treyy 10.06.05, 10:27 Czy koscos katolicki musi sie wtracac do wszystkiego??Co to za narzucanie swojej opini calemu spoleczenstwu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emeryt21 Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 10:39 kosciol katolicki robi wszystko,zeby ludzie od niego odeszli.Ta hierarchia koscielna nikomu nie jest potrzebna.Ja jesli chce rozmamawiac z moim Bogiem robie to sam,bez urzednika koscielnego,budynek kosciola tez nie jest mi potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
navaira W Polityce pisano... 10.06.05, 10:59 ...że nowy papież nie będzie się mieszał w politykę :> *ponuro* he, he. Odpowiedz Link Zgłoś
papista Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 13:08 no właśnie, rozmawiasz z twoim"bogiem" a nie z Bogiem i tu jest różnica, głąbie Odpowiedz Link Zgłoś
maleniczuk Do poprzednika 10.06.05, 13:46 Dajesz znakomity przykład katolickiej tolerancji i miłości bliźniego. Odpowiedz Link Zgłoś
pijaki Re: do emeryt21 11.06.05, 08:05 Te, emeryt w wieku 21 lat... Jak miałem tyle lat co ty to też tak myślałem ale z wiekeim stałem się bardziej tolerancyjny... Odpowiedz Link Zgłoś
bruxx Dziwią mnie katolickie dylematy 10.06.05, 11:03 Jak ktoś jest chrześcijaninem to dla niego przykazanie "nie zabijaj" powinno być jednoznaczne, a nie naciągane"nie zabijaj, chyba, że chcesz się wyleczyć lub mieć dziecko"(więkrzość embrionów poch. z sztucznego zaplodnienia ulega zniszczeniu). I wierząca osoba nie potrzebuje wg. mnie dyktatu zwierzchnika duchowego w tak fundamentalnej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.p Re: Dziwią mnie katolickie dylematy 10.06.05, 15:08 > "(więkrzość embrionów poch. z sztucznego zaplodnienia ulega > zniszczeniu). Proszę cię, poczytaj najpierw o temacie, zanim zaczniesz pisać bzdury. J. Odpowiedz Link Zgłoś
pijaki Re: o embrionach 11.06.05, 08:12 większość embrionów pochodzenia naturalnego też ulega (samoistnemu) zniszczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
patman Głupota kościoła jest straszna 10.06.05, 11:09 Niech mi obrońcy życia wyjaśnią, dlaczego są przeciwko aborcji, a jednocześnie sprzeciwiają się powstaniu nowego ludzkiego życia w sposób sztuczny? Takich sprzecznośc w całej ideologii katolickiej jest pełno. Poza tym, jeśli ktoś jest katolikiem, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypełniał wolę kościoła - nie zmusi go ktoś do zrobienia dzieciaka w probówce. Ale po co rozciągać całą ideologię na wszystkich ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
ssszymon Re: Głupota kościoła jest straszna 10.06.05, 13:47 > Niech mi obrońcy życia wyjaśnią, dlaczego są przeciwko aborcji, a jednocześnie > sprzeciwiają się powstaniu nowego ludzkiego życia w sposób sztuczny? Takich spr > zecznośc w całej ideologii katolickiej jest pełno. > Poza tym, jeśli ktoś jest katolikiem, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wypełn > iał wolę kościoła - nie zmusi go ktoś do zrobienia dzieciaka w probówce. Ale po > co rozciągać całą ideologię na wszystkich ludzi? Idąc dalej twoim rozumowaniem dlaczego zakazywac morderstw, jeśli ktoś jest dobrym człowiekiem i przestrzega jakiegoś systemu wartości(Dla mnie jest to dekalog) to i tak nie będzie mordował, Ale po co rozciągać całą ideologię na wszystkich ludzi? P.S. czytaj wypowiedzi które są bezpośrednio przed twoją a będziesz mniej głupot pisał. Odpowiedz Link Zgłoś
patman Re: Głupota kościoła jest straszna 10.06.05, 19:20 Dlaczego miksujesz moimi tezami? Ja nie twierdzę, że każdy może robić co mu się podoba - każdy może robić co mu się podoba, dopóki jego działanie nie koliduje z obszarem innych (obszar pojmowany jako wszystko, tzn. życie, zdrowie, mieszkanie, samochód, itd). Stąd nie ma mowy o uznaniu morderstwa, natomiast jeśli ktoś chce zachować swoje przekonania, które nie zachodzą na czyjś obszar - niech sobie tak robi - jednak zmuszanie kogoś innego do ich przestrzegania jest już naruszeniem tej zasady - włazisz wtedy z butami na cudzy teren. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaaby To jest właśnie totalitaryzm KK 10.06.05, 13:52 Chcą swój światopogląd i swoje normy narzucić wszystkim. I tu jest ogromny rozdźwięk pomiędzy KK i grupą ortodoksów z jednej strony a milionami normalnych i wierzących ludzi z drugiej, dla których rozum nie jest ciężarem. Sam jestem przeciwnikem aborcji. Mogę o tym mówić, mogę przekonywać nawet, ale nigdy nie będę swojego światopoglądu narzucał innym, bo to jest haniebne. Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: To jest właśnie totalitaryzm KK 10.06.05, 15:12 aaaaaby napisał: > Chcą swój światopogląd i swoje normy narzucić wszystkim. I tu jest ogromny > rozdźwięk pomiędzy KK i grupą ortodoksów z jednej strony a milionami normalnych > > i wierzących ludzi z drugiej, dla których rozum nie jest ciężarem. Sam jestem > przeciwnikem aborcji. Mogę o tym mówić, mogę przekonywać nawet, ale nigdy nie > będę swojego światopoglądu narzucał innym, bo to jest haniebne. idac za Twoim rozumowaniem - jestem przeciw zabijaniu ludzi na ulicach, ale nie bede nikomu narzucal swojego swiatopogladu. Przeciez to czysty idiotyzm. Poza tym KK nie zwraca sie w tej sytuacji do ludzi innych swiatopogladow tylko do swoich wyznawcow. Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Głupota kościoła jest straszna 10.06.05, 14:22 Nie jestem obrończynią życia w każdej sytuacji, ale ci odpowiem: ponieważ przy tego typu zabiegach pewna ilość embrionów ulega zagładzie, a na to kościół nie może się zgodzić. I to nie jest taki sam problem, jak ten, że lubisz pić kawę, a ja nie powinnam ci tłumaczyć, że to niedobre. Tam, gdzie idzie o życie ludzkie (a kościół uważa, że embrion, to człowiek), kościół nie może stać bezczynnie, podobnie, jak nie może stać bezczynnie człowiek, na którego oczach bije się dziecko, albo kalekę. Powtarzam: nie są to moje poglądy, religijna nie jestem, ale obowiązkiem każdego jest rozumieć, co mówi ktoś o innych zapatrywaniach. Pozdrawiam Nietolerancyjna Odpowiedz Link Zgłoś
patman Embrion to nie człowiek 10.06.05, 19:23 Hitler sprowadzał ludzi w obozach koncentracyjnych do numerów, Ty - do kupki komórek. Dziękuję za takie deprecjonowanie wartości ludzkiego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
laclos Re: Embrion to nie człowiek 10.06.05, 19:37 To jest ludzkie życie, aczkolwiek jest sprawą wiary, czy jest to istota obdarzona duszą, jak chcą chrześcijanie, czy jest to zespół komórek, z którego dopiero rozwinie się istota myśląca. Nie protestujemy, gdy wycina się drzewo lub pieli grządki. Tepimy komary i karaluchy, też istoty żyjące. Co zrobić ze zlepkiem komórek - zapowiedzią ludzkiego życia, jeśli z jakis względów chcemy się go pozbyć? Jako osoba niereligijna staram się odpowiedzieć, choć przychodzi mi to z trudnością: czasem trzeba sie na to zdecydować, jeśli ów "zlepek" zagraża życiu i zdrowiu matki. Nie widzę natomiast powodu, aby owe"zlepki" były niszczone z premedytacją tylko dlatego, że jakiejś panci zachciało się mieć dziecko i to jakie dziecko: jej męża spłodzone z inną kobietą! Czy raczej nie powinna zaopiekować się dzieckiem już istniejącym, a potrzebującym opieki, zamiast tworzyć fikcję, że rodzi własne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
twok Re: Głupota kościoła jest straszna 10.06.05, 19:55 dlatego, że wystarczy nam gościu z wąsikiem z lat 1933-1945; Ty Patmanie ze swoim pragnieniem mordowania słabszych od siebie nie jesteś nam potrzebny. Na ten przykład goń się. Do Francyji, np. Odpowiedz Link Zgłoś
rdudko Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 11:50 Dlaczego twierdzisz ze Kosciol miesza sie do wszystkego - czy poucza bank centralny na temat wysokosci stop procentowych, czy krytykuje polityke budownictwa mieszkaniowego we Wloszech, a moze wypowiada sie na temat cen skupu produktow rolnych??? Otoz nie - a jesli chodzi o etyke - to bardzo dobrze ze przedstawia swoje stanowisko... Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek19 Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 12:37 rdudko napisał: > Otoz nie - a jesli chodzi o etyke - to bardzo dobrze ze przedstawia swoje > stanowisko... Niech przedstawia, a my się będziemy z uwagą wsłuchiwać. Tylko niech nie próbuje narzucać go w formie ustaw, norm prawnych, wszystkim innym, w tym i niekatolikom Odpowiedz Link Zgłoś
tuor Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 13:01 Ale czy Kosciol narzuca swoje stanowisko w formie ustaw i norm prawnych? O ile wiem Kosciol katolicki w zadnym kraju nie ma władzy ustawodawczej... Kosciol tylko prosi włoskich katolików by głosowali w referendu przeciwko liberalizacji ustawy, bo stoi na stanowisku, ze jej liberalizcja spowoduje wiele nieetycznych dzialan (np. badania na embrionch, czy ktos wie, kiedy embrion jest embrionem, a kiedy czlowiekem?)... Odpowiedz Link Zgłoś
jaro_ss Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 12:33 Ni wtrąca się do wszystkiego, tylko do spraw fundanentalnych..... życie ludzkie i życie społeczne ma jakieś fundamenty.... i tym fundamentem jest poszanowanie tego życia jako takiego, a potem dopiero są indywidalne i społeczne cele, które można realizować.... Czego wszystkim życzę..... Odpowiedz Link Zgłoś
patman Dobre fundamenty to fundamentalizm 10.06.05, 13:17 > Ni wtrąca się do wszystkiego, tylko do spraw fundanentalnych..... > życie ludzkie i życie społeczne ma jakieś fundamenty.... i tym fundamentem jest poszanowanie tego życia jako takiego, a potem dopiero są indywidalne i > społeczne cele, które można realizować.... No tak, w Afganistanie też najpierw talibowie realizowali swoje fundamentalne, wyższe cele społeczne, a później dopiero ważna była jednostka - w proprcji 100 do 0. Bardzo ciekawe podejście - człowiek to mrówa w mrowisku, która ma podporządkować się dobru społecznemu. Ciekawe tylko, kto będzie ustalał, co jest dobre do społeczeństwa? Jesteś miłośnikiem komunizmu (komuna - wspólnota), to jedź do Korei Północnej, tam nie będziesz musiał myśleć, bo ktoś już całą tą brudną robotę (kierowanie swoim życiem) odwali za ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 12:57 My jesteśmy Kościołem i kiedy tylko możemy, staramy się o Dobro i Prawdę. Dobrem nie jest uzurpowanie sobie prawa do ingerencji w kod genetyczny, podobnie jak budowa wieży Babel. Prawdą nie jest, że się _tylko_ powołuje do życia człowieka, bo przy okazji wyrzuca się do ścieków wiele ludzkich embrionów, albo się je wykorzystuje niczym jakieś błoto albo rudy żelaza. Człowiek nie jest rzeczą i tego Kościól będzie bronić zawsze. Postępujemy zgodnie z naszym wyznaniem i staramy się, aby nasz porządek obowiązywał w naszym społeczeństwie. Dlaczego chrześcijanie mieliby popierać to, co uważają za zło? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.p Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 15:14 > Prawdą nie jest, że się _tylko_ powołuje do życia człowieka > bo przy okazji wyrzuca się do ścieków wiele ludzkich embrionów, albo się je > wykorzystuje niczym jakieś błoto albo rudy żelaza. I znów to samo: skąd wy to bierzecie, te dziesiątki embrionów przygotowywanych w probówce i po wyborze jednego spuszczanych w klozecie? Naprawdę tak trudno choć pobieżnie zainteresować się tematem, o którym się wypowiadasz zamiast powtarzać bzdury rodem z radia maryja???? W wyniku stymulacji hormonalnej otrzymuje się zwykle kilka (!!!!) zapłodnionych jajeczek (zarodków, nie embrionów) i jeśli ich jest naprawdę mało, to transferuje się je do macicy wszystkie, jeśli jest więcej - pozostałe zamraża. Szansa, że transferowany zarodek się przyjmie wynosi jakieś 20-30% - dokładnie tak samo, jak przy naturalnym zapłodnieniu, bo i podobne mechanizmy tym rządzą. Zarodek może się po prostu nie zagnieździć, może spłynąć, mogą go zeżreć obce bakterie, zarówno przy invitro, jak i przy prokreacji "jak bozia przykazała". J. Odpowiedz Link Zgłoś
polska444 Kościół nie ma prawa milczeć w tych sprawach 10.06.05, 12:58 Gdyby to zrobił, sprzeniewierzyłby się Duchowi Świętemu. Głos Papieża to głos Ducha Świętego w kwestiach wiary i moralności. Odpowiedz Link Zgłoś
annas11 Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 12:58 Technologia swiata poszla tak daleko - ze szkoda jest nie kozystac z dobrodziejwst wspolczesnosci - stanie na strazy dawnego porzadku nikomu nie sluzy. Odpowiedz Link Zgłoś
annas11 Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 13:23 Kto nie chce - ten nie skorzysta Ale dlaczego zamykac droge innym ???? To takie same strachy jak wmawianie maluczkim, ze beda lapac kobiety w ciazy i robic nagminne skrobanki, albo wylapywac starszych - aby dokonac eutanazji. Naprawde te jedyne prawdy - to dyktatura - i tyle !!!!! Ze tez wspolczesni ludzie daja sie na to nabierac. Jestem za samodzielnym mysleniem i samodzielna MOJA decyzja - i mam o sobie duze mniemanie etyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 13:42 Ależ po co wyłapywać staruszków? Oni sami zadzwonią po pogotowie, a kompetentny pielęgniarz będzie wiedział, czy już trzeba wykonać eutanazję, czy jeszcze nie... Odpowiedz Link Zgłoś
ssszymon Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 13:52 Hitler miał też o sobie duże mniemanie etyczne i też SAM decydował co jest dobra a co złe. Nie mówię że jesteś drugim Hitlerem, ale taka postawa jest bardzo niebezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
xx23 To nie kosciol sie wtraca-Bog jest przeciwny ... 10.06.05, 14:11 ZABIJANIU , ABORCJI i HOMO. Jest to Bog i JEGO PRAWO , ten sam Bog Jedyny , Bog Zydow , Chrzescijan i Muzulmanow , to Bog Adama i Ewy , Noego , Abrahama , Mojzesza , Jezusa i Mahometa MOWI nam ze NIE WOLNO ZABIJAC! Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: really? 10.06.05, 15:15 Wez sobie swiete pisma, ktorejkolwiek z tych religii to zobaczysz ze wedlug tych pism Bog wlasnie tak nakazal. Twoj przedmowca nie napisal ze Twoj bog tak nakazuje, tylko Bog chrzescijan, zydow i mahometan Odpowiedz Link Zgłoś
gosia_rtk Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 14:25 I tak w końcu przyjdzie czas, że kk to odszczeka, tak jak odszczekał wiele swoich nieomylnych postanowień wcześniej (w imię których nie omieszkał zawiesić obowiązku obrony życia). Miejmy nadzieję, że zanim ta instytucja udusi się w swoim pseudo-moralnym bagienku, Europa doczeka jakiejś duchowej odnowy. Odpowiedz Link Zgłoś
le_marcus76 Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 14:29 1-To nie jest takie proste, zezwolenie na to dopuszcze znacznie więcej niz sie wam wydaje. Na początek ciąża na życzenie, potem wymiana genów i zabawa w Boga. 2-życie jest święte i nie wolno robić sobie z niego jakich kolwiek eksperymentów. 3-Kościół dba o człowieka a nie o własne interesy, czuwa nad przestrzeganiem dekalogu i prawdy. 4-dajcie człowiekowi palec a urwie wam rękę, to musi sie źle skończyć. Nie widzicie do czego ten świat dąży? Jak tak dalej pójdzie, a wszystko na to wskazuje, to przepowiednie Nostradamusa nie będą tylko przepowiedniami. człowiek zniszczy sam siebie. Kościół jest naszym ratunkiem, jedyna wskazówką co należy robić i co jest dobre. Bóg wie lepiej a Kościół czerpię z Boga. czy już na prawdę czarne jest białe? Odpowiedz Link Zgłoś
dorotasadza hm 10.06.05, 15:06 Życie jest święte... Ale skoro lekarze chcą je ratować, muszą wiedzieć jak - i do tego właśnie służą badania nad embrionami i cała genetyka. Swoją drogą, piszesz że (jak rozumiem) kierujesz się Słowem Bożym a wierzysz w przepowiednie (zabobony)? Lekko to dziwne, nie sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
cuauhtemoc Re: hm 10.06.05, 15:20 Nie rozumiesz, ze my chrzescijanie wierzymy ze nasze doczesne zycie jest tylko etapem, jakby proba. Nie jest naszym celem przedluzanie go za wszelka cene, tworzenie nowego. My mamy godnie przezyc to co jest nam dane do przezycia. Nie sadze, aby zabawa w boga mogla przyniesc wiecej dobrego niz zlego. Moze jesli ktos nie moze miec dzieci, niech sie zastanowi na przyklad nad adopcja. Malo to dzieci nie ma rodzicow, zeby "stwarzac" kolejne dzieki swojej "wielkiej" madrosci. Kazdy z nas musi umrzec i szukanie drogi do przedluzenia naszego zycia jest zla droga na wypelnienie danego nam czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
annas11 Re: Włosi zdecydują w referendum o dopuszczeniu s 10.06.05, 17:57 W takich dyskusjach wlasnie tak wyglada naduzycie - jak mozna porownywac MOJA decyzje dotyczaca MNIE z decyzjami Hitlera - ktory uzurpowal sobie prawo do decydowania o Europie i jej nacjach . . . . . Nie mozna czlowiekowi odbierac prawa do decydowania o sobie w imie racji innych ludzi - a juz na pewno nie wolno nazucac nikomu woli wiekszosci czy mniejszosci. Nie wiem czy plakac czy smiac sie z takiego podejscia do tematu - bardzo powaznego przeciez . . . Niektore wypowiedzi sa porazajace. Odpowiedz Link Zgłoś
opt UTARCZKI O D...MARYN 10.06.05, 18:20 Katolików w świecie jest prawie tyle co muzułmanów,a restrykcje kościoła mogą jedynie tą różnicę zwększyć na rzecz tych drugich.A ponadt,czy głos 20% grupy w świecie katolików różniących się poglądami w przedmiocie sporu może coś zmienić- to tylko pozorne ,czysto propagandowe działania hierarchów kościoła.( a salam malejkum) Odpowiedz Link Zgłoś
bert.d.s Re: jakie prawo??? 10.06.05, 18:46 Cytat z artykulu: "- Ta ustawa powoduje, że pary bezpłodne i dotknięte chorobami genetycznymi zostały pozbawione prawa do urodzenia zdrowych dzieci." I tu dla mnie to idzie za daleko. Jakiez to niby ma byc prawo do urodzenia dzieci. Czy w ogole ktokolwiek ma od kogokolwiek dane prawo do potomstwa, niewazne jakiego? Bynajmniej. Traktowanie rodzicielstwa w kategorii bez mala praw czlowieka to jakas bzdura. Dzieci albo sie ma, albo nie i jesli jest sie nieplodnym, to nie jest pogwalcenie niczyich praw, tylko twarda rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
stypiara Re: jakie prawo??? 10.06.05, 23:19 brawo. jeśli już mówicie, że każdy ma prawo decydować o sobie, wiec nie powinno być ustawy zakazującej aborcję i zabiegi o jakich tu mowa - ok - ale dlaczego w takim razie chcesz decydować o życiu usuniętego dziecka? decyduj o sobie, a nie o człowieku, którego nosisz w łonie! ani o tym którego sztucznie stworzyłeś! Odpowiedz Link Zgłoś
stypiara Re: rodzicielstwo, czt egoizm? 10.06.05, 23:33 człowiek, który posuwa się do takiego zabiegu jest egoistą. pragnie macierzyństwa/ojcowstwa, by zaspokoić własne pragnienie, chore ambicje - "to jest MOJE dziecko, z MOJEJ komórki", a nie by dać dom, ciepło, miłość nowemu życiu. nie chcą adopcji, bo dziecko musi być ich WŁASNE. chcą tylko przekazać geny. dlaczego cudzego dziecka nie chcą pokochać? egocentryzm - "to musi być MOJA krew". tylko ciekawe, czy przypadkiem, przy wiekszej kłótni małżeńskiej jedno nie wypomni drugiemu, że jest mniej rodzicem od drugiego.. troche motam, może mnie ktoś zrozumie.. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: gdzie widzisz sprzeczność 10.06.05, 23:38 Ktoś tam napisał: "Niech mi obrońcy życia wyjaśnią, dlaczego są przeciwko aborcji, a jednocześnie sprzeciwiają się powstaniu nowego ludzkiego życia w sposób sztuczny? Takich sprzecznośc w całej ideologii katolickiej jest pełno." Jest to przecież bardzo logiczne - w obu przypadkach człwoiek sprzeciwia się naturze. Planowanie genetyczne prowadzi do stanu w którym bezinteresowna miłość rodziców do dziecka zaniknie - dziecko stanie się zamówionym idealnym produktem. Tutaj trzeba byc przeciw bo to oznacza pośmeirtny triumf Nietschego. Odpowiedz Link Zgłoś
fxvi a masz pretensje, ze jak mordowano Zydow, to Kosci 11.06.05, 02:16 za malo mowil... treyy napisał: > Czy koscos katolicki musi sie wtracac do wszystkiego??Co to za narzucanie > swojej opini calemu spoleczenstwu. Odpowiedz Link Zgłoś
bartunho :) 11.06.05, 12:17 wlosi sa dosc mocno podzieleni w tej kwestii, szczegolnie mlodzi (!) nawet tzw. lewactwo i anarchisci bywaja przeciw, autentycznie sie przejmuja tym referendum, wiec nie zrzucajcie wszystkiego na kosciol jeszcze wczoraj byly wiece i antywiece, takiej kampanii dawno we Wloszech nie widzialem a w ten weekend prawie wszyscy moi znajomi wrocili do domow, zeby zaglosowac; frekwencja powinna byc spora Odpowiedz Link Zgłoś