Dodaj do ulubionych

Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 zł

• mrrek Mogę uwierzyć we wszystko, tylko nie w te 20 godzi 01.09.05, 09:32
      W każdym dniu? Przez cały miesiąc? TO NIEMOŻLIWE, nikt tego nie wytrzyma! Tak
      można 2, góra 3 dni, ale więcej się nie da... Może oni przebywali w zakładzie
      przez 20 godzin, w tym część spali? Nie wiem, ale redaktor w Wybiórczej mógłby
      sie chwilę zastanowić, pomyśleć, policzyć, wyrazić wątpliwość, a nie pisać
      głupot ...
      • dorotawl do Mrreka 01.09.05, 10:49
        A skad wiesz ,ze tak nie jest.Ludzie na takim zadupiu gdzie nie ma pracy beda i
        w takim g...... pracowac aby miec pare złoty by utrzymac siebie i rodzine.
    • jaslon Podziękujcie komuchom,... 01.09.05, 09:33
      podziękujcie SLD za dwie kadencje, podziękujcie Kwaśniewskiemu za 10 lat
      prezydentury (czy dobrze słyszałem jak wychwalał zwycięstwo Solidarności ?),
      podziękujcie OPZZ, .....

No i napiszcie koniecznie ... KOMUNO WRÓĆ !!!

A moim zdaniem winien temu jest Bździągowski z Pipidówszczyzny!!! Dopaść
      drania!!!
    • bopin Jak się nie podoba... 01.09.05, 09:35
      Jak się praca nie podoba to wypierda... tak to działa.
    • toworzyszszmaciak Chcieliście kapitalizmu i półek pełnych za drogich 01.09.05, 09:49
      na przeciętną kieszeń towarów to macie. Nie podoba się to won na Białoruś, Kubę
      albo do Korei Północnej!
      • zigzaur Re: Chcieliście kapitalizmu i półek pełnych za dr 01.09.05, 14:22
        A kto każe wam być przeciętniakami, o przeciętnych mózgach i przeciętnych
        kieszeniach?

Bądź nieprzeciętny!

Zarabiaj nieprzeciętnie!

Odkryj i wykorzystaj swój talent!
    • jan.grz Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 09:57
      Ciekawe jaki lekarz wydał zwolnienie (i za jakie pieniądze). A w ogóle po co
      zwolnienie lekarskie właścicielowi firmy, ktory ma dość sił na maltretowanie
      ludzi. Tak czy inaczej kolejny lekarz skur... pomaga kryminalistom. Jak długo
      jeszcze???
    • marlass pazerność, pazerność, pazerność... 01.09.05, 10:05
      ...ludzi zwących się pracodawcy!!! Znam szefów dzielacych sie zyskami, gdy jest
      lepszy okres i z tego powodu niczego takim szefom nie brakuje, i wszyscy sa
      zadowoleni, więc chyba można. Ludzie szanujcie swoje zdrowie (nie mowie o
      obijaniu sie), a wtedy pracodawcy zaczna szanowac pracownika, bo przeciez sami
      na hali nie beda pracowac. Mina lata zanim sie to zrozumie.
    • dorotawl Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:16
      Niech rzad dalej nic nie robi w tym kierunku.Będziemy pracowac jak murzyny.A
      najlepiej za darmo i po 24h wtedy bedzie extra........
    • emajak Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:25
      W tym bandyckim kraju wszystko jest możliwe! Przez cały okres tzw. transofmacji
      ustrojowej prawo tworzyli różni prawnicy w rodzaju małomiasteczkowych
      kauzyperdów i "wielkomiejskich" cwaniaków. Ale przede wszystkim cała
      masa "Dyzmów", którzy reprezentowali interesy różnych grup mafijnych. Dlatego
      nie można wziąć za (_|_)-ę bandytów i aferzystów i innych złodziei bo nagle
      zdrowie im szwankuje. Parodia prawa - to jest "prawo" a nie prawo!
      • obywatelpiszczyk Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:35
        W końcu może się różni regulatorzy rynku pracy nauczą, że podstawową wolnością
        pracownika jest możliwość powiedzenia pracodawcy "pocałuj mnie w doopę" i
        poszukania sobie innej pracy.
        Jak nie ma tego, to można sobie regulować rynek pracy do usranej śmierci. I tak
        ludziska będą godzili się na obchodzenie przepisów, żeby tylko mieć prace.

Howgh
    • tades1 Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:40
      Wczoraj oglądając relacje z obchodów rocznicy byłem w bardzo podniosłym
      nastroju .Dziś przeczytałem artykuł o chłopaku ktory dostał 9 miesięcy za
      komorkę , teraz ten artykuł i czuję na glowie wiadro pomyj. Kto mi to k....a
      zrobił ? System ? Takich ludzi nie można wsadzić do pierdla bo znajdą się
      niebiorący łapówy lekarze i nieprzekupni sędziowie . Czy naprawdę w Polsce jest
      więcej tych złych i podłych niż porządnych ?????
    • wicurpix Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:49
      Może takie przyklady sklonia w końcu pracownikow do zakladania silnych związkow zawodowych z prawdziwego zdarzenia, takie jakie miały być i takie o ktorych mowil Dziwisz.
    • wojtekpokora stracili prace 01.09.05, 10:50
      no i przez kontrolerow ludzie stracili prace...
    • hautmont Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:05
      znam podobny zakład w małopolskim. Pracowałem tam, odeszłem "na własną prośbę" z
      ciężkim zatruciem. Nie doniosłem. Tam zostali koledzy, bez tej pracy kilka
      rodzin zostałoby bez środków do życia.
      Jestem od 16 m-cy bezrobotnym.
      Inspekcja pracy? Była kontrola, była.
      Dzień po kontroli szef miał okrutnego kaca, a wypłatę z powodów oczywistych
      musiał przesunąć na późniejszy termin.
      Szukając pracy natknęłem się na wiele takich zakładów, więc nie mydlić oczu.
      Szefostwo w Elblągu chyba nie miało wolnych środków...
    • planitnyk To sie nazywa ciecie kosztow... 01.09.05, 11:16
      Pewnie sie dorobili niezle na tym. Nie ma to jak umiejetnosc obcinania kosztow.
      Niech zyje niewolnictwo XXI wieku !!! Niech zyje zgnily i wypaczony kapitalizm z wypaczona demokracja polska !!!
    • mkrysiewicz Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:18
      ukochany kapitalizm, sami go chcieliśmy to teraz mamy..
      • zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:56
        700 PLN to aż 200 USD!

O takiej pensji Rosjanin może tylko marzyć. W dodatku klimat pod Elblągiem
        lepszy niż na Syberii.

W latach osiemdziesiątych polski robotnik zarabiał 20 USD na miesiąc. W dodatku
        nie otrzymywał normalnych pieniędzy tylko papierki, za które nic nie można było
        kupić. Trzeba było zrealizować kartki, odstać godziny w kolejce albo dać
        łapówkę. Można było też dostać talon, za machanie czerwoną szmatą 1 maja albo
        pisanie donosów do SB.

Ciekawe, ilu z tych zarabiających po 700 PLN ma samochody. Ciekawe, ilu z nich
        miało samochody za komuny.
    • jeanamga Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:18
      Jak zwykle w polskim sądownictwie: To że właściciele firmy odebrali zdrowie
      wielu ludziom to drobiazg w stosunku do ich wątłego zdrówka szwankującego
      akurat w tym momencie.
    • skoczek0002 Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:23
      ZASTANAWIAJACE JEST TO, ŻE PIP, "ODKRYWA AMERYKĘ" , PONIEWAŻ ZGODNIE Z
      PRZEPISAMI PRACODAWCA POWINIEN ZGŁOSIĆ SWOJĄ DZIAŁALNOŚĆ . JEŻELI TEGO NIE
      ZROBI TO NIKT W PIP NIE WIE O DZIAŁAJĄCYM PODMIOCIE GOSPODARCZYM. A JEŻELI
      ZGŁOSIŁ DZIAŁALNOŚĆ , TO DLACZEGO NIKT Z PIP WCZEŚNIEJ NIE ZWERYFIKOWAŁ TAKIEGO
      PRACODAWCY. NIE JEST ŻADNA TAJEMNICA, ŻE PIP , POD KIEROWNICTWEM OBECNEJ
      GŁÓWNEJ INSPEKTOR PRACY , ZAJMUJE SIE PRZEDE WSZYSTKIM , GENERACJĄ DECYZJI
      ( ILOŚĆ) , A NIE FAKTYCZNĄ KONTROLĄ TERENOWĄ . DOPIERO SKARGI I WYPADKI
      ( CIEŻKIE) ZMUSZAJA PANÓW INSPEKTORÓW DO DZIAŁANIA OPERACYJNEGO. TYM SAMYM ,
      MOIM ZDANIEM, USPIENIE PIP , MA CHARAKTER POLITYCZNY I ZMIERZA DO UMOŻLIWIENIA
      DZIAŁANIA FIRM NIE SPEŁNIAJACYCH ŻADNYCH KRYTERIÓW DOPUSZCZALNOŚCI W DZIEDZINIE
      BHP I PRAWA PRACY, TYLKO DLATEGO ABY JAKIKOLWIEK ROZWÓJ GOSPODARCZY PRYWATNYCH
      PODMIOTÓW MIAŁ MIEJSCE W NASZYM WSPANIAŁYM KRAJU. PRACOWNIK JEST
      NATOMIAST "PRZEDMIOTEM" , KONIECZNYM DO OSIĄGNIECIA TYCH CELÓW . Z TEGO TEŻ
      WZGLĘDU JAK DOWIADUJĘ SIĘ O "SUKCESACH" PANÓW INSPEKTORÓW TO OGARNIA MNIE
      WESOŁOŚĆ. MIARA TYCH SUKCESÓW BEDZIE NP. DALSZA CHOROBA NAKRYTYCH PRACODAWCÓW I
      UNIKANIE SĄDU A W EFEKCIE DAJ BOŻE SAMOUKARANIE NA POZIOMIE 200 CZY TEŻ 300
      ZŁOTYCH - TAKIE BOWIEM MOZLIWOŚCI DAJE NASZE PRAWO KARNE.TYM SAMYM TAK TEZ
      POSTRZEGANA JEST PRACA NAJEMNA PRZEZ TWÓRCÓW NASZEGO PRAWA.
      PRAKTYK
    • belial13 Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:34
      Niech PIP-a nie rżnie głupa.W połowie firm są takie warunki tylko ich nierobów
      nie ma.
      • zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:08
        Realia wyglądają następująco:

Przychodzi do firmy inspektor PIP i zaraz wymienia sumę, za którą się odczepi od
        wszystkiego. Jeśli przedsiębiorca nie zapłaci, to inspektor PIP (przeważnie były
        aparatczyk z PZPR czy ZSL) potrafi przyczepić się, że na parapecie stoi
        odkorkowana butelka z rozpuszczalnikiem - straszne zagrożenie dla BHP i środowiska.

I pracodawca płaci. Jak nie haracz, to grzywnę.
        Nic dziwnego, że przedsiębiorca nie ma pieniędzy na płace.

Zresztą, pracodawca i tak rzadko zagląda do firmy i nawet nie ma możliwości
        dopilnować, czy nie jest okradany. Ciągle musi jeździć po różnych ZUS-ach,
        US-ach, urzędach certyfikujących, atestujących i innych tam. Musi więc zatrudnić
        nieproduktywny a wysoko opłacany personel nadzoru: księgowych, ochroniarzy,
        prawników. Na wynagrodzenia dla pracowników pieniędzy brakuje.

Co trzy miesiące w prawniczych gazetach widać tytuł: "Nowelizacja ustawy o VAT
        czy ZUS. Nowe obowiązki pracodawców"

No to pracodawca musi zatrudnić nową księgową do wypełniania i wysyłania
        deklaracji i sprawozdań. Aby zdobyć pieniądze, musi obniżyć zarobki na produkcji
        albo nawet zwolnić konstruktora. Innowacja nie jest obowiązkowa. Deklaracje i
        sprawozdania - tak.

Głosujta dalej na "wrażliwych społecznie" i "rzeczników biednych".

Rzecznicy biednych potrzebują biednych, aby właśnie być ich rzecznikami.
    • hubkulik Ciekawe 01.09.05, 11:53
      ze znalazlo sie tylu ludzi, ktorzy zdecydowali sie pracowac w takich warunkach.

Pozdrawiam Hubert
    • ben_shaprut Nie "sukinsyny" ale "sqrwiele" - nie obrażajmy ich 01.09.05, 11:55
      matek, bo nic o nich nie wiemy.
    • lecswi Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:55
      Dlaczego Prokuratura interweniowała? Zdaje się że mamy wolny rynek a nie
      socjalizm. Ci ludzie są wolni, o to przecież walczyli przez 25 lat obaląc
      wredny ustrój komunistyczny, który ich zmuszał do pracy.Obecnie obchodzą swoje
      wielkie święto. Chwała Im.
    • fromagreatheight Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:02
      Wielkim sukcesem Sierpnia 1980 roku było założenie wolnego związku zawodowego.
      Spróbujcie dzisiaj założyć związek zawodowy ! Tylko dziwne, że teraz nikogo to
      nie interesuje...
      • zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:18
        A ja nigdy w swym zawodowym życiu, a pracowałem jeszcze za komuny, nie należałem
        do żadnego związku zawodowego.

I nie zamierzam.
    • sclavus Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:07
      tow.stalin napisała:

> krótko mówiąc - sukinsyny!

Ale tak właśnie będzie wyglądała Polska liberalna PO
      A gdyby doszło do koalicji z PiS, to jeszcze pracownicy będą musieli
      wygospodarować trochę czasu na modły codzienne no i obowiązkowo na "anioł
      pański", żeby przypadkiem nie naszła ich myśl, że to ich życie to krzyż
      pański...
      Powodzenia...
      • zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:16
        Tak jest. Głosujta na Leppera.

Każdemu po zawodówce załatwi stołek w radzie nadzorczej, mercedesa, szofera,
        sekretarkę, laptopa i 2 miesiące urlopu w roku.

Za minimalną krajową to będzie tylko Balcerowicz w kamieniołomie tyrać.
        Na te wszystkie rady nadzorcze.
    • me-e ZWOLNIENIEL LEKARSKIE...ZELAZNE ALIBI 01.09.05, 12:35
      ...w polsce od skorupowanego polityka bo szuje pracodawce...rywin tez wyszedl
      na zwolnienie lekarskie...-)))
    • makabi Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 13:01
      Proces... a włąściciele tego obozu koncenmtracyjnego maja to głęboko gdzieś,
      takjak wcześniej gdzieś mieli prawa pracownicze. Na codzień narzekają na
      wszytkich rząząćych i polityków, a wczasy spędzają na Kanarach bo to wypada. W
      niedzielę sa w perwszej łąwce tego kościoła w którym msze odprawia ktoś
      znamieninty, albo miejscowa włąza do niego uczęśćza.

Co z tego że proces, skoro zakłąą pewnie dalej produkuje, ludzie dalej pracują
      niewolniczo a wynagrodzenie dostają takie jakie dostają. Po kontroli możliwe, że
      wurzucono z pracy l\kilku "prowokatorów" i "wichrzycieli" i tyle...

A państwo wyzyskiwacze za PRLu albo dorabiali na saksach w Reichu wykorzytująć
      pochodzenie z Prus Wschodnich, albo dziąłąli aktywnie w "naszej partii--
      przewodniej sile narodu".

Taka POlske mamy, jaką sobie tworzymy. To nasi rodacy zyjąćy obok nam te Polska
      robia mniej lub bardziej gorzką i słona.
      • zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 14:25
        Gdyby przeliczyć Twoją ortografię na płacę, to należy ci się pensja

UJEMNA.
    • mgibson HAHAHA!!! Z powodu zwolnień lekarskich? 01.09.05, 13:07
      HAHAHA!!! Z powodu zwolnień lekarskich? Gdzie jest ten lekarz, niech też mi
      wypisze zwolnienie!!!
      A tak w ogóle mości szanowna "Solidarności" i pan, panie "bócó" Wałęsa, to wam
      należy dziękować za takie rzeczy, to wyście nam taki los zgotowali. I gó.. mnie
      obchodzi, że nie tak chcieliście...
      • mgibson Re: HAHAHA!!! Z powodu zwolnień lekarskich? 01.09.05, 13:10
        mgibson napisał:

> HAHAHA!!! Z powodu zwolnień lekarskich? Gdzie jest ten lekarz, niech też mi
        > wypisze zwolnienie!!!
        > A tak w ogóle mości szanowna "Solidarności" i pan, panie "bócó" Wałęsa, to wam
        > należy dziękować za takie rzeczy, to wyście nam taki los zgotowali. I gó.. mnie
        > obchodzi, że nie tak chcieliście...

Dlaczego Agora "automatycznie" cenzuruje wypowiedzi!? Słowo "G Ó W N O" jest jak
        najbardziej w słowniku jęz. polskiego, a to że komuś się może nie podobać takie
        dosadne określenie, to za przeproszeniem GÓWNO mnie obchodzi!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka