Dodaj do ulubionych

Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji

• kilpikonna Pytanie gwoli ścisłości 21.06.05, 12:48
      Ciekaw jestem, czy ci wszyscy zwolennicy jawności i uczciwości, co mówią "Niech
      zwolennicy aborcji zobaczą, jak to NAPRAWDĘ wygląda", byliby równie skorzy do
      ogólnego stosowania tej zasady. Czy o wszystkim byliby gotowi informować w
      podobny sposób? Np. gdyby tak wywiesić na bilbordach jakieś drastyczniejsze
      sceny przemocy seksualnej? Bądź co bądź to też są paskudne rzeczy, które gdzieś
      tam mają miejsce w zaciszach domowych.

Albo gdyby tak wywieszono same krwawe zdjęcia z zamachu bombowego - bez
      zestawienia z aborcją, bez związku z aborcją, po prostu w ramach ogólnego
      protestu przeciwko wojnie i przemocy? Czy i wtedy uważaliby, że to świetny
      sposób na walkę ze złem, i że powinny to oglądać nawet małe dzieci - "bo to
      przecież szczera prawda"?

Czy przypadkiem nie jest tak, że zwolennicy "całej prawdy prosto w oczy" są
      nimi gdy idzie o aborcję, a w innych sprawach już trochę mniej im zależy?
      • yeellow Re: Pytanie gwoli ścisłości 21.06.05, 12:51
        mam wrazenie, ze wlasnie o to chodzi, skoro "nieobyczajne" jest dla nich
        zdjecie na ktorym dwie dziewczyny trzymaja sie za rece...

--
        homo-niewiadomo.blogspot.com/
      • vitmik Re: Pytanie gwoli ścisłości 21.06.05, 12:56
        jak izraelczycy rozwalili rakietą szejka yassina na wozku ktory byl szefem
        hamasu to plama z niego nie zostala. filik z tego zajscia pokazywano nawet
        vhyba w fakcie bylo zdjecie plamy krwi i kolko z wozka na ktorym jezdzil.
        oczywiscie posypaly sie na szarona gromy od obroncow palestynczykow ze
        pokazywanie takich zdjec jest niemoralne, nieetyczne etc etc. ale jak sie
        okazalo pokazanie sily i wyemitowanie tych zdjec pozwolilo na zmniejszenie
        zamachow samobojczych w izraelu i slabsza dzialalnosc terrorystow z hamasu.
        • yeellow Re: Pytanie gwoli ścisłości 21.06.05, 13:01
          To ciekawe, ze to odstraszylo samobojcow... Z nich zostaje z reguly jeszcze
          mniej.

To co mi przeszkadza w tego typu akcjach, to brak kampanii antykoncepcyjnej.
          Przeciez to jasne, ze aborcja dotychy ciaz niechcianych, a obrona przed
          niechciana ciaza jest antykoncepcja. Ale dla organizatorow takich wystaw
          antykoncepcja jest rownie zla. I na tym polega kolejny paradoks...

--
      • duna24 Re: Pytanie gwoli ścisłości 21.06.05, 13:03
        Ja na przykład jestem za pełną szczerością.
        Jeszcze raz na tym forum powtarzam:
        do współczenego człowieka, do jego wrażliwości nie przemaiają liczne debaty itp

Tylko ostry szok ma niestety szansę coś pokazać.

Jestem za pełną jawnością zdjęć do przykładów z życia, które podałeś.

Do większości ludzi nie dociera słowo. Czy wiesz, że wiadomości nie rozumie wg badań statystycznych co 4 Polak. (a może tylko co 4 rozumie...nie pamiętam).
        Tak czy inaczej to chyba mało.
        A oczy i wrażliwość na ciepienie istot ma prawie każdy.
        • duna24 Re: Pytanie gwoli ścisłości 21.06.05, 13:07
          Jestem za maksymalnym uświadamianiem.
          Za antykoncepcją.
        • mario.osh "Do większości ludzi nie dociera słowo" 21.06.05, 14:31
          słusznie.
          jestes własnie jedną z tych osób. tu na forum jest DOSĆ trzeźwych i jasnych
          opinii DLACZEGO ta wystawa jest naganna - i to niezależnie od tego czy ktoś
          jest za czy przeciw aborcji.
          wystarczy odrobina dobrej woli by to przyswoić.

a ty tymczasem upierasz sie przy swoich IDIOTYCZNYCH pogladach jakoby najlepszą
          metodą na wychowanie było pokazywanie wszystkiego - niezależnie od ładunku jaki
          taka treść niesie i każdemu niezależnie od wieku.

to kolejny dowód na to że "słowo do ciebie nie dociera" - srednio inteligentny
          człowiek dorosły MUSI sobie zdawać sprawę że takie ujecie tematu może przynieść
          masę szkody dzieciom [w końcu dzieci nie przerywaja ciąży - więc nie są grupą
          docelową - pomijając oczywistą manipulację i demagogię przy takim ujeciu tematu]

ponadto, jeśli masz za mało [wyobraźni? wiedzy? rozsądku?] by samej do tego
          dojść to uwierz specjalistom że obrazy przemocy nie obnizają jej poziomu ale go
          PODWYŻSZAJĄ, a w dłuzszej perspektywie doprowadzają do ZOBOJETNIENIA I
          ZNIECZULENIA NA KRZYWDĘ LUDZKĄ bo to naturalna reakcja obronna psychiki
          człowieka na trudne treści.

NIECH WIĘC SŁOWO DO CIEBIE DOTRZE to nie bedziesz musiała pisać banialuk na
          forum.

• duna24 Re: "Do większości ludzi nie dociera słowo" 21.06.05, 15:07
            w merytoryczną dyskusję wejdę

w kłocenie się z jakimś znerwicowanym impotenetem - żal czasu.

Spadaj na drzewo!
            • mario.osh Re: "Do większości ludzi nie dociera słowo" 21.06.05, 15:52
              ...nawet jak im się wywali dosadnie prosto w oczy

kolejny dowód na nieskuteczność radykalnych działań... :]
          • duna24 Re: "Do większości ludzi nie dociera słowo" 21.06.05, 16:07
            Pozimom Twoich wypowiedzi czy rozumiowaniac jest taki jak mój gdy miałam jakieś 14 lat.

Poza tym jesteś bardzo niekulturalny. Widać emocje a nie trzeźwe myslenie.

Poza tym czytając dokładnie Twój poprzedni post widzę, że nic nie zrozumiałeś z moich wypowiedzi na ten temat.

Jak zrozumiesz sens tego co chciałam przekazać to pogadam.

Na razie zapraszam do nauki czytania ze zrozumieniem.
      • brenya Re: Pytanie gwoli ścisłości 21.06.05, 13:38
        Myslisz pojecia moja droga. Mowisz tak jakby czesc ludzi byla ZA molestowaniem
        w rodzinie, ZA atakami bombowymi, jakby to wlasnie wokol TYCH zagadnien
        budowano atmosfere liberalanosci i wszystko-wolnosci, jakby nie bylo to sprawa
        oczywista, ze te rzeczy sa zlem. Mowisz tak jakby istnialy organizacje
        propagujace i lobbujace za dopuszczeniem molestowania dzieci do np. 3 lat bo
        przeciez moje dziecko-moje genitalia-moja sprawa co z nimi robie. Mowisz tak
        jakby istnialy organizacje propagujace liberalizm w organizowaniu atakow
        bombowych, pod haslem "skoro mi przeszkadza, maly atak bombowy nie zaszkodzi".
        I tak jakby ludziom trzeba bylo uswiadamiac, ze to jednak jest zle.

Aborcja to co innego niz molestowanie czy ataki bombowe. Bo wokol aborcji
        buduje sie mit jakoby byl to nieszkodliwy, blahy zabieg - cos co jest sprawa
        prywatna, lezaca w gestii zainteresowanej kobiety. Wciska sie ludziom, ze
        brzuch jest moj wlasny, a ja moge z nim robic co chce, a plod to zbitek
        komorek, nic nie czuje i nie ma zadnych praw. I to jest wlasnie to co trzeba
        zmienic. Bo aborcja to nie jest moja prywatna sprawa. Aborcja jest zlem takim
        samym jak molestowanie, ataki bombowe.

Nie myl sytuacji, bo sa one do siebie nieprzystajace. Nikogo nie trzeba
        przekonywac, ze molestowanie dzieci jest zle, ze ataki bombowe sa zle (zreszta
        na okraglo ludziom sie mowi o tym, ze to ZLO). Natomiast wielu ludziom trzeba
        pokazac, ze aborcja jest zla, bo istnieja kregi, ktorym zalezy na uciszeniu
        sumien ludzi, na sprawieniu aby mysleli o aborcji jako prywatnym malym zabiegu
        kosmetycznym.

• hiperrolnik Re: Pytanie gwoli ścisłości 21.06.05, 13:55
          Amen.
    • mario.z2 Czy dzisiaj kogoś powinny szokować te zdjęcia 21.06.05, 12:55
      Po Jugosławii, Sudanie, Aganistanie okazuje się że własne piekło mamy u siebie,
      w naszym kraju - niewłaściwe porównanie? Niestety ale jest to to samo
      nieposzanowenie prawa człowieka do życia jak i samego życia ludzkiego. Według
      mnie jest to właściwe budowanie świadomości i pokazywanie prawdy.
      Jest to niestety nasza rzeczywistość pokazana bez "wstępnej obróki"
      Skrzętnie ukrywana prawda zawsze ma ostatnie słowo...

• yeellow Re: Czy dzisiaj kogoś powinny szokować te zdjęcia 21.06.05, 12:58
        zaraz, zaraz, przeciez w naszym kraju mamy restrykcyjna ustawe antyaborcyjna.
        Od paru dobrych lat.

ps. ja oczywiscie nie jestem pierwszym naiwnym i wiem o podziemiu aborcyjnym,
        ale z tego co wiem, organizatorzy takich kampanii zawsze zaprzeczaja...

--
        • rnrr Re: Czy dzisiaj kogoś powinny szokować te zdjęcia 21.06.05, 13:02
          Przecież im chodzi o pojawiajace sie na bazie kampanii kolejne hasła zmiany
          ustawy aborcyjnej. Raczej to jest forma przeciwdziałania atakowi na ustawę i
          jednocześnie kampanii pokazujaca, ze zycie jest bezcenne a jego zabicie po
          prostu brutalną prawdą. Nie polemizuje czy maja rację. Mają prawo przedstawić
          swojar racje.
          • yeellow Re: Czy dzisiaj kogoś powinny szokować te zdjęcia 21.06.05, 13:03
            ja odpowiedzialem przedpiscy na jego posta.

--
            • vitmik Re: Czy dzisiaj kogoś powinny szokować te zdjęcia 21.06.05, 13:06
              zdjecia zdjeciami ale najwazniejszy jest rozglos medialny. szczegolnie przed
              wyborami. graja na najnizszych instynktach
            • the_cause natury nie oszukasz...? co za bzdura! 21.06.05, 13:13
              Vitmik napisał, a raczej wybzdurzył:

...a natury nie
              oszukasz...

Hahahaha!!!! To, że urodzone dziś dziecko ma wielkie szanse dożyć 70-tki jest
              zaledwie jednym przykładem na oszukiwanie natury, do którego doprowadził rozwój
              nauki (i nie tylko nauki zresztą).

Lesbijka, która nie pójdzie nigdy do łóżka z facetem, może dać się zapłodnić
              jego spermą i urodzić dziecko. To też jest oszukiwanie natury.

Kiedyś czytałem wywiad z profesorem paleo-czegoś tam (przepraszam, nie
              pamiętam). Powiedział on
        • mario.z2 Re: Czy dzisiaj kogoś powinny szokować te zdjęcia 21.06.05, 14:49
          oczywiście nie chodzi tu o kwestię czy aborcja jest "w podziemiu", czy jest
          legalna... jednoznaczne została - poprzez te zdjęcia - określona bestjalstwem,

tak trzeba rozumieć dotarcie do świadomości...
    • gzwolinski Ale Wybiórcza dba o nasze poczucie estetyki ;> 21.06.05, 13:16
      Owszem wstrząsające, ale nie wystawa, tylko fakt, że w świetle prawa na całym
      świecie morduje się bezbronne dzieci. Kolejna paranaoja dzisiejszych czasów.
    • robak46 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 13:21
      Wystawa potrzebna. Ktoś wreszcie przemówił w obronie tych niewinnych ofiar. I
      dobrze, że w Łodzi, mieście, w którym dzieje się tyle zła.
    • klaudynna Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 13:25
      troche tendencyjna ta ankieta przy artykule
      osoby opowiadajace sie za aborcja nie maja prawa glosu...
      kto jest twoim kandydatem i dlaczego Lenin jak glosil stary dowcip...
      mam wrazenie o ile nie merytorycznie to formalnie odbywamy ostatnio bardzo
      szybka podroz w przeszlosc
      mab
    • konrad31345 Aborcja to ludobójstwo 21.06.05, 13:26
      Aborcja na życzenie niczym się nie różni od praktyk dr Mengele w Oświęcimiu.
      To żaden wolny wybór kobiety - embrion to też człowiek, wystarczy popatrzeć na
      te zdjęcia.
      • yeellow Re: Aborcja to ludobójstwo 21.06.05, 13:33
        Zastanawia tylko fakt, ze w przypadku poronienia duzo mniej slyszy sie
        o "smierci dziecka", ciezko zorganizowac pogrzeb, itp. Byl na ten temat swego
        czasu ciekawy reportaz w Polityce...
        Nawet wielu ksiezy obrazalo sie slyszac prosby o pochowek dla poronionego plodu.

--
        • rnrr Re: Aborcja to ludobójstwo 21.06.05, 13:58
          zNowu umiejetne zejscie z tematu. Czy zatem mozna w kotekscie wypowiedzi
          bodajze konrada wyzywać zwolenników aborcji. Od faszystów. Przecież ich
          postulaty - zdało by się rzecz - wzywają dosłownie do ludobójstwa bo mówienie
          niech kobieta decyduje o aborcji pociaga za sobą chcac nie chca sugestie: tak
          mozesz ususnąc dziecko wolno Ci tego. Zatem co niby to tesz faszyzm i trzeba
          dmuchac na zimne
        • hiperrolnik Re: Aborcja to ludobójstwo 21.06.05, 14:27
          Prawda. Kosciol zinstytucjonalizowany ma problem - nie udziela jednoznacznej
          odpowiedzi jak nalezy traktowac dzieci nieochrzczone, dotyczy to zarowno dzieci
          poronionych oraz zabitych poprzez aborcje.

• vitmik Re: Aborcja to ludobójstwo 21.06.05, 14:34
            przeciez male dziecko nie grzeszy bo nie jest w stanie stwierdzic co jest
            grzechem a co nie? niektore przepisy sa tak głupie ze az durne
            • hiperrolnik Re: Aborcja to ludobójstwo 21.06.05, 14:44
              Niestety - tak jak powiedzialem stanowisko Kosciola nie jest jednoznaczne.
              Kwestie zbawienia duszy dziecka nienarodzonego pozostawia bezgranicznemu
              milosierdziu Boga.

Tylko tyle i az tyle.
      • divak2 Re: Aborcja to ludobójstwo 21.06.05, 18:28
        konrad31345 napisał:

Zaponiałeś dopowiedzieć skąd sie ten człowiek wziął
        poza tym na zdjęciu (tym co widać w internecie) widać raczej martwego noworodka lub dziecko wyjęte z macicy (strach myśleć jak, poatrz na podpis nad zdjęciem) pod koniec ciąży

mistyfikacja?

> Aborcja na życzenie niczym się nie różni od praktyk dr Mengele w Oświęcimiu.
        > To żaden wolny wybór kobiety - embrion to też człowiek, wystarczy popatrzeć na
        > te zdjęcia.
    • yeti21 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 13:30
      Dlaczego wszystkim brakuje tolerancji. Skoro geje chcą parad niech je robią, ale
      bez obscenicznych scen typu koleś na smyczy i propagandy (pisze ogólnie
      globalnie). Jeżeli ktoś robi wystawę przeciw aborcjii niech robi, wystawa jest
      po to, aby wstrząsać, a widok śmierci to naturalna rzecz z którą powinniśmy być
      oswojeni, a nie jej się bać.Jeżeli w rodzinach "patologicznych" jest za dużo
      dzieci to nie twój problem przynajmniej przyrost naturalny utrzyma się na
      zerowym, a nie ujemnym stanie. Natomiast jeżeli dzieje się żle w takiej rodzinie
      to odpowiednie służby, instytucje państwowe powinny zareagować. To, że ci ludzie
      nie pracują ..., a ty co wtej chwili robisz pracujesz w wyborczej, czy obijasz
      się na forum. Za dużo na tym forum jest ludzi, którzy zamiast pracować klikają.
      • yeellow Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 13:35
        Dobre, gej na smyczy jest obsceniczny (hetero tez?), a drastyczne zdjecie
        zamordowanych ludzi i okrwawionych plodow wystawione na glownej ulicy nie...

Co do ostatniego apelu, to jest dosc obludny :).

--
        • rnrr Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 14:16
          Wiesz troche jest w racji w tym co pisze. Ja nie potrafie wyznaczyć tak lekko
          granicy obsecnicznosci. To juz kwestia subiektywnych odczuć. Mam zamiar jak
          zawsze sie konstruktywnie odnieśc, a nie wykazać sprytem intelektualnym i
          krótkim komentarzem odwrócic uwage od mysli przywodniej dyskutanta. Wracajac do
          niej to jest coś na rzeczy. Przyrost jest ujemny co akurat z perspektywy
          przeludnienia globu martwic nie powinno, ale pojawiajace sie tu wywody, ze
          wielodzietne rodziny to nędza i patologiia to juz przesady kompletna.
          Dostrzegam kilka w otoczeniu i w zaledwie jednej mozna sie doszukać jakiś
          patologicznych elementów. Dlatego apeluje do reszty kolegów by akurat w ta
          strone dyskusji nie kierowali.
    • bujoczek Płód to nie człowiek? w/g GW Tak!!!! 21.06.05, 13:41
      SS Wafen i UB to nie mordercy tylko uszlachetniacze społeczeństw?????
    • gazetnik3 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 13:42
      Myślę, że takie wystawy są potrzebne.
      Dla wielu ludzi aborcja to "zwykły" zabieg i nie rozumieją, że już w 10-12
      tygodniu ciąży wszystkie organy dziecka są już zaznaczone!

POWINNIŚMY UŚWIADAMIAĆ LUDZIOM OGROM TRAGEDII I BÓLU ZWIĄZANEGO Z ABORCJĄ!
      Niech wszyscy zobaczą 10-tygodniowe dziecko rozszarpane szczypcami
      na "życzenie" jego matki!
    • itez POWTORNIE 21.06.05, 13:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=25464318&a=25465241
      • itez zobaczcie prosze 21.06.05, 13:55
        • itez szkoda, ze nikt nie wchodzi, bylam ciekawa opinii 21.06.05, 15:15
          • itez moze jednak ktos sie skusi? 21.06.05, 18:35
    • shoovar Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 13:45
      parady homoseksualne sie pokazuje, dlaczego wiec ma sie dyskryminowac sprawe
      aborcji i jej nie pokazywac...a co ze drastyczne ? jakby aborcja byla
      przeprowadzana p*rzy pomocy kwiatkow* to co nie przeszkadzalaby ?
    • yottsche Łódź zaprasza! 21.06.05, 13:50
      Chcesz zobaczyć martwe dzieci? Przyjedź do Łodzi! Mamy je tu nawet w beczkach!
    • kolumb461 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 13:58
      Kto postawi im pomnik???
      Przecietna roczna liczba aborcji w Polsce wynosi 200 000 ! (slownie: dwiescie
      tysiecy)
      Zrodlo: www.federa.org.pl/publikacje/raporty/aborcja2000,
      Liczba ta, pomnozona przez okres pontyfikatu Ojca Jana Pawla II = 25,5 lat daje
      porazajaca kwote 5 100 000 (slownie: piec milionow sto tysiecy istnien
      ludzkich).
      Porownywalna jest ona z liczba ofiar narodu Polskiego w czasie drugiej wojny
      swiatowej (4 - 6 milionow)
      Z kolei 95 do 97 % Polakow deklaruje przynaleznosc do Kosciola Katolickiego.
      Zjawisko to stanowi kamyk (niemaly)w mozaice "Polakow potret wlasny".
      PS
      Perzepraszam za znajomosc tabliczki mnozenia.
      • gazetnik3 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 14:04
        kolumb461 napisał:

> Kto postawi im pomnik???
        > Przecietna roczna liczba aborcji w Polsce wynosi 200 000 ! (slownie: dwiescie
        > tysiecy)
        > Zrodlo: www.federa.org.pl/publikacje/raporty/aborcja2000,
        > Liczba ta, pomnozona przez okres pontyfikatu Ojca Jana Pawla II = 25,5 lat
        daje
        >
        > porazajaca kwote 5 100 000 (slownie: piec milionow sto tysiecy istnien
        > ludzkich).
        > Porownywalna jest ona z liczba ofiar narodu Polskiego w czasie drugiej wojny
        > swiatowej (4 - 6 milionow)
        > Z kolei 95 do 97 % Polakow deklaruje przynaleznosc do Kosciola Katolickiego.
        > Zjawisko to stanowi kamyk (niemaly)w mozaice "Polakow potret wlasny".
        > PS
        > Perzepraszam za znajomosc tabliczki mnozenia.

Podaj źródlo swoich danych!
        Nie kłam jak to w waszym homoklubie jest przyjęte!
        • kolumb461 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 14:17
          Zrodlo podalem (dla analfabety
          powtorze);www.federa.org.pl/publikacje/raporty/aborcja2000/,
          a za znajomosc tabliczki mnozenia przeprosilem.
          • gazetnik3 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 15:08
            kolumb461 napisał:

> Zrodlo podalem (dla analfabety
            > powtorze);www.federa.org.pl/publikacje/raporty/aborcja2000/,
            > a za znajomosc tabliczki mnozenia przeprosilem.

Poziom trzymasz równy (jak cała lewica).
            Co do źródła, to raczej się nie ośmieszaj... :-(
      • divak2 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 19:18

Właściwy adres źródeł

> Zrodlo: www.federa.org.pl/publikacje/raporty/aborcja2000/

wyrzuć przecinek z URL-a, kolumbie!
    • piopiu A nie dali zdjęć spalonych na stosie przez Kościół 21.06.05, 14:00
      SZKODA
      • duna24 WARTO WIEDZIEĆ :) 21.06.05, 14:10
        Przeczytajcie:

Około trzeciego tygodnia od poczęcia, rozwijający się nowy człowiek osiąga wielkość 2,5 mm. Zaczyna tworzyć się jego kręgosłup
        (powstają zaczątki 33 kręgów), powstają również zawiązki UKRŁADU NERWOWEGO. W czwartym tygodniu dziecko ma już około 4mm. Można
        już zauważyć głowę tydzień tułów. Pojawiają się zawiązki rąk, nóg a także oczu, uszu, nosa, oraz organów wewnętrznych. Powstają
        zawiązki MÓZGU I RDZENIA KRĘGOWEGO. Pojawia się otwór ustny. Komórki zaczynają się wykształcać i specjalizować. Pojawia się skóra,
        paznokcie, włosy. Kształtuje się cały UKŁAD NERWOWY, główne elementy układu pokarmowego, oraz mięśnie, szkielet, krew.

Czyż nie jest to człowiek?! a to dopiero 3 i 4 tydzien! Wszak już czuje!

W siódmym tygodniu ( tu jeszcze dopuszczany jest zabieg) można już zobaczyć szyje dziecka. Dziecko mierzy około 2 cm. Maleństwo zaczyna
        reagować na dotyk. Dziecko potrafi sprawić wrażenie ssania palca. Dobiega końcowi rozwój soczewki oka. Powstają zawiązki zębów,
        oraz zawiązki palców dłoni i stóp. Paluszki u dłoni i u stóp pokrywa cieniutka błona. Zauważalny staje się rdzeń kręgowy.
        Zaczynają się formować śledzona i tarczyca, oraz kości i mięśnie. Rozwija się serce tworząc komory, SERDUSZKO bije z szybkością
        160 uderzeń na minutę.

W ósmym tygodniu (nadal można zabić) masa ciała w porównaniu do stanu od zapłodnienia zwiększyła się aż 2 mln razy. Dziecko
        mierzy około 17 mm. Potrafi ono wykonywać spontaniczne RUCHY, określane jako „falowanie”.

W Portugalii jeszcze przez następne 2 miesiące można przeprowadzić aborcję...
        • yeellow Re: WARTO WIEDZIEĆ :) 21.06.05, 16:53
          Warto wiedziec jak napisac tekst, zeby wywolac wlasciwe odruchy.
          "Dziecko mierzy 17mm". Prosze wziasc linijke i narysowac na kartce papieru 17
          milimetrowe dziecko. Teraz pytanie: czy te na zdjeciach tez maja 17mm, czy ktos
          powiekszyl je do rozmiarow normalnych niemowlakow??? Bo jak maja 17mm, to
          oczywiscie nie ma o co drzec szat, bo bez lupy nic strasznego sie nie zauwazy.

--
    • yeti21 Wolność rządzi 21.06.05, 14:03
      a tak apropo dlacze wiele osób w tym przeważająca grupa feministek uważa, że
      decyzja przyszłości "płodu" (czyli dziecka) należ tylko do kobiety (matki)
      Dlaczego ojcowie są dyskryminowani zarówno przy podjęciu decyzji o aborcji jak i
      przyznania pełnej opieki po rozwodzie. Poczęcie składa się z dwóch elementów
      plemnika i moich genów jak i jajeczko z Dna kobiety zatem mamy po 50% prawa do
      decydowania. To nie moja wina, że nie mogę zajść w ciąże, gdyby była taka
      możliwość...
      Co do zdięć nie są wstrząsające tylko naturalistyczne, tylko że my nie znosimy
      prawdy o mordach w Afryce i zabiegu przerywania ciąży. Czy ktoś pomyślał o
      wstrząsie matek po zabiegu lub bezpłodności po żle przeprowadzonym zabiegu.
      Aborcja to wygoda nieodpowiedzialnych ludzi przecież istnieje antykoncepcja.
    • pankasztelan Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 14:05
      Niestety to jest brutalna prawda i ktos poprostu jawnie wystawil ja na swiatlo
      dzienne. Czlowiekowi potrzebny jest wstrzas zeby sie w koncu opamietal.
      Przeciez aborcja to nie antykoncepcja kiedy kontrolujesz to sobie jak chcesz i
      kiedy chcesz...
    • an9991 Re: BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO! 21.06.05, 14:09
      to że zaczyna się te procesy w 3 tygodniu to nie znaczy że wtedy też się
      kończą; płud zaczyna ruszać się w 18-20 tygodniu a serce zaczyna bić w 20-24
      tygodniu ciąży (niedawno miałem zaliczenie z położnictwa i ginekologii to
      troche wiem); dlatego też moim zdaniem dopiero wtedy o człoweiku jako takim
      możemy mowić
      • duna24 Re: BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO! 21.06.05, 14:16
        na pewno wiesz więcej, ale widzę, że jeśli nie przemawia do Ciebie to, że te procesy się zaczynają to chyba skończę rozmowę.

Mamy inne podejście do cudu narodzin życia.

Pozdrawiam

PS. zaliczenie to nie wszystko. Moja siostra stryjeczna doktoryzuje się i wiem od niej że na AM jest trochę osób, które odwalają zaliczenia, egzaminy byle do przodu. Mam nadzieję, że Ty robisz to bardziej z powołania...
      • visenna2 Re: BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO! 21.06.05, 15:10

"serce zaczyna bić w 20-24
        > tygodniu ciąży "

buchachacha!!!!1

Ale mnie osłabiłeś!!!! To chyba nie zdałeś z tej ginekologii i polożnictwa, co?

Już gdzieś wyżej pisałam że jestem w 13 tygodniu ciąży. Bijące serce mojego
        dziecka zobaczyłam na USG w 7 TYGODNIU CIĄŻY. A na pewno zaczęło bić wcześniej.
        Nie mąć ludziom w głowach.

Poza tym nie pisze się "płud" tylko "płód", coś mi się nie chce wierzyć w to
        twoje medyczne wykształcenie:))))
        • duna24 Re: BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO! 21.06.05, 15:17
          Może pisał zaliczenie, ale cyferki się pomyliły :)))
          20 czy 12 jak to znowu róznica ;)

• an9991 Re: BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO!BRAWO! 21.06.05, 15:29
          serce rozwija się między 3 i 7 tygodniem ciąży i mogłąś je wtedy w usg widzieć
          ale bić powtarzam bić zaczyna w 20 tygodniu a to nie to jednak nie to samo
    • sem.mes Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 14:12
      Że aborcja to nic super nikt nie musi mnie przekonywać. Z drugiej strony
      pokazywanie takich drastycznych obrazów to jak krzyk rozpaczy, na pewno znajdą
      się osoby które uznają ten krzyk za niestosowny czy to jest tylko argument.
      Według mnie w sprawach mało istotnych można przez wzgląd na innych dyskomfort
      zrezygnować z działań taką reakcję powodujących. W tym wypadku tak nie jest.
      Podobnie nie byłem przeciwnikiem parady równości w Wawie.
    • kinia_czapla Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 14:15
      Wystawa rzeczywiscie wstrząsająca. Ale czy takie manifestowanie sprzeciwu wobec
      aborcji nie odniesie z zcasem skutku odwrotnego? czy raczej nie znieczuli nas
      na krzywde małego człowieka, który jest przeciez zależny od woli kobiety? Za
      kilka lat takie zdjęcia nikogo juz nie zadziwią. Ba, nawet za dwa lata świat
      się na nie znieczuli. Ludzie są przeciez przyzwyczajeni do filmów akcji,
      drastycznych sce, czyli autorzy projektu niewiele zdiałaja.
    • gazetnik3 Nie protestujmy, pomyślmy o życiu innych ludzi ! 21.06.05, 14:21
    • sem.mes Re: PROTESTUJMY! WYSYŁAJCIE FAXY I ESEMESY 21.06.05, 14:22
      To dokładnie wygląda jak akcja moherowych beretów z lewej strony ;-)
      • rnrr Re: PROTESTUJMY! WYSYŁAJCIE FAXY I ESEMESY 21.06.05, 14:25
        swietnie powiedziane. Nic ujac nic dodać. Ciekawe czy oświecone środowisko
        będzie tak samo ośmieszało akcje antykopa i innych jemu podobnych jak były
        wysmiewane akcje moherowych beretów moze ich nazwą też odpowiednio równie
        zlośliwie i chamsko.
    • matuszczak79 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 14:22
      wcale nie odrzuca mnie czyjś głęboki sprzeciw przeciwko aborcji. nikt nikogo nie
      musi przekonywać, że jest to zabieg który zostawia blizny na ciele i na duszy.
      wiem jak wygląda 12 tygodniowy płód.
      co jest jednak bulwersujące w tej wystawie, to nieznośna, nie licząca się z
      jakimikolwiek zasadami etycznymi agitacja. w jakiej sprawie? aby z urzędu
      wyręczyć ludzi w jednym z najtrudniejszych życiowych wyborów. czy to jest
      słuszne? - ja sam jestem zdania, że każdy może decydować i ponosić konsekwencje
      swoich wyborów, ale rozumiem, że jest to sprawa kontrowersyjna.
      wracając jednak do wystawy:
      ta akcja propagandowa używa środków medialnego terroru, posługuje się
      prostackimi skojarzeniami, bazuje na ludzkich lękach - i na wzbudzenie lęku
      liczy. wcale mnie nie dziwi, że gimnazjalistka po obejrzeniu tej wystawy, mówi o
      usunięciu ciąży: "to zbrodnia", a o matce która poddała się aborcji:
      "morderczyni". właśnie o to chodziło twórcom tej wystawy. kiedy się kogoś
      przestraszy, można mu wmówić, że czarne jest białe, a ograniczenie swobód
      obywatelskich jest tym, czego obywatel pragnie nad życie.
      przeraża mnie, że ta kampania jest cynicznie zaprogramowana przez siłę
      polityczną, której uczucia (religijne) najłatwiej zranić. dziwne, że krwawiące,
      chrześcijańskie serca polityków LPR, boleśnie ranione przez wystawy artystów
      takich jak Dorota Nieznalska, pozostają dziwnie obojętne na emocjonalną
      pornografię serwowaną nam w biały dzień w najbardziej ruchliwym miejscu łodzi.
      co więcej, mam wrażenie, że nic ich tak nie cieszy jak oglądanie rozdeptanych
      płodów i towarzyszących im gnijących trupów w masowych grobach.
      nie ma wątpliwości, że wystawa jest elementem kampanii wyborczej. jest to
      kampania padlinożerców bez serca. nie mam nic więcej do dodania.

• hiperrolnik Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 14:42
        matuszczak79 napisał:

> co jest jednak bulwersujące w tej wystawie, to nieznośna, nie licząca się z
        > jakimikolwiek zasadami etycznymi agitacja. w jakiej sprawie? aby z urzędu
        > wyręczyć ludzi w jednym z najtrudniejszych życiowych wyborów. czy to jest
        > słuszne? - ja sam jestem zdania, że każdy może decydować i ponosić
        konsekwencje

Kobieta NIE MA PRAWA decydowac o zyciu dziecka poczetego. Ma prawo stosowac
        antykoncepcje.

> swoich wyborów, ale rozumiem, że jest to sprawa kontrowersyjna.

sprawa zycia jest bezdyskusyjna

> wracając jednak do wystawy:
        > ta akcja propagandowa używa środków medialnego terroru, posługuje się
        > prostackimi skojarzeniami, bazuje na ludzkich lękach - i na wzbudzenie lęku
        > liczy. wcale mnie nie dziwi, że gimnazjalistka po obejrzeniu tej wystawy,
        mówi
        > o
        > usunięciu ciąży: "to zbrodnia",

Zabicie dziecka to zbrodnia

a o matce która poddała się aborcji:
        > "morderczyni".

Matka ktora zabila dziecko to morderczyni

właśnie o to chodziło twórcom tej wystawy. kiedy się kogoś
        > przestraszy, można mu wmówić, że czarne jest białe,

???
        aborcja = morderstwo
        czlowiek ktory zabija czlowieka = morderca
        czego w tym rozumowaniu nie pojmujesz?

a ograniczenie swobód
        > obywatelskich jest tym, czego obywatel pragnie nad życie.

???
        Podstawowym prawem czlowieka jest prawo do zycia.

> przeraża mnie, że ta kampania jest cynicznie zaprogramowana przez siłę
        > polityczną,

ktos to musi zrobic, a na LSD nie ma co liczyc

której uczucia (religijne) najłatwiej zranić. dziwne, że krwawiące,
        > chrześcijańskie serca polityków LPR, boleśnie ranione przez wystawy artystów
        > takich jak Dorota Nieznalska,

ta osoba obraza uczucia religijne katolikow

pozostają dziwnie obojętne na emocjonalną
        > pornografię serwowaną nam w biały dzień w najbardziej ruchliwym miejscu łodzi.

"emocjonalna pornografia" to licencia poetica jak sadze?
        LPR opowiada sie przeciwko mordowanie dzieci nienarodzonych.
        Wystawa w Lodzi jest protestem przeciwko mordowaniu dzieci nienarodzonych.
        Ergo: dlaczego LPR ma protestowac przeciw tej wystawie?

> co więcej, mam wrażenie, że nic ich tak nie cieszy jak oglądanie rozdeptanych
        > płodów i towarzyszących im gnijących trupów w masowych grobach.
        > nie ma wątpliwości, że wystawa jest elementem kampanii wyborczej. jest to
        > kampania padlinożerców bez serca. nie mam nic więcej do dodania.

Kogo? Przeciwnikow zabijania cieszy ogladanie rozerwanych plodow ludzkich?
        Autorzy wystawy protestuja przeciwko aborcji poprzez ukazywanie czym naprawde
        jest. Trudno to zrozumiec?

• yeellow Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 17:40
          > Autorzy wystawy protestuja przeciwko aborcji poprzez ukazywanie czym naprawde
          > jest. Trudno to zrozumiec?

Nieprawda. Nie pokazuja 17mm plodow, tylko powiekszaja je do rozmiarow
          noworodka.
          • mmos1 Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 21.06.05, 23:17
            Ale nózek im nie dorabiają. Akurat zdjęcia n na tle palca są jeszcze bardziej
            wstrząsające, bo pokazują małość i bezbronność takiej istoty.

A powiększają, żeby było widać, że mają nózki, bo rzeczywiście je mają.
            Rozumiem, że cieszyłyby cię zdjęcia 2 cm bo takich by nikt nie zauważył.

Na reklamie prezerwatyw też się ich zwykle nie pokazuje w naturalnej wielkości :)
            • yeellow Re: Wstrząsająca wystawa przeciw aborcji 22.06.05, 10:41
              Skoro sa bardziej wstrzasajace, to chyba lepiej wlasnie je pokazac, prawda? I
              lesze propagandowo i prawdziwsze...

Co do tego, ze "nikt by nie zauwazyl", to masz absolutna racje. Kobieta, ktora
              poroni 17mm "czlowieka" nawet go nie zauwazy. Dlatego drazni mnie demagogiczne
              powiekszenie zarodka tylko po to, zeby przyrownac go z niemowlakiem i
              powiedziec, ze "prawie niczym sie nie roznia". No, faktycznie, prawie niczym.
              Tylko takim szczegolem, ze jedno jest mniejsze od mrowki. A potem slysze,
              ze "malenstwo czuje bol", itp. bajki.

Mozna uwazac, ze to juz ludzkie zycie, ktore trzeba chronic. To jest w
              porzadku. Ale uczlowieczanie na sile 17mm zarodka, mowienie o jego odczuciach,
              itp. jest niesmacznym naduzyciem.

Na reklamach prezerwatyw, jakie widze jadac miastem, pokazuje sie same pudelka
              albo jeszcze mniej, bo widok kawalka "gumy" moglby naruszyc uczucia wrazliwych
              czlonkow LPR.
    • krecilapka Lodz to chore miasto 21.06.05, 14:24
      Lodzianie wybrali dziwnego prezydenta, mordercy na pogotowiu, pilkarscy bandyci
      leja sie ze soba, pedofile, zlodzieje, gwalciciele, policjanci nie odrozniajacy
      ostrej amunicji od gumowej, Czesc Tereska i ballada o lekkim zabarwieniu w
      jednym kotle... Teraz sobie do tego wieszaja trupy na bilbordach. Czy tam mozna
      wychowac normalne dziecko???
      • vitmik Re: Lodz to chore miasto 21.06.05, 14:31
        czemu sie dziwisz,wg badan episkopatu regularnie praktykuje tam niecale 30%
        podczas gdy w wiekszosci wojewodztw jest to 50-60%. w gorach prawie 80%.
        to dane socjologiczne. ludzie tam sa troszke inni niz reszta kraju, mniej
        warosci i moralnosci stad moze te wynaturzenia.
      • brenya Re: Lodz to chore miasto 21.06.05, 14:33
        Mysle, ze najlepiej je wczesniej wyaborcjonowac - po co ma ogladac te
        okropnosci...
      • hiperrolnik Re: Lodz to chore miasto 21.06.05, 14:51
        krecilapka napisał:

> Lodzianie wybrali dziwnego prezydenta, mordercy na pogotowiu, pilkarscy
        bandyci
        >
        > leja sie ze soba, pedofile, zlodzieje, gwalciciele, policjanci nie
        odrozniajacy
        >
        > ostrej amunicji od gumowej, Czesc Tereska i ballada o lekkim zabarwieniu w
        > jednym kotle... Teraz sobie do tego wieszaja trupy na bilbordach. Czy tam
        mozna
        >
        > wychowac normalne dziecko???

Ludzie pija wodke, w jeziorach woda jest ziman, pijanych lapia skurcze i tona.
        Drogi sa waskie, pada deszcz, samochody maja cztery kola i dlatego gina ludzie.
        Wegiel jest pod ziemia, ludzie musza schodzic pod ziemie, inni ludzie zatruwaja
        sie tlenkiem wegla z piecykow - dlaczego gornicy nie ponosza za to
        odpowiedzialnosci? Gdyby nie bylo wegla to by zyli przeciez.
        Powinno sie rozwiazac LPR - to oni za to odpowiadaja chyba.

• gazetnik3 Re: Lodz to chore miasto 21.06.05, 15:11
        A nie pomyslalas/es, ze moze dzieki temu prezydentowi te wszystkie przekrety
        wyszly na jaw?
    • duna24 Re: PROTESTUJMY! WYSYŁAJCIE FAXY I ESEMESY 21.06.05, 14:25
      a Ty z Ery, Plus, Idei czy TPsa jesteś?
    • razorjack co to za DEBILE z LPR takie rzeczy robią? 21.06.05, 14:32
      mają za dużo kasy, to niech wspomogą dom dziecka,
      bo gdzieś niechciane dzieci trafiają jeśli aborcji się odmawia.....
      • brenya Re: co to za DEBILE z LPR takie rzeczy robią? 21.06.05, 14:38
        Sprobuj to powiedziec usunietemu dziecku - sorki, to wszystko w trosce o
        Ciebie, bo grozilo Ci pojscie do domu dziecka...
        • razorjack Re: co to za DEBILE z LPR takie rzeczy robią? 21.06.05, 14:41

akurat nic nie trzeba mówić,
          do pewnego momentu takie dziecko nie jest jeszcze świadome i nie jest
          'człowiekiem', nawet niepełnowartościowym organizmem bo działa jak pasożyt :-)
          ale co ja tam będę mówił,
          spotkałem się w swoim życiu z aborcją i wiem o co chodzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka