dracek7 14.08.05, 16:55 Terroryści, na pewno terroryści! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e.v.q.a yyyy 14.08.05, 17:06 i co teraz bedzie? o mamusiu, tragedia!! smiech na sali to malo powiedziane po takim artykule :) Odpowiedz Link Zgłoś
toxik Re: yyyy 14.08.05, 17:16 Zabawne?? Tak się składa, że na pokładzie tego samolotu jest kilkunastu dziennikarzy- a ja jestem rodziną jednego z dziennikarzy i mi wcale nie jest do śmiechu- myślę, że Tobie na moim miejscu też by nie było. Jeżeli pilot by odleciał to najprawdopodobniej lądowania bezpiecznego już by nie było- wtedy byłoby zabawnie- pewnie tyle samo funu co przy katastrofie samolotu z Cypru- ha ha boki zrywać. Odpowiedz Link Zgłoś
e.v.q.a no taaak 14.08.05, 17:19 nie smieszy mnie zaistniala sytuacja, a jedynie artykul. po to takimi maszynami lataja najlepsi piloci, by byc w stanie ocenic czy maszyna jest cala czy nie i tak sie wlasnie stalo. i nie masz prawa takich rzeczy mi zarzucac, tak na marginesie. a jezeli Ciebie smieszy dzisiejsza katastrofa to udanych zartow - fajnie? Odpowiedz Link Zgłoś
toxik Re: no taaak 14.08.05, 17:26 Dla mnie ta wiadomość to jedyna wiadomość do której mam dostęp- bo zasięgu w Kabulu nie ma i nie mam jak się skontaktować- dla Ciebie- bezsens- zycze rozszerzenia horyzontów. A pilot jest TYLKO człowiekiem i jak w życiu każdego człowieka może popełnić błąd- aczkolwiek są szkoleni żeby tego rodzaju blędów nie popełniali- ale może- zdarza się to, zdarzało i zdarzać się będzie- więc zanim coś kolwiek napiszesz o zabawności jakielkolwiek wiadomości zważ, że na najmniejszą wiadomość może czekać rodzina. Nie tak dawno na tym forum były potępiane domniemane ofiary ataków w Londynie- po tym oczywiście jak się odezwały, za to, że długi czas nie dawały znaku życia a rodzina się martwi. Zważ, że moja rodzina jest w Kabulu a nie jest to najbezpieczniejsze miejsce na świecie, zważ, że ja się martwie, zważ, że dla mnie ta informacja jest bardzo ważna.. zważ na to wszystko i zanim cokolwiek odpowiesz zastanów się co byś robiła na moim miejscu.. Odpowiedz Link Zgłoś
e.v.q.a ale mi sie dostalo ;) 14.08.05, 17:56 sorry, istnieje cos takiego jak email itp wiec az takiego kitu to mi nie wciskaj. nie zamierzalam nikogo obrazic, wiec ogolnie sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
toxik Re: ale mi sie dostalo ;) 14.08.05, 18:07 e.v.q.a napisała: > sorry, istnieje cos takiego jak email itp wiec az takiego kitu to mi nie > wciskaj. nie zamierzalam nikogo obrazic, wiec ogolnie sorki. Widziałaś Polskie wojskowe lotnisko?? Widziałaś tam email dostępny dla pasażerów?? Byłaś w Kabulu?? Widziałaś lotnisko w Kabulu?? W Afganistanie?? Kobito- proszę- myśl - to nie boli!! Istnieją rzeczy na tym świecie o których nie masz pojęcia to nie oznacza, że nie istnieją.. Odpowiedz Link Zgłoś
asp420 Re: ale mi sie dostalo ;) 14.08.05, 18:47 Chyba cos ci sie - delikatnie mowiac - pomylilo. Pretensje mozesz miec do: a) meza ze sie tam znalazl, chyba ze zostal wziety sila/porwany/ tajemniczo sie tam zmaterializowal (ale maz chyba dysponuje wolna i nieprzymuszona wola, prawda?) b) do pracodawcow meza, ze dziennikarzom nie potrafiono wreczyc cos takiego jak telefony satelitarne, chocby jeden na kilku c) ew. jak jestes wierzaca do pana Boga. A osoby z forum GW sa jednymi z ostatnich do ktorych mozna miec pretensje. No chyba, ze to ktorys z nich zlosliwie przecial kola w samolocie ministra Zemke, ale i wtedy nie powinno sie rozciagac odpowiedzialnosc na zbiorowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
zyks [...] 14.08.05, 22:09 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
e.v.q.a Re: Liejtienant E.V.Q.A(alias EVA15);to wasze cud 14.08.05, 23:47 czy mam Ci podac link do strony gdzie dokladnie zobaczysz ze ja to nie eva15??????????????????????????????????????????????????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
1966p Tu 154 M 14.08.05, 17:57 Może jednak warto pomyśleć / czy nie czas wymienić dwa polskie Air Force One, Tu 154 M - rok prod ( ok 1985) - wtedy Lot zamawiał ostatnia partię tych samolotów - ( może mnie ktoś skoryguje, dwa najlepsze poszły do Wojska, gdy Lot wymnieniał flotę) . Wiem,że to niepopularne, ale koszt serwisu tych maszyn jest ogromny i wymiana na coś zachodniego, szybko by się okazała opłacalna. Odpowiedz Link Zgłoś
gadery Re: Tu 154 M 14.08.05, 20:21 Już od kilku lat mówi sie o wymianie polskich samolotów na nowe. Wszystkie co do jednego to takie złomy, że wielu ludzi boi się nimi latać. > Wiem,że to niepopularne, ale koszt serwisu tych maszyn jest > ogromny i wymiana na coś zachodniego, szybko by się okazała opłacalna. Na samym paliwie byliby ostro do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
leo.m Re: Tu 154 M 15.08.05, 08:57 Nie rozumiem, co ma do tej awarii typ i wiek samolotu? Zadna opona nie wytrzyma kontaktu z wystajacymi z płyty lotniska ostrymi kawałkami metalu. Proszę sobie przypomnieć co sie stało parę lat temu z Concordem pod Paryżem. O ile mi wiadomo ten typ samolotu jest jednym z najbezpieczniejszych na świecie. Pilotom gratuluję ich umiejętności zachowania się w trudnej sytuacji. Leo. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 14.08.05, 17:08 A nie łatwiej zmienic oponki ?? No tak, tylko skąd je wziać do radzieckiego samolotu, skoro ZSRR już nie ma ? :- ( Odpowiedz Link Zgłoś
pashow.von Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 14.08.05, 17:22 Pilot stanął na wysokości zadania - uratował siebie i innych. Założę się że samolot ten był niedawno naprawiany w Rosji. U nas dba się o te sprawy i przestrzega terminów, szczególnie jeśli chodzi o samoloty rządowe. To wszystko się układa w pewną całość... Odpowiedz Link Zgłoś
pashow.von Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 14.08.05, 17:30 pashow.von napisała: > > Założę się że samolot ten był niedawno naprawiany w Rosji Tzn. chodziło mi o remont kapitalny, okresowy przegląd. Odpowiedz Link Zgłoś
wy Re: Chyba taniej jest kupic nowe opony? 14.08.05, 17:11 qrwa co za kraj?Ciekawe jakie beda koszty wyjazdu ministra?Najlepiej niech kupia nowy samolot bo bedzie mial nowe opony Odpowiedz Link Zgłoś
andre7 Re: Chyba taniej jest kupic nowe opony? 14.08.05, 17:52 Po nowy samolot najlepiej do Francji po Airbus 380, www.linternaute.com/savoir/diaporama/airbus_a380/1.shtml trochę kosztuje, ale w takim zakupie widzę same kożyści, Odpowiedz Link Zgłoś
znawca_tematu Re: Chyba taniej jest kupic nowe opony? 14.08.05, 18:18 Gratulacje dla pilota, możliwe, że uniknął poważnej katastrofy. Chciałem jednak zwrócić uwagę na tę część artykułu: "Po sprawdzeniu okazało się, że opony trzech wewnętrznych kół z lewej strony samolotu są rozerwane na długości kilkunastu centymetrów, co uniemożliwia start. Niewykluczone, że trzeba będzie sprowadzić z Polski kolejny samolot." Ehh, pewnie czas Pana Zemke jest wart wiecej, niż koszt przelotu kolejnego samolotu... Czy nie lepiej poczekać na wymianę zepsutych opon? Załatwienie ich, zwłaszcza w tamtym rejonie, gdzie radziecki sprzęt jest nadal w użyciu, nie powinno być specjalnie trudne. No tak, ale ja przecież myślę kategoriami "zwykłego" człowieka, a nie ministerialnymi. Ciekawe co postanowią. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Chyba taniej jest kupic nowe opony? 15.08.05, 10:54 wy napisał: > qrwa co za kraj?Ciekawe jakie beda koszty wyjazdu ministra?Najlepiej niech > kupia nowy samolot bo bedzie mial nowe opony W nowym to opona jest nieprzebijalna. Najlepiej wysłac rakieta ta przynajmniej opon nie ma.:D Odpowiedz Link Zgłoś
maureen2 Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 14.08.05, 18:13 czy Afganistan to jest samodzielne państwo,czy inne,i kto tam rzadzi oraz prze- bywa.Proszę o informację. Odpowiedz Link Zgłoś
zyks Karaluchu z Łomianki,co pyszczysz,to wasza technik 14.08.05, 22:06 a, przodująca zresztą... Odpowiedz Link Zgłoś
linski4 Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 14.08.05, 20:01 Czy naprawdę był potrzebny tym paru żydom o bardzo nadwątpionej reputacji samolot, lub wogóle wylot do Afganistanu. Niech oni sprawdzą kto tam jest umoczony w geszefcie kupowania z Izraela amerykańskich rakiet Spike za 300 tys. zł, gdy w USA są dostępne w granicach $4 tyś. Sprrawdż to na google.com pod hasłem "Pike Missle". Czy szmugiel basnda poleciała tam sprzedawać by zarobić kosztem naszego narodu ok. $70 tys. na każdej sztuce. A kto zaplaci za zbyteczne nadużycie samolotów (i zaufania).? To co? Polska już jest żydowaskim jarmarkiem, czy burdelem do zaspakajania swoich potrzeb? Czy znowu żydzi potrzebują postronków? Aj waj, następny PZPN. Odpowiedz Link Zgłoś
co.ty.powiesz Dwie (anty)koncepcje 14.08.05, 20:01 "Po sprawdzeniu okazało się, że opony trzech wewnętrznych kół z lewej strony samolotu są rozerwane na długości kilkunastu centymetrów" Jak nic nasze chłopaki przed świętem WP popiły zdrowo i zabawiały się rzucając butelkami po lotnisku. No i efekt jest, jaki jest... Jest także inna możliwość: nasze chłopaki tak kochają pana Z., że nie chciały go wypuścić - zawsze to kilka, kilkanaście godzin dłużej pobędzie między afgańskimi zuchami... Odpowiedz Link Zgłoś
unamatita Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 14.08.05, 20:14 To tylko zwykły Zemke. Trzeci garnitur LSD. Nie ma czego żałowac. u. Odpowiedz Link Zgłoś
sajkopatyk Teraz kupiom nowy odrzutowiec !!! Tak jak muszom 14.08.05, 20:22 co roku zmieniać swoje nowe BMW X5 i 7 . Szkoda ,że siem nie rozbił ze wszystkimi komuchami na pokładzie i pegierowcami z lepperem na czele . Może wtedy ten kraj doszedłby do siebie ,ale pewnie i to by nie pomogło ,bo większość mieszkańców kraju zwanego Polską to komunistyczne lenie , obiboki , pijaki , złodzieje i fanatycy religijni . Odpowiedz Link Zgłoś
saba1953 Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 14.08.05, 21:19 A za ten lot pani senator powinna zapłacić z własnej kieszeni. Ja za swoje wycieczki płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
curious2003 a "polski" to chyba z malej litery sie pisze 14.08.05, 21:20 kto takie waly w tytule popelnia ? Odpowiedz Link Zgłoś
ja-polak Dziwne - taki cud techniki sie zepsul ??? 14.08.05, 21:25 ... cos mi sie zdaje, ze obalic socjo-demokratycznego SLD nie udalo sie PO, PiS, LPR... czyzby stanie sie to za pomoca samolotu??? ...fakt jest o tyle przerazajacy, ze wyglada na to, ze nasz rzad - po tylu juz wczesniejszych problemach z samolotem - CZEKA az sie to stanie... Ale tak rozsadnie myslac - czy nie lepiej kupic juz nowy samolot dla rzadu przed katastrofa??? ...gdzies, w ktoryms miejscu, to rzad reprezentuje nasz Kraj... Odpowiedz Link Zgłoś
katesr Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 14.08.05, 21:33 To dobrze ze władze pamiętają o chłopcach służących za granicą. Choć lepiej jakby dostali lepszy sprzęt... Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Re: "wy" napisal: "qrva co za kraj!" 14.08.05, 22:25 Co chcesz od kraju? Kraj jest w porzadku. - A byloby jeszcze lepiej gdyby caly rzad wsadzic do tego samolotu w podroz w nieznane ... Odpowiedz Link Zgłoś
tppiotr Co robi polski kontygent w Afganistanie ? 14.08.05, 22:52 Siedzą tam już tyle czasu, a nikt nie zainteresuje się stanem lotniska. Zamiast łapać Osamę po bushach-krzakach zrobiliby coś pożytecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
w.w.putin To nie nasza tiechnika,to afgański cholerny kątown 14.08.05, 22:58 ik!Afdganistan to w ogóle kiepsko mi sie kojarzy...:( Odpowiedz Link Zgłoś
brynk bieda w połowie Narodu , ale na samoloty dla .. 14.08.05, 23:21 złodzieji rządzących nim pieniadze będa , Skandal ! Zycze aby te świnie rządzące nami z czerwonej zarazy taką tragedie przezyli . Odpowiedz Link Zgłoś
qfc KTO ZA TE IDIOTYCZNE WYCIECZKI PLACI? 15.08.05, 00:17 PEWNIE NIE ZEMKE ZE SWOJEJ PENSJI. TO ABSURD O RANDZE DEFRAUDACJI! Odpowiedz Link Zgłoś
borrus Re: KTO ZA TE IDIOTYCZNE WYCIECZKI PLACI? 15.08.05, 12:09 Gdyby to było w Iraku to Zemke miałby dożywotnią funkcję młodszego szeregowego w siłach okupacyjnych- bo to jest jedyne stanowisko na jakie sie facet nadaje. Mały , głupitki komuszek co to razem z Szmajdą i Kwachem wypowiedzieli wojne arabom za nasze pieniądze. W Kabulu można by też znależć dla Zemke jakieś pożyteczne zajęcie- dojenie wielbłądów, zamiatanie lotniska szczoteczką od zębow, albo przeprowadzanie staruszek przez górskie przełęcze. Odpowiedz Link Zgłoś
slow5 Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 15.08.05, 00:20 Powinni się przesiąść na rowery, są mniej zawodne;-) Odpowiedz Link Zgłoś
zdrw Durnowate wyliczanie. 15.08.05, 06:33 Bez sensu jest taka wyliczanka.Tej listy długość świadczy na pewno o jednym: że opieka techniczna nad samolotami rządowymi jest denna! Na wystającym kątowniku uszkadzają sobie opony TYLKO samoloty rządowe? Pradnice się uszkodziły? Nie uruchomili silników? Juz nigdy? Żałosne sa te przykłady! Do D. z takimi mechanikami i serwisem RZĄDOWYM! Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Re: Polski samolot rządowy uszkodzony 15.08.05, 07:37 ZEMKE - PRZYPADEK PĘKNIĘTEJ GUMY. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof3 TU-150M ???????? 15.08.05, 07:40 Ten sam katownik walnal w leb autora informacji - cyt. "Przyczyną uszkodzenia trzech opon w rządowym samolocie TU-150M", ktory dwa zdania dalej pisze o awarii samolotu Tu-154. Odpowiedz Link Zgłoś
spik3s TO WSTYD DLA POLSKI!!!!!!!!!!!!! 15.08.05, 11:07 Czytając ten artykuł mam wrażenie, jakby ktoś chciał wskazać jacy nasi politycy są biedni, latają na ledwo żywych maszynach... To wstyd dla Polski!!! Zachód się z nas śmieje! Wschód sie z nas śmieje! Trzeba obciąć pieniądze na NFZ, Edukacje i Rolnictwo i jak najszybciej kupić nowe! Jak w tym kraju ma być dobrze skoro mamy stare samoloty... Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Wassermann skontaktował sie z Talibami... 15.08.05, 11:22 Jest szansa na wyeliminowanie komunistycznego aparatczyka. Odpowiedz Link Zgłoś