowych przyjaciol, najlepiej miejscowych, bo to zdrowsze i czlowiek uczy sie swiata, ktory nie jest grajdolkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ale za to STRZELA DO IRAKIJCZYKOW. Czym sie 21.03.05, 12:34 te nacje roznia, poza stanowczo wyzsza i starsza kultura mieszkancow Iraku? Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst To nie nienawiść, STRZELA DO IRAKIJCZYKOW. 21.03.05, 12:38 To knowania żydokomuny, która w Polsce ciągle jeszcze ma za duzo do powiedzenia. Polak nie ma powodów, aby nienawidzić Irakijczyków czy Arabów. Wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak A od kiedy prawdziwi Polacy sa idiotami? 21.03.05, 12:41 Mam nadzieje ze nie siebie do tej grupy narodowosciowej nie zaliczasz bo bede musial cie zmartwic: prawdziwy Polak idiota nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Tracisz na wiarygodnosci zmyslajac to strzelanie 21.03.05, 12:39 do Irakijczykow. Podobnie mozna uznac ze 'nasi' strzelaja do Afganczykow, Libijczykow czy Bosniakow, tylko ze to sie nie liczy tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Przesadzam, celowo - jedyna metoda grzecznego 21.03.05, 12:52 "usadzenia" IDIOTY to sprowadzenie absurdu do jeszcze wiekszego absurdu - preciez ten gowniarz rzyga nienawiscia do Zydow... Maly, zasmarkany NAZI. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Szkoda, że Pani Prof.o pawdziwych problemach . 21.03.05, 12:35 że Pani Profesor o prawdziwych problemach dzisiejszych Polaków się nie zająknie. Czy obawiała się, że tego nie puszczą redaktorzy GW? Profesorem jest, kanony zna. Tego co Michnikowi nie spodobałoby się nie napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Na taka nienawisc jak twoja pomaga psychiatra, bo 21.03.05, 12:42 to zwykla jakas stlumiona trauma z dziecinstwa vel nieuzasadniona mana wielkosci (power sickness). Zajmij sie soba, czlowieku! Odpowiedz Link Zgłoś
woocash7 Re: Szkoda, że Pani Prof.o pawdziwych problemach 21.03.05, 17:37 czlowieku, przeciez nienawisc to jest najprawdziwszy problem Polakow, glowny problem - nie dogadujesz sie z ludzmi, bo ziejesz nienawiscia to nie dostaniesz pracy, powiekszasz szeregi bezrobotnych, ani nie zrobisz biznesu, nie poznasz fajnych ludzi ani sie nie ozenisz co tylko poglebia frustracje- przepraszam za straaaszny skrot ale chcialem tylko naswietlic problem, pozdrowka Odpowiedz Link Zgłoś
kamilar Re: Ciagle uwarzamy sie za poszkodowanych 21.03.05, 10:43 "powoduja to, ze mamy coraz mniej korzeni tego romantycznego, spokojnego, kulturalnego Polaka" Typowe myślenie degeneracyjne, kiedyś było lepiej tylko z roku na rok robi się coraz gorzej. Spokojnego Polaka dobre. A poza tym z resztą się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
gibas1 Re: Ciagle uwarzamy sie za poszkodowanych 21.03.05, 11:19 Szacunek, wywazona i roztropna wypowiedz ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Uwaga: jest jeszcze emigracja najnowsza, po 1990. 21.03.05, 12:33 I ta jakos "przystaje" do Europy (poza paroma tysiacami polanalfabetow bez jezyka i zawodu, ale...ci powracaja na polskie kuroniowki) oraz jest przedmiotem nieustajacej nienawisci polskiej emigracji z lat wczesniejszych - bo emigracja sensu stricto nie jest: to mieszkancy Zjednoczonej Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Oj witaszku ta pani własnie o Tobie pisała 19.03.05, 12:10 Widać, ze nic nie zrozumiałeś. I jeszcze jedno pytanie. Co jest złego w "myciu podłóg" w Angli? ja w tym niczego złego nie widzę. Sam jako student przez pół roku kiedys to robiłem w Dublinie. Korona z głowy mi nie spadła a i jezyk podszkoliłem na tyle, ze mogłem wyjechac na stypendium. Odpowiedz Link Zgłoś
jan_r_k "Wy zaklamani slugusi nieludzkiego kapitalu." 19.03.05, 13:36 Te hasło już przerabialiśmy. 1. Czerwoni przeciwnicy "nieludzkiego kapitału" zamordowali 100 milionów ludzi i rządzone przez nich kraje stoczyły się na dno cywilizacyjnie i gospodarczo. "Cześć Pracy" 2. Brunatni przeciwnicy "nieludzkiego kapitału" zamordowali około 30 milionów i wymyślili zastąpienie razstriełki higenicznymi komorami gazowymi. "Arbeit Macht Frei" Dać im jeszcze jedną szansę, jak proponuje witaschek (z IV Rzeszy)? Ja bym jednak prewencyjnie dał w łep witaschkowi... Jan K. Odpowiedz Link Zgłoś
wan4 Re: "Wy zaklamani slugusi nieludzkiego kapitalu." 20.03.05, 12:02 jan_r_k napisał: > Dać im jeszcze jedną szansę, jak proponuje witaschek (z IV Rzeszy)? Ja bym > jednak prewencyjnie dał w łep witaschkowi... 15 marca minęła właśnie rocznica, jak ponad 2000 lat temu, w 44r pne prewencyjnie dali w łeb takiemu jednemu... Juliusz Cezar się zwał. I co? Pomogło? Zapobiegło upadkowi Republiki? Zapobiegło tyranii imperium i ich kolejnych cezarów? Należy rzetelnie przerabiać lekcje historii i nie powielać błędów. To odróżnia głupców od ludzi mądrych. To pewnym negatywnym procesom społecznym należy przeciwdziałać. Porzez edukacje, rzetelna informację opartą na prawdzie w sensie logicznym a nie ideologicznym. Przez rzetelna analizę przyczyn i skutków. Przekonanie większości społeczeństwa do wynikających z niej wniosków. I najważniejsze: przez absolutnie bezwzględne egzekwowanie prawa - kłamcy i oszczercy muszą ponosić surowe konsekwencje. Wolność słowa - TAK. Wolność do pomówień wbrew faktom i dowodom, oszczerstw i kłamstw urągających ludzkiemu rozumowi i elementarnemu poczuciu przyzwoitości - NIE. To prosta droga do anarchii i upadku. Wtedy jak amen w pacierzu przyjdzie nam ponownie _walczyć_... O V wolną RP... Odpowiedz Link Zgłoś
fajka2 Re: Przeciw braku poszanowania 19.03.05, 23:18 reagujesz na co czy na gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy Re: Przeciw braku poszanowania 19.03.05, 23:47 Dokładnie witaschek, dokładnie tak jak mówisz. To co robi GW jest po prostu pdłe. Oni muszą uważać Polaków za głupków kompletnych i gadzić Polakami, aby takie rzeczy publikować... Po prostu trzeba tworzyć alternatywne media i dać sobie luzu z GW. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Przeciw braku poszanowania 21.03.05, 13:49 To idźcie już do tych alternatywnych mediów. I wy, i my odetchniemy z ulgą nie skazani na wzajemne towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ale za to "zmywanie podlogi" ludzie dostaja tyle, 21.03.05, 12:26 ile nigdy nie zobaczyliby w Polsce... Zreszta w Zjednoczonej Europie przemieszczanie sie za praca to NORMA. I jeszcze jedno: praca zawodowych sprzataczy/sprzataczek jest "rozchwytywana" przez Anglikow, a zwlaszcza Angielki (gospodynie domowe, dorabiajace sobie w chwilach wolnych pomiedzy odwiezieniem dzieci do szkoly a przygotowaniem obiadu etc.) - Polak zwykle nie ma niezbednego do jej wykonania "own transport and full driving licence". Taka dorabiajaca sobie pania zwie sie tu z szacunkiem: "cleaning lady". Bo to, qrwa, nie Polska, gdzie uczciwa praca HANBI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mazen17 Do witaschka 21.03.05, 16:15 Widze, kolego, ze nic nie zrozumiales z eseju pani profesor. Przeczytaj go jeszcze raz, ale tym razem dokladnie; moze wtedy zrozumiesz jakim belkotem na jego tle sa twoje wypociny. Odpowiedz Link Zgłoś
jaremma Re: Przeciw nienawiści 19.03.05, 03:52 Niektorzy ludzie nie potrzebuja wcale nienawisci do rujnowania innych. Potrafia robic to na zimno, z wyrachowaniem, w bialych rekawiczkach, z usmiechem na ustach i lekkoscia w sercu. Przyklad: Gazeta Wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: Przeciw nienawiści 19.03.05, 12:13 Kogo zniszczyła GW? Odpowiedz Link Zgłoś
malaszaramysz Re: Przeciw nienawiści 19.03.05, 14:37 Kogo zrujnowała Gazeta Wyborcza? Kioskarza, dystrybutora prasy? - nie - zwroty idą do Agory, drukarnię - mają swoją? Kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
fajka2 Re: Przeciw nienawiści 19.03.05, 23:21 Swietny przykład pod warunkiem, że wskażesz kogo GW zrujnowała. Odpowiedz Link Zgłoś
pawel_451 pamietacie? 19.03.05, 10:05 Ta nienawisc, dzis juz szeroko rozlana, zaczela sie od tekstu Michnika, zatytulowanego "Zatrzymac SLD". Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow TYPOWY POLACZKOWSKI PALANT 19.03.05, 12:15 W Polsce nikt nie potrafi ani słuchać, ani wznieść sie ponad nasz bagienko. Czy gdyby artykuł ukazał sie w innej gazecie twój stosunek do omawianego tekstu byłby inny? Pewnie tak. Wniosek? Nie jestes w stanie samodzielnie mysleć. potrzebujesz do tego magów takich o których tutaj mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
lindow1 Re: TYPOWY POLACZKOWSKI PALANT 20.03.05, 11:55 Żałosny to, ciemny jak tabaka w rogu ludek Polan. Nawet we fraku to i tak troczek od kalesonów wystanie przy byle kroku. A tu o etyce, moralności, człowieczeństwu. Przecież ta rozprawka Pani Profesor to rzucanie pereł przed wieprze. Szkoda energii. Polskie e l y t y i tak swój rozum m a j o m. Lud pospolity swój.Czyli smuta polska z Panienką Jasnogórską w koronie ma się coraz lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst [...] 21.03.05, 12:45 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A KOGO w Polsce szanowac? Ciemnego chama, jak 21.03.05, 13:26 ty? Czy "wielosc Matek Boskich" w zakutych lbach ludu polskiego, bo przeciez nie w dogmacie? Jawny FETYSZYZM tego ludu, jego BALWOCHWALSTWO? Madrzejsza holota od papieza - np. ciagle posci, choc Sobor dawno posty zniosl... NAJCZYSTSZEJ WODY POGANIE. Tfu, na psa urok! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Niewatpliwie szanuje Pania Profesor - za madrosc i 21.03.05, 13:29 wiedze; nie ja zreszta jedna. Ale nie szanuje i ani mysle szanowac ciemnego chama-polanalfabety, bo i ZA CO? Gardze GLUPOTA, bez wzgledu na nacje glupca. I nie mam najmniejszego zamiaru sie tej pogardy wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log To o NAS -forumowicze !! ;-((( - zabolało?? :))) 19.03.05, 11:08 -"Jak uczy obserwacja otaczających nas faktów, poddają się jej(nienawiści-h.l) najczęściej ci, którzy mają rozchwianą tożsamość, którym trudno jest zbudować własną osobowość, ludzie w gruncie rzeczy słabi, jakby pozbawieni mocy bycia sobą, a zatem ulegający wpływom, tym lub innym nastrojom społecznym, na pół świadomi swego braku, jednocześnie drażliwi ambicjonerzy reagujący na byle drobiazg odruchem sprzeciwu, niechęcią do otaczającego świata. W takich ludziach rośnie napięcie między pragnieniem bycia kimś i świadomością własnej małości, rodzi się też chęć zaznaczenia swej obecności." Odpowiedz Link Zgłoś
szpieg.z.krainy.dreszczowcow Re: To o NAS -forumowicze !! ;-((( - zabolało?? : 19.03.05, 12:17 tez odniosłem takie wrażenie, ze pani profesor napisała ten tekst pod wpływem wizyty na forum. Idealnie pasuje do niektórych. Odpowiedz Link Zgłoś
cooolt Brawo Pani Profesor 19.03.05, 12:50 Przerażający jest fakt, że niektórzy ludzie zamiast odnosić się do artykułu, niewątpliwej mądrości i odwagi w wypowiadaniu niepopularnych dzisiaj słów, w nim zawartym, wolą marudzić i narzekać na GW. Może zamiast koncentrować się na pochodzeniu słów i miejscu ich wygłoszenia, lepiej zastanowić się nad ich treścią?? Przypomina mi to grzebanie w życiorysach... jak coś powiedział komuch to źle, jak wybitna jednostka z Solidarności to dobrze,bez względu na sens tego stwierdzenia. Do tego jeszcze można dodać prymitywów rzucających w Wałęse śnieżkami. Sam, zacząłem marudzić...ach ta polska przydadłość ;) Naprawdę byłbym bardzo wdzięczny, jeśli chociażby tu, na forum użytkownicy odrzucili język wyzwisk,obelg i utożsamiania się z poglądami jakiś pseudoliderów opinii czy partii, a zaczęli myśleć samodzielnie... zaczęli myśleć nad tym CO się mówi, a nie KTO to mówi Coolt Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: To o NAS -forumowicze !! ;-((( - zabolało?? : 21.03.05, 09:43 joj, pani Skarga zobaczyła forum i się zaszokowała, wyjrzała na chwilę ze złotej klatki i się obrzydziła. Dla niej 20% bezrobocia to tylko statystyka, wyzysk pracowników w supermarketach to małe wypaczenie wspaniałego systemu. Teraz zobaczyła jak wygląda to naprawdę i nie podoba jej się, że ludzie mają już tego dosyć, że mają czelność być niezadowoleni a przecież powinni na kolanach dziękować jej pokoleniu. Problem w tym, że tą panią nie obchodzą zwykli ludzie. Głodne dzieci, bezrobocie to dla niej tylko statystyki, bo przecież ogólnie jest super więc o co wam chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zebba Re: To o NAS -forumowicze !! ;-((( - zabolało?? : 21.03.05, 10:27 Myśleć nie potrafisz, czytać także. Dostrzegaż tylko spiski na Twój jakże wspaniałomyślny wizerunek. Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: To o NAS -forumowicze !! ;-((( - zabolało?? : 21.03.05, 10:44 myśleć i czytać to chyba ty nie potrafisz ! Możesz mi wskazać, gdzie w mojej wypowiedzi widzisz fragment traktujący o jakichkolwiek spiskach ????? Twoja metoda dyskusji jest prosta i stara jak świat, gdy brakuje argumentów należy drugą osobę ośmieszyć, zwyzywać od Lepperów ewentualnie od Gierdychów lub węszycieli spisków. I taka właśnie jest twoja wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie widzisz swej najczystszej wody ROSZCZENIOWOSCI 21.03.05, 13:41 i mentalnego UBEZWLASNOWOLNIENIA? Naprawde nie widzisz? Coz, to na wieki wiekow pozostaniesz PRZEGRANYM NA WLASNE DUPKOWATE ZADANIE! Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: Nie widzisz swej najczystszej wody ROSZCZENIO 21.03.05, 14:09 na wstępie chciałbym podziękować panu/i kropekuk za kilka przepełnionych nienawiścią i jadem postów skierowanych do mnie. Dziękuję. Tak to jest gdy kropek znajdzie się w kropce, poza pluciem nic więcej nie potrafi. Ale nagromadzenie nienawiści w tych kilku kropka postach imponuje, Giedrych się chowa. Niestety kropkowa analiza mojej osoby jest zupełnie błędna. Sam nie chodzę głodny, mam całkiem niezłą pracę i ogólnie nie narzekam. Nigdy nie żądałem niczego dla siebie więc z tą postawą roszczeniową również się pomyliłeś. Różnica między nami jest taka, że ja widzę nie tylko końcówkę mojego nosa. Widzę głodne dzieci i wiem, że one nie są niczemu winne i nie mają wpływu na swój los (podobnie jak wielu aczkolwiek nie wszyscy bezrobotni). Widzę, że wielu ludziom trzeba pomóc i nie udaję, że tego problemu nie ma. Nie udaję, że wszystko jest super. Tymczasem dla kropka wszyscy bezrobotni, biedni i pokrzywdzeni przez los to hołota. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Wskaz mi te NIENAWISC. Nie wiesz takze, CO to 21.03.05, 14:16 slowo znaczy...Krytykuje twoj umysl dobrowolnie zniewolony, krytykuje pasywnosc, malego homo sovieticus ktory w tobie siedzi. I jestem wielce daleki od nienawisci do ciebie, bo KTO przy zdrowych zmyslach nienawidzi PRZEGRANYCH? takim mozna co najwyzej wspolczuc... Lub starac sie ironia ich zmusic, by - qrwa - zaczeli w koncu samodzielnie myslec i zaczeli ODPOWIADAC ZA WLASNE ZYCIE... Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: Wskaz mi te NIENAWISC. Nie wiesz takze, CO to 21.03.05, 14:48 nie będę ci pokazywał gdzie w twoich postach jest nienawiść bo musiłabym je wszystkie w całości zacytować, a cytować bełkotu nie myślę. Zresztą taki przegranay nieudacznik zionący nienawiścią jak ty nie jest w stanie zauważyć nienawiści bo sam ciągle się w niej pławi. Jak normalni ludzie nie czują zapachu powietrza tak kropek nie czuje nienawiści bo to jego naturalne środowisko. Jego mały zatruty jadem i nienawiścią rozumek nie odczuwa już nawet tego jadu i nienawiści. Biedny kropek, można mu tylko współczuć, jest nieudacznikiem i mocno skrzywdzonym przez życie nienawistnikim, naprawdę mi go szkoda. Ninawidzi siebie i wszystkich wokoło, w życiu mu nie wyszło to wyżywa nie na forum opluwając innych, homosovietiucs skrzywdzony przez życie kropek. A teraz kropku wskaż w mojej wypowiedzi nienawiść. :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A PROPOS GLODNYCH DZIECI: ICH RODZICE POWINNI BYC 21.03.05, 14:17 POZBAWIENI WLADZY RODZICIELSKIEJ. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk To czlowiek UBEZWLASNOWOLNIONY, postawa 21.03.05, 13:39 czysto roszczeniowa: nie dali, nie obronili, nie zalatwili, nie podali na tacy, nie poprowadzili za raczke... TACY JAK ON MUSZA BYC LOSERS, CUDOW NIE MA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A na KOGO te 20% bezrobotnych GLOSOWALO? 21.03.05, 13:37 Nie bron tych ludzi - w kazdym kraju swiata ta holota nadawalaby sie w wiekszosci WYLACZNIE na zasilek - gowno wie, a jedyne co potrafi, to po pijaku niechciane dzieci plodzic. Jasne, nie dotyczy to bezrobotnych mlodych, ale tych Zachod (bo jakis jezyk, fach, oby mieli chec do pracy)wezmie od zaraz do roboty (i bierze) - za iles lat wroca wam do kraju ludzie z ciekawymi zyciorysami zawodowomi. Jak powracali do Irlandii - ten Celtic Tiger nie wzial sie przeciez z niczego... Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: A na KOGO te 20% bezrobotnych GLOSOWALO? 21.03.05, 14:21 nie wiem na kogo głosowało te 20%, zresztą to nie ważne, pomyśl raczej na kogo te 20% może zagłosować. Twój problem polega na tym, że pogardzasz tymi ludźmi, zabrałbyś im wszystkie zasiłki i inną pomoc (niech sobie zdychają). Tylko pomyśl na kogo oni wtedy zagłosowali by w najbliższych wyborach. Już widzę te jęki i płacze z powodu nominacji nowego premiera - Andrzeja Leppera. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Oni tych zasilkow NIE MAJA. Poza pomoca 21.03.05, 14:26 groszowa - uzaleznilbym wyplacanie godziwych zasilkow od podnoszenia kwalifikacji, poziomu edukacji, leczenia alkoholizmu i stosowania antykoncepcji... Inaczej to sprzyjanie SAMOREPRODUKCJI SOCIAL TRASH. Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: Oni tych zasilkow NIE MAJA. Poza pomoca 21.03.05, 14:51 już ci pisałem, problem nie w tym, że tacy ludzie są, problem gdy jest ich za wielu, gdy jest ich tak dużo, że mogą sami wybrać partię która będzie rządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS: Od wyzysku przez pracodawce sa Zwiazki i 21.03.05, 13:38 solidarnosc pracownicza, nie zas media. Nie slyszales? Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: PS: Od wyzysku przez pracodawce sa Zwiazki i 21.03.05, 14:12 A ty słyszałeś o jakimś związku zawodowym działającym w supermarkecie? Bo ja nie. A pozatym uważam, że tego typu działania supermarketów powinny być tępione przez każdego ktokolwiek może cokolwiek zrobić, włącznie z mediami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A KOGO winisz za brak tego zwiazku? Ze "ONI nie 21.03.05, 14:18 dali"? Prawa pracownicze trzeba sobie WYWALCZYC, sieroto po komunistycznym paternalizmie... Odpowiedz Link Zgłoś
ferein Re: A KOGO winisz za brak tego zwiazku? Ze "ONI n 21.03.05, 14:52 wywalczyć to można było w komuniźmie a teraz zanim zabrałbyś się za walkę już byś tam nie pracował, sieroto po komunistycznym paternalizmie... Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: A to o WAS -etatowi pieniacze GW! czy zaboli? 21.03.05, 13:12 Prawda czasem jest bolesna. Przytoczę opinię Polonusa z innego forum: - - - "Żydowska „Gazeta Wyborcza” pojawiła się na rynku 8 maja 1989 roku dofinansowana przez Żydów z Nowego Jorku. Głownymi udziałowcami spółki Agora są do dzisiaj zydzi z New Yorku. Odrodzona ŻYDO-komuna sponsorowana przez żydów amerykanskich pozbawiła PZPR monopolu informacyjnego w Polsce w zemście za odsunięcie OD WŁADZY żydo-komuny w 1968 roku tzn. żydów zamieszkałych w Polsce. Obrady tzw. "Okrągłego Stołu" w 1989 roku były zdominowane przez lewackich Żydów pochodzenia polskiego zamieszkałych w Polsce. Od tego czasu "Gazeta Wyborcza" jest GRABAŻEM POLSKOŚĆI i służy żydokomunistycznej MIĘDZYNARODÓWCE i OLIGARCHI żydowskiej zamieszkałej w Polsce do programowego NISZCZENIA polskosci. Redakcja GW na czele z Michnikiem, Rapczynska czy Łuczywo NIENAWIDZA POLAKÓW i to oni szerzą kampanię OSŁABIANIA polskości od wewnątrz. GW konsekwentnie DĄZY się do ZAKOMPLEKSIENIA Polaków, sącząc ideologię ukrytego narodowego MASOCHIZMU i NIHLIZMU oraz ideologię przekonywania, że Polak nic nie potrafi i powinien być uległym wobec obcych "adwokatów", mentorów i protektorów. GW LUBUJE się w poblikowaniu jakiś z RĘKAWA WYTRZEPANYCH sondaży że RZEKOMO większa część Polaków nie lubi swoich rodaków tych zamieszkałych w Kraju, że we własnych polskich sondażach plasujemy samym SIEBIE na dole tabeli ocen wśród narodów Europy. Ta ANTYpolska GW CELOWO deformuje i plugawi wizerunki największych postaci narodowej historii, od Bolesława Chrobrego poprzez ks. Augustyna Kordeckiego i hetmana Stefana Czarnieckiego do bohaterów Armii Krajowej i Powstania Warszawskiego. Natomiast przy kazdej możliwej okazji FAŁSZYWIE gloryfikuje żydów, Izrael i wszystko to co zwiazane jest z żydostwem. GW jest skoncentrowana na opisywanie MARGINESU SPOŁOCZNEGO w Polsce, który staystycznie NIE odbiega swoją ilością i jest podobny jak w innych cywilizowanych krajach świata. Takimi negatywnymi "reportażami" brukowiec GW INSYNUJE, że to RZEKOMO właśnie są wszyscy Polacy. GW to zbiorowisko "dzienikarzy" MANIPULATÓRÓW opini publicznej, którzy za wszelką cenę usiłują stworzyć wizerunek Polaka jako kompletnego DZIWOLĄGA, GŁUPKA i wszystko co najgorsze, aby wystawić Polaka jako POŚMIEWISKO świata. GW ze szczegulnym NIENAWISTNYM NAMASZCZENIEM oczernia Polaków tych zamieszkałych za granicą, oraz swimi FAŁSZYWYMI "reportarzami" usiłuje przedstawić Polonię jako kompletnych przygłupów lub podrzutków nie akceptowanych w świecie. GW usiłuje ZNIESŁAWIĆ Polaków WSZĘDZIE w kazdy mozliwy sposób w Unii Europejskiej jest zwolennikem jak najszybszego LIKWIDACJI czy też ROZTOPIENIA Polski w UE i ROZDEPTANIA narodowej polskiej tożsamości." - - - Niezwykle celna i aktualna opinia ! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk A KTO normalny by takiego GLUPCA jak ty czytal? 21.03.05, 13:33 Pies szczeka, wiatr wieje, a pseudo-katolickie ZERO rzyga na Zydow, bo wtedy czuje sie mniejszym ZEREM... A wiec, david, RZYGAJ ZDROWO i nam tu tylka nie zawracaj - twoja sprawa, twoj zoladek, twoje rzygi... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Tam, gdzie i twoje, nieoswiecony loser! Osobiscie 21.03.05, 13:46 nie puszczam ZADNEJ manipulacji GW, gdy ma miejsce - podajac newsy z innych mediow polskich i obcych na dokladnie ten sam temat. I gdybys byl czlowiekiem OCZYTANYM i SWIADOMYM, to bys sie GW nie dawal wpuszczac w maliny: polska prasa JEST partyjna, w calosci (gorzej: 80% jej to prasa obca, glownie niemiecka - nie do pomyslenia w UK, gdzie prawo narodowosci mediow broni) i dlatego trzeba miec wiele zrodel informacji i UZYWAC WLASNEJ GLOWY zamiast Naszego Dziennika, Radyja i innych mediow dla przegranych, rozgoryczonych i nienawistnych TUMANOW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Rzygaj sobie do woli, a gdzie merytoryczne uw 21.03.05, 13:54 W twojej wypowiedzi nie ma nic, do czego możnaby odnieść jakiekolwiek merytoryczne uwagi Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Buahahaha 21.03.05, 13:54 Merytoryczne?? Alez prosze bardzo - bedzie "merytorycznie" - na Twoim poziomie: Pewien niemiecki polonus donosi, iz: David, urodzony X.Y.19XX w Pcimiu Dolnym, cale swoje wychowanie zawdziecza finansujacym go bylym niemieckim SS-manon ukrywajacym sie w Brazylii i Chile. Na codzien sieje nienawisc w celach antypolskich. I tak dalej i tak dalej... Znasz znaczenie slowa: "merytorycznie"??? Odswierz swoja wiedze, bo w pietke gonisz. Odpowiedz Link Zgłoś
zebba Re: A to o WAS -etatowi pieniacze GW! czy zaboli? 21.03.05, 14:52 Tacy jak Ty.To o Tobie arykuł.Na każdym forum reprezentujesz ten sam poziom nienawiści i samouwielbienia.Jesteś małym zakompleksionym facetem, który wiedze pobiera z każdego forum od takich jak Ty podobnych. Na szkołę i kulturę nie ma już czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
jeremiaszpolak oczywiscie, ze tesknimy 19.03.05, 15:32 Pisze pani"są tacy, którzy mają wciąż na ustach moralną rewolucję, a poddają się jej z ochotą, jakby tęsknili za szubienicami". Oczywiscie, ze poraadni ludzie tesknia "za szubienicami" jak to pani nazywa, czyli za sprawiedliwoscia.Jezeli kilku skorumpowanych politykow, odpowiedzialnych za zbrodnie na narodzie polskim w PRL oraz obecnie ( np za kadencji Kwasniewskiego i rzadow jego bandy), po sprawidliwym procesie zostalo by skazanych na smierc i zawisloby w majestacie prawa- byloby to katarsis dla naszego narodu. Taki surowy lecz sprawiedliwy akt spowodowalby odrodzenie moralne Polakow. bede robil wszystko aby zwolennicy takiego rozwiazania na scenie politycznej wygrali wybory i wprowadzili je w zycie.mamnadziej, ze zwyciezymy, a wowczas Polska stanie sie krajem w pelni moralnym i sprawiedliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
jeremiaszpolak Re: oczywiscie, ze tesknimy 19.03.05, 15:41 I jeszcze dodam, ze kiedy obejmiemy wladze w Polsce, czerwoni zostana usunieci z zycia publicznego, co do jednego. Bedziecie komunisci mogli najwyzej zamiatac ulice, albo czyscic kible. Na prace zwiazana z jakimkolwiek zaufaniem nie macie coliczyc. Wszystkich przestepcow komunistycznych ( mam na mysli tych ktorzy pelnili jakakolwiek funkcje w PZPR od sekretarza popu wlacznie do gory) znajda sie, na mocy ustawy sejmowej, w obozach internowanych, co najmniej na 5 lat. Bedziecie tam zapieprzac na swoje utrzymanie w kamieniolomach i przy budowie autostrad, ktorych tak nam w Polsce brakuje.Wreszcie bedzie spelniac jakas pozyteczna role. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Pani Prof., MOŻNA NIE WŁĄCZAĆ TELEWIZORA ! 21.03.05, 12:29 Oszczędzi sobie Pani Profesor tej lawiny nienawiści jaka płynie z ekranów TV wszystkich stacji, ostatnio skierowanej przeciwko Radiu Maryja. A co takiego się stało, że nagle jak za dotknieciem tajemniczej pałeczki, wszystkie rozgłośnie rozszczekały się na to radio? Stało się to, że radio nie nakłada knebla rozmówcom. Są wolni w wyrażaniu swoich poglądów. Ładnie by było, gdyby Pani Profesor wystąpiła przeciwko monopolu "jedynie słusznej prawdy" w mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie myl POGARDY z nienawiscia - to inne uczucie ! 21.03.05, 14:06 Nienawisc to zgrzytanie zebow i piana na ustach - pogarda to jesli nie ignorowanie, to SMIECH SZCZERY Z CUDZEJ GLUPOTY! Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Ci straszni "komunisci" od dawna na emeryturze 21.03.05, 13:55 lub w biznesie - a forsa na kontach w Jersey... SAMI im na to zezwoliliscie, dwukrotnie glosujac na komucha Kwasa i komune. Polak i po szkodzie GLUPI! Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: oczywiscie, ze tesknimy 21.03.05, 13:58 I właśnie dlatego należy się bać takich polaczków jak ty. Kto następny po komuchach? Żydzi, masoni, czy cykliści? To wy powinniście zapieprzać w kamieniołomach, polityczne drechy. Pamiętajcie - kto sieje wiatr, zbiera burzę! I tego wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Co ty do chama-katola ze SLOWEM CHRYSTUSOWYM? 21.03.05, 14:07 Przeciez nie dotrze... Odpowiedz Link Zgłoś
fajka2 Re: oczywiscie, ze tesknimy 19.03.05, 23:26 po cholerę wieszać, lepiej krzyżowac, lepsze analogie, i katarsis jak buzi Odpowiedz Link Zgłoś
zebba Re: oczywiscie, ze tesknimy 21.03.05, 10:30 Czy Ty wierzysz w to co piszesz. Ty właśnie chciałbyś wszystko naprawiać przemocą. W jednej rece krucyfiks, w drugiej siekiera i cała głowa nienawiści.Człowieczeństwo dawno już wyparowało z Twego mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Jestes KATOLIKIEM czy Talibem - jako chrzescijanin 21.03.05, 13:47 nie jestem cie w stanie pojac... Odpowiedz Link Zgłoś
mimi-bu Nienawisc jest brakiem milosci 19.03.05, 17:15 a rodzi sie z odrzucenia i upokorzenia. Ze strachu, biedy i pogardy. Dlatego jestesmy narodem nienawistnym. W atykule Pani Profesor jest tez wiele zlosci i pogardy dla ludzi slabych. Nie wszyscy maja tyle sily w sobie, zeby bez wsparcia bliznich podzwignac sie z trudnej sytuacji, czasem pozostaje tylko nienawisc. I nie kazdy polityk ma zle intencje. Gazety zawsze prowadziły jakas polityke, tak bylo, jest i bedzie - po co sie wsciekac i czytac to, co nas denerwuje? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kleofas13 Re: Nienawisc jest brakiem milosci 19.03.05, 20:41 W atykule Pani Profesor jest tez wiele > zlosci i pogardy dla ludzi slabych. Gdzie, w którym miejscu? Pogardy? do kogo? Pani profesor przedstawiła rzetelną analizę sytuacji i tylko tyle, a może aż tyle. A ja z wielką przyjemnością przeczytałam, że komuś też przeszkadza ta wszechogarniająca nienawiść. Ja bardzo szanuję Panią Profesor. Znam tylko jedną jej książkę ale gorąco polecam: "O filozofię bać się nie musimy". Wyrazy wysokiego szacunku dla Pani Profesor i pozdrowienia dla wszystkich internautów, a szczególne dla tych wolnych od nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Slabosc bierze sie z rozgrzeszania wlasnych 21.03.05, 14:09 slabosci, z winienia za nie innych... To postawa, ktora mozna ksztaltowac i autoksztaltowac, sierotki po matuszcze-komunie... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk PS: W bogatszych krajach tacy inwalidzi spoleczni 21.03.05, 14:12 sa DOZYWOTNIO na zasilkach socjalnych...To tzw. social trash (termin socjologii anglosaskiej, nie zas zniewaga) - ludzie niedostosowani do swoich czasow, ludzie wspolczesnej cywilizacji ZBEDNI. I madrosc polityki socjalnej polega na LIMITOWANIU SAMOREPRODUKCJI TAKICH LUDZI (stad i aborcje - jedyna "antykoncepcja" ciemnego cepa; Polska jednak tu wlasnie poszla zdecydowanie w zlym kierunku). Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka28 tak!! 19.03.05, 19:43 dokładnie tak!! świetny artykuł, w pełni się zgadzan Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy Re: Przeciw nienawiści 19.03.05, 23:40 W Polsce są dwie siły ŚWIATŁA i ciemności LIGA POLSKICH RODZIN i Unia Wolności... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czy trzeba byc tumanem z 80IQ by zalapac sie na te 21.03.05, 14:22 wasza Lige Przyjaciol Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
zeter1 Re: Przeciw nienawiści 19.03.05, 23:46 Okazuje się, że biografia nic nie znaczy. Pani prof. o niczym nie wie, nic nie słyszała, oprócz jednego: że wstrętna prawica jest pełna nienawiści i sieje zło. A przecież jest tak dobrze... Taka analiza dyskwalifikuje ją jako badacza. Po pierwsze, dlaczego tylko prawica /geny?/, po drugie, jeżeli już, to dlaczego prawica jest taka. Chociaż w tej drugiej sprawie daje "diagnozę": "ludzie uprzedzeni, zawiedzeni, urażeni" etc. Dlaczego tylko po jednej stronie? Wybiórcze to spojrzenie... Stanowisko p. prof. przypomina mi opinie tęskniących za PRLem. Oni też maja za czym tęsknić, nikt ich nie prześladował, mieli "miskę ryżu", mieszkanie, wolna prasa im do niczego nie była potrzebna /dotąd, to nie zarzuty/, a o niesprawiedliwosci i fałszu nic nie słyszeli, bo przeważnie nie chcieli.../to już jest zarzut/. Pani prof. tez nic nie słyszała o przekrętach, agentach, powiązaniach na samej górze, O Niezabitowskiej, Maleszce, o podwójnej moralności bratajacych sie z Kiszczakami, o kryciu agentów swoich a grzebaniu "z miłością" w życiorysach nieswoich, nie widziała Frasyniuka w akcji ani "obiektywnych" i "kojących" tekstów o liscie Wildsteina i nie wie o wielu innych rzeczach. I gdyby nie ci burzyciele ładu i spokoju społecznego... /tę frazę też skądś pamiętam.../. Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill.europy ZETER BRAWO! 20.03.05, 00:00 TWÓRZMY koalicje przeciwko zakłamaniu mediów! Nasze głosy nie moga pozostać izolowane. Nie moznapoprzestać na prywatnym narzekaniu.! Czekam na maile. Zrobimy stowarzyszenia ludzi norlmalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
madine1 Dziekuje 20.03.05, 12:15 Potrafila Pani uporzadkowac i nazwac rozmaite uczucia i intuicje, ktore mam w ostatnim czasie (mysle ze nie tylko ja). To byl bardzo potrzebny tekst. Wyobrazam sobie, jak trudno bylo Pani napisac ten esej - w jaki sposob pisac o nienawisci, samemu nie popadajac w nienawisc? Mysle ze udalo sie to Pani - to odseparowanie uczucia nienawisci od czlowieka nim ogarnietego zawiera w sobie gleboka prawde. To podle uczucie ogarnia nas wszystkich (ja sam poczulem je kilkakrotnie, czytajac wypowiedzi na tym forum), ale nie jest czescia natury czlowieka. Jest choroba, z ktorej powinnismy potrafic sie wyleczyc. A ci, ktorzy szerza nienawisc (jak na przyklad moj przedmowca o wymownym nicku), zasluguja na litosc. Maja ciezko w zyciu, gdyz rzeczywistosc jawi im sie jako pelna czyhajacych na nich wrogow, a siebie potrafia okreslic tylko poprzez zanegowanie innych (tych gorszych, tych, ktorzy zawinili moim nieszczesciom). Zycie w takim stanie emocjonalnym prowadzi do samozniszczenia. Trudna prawda jest taka: kazdy czlowiek odpowiada za siebie. Jesli nie powiodlo ci sie w zyciu, to jest to wina twoja, a nie wstretnych politykow, miedzynarodowego kapitalu, zydow i.t.p. Oczywiscie - zdaza sie, ze spotykaja nas nieszczescia i niesprawiedliwosci ze strony innych ludzi. I mamy wtedy prawo dochodzic sprawiedliwosci (wiem o tym, bo zostalem juz w zyciu oszukany na spora sume pieniedzy). Ale nie pozwalajmy, zeby ci, ktorzy robia nam krzywde, zabierali nam takze czastke nas samych. Jesli w pokoleniu Pani Profesor sa ludzie, ktorzy potrafia wyzbyc sie nienawisci, to powinno to byc nauka dla nas - mlodych. Odpowiedz Link Zgłoś
zeter1 Re: Nie dziwię się, że dziekujesz... 20.03.05, 16:59 Że analiza nieprawdziwa? A cóż to jest prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: ZETER BRAWO! 21.03.05, 14:00 > stowarzyszenia ludzi norlmalnych inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Wystarczy zaklamanych mediow NIE KUPOWAC. 21.03.05, 14:28 Koalicji sie, sierotce po komunie, zachciewa... Wladza, chocby malutka, zasmierdziala? Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 12:59 W PEŁNI POPIERAM. JAK MNIEMAM, TA PANI MUSI BYĆ WIERNĄ CZYTELNICZKĄ WYBORCZEJ. TO CHYBA PO LEKTURZE TEJ GAZETY, SZCZEGÓLNIE JEJ PEŁNYCH MIŁOŚCI I ZROZUMIENIA DLA INNYCH POGLĄDÓW ARTYKUŁACH PANÓW PACEWICZA, MICHNIKA, SMOLEŃSKIEGO, LIZUTA WEZBRAŁA W NIEJ TAKA NIENAWIŚĆ DO NIENAWISTNIKÓW. POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Wskaz mi choc JEDNO ZDANIE profesor "ziejace 21.03.05, 14:31 nienawiscia". TYLKO JEDNO ZDANIE... Czekam. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Bo ci dostosowani do rzeczywistosci robia kase i 21.03.05, 14:27 nie maja czasu na bezproduktywne stekanie... Odpowiedz Link Zgłoś
piecyk.gazowy Nienawiść młodzieżówki Unii Wolności 21.03.05, 09:05 W innych portalach ta wiadomość była wczoraj od ok. godz. 16.00 na stronie tytułowej, w Gazeta.pl została umieszczona ok. 20.30 się w serwisie miejskim: miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,2611782.html Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Nienawiść młodzieżówki Unii Wolności 21.03.05, 14:02 A co, myślicie, że tylko wam to wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
piecyk.gazowy Re: Nienawiść młodzieżówki Unii Wolności 21.03.05, 15:05 Kogo masz na myśli pisząc „wam”? PS: Wytrzyj pianę. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czlowieku, IDZ SIE LECZYC: nie utopili przeciez 21.03.05, 14:33 NKWDzisty Rydzyka - utopili kukle-marzanne... Ironia, pogarda, przypisanie radyja do chamstwa i muzyki gorsalskiej - tak, ale nie nienawisc... Odpowiedz Link Zgłoś
piecyk.gazowy Re: Czlowieku, IDZ SIE LECZYC: nie utopili przeci 21.03.05, 15:06 OK, a co z tą słynną tolerancją? Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Tolerancja? Ja tez wzywam policje, gdy widze u 21.03.05, 15:11 sasiadow zlodzieja...Mialbym ich niby tolerowac? Nie toleruje sie ZLA - przynajmniej w krajach cywilizowanych. Inna rzecz, ze mamy tu wyrazna walke polityczna, wart Pac palaca ... Niemniej NIE MA TO NIC WSPOLNEGO Z TEKSTEM PROF.SKARZYNY - ONA MOWI O POLAKACH, SIEROTKI PO KOMUNIE!!! Nie zas o "MY-ONI", ten podzial zreszta pietnuje jako sluzacy nienawisci i zwykle zrodzony z zawisci... Wy naprawde nie pojmujecie istoty sprawy...Zle to Polsce wrozy, HORROR!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piecyk.gazowy Re: Tolerancja? Ja tez wzywam policje, gdy widze 21.03.05, 15:16 kropekuk napisał: > sasiadow zlodzieja...Mialbym ich niby tolerowac? To dlaczego młodzieżówka UW nie zawiadamia policji, tylko pali kukły? Odpowiedz Link Zgłoś
polonic Odpowiem twoim jezykiem - Ty idz sie leczyc. 21.03.05, 16:25 Ciekawe jak nazwac to co prezentują ci potomkowie Stefana Michnika, Haliny Wolinskiej, katów Popiełuszki?!?!?! Dzisiaj kukła jutro ksiądz. Odpowiedz Link Zgłoś
zszywaczem nie macie innych problemów??? 21.03.05, 15:11 mnie juz dawno przestało obchodzić co się dzieje na scenie politycznej tego kraju... nie oglądam wiadomości, nie słucham debat, mam gdzieś komisje i nierozwiązywalne afery... nic mnie nie obchodzi bezproduktywne skakanie sobie do gardeł, kolejne rozliczenia, lustracje, teczki, rydzyki i inne millery tak naprawdę to ci wszyscy ludzie (i z lewa i z prawa i ze środka) zbijają ogromną kasę na skłócaniu ludzi ze sobą. przed kamerami skaczą sobie do gardeł a po cichu piją wódę i ustalają jak wyciągnąć kolejne miliony z naszych podatków. ja mam to wszystko gdzieś i na wybory tez nie chodzę - bo jak myślicie, jaki uczciwy dostał się kiedykolwiek na jakąkolwiek listę wyborczą. trzeba mieć naturę złodzieja żeby się w ogóle w politykę bawić! mam rodzinę i pracę i zdecydowanie bardziej wolę przejść się na spacer poszukać wiosny niż patrzeć na kolejne opluwanie się i skakanie sobie do gardeł na każdej możliwej płaszczyźnie (TV, radio, koleka w sklepie, ławka w parku itp.) mam zwykłe problemy i problemy polityków nie są moimi problemami (bo oni moimi tez nigdy się nie przejmowali) życzę więcej dystansu do spraw na które i tak nie ma się wpływu... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Poki polscy politycy wtranzalaja sie glupio do 21.03.05, 15:14 gospodarki (i poki podatki placisz) to twoje problemy maga byc tworzone wlasnie przez zlych politykow. Jasne, nie chodzi o danie sie wciagnac w wojny na gorze, ale o zaleznosci wlasnych spraw od spraw kraju nie wolno zapomniec... A wplyw masz - w WYBORACH, poczawszy od rady gminnej... Odpowiedz Link Zgłoś
zszywaczem Re: Poki polscy politycy wtranzalaja sie glupio d 21.03.05, 15:16 to chyba jedyne wybory w których jeszcze warto, jedyne gdzie można mieć na coś wpływ... Odpowiedz Link Zgłoś
polonic MC pokazało jakimi są burakami... 21.03.05, 16:23 nikt o tym nie mowi, nie ma skandalu bo Wałesy ruszyc nie mozna a Radio Maryja mozna i to sie nawet chwali.. Odpowiedz Link Zgłoś
fafik_wielki Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 09:26 To bardzo przykre, że wybitna pani filozof angażuje się w taki sposób w debatę społeczną. Dlaczego w jej słowach nie ma nic o problemie pogardy rządzących roztrwaniających nasz majątek i robiących różne afery? Dlaczego wszystkich chcących to zmienić wrzuca zupełnie bez rzetelności intelektualnej do jednego wora? To jest dalej logika utaplania wszystkich w błocie. Strasznie to wszystko przykre, gdy autorytety po kolei angażują się po to, by stanąć po stronie układów i zakłamania... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Nie zrozumiales: ona nie dzieli Polakow na my-oni; 21.03.05, 14:36 ona mowi o polskiej nienawisci jako takiej... Przeczytaj jeszcze raz, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
zebba Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 14:46 Czy Ty czytać nie umiesz? Przeczytaj ten artykuł jeszcze raz powoli. Nie kończ na pierwszym zdaniu i zaraz waal w klawiaturę. Ten artykuł w 100%prawdziwy. Pogodzić się z nim nie mogą tylko te osoby o których w nich mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wojakszwejk Linus Pauling (ten od helis alfa, beta kartek...) 21.03.05, 09:40 Tu tylko można zacytować Linusa Paulinga: "Young people should always listen to their elders with respect, but never believe them". Odpowiedz Link Zgłoś
davidmorst Re: Linus Pauling - proponuję poprawkę: 21.03.05, 13:30 "Young people should always read newspapers like "GW" without respect, and never believe them". Odpowiedz Link Zgłoś
igf2r Ciężko będzie... 21.03.05, 09:41 Tekst napisany jasno i czytelnie. Niektórzy jednak... sam już nie wiem co napisać. Brak mi słów. Odpowiedz Link Zgłoś
darl a palenie kukłay Radia Maryja? 21.03.05, 09:43 to nie było propagowaniem faszyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
norie137 Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 09:51 Ogromnie dziekuje Pani Profesor za ten artykul. Nie mam jednak nadziei, ze osobnicy tacy jak Kaczynscy czy "Giertychy", Krole(z KC)i inni "nieszczesnicy" cokolwiek z niego pojeli lub sie przejeli. Jestem urodzona po wojnie, ale przygladajac sie naszej "prawicy" mam historyczna probke tego, czym musiala byc tak naprawde np. endecja - ogromnym wstydem z dzisejszego punktu widzenia. Korzenie ideowe tych powyzchych kreatur siegaja najczarniejszych pokladow duszy ludzkiej. Z tamtad wyrasta obled i rasism,i faszyzm i filozofia katolicko- narodowa tych intelektualnych dzownic, znajdujacych sie na skraju poczytalnosci. Dodalabym, ze nienawisc jest siostra ciemnoty, braku ucywilizowania. Odpowiedz Link Zgłoś
meevee Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 09:52 GW apeluje o zaniechanie nienawiści :))))))) buahahahaha przypominam sobie ile miłości, szacunku i przebaczenia było w artykułach o sprawie Pana Wildsteina. Kali ukraść krowa... Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Wlasnie. I o tym takze mowi pani profesor. Ona 21.03.05, 15:06 - w przeciwienstwie do nienawistnikow - nie podzielila Polakow na MY-ONI... Odpowiedz Link Zgłoś
rainer_calmund Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 09:54 Bardzo dziekuje Autorce za napisanie tego artykulu (wydrukowalem i schowalem do katalogu "Informacji cennych dla R.C.") oraz GW za publikacje. Z powazaniem, R.C. Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk Czy ty naprawde jestes zbyt tepy by pojac POZIOM 21.03.05, 15:07 tekstu prof.Skarzyny??? ZENADA... Lepiej sie schowaj, wstyd taki! Odpowiedz Link Zgłoś
baltazarus Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 09:55 Gdy istnieje możliwość ujawnienia agentów nakazujemy powszechną miłość! Szkoda, że nikt nie bierze pod uwagę, że prawdziwe ofiary (czyli osoby, na które donoszono i niszczono im życie) mają prawo do prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
maximus_1 mam prawo do własnych poglądów - czy nie ?? 21.03.05, 10:08 według pani profesor nie - będzie wraz z Michnikiem ustalała standardy etyczno moralne ...Chyba komuś odbiło i to chyba nie mnie Odpowiedz Link Zgłoś
zebba Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 10:20 Zgadzam się co do każdego słowa. Smutne jest tylko to,że Polacy traktują się tak na całym świecie. Nigdzie nie stanowią siły i wspólnoty.Nie ma tu znaczenia sytuacja w kraju, gdyż jak napisałem sytuacja taka istnieje wszędzie tam gdzie mieszkają Polacy.Zawiść, kompleksy w jednej rece krucyfiks, a w drugiej siekiera. Odpowiedz Link Zgłoś
szczepan.z Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 10:25 Podpisuje się obiema rękami pod tekstem Pani Profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
nikame Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 10:42 Ten artykul odczytany jako temat ewentualnych rozważan wielkotygodniowych w kontekscie prywatnym jest jak najbardziej ok. Niestety wpisuje on sie zanadto czytelnie w aktualny kontekst polityczny, choćby przez odniesienie do listy wildsteina. I to juz jest jak zwykle robienie ludziom wody z mozgu za pomoca kazdej dostepnej metody. Jak mamy nie nienawidziec tego co sie dzieje w tym kraju? To dopiero byloby chore i swiadczylo o totalnym porazeniu mozgowym. Jak mamy niby potraktowac te wszystkie swinie u zlobu - wybaczyc im po chrzescijansku - ze ulegli jakze ludzkiej slabosci? Jak mamy nie nienawidziec politykow i mediow manipulujacych nami na kazdym kroku i jawnie dajacych nam do zrozumienia, ze maja nas za konsumentow i glosy wyborcze i nic ponadto? Jak mamy traktowac GW i inne szmatlawce, stare i nowe partie, a to wszystko smieszne, podle i obrzydliwe zarazem. I co ma do tego tischner - czy ci, ktorzy na te nienawisc pracowali czytywali sobie do poduszki tischnera, by nastepny dzien zaczac z prawem moralnym w sobie? Przestancie nas pouczac, bo to dopiero wku..a. Poczytajcie sobie tischnera i sami sie zastosujcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaziaak Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 10:50 Brawo i szacunek dla Pani Profesor... I zdaje mi się jeszcze, ze w tym artykule bardziej chodzi o zwrocenie uwagi na istote zjawiska, na demaskowaniu niz na wskazywaniu palcem Aż się Szymborska przypomina... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_klaudiusz Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 11:15 Złodziej ukradł mi rower. Ja go gonię i krzyczę: "Oddaj złodzieju!" A pani prof. Skarga do mnie: "Jak pan może tak nienawidzieć?" Taka jest wymowa tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
battosai Re: Przeciw nienawiści 21.03.05, 14:04 Czytanie ze zrozumieniem to, jak widać na przykładach, jednak niezwykle trudna sztuka... Odpowiedz Link Zgłoś