Dodaj do ulubionych

Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska?

21.08.05, 19:47
Niesiolowski opisal polska scene polityczna:
"Rewia szczurołapów
Jedną z głównych plag polityki polskiej jest nieodpowiedzialność polityków -
gotowych do każdej obietnicy, kłamstwa, podłości, hipokryzji, byle tylko
zdobyć poparcie, przesunąć się o kilka punktów w sondażach, a przede
wszystkim zaszkodzić najbliższej konkurencji".

Jak najbardziej pasuje to do bylego lidera gdanskich liberalow z KLD a
obecnie szefa PO. Od 15 lat posluguje sie Donald klamstwami i obluda. Teraz
kreuje sie go na jedynego odwaznego, ktory w klipie wyborczym posluguje sie
dla swojej reklamy niesionymi na drzwiach zwlokami 18-letniego ZByszka
Godlewskiego... Oczywiscie ten obrazek ma tylko udowadniac teze, ze i w 1970
roku Tusk nie byl obojetny, a gdy powstala "S" to wlasnie on byl
najodwazniejszy.

W jego oczach ja, jak i wielu innych jestesmy tymi "mniej odwaznymi", ktorzy
za frejer narazali sie i byli aresztowani - jak moi znajomi z NZS UG, ktorzy
dostali najwyzszy wyroki w kraju wsrod studentow. Im nkt za bycie w opozycji
nie placil, a ten, ktory uprawial kanapowa opozycje jest teraz
tym "najbardziej odweaznym" a Niesiolowski temu przyklaskuje. Hipokryzja?
Obserwuj wątek
    • jsw Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 21.08.05, 19:55
      Jeśli chodzi o ocenę środowiska politycznego - pierwsza klasa. Natomiast czy
      Tusk zostanie prezydentem to juz głowy nie dam
      • vinogradoff Po raz pierwszy popieram Niesiolowskiego 22.08.05, 09:11
        Bardzo rozsadny, madry i wywazony tekst akcentujacy dobrze range problemow.
        Pomimo, ze pan Niesiolowski w przeszlosci wzbudzal sporo negatywnych emocji tym
        razem nalezy sie z Nim w pelni zgodzic.
        • smentuff Re: Po raz pierwszy popieram Niesiolowskiego 22.08.05, 10:19
          Mam takie same odczucia - parę lat temu prof. Niesiołowski wywoływał we mnie
          podobne reakcje emocjonalne (może w mniejszym natężeniu) jak teraz panowie G.
          ojciec i syn, a teraz już kilka razy ze zdziwieniem skonstatowałem, że zgadzam
          się zarówno z poglądami, które wyraża, jak i z osądem rzeczywitości, która nas
          otacza. Nie po raz pierwszy popieram więc poglądy pana Niesiołowskiego i
          zgadzam się z nimi. Może tylko moim zdaniem państwo powinno ostrzej, a raczej
          bardziej zdecydowanie reagować na to co wyrabiają panowie pokroju Andrzeja L.,
          ostrzej nie trzeba, tylko bardziej zdecydowanie bez tego strachu przed
          przestępcą.
          • jarecky.jarecky Re: Po raz pierwszy popieram Niesiolowskiego 22.08.05, 10:52
            Ludzie tacy jak Marek Jurek, Stefan Niesiolowski byli przez pewne srodowiska
            osmieszani bo kierowal sie zasadami moralnymi. Nawet w samej GW mozna bylo
            czesto przeczytac o rozsadnych socjaldemokratach Oleksym, Iwinskim itp a z
            drugiej strony rysowana w czarnych barwach scena odwolujaca sie do tradycji.
            Manipulacja niczemu dobremu nie sluzy bo jezeli bedziemy potepiac w czambul
            Giertrycha i jego LPR to mowimy ludziom ze Lepper nie jest taki zly, a skutki
            tego moga byc oplakane. Dlatego tez redaktorzy tej najbardziej nakladowej gazety
            sa wg mnie bardzo nieodpowiedzialni.
            • gmsaxz Ja też popieram PO 22.08.05, 22:59
              Zdecydowanie popieram PO. Też mam dosyć nieuków rwących się do władzy. SLD
              wyleczyło mnie ze wszelkich złudzeń. Przekręty AWSowców kompletnie zbladły przy
              dokonaniach SLDowców. PO to jedyna partia mówiąca językiem ludzi wykształconych
              a nie jaskiniowców. Nowa ekipa MUSI przynajmniej zmniejszyć bezrobocie do
              standardów unijnych. Nikt oprócz PO nie ma na to szans, co oczywiście też nie
              znaczy że PO się uda. Bezwzględnie trzeba obniżyć koszty zatrudnienia. Szkoda
              dalej pisać wszyscy wiedzą o co chodzi.
              • eyeofbeholder JA TEŻ! I PRECZ z SLDwskimi KANALIAMI iSZUMOWINAMI 10.09.05, 12:58

Luszie z SLD to beszczelne oportunistyczne mendy, powiązane w skorumpowaną sieć
                układów towarzyskich. Dzięki sprawnej organizacji administracyjnej koncentrowali
                wysiłki na sprawnym i efektywnym okradaniu społeczeństwa. Dosyc już tego
                procederu! Precz z TA CHOŁOTA!!!
                Do wiezienia z tym towarzystwem, a mająkli skonfiskować na rzecz skarbu państwa.
                I tu widze ogromne pole do popisu dla Kaczyńskich. Do ekonomii niech sie lepiej
                nie pchają, bo sie na tym nie znają i mogą tylko popsuć, chociaż trudno cos tu
                jeszcze pogorszyc w naszej sytuacji gospodarczej.
                Powodzenia dla nowego rządu Jasia Marysi!!!
          • jolaa3 Re: Po raz pierwszy popieram Niesiolowskiego 22.08.05, 15:35
            Mądry artykuł Niesiołowskiego,ale pomija w swoich wywodach
            takich "ekstremistów" swojej partii jak Miodowicza, Rokitę. Miodowicz
            reprezentuje dla mnie podobny poziom jak Macierewicz, Giertych czy
            socjalistyczny prokutor, ktory teraz cierpi na kompleksy (nie zajmował się
            wazniejszymi sprawami niż kradzież rowerów)Wasserman. Trudno też uznać, że dom
            Miodowicza był opozycyjny,to krętactwo ma chyba to ojcu.
    • vigla Co na to Tusk ? 21.08.05, 20:05
      A co merytorycznego Tusk ma do zaproponowania w nauce i edukacji ? Kwasniewski
      wcisnął bubel w postaci prawa o szkolnictwie wyzszym. Co na to Tusk, który za
      tym bublem głosował ?
    • nowy19 Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 21.08.05, 21:06
      A pan Niesiołowski, to które miejsce na liście PO do parlamentu?
      • niezapowiedziany Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 21.08.05, 22:35
        czytaj uwazniej to sie dowiesz.
      • morytz13 Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 00:42
        rozumiem że miejsce do senatu warte takiej zmiany ideologicznej:).
        ja się temu panu nie dziwię w końcu listę w łodzi otwiera znana ze swych
        liberalnych i antysemickich poglądów Katarasińska(ostatnio też walczy o
        liberalizację kodeksu drogowego - jeżdzi po pijanemu).
        chłopak się odnalazł i tyle:)
    • janek-007 Wyjatkowy kiepski i tandetny paszkwil na innych... 21.08.05, 22:08
      Sam tytul 'Stefan Niesiolowski: Dlaczego popieram Tuska?' to juz jakis
      oxymoron. Czy Niesiolowski bierze czytelnikow GW za kompletnych baranow
      ktorzy nie potrafia kojarzyc takich faktow jak to ze Niesiolowski nalezy do PO
      i z ramienia tej partii kandyduje. Sprobowal by nie popierac to wtedy dopiero
      szef D.Tusk by mu pokazal kogo nalezy popierac.

"*** Stefan Niesiolowski - ur. 1944, w PRL skazany na 7 lat wiezienia za próbe
      obalenia ustroju socjalistycznego, wspólzalozyciel NSZZ "Solidarnosc" w
      Regionie Lódzkim, w stanie wojennym internowany, do 1989 r. aktywny w
      podziemiu, posel na Sejm kilku kadencji. Profesor biologii na Uniwersytecie
      Lódzkim. Kandydat PO do Senatu w Lodzi, wspólorganizator Spolecznego Komitetu
      Poparcia Donalda Tuska"
      Szkoda ze GW nie podala calego zyciorysu Niesiolowskiego, rozmiaru butow,
      numeru kolnierzyka koszuli oraz innych jego rozmiarow a takze 'wyczynow' jego
      rodziny do trzeciego pokolenia wlacznie. Jak to wszystko sie ma do tego co
      Niesiolowski soba TERAZ reprezentujei i co ma TERAZ do zaoferowania wyborcom.

Wyjatkowy kiepski i tandetny paszkwil na innych kandydatow a zarazem nachalny
      panegiryk napisany pod kandydata D.Tuska z PO. To co mozna wywniskowac z tego
      co napisal Niesiolowski to to ze ma jaki taki zasob slow i ze potrafi cos tam
      napisac, to wszystko. Niesiolowski nie argumentuje ani tez nic nowego nie ma do
      powiedzenia czy do zaproponowania dla uzdrowienia sytuacji w Polsce.
      Niesiolowski za to 'odwaznie' wali z fleka tych wszystkich kandydatow ktorzy sa
      na dalszych miejscach natomiast tych silniejszych, wlasciwie tego silniejszego
      to juz boi sie nazwac z imienia i nazwiska. Kazdy cykor p.Niesiolowski potrafi
      dokopac slabszemu bo do tego nie potrzeba zadnej inteligencji czy odwagi
      wystarczy tylko miec dobre buty z twardym obcasem.

To co napisal Niesiolowski to zwykly paszkwil i panegiryk oraz samopromocja nic
      wiecej. Wiadomo ze Niesiolowski musi kadzic D.Tuskowi z PO i kopac innych
      slabszych kandydatow poniewaz to jest i byla metoda ludzi nie bardzo
      rozgarnietych i odwaznych ale za to majacych kogos dopingujacego za swoimi
      plecami. Ludzi ktorzy poza zwykla pyskowka i waleniem z fleka nic innego nie
      potrafia. Wyborcy odrazu wyczuja intencje Niesiolowskiego i odpowiednio jego i
      takich jak on potraktuja podczas glosowania.
      • wasylzly Re: Wyjatkowy kiepski i tandetny paszkwil na inny 22.08.05, 01:24
        swietnie to ujales janku, ja osobiscie, glosowalbym chetnie na bylego Prezydenta RP Wojciecha Jaruzelskiego. Za ta knadydatura przemawia nieskazitelna uczciwosc kandydata, przeciez w 1980 mogl sprzedac Amerykanom Polske za pare miliardow na numerowym koncie we Szwajcarii, cieszyc sie spokojnym zyciem na Florydzie, ale na to nie pozwalaly mu szczegolne cechy moralne jak honor i uczciwosc. Do tych cech teskni dzisiaj kazdy prawdziwy Polak, co o tym sadzisz?
        • janek-007 wasylzly brakuje mi poprostu slow i nie wiem ... 22.08.05, 03:25
          co mam ci odpowiedziec, naprawde. Wyglada na to ze czytasz moje posty i pilnie
          sie uczysz. Takiemu podejsciu do sprawy nalezy tylko przyklasnac i jak tak
          dalej pujdzie to calkiem calkiem sie ucywilizujesz i moze beda z ciebie w koncu
          ludzie. Wasylzly trzymam za ciebie i jak to mowi dobre i madre polskie
          przyslowie; 'do upartych Swiat nalezy' wiec nie dawaj za wygrana i czytaj i ucz
          sie.

Jezeli chodzi o gen. W. Jaruzelskiego to zostawmy gen. w spokoju on swoje
          zrobil a za to co zrobil to tez mu sie niezle oberwalo. Sady nad gen.
          W.Jaruzelskim zostawmy historii a podniecac sie mozemy bardziej aktualnymi
          sprawami wiec wasylzly zrelaksuj sie i odpocznij troche.
        • galaxy2099 No wlasnie Wania 22.08.05, 17:18
          Jaruzelski mogl sprzedac Amerykanom Polske w 1980 i dzisiaj bylibismy bogatym
          krajem niewiele odstajacym od Francji i Niemiec a on oddal ja wam sowietom za
          darmo i do tego gnebil narod aby ten nie wybral tego pierwszego rozwiazania.
          Ja zawsze uwazalem cie wasyl za sowiecka sabake a ty to mowisz nam dzisiaj
          prosto w oczy.
          Nawet cie cenie za to sowiecki szpiegu i agitatorze.
      • vlad.palownik [...] 22.08.05, 09:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • milton.friedman Bardzo dobry tekst 22.08.05, 09:25
        Janku-007, jeżeli w tym tekście nie możesz doczytać się konkretów i nie jest dla
        Ciebie jasny, to chyba ratuje Cię tylko artykuł w formie komiksu :P

Podziwiam Niesiołowskiego za odwagę i uczciwość. Określenie "liberał" to obelga
        w jego środowisku.
        O wiele łatwiej byłoby mu kandydować z list PiS (jak Jurek), LPR.
        Widać, że ważniejsze są dla niego wartości, o których pisze, a nie stołek w
        parlamencie.

Brawo panie Niesiołowski! Zawsze wydawał mi się pan najuczciwszy z wszystkich
        polityków ZChN.

• jasiuf Re: Wyjatkowy kiepski i tandetny paszkwil na inny 24.08.05, 12:21
        A co Twoim zdaniem jest nagannego w przedstawianiu swoich poglądów i
        podpisywaniu ich własnym imieniem i nazwiskiem ?

I skąd niechęć do notek biograficznych przy artykułach ?

Co do reszty Twoich (pożal się boże) poglądów, to najzabawniejsze jest to, że
        ludzie na których plujesz ryzykowali, by ci to umożliwić.

Ciekawe za co ich tak nienawidzisz ?
        • otopolo Re: Wyjatkowy kiepski i tandetny paszkwil na inny 24.08.05, 19:36
          P. Niesiołowski ma jak każdy obywatel tego kraju możliwość popierania w
          wyborach tego kandydata, którego chce popierać i nie popiearć tego, którego nie
          chce widzieć na danym "urzędzie".Wybrał Donalda Tuska.I napisał o tym -
          dlaczego go wybrał i dlaczego nie chce wybrać innych , o których napisał kilka
          słów.I każdy może to jakoś ocenić.Dziwią więc te wszystkie "paszkwile" na
          p.Stefana.Nigdy za nim nie przepadałem, ale od jakiegoś czasu zaczął mówić
          (pisać) językiem, który da się zaakceptować. I ten tekst taki po prostu
          jest.Inną zupełnie sprawą jest ocena - już nie tekstu - ale np.p.Tuska odnośnie
          tego co się dzieje wokół p.Cimoszewicza, roli którą odgrywa w tym prominentny w
          końcu polityk PO płk.Miodowicz (ciekawe czy jest on czasem czynnym agentem
          służb czy już nie ?)Trzeba nazwać rzecz po imieniu - p.Tuskowi jest on na rękę
          i tu - uwaga p. Niesiołowskiego jest na miejscu, że w takich chwilach łaska
          wyborców może być inna niż pomyślano na początku całej "akcji".Bo że jest
          to "akcja" nie mam wątpliwości.Bo dlaczego media nie mówią i piszą wcale o
          wyrokach p.Kaczyńskiego i wywiązywaniu się z nich ? Dlaczego tak mało o
          reklamówkach wyborczych p.Tuska ? Myślę, że p.Niesiołowski prawidłowo akcentuje
          niuanse tej kampanii.Ostrzega w sprawie tzw."zmęczenia materiału" i
          potencjalnych tego skutkach.A że sympatie swoje ma tam, gdzie ma - toż mu
          wolno.I niech tak już zostanie.
    • abba15 Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 21.08.05, 22:13
      Ta obleśna szuja,
      to kawał zbója.
    • nakazim Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 21.08.05, 22:25
      Mimo, że Pan Tusk nie jest moim kandydatem to artykul jest znakomity,
      prwadziwie oddajacy sytuacje przedwyborcza. Ogromnie lubie czytac Pana
      Profesora, ciesze sie, ze drukuje w Gazecie Wyborczej!
    • abaddon_696 Ciekawe, co na to "liberałowie" w PO? 21.08.05, 22:47
      A może podzielacie poglądy tego oszołoma, choćby w kwestiach społecznych?
    • silesius_funkulo Tak ex definitione? 21.08.05, 23:08
      A jaką ów łżeliberał daje gwarancję na to, iż swe obietnice (abstrahując już od
      ich treści) spełni, skoro z poprzednich okazji nie skorzystał, ba, wiele razy
      brał udział w uchwalaniu inicjatyw prosocjalistycznych i antylustracyjnych?

I pytanie ogólniejsze: czy to, że p. Niesiołowski został spuszczony z łańcucha
      (przepraszam, ale od czasu quasigoebbelskowskiej nagonki na Giertychów i innych
      narodowców, których nadmieniam żadnym zwolennikiem nie jestem, a w której to p.
      Stefek brał czynny udział, nie znajduję innych określeń), akurat w czasie,
      kiedy Cimek wydaje się już pogrążony, to znak, iż Wybiórcza ostatecznie
      przerzuca się na promocję Tuska?
    • rem331 Nocna Zmiana Pamiętam Niesiołowski!!!!!! 22.08.05, 00:23
      Pamiętam jak Tusk z przerażeniem o czach ratoiwał swych agentów z KLD a TY
      Niewsioł patrzyłeś z przerażeniem jak w jednej komandzie byli Kwach Mazowiecki
      Tusk Moczulski i Wałęsa
      widziałem jak gardzisz nimi ich tchorzostwem a teraz dla kasy i kariery ich
      nobilitujesz
      wiesz co facet jesteś zerem y życzę ci byś zdobył 1111 głosów bo na więcej nie
      zasługujedsz
      sprzedałeś się za pensje plus dietę
      jestes już nikim śmieszny facecie
      obrzydilwy facecie
      gotowy dla kasy poi 4 latach czyśsca wystartować nawet z listy SDPL
      Wymiotoewać mi się chcę
      bo zawsze miałem cię za prostaka a nie polityka który pije wódkę z Oleksym
      a na trybunie go opluwa by za 3 godz pic dalej z nim wódkę
      oto polska klasa polityczna
      • pantanal Czy to Urban?!!!!! 22.08.05, 19:08
        rem - kogos mi to przypomina. Jan Rem - jaja kobyly!
    • janul1 Bo śmiertelnie boje sie lustracji. 22.08.05, 01:45
      Wczesniej razem z Tuskiem, TW Bolkiem i komuchami bralem udzial w rozwaleniu najlepszego rządu po 1989 r. - Jana Olszewskiego. A Tusk zahamuje lustrację i bede dalej bezpieczny. Szczekaczka Michnikowa dalej raczy narod bredniami. Nihil novi sub sole.
      • rydzyk_fizyk Boże chroń mnie od przyjaciół... 22.08.05, 04:51
        ...od wrogów sam się obronię.

Chyba taki odbiór tego tekstu będzie miał marszałek Tusk.

Szczególnie wobec jego myśli przewodniej - Donald Tusk to kandydat, który nie zamierza grzebać w teczkach.
        Szkoda że Niesiołowski od razu "Nocnej zmiany" nie przypomniał ;)))

I do tego jeszcze ta obrona Cimoszewicza pod koniec. LOL.
        • pantanal A co, jesli Jarucka klamie? Cel uswieca srodki? 22.08.05, 19:09
    • zambro Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 06:37
      Nie zgadzam się z tezami Niesiołowskiego. To, że jest kandydatem z PO wszystko
      tłumaczy. Profesor od komarów zrobił się lizuskiem. Przestrzegam przed tezami
      gospodarczymi PO. Partia ludzi bogatych - zrobiła pogram dla bogatych.
      A dlaczego Niesiołowski przy całej otwartości nic nie wspomina o programie Marka
      Borowskiego? Ten umiejętnie łączy walkę z biedą z dalszym rozwojem kraju. Słynne
      hasło Borowskiego" Mniej lustracji - więcej tornistrów" to bardziej wiarygodne
      aniżeli "Prezydent Tusk" co na dziś jest kłamliwe. Pisanie prze N., że Tusk w
      sprawie Cimoszewicza zajmuję stanowisko powściągliwe, jest kpiną z Czytelników.
      Widziałem W TV z jakim błyskiem w oku oficer UOP płk Miodowicz pokazywał jakiś
      papierek mający wartość...użytego kawałka papieru toaletowego.
      • milton.friedman Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 09:11
        Zambro, piszesz bzdury!
        Wierzysz w kłamstwa powtarzane przez komunistów i socjalistów.
        Otóż najlepszy ustrój dla ludzi biednych to właśnie liberalizm z niskimi
        podatkami, ograniczoną biurokracją do minimum, jasnymi, prostymi przepisami.

Te socjalistyczne hasełka o wspomaganiu biednych są dla takich naiwniaków jak Ty.
        Najlepiej w "socjalizmie oligarchicznym" radzą sobie właśnie bardzo bogaci.
        Panu Kulczykowi, Gudzowatemu, Czarzastemu, Łapińskiemu, Naumanowi i dziesiątkom
        tysięcy innych nie byłoby tak łatwo tworzyć i mnożyć fortun w przejrzystym kraju
        z liberalnymi zasadami.

Taki socjalizm jak teraz, to dla nich raj.

Oni nigdy nie będą płacić wysokich podatków, bo mają dziesiątki sposobów, żeby
        tego uniknąć. Biednego obywatela, który postanowił otworzyć sklepik z warzywami
        nie stać na rejestrację firmy na Wyspach Dziewiczych, a ich tak.
        Biednego obywatela nie stać na to, żeby zmusić ludzi do kupowania towarów,
        którymi handluje, a ich tak.

Słyszałeś o firmie J&S? Wiesz, że litr benzyny byłby w całej Polsce o 20 gr
        tańszy, gdyby nie przymusowe "pośrednictwo" tej firmy?

Najbiedniejsi rodacy, którzy nie mogą znaleźć pracy w ojczyźnie, uciekają do
        liberalnej Irlandii, Wielkiej Brytanii, USA.
        Startują tam od zera, od najniższych i stanowisk, ale jakoś żyją i jest im tam
        dobrze. Prawdopodobnie lepiej niż tu, choć bogaczami w tamtych społeczeństwach
        nie są.

Zatem przestań łaskawie powtarzać te brednie, że socjalizm w wydaniu Borowskiego
        lub innego postkomucha uratuje nas!
        • abaddon_696 Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 14:54
          > Otóż najlepszy ustrój dla ludzi biednych to właśnie liberalizm z niskimi
          > podatkami, ograniczoną biurokracją do minimum, jasnymi, prostymi przepisami.

Dziwnym trafem ludzie uciekają od tego "najlepszego ustroju" gdy tylko mają
          okazję. Czyżbyś wiedział lepiej, co dla nich dobre?
          A poza tym liberalizm to nie ustrój, tylko światopogląd. A podatki niskie to
          takie, co powodują spadek wpływów do budżetu, a nie wzrost. Czyli 3x15 PO
          odpada.

> Te socjalistyczne hasełka o wspomaganiu biednych są dla takich naiwniaków jak
          T
          > y.

Oczywiście, że trzeba być naiwniakiem, by w te hasełka wierzyć, bo każdy
          socjalista zamienia się w liberała po objęciu władzy.

> Najlepiej w "socjalizmie oligarchicznym" radzą sobie właśnie bardzo bogaci.
          > Panu Kulczykowi, Gudzowatemu, Czarzastemu, Łapińskiemu, Naumanowi i
          dziesiątkom
          > tysięcy innych nie byłoby tak łatwo tworzyć i mnożyć fortun w przejrzystym
          kraj
          > u
          > z liberalnymi zasadami.

Hmmmm... To np. w Rosji jest socjalizm oligarchiczny? Bo tam "dorobiono się"
          dużo większych fortun niż w Polsce.

> Najbiedniejsi rodacy, którzy nie mogą znaleźć pracy w ojczyźnie, uciekają do
          > liberalnej Irlandii, Wielkiej Brytanii, USA.

Uciekają tam, gdzie można znaleźć pracę.

> Startują tam od zera, od najniższych i stanowisk, ale jakoś żyją i jest im tam
          > dobrze. Prawdopodobnie lepiej niż tu, choć bogaczami w tamtych społeczeństwach
          > nie są.

Na pewno lepiej niż tu, bo tam płaca minimalna jest 2 razy wyższa niż w Polsce.
          • nimod Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 16:47
            > > Otóż najlepszy ustrój dla ludzi biednych to właśnie liberalizm z niskimi
            > > podatkami, ograniczoną biurokracją do minimum, jasnymi, prostymi przepisa
            > mi.
            >
            > Dziwnym trafem ludzie uciekają od tego "najlepszego ustroju" gdy tylko mają
            > okazję. Czyżbyś wiedział lepiej, co dla nich dobre?

Masz rację. Najlepiej o tym świadczą przepełnione łodzie z nielegalnymi
            emigrantami usiłującymi dostać się z USA na Kubę ;)
          • milton.friedman Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 23.08.05, 00:38
            > A poza tym liberalizm to nie ustrój, tylko światopogląd. A podatki niskie to
            > takie, co powodują spadek wpływów do budżetu, a nie wzrost. Czyli 3x15 PO
            > odpada.

Piszesz bzdury! Znajdź dane na temat wpływów podatkowych do budżetu Polski po
            obniżeniu akcyzy na alkohol i CIT-u od przedsiębiorstw.
            Informacja ogólnie dostepna.

> Oczywiście, że trzeba być naiwniakiem, by w te hasełka wierzyć, bo każdy
            > socjalista zamienia się w liberała po objęciu władzy.

Socjalista rzadko kiedy zostanie liberałem, jego umysł jest za bardzo
            przesiąknięty żerowaniem na pracy innych. Ty jesteś tego doskonałym przykładem.
            Nie przyjmujesz w ogóle racjonalnych argumentów.
            Socjaliści zawsze "wiedzą" lepiej :P

> Hmmmm... To np. w Rosji jest socjalizm oligarchiczny? Bo tam "dorobiono się"
            > dużo większych fortun niż w Polsce.

A nie jest? Człowieku! Poczytaj trochę, doucz się!
            Chcesz powiedzieć, ze w Rosji panuje liberalizm?
            Niski, liniowy podatek to nie wszystko. To tylko element systemu liberalnego.
            Sam go nie zastapi. Trzeba zmiany całego systemu funkcjonowania państwa.

Dyktatura z podatkiem liniowym to nie liberalizm!

> Uciekają tam, gdzie można znaleźć pracę.

No właśnie. Zastanów sie dlaczego tam można, a u nas nie? :P
            I od nowa przeczytaj komentarz, na który odpowiadasz.

> Na pewno lepiej niż tu, bo tam płaca minimalna jest 2 razy wyższa niż w Polsce.

W liberalizmie nie ma placy minimalnej.
            Kolejny raz zastanów sie dlaczego?
            Polecam "Wolny Wybór" Miltona Friedmana.

• abaddon_696 Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 23.08.05, 16:18
              > Piszesz bzdury! Znajdź dane na temat wpływów podatkowych do budżetu Polski po
              > obniżeniu akcyzy na alkohol i CIT-u od przedsiębiorstw.

Miałem na myśli podatki od osób fizycznych. Poza tym obniżka CIT-u spowodowała
              większe wpływy do budżetu z 2 powodów: firmy miały większe zyski oraz większe
              zyski wykazały (mniej ich ukrywały).

> Socjalista rzadko kiedy zostanie liberałem, jego umysł jest za bardzo
              > przesiąknięty żerowaniem na pracy innych.

Czy osoba uważająca, że "wolny rynek ma zawsze rację" nie jest liberałem? Słowa
              te wypowiedział niedawno niejaki Leszek Miller.

> A nie jest? Człowieku! Poczytaj trochę, doucz się!
              > Chcesz powiedzieć, ze w Rosji panuje liberalizm?

Nie, tylko sugeruję, że nie ma tam socjalizmu.

> Dyktatura z podatkiem liniowym to nie liberalizm!

To Pinochet, któremu doradzałeś (będąc Miltonem Friedmanem) w kwestiach
              ekonomicznych, nie jest liberałem?

> > Uciekają tam, gdzie można znaleźć pracę.
              >
              > No właśnie. Zastanów sie dlaczego tam można, a u nas nie? :P

Ojej, to strasznie obszerny temat, przyczyny wysokiego bezrobocia w Polsce...
              A niskie bezrobocie w krajach anglosaskich to głównie efekt tego, że panują tam
              sprzyjające warunki do prowadzenia przedsiębiorczości.

> W liberalizmie nie ma placy minimalnej.

Czyli w Irlandii, UK i USA nie ma liberalizmu?

Pozdr.
      • pantanal Posluchaj tchorzu! 22.08.05, 19:11
        Gdy Niesiolowski siedzial w ubeckim wiezieniu, ty (albo twoj ojczulek)siedziales
        sobie i dbales, zeby sie nie wychylic. Wiec przestan tu patriotycznie smrodzic
    • krakszczur Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 08:15
      W wyborach liczą się emocje , a nie programy. A Tusk, który budzi co raz więcej
      pozytywnych emocji w wyborcach, ma również program.

To, że Niesiołowski popiera Tuska, to normalne.
      Jeżeli Go popiera, to słuszne jest, że o Nim dobrze pisze.

Borowski to jedyny kandydat z grona pogrobowców PZPR którego mógłbym znieść, nie
      zmienia to faktu, że on i jego otoczenie polityczne, to PZPR.
    • galba Niesiołowski, pan to raczej zaszkodzisz Tuskowi 22.08.05, 08:34
      niż mu pomożesz. Jeszcze paru weteranów AWSu u boku Donalda i będzie ugotowany
      lepiej niż Cimoszewicz.
    • pianola2 Dlaczego powstał ten tekst? 22.08.05, 08:55
      Dlaczego powstał ten tekst? To jasne jak słońce. Nie chodzi o Tuska czy wybory
      prezydenckie. Tekst powstał tylko dla tych trzech zdań, w których Niesiolowski
      odnosi sie do Giertychow:) On ich nienawidzi patologicznie bo wyrugowali go z
      pierwszj linii pozycji katolicko narodowych. Teraz bidak bez przydzialu spedza
      czas wbijajac szpile w woskowe laleczki Giertychow. Nie zdziwilbym sie gdyby
      ktoregos dnia jakis tego typu obsliniony nienawiscią tekst Niesiolowskiego
      ukazal sie w Trybunie. Teraz prostytuuje sie w GW, ale wszytsko przed nami
      • daglezja4 Re: Dlaczego powstał ten tekst? 22.08.05, 09:57
        bo stefek stał się POLITYCZNĄ PROSTYTUTKĄ i jego hasłem jest ecie pecie tam
        moja partia skąd wiekszy grajcar poleci. a jeszcxze 210 lat temu wieszał psy w
        mieście Łodzi na ś.p. Grzegorzu Palce za to, że ten zawarł koalicję w Radzie
        Miasta z Unią Wolności. Kameleon z kropidłem...
      • pantanal Donosze panie naczelniku, ze Niesiol oczernia Gier 22.08.05, 19:14
        pianola2 napisał:

> Dlaczego powstał ten tekst? To jasne jak słońce. Nie chodzi o Tuska czy wybory
        > prezydenckie. Tekst powstał tylko dla tych trzech zdań, w których Niesiolowski
        > odnosi sie do Giertychow:) On ich nienawidzi patologicznie bo wyrugowali go z
        > pierwszj linii pozycji katolicko narodowych. Teraz bidak bez przydzialu spedza
        > czas wbijajac szpile w woskowe laleczki Giertychow. Nie zdziwilbym sie gdyby
        > ktoregos dnia jakis tego typu obsliniony nienawiscią tekst Niesiolowskiego
        > ukazal sie w Trybunie. Teraz prostytuuje sie w GW, ale wszytsko przed nami
    • daglezja4 Re: A pamietasz Stefan.... 22.08.05, 09:52
      A pamiętasz ty Stefan czasy kiedy te wszystkie Tuski byli dla ciebie
      aferałami...
    • palooh Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 10:03
      Od pewnego czasu mam okazję czytać opinie Pana Profesora Niesiołowskiego w GW
      (cieszę się, że są publikowane) i co mnie również zaskakuje, coraz częściej się
      zgadzam z Jego poglądami (wcześniej niespecjalnie było nam po drodze).
      Już jakiś czas temu zdecydowałem, że również zagłosuję na Tuska. Sądzę, że jest
      najlepszym kandydatem (mimo pewnych wad, ale którz ich nie ma). Cieszy mnie
      bardzo, że również Pan Profesor zamierza Go poprzeć (przypisywanie
      Niesiołowskiemu niskich pobudek takiej, a nie innnej decyzji jest nie fair, bo
      nie macie Szanowni Państwo najmniejszych podstaw do takich twierdzeń, a nie
      sądzę, żeby większość z Was znała Go osobiście).
      Co do opini przedstawionych przez p. Niesiołowskiego w artykule, to właściwie
      mógłbym się pod zdecydowaną większością z nich podpisać.
      Czytając Wasze opinie na temat artykułu mam czasem nieodparte wrażenie, że
      macie Szanowni Państwo (niektórzy oczywiście) kłopoty z czyatniem tekstu ze
      zrozumieniem. Przypisujecie p. Niesiołowskiemu twierdzenia, których wcale nie
      napisał. Do bluzgów kierowanych pod adresem p. Niesiołowskiego i Tuska, to
      nawet nie ma sensu się odnosić.
      Jeżeli chodzi o poglądy gospodarcze, to milton.friedman napisł wszystko co
      miałem do powiedzenia.
      Na razie wystarczy...
      • galba Tak? 22.08.05, 10:34
        > Cieszy mnie
        > bardzo, że również Pan Profesor zamierza Go poprzeć (przypisywanie
        > Niesiołowskiemu niskich pobudek takiej, a nie innnej decyzji jest nie fair,
        bo
        > nie macie Szanowni Państwo najmniejszych podstaw do takich twierdzeń, a nie
        > sądzę, żeby większość z Was znała Go osobiście).

Ale wiemy, że kandyduje z ramienia PO do Senatu. Oczywiście nie weźmie ani
        grosza diety...
        • smentuff Re: Tak? 22.08.05, 10:41
          Zgadzam się z poglądami prof. Niesiołowskiego, ale to nie znaczy, że zagłosuję
          na opcję, którą popiera. Zgodzę się nawet z Andrzejem L., jeżeli powie coś
          rozsądnego (w co bardzo wątpie).
    • hanauma Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 10:36
      Swietny tekst, brawa dla autora!!!
    • michalw4 Co za Tusk? Kto to jest? 22.08.05, 11:06
      No jestem w gębokim szoku, to są jacyś inni kandydaci oprócz Cimoszewicza?
      Czytając ostatnio Wyborczą można było dojść do wniosku, że w wyborach startuje
      Włodek i jego wredni przeciwnicy: Giertych, Wasserman i Miodowicz. Reszta to w
      ogóle nieważna i do drugiej tury nie wejdzie. Czyżbyśmy tracili wiarę w
      ostateczne zwycięstwo?
      • pantanal Cos rzadko pan czytasz te Wyborcza 22.08.05, 19:17
        michalw4 napisał:

> Czytając ostatnio Wyborczą można było dojść do wniosku, że w wyborach startuje
        > Włodek i jego wredni przeciwnicy: Giertych, Wasserman i Miodowicz.

• jerry.uk a kim jest Niesiolowski? 22.08.05, 11:08
      Jakie on ma prawo sie wypowiadac? Czy Niesiolowski sam nie jest chuliganem
      politycznym, rwacym sie do wladzy za kazda cene? Prosze, prosze, ubral sie
      nawet w liberalne piorka, zeby sie dorwac do stolka w Sejmie. Zobaczycie, ze
      tylko tam wejdzie, zaraz zalozy jakis "katolicki klub obywatelski" i zrobi
      rozlam w Platformie. Jeszcze sie Tusk na tym przejedzie.
      Przy okazji - nareszcie Wyborcza poszla po rozum do glowy i zaczela popierac
      Platforme. Widac, ze Partia Demokratyczna to byl niewypal.
      • pantanal Jerry bohater 22.08.05, 19:19
        jerry.uk napisał:

> Jakie on ma prawo sie wypowiadac? Czy Niesiolowski sam nie jest chuliganem
        > politycznym, rwacym sie do wladzy za kazda cene? Prosze, prosze, ubral sie
        > nawet w liberalne piorka, zeby sie dorwac do stolka w Sejmie. Zobaczycie, ze
        > tylko tam wejdzie, zaraz zalozy jakis "katolicki klub obywatelski" i zrobi
        > rozlam w Platformie. Jeszcze sie Tusk na tym przejedzie.
        > Przy okazji - nareszcie Wyborcza poszla po rozum do glowy i zaczela popierac
        > Platforme. Widac, ze Partia Demokratyczna to byl niewypal.

Jerry, widze, ze ty siedziales w ubeckim wiezieniu wtedy, gdy Niesiolowski kumal
        sie z PZPR. Czy tak?
    • ar.co Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 12:44
      Na początku brakuje tylko informacji "Płatne ogłoszenie wyborcze".
      • block-buster Dlaczego Tusk?Bo ma najmniej wad z kandydatow 22.08.05, 12:53
        Szkoda Niesiola do Senatu z jego przenikliwoscia i rzadka w Polsce cecha
        swietnej analizy sytuacji przed wyborami.Oczywiscie,ze Tusk jest jedynym
        kandydatem przewidywalnym i prawdopodobnie on wygra wyscig.Daj Boze,bo nie
        wyobrazam sobie kaczora z jego nienawiscia do wszystkich i wszystkiego,czy
        Cimoszki,zwlaszcza po numerze z gornikami.
    • gniewek.113 Panie Stefanie, powiem krótko.. 22.08.05, 16:27
      Ma Pan rację :) Od zakończenia 2 wojny Donald Tusk jest zdecydowanie najlepszym
      kandydatem na prezydenta. Mądry i uczciwy człowiek, co w polityce trafia się
      raz na 50 lat. Mam nadzieję, że tym razem Polacy wybiorą mądrze. Te wybory to
      dla nas ostatni dzwonek. Możemy mieć prezydenta gentleman-a i do tego
      kompetentnego. Szansa na odbicie się Polski od dna wydaje sie być całkiem
      spora. Będę trzymał kciuki za Tuska. Kaczyński też by nie był zły, ale to by
      był hardcore nie tylko dla aferzystów z SLD.. dla nas wszystkich. Tusk wydaje
      się być najlepszą drogą do uczciwości i prawości w polskiej polityce.
      Pozdrowionka.
      • atomek76 Re: Panie Stefanie, powiem krótko.. 22.08.05, 20:53
        Bo większego niema zucha jak nasz stefek burczymucha,
        a ten jego kandydat to leniuch i kłamczuszek.
        Zdrowia dla psychicznych!
    • andrzy Dlaczego popieram Korwina-Mikke? 22.08.05, 18:01
      Za te założenia: pjkm.pl/infopage.php?a=view&id=6 i ten program:
      pjkm.pl/infopage.php?a=view&id=8
      • pantanal A popieraj sobie, kogo chcesz 22.08.05, 19:20
    • abba15 Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska? 22.08.05, 23:38
      Re: Stefan Niesiołowski: Dlaczego popieram Tuska?

Ten pajac popiera Tuska bo Kaczyński niechciałby takiego popieracza
    • x-y-z [...] 23.08.05, 23:01
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka