Dodaj do ulubionych

A poza tym - Czarno widać

22.08.05, 23:16
Czytałem Pana felietony zebrane w formie książki, a publikowane wcześnej w GW.
Z tej lektury wnioskuje, że warto z Panem dyskutować. Zatem: po pierwsze,
rozumiem, że forma felietonu narzuca(?) autorowi wybiórczość i stronniczość,
ale to co przeczytałem zdumiało mnie niepomiernie. Najpierw trzy linki:

sport.wp.pl/kat,37358,wid,7698331,wiadomosc.html
sport.wp.pl/kat,37358,wid,7725505,wiadomosc.html
sport.wp.pl/kat,37358,wid,7725505,wiadomosc.html
i cytat z ostatniego:

"Rasistowskie wybryki, do których doszło na kieleckim stadionie podczas
pierwszoligowego meczu Korony Kolportera z Cracovią Kraków (26 lipca) spotkały
się ze zdecydowaną reakcją zarządu klubu. W wydanym oświadczeniu zarząd
zapowiedział, że osoby winne tego typu zachowań będą karane dożywotnim zakazem
wstępu na stadion klubu.

"Podjęliśmy wszelkie zgodne z prawem działania, aby wyeliminować rasistowskich
pseudokibiców z udziału we wszystkich imprezach organizowanych przez
Kolportera Koronę. W tym celu ... przekażemy policji komplet nagrań z
monitoringu stadionu, na których widoczni są prowodyrzy i uczestnicy
haniebnych rasistowskich zajść z wnioskiem o ich ściganie przez prokuraturę" -
napisał w oświadczeniu zarząd klubu.

Klub zapowiedział także, że począwszy od meczu z Odrą Wodzisław (w sobotę, 30
bm.) wprowadzony zostanie dożywotni zakaz wstępu na stadion Kolportera Korony
dla wszystkich osób, które zostaną rozpoznane jako uczestnicy rasistowskich
incydentów. Sprawcy mają być identyfikowani na podstawie zdjęć ze stadionowego
monitoringu i doprowadzani przez ochronę do sądu grodzkiego."

To teraz mam do Pana pytanie: czy przed napisaniem felietonu przeczytał Pan
COKOLWIEK innego, niż to co Pana pracodawca (tj. GW) napisała na ten temat??
Mam wrażenie, że nie. Widzi Pan zatem tę sprawę przez G_W____e okulary.
Radziłbym przetrzeć je nieco, albo udać się po poradę okulistyczną.

Teraz chłodniej: w swojej wyliczance dotyczącej losu Żydowskich mieszkańców
Kielc zapomniał Pan wydarzeniu dla nich najtragiczniejszym: o likwidacji
kieleckiego getta przez Niemców. Nie przez Kielczan. ]

Po drugie: odnosząc się do sprawy brazylijskiego piłkarza: ani słowem nie
wspomniał pan o reakcji klubu, policji, reszty kibiców, PZPN-u: a przecież
wszystko to zdarzyło zanim Pana felieton ukazał się w druku.

Po trzecie: rzutowanie zachowania grupy kibiców na wszystkich mieszkańców
Kielc (cytując Pana: "Tamte wydarzenia nie stały się dla Kielc przestrogą.
Dlatego nosiciele białych twarzy nie czują się w żaden sposób skrępowani i
działają jawnie. I ciekawe, że ci biali tak się lubią odziewać akurat w czarne
koszule.") zwłaszcza jeśli popatrzymy na ich reakcję (j.w. piłkarzy, reszty
(WIĘKSZOŚCI!!!) kibiców, zarządu klubu, policji) można nazwać, no właśnie jak?
Dogięciem faktów do przyjętej przez siebie tezy? Może po prostu chamską
ignorancją? Może pójściem na dziennikarską łatwiznę? Niech Pan dopisze swoje
określenia.

Po czwarte: z przykładami antysemityzmu i ksenofobii spotkałem się we
wszystkich miejscach w Polsce, w których zdarzyło się mi być. Na czele
oczywiście z Warszawą. Do dziś wstrząsa mną wspomnienie starszego pana
plującego na plakat reklamowy w metrze, przedstawiający Czarnego (Murzyna,
Afroamerykanina - jak Pan woli). Nikt prócz mnie nie zareagował na to
zachowanie. Nikt z Warszawiaków. I co? Mam podstawy do twierdzenia, że
Warszawiacy to ksenofoby? Stosując Pana logikę, zapewne tak.

Współczuję Panu.

gdyby poczuł się Pan obrażony, dotknięty etc., moje dane mogę udostępnić na
Pańskie życzenie. Adres - wiadomo.

y.

Obserwuj wątek
    • pantera01 Re: A poza tym - Czarno widać 23.08.05, 05:15
      Czy wedlug p.y00rka kazdy Murzyn to Afroamerykanin? Dlaczego samo przedstawienie
      Murzyna na plakacie to juz ksenofobia i dlaczego trzeba od razu reagowac na
      takie zachowanie? Czy wolnosc slowa nie stosuje soe do kogos, kto nie lubi
      Murzynow i chce o tym powiadmoic innych?
      P Anderman stosuje klasyczna zagrywke starszych braci: ktos nie lubi Murzynow to
      znaczy sie rasista i zapewne antysemita. Nie wiem co ma piernik do wiatraka ale
      tak wlasnie starsi bracia rozgrywaja.
      • cziriklo Owszem - jestes rasista....... 23.08.05, 09:40
        Jako twoj starszy brat pragne zapewnic, ze owszem, kazdy, kto
        deklaruje "nielubienie" Murzynow, Zydow, Eskimosow czy Kalmukow JEST rasista,
        jest zakutym lbem. To czego chcesz, to nie wolnosc glopszenia pogladow, tylko
        wolnosc odbierania praw i godnosci innym. A czytajac twoje liczne posty na
        forum GW pragne cie zapewnic, ze jestes rasista, ksenofobem, szowinista i
        generaknie czlowiekiem nieslychanie malo atrakcyjnym.
        • pantera01 Re: Owszem - jestes rasista....... 23.08.05, 18:38
          No to sie doczekalem. Starszy brat mnie opieprzyl i nawymyslal. Teraz ci podam
          definicje rasisty: rasista to osoba ktora wygrywa dyskusje z zakutym lewakiem.
          No i dzieki za twoja definicje wolnosci pogladow: wedlug ciebie istnieje tylko
          jedyne sluszne poglady a wszystkie inne to rasism, antysemityzm i zakute lby. No
          to gratuluje tak pojmowanej tolerancji i wolnosci!
          • mbishop Re: Owszem - jestes rasista....... 24.08.05, 04:53
            pantera01 napisał:

> No to sie doczekalem. Starszy brat mnie opieprzyl i nawymyslal. Teraz ci podam
            > definicje rasisty: rasista to osoba ktora wygrywa dyskusje z zakutym lewakiem.
            > No i dzieki za twoja definicje wolnosci pogladow: wedlug ciebie istnieje tylko
            > jedyne sluszne poglady a wszystkie inne to rasism, antysemityzm i zakute lby.

Rasizm to rasizm, antysemityzm to antysemityzm. I tak będzie nadal, choćbyś się
            po stokroć w portki zesrał...
            • pantera01 Re: Owszem - jestes rasista....... 24.08.05, 05:01
              Napisales co wiedziales a ze nieduzo wiesz to i pisanie ci jakos tak
              nieszczegolnie wyszlo.
      • dr.krisk Mam dla ciebie przykra wiadomosc... 23.08.05, 18:47
        Jestes rasista.
        Rasista to gosc ktory nie lubi jakiejs rasy ludzkiej. To taka prosta defincja,
        w sam raz dla twojej prostej umyslowosci.
        • pantera01 Re: Mam dla ciebie przykra wiadomosc... 23.08.05, 19:02
          Przynajmniej jedna dobra wiadomosc z twojego postu. Zwykle lewactwo dostaje
          ataku szalu kiedy ktos wspomni ze istnieja rasy ludzkie. Ty natomiast dzielnie
          twierdzisz ze istnieja. Skoro istnieja rozne rasy ludzkie to czy wszystkie one
          sa dokladnie rowne w kazdej dziedzinie zycia? Czy nie czas rozejrzec sie dookola
          i zobaczyc co robia i gdzie sa jak twierdzisz "rozne rasy ludzkie"?
          • dr.krisk Przykrych wiadomosci ciag dalszy. 23.08.05, 19:25
            Jestes rasista i do tego niezbyt rozgarnietym. Rasy ludzkie istnieja - i nikt
            temu, nawet my lewaki nie zaprzecza.
            Ale teza o wyzszosci jakiegos koloru skory nad innym jest glupia, bo nie
            znajduje potwierdzenia w rzeczywistosci - przynajmniej z moich doswiadczen z
            pracy z ludzmi wszystkich ras (no, z Eskimosem nie pracowalem).
            • pantera01 Re: Przykrych wiadomosci ciag dalszy. 23.08.05, 19:47
              O, to calkowita nowosc! Jestes w takim razie dziwnym lewakiem. Teraz pokaz mi w
              ktorym miejscu napisalem cos o wyzszosci jakiegos koloru skory nad innym. Co do
              twoich doswiadczen to polecam poczytac co nieco (np. kronike kryminalna czy
              liste laureatow Nobla) i wtedy ustosunkowac sie do faktow.
              • dr.krisk Jeszcze wiele zdziwien cie czeka, moj maly. 23.08.05, 19:54
                pantera01 napisał:

> O, to calkowita nowosc! Jestes w takim razie dziwnym lewakiem.
                Wiem, wchodzisz dopiero w dorosly swiat, i wszystko ci sie nowe i dziwne
                wydaje. Jak juz bedziesz nosil dlugie spodnie, to sie do tych dziwow
                przyzwyczaisz.

>Co do
                > twoich doswiadczen to polecam poczytac co nieco (np. kronike kryminalna czy
                > liste laureatow Nobla) i wtedy ustosunkowac sie do faktow.
                Genialne...... zwlaszcza ten Nobel mnie rozsmieszyl. Ja nie czytam kronik
                kryminalnych ani zestawien antropologicznych, ale pracuje na uczelni, gdzie sa
                ludzie wszystkich ras. Jedni sa lepsi, inni gorsi, ale bzdura jest stwierdzenie
                ze bialosc sama z siebie jest jakakolwiek wartoscia. Na przyklad.
                Zabawny jestes, naprawde.
                • pantera01 Re: Jeszcze wiele zdziwien cie czeka, moj maly. 23.08.05, 20:00
                  Ciesze sie bardzo ze pracujesz na uczelni. Teraz moze powiedz mi gdzie mieszkasz
                  tzn. nie podawaj adresu tylko opisz swoje miejsce tzn. jaki procent Murzynow,
                  Latynosow i bialych jest w twojej najblizzej okolicy, jakie masz kontakty z tzw.
                  normalnymi Murzynami czy Latynosami (to sa tacy ktorzy nie pracuje na
                  uczelni!!).Kronike kryminalna polecam czytac, duzo interesujacych wiadomosci
                  mozna tam znalezc! Polecam tez website np FBI czy lokalnej policji. Moze czas
                  wreszcie zeby wziac pod uwage fakty a nie pobozne zyczenia ideologiczne.
                  • dr.krisk Mylisz pojecia..... 23.08.05, 20:20
                    Mieszkam w czarnej, dosc kiepskiej dzielnicy. I co z tego? Niedaleko jest biala
                    dzielnica, gdzie mieszkaja rednecks. Taki sam syf i brud.
                    I dlaczego uwazasz, ze Murzyn czy Latynos pracujacy na uczelni
                    jest "nienormalny"????
                    Dalej czytaj sobie kroniki kryminalne - to poziom w sam raz dla ciebie.
                    • pantera01 Re: Mylisz pojecia..... 23.08.05, 21:02
                      Nie myle pojec. Teraz tylko poczekam na twoj kontakt trzeciego stopnia z
                      sasiadem. Jak niektorzy pisza, republikanin w Stanach to demokrata ktory zostal
                      obrabowany przez Afroamerykanina.
                      Nie uwazam ze Latynos czy Murzyn pracujacy na uczelni jest nienormalny, po
                      prostu jest ich bardzo malo, a poza tym wiekszosc Latynosow pracujacych na
                      uczelniach to jacys tacy biali, glownie potomkowie hiszpanskich kolonizatorow a
                      nie prawdziwi Latynosi z dziada pradziada.
                      Moze i kroniki kryminalne sa na moim poziomie ale ciagle powtarzam, mozna sie
                      nauczyc wielu ciekawych rzeczy.
                      BTW, ciagle nie widze odnosnika do mojego postu w ktorym pisze o wyzszosci
                      jakiegos koloru skory nad innym!
                      • dr.krisk Re: Mylisz pojecia..... 23.08.05, 23:57
                        pantera01 napisał:

> Moze i kroniki kryminalne sa na moim poziomie ale ciagle powtarzam, mozna sie
                        > nauczyc wielu ciekawych rzeczy.
                        Tak - na przyklad z niemieckich kronik kryminalnych wynika ze Polacy glownie
                        kradna samochody, upijaja sie do nieprzytomnosci w miejscach poblicznych, zas
                        Polki to prostytutki. Czytaj dalej...
                        Nie chcialbym mieszkac w murzynskim osiedlu, nie zatrzymuje sie na stacjach
                        benzynowych gdzie stoi tlum mlodych czarnych dzentelmenow w fantazyjnych
                        spodniach i olsniewajacej bizuterii...
                        Ale wiekszosc moich studentow to czarni - sa sympatyczni i normalni. Niektorzy
                        z nich mieszkaja wlasnie na takich osiedlach. Mila dziewczyna w dziekanacie,
                        ktora zawsze pilnuje zalatwienia wszystkich spraw do konca i z usmiechem
                        poprawia moje bledy... Szef mechanikow, z ktorym nieraz gadalem o motocyklach
                        (ma Suzuki Bandit)... Oraz wielu, wielu innych.
                        Nie rozumiem wiec jak mozna powiedziec - nie lubie Murzynow. Ja niektorych
                        lubie, a niektorych nie. I tyle.

> BTW, ciagle nie widze odnosnika do mojego postu w ktorym pisze o wyzszosci
                        > jakiegos koloru skory nad innym!
                        Rzeczywiscie, przezornie nic takiego nie piszesz.
                        • pantera01 Re: Mylisz pojecia..... 24.08.05, 03:44
                          No to powoli dochodzimy do porozumienia. Po pierwsze znowu bede marudzil o tym
                          ze w moich postach nie ma nic o lubieniu czy nielubieniu Murzynow. Jedni sa do
                          rzeczy a inni nie, podobnie Latynosi, biali i Azjaci. Jedyne co mnie wkurza
                          maksymalnie to upierdliwe powtarzanie formulek politycznie poprawnych. Zycie
                          opiera sie na faktach a nie na wydumanych ideach lewactwa. Poniewaz jestes na
                          uczelni to jak wiesz jesli cos jest dogmatem to zwykle tego sie nikt nie tyka i
                          jak znajdzie sie osobnik odwazny ktory zacznie zadawac pytania i szukac
                          odpowiedzi to moze dojsc do ciekawych wnioskow. Dlatego zawsze doradzam: miej
                          oczy otwarte, patrz i dumaj.
                          To ze nie pisze nic o przewadze danego koloru skory nad innym to nie ma nic
                          wspolnego z przezornoscia.
                          • mbishop Re: Mylisz pojecia..... 24.08.05, 05:00
                            Pantera, mylisz genetykę z uwarunkowaniami społecznymi. To, że w Danii np. 90%
                            przestępstw popełnia 10% kolorowych imigrantów nie oznacza, że oni mają to "w
                            genach", tylko dlatego, że są kolorowi. Jest to tylko i wyłącznie efekt
                            procesów historycznych, które sprawiły (mówiąc bardzo skrótowo), że czarni są
                            gneralnie biedni, a biali raczej bogaci. Mam nadzieję, że rozumiesz na czym
                            polega ta różnica.
                            • mbishop Re: Mylisz pojecia..... 24.08.05, 05:05
                              mbishop napisał:

> Pantera, mylisz genetykę z uwarunkowaniami społecznymi. To, że w Danii np. 90%
                              > przestępstw popełnia 10% kolorowych imigrantów nie oznacza, że oni mają to "w
                              > genach", tylko dlatego, że są kolorowi. Jest to tylko i wyłącznie efekt
                              > procesów historycznych,

Uzupełnienie/poprawka - bardziej tu nawet chodzi o geografię niż o historię
                              (mówiąc znowu skrótowo - Afryka>słoneczko>czarna skóra/dżungla/kultury plemienne)
                              • pantera01 Re: Mylisz pojecia..... 24.08.05, 19:35
                                Podales typowe lewackie argumenty. Nie prawda ze sa to uwarunkowania kulturalne
                                poniewaz jesli wezmiesz kolorowych mieszkancow danego kraju ktorzy zyja tam od
                                pokolen to prawie nie ma roznicy miedzy poziomem kryminogennowsci miedzy nimi a
                                nowymi imigrantami. Chyba ze zajmuje setki lat zeby pozbyc sie uwarunkowan
                                kulturalnych wyniesionych z buszu. Kazdy lewak dostaje gesiej skorki na mysl ze
                                genetyka moze byc za cos odpowiedzialna. Genetyka reguluje kolor oczu, wlosow,
                                predyspozycje chorobowe a nagle jesli chodzi o zachowanie i inteligencje to
                                genetyka nie istnieje!!! Radze poczytac co nieco, otworzyc oczka, rozgladnac sie
                                dookola i chwilke pomyslec. Powtarzanie lewackich haselek nic nie zmieni w
                                rzeczywistosci!
                        • pantera01 Re: Mylisz pojecia..... 24.08.05, 03:48
                          Tak na marginesie to lubie inteligentne posty!
                          • cziriklo Re: Mylisz pojecia..... 24.08.05, 06:25
                            To sprobuj sam je pisac.
                            • pantera01 Re: Mylisz pojecia..... 24.08.05, 19:35
                              Twoich postow, cziriklo, nie uznaje za inteligentne.
                • pantera01 Re: Jeszcze wiele zdziwien cie czeka, moj maly. 23.08.05, 20:01
                  Tak na marginesie, czekam na wskazanie fragmentu z pojego postu w ktorym pisze o
                  wyzszosci jednego koloru skory nad innym! Zapewne potrafisz czytac skoro
                  pracujesz na uczelni (ho ho ho!!).
      • bazyliszek4 Re: A poza tym - Czarno widać 23.08.05, 18:50
        pantera01 napisał:

> P Anderman stosuje klasyczna zagrywke starszych braci: ktos nie lubi Murzynow
        to znaczy sie rasista i zapewne antysemita.

może sprawdź definicję w słowniku języka polskiego?
        rasista - "zwolennik rasizmu; wyznawca poglądów rasistowskich".
        rasizm - "pogląd oparty na tezie o nierównowartości biologicznej, społecznej i
        intelektualnej ras ludzkich, łączący się zwykle z wiarą we wrodzoną wyższość
        określonej rasy, często uznający jej prawo do panowania nad innymi".
        • pantera01 Re: A poza tym - Czarno widać 23.08.05, 19:43
          Dokladnie. Definicja jak wyjeta z Talmudu. Zadnego prawa panowania nad innymi
          ludzmi nie uznaje.
          • bazyliszek4 Re: A poza tym - Czarno widać 24.08.05, 00:55
            oczywiście - wszak powszechnie wiadomo, że słownik języka polskiego jest oparty
            na Talmudzie...
            lecz się chłopcze na nogi, bo na głowę za późno...
            • pantera01 Re: A poza tym - Czarno widać 24.08.05, 03:46
              Calkiem jestes dobry w odwracaniu kota ogonem. Jesli pisze ze formulka ktora
              podales jest calkiem podobna do tej w Talmudzie to od razu wyciagasz wniosek ze
              Talmud jest zrodlem slownika jezyka polskiego. Na szczescie nie jest a
              wyciaganie niepoprawnych wnioskow jest naganne.
              Na razie to za pozno jest zeby leczyc sie na nogi.
    • opty2005 Antypolska nagonka 23.08.05, 14:03
      A np. Olisadebe czy nie jest obywatelem polskim i reprezentantem naszego kraju?
      A czy jest I ligowy klub koszykówki męskiej bez murzyna?
      Dlaczego zbrodnie UB inspirowane przez funkcjonariuszy żydowskiego pochodzenia
      i dokonane w Kielcach podkładane są pod Polaków?
      Panie Anderman daj Pan spokój sobie z tym antypolonizmem.
      • ar.co Re: Antypolska nagonka 24.08.05, 16:45
        Może i inspirowane, ale wykonane przez Polaków - których nikt do tego nie
        zmuszał.
    • y00rek Re: A poza tym - Czarno widać 23.08.05, 15:46
      Wdarła się nieścisłość: czytając Pański tekst późnym wieczorem nie zauważyłem,
      że wspomniał Pan o esterminacji kielczan pochodzenia żydowskiego przez Niemców.
      Dokonał Pan to jednak w sposób, który budzi mój glęboki sprzeciw:

"W historii Kielc problemy pojawiły się od połowy XIX w. wraz z napływem Żydów.
      Zniwelował je, naprawiając niedopatrzenia Niemców, pogrom w 1946 roku, do
      którego rozgrzewką stały się dwudniowe zamieszki z 1918 r.(..)"

W ten sposób można napisać, że np. "naprawiając niedpatrzenie Niemców, problem
      wojskowych pochodzenia żydowskiego zniwelował w LWP gen. Wojciech Jaruzelski".
      Tylko pisząc w ten sposób daleko nie zajedziemy i przekonany jestem, że
      pomyślawszy choć chwilę zgodzi sie Pan ze mną.

y.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka