Dodaj do ulubionych

Pętla tramwajowa Piaski

IP: *.dynamic.mm.pl 25.08.11, 18:34
Witam wszystkich,
mocno zastanawiam się nad otworzeniem firmy w rejonie pętli tramwajowej Piaski. Chciałabym także i tutaj (wśród mieszkańców tej dzielnicy) zebrać opinie na temat tego, czego tu najbardziej brakuje. Są tu miejsca, gdzie można zjeść, zrobić drobne zakupy, jest poczta, kioski, warzywniaki, przedszkola, szkoły, place zabaw. Czy coś jest nam tutaj jeszcze potrzebne? Czy odczuwa ktoś jakiś brak? Nieudogodnienie? Problem?
Nie chcę tu zdradzać moich planów, aby nikt się nie sugerował. Liczę, że mój pomysł pojawi się wśród Waszych odpowiedzi. Mam nadzieję, że pojawią się tu same sensowne i prawdziwe opinie.
Pozdrawiam,
Ewelina
Obserwuj wątek
    • Gość: bemka Re: Pętla tramwajowa Piaski IP: *.unknown.vectranet.pl 26.08.11, 10:08
      Sklep z butami. Najlepiej numer 41 na małym obcasiku:)
    • Gość: Asia Re: Pętla tramwajowa Piaski IP: *.skynet.net.pl 26.08.11, 22:31
      To zależy, w którym miejscu - czy tam, gdzie jest Serpol (jest tam wolny lokal po drogerii), czy w tych pustych budynkach na tyłach dawnego Carolina teraz Anna Medical Center (tam praktycznie nie ma ruchu, więc musiałoby być coś wyjątkowego), czy może jeszcze gdzieś indziej.
      Jeszcze rok temu brakowało mi 1) sklepu mięsnego (teraz są Wierzejki), 2) budki z warzywami - teraz są dwie, asortyment mocno ograniczony i towary donoszone z samochodu, ale gdy czegoś brakuje, to się przydaje 3) budki z pieczywem - teraz jest, ale niestety za tym pieczywem nie przepadam a do Serpolu nie chce mi się wchodzić.
      Aktualnie brakuje mi punktu z pieczywem lepszym niż ww budce, jakiejś fajnej cukierni z dobrymi ciastami (najbliższe ciasta na bazarku) i sklepu z ubrankami, zabawkami i akcesoriami dla dzieci - ale ze średniej półki, żeby nie były bazarkowe i jednocześnie nie tak markowe (czyt.: drogie) jak ubranka w Olinku na Literackiej.
      Jednak biorąc pod uwagę średnią wieku mieszkańców pobliskich bloków, popyt na artykuły dziecięce może być ograniczony.
      • Gość: Asia Re: Pętla tramwajowa Piaski IP: *.skynet.net.pl 26.08.11, 22:50
        Tak sobie pomyślałam, że w okolicy brakuje jeszcze księgarni.
        • mercy2 Re: Pętla tramwajowa Piaski 27.08.11, 17:38
          sklep z ubrankami i rzeczami dla dzieci
          księgarnia/papierniczy

• Gość: Z Re: Pętla tramwajowa Piaski IP: *.aster.pl 27.08.11, 21:09
            Papierniczy to przy pętli już kiedyś był, ale się "nie utrzymał"
            • Gość: XXX Re: Pętla tramwajowa Piaski IP: *.home.aster.pl 28.08.11, 09:28
              Agencji towarzyskiej....:)
              • Gość: ciekawy_świata Re: Pętla tramwajowa Piaski IP: 193.104.164.* 01.09.11, 16:17
                tak prawde powiedziawszy to bardzo cieżka sprawa - okolica typu ugór, na ktorym ledwo utrzymuja sie chwasty z gatunku monopolowy oraz sklep mydło i powidło.

najlepszym tego przykładem są sklepy spozywcze w tej okolicy - dno i kilometr mułu. wspomniany wyzej serpol to dziadostwo jakich mało (nie chce mi sie nawet pisac o chamskiej obsłudze, debilnych wyswietlaczach z cenami itd.). niedaleka mini-europa jeszcze gorzej... w okolicy kilka bieda budek z warzywami i... wszystko na tym samym poziomie. mizeria! o tym jak dziadowo jest w tej okolicy swiadcza owe morzejki & putka - jedyny porzadny sklep gdzie mozna dostac swieze mieso i kilka gatunbkow chleba... ludzie glosuja nogami bo codziennie kolejki na minimum 20 minut stania!

z drugiej strony spora konkurencja w postaci pobliskiego bazarku (jedynie dla ludzi ktorzy maja czas w ciagu dnia czyt. w wiekszosci dla emerytow) . tam wiekszosc usług typu zegramistrz, szewc, krawiec + cukiernie, wyroby domowe, wypieki, swieze warzywa - ciezko to przebic bo pewnie stawki za najem "budki" bez porownania nizsze, a"elektorat" twardy.

spora konkurencja takze w postaci e.leclerc - mimo ze jest to kawałek dalje to duza grupa ludzi wlasnie tam zakupy robi (nie lapia sie na godziny bazaru, w okolicy dziadostwo, a tam mozna spokojnie samochodem podejchac i wieksze zakupy zrobic)

podsumowujac - brakuje mi sklepu spozywczego na dobrym poziomie (piotr i pawel) otwartego w tygodniu do 22 a w weekendy do 20. takiego z podrzadnym stoiskiem miesnym, z porzadnym nabiałem, z duzym wyborem win, przypraw itp - i nie mowie tu o dziadostwie gdzie bede mial 5 paczkowanych wedlin na krzyz, 3 gatunki sera w folii oraz mrozonki. tego typu spozywczakow w okolicy od groma. znajac jednak lokalne warunki to sie nie utrzyma - nie polecam takiej inwestycji.

gastronomia - to juz szybciej. w okolicy sporo sie ostatnio poprawilo ale nadal nedza. mi brakuje domowej pizzeri, pierogarni, jakiejs fajnej knajpki z jedzeniem indyjskim (a nie budy), jakiegos fajnego lokalu wegetarianskiego albo nawet porzadznego "kebaba" - w sensie kuchnia libijska/turecka/itp a nie speluny gdzie nap*lne dresy przychodza na wyzere po wódzie, w trakcie chlania albo tuz przed melanzem - takim wszystko jedno - to zwykly pasnik dla bydla... i niewazne ze bez talerza, ze brudno i obrzysliwie, ze wszystko lepis sie od tluszczu, ze serwowane przez wietnamczyka, ze obrzydliwie tłuste, ze frytki robione w tej samej frytkownicy co sajgonki, ze majonezowe i w stylu biala kapusta (patrz "lokale" przy marymoncie, przy reymonta). znajac realia nic z powyzszych nie przejdzie - loklalna klientela raczej w opisanym powyzej stylu, a reszta tzw. normalnych jezdzi na jedzenie do centrum (tutaj jedynie sie nocuje).

cukiernia - patrz bazarek. w poblizu jedynie lukullus. reszta to ciastkarnie w stylu "wypieki wlasne". to jednak wystarcza - nie inwetsowalbym w cukiernie mimo ze mi jako mieszkancowi tej okolicy bardzo jej brakuje

kawiarnia - w poblizu brak (jedynej na poziomie uswiadczycsz kawalek dalej vis a vis tele pizzy) ALE takze nie szedlbym w tym kierunku. okolica brzydka ze az kole w oczy, a wieczorami pustka i chula wiatr. nikt przyjdzie tutaj na kawe.

w co bym zianwestowal - poszedlbym w jakis salon z solarium (tych akurat w poblizu niewiele), kolejny nocny 24h albo tani kebab. niestety taka bielanska rzeczywistosc.
    • Gość: kasia mini europa już zamknięta IP: *.gfk.pl 01.09.11, 19:14

Zamkneli mini europę. Na szczęscie. Lokal jest wolny
      • Gość: ciekawy_świata Re: mini europa już zamknięta IP: 193.104.164.* 02.09.11, 15:59
        no i bardzo dobrze :D ostatnimi czasy ten sklep to byla czysta patologia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka