Dodaj do ulubionych

Zabiłem psa

22.05.05, 19:39
Panie Mariuszu, pan chyba upadl na glowe, nie? W USA nikt nikogo nie
przymuszal do plakania po 11 wrzesnia, to raz. KIna, restauracje, teatry,
wyklady naukowe - wszystko to dzialalo choc ogloszono zalobe.
Papiez nie umarl nagle i nieoczekiwanie wskutek zamachu. Umieral dlugo, na
oczach calego swiata, mozna sie bylo do jego smierci przyzwyczaic po paru
latatch, to dwa. Rozumialbym gdyby cala Polska plakala po nim, bo zabraklo
jej Nauczyciela, ale papiez JPII nigdy nauczucielem Polski nie byl. On cos
tam gadal, ale nikt tego nie sluchal i tak, tylko na kremowki i lupiez sie
cieszyli. TYdzien po smierci wszyscy zrzucili maski cierpietnikow i zaczelo
sie codzienne lanie po gebach.
A ze ,panskim zdaniem , nie ma sie czym chwalic, ze "usunelam ciaze"? Owszem
mozna sie chwalic odwaga w kraju, gdzie nieustaqnnie prowadzona jest
propaganda o "dziecku poczetym", o "mordowaniu nienarodzonych" etc. etc - to
jest nawiasem mowiac dla mnie osobiscie jeszcze jednym powodem, aby nie
plakac po papiezu. Otoz nich mi pan uwierzy, ze dla wielu z nas ciaza nie
jest "dzieckiem nienarodzonym", a jej usuniecie nie jest "morderstwem". Jest
niezbednym dla wielu kobiet zabiegiem, ktory jest odmawiany nawet kiedy
zagrozone jest zycie ciezarnej. Bo takie jest praw i taka jest "klauzula
sumienia" w statucie lekarzy, ktorzy bez oporow podaja smierciobpojne srodki
ludziom juz urodzonym. Ciaza w okresie pierwszych miesiecy nie jest
dzieckiem, tak jak jajko nie jest nienarodzonym kogutem, a jajecznica nie
jest kaplonem.
Chetnie wloze koszulke "Usunalem ciaze", albo "Jestem lesbijem", po to
dokladnie aby pana zdenerwowac. Moze mnie pan uwazac za lesbija.
Obserwuj wątek
    • fafik73 Re: Zabiłem psa 23.05.05, 08:14
      Brawo! Właściwie napisałeś więcej niż ja sam chciałem :) Podpisuję się czterema
      ręcami ;) Fafik
    • otwarte-oko Re: Zabiłem psa - laska dla "cziriklo" 23.05.05, 08:45
      Ale wypisales i wykrzyczales. Widze, ze jestes "zwolennikiem" zasady WOLNOSC
      TOMKU W SWOIM DOMKU!
      Przekazyje Ci moj poglad na T-shirt "usunelam ciaze". Ta baba nic nie usunela,
      bo nigdy nie byla w ciazy (jest bezplodna od urodzenia). Megalomanujac via T-
      shirt, chce "sie pochcalic", ze jest normalna kobieta mogaca zajsc w ciaze.

Moge cie zapewnic, ze kazda NORMALNA kobieta, ktora MUSI usunac ciaze z takich
      czy innych wzgledu ( za wyjatkiem dobrowolnego ku..enia sie z pierwszym
      lepszym typem) nigdy nie bedzie paradowala z T-sirt "usunelam ciaze".
      Ten fakt, jest tak bolesny dla normalnej kobiety, ze nie wyobrazam sobie aby
      mozna bylo sie tym chwalic.

Z twojej wypowiedzi, jasno wynika jak malo znasz kobiety i ich psychike.
      A moze wlasnie jestes z tej "rasy samcow" skaczacymi na kazda mozliwa okazje
      lozkowa?
    • efg kto sobie naoisze JESTEM SZMATĄ" ???? 23.05.05, 09:20
    • aki001 Re: Zabiłem psa 23.05.05, 10:58
      WSTYD, GW! Widze, ze nie ma juz zadnej gazety, ktora dopuscilaby choc odbrobine kryzycyzmu
      do osoby JPII. Drogi panie redaktorze, jest zasadnicza roznica miedzy naturalna smiercia starego i
      schorowanego czlowieka, a zamachem na zycie tysiecy ludzi, ktorzy przyszli rano do pracy. To, co
      sie dzialo w PL ediach po smierci papieza, to byla zbiorowa histeria, terror mass mediow. WStyd,
      ze GW tez wziela w tym udzial.Czyzbysmy juz wszedzie byli zdani na retoryke LPR, a w
      najlepszym razie PiS-u? Zaczynam sie bac, ze po kampanii wrzesniowej autentycznie powstanie
      policja obyczajowa...
      Papiez byl osoba publiczna, ktorej z racji pelnionejj funkcji wystawiona byla na komentarze
      mediow, zgadzala sie na to, a wrecz chetnie je wykorzystywala do swoich celow. Jego poglady i
      decyzje wpywaly na zycie milionow katolikow i nie-katolikow na calym swiecie, koszulka z
      napisem "Nie plakalem po papiezu" jest wiec manifestacja pogladow innych, niz popieskie i
      katolicko-narodowe.
      Wiecej odwagi, Gazeto, z prawicowymi pismami i tak nie wygrasz...

• kataryna.kataryna Re: Zabiłem psa 23.05.05, 11:21
        aki001 napisała:

k
        > oszulka z
        > napisem "Nie plakalem po papiezu" jest wiec manifestacja pogladow innych, niz
        p
        > opieskie i
        > katolicko-narodowe.

Czy koszulka z napisem "Nie płakałam po Kuroniu" byłaby manifestacja poglądów
        innych niż lewicowe?
      • agrafek Re: Zabiłem psa 23.05.05, 12:15
        aki001 napisała:

. To, co
        > sie dzialo w PL ediach po smierci papieza, to byla zbiorowa histeria, terror
        ma (...).
        Rozumiem, że szanowny przedmówca (przedmówczyni) nie rzucił w któryś z kilku
        dni po śmierci papieża okiem na BBC czy CNN. Najwyraźniej wpływy polskich
        prawicowców sięgają aż tam, bo wiele się te telewizje od np. TVN24 w tym czasie
        nie różniły.
        pozdrawiam

• tetao Re: Zabiłem psa 24.05.05, 09:51
          bo wiele się te telewizje od np. TVN24 w tym czasie
          >
          > nie różniły.

Jasne, że sie nie różniły:)))))))))))))))))

A ich najważniejsze potale też wyglądały tak jak u nas:
          Biznes: "Przesłanie Papieża dla biznesu"
          Rozrywka: "Papież i muzyka"
          Nowe technologie: "Papież lubił internet"
          Motoryzacja: "Wspomnienie kierowcy JP2"
          Sport: "Kibice dziękują Papieżowi"
          Kobieta: "Po stracie bliskiej osoby"

Jedną z niewielu informacji, które udało mi się w tych dniach usłyszeć, a która
          nie dotyczyła KW był news o ślubie Karola i Kamilii, ale
          oczywiście "dziennikarz" musiał po materiale dodać komentarz, że młoda para
          powinna czerpać z dorobku jaki zostawił po sobie Wielki Nauczyciel Ludzkości i
          zgodnie z Jego wskazówkami .... zaopiekować się biednymi. Nie powiedział
          niestety o jakich biednych chodziło, bo w GB nie ma - w przeciwieństwie do
          kraju z 200 pomnikami Papieża- niedożywionych dzieci.

• bimbalimba Re: Zabiłem psa 24.05.05, 12:48
            tetao napisała:

> niestety o jakich biednych chodziło, bo w GB nie ma - w przeciwieństwie do
            > kraju z 200 pomnikami Papieża- niedożywionych dzieci.
            >
            moze o biednych ze wspolnoty brytyjskiej albo innych bylych
            kolonii /bangladesz? uganda?/ za ktore to panstwo /w brytania/ powinno poczowac
            jakas odpowiedzialnosc?

nie, nie jestem katolikiem, od razu zaznaczam ...
    • zielka cziriklo, no ucieszyl mnie twoj post bardzo (n/t) 23.05.05, 12:03
    • katomek1 dziękuję za Pana artkuł, ale rezygnuję z prenum.GW 23.05.05, 21:33
      Jak czujecie się przyjaciele Kingi Dunin, pana Bravo i innych hipokrytów? Czy
      dzisiejszy komentarz Waszego redakcyjnego kolegi Pana Zawdzkiego coś Wam
      uprzytomni? Brak taktu? Brak wyczucia? Głupotę? Czy zwykłą znieczulicę,
      pseudoempatyczne podejście do ludzkiej wrażliwości.. Miliony mieliście zarobic
      na czwartkowym wydaniu, a teraz to ja rezygnuję z prenumeraty. Tego za wiele!
      Granice wolności drodzy empatyczni inaczej lewacy wyznaczają granice wolności
      m.in mojej i innych.. Ale tego nie uszanujecie i nie skomentujecie, bo to nie
      zasługuje na debatę.. Wstyd!
      • piotr7777 Re: do "niepłaczacych" 23.05.05, 22:19
        Typowe dla GW - najpierw patronuje się konkursowi, w którym z założenia mają
        padać kontrowersyjne propozycje a potem się oburza, że zbyt kontorwersyjne.
        A do pierwszego z forumowiczów mam pytanie - chłopie, czy gdybyś żył jesienią
        1963 r. w USA paradowałbyś w T-shircie z napisem" "Nie płakałaem po Kennedy'm"?
        Czy byłbyś wyrozumiały dla kolesia z UK oznajmiającego w 1997 r. "Mam gdzieś
        smierć Diany"?
        Czy był urzedowy nakaz żałoby po śmierci JPII? Oczywiście nie, wszystko było
        spontaniczne.
        To takie laickie podejście - jest wolność religii, po to by z niej nie
        korzystać. Promowac należy takie wyznania, które mają mało wyznawców, bo to
        ciekawy folklor a katolicy niech się nie wychylają. Społeczeństwo obywatelskie -
        tak, pod warunkiem że podziela tylko wartości laickie. Polityk może mówić, że
        inspirował się np. "Kubusiem Puchatkiem", ale broń Boże (pardon, broń Naturo)
        nigdy Biblią. Może mówić, że jego idolem jest Winnetou, nigdy że Chrystus. A
        po śmierci wielkiego przywódcy religijnego nalezy się szczególnie zatroszczyć o
        mniejszość, która ma potrzebę pójścia do dyskoteki, obejrzenia "Ciao, Darwin" i
        wypicia paru piw. Po prostu sytuacja, w której jak najbardziej niezalezni
        właściciele lokali postanawiają je zamknąć, komercyjne telewizje same z siebie
        zmieniają program a drobni i średni przedsiębiorcy rezygnują ze sprzedaży
        alkoholu to zamac na ich konstytucyjną wolność, no prawie ludobójstwo.
        No wybaczcie kochani, wiem, że na forum Gazeta pl roi się od troli, ale piszą
        też ludzie inteligentni i do nich się zwracam - nie widzicie jak bardzo
        żałośnie i głupio brzmia wasze argumenty o "przymusowej" żałobie?
        • azarzycka Re: do "niepłaczacych" 23.05.05, 23:53
          Zaloba byla przymusowa. Ilu z wyciszajacych sie, zamykajacych knajpki itp.
          robilo tak, bo czulo taka potrzebe? Ilu robilo to, bo patrzyli "co powiedza
          inni" ???
          Zamierzalam kupic jedna koszulke z napisem "nie plakalam po papiezu", teraz
          kupie dwie - jedna z dlugim, druga z krótkim rekawkiem :)
          Pozdrawiam!
          PS Fajnie, ze GW patronuje konkursowi i zamieszcza nastepnie komentarze "nie po
          linii"! Pluralizm pogladow to chyba wartosc, nie?
          • piotr7777 Re: do "niepłaczacych" 24.05.05, 08:51
            > Zaloba byla przymusowa. Ilu z wyciszajacych sie, zamykajacych knajpki itp.
            > robilo tak, bo czulo taka potrzebe? Ilu robilo to, bo patrzyli "co powiedza
            > inni" ???
            > Zamierzalam kupic jedna koszulke z napisem "nie plakalam po papiezu", teraz
            > kupie dwie - jedna z dlugim, druga z krótkim rekawkiem :)
            Nie ma T-shirtów z długim rękawem, ot inteligencja.
            Załóżmy, że umarła matka twojej koleżanki a ty odwiedzasz ją w koszulce z
            napisem: "nie płakałam po twojej matce". W pewnym sesie to też wyraz odwagi.
            Nie mam pretensji do kogoś, kto nie przejął się śmiercią papieża, ale brzydzę
            się tymi, którzy się z tym obnoszą.
    • piotr7777 Re: Zabiłem psa 23.05.05, 22:22
      > Chetnie wloze koszulke "Usunalem ciaze", albo "Jestem lesbijem", po to
      > dokladnie aby pana zdenerwowac. Moze mnie pan uwazac za lesbija.
      To może najlepiej załóż koszulkę: "Moczę się w nocy". To jest dopiero odwaga.
    • azarzycka Re: Zabiłem psa 23.05.05, 23:56
      Tak tak tak!!! super komentarz! i lece po koszulki :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka