johnnie_rep Ludzie zrozumcie!!! 26.07.05, 09:04 wkorwiacie sie na gornikow ale to prosci ciezko pracujacy ludzie ktorym zrobione wode z mozgow niestety taka jest prawda nasze gornictwo jest dochodowe jest bardzo dochodowe ale dzieja sie ciagle takie akcje jak np ta kilka lat temu postanowiono o polaczeniu bytomskich kopalni Szombierki i Centrum (ex Dymitrow) polaczenie wiec trzeba bylo wykopac przekop laczacy je przekop instalacje tory zabezpieczenia cala masa bardzo drogich spraw ale najwazniejsze jest ze nie kopalnie to wykonywaly samemu tylko zostalo to zlecone zewnetrznej spolce nalezacej do kolegi jednego pana co zdecydowal sie polaczyc te kopalnie co ciekawe kopalnia Szombierki byla juz wtedy w stanie likwidacji wiec przekop po kilku miesiacach trzeba bylo zasypac i myslicie ze kto wykonal te robote? drugi przyklad z kad sie biora w kopalniach komputery? otoz dawno dawno temu powstal COIG Centralny Osrodek Informatyki Gornictwa mimo wolnego rynku ten oto twor jest monopolista jesli chodzi o dostawy sprzetu i oprogramowania do kopaln dlaczego? moze sa najtansi moze sa najlepsi moze maja najwieksze doswiadczenie w swiadczeniu tego typu uslug dla kopaln a moze co piatek szefowstwo COIGu pije z panem K. szefem kompanii weglowej? zgadnijcie sami po upadku komuny byl projekt zeby kopalnie sprywatyzowac ale przy pierwszym rzadzie SLD-PSL od razu padl rozkaz Halt gdyz nie moze tak byc zeby kopalnie rywalizowaly ze soba o klienta jesli chodzi o Polskie Gornictwo to istnieje grupa ok 30 osob ktore nim rzadza i nie jest istotne kto jest w jakiej partii tam spotyka sie ich wspolny wielomiliardowy interes problem w tym ze gornicy sa doskonale zmanipulowani przez zwiazki wiec nigdy nie wystapia przeciwko tym ktorzy tak naprawde ich okradaja jesli komus chce sie drazyc niech poszuka sobie cos na temat dostaw kopalni do elektrowni i rozliczeniach dolarowo zlotowkowych o ekspertyzach, kontyngentach, przydzialach wyc sie chce o pomste do nieba eech nawet mi sie pisac wiecej niechce a wszyscy ci ktorzy pisza o czternastach pietnastkach itd chlopaki wy swoja wiedze o stanie gornictwa ciagniecie z lat 80 osobiscie nie zycze najgorszemu wrogowi pracy na dole a wiem co mowie pozdrawiam wszystkich rozsadnych JR Odpowiedz Link Zgłoś
rrob coś ci się pomyliło 26.07.05, 09:31 Piszesz o przekrętach a w tym proteście chodzi o ustawę o emeryturach i rentach. Jestem z Wałbrzycha, pracuję i pracowałem z gośćmi którzy są na rentach górniczych. I tak naprawdę to reszta społeczeństwa powinna zaprotestować przeciwko rentom górniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
johnnie_rep Re: coś ci się pomyliło 26.07.05, 09:43 przekrety to odpowiedz na na pytanie dlaczego gornictwo oficjalnie nie jest dochodowe bo gdyby nie przekrety - to gornicy generowali by taki zysk ze sami by sobie te emerytury zafundowali a tak to oficjalnie deficytowy gornik musi wyszarpywac swoja emeryture od panstwa i panstwo im emerytury predzej czy pozniej da w koncu ida wybory co stara koalicja przeglosuje to nowa zaplaci Odpowiedz Link Zgłoś
monikaannaj Re: coś ci się pomyliło 26.07.05, 11:03 Jesli sa przekrety to może powinji isc pod prokurature a nie pod sejm? Odpowiedz Link Zgłoś
kolargolo czyli gornicy to glupki, tak? 26.07.05, 11:09 skoro dali sie tak zmanipulowac przez 100 zwiazkow gorniczych, to chyba tak, prawda? A skoro sa glupi to dlaczego mamy sie nad nimi uzalac, przeciez to ich wina a nie nasza ze nie kumaja, nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
johnnie_rep Re: czyli gornicy to glupki, tak? 26.07.05, 13:13 wyglada na to ze NIemcy to tez glupki caly narod dal sie zmanipulowac Hitlerowi nie mow o gornikach glupki bo nie tacy jak oni, ty czy ja byli naciagani przez roznych cynicznych spryciarzy Odpowiedz Link Zgłoś
mmierzwa Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 09:39 I jakos Kaczynski nie mial przeciwskazan by zgodzic sie na ta "pokojowa" demonstracje. Wszystkie papierki w porzadku byly? Czy moze kampania wyborcza zmienila perspektywe? W koncu gornicy to calkiem spory elektorat a geje nie? Niech jednak Kaczynski pamieta, ze warszawiacy to tez elektorat i mamy juz dosc roznych zadym w stolicy w obronie swoich przywilejow. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy2005 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 09:42 Dlaczego akurat tylko ta grupa robocza ma byc wyróżniona? Ja mam 30 lat pracy, teraz mnie zwolniono i nic mi nie przysługuje, oprócz rocznej kuroniówki. Nie rozumiem, jedni mogą żadać i dostac, a drudzy? Tez mam iść pod Sejm? Odpowiedz Link Zgłoś
tamara1973 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 09:52 Bo kolego myślisz dalej ,czy się stoi ,czy się leży 2 tyś się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
tamara1973 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 09:55 Do ciebie zwolniony ta odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 widać z językami kiepsko u tamary... 26.07.05, 14:07 1. daisy to raczej "ona" a nie "on" 2. dokładnie to samo myślenie prezentują strajkujący górnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
rrob Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 10:04 No i tutaj jest sedno sprawy. Ja też pracowałem w firmie, która padła. Powiedziano mi do widzenia i tyle. A taki znajomy górnik jak zlikwidowano jego kopalnie to dostał 40 tys. odprawy. Jak zobaczył tak skandalicznie niską kwotę to biedaczek się rozchorował, i poszedł na górniczą rentę ( 2 tyś.) Na szczęście choroba ta ma przebieg łagodny (ataki następują tylko przed komisją ZUS a potem cudownie mijają), a to kawał chłopa jest, więc może sobie jeszcze popracować (niby strach jest, że rentę mogą zabrać.. ale... dogadać z pracodawcą się zawsze można).Ech .. ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
wojten Chcą wyciągnąć z budżetu 26 mld w 5 lat, to 26.07.05, 09:46 również z waszych podatków. Odpowiedz Link Zgłoś
12345obywatel Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 09:53 Według mnie ktoś w końcu powinien otwarcie powiedzieć DOŚĆ roszczeniowej postawie górników. Czy tylko ich zawód jest ważny? Zarabiają po 3-4 tysiące na rękę, do tego trzynastka, barbórka, piętnastka, deputaty itd itp. Ile osób musi tyrać po 10 godzin za 600-1000 złotych (nauczyciele, pielęgniarki, policjanci, kolejarze, pracownicy sklepów, komunikacji, urzędów państwowych itd.)i jakoś te osoby widzą, że tak musi być, gdyż żyjemy w naszej biednej Polsce a nie w Luksemburgu czy też Szwajcarii. Górnicy zawsze mieli dobrze, a za komumy była to wybitnie uprzywilejowana grupa, i co? Czy nikt tego nie pamięta? Może wreszcie nalezy im powiedzieć, że nie są "świetymi krowami" i z całym szacunkiem dla ich ciężkiej pracy, nie robia nic wyjątkowego, a tylko to do czego są zmuszeni, gdyz nie za bardzo przykładali się do nauki. Za ciężka pracę trzeba płacić, ale na pewno mniej niż ww. grupom pracowników, którą wymieniłem powyżej. Tak robia inne kraje, w których jest dobrobyt - one promują ludzi wykształconych i kreatywnych a u nas górnik cały czas jest idolem i to chyba wyjaśnia dlaczego jest w Polsce tak jak teraz. Bez drastycznej zmiany podejścia do wynagradzania ludzi wykształconych versus pracowitych, ale niewykształconych w naszej kochanej Polsce będzie zawsze ubogo i siermiężnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tamara1973 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 10:00 Jak chcesz zarabiać 3-4 tyś.to przyjmij się na gruba.Mosz możliwść.To zoboczysz te swoje miliony.Jak szybko się przyjołeś tak szybko odlecisz.I nie napinaj ludzi że górnicy zarabiają taką kasę.Takim ja ty powinni zrobic zakaz wypowiadania się. Odpowiedz Link Zgłoś
tamara1973 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 10:03 A KTOWAN ODBUDOWAŁ STOLICĘ.Nsi dziadkowi ,ojcowie na was robili.Dostajecie stołeczne,za nasze podatki wybudowali metro.Aw innych miastach co się dzieje.nic!bo cała kasa idzie do warszawki. Odpowiedz Link Zgłoś
bond.jamesbond1 no i co z tego, że pracują w kopalni? 26.07.05, 10:57 Zasadniczo nie odpowiadam na takie demagogiczne posty, ale tym razem zrobię wyjątek (a co mi tam, he, he). To o czym piszesz nie ma nic do rzeczy. Bo na górnicze przywileje będą się składać wszyscy Polacy, a nie tylko Warszawiacy (choć nie mam pojęcia dlaczego miałbym dokładać akurat do górników???). Będą więc musieli dołożyć i mieszkańcy biednego Podlasia, i Pomorza Zachodniego i wszystkich wsi, miast i miasteczek w całym kraju. Także Ślązacy nijak nie powiązani z górnictwem (choć może oni akurat najchętniej się dołożą). I właśnie dlatego roszczeniowa postawa górników jest tak irytująca. Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 10:59 Dostajecie stoł > eczne,za nasze podatki wybudowali metro????????????????????????? Jakie stołeczne???????????????????? W-wa płaci samego VAT 30 mld PLN rocznie, prawie 0,5 mld rocznie tak zwane, "janosikowe", więc kto tu kogo sponsoruje !? Co roku są batalie o dotacje na metro, pomijam już fakt że rząd Wawie wisi ok 0,4 mld .Gdyby większość tych pieniędzy WYPRACOWANYCH w Stolicy pozostawała to byśmy mieli kila lini metra, równe drogi, mosty itp. A TAKTO MUSIMY PŁACIĆ NA TE DARMOZJADY!!!!!!!!!!! Odnośnie tematu to też bym chciał odejść na emeryturę po 25 latach, mieć przywileje itp, a muszę zapierd/...ć po 10 h dziennie albo i lepiej by żyć Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
screwball Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 11:08 tamara1973 napisała: > A KTOWAN ODBUDOWAŁ STOLICĘ.Nsi dziadkowi ,ojcowie na was robili. --cale spol. odbudowywalo stolice, a nie "wasi dziadkowie" i jesli juz drazymy ten temat, to wlasnie w "warszawce" ludzie siegneli za bron w 45 a nie Slask... Dostajecie stoł > eczne,za nasze podatki wybudowali metro.Aw innych miastach co się dzieje.nic! bo > cała kasa idzie do warszawki. --bzdury kobieto wypisujesz ze az rece opadaja, idz lepiej przygotuj posilek, bo stary bedzie bardzo glodny po ekscesach w stolicy.. Odpowiedz Link Zgłoś
andaral Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 11:56 Ty chyba zartujesz, co ty wiesz o tym, po wojnie kazdy cos odbudowywal. Gornicy tylko ciagle tylko czegos rzadaja, a inni tez maja isc pod Sejm i robic zadyme, chyba raczej nie. Jak gornikom nie pasuje niech zmieni zawod i juz, a nie tylko drze sie ze malo i malo. Powiedz lepiej ile zarabia gornik wraz ze wszystkimi dodatkami, ja slyszalem ze ok 3,5-4,5 tys. wiec nie mow mi ze jest to malo, a jezeli chodzi o Warszawe to jestes w duzym bledzie, to W-wa musi tylko dawac i dawac, a gdzie wasze wladze samorzadowe ?? Odpowiedz Link Zgłoś
pacal2 no idiota czystej wody po prostu :D 26.07.05, 14:16 "A KTOWAN ODBUDOWAŁ STOLICĘ.Nsi dziadkowi ,ojcowie na was robili." tak tak, cała Polska to wynik działań górników śląskich, reszta to darmozjady. Po morzach i oceanach też górnicy pływają, górnik w samolocie, górnik na budowie, górnik przy komputerze i za ladą sklepu. Jak wszędzie - to wszędzie - zatem w Sejmie też siedzą górnicy i przegłosowują debilne ustawy. "dostajecie stołeczne [...]Aw innych miastach co się dzieje.nic!" ??? Niestety, miasta więcej dają do budżetu niż dostają z powrotem biedny/a kretynie/kretynko. Akurat u mnie w Poznaniu buduje się i to sporo. Moglibyśmy zbudować jeszcze więcej, ale niestety spora część zarobionych w regionie pieniędzy nie wraca z budżetu do Wielkopolski, tylko płynie na utrzymanie m.in. Śląska który podobno "pracuje na nas". Odpowiedz Link Zgłoś
funia81 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 15:20 Metro to wybudowalismy sobie za WLASNE podatki. Zobacz w statystykach, ile W-wa wrzuca do wora zwanego "budzetem centralnym", a ile z niego dostaje. I nie chrzan wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
neronek1 GÓRNICZY TERRORYZM !! 26.07.05, 10:01 CI TERORYŚCI WYSZLI Z KOPALN SĄ PIJANI JAK PODAJE TOK FM ! A MY JAK PRZEJDZIE TA USTAWA MAMY ZNOWU DOPŁACAĆ ZE SWOICH KIESZEŃ TYM RAZEM KAŻDY POLAK PO 1000ZŁ !!! DOŚĆ TEGO ! Z TERRORYSTMI górnikami MUSIMY ZROBIĆ PORZĄDEK NIE DOŚĆ ŻE WIĘKSZOŚĆ z NICH DOSTAŁA OD pAŃSTWA PO 50 TYŚ REZYGNUJĄC Z PRACY TO TERAZ ZNOWU IM COŚ NIE TAK !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tamara1973 ograniczony 26.07.05, 10:06 WIDAĆ ŻE JESTEŚ OGRANICZOY nawet nie umisz się wysłowic.I NIE ZNASZ POJĘCIA SŁÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
rrob Re: ograniczony 26.07.05, 10:13 Jak już komuś zwracasz uwagę to PISZ PO POLSKIEMU > WIDAĆ ŻE JESTEŚ OGRANICZOY nawet nie umisz się wysłowic.I NIE ZNASZ POJĘCIA SŁÓW Odpowiedz Link Zgłoś
gurak [...] 26.07.05, 10:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jakarta Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 10:44 Napieprzyć ich pałami, poszczuć psami, potraktować gazem...! Ta nasza policja.... te nasze prawo, ci nasi prawnicy.... Wpieprzyć emerytowi po piwie to potraficie, a tutaj to wymiękacie. Jesteście żałośni jak ten cały poje..y wredny i fałszywy narodek! Odpowiedz Link Zgłoś
listek86 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 14:29 Przeslac Ci na maila zdjecia Tych emerytow szczutych psami przez policje ??? Odpowiedz Link Zgłoś
meegawka Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 10:46 To są terroryści. Mam nadzieję, że tak własnie zostaną potraktowani. Dosyć dopieszczania policjantów, górników i klawiszy. Odpowiedz Link Zgłoś
wojten Pieniądze na górnictwo to piniądze zmarnowane! 26.07.05, 10:48 chciałbym żeby z moich podatków finasowano nowoczesną infrastrukturę (drogi, internet)i rozwój nowych technologii, a nie postkomunistyczną rupieciarnię. To nie jest przyszłość Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Cukierki 26.07.05, 10:50 POlicja chcąc uspokoić tłum częstuje cukierkami i wodą mineralną. Żałosne. W Łodzi jakoś się nie bawili - od razu zaczęli strzelać i to na ostro... Nic dziwnego że mamy takie państwo jak policja zamiast reagować to jeszcze dokarmia... Odpowiedz Link Zgłoś
grazuchna Re : Polka dla górników i rolników 26.07.05, 11:03 Z tego co obserwuję od dłuższego czasu to Poska jest krajem w którym najgorzej żyje sie "biednym " rolnikom, górnikom i wirchuszce w budzetówce. Są to najbardziej poszkodowane grupy społeczne więc trzeba im rekompensować te niedogodno0ści 13, 14 lub dopłata do hektara, KRUSem itd. Natomiast prywaciarzy - tych krwiopijców, którzy jak hieny wyzyskują ludzi pracy powinno się obłożyć 100 % podatkami i ZUSem. W tym chorym kraju prowadzę działalnośc gospodarczą od 30 lat-nigdy od państa nic nie dostałam, daję pracę kilku osobom, pracuję od rana do nocy, w nocy nie śpię bo stres mnie wykańcza. Natomiast cieszę się bardzo,że będę mogła płacić na górników i innych uprzywilejowanych, a mnie o wcześniejszej emeryturze nawet się nie śni - bo mi się nie należy. Polska to i Polacy to kraj w którym rządza "sprawni inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
koopa Byli funkcjonariusze stalinowskiego aparatu bezpie 26.07.05, 10:55 czeństwa po krótszej pracy dostają dziś od "demokratycznego" państwa po 5 tys. emerytury. I przez te kilkanaście lat żaden rząd nie był w stanie nic zrobić tłumacząc się, że przecież mamy "państwo prawa". Odpowiedz Link Zgłoś
hernandez Policja winna bic,palowac a pracodawcy zwolnic tyc 26.07.05, 11:01 c nierobow!Ktorzy nadal tkwia w poprzednim systemie I NIC MI ICH NIE TLUMACZY po prostu nic Ja caly dzien od 9do20-21 zasuwam i co?I dlaczego mam utrzymywac za nie gornikow?Co oni jacys gorsi sa ze sie do pracy wziac nie moga?? Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 PAŁOWANIE ZACZĄĆ OD ZŁODZIEI W GARNITURKACH 26.07.05, 11:04 Od tych wszystkich speców od "zarządzania" - czytaj "od wyciągania ciężkiego szmalu ZA NIC. Odpowiedz Link Zgłoś
rafbry TO PROSTE - WAKACJE 26.07.05, 11:10 I znowu jak co roku, przychodzi lato, spada zapotrzebowanie na wegiel. W wielu kopalniach gornicy maja wakacje. Ci, co sa potrzebni, pracuja. Reszta, jakos musi sie rozerwac, trzeba im zorganizowac czas wolny, bo sami niestety soba sie nie potrafia zajac - taka juz ta nasza gornicza brac jest - zawsze byli swietymi krowkami. No to, co - do Warszawy na wycieczke. A przy okazji mozna sie troche powyglupiac kosztem biednych policjantow i mieszkancow Stolicy. Lepiej byscie sobie poszukali innej pracy zamiast marnowac nasz czas i pieniadze. Poza tym, czy przez tyle lat nie doszlo do Was jeszcze, ze takimi demonstracjami niczego sie nie zalatwi? Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 PRZECIEZ JEST PROSPERITA WEGLOWA!!! 26.07.05, 11:19 Dlaczego teraz mają sobie szukać innej pracy? A moze ty myślisz ideologicznie a nie praktycznie? czytałem niedawno w Polityce, że jakiś debil kazał wysadzić w powietrze kopalnię "Morcinek" - "bo nieopłacalna". W tej chwili jest ogromny popyt (Chiny) na wegiel koksujący. Ale my już nie mamy kopalni - bo jakiś "menedżer" kazal ją zniszczyć. To znaczy dostęp do złóż jest - ale od strony Czeskiej.... I takich to mamy mądrych facetów w zarządach, radach nadzorczych itp. Zniszczyć - bo przecież "epoka węgla juz się skończyła" - oto jeden ze sloganów tych mądrali w krawatach. To co? W piecach bedziemy palili krowimi plackami? A może stertami papierów wyprodukowanych przez... firmy consultingowe? Odpowiedz Link Zgłoś
marcu99 Ich należy wszystkich powybijać albo zakopać 26.07.05, 11:18 w kopalniach, zalać wodą i zasypać, przedtem spalić, a ziemie posypać solą i saletrą, by na wieki stała wypalona!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 11:23 i mają rację TYLKO W TEN SPOSÓB MOŻNA W POLSCE COŚ OD RZĄDU UZYSKAĆ. Gdyby głupie pielęgniarki protestowały w ten sposób to zarabiałyby 2500 a nie 700 zł. A tak rząd daje kasę górnikom bo oni rzucają petardami a zabiera pielęgniarkom bo one tylko pokojowo protestują co nikogo nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Zabrać pielęgniarkom dać górnikom 26.07.05, 11:28 moim zdaniem należy obłożyć podatkiem pielęgniarki np. 100 zł miesięcznie i żeby ta kasa szła na emerytury dla górników. Odpowiedz Link Zgłoś
domk1 W ZAGŁĘBIU RUHRY OTWARTO KOPALNIĘ.... 26.07.05, 11:29 Myślicie, że Niemcy sa idiotami? Sa o wiele mądrzejsi od tych polskich przemądrzalców - pseudomenedżerów, którzy dodają sobie powagi stosując pogardliwe odzywki: "zaorac te kopalnie". Tak po prostu wypada na tzw. nowobogackich salonach. Odpowiedz Link Zgłoś
screwball jest swiatelko w tunelu:) 26.07.05, 11:35 Jedna rzecz mnie bardzo cieszy Odpowiedz Link Zgłoś
fanatyk666 Anty-manifestacja! 26.07.05, 11:32 Zbieramy ludzi z całej polski w celu urządzenia anty-demonstrzcji, będziemy manifestować przeciw zbieraniu haraczu od całego społeczeństwa na potrzeby wydzielonych grup społecznych! Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 zamknąć kopalnie! 26.07.05, 11:33 teraz kopalnie faktycznie lepiej zamknąć a otworzyć ponownie za 10 lat jak ropa będzie po 10 zł za litr. Odpowiedz Link Zgłoś
trak711 25 lat solidarności :) 26.07.05, 11:54 Się k...rwa porobiło. Wyrobnicy nie walczą już razem, tylko w grupach zawodowych. Jedynie niewidzialna ręka rynku może tu coś zmienić. Górniki wiedzą kiedy precyzyjnie uderzyć. Prosto w ptrzedsionek kampanii parlamentarnej i prezydenckiej. Posłuchajcie "ludzie dobrej roboty, bo nimi przecież jesteście" - Odpowiedz Link Zgłoś
krtk1 [...] 26.07.05, 11:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
rom67 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 11:57 Dlaczego tylko widzicie emerytury górniczę przecież z tego artykułu winika że koszt emerytur gorniczych wynosi zaledwie 10% z ogolnej sumy 26 mld zl dla emerytur wcześniejszych , więc pytam sie kto bierze całą resztę ?Krasnoludki??? Na koszt podatnika żyje dużo wiecej grup społecznych niż górnicy!!!Mają rację że walczą o swoje!!!Przypominam że mundurówka ma pozostawione swoje prwileje i odbyło sie to bez takiego rozgłosu jak to sie dzieje teraz!!!Kierowcw wozu strażackiego przechodzi na emeryturę po 25 latach pracy jest tu jakieś porównanie do pracy górnika w przodku?? Odpowiedz Link Zgłoś
trak711 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 12:02 Może chodzi o to, że praca związana z wydobyciem węgla przez kilka ostatnich lat określana jest jako nierentowna. Że mówiło się publicznie wielokrotnie, że do górnictwa cała Polska dokłada. I były te grupowe odprawy itd. Teraz górnik w opinii przeciętnego Polaka to zawód hobbystyczny do którego wszyscy dokładamy. Odpowiedz Link Zgłoś
fredas Panie Kaczyński! Wstydź się dziadu! 26.07.05, 12:09 Nie wydał Pan zgody na pokojową i radosną manifestację gejów i lesbijek, a chamy z kilofami robiący zadymę Panu nie przeszkadzają?! Hipokryta!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trak711 Re: Panie Kaczyński! Wstydź się dziadu! 26.07.05, 12:11 fredas napisał: > Nie wydał Pan zgody na pokojową i radosną manifestację gejów i lesbijek, a > chamy z kilofami robiący zadymę Panu nie przeszkadzają?! Hipokryta!!! Chamy? Chamie? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek.w31 Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 12:17 ja też pracuje na kopalni i jak widzę tych nierobów to mnie krew zalewa. Górnicy są tak przemęczeni swoją pracą , że w czsie urlopu który dostają na odchodne od razu imają się następnego zajęcia i tym samym całkowicie blokują śląski rynek pracy. Według mnie przywilej wcześniejszej emerytury jest przyznany ze względu na tak męczącą pracę , że potem pozostaje tylko wypoczywać . Kontroler który przydybie na zatrudnianiu kogoś w czsie urlopu górniczego powinien mieć uprawnienia , żeby zablokować emeryturę takiemu , aż osiągnie wiek emerytalny!!!! 65 lat jak my wszyscy(mnie nie obejmują żadne przywileje). To samo policja , wojsko , nauczyciele itp....... Czy wiecie , że w Polsce jest 256 zawodów które mają przywileje(nawet nie wiedziałem , że wogóle jest tyle zawodów) .Wszyscy jesteśmy równi(podobno konstytucja to gwarantuje)ale są jacyś równiejsi ..... pozdrawiam górniczą brać , przed 1980 rokiem pracowali po 40 lat i żyją!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sawa.com Re: Górnicy idą pod Sejm 26.07.05, 12:20 W środę pod sejm powinni przyjść szybciutko wszyscy którzy stoją w kolejkach do operacji, badań i zabiegów medycznych. Wszyscy, których się nie leczy z powodu braku pieniędzy. Następnie pielęgniarki, następnie rolnicy ze ściany wschodniej i młodzież, która nie może znaleźć pracy; całe 23 milionów kobit i chłopa które tkwi w ubóstwie. Oto prawdziwe osiągnięcie tego sejmu. Dawajta dawajta dalej nieswoje pieniądze... i dawajta, dawajta pieniądze których nie ma. W końcu przyjdzie Lepper i wydrukuje! A co mu tam! Może to nie bedą podróbki doskonałe, ale w końcu nie wszystko musi być doskonałe... Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
neronek1 TERRORYSTYCZNA POMARAŃCZOWA REWOLU 26.07.05, 12:27 CJA????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś