Dodaj do ulubionych

List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski

06.04.05, 22:05
"Wobec naszej wspólnej Matki i Królowej serc pragnę wam na koniec powiedzieć, że wiem o waszych cierpieniach, waszej trudnej młodości, o poczuciu krzywdy i poniżenia, o jakże często odczuwanym braku perspektyw na przyszłość - może o pokusach ucieczki w lepszy świat".

Naprawdę nasz Papież jest ponadczasowy, Jego słowa (o szansach młodzieży), niestety, są jak nabardziej aktualne i dziś :-(
Obserwuj wątek
    • cpg Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 00:32
      No proszę - dobrze, że przynajmniej Jaruzel i Rakowski nie jadą do Rzymu.
      • obserwatorek44 Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 10:14
        Ciekawe czy slowa Papieza z tego co wyglosil podczas spotkania na Jasnej Gorze
        w 1983 stracily na aktualnosci. Czy mlodziez teraz tez nie mysli o braku
        perspektyw, i checi szukania lepszego zycia poza krajem. Tak jest teraz, za
        tego jak i poprzednich rzadow. Roznica polega tylko na tym, ze teraz mozna
        chyba o tym glosno mowic
        • kustosz.m Re:roznica 07.04.05, 11:26
          > Roznica

skad Ty jestes?
          a masz paszport?
          jak nie masz to dostaniesz w 2 tygodnie.
          i bedziesz go mial w domku w w szufladzie.

a wtedy jesli go wychodziles przez pol roku .
          togo mial w swojej pancernej szufladzie smutny pan od pilnowania "twojego
          bezpieczenstwa".
          i mogl ci wydac lub nie
          jesli uwazal, ze jestes "niegrzczny".
          • cpg Re:roznica 07.04.05, 13:31
            Obserwatorkowi nie chodziło o wychwalanie komunizmu - przynajmniej ja - jako
            adresat jego posta - to zrozumiałem. Młodzież ma teraz bez porównania lepsze
            perspektywy niż w 1983, ale moim zdaniem gorsze niż np. 6-10 lat temu. Wielu
            młodych nie może się przebić bo moje pokolenie - adresata słów Ojca Św. z 1983
            r. zajęło swoje pozycje i ich broni. A nowe szanse i możliwości nie powstają
            teraz tak szybko jak 10 lat temu. Do tego wzrosły aspiracje. Ale tak jak ja
            rozumiem Jego apel, nie ważne gdzie i kiedy - musimy być ludźmi i żyć tak, by
            widzieć Boga w każdym człowieku, gdziekolwiek jesteśmy. A młodzi powinni
            pamiętać, że w 1983 r. wyglądało to dla nas jeszcze gorzej, a jednak jakoś
            sobie poradziliśmy - więc i oni sobie poradzą. Pozdrawiam
    • synziemi Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 01:30
      Ta odpowiedz PRL-owskiego rzadu przypomniala mi bunczucznosc i niski poziom intelektu oraz kultury tamtych typow spod sierpa i mlota. Oni po prostu mieli ludzi "w glebokim powazaniu". Zawdzieczamy papiezowi i jego odwaznym slowom to, ze tamte czasy to tylko odlegle wspomnienie.
      • sasza04 NIestety, nie sa to odlegle wspomnieniai 07.04.05, 07:41
        Obecnie mlodziez tez cotraz czesciej czuje sie upodlona do tego stopnia, ze woli
        w Londynie myc garki niz w Polsce pracowac w swych zawodach. Zreszta i tak
        zwykle nie ma na to najmniejszej szansy. Nikt mnuie nie przekona, ze bezrobocie
        nie upodla mniej niz brak swobod demokratycznych. Jak taki czlowiek moze myslec
        w ogole o zalozeniu rodziny???

Sasza
        • jankbh Re: Niestety, sa to bardzo odlegle wspomnienia 07.04.05, 09:19
          Wspomnienia sa tak odlegle, ze juz tego nie pamietasz, albo tego tu nie
          przezyles. Przypowiesc o psie na lancuchu i wolnym wilku znasz, to faktycznie
          ciebie nikt nie przekona. Czy ktos jeszcze pamieta w jakim czesto upodleniu
          zdobywalo sie w Polsce Ludowej wyksztalcenie, na jakie trzeba bylo isc
          kompromisy i w jakim zylo sie zaklamaniu? A praca? U mnie roboty bylo na 2,5
          godziny tygodniowo, przez reszte czytalem gazety lub patrzylem w okno. Kiedys
          jak przez pomylke zabralem sie do pracy to w kwietniu mialem wyrobiony roczny
          plan. Taki ustrój nie mógl przetrzymac dlugo i nie ma co marzyc o "dobrych,
          starych czasach", gdy nie bylo bezrobocia, ale pensje w piec minut po wyplacie
          wymienialo sie w najblizszym kantorze na 12 dolców.
          Podobno za komuny praca byla szanowana, zwlaszcza praca fizyczna nobilitowala
          robotnika w spoleczenstwie. O co ci chodzi wiec z tym myciem garnków w
          Londynie, czemu gardzisz taka praca? Masz pretensje, ze ktos ciezko pracuje,
          zarabia pieniadze i przywozi je do kraju by wesprzec rodzine? Bo to wlasnie ci
          ciezko pracujacy na zachodzie mysla o rodzinach, które zakladaja w Polsce. A
          swoja droga dla mnie wiekszym upodleniem byla peerelowska trzypokoleniowa
          rodzina w dwupokojowym mieszkaniu niz dzisiejsze klopoty z praca. I nie ma sie
          co przejmowac, ze archeolog sródziemnomorski czy spiewaczka jazzowa nie pracuja
          w swym zawodzie - taki wybrali zawód, moze sie w nim nie sprawdzili, a moze nie
          ma koniunktury. W niektórych krajach EU nawet do 40% osób z wyzszym
          wyksztalceniem okresowo nie moze znalezc pracy w swoim zawodzie i jest na
          zasilku lub przyucza sie do innej roboty.
          A ze przeslanie Papieza jest aktualne? Przeciez nasza religia jest ponadczasowa
          i nie zmienia swego programu po kolejnym zjezdzie KPZR.
          • lokalny7 Re: Niestety, sa to bardzo odlegle wspomnienia 07.04.05, 10:46
            Teraz wiem kto stoi za biedą i kartkami na wszystko oprócz octu!!!
            Żałosne!!!
          • jethrox Pracowałeś 2,5 godziny ale pieniądze brałeś za 8 07.04.05, 11:44
            Pracowałeś 2,5 godziny ale pieniądze brałeś za 8 ? I na żarcie i mieszkanie
            wystarczało ? Taki system musiała się zawalić bo za dobrze dbał o takich
            pasozytów ? Na pewno. Kiedy zawali sie ten, który upodla i pozbawia pracy 3
            mln. Polaków ?
          • meylec 2,5 h tygodniowo? To Ty ale byłeś pracowity. 07.04.05, 11:59
            Jak ja za komuny pracowałem w archiwum biura projektów, to często leżałem
            między regałami cały dzień i słuchałem radia.
      • ryba473 Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 07:45
        Jak już,to w większym stopniu na obalenie muru berlińskiego miał Gorbaczow.A w
        jakim poważaniu jest dzisiaj młodzież i większość społeczeństwa,to chyba widać
      • obserwatorek44 Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 10:21
        Witam. A jak sadzisz, czy obecne wladze (i te obecne, i poprzednie- bez
        wyjatku) maja nas w wielkim powazaniu. Moze by nas zauwazali (nie tylko w
        czasie zblizajacych sie wyborow) gdyby dostawali srednia dochodow jaka ma z 75
        % spoleczenstwa. A za dobre ustawy, ktore maja wplyw na poprawe kondycji
        ekonomicznej i bezpieczenstwa socjalnego tym ktorym sie nie udalo, dostawaliby
        premie. Przy dobrej pracy, a nie "biciu piany", ogladaniu sie caly czas do
        tylu, ustawach , ktore nie sa knotami zaraz przy glosowaniu, mogliby w ramach
        tej tzw. sredniej+ premie za ich kolejne poczynania, dojsc nawet do tej kwoty,
        ktora teraz otrzymuja. Tylko w takiej sytuacji mielby nas caly czas w
        powazaniu, i dazyliby do poprawy zycia spoleczenstwa.
    • colombina Bylismy w wiezieniu a Ty odwiedziles nas 07.04.05, 02:10
      Kazdy kto pamieta rok 1983 i to upodlenie ktorego nasz narod doswiadczal w tym
      czasie moze sobie wyobrazic jakim balsamem byly slowa Ojca Swietego tam na
      Jasnej Gorze. Mialam szczescie uczestniczyc w tym spotkaniu z mlodzieza i
      powiem tylko tyle, ze moje zycie nigdy potem nie bylo takie samo.

Na weselsza nute chcialam dodac anegdote z tego spotkania kiedy juz po
      oficjalnej czesci Ojciec Swiety wdal sie w "pogawedke" z wielotysiecznym tlumem.
      Papiez pozdrowil ta 'pozostala, obecna mlodziez' (cytuje z pamieci). To byl
      chyba pierwszy przypadek w historii PRLu kiedy milicjanci zostali pozdrowieni
      brawami przez tlum.

A swoja droga czy ktos z uczestnikow tego szczegolnego Apelu Jasnogorskiego
      moglby zapostowac swoje wspomnienia, wymienilibysmy 'notatki'.
      • selavi1 Re: Bylismy w wiezieniu a Ty odwiedziles nas 07.04.05, 09:56
        colombino,pamiętam ,że stałem przed hotelem "Patria" w Częstochowie po drugiej
        stronie ulicy.Była pochmurna pogoda.Utkwiły mi w pamieci słowa papieża,który
        przywołał treść pieśni:Maryjo Królowo Polski,jestem przy Tobie pamiętam o Tobie
        i czuwam.....Papież pochylił się nad słowami "jestem-pamiętam-czuwa"Pozostawiło
        to we mnie niezatarte wrażenie.Chwała Bogu ,że w tamtym czasie mogłem brać
        udział w tym nauczaniu papieskim,które stało się ziarnem rzuconym na podatną
        glebę .Jak w przypowieści ewangelicznej o siewcy.Papież stał się takim
        siewcą ......ale to już inna opowieść.
    • jarek.gurtowski Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 02:19
      Przypominajmy im to w jak najczęściej.
      Jaruzelowi, Rakowskiemu, Kwaśniewskiemu, Millerowi i innym "porządnym" Polakom.
      Bez znieczulenia. Zasłużyli.
      • miro99 Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 08:47
        Tak, masz rację. Piętnujmy to czerwone robactwo na każdym kroku.
      • meylec Zasłużyli? A co dostali? Polskę na własność! 07.04.05, 11:49
        Gdy to biedne "upodlone" społeczeństwo zaufało "Solidarności" i powierzyło jej
        przedstawicielom Polskę w wyborach, to co ci "pożyteczni idioci" zrobili? Padli
        na kolana przed "komunistami" i na kolanach oddali im tę Polkę z powrotem. Na
        prawdziwą, już opartą na posiadaniu wlasność. Nie pytając się tego
        społeczeństwa o zdanie.
    • mameja2 Ponadczasowy 07.04.05, 07:42
      Właśnie, to było dawno, czasy były trudne, rzeczywiście młodzież nie mogła
      wtedy wyjechać za granicę, choć może chciała. Ale z pracą nie było problemu.
      Dziś, pod pewnymi względami jest nie lepiej, niekiedy wyjazd jest jedyną
      szansą. Piszę to nie dlatego, że popieram komunizm, przeciwnie, dlatego, że
      dziś można powiedzieć prawie to samo, co wtedy i będzie to prawda, przykre.
      • drummerz Re: Ponadczasowy 07.04.05, 09:58
        Słowa JP2 wypowiedziane na Jasnej Górze będą zawsze ponadczasowe, ponieważ tak
        jest nasz świat skonstruowany że idealnie być nie może. Jeśli ktoś ma się
        cieszyć ktoś inny musi cierpieć. Inaczej się nie da. Fajnie że choć na chwile
        ludzię się zjednoczyli. Prędko możemy już nie być świadkami takiego pojednania.
        To niezbyt częsty widok - więc delektujmy się naukami JP2. A że Świat rządzi się
        własnymi okrutnymi prawami większość z nas - zapewne również i ja powróci do
        "starego" ładu nie zawsze pamiętając o naukach jakie przekazał nam ten wspaniały
        człowiek. Obyśmy nie zapomnieli!
    • basiakoz Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 09:12
      Przestańcie narzekać. Co to za argument, że była praca. Czy się stoi , czy się
      leży 2 tysiące sie należy. Tak mówiono i prawda jest taka, że wszyscy pracowali
      za grosze, guzik można było za to kupić i nie można było wyjechać żeby dorobić
      (o wycieczkach i wyjazdach turystycznych nawet nie wspomnę). Ja na przykład na
      zaproszenie z Francji nie dostałam paszportu.Zero perspektyw, dwie prawomyślne ,
      propagandowe gazety, kłamstwa w szkole, w radio i w telewuizji.Szaro, buro i
      beznadziejnie. Mięso i cukier na kartki, kolejki po wiórowate grejpfruty od
      Fidela Castro. Mam czasem wrażenie, że wypowiadają sie albo ci, któzry są zbyt
      młodzi zeby pamiętać, albo ci, którzy za komuny mieli jakieś profity -
      zgadnijcie dlaczego? Oczywiście, jest trudno, niektórym jest barzdo ciężko, ale
      Papież uczył nas, jak ważna jest ludzka miłość i godność. Brzmi to patetycznie,
      ale pokazuje, że wiele mozna zrobić dla drugiego człowieka. Raczej myślmy jak
      sobie nawzajem pomóc, niż razem ponarzekać...
    • kisiak Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 09:12
      Nie ma się nad czym zastanawiać. MY jedziemy do Rzymu, oni do Moskwy. Ojciec
      Święty wiele razy mówił, nie można zapominać o historii. A to jest historia
      właśnie. Mam nadzieję, że ówczesni komuniści zestawiają swoje oświadczenie z
      obecnym światowym aktem skierowania się ludzi ku dobru, co widzimy.
    • wieslaw.belz Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 09:58
      No dobrze, ale może warto by także przypomnieć odpowiedź Episkopatu?
    • kulag Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 11:07
      i to jest właśnie prawdziwa twarz naszego wspaniałego "bohatera narodowego"
      towarzysza generała Wojciecha J., światłego europejczyka towarzysza premiera
      Mieczysława R. i całej reszty tej bandy - zakłamanie, tchórzostwo, serwilizm,
      oportunizm a tak naprawdę po prostu STRACH... Wszystkiego najlepszegi piewcom
      ich partiotyzmu...
      • pogromca_mrowek Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 11:51
        Dosc tej pogardy juz i nienawisci, przestancie...
        Wywalczylismy wolnosc, taka, by moc robic co chcemy,
        choc czasy sa trudne, jak zawsze.

Musimy bacznie patrzec by ludzie jak Jaruzelski czy Giertych
        na nowo nam jej nie odebrali w imie czegos tam, dobra wyzszego.
        Ale nie oceniajmy, niech sobie zyja jak chca, musimy byc tylko czujni
        I nie lekac sie gdy czy komunisci czy wszechpolacy w imie "wyzszych celow"
        poswiecic beda chcieli dobro jednostki, zwyklego czlowieka...
      • basia172 Re: List - Reakcja władz PRL na Apel Jasnogórski 07.04.05, 13:11
        A jak były wybory do Parlamentu Europejskiego to Rakowski w TVP1 w Widomościach mówił: "Chyba nikt nie ma tak odpowiednich kwalifikacji żeby jechać do Strasbourga jak ja."
    • jethrox Dobry sobie, brak pespektyw. A co teraz ? 07.04.05, 11:39
      O braku perspektyw papież ostatnio nie wspominał. Bo też perspektywy są
      świetne. Obecnie kościół katolicki jest największym posiadaczem gruntów w
      Polsce. Płyną dopłaty z UE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka