Dodaj do ulubionych

kulki z platków owsianych

09.12.04, 13:53
Kochani
pomocy!
z dziecinstwa pamietam, ze kiedy czekolada byla dobrem niedostepnym mama
robila kulki z platkow owsianych (nie wiem czy nazywac je ciastkami,
cukierkami?)
na pewno byly tam platki owsiane, kakao, cukier, pewnie maslo, ale co
jeszcze???
fantastycznie przyklejalo sie to do garnka - straszna robota, zeby domyc
moze ktos pomoze, proszę
:-)))
Obserwuj wątek
    • malwina7 Re: kulki z platków owsianych 09.12.04, 14:10
      Też je pamiętam, nawet sama je kilka lat temu robiłam. Nie pomiętam dokładnych
      proporcji, ale było to mniej więcej tak:
      1/2 kostki margaryny rozpuścić w garczku, dodać kilka łyżek cukru (myślę, że
      tak 5-6) i 2 łyżeczki kakao (ciemnego , gorzkiego) i dobrze wymiaszać tak żeby
      się cukier rozpuścił. Zdjąć z ognia i dodać mleka (myślę że ok. 1/2 szkl.) i
      dobrze wymieszać. Ponownie postawić na ogień i zagotować.
      Jak masa lekko ostygnie dodawać płatki owsiane górskie (jak dodamy do masy zbyt
      gorącej stracą "chrupkość") - płatków dużo tak ok. 1/2 dużej 500g paczki - masa
      musi być gęsta.
      Po dokładnym wymieszniu formować rękami kulki wielkości orzecha właskiego i
      wstawić na jakiś czas do lodówki aby masa stężała.
      Dokładną ilość cukru i mleka musisz ustalić metodą prób i błędów, bo ostatnio
      takie kulki robiłam z 10 lat temu i mogłam coś pokręcić.
    • Gość: gokia Re: kulki z platków owsianych IP: *.tele2.pl 09.12.04, 14:31
      Ja robię je tak:
      rozpuszczam kostkę masła z czterema łyżkami gorzkiego kakao, czterema łyżkami
      wody i 2/3 szklanki cukru (przy tej ilości nie są zbyt słodkie). Do masy dodaję
      niecałe pół kg płatków (im więcej płatków, tym kulki twardsze i bardziej
      suche). Jak trochę to wszystko przestygnie, lepię kulki i wstawiam do lodówki.
      Po jakimś czasie odwracam je, żeby się nie poprzyklejały do talerza :)
      Uwielbiam je - są pyszne, a przy okazji zdrowe (dużo magnezu! :)))
      • Gość: bird-dogging no tak, przeciez chodzi o magnez!!!;-) IP: *.u.mcnet.pl 09.12.04, 14:33
        dzieki, peiknie dziekuje:-)))
    • Gość: ancymonka Re: kulki z platków owsianych IP: 195.116.95.* 09.12.04, 14:38
      Ja jestem z tym specjałem na bieżąco, więc przytaczam:
      13 dkg masła rozpuszczasz w garnczku, do tego dodajesz szklankę cukru, 8 łyżek
      mleka i 4 łyżki kakao - trzymasz na ogniu, aż cukier się rozpuści, a wtedy
      wsypujesz 3 szklanki płatków owsianych, mieszasz dokładnie i tak mieszając
      gotujesz to na maleńkim ogniu 5 minut. Jak troszkę przestygnie - formujesz
      kuleczki i obtaczasz w wiórkach kokosowych.
      Smacznego!
    • bird-dogging pytanie dodatkowe 09.12.04, 14:42
      ile czasu mozna je trzymac, zeby nie stracily na swojej atrakcyjnosci?
      • Gość: ancymonka Re: pytanie dodatkowe IP: 195.116.95.* 09.12.04, 14:53
        No ja jadłam je najpóźniej chyba 3 dni po wykonaniu - i mam wrażenie, że im
        więcej czasu mija od zrobienia, tym są smaczniejsze.

a co do gara, który ciężko domyć - trzeba zostawić w nim wodę z płynem na kilka
        godzin i NIC nie trzeba będzie szorować :). Wszystko pięknie odmoknie.
        • pejsik Re: pytanie dodatkowe 09.12.04, 17:07
          czemu robicie kaloryczne bomby?? ja je robie non stop i w zyciu grama masla to
          nie widzialo. podaje przpis:

pol szklanki mleka zagotowac z trzema (lub troche wiecej) lyzkami
          cukru/miodu/slodzika i 1 lyzka oleju. do tego zapach jakis, kakao i troche soku
          z cytryny. I rodzynki. musi sie tylko zabulgotac i gotowe, byle platki byly
          miekkie. skladniki i tak zawsze daje w innej proporcji i z mniej niz szklanki
          mleka nie oplaca sie robic. pychota. i deser kompletnie nie tuczacy, a bardzo
          zdrowy.
        • pejsik Re: pytanie dodatkowe 09.12.04, 17:07
          czemu robicie kaloryczne bomby?? ja je robie non stop i w zyciu grama masla to
          nie widzialo. podaje przpis:

pol szklanki mleka zagotowac z trzema (lub troche wiecej) lyzkami
          cukru/miodu/slodzika i 1 lyzka oleju. do tego zapach jakis, kakao i troche soku
          z cytryny. I rodzynki. musi sie tylko zabulgotac i gotowe, byle platki byly
          miekkie. skladniki i tak zawsze daje w innej proporcji i z mniej niz szklanki
          mleka nie oplaca sie robic. pychota. i deser kompletnie nie tuczacy, a bardzo
          zdrowy.
          • malwina7 Re: pytanie dodatkowe 10.12.04, 08:30
            To co podałeś to raczej przepis na owsiankę z kakao. Dodanie margaryny lub
            masła pododuje, że kulki po wstawieniu do lodówki będą "zwarte", a nie tylko
            zimne.
            • pejsik Re: pytanie dodatkowe 10.12.04, 15:39
              otoz nie masz racji. robie je bardzo czesto i zawsze sa zwarta, gesta masa
              uformowana w apetyczne kuleczki. kwestia tego czy ktos lubi bez sensu zazerac
              sie maslem czy woli wersje niskokaloryczna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka