Dodaj do ulubionych

Pentor: młodzi Polacy chcą emigrować

29.03.05, 09:42
Nie ma z czego robic afery: kiedys Poacy tez chcieli emigrowac, tylko nikt
nie robil sondazy:P
A ze chca uciekac z "wolnej Polski"? Pracuje, koncze studia i czuje, ze nie
jestem w tym kraju potrzebna. Kwalifikacje, w trakcie ktorych jestesm
zdobywania, gdzie indziej sa wysoko cenione - tutaj robia ci laske, jezeli
cie zatrudnia.
Oczywiscie, zaraz pojawia sie glosy ze studenci ksztalca sie za pieniadze
polskich podatnikow, a potem chca wyjezdzac. Tylko co zrobic, jezeli w Polsce
to wyksztalcenie jest traktowane jako cos niepotrzebnego, jezeli jest
niedoceniane, niewykorzystywane?
Chce w pelni wykorzystywac to czego sie nauczylam, chce rozwijac sie
zawodowo, a nie cieczyc sie, ze ktos mi robi łaske, ze mnie zatrudni.
Jezeli czlowiek dobrze czuje sie we wlasnym kraju, nie chce z niego wyjezdzac.
I tu nie chodzi tylko o prace, pieniadze. Popatrzcie, co dzieje sie w
polskiej polityce: czy mamy wplyw na nasz wlasny kraj? To nie jest
demokracja, to jest cyrk.
Obserwuj wątek
    • yasqier e tam, nie przejmuj sie innymi 29.03.05, 09:53
      Jakim prawem ktos ma ci wytykac, ze sie ksztalcisz za pieniadze podanikow? Sporo
      studentow pracuje i czesc z nich placi podatki, a jak ne to robia to ich
      rodzice. W koncu na rolnikow, rencistow i bezrobotnych tez sie lozy pieniadze.
      A jak chcesz wyjechac to zachecam goraco:)
      Mnie sie nie 'wydaje' ze mi sie latwiej zyje - mnie sie po prostu bardzo dobrze
      zyje. I nie chodzi mi bron Boze o pieniadze. Najbardziej w mieszkaniu poza
      Polska lubie to, ze nikt sie nie miesza do mojego zycia i nikt mnie do niczego
      nie zmusza. Wierz mi, z Polska mnie w tej chwili laczy jedynie (i az) kilka osob
      z mojej rodziny, ktore tam mieszkaja. Nic poza tym.
      • panna_z_polskiego_dworku Re: e tam, nie przejmuj sie innymi 29.03.05, 10:19
        Jako osoba która wyemigrowała z Polski jako dziecko i mieszkająca w Kanadzie
        przez większą część swojego życia muszę z przykrością stwierdzić że niestety
        Kanady mam serdecznie dość i nigdzie tak chętnie nie jeżdże jak do
        Polski. "Nikt do niczego nie zmusza", no fakt. Jak może ktoś do czegoś zmuszać
        skoro nie ma kontaktów miedzyludzkich? Człowiek się czuje jak na pustyni. Mam
        polskich kolegów którzy po studiach tutaj wracają do Europy, też o tym myślę
        nieobojętnie.

Ok. rozumiem frustracje młodych Polaków z powodu bezrobocia ale chciałam
        zauważyć że ludzi ostatnio bardzo nosi. Nie tylko Polaków. Robionio też takie
        sondaże np. w Wielkiej Brytanii i też spory procent (jeśli nie większość)
        młodych stwierdziła że chciałaby wyemigrować.
        • lena_ziemkiewicz Re: e tam, nie przejmuj sie innymi 29.03.05, 10:23
          Jak tak tęskinisz za Polską i tak ci źle w Kanadzie, to tu zamieszkaj, zrzeknij
          się obywatelstwa kanadyjskiego. Ale nie, ty kochasz Polskę na odległość. Chcesz
          czerpać korzyści finansowe z bycia Kanadyjką, a z Polski chcesz przywozić sobie
          ogórki o chleb. Żałosne.
          • panna_z_polskiego_dworku Re: e tam, nie przejmuj sie innymi 29.03.05, 10:50
            Lena, zawsze możesz spróbować wyemigrować. Lepsze to niż czuć zawiść do każdego
            który ma dodatkowy paszport.
            • lena_ziemkiewicz Re: e tam, nie przejmuj sie innymi 29.03.05, 10:54
              A co ty wiesz o emigracji? Przecież rodzice cię urządzili za granicą.
              • panna_z_polskiego_dworku Re: e tam, nie przejmuj sie innymi 29.03.05, 11:08
                Lena...zlituj się. Czy ty coś wiesz o mojej rodzinie? Co to znaczy "urządzili"?
                Nie przyjechałam na gotowe, byłam przy nich jak wyjechali "na krzywy ryj", jak
                pracowali w fabrykach, w knajpach, przy sprzątaniu i bóg wie gdzie. Wiem jak to
                wygląda i wiem, że to możliwe.

Nawiasem mówiąc też im się tu nie podoba. Ale wrócić do Polski nie jest tak
                łatwo, tak samo jak w przypadku przeprowadzki do każdego innego kraju. Tutaj
                sobie radzą ale w Polsce znowu trzeba by zaczynać wszystko od początku, a to
                już nie są młodzi ludzie.
                • lena_ziemkiewicz Re: e tam, nie przejmuj sie innymi 29.03.05, 11:23
                  Ale ty jesteś młoda. Nic prostszego jak wrócić. Wsiadasz w samolot i po paru
                  godzinach jesteś w tym wspaniałym kraju pełnym perspektyw.
                  • panna_z_polskiego_dworku Re: e tam, nie przejmuj sie innymi 29.03.05, 18:26
                    Ty masz jeszcze łatwiej. Wsiadasz w autobus i jesteś w Anglii...
                    • yasqier gdzie ty mieszkasz? jaka pustynia? 29.03.05, 19:43
                      Mozna o Kanadzie powiedziec wiele rzeczy, ale na pewno nie to, ze nie ma tu
                      kontaktow miedzyludzkich! Chyba, ze jak spora czesc Polakow siedzisz we wlasnym
                      grajdolku i masz problemy z angielskim... Rusz sie poza polska dzielnice to moze
                      zauwazysz, ze sa tu ludzie i mozna miec ciekawych znajomych i przyjaciol:)
                      Nie wiem czemu Polacy w Kanadzie tak narzekaja, ni w cholere tego nie rozumiem.
                      To wspanialy kraj.
        • davidmorst Emigracja? Tam nie czekają na twoje wykształcenie 29.03.05, 10:36
          Czy twoje wykształcenie jest naprawdę tyle warte?
          "..elitarne szkoły biznesu czy zarządzania posiadające liczne akredytacje
          i certyfikaty.."
          Liczne akredytacje i certyfikaty twojej szkoły nikogo nie wzruszą za granicą.
          Lista profesorów z twojej szkoły, przeważnie ludzi nominowanych na te stanowiska
          za posłuszeństwo władzy, oraz byłych politruków po kursach też nikomu nie
          zaimponuje.
          Jeśli chcesz, aby powiodło się na emigracji, naucz się czegoś pożytecznego,
          potrzebnego społeczeństwu. Posiadając takie umiejętności zrobisz karierę w
          każdym kraju, w Polsce też.
          • kropekuk Czekaja, zwlaszcza na Wyspach Brytyjskich. Rzecz 29.03.05, 15:11
            jasna, lepiej zrobic tutejsze magisterium czy doktorat, ale tutejsze uczelnie
            cenia polskie dyplomy na tyle, ze w.w. studia mozna miec w calosci refundowane -
            na kandydatow na doktorow tu sie nawet poluje.
            A w innych zawodach, mniej "uczonych"? Tokarz czy szlifierz CNC z jakims
            angielskim bedzie mial prace w zawodzie na drugi dzien... To samo z
            pielegniarkami (ale musza potwierdzic swe polskie kwalifikacje). Place takie
            same jak miejscowych, zadnej dyskryminacji, bo zabronione prawem.
            Zbyteczni to sa niewykwalifikowani lub bez specjalizacji, niestety (dotyczy i
            lekarzy).
          • cimuszko KWASNIAK Z MICHNIKIEM ZACIERAJA RECE !!!!!!!!!!!!! 29.03.05, 15:25
            BRAWO TAK DALEJ !!!!!
            A OSTATNI GASI SWIATLO !!!!
            MOSIEK KWAS Z MOSKIEM NACZELNYM
            USZCZESLIWIENI !!!!

POLSKA WYMIERA I PUSTOSZEJE !!!!!!!!!
            ODDAJAC TERYTORIUM SWOIM SASIADOM !!!!!
            BEKART NARODOW ZNIKA Z MAPY
            LEWACKO-LIBERTYNSKIEJ EUROPY !!!!
            • kropekuk Caps lock ci sie zacial... 29.03.05, 21:37

• zigzaur Re: Pentor: młodzi Polacy chcą emigrować 29.03.05, 10:06
      W latach osiemdziesiątych, kiedy rządziła partia, w której wysokie stanowisko
      sprawował Leszek Miller, młodzi i wykształceni ludzie marzyli o wyjeździe do
      jakiejkolwiek pracy za granicę.

Obecnie, kiedy rządzi partia, w której wysokie stanowisko sprawowuje Leszek
      Miller, młodzi i wykształceni ludzie marzą o wyjeździe do jakiejkolwiek pracy za
      granicę.

Głosujta dalej na lewicę, barany!
    • panna_z_polskiego_dworku Re: Pentor: młodzi Polacy chcą emigrować 29.03.05, 10:21
      a.dworak napisała:

Popatrzcie, co dzieje sie w
      > polskiej polityce: czy mamy wplyw na nasz wlasny kraj? To nie jest
      > demokracja, to jest cyrk.

Ktoś na tych głąbów u władzy głosował, no nie?
      • szwadron28 Re: Pentor: młodzi Polacy chcą emigrować 29.03.05, 10:27
        a skoro nie ja glosowalem to chyba nie mam potrzeby czuc sie odpowiedzialnym za
        ich polityke?
        owszem kontakty miedzyludzkie sa wazne ale one zaleza glownie od nas samych.
        jezeli w kanadzie mialas z tym problemy to sadze ze w europie bedzie podobnie.
        a co do pracy to jest przyslowie
        "pieniadze szczescia nie daja
        tym ktorzy ich nie maja"

a polacy wyjezdzaja glownie dlatego ze nie chca dac sie grabic przez wlasnych
        urzedasow, znasz li inny kraj gdzie obciazenia podatkowe i parapodatkowe
        najnizszej pensji przekraczaja 40% (i nie licze posrednich)? ... a to polska
        wlasnie.
        • panna_z_polskiego_dworku Re: Pentor: młodzi Polacy chcą emigrować 29.03.05, 10:48
          > a skoro nie ja glosowalem to chyba nie mam potrzeby czuc sie odpowiedzialnym
          > za ich polityke?

Jak najbardziej powinieneś, bo nie głosowałeś. Nie zrobiłeś tego małego wysiłku
          by dać szanse innej partii.

> owszem kontakty miedzyludzkie sa wazne ale one zaleza glownie od nas samych.
          > jezeli w kanadzie mialas z tym problemy to sadze ze w europie bedzie podobnie.

Mogłabym tłumaczyć...ale mi się nie chce. Dla tych którzy znają tutejsze realia
          dodam tylko że mieszkam w Quebeku.

> a polacy wyjezdzaja glownie dlatego ze nie chca dac sie grabic przez wlasnych
          > urzedasow, znasz li inny kraj gdzie obciazenia podatkowe i parapodatkowe
          > najnizszej pensji przekraczaja 40% (i nie licze posrednich)? ... a to polska
          > wlasnie.

Olewaj dalej wybory, a kiedyś podatki zmaleją...
    • hellada1 Re: Pentor: młodzi Polacy chcą emigrować 29.03.05, 10:25
      W tym państwie mogą żyć tylko głupcy, naiwniacy i szumowiny. Nie ma tu
      szacunkiu dla uczciwych ludzi. Tylko aferzystom żyje się tu dobrze. Wstyd mi,
      że jestem polką. Też wyjeżdżam i najchętniej przyjęłaby inne obywatelstwo.
    • mniejwiecej co ich powstrzymuje 29.03.05, 10:31
      "Większość młodych Polaków wyemigrowałaby z Polski, gdyby miała taką możliwość"
      a co paszportow nie maja czy moze dwie lewe rece i nie wiedza ktoredy do
      zagranicy sie jedzie
      • davidmorst Drogę powrotną do Polski warto zapamiętać 29.03.05, 10:43
        Wielu będzie wracać zpowrotem i po powrocie odetchnie z ulgą.
        A może zamiast myśleć o niepewnym losie emigranta, lepiej pomyśleć o takim
        działaniu w Polsce, żeby coś zmienić, poprawić.
        Może zacząć na wstępie od pozbawienia władzy żydokomunę, która urządza Polskę
        od blisko 60 lat.
        Może należałoby zburzyć postokrągłostołowy porządek, a zmowę okrągłostołową
        nazwać zdradą.
        • b-ton Re: Drogę powrotną do Polski warto zapamiętać 29.03.05, 11:01
          bosh!!
        • kropekuk Kategorie ci sie myla, cwoku! JAKA "emigracja" w 29.03.05, 15:15
          Zjednoczonej Europie? To tylko CZASOWE PRZEMIESZCZENIE SIE ZA PRACA, tak jak za
          komuny wyjazd "w teren" czy na Slask... Robia to wszyscy obywatele EU, jesli w
          ich wlasnym kraju nie ma dla nich pracy lub nie jest wystarczajaco dobrze
          platna..Spytajcie Irlandczykow, CO robili przed ich gospodarczym boomem...
    • murowany kazdy chce byc kierownikiem lub innym managerem 29.03.05, 10:34
      No tak, kazdy chcialby zostac co najmniej kierownikiem sredniego szczebla od razu po studiach (czesto wymeczonych i przeslizganych) a kiedy nie ma takiej mozliwosci to wtedy oznajmia, ze chce emigrowac. Tylko, ze na emigracji bedzie zaczynal prawie, ze od zera. No powiedzmy od "podaj przynies pozamiataj boy".
      • pan.kazio Re: kazdy chce byc kierownikiem lub innym manager 29.03.05, 11:47
        nie koniecznie kierownikiem......
        generalnie kazdy chce miec co do garnka wlozyc - a w naszym kraju.........:(
      • kropekuk Ale tak zaczynaja na Zachodzie i MIEJSCOWI !!! 29.03.05, 15:15

• meylec Za komuny planowałem kupno używanego malucha 29.03.05, 13:17
      Dzisiaj nie planuję, bo wiem że kupno i utrzymanie używanego malucha jest poza
      moim zasięgiem. Mimo że nie należę do najmłodszych, sam bym chętnie wyjechał.
      Szkoda życia na wegetację.
      • pl.adex Emigracja to przygoda 29.03.05, 14:33
        Ja wyjechalem dawno temu od tak dla przygody,po studiach na kilka tygodni do
        Szwajcarii a potem powrot do kraju wtedy jeszcze ludowego,szarzyzna Zebrzydowic
        mnie dobila a dworzec centralny i ta brzydka Warszawa,nastepnym razem jak
        wysiadlem z Chopina na Suedbahnhofie to juz nie wrocilem,dopiero po latach.Mam
        obcy paszport,obce obywatelstwo,obca zone dzieci niemowiace po polsku,nawet do
        polskiego kosciola nie chodze i co wcale nie zaluje.Pierwsze trzy lata sa
        najgorsze,trzeba sie mentalnie przestawic na inny styl zycia,jak wytrzymasz te
        trzy lata,to potem jest latwiej.Co jest najgorsze,pomimo ze mieszkam tu opd lat
        to mowie z polskim akcentem,wlasciwie wszyscy biora mnie za Niemca,nigdy nie
        bede swoim zawsze obcym a jak pojade do Polski to rodzina mowi o masz akcent
        czyli juz nie jestem swoj a obcy,czyli taki troche nijaki ale w gruncie rzeczy
        zycie zagranica jest fun a czasmi ten akcent,dzieki niemu poznalem fajnych
        ludzi,przynajmniej czyms sie wyroznialem.
    • stanislawmackowiak wszyscy mają doisyć warszawki i kundelków busza 29.03.05, 15:12
      nie ma juz w Zjednoczonej Europie drugiej tak złaodziejskiej ekipy rządzącej i
      skorumpowanych urzędasów.
    • co.ty.powiesz Jedna wielka bzdura 29.03.05, 17:34
      Nie wiem, komu zależy na wciskaniu ludziom ciemnoty, ale podane procenty są
      wyssane z palca.
      Ja, jeżeli chcę jechać na Zachód, to wyjmuję z szuflady paszport, kupuję bilet
      na samolot lub autobus i jadę. Podobnie robiłem także za komuny, z tą tylko
      różnicą, że po paszport musiałem udać się do wiadomego urzędu i musiałem
      wyrobić jeszcze wizę.
      Skoro więc nie ma żadnego problemu z wyjazdem, to gdyby ponad połowa młodych
      ludzi CHCIAŁA wyjechać, to by wyjechała. A jeśli nie wyjeżdża to po prostu NIE
      CHCE. A wyniki tego sondażu musiały powstać przy biurku, albo nawet w łóżku
      speców od badania opinii.
    • antithesis Nie EMIGROWAC, ZROBIC REWOLUCJE 29.03.05, 20:14
      i odzyskac nasz kraj. MLodzi, to robota dla Was!
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Pentor: młodzi Polacy chcą emigrować 29.03.05, 21:48
      to tylko świadczy jak najgorzej o rządzących...gdyby rządy byly uczciwe i
      propolskie wówczas nikt by nie myślal o emigracji za chlebem
    • druid1 No to wio :-) 30.03.05, 01:54
      Zauwazylem ze wielu chce emigrowac, ale na chciejstwie poprzestaja :-)

Dopiero jak kopnalem jednego cyz drugiego znajomego, zaczeli zalatwiac sobei
      papiery emigracyjne

Poczatki sa trodne, jak wszedzie i j zawsze - ale perspektywy znacznie
      ciekawsze :-)

Milem calkiem dobra prace w Polsce, a zaczynam od zera na emigracji - i nawet
      przez moment nie zdazylo mi sie zatesknic za tym co zostalo w kraju.

W polsce majac dobra prace zyje sie na poziomie gorszym niz tu majac prace
      absolutnie bylejaka :-)

pozdrowienia ze slonecznego kangurowa :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka