Dodaj do ulubionych

Szacunek - tak ale dla człowieka KAROLA WOJTYŁY

04.04.05, 15:36
Chylę czoła przed tym człowiekiem jako bardzo inteligentnej osoby ale to nie
znaczy że mam mu oddawać cześć (co w BIBLII jest określane jako
BAŁWOCHWALSTWO) Dosłownie wszystko jest w czarnym (tzw. żałobnym) kolorze!!!!
Nawet portale sieci komórkowych!!!! Ludzie opamientajcie sie!!! Może
uszanujecie innych dla których ten tydzień jest i bedzie normalnym tygodniem
pracy!!!!!
Tak nawiasem mówiąc to (prawdopodobnie w Chinach) kolor czarny oznacza RADOŚĆ!!!
Mam pytanie do tzw tolerancyjnych katolików:chcielibyście mieć nakaz noszenia
żałoby po np. patriarsze wszechrusi????

Obserwuj wątek
    • piotr7777 Re: Szacunek - tak ale dla człowieka KAROLA WOJTY 04.04.05, 16:31
      > Chylę czoła przed tym człowiekiem jako bardzo inteligentnej osoby ale to nie
      > znaczy że mam mu oddawać cześć (co w BIBLII jest określane jako
      > BAŁWOCHWALSTWO) Dosłownie wszystko jest w czarnym (tzw. żałobnym) kolorze!!!!
      > Nawet portale sieci komórkowych!!!! Ludzie opamientajcie sie!!! Może
      > uszanujecie innych dla których ten tydzień jest i bedzie normalnym tygodniem
      > pracy!!!!!
      > Tak nawiasem mówiąc to (prawdopodobnie w Chinach) kolor czarny oznacza
      RADOŚĆ!!
      > !
      > Mam pytanie do tzw tolerancyjnych katolików:chcielibyście mieć nakaz noszenia
      > żałoby po np. patriarsze wszechrusi????
      Po pierwsze kolego nie ma żadnego nakazu - uchwała rządu dotyczy wyłącznie
      podmiotów jemu podległych. Inni po prostu spontanicznie wyrażają szacunek dla
      Człowieka, który na to swoim życiem po prostu zasłużył. To jest oczywiste dla
      wszystkich oprócz paru człekokształtnych typów grasujących na forum, takich jak
      ty i inni.
      Po drugie - dla wszystkich to jest tydzień pracy. Nie ma żadnej "zbiorowej
      histerii" jak straszyli coponiektórzy, jest zrozumiały smutek i zaduma, ale w
      ogóle Polacy w większości stanęli na wysokości zadania. Nawet moi znajomi o
      zdecydowanie antyklerykalnych poglądach. Wyjątek to banda internetowych
      prowokatorów.
      Po trzecie - cały świat oddaje hołd papieżowi, nie tylko katolicy.
      • brylant1 DO piotra7777 04.04.05, 16:52
        Napisąłeś:
        > Po pierwsze kolego nie ma żadnego nakazu - uchwała rządu dotyczy wyłącznie
        > podmiotów jemu podległych. Inni po prostu spontanicznie wyrażają szacunek dla
        > Człowieka, który na to swoim życiem po prostu zasłużył. To jest oczywiste dla
        > wszystkich oprócz paru człekokształtnych typów grasujących na forum, takich jak
        >
        > ty i inni.
        > Po drugie - dla wszystkich to jest tydzień pracy. Nie ma żadnej "zbiorowej
        > histerii" jak straszyli coponiektórzy, jest zrozumiały smutek i zaduma, ale w
        > ogóle Polacy w większości stanęli na wysokości zadania. Nawet moi znajomi o
        > zdecydowanie antyklerykalnych poglądach. Wyjątek to banda internetowych
        > prowokatorów.
        > Po trzecie - cały świat oddaje hołd papieżowi, nie tylko katolicy.

Po pierwsze nie jesteś moim kolegą!!! ale inwektywy typu "człekokształtny" są
        typowe dla chrześcijan katolików!!!! Widać jak słuchałeś nauk tego którego
        rzekomo opłakujesz!!!
        Po drugie: nie jestem prowokatorem (przeczytaj uważnie jeszcze raz mój post)
        tylko chcę żyć w NORMALNYM PAŃSTWIE - a nie państwie wyznaniowym!!!!! bez
        tolerancji i poszanowania praw nie-katolków!!!!!
        Po trzecie: masz wyjątkową małą wiedze geograficzną nt ŚWIATA (kilka państw
        które ogłosiły żałobę to nie CAŁY świat!!!!!!!) np. Wielka Brytania,Francja
        Niemcy nie ogłośili żałoby!!!

Szkoda że ten kraj nigdy nie będzie normalny :((
        • grecz Re: DO piotra7777 04.04.05, 17:21
          piotr7777 nie napisal ze kraje oglosily zalobe tylko ze oddaja hołd papiezowi-
          ogromna roznica
          poszanowani praw nie-katolikow jest: nikt ci nie karze nosic zaloby
        • piotr7777 Re: DO piotra7777 04.04.05, 17:25
          Jesteś ignorantem, który nie wie co to jest państwo wyznaniowe. Pisałem o tym
          przy róznych okazjach.
          Po drugie - nie uzyłbym wobec ciebie określenia "człekokształtny" bez powodu.
          Jesteś pozbawiony współczucia co czyni cię człowiekiem li tylko w biologicznym
          sensie tego słowa.
    • onm Re: Szacunek - tak ale dla człowieka KAROLA WOJTY 04.04.05, 16:47
      Nieoszlifowany brylancie, czarny kolor żałoby nie ma nic wspólnego z
      bałwochwalstwem. A w Chinach jedzą psy, i co z tego? Jestem niewierzący i nikt
      mnie do niczego nie zmusza, nie spotkałem się z żadnym nakazem. Natomiast
      żałoba jest dla mnie w pełni zrozumiała i żądam!!!!!!! szacunku dla tych, dla
      których śmierć Jana Pawła II jest wielką stratą. Dla mnie nie-katolika i nie-
      wierzącego taką stratą jest. Nie można obarczać Karola Wojtyły za polski
      katolicyzm i za to że Polacy papieża nie słuchali (mam nadzieje, że może teraz
      się to zmieni). A to On potępiał antysemityzm! On modlił się z muzułmanami! On
      przebaczał i wzywał do miłości. To wielki i wspaniały człowiek, i ja,
      żydowskiego pochodzenia ateista, złożyłem kwiaty pod Jego pomnikiem i zapaliłem
      świeczkę.
      A w portalach sieci komórkowych takze pracują ludzie, nie komputery. I moze
      właśnie dla tych ludzi nastał czas żałoby. A Ty wracaj do pracy, zamiast tracić
      czas na pisanie na forum. Albo idź do parku i pomyśl, czy rzeczywiście
      nauczanie papieża z pewnoscią nic dla Ciebie nie znaczy. Egipt wprowadził 3
      dniową żałobę, Ciebie oburza, że pogrążyli się w żałobie rodacy papieża i
      katolicy. Zresztą nie tylko katolicy, ja też.
      • brylant1 do: onm 04.04.05, 17:00
        Karol Wojtyła był wielki dla ludzi a czy dla BOGA tego nie wiemy.
        Dla Niego (Boga) wszyscy jesteśmy RÓWNI!!!! I to usiłuje w moich postach
        powiedzieć. A my polacy jak zwykle ambicjonalnie do wszystkiego podchodzimy!!!
        Naprawdę prosze tylko o tolerancję!!!! Jeśli rzeczywiście ktoś czuje żałobę po
        śmierci Karol Wojtyły nie musi tego uzewnętrzniać na POKAZ!!!!! takie rzeczy
        przeżywa się w skupieniu i spokoju!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka