mrrek Mogę uwierzyć we wszystko, tylko nie w te 20 godzi 01.09.05, 09:32 W każdym dniu? Przez cały miesiąc? TO NIEMOŻLIWE, nikt tego nie wytrzyma! Tak można 2, góra 3 dni, ale więcej się nie da... Może oni przebywali w zakładzie przez 20 godzin, w tym część spali? Nie wiem, ale redaktor w Wybiórczej mógłby sie chwilę zastanowić, pomyśleć, policzyć, wyrazić wątpliwość, a nie pisać głupot ... Odpowiedz Link Zgłoś
dorotawl do Mrreka 01.09.05, 10:49 A skad wiesz ,ze tak nie jest.Ludzie na takim zadupiu gdzie nie ma pracy beda i w takim g...... pracowac aby miec pare złoty by utrzymac siebie i rodzine. Odpowiedz Link Zgłoś
jaslon Podziękujcie komuchom,... 01.09.05, 09:33 podziękujcie SLD za dwie kadencje, podziękujcie Kwaśniewskiemu za 10 lat prezydentury (czy dobrze słyszałem jak wychwalał zwycięstwo Solidarności ?), podziękujcie OPZZ, ..... No i napiszcie koniecznie ... KOMUNO WRÓĆ !!! A moim zdaniem winien temu jest Bździągowski z Pipidówszczyzny!!! Dopaść drania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Jak się nie podoba... 01.09.05, 09:35 Jak się praca nie podoba to wypierda... tak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
toworzyszszmaciak Chcieliście kapitalizmu i półek pełnych za drogich 01.09.05, 09:49 na przeciętną kieszeń towarów to macie. Nie podoba się to won na Białoruś, Kubę albo do Korei Północnej! Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Chcieliście kapitalizmu i półek pełnych za dr 01.09.05, 14:22 A kto każe wam być przeciętniakami, o przeciętnych mózgach i przeciętnych kieszeniach? Bądź nieprzeciętny! Zarabiaj nieprzeciętnie! Odkryj i wykorzystaj swój talent! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 09:57 Ciekawe jaki lekarz wydał zwolnienie (i za jakie pieniądze). A w ogóle po co zwolnienie lekarskie właścicielowi firmy, ktory ma dość sił na maltretowanie ludzi. Tak czy inaczej kolejny lekarz skur... pomaga kryminalistom. Jak długo jeszcze??? Odpowiedz Link Zgłoś
marlass pazerność, pazerność, pazerność... 01.09.05, 10:05 ...ludzi zwących się pracodawcy!!! Znam szefów dzielacych sie zyskami, gdy jest lepszy okres i z tego powodu niczego takim szefom nie brakuje, i wszyscy sa zadowoleni, więc chyba można. Ludzie szanujcie swoje zdrowie (nie mowie o obijaniu sie), a wtedy pracodawcy zaczna szanowac pracownika, bo przeciez sami na hali nie beda pracowac. Mina lata zanim sie to zrozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotawl Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:16 Niech rzad dalej nic nie robi w tym kierunku.Będziemy pracowac jak murzyny.A najlepiej za darmo i po 24h wtedy bedzie extra........ Odpowiedz Link Zgłoś
emajak Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:25 W tym bandyckim kraju wszystko jest możliwe! Przez cały okres tzw. transofmacji ustrojowej prawo tworzyli różni prawnicy w rodzaju małomiasteczkowych kauzyperdów i "wielkomiejskich" cwaniaków. Ale przede wszystkim cała masa "Dyzmów", którzy reprezentowali interesy różnych grup mafijnych. Dlatego nie można wziąć za (_|_)-ę bandytów i aferzystów i innych złodziei bo nagle zdrowie im szwankuje. Parodia prawa - to jest "prawo" a nie prawo! Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelpiszczyk Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:35 W końcu może się różni regulatorzy rynku pracy nauczą, że podstawową wolnością pracownika jest możliwość powiedzenia pracodawcy "pocałuj mnie w doopę" i poszukania sobie innej pracy. Jak nie ma tego, to można sobie regulować rynek pracy do usranej śmierci. I tak ludziska będą godzili się na obchodzenie przepisów, żeby tylko mieć prace. Howgh Odpowiedz Link Zgłoś
tades1 Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:40 Wczoraj oglądając relacje z obchodów rocznicy byłem w bardzo podniosłym nastroju .Dziś przeczytałem artykuł o chłopaku ktory dostał 9 miesięcy za komorkę , teraz ten artykuł i czuję na glowie wiadro pomyj. Kto mi to k....a zrobił ? System ? Takich ludzi nie można wsadzić do pierdla bo znajdą się niebiorący łapówy lekarze i nieprzekupni sędziowie . Czy naprawdę w Polsce jest więcej tych złych i podłych niż porządnych ????? Odpowiedz Link Zgłoś
wicurpix Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 10:49 Może takie przyklady sklonia w końcu pracownikow do zakladania silnych związkow zawodowych z prawdziwego zdarzenia, takie jakie miały być i takie o ktorych mowil Dziwisz. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekpokora stracili prace 01.09.05, 10:50 no i przez kontrolerow ludzie stracili prace... Odpowiedz Link Zgłoś
hautmont Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:05 znam podobny zakład w małopolskim. Pracowałem tam, odeszłem "na własną prośbę" z ciężkim zatruciem. Nie doniosłem. Tam zostali koledzy, bez tej pracy kilka rodzin zostałoby bez środków do życia. Jestem od 16 m-cy bezrobotnym. Inspekcja pracy? Była kontrola, była. Dzień po kontroli szef miał okrutnego kaca, a wypłatę z powodów oczywistych musiał przesunąć na późniejszy termin. Szukając pracy natknęłem się na wiele takich zakładów, więc nie mydlić oczu. Szefostwo w Elblągu chyba nie miało wolnych środków... Odpowiedz Link Zgłoś
planitnyk To sie nazywa ciecie kosztow... 01.09.05, 11:16 Pewnie sie dorobili niezle na tym. Nie ma to jak umiejetnosc obcinania kosztow. Niech zyje niewolnictwo XXI wieku !!! Niech zyje zgnily i wypaczony kapitalizm z wypaczona demokracja polska !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mkrysiewicz Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:18 ukochany kapitalizm, sami go chcieliśmy to teraz mamy.. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:56 700 PLN to aż 200 USD! O takiej pensji Rosjanin może tylko marzyć. W dodatku klimat pod Elblągiem lepszy niż na Syberii. W latach osiemdziesiątych polski robotnik zarabiał 20 USD na miesiąc. W dodatku nie otrzymywał normalnych pieniędzy tylko papierki, za które nic nie można było kupić. Trzeba było zrealizować kartki, odstać godziny w kolejce albo dać łapówkę. Można było też dostać talon, za machanie czerwoną szmatą 1 maja albo pisanie donosów do SB. Ciekawe, ilu z tych zarabiających po 700 PLN ma samochody. Ciekawe, ilu z nich miało samochody za komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
jeanamga Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:18 Jak zwykle w polskim sądownictwie: To że właściciele firmy odebrali zdrowie wielu ludziom to drobiazg w stosunku do ich wątłego zdrówka szwankującego akurat w tym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
skoczek0002 Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:23 ZASTANAWIAJACE JEST TO, ŻE PIP, "ODKRYWA AMERYKĘ" , PONIEWAŻ ZGODNIE Z PRZEPISAMI PRACODAWCA POWINIEN ZGŁOSIĆ SWOJĄ DZIAŁALNOŚĆ . JEŻELI TEGO NIE ZROBI TO NIKT W PIP NIE WIE O DZIAŁAJĄCYM PODMIOCIE GOSPODARCZYM. A JEŻELI ZGŁOSIŁ DZIAŁALNOŚĆ , TO DLACZEGO NIKT Z PIP WCZEŚNIEJ NIE ZWERYFIKOWAŁ TAKIEGO PRACODAWCY. NIE JEST ŻADNA TAJEMNICA, ŻE PIP , POD KIEROWNICTWEM OBECNEJ GŁÓWNEJ INSPEKTOR PRACY , ZAJMUJE SIE PRZEDE WSZYSTKIM , GENERACJĄ DECYZJI ( ILOŚĆ) , A NIE FAKTYCZNĄ KONTROLĄ TERENOWĄ . DOPIERO SKARGI I WYPADKI ( CIEŻKIE) ZMUSZAJA PANÓW INSPEKTORÓW DO DZIAŁANIA OPERACYJNEGO. TYM SAMYM , MOIM ZDANIEM, USPIENIE PIP , MA CHARAKTER POLITYCZNY I ZMIERZA DO UMOŻLIWIENIA DZIAŁANIA FIRM NIE SPEŁNIAJACYCH ŻADNYCH KRYTERIÓW DOPUSZCZALNOŚCI W DZIEDZINIE BHP I PRAWA PRACY, TYLKO DLATEGO ABY JAKIKOLWIEK ROZWÓJ GOSPODARCZY PRYWATNYCH PODMIOTÓW MIAŁ MIEJSCE W NASZYM WSPANIAŁYM KRAJU. PRACOWNIK JEST NATOMIAST "PRZEDMIOTEM" , KONIECZNYM DO OSIĄGNIECIA TYCH CELÓW . Z TEGO TEŻ WZGLĘDU JAK DOWIADUJĘ SIĘ O "SUKCESACH" PANÓW INSPEKTORÓW TO OGARNIA MNIE WESOŁOŚĆ. MIARA TYCH SUKCESÓW BEDZIE NP. DALSZA CHOROBA NAKRYTYCH PRACODAWCÓW I UNIKANIE SĄDU A W EFEKCIE DAJ BOŻE SAMOUKARANIE NA POZIOMIE 200 CZY TEŻ 300 ZŁOTYCH - TAKIE BOWIEM MOZLIWOŚCI DAJE NASZE PRAWO KARNE.TYM SAMYM TAK TEZ POSTRZEGANA JEST PRACA NAJEMNA PRZEZ TWÓRCÓW NASZEGO PRAWA. PRAKTYK Odpowiedz Link Zgłoś
belial13 Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:34 Niech PIP-a nie rżnie głupa.W połowie firm są takie warunki tylko ich nierobów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:08 Realia wyglądają następująco: Przychodzi do firmy inspektor PIP i zaraz wymienia sumę, za którą się odczepi od wszystkiego. Jeśli przedsiębiorca nie zapłaci, to inspektor PIP (przeważnie były aparatczyk z PZPR czy ZSL) potrafi przyczepić się, że na parapecie stoi odkorkowana butelka z rozpuszczalnikiem - straszne zagrożenie dla BHP i środowiska. I pracodawca płaci. Jak nie haracz, to grzywnę. Nic dziwnego, że przedsiębiorca nie ma pieniędzy na płace. Zresztą, pracodawca i tak rzadko zagląda do firmy i nawet nie ma możliwości dopilnować, czy nie jest okradany. Ciągle musi jeździć po różnych ZUS-ach, US-ach, urzędach certyfikujących, atestujących i innych tam. Musi więc zatrudnić nieproduktywny a wysoko opłacany personel nadzoru: księgowych, ochroniarzy, prawników. Na wynagrodzenia dla pracowników pieniędzy brakuje. Co trzy miesiące w prawniczych gazetach widać tytuł: "Nowelizacja ustawy o VAT czy ZUS. Nowe obowiązki pracodawców" No to pracodawca musi zatrudnić nową księgową do wypełniania i wysyłania deklaracji i sprawozdań. Aby zdobyć pieniądze, musi obniżyć zarobki na produkcji albo nawet zwolnić konstruktora. Innowacja nie jest obowiązkowa. Deklaracje i sprawozdania - tak. Głosujta dalej na "wrażliwych społecznie" i "rzeczników biednych". Rzecznicy biednych potrzebują biednych, aby właśnie być ich rzecznikami. Odpowiedz Link Zgłoś
hubkulik Ciekawe 01.09.05, 11:53 ze znalazlo sie tylu ludzi, ktorzy zdecydowali sie pracowac w takich warunkach. Pozdrawiam Hubert Odpowiedz Link Zgłoś
ben_shaprut Nie "sukinsyny" ale "sqrwiele" - nie obrażajmy ich 01.09.05, 11:55 matek, bo nic o nich nie wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
lecswi Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 11:55 Dlaczego Prokuratura interweniowała? Zdaje się że mamy wolny rynek a nie socjalizm. Ci ludzie są wolni, o to przecież walczyli przez 25 lat obaląc wredny ustrój komunistyczny, który ich zmuszał do pracy.Obecnie obchodzą swoje wielkie święto. Chwała Im. Odpowiedz Link Zgłoś
fromagreatheight Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:02 Wielkim sukcesem Sierpnia 1980 roku było założenie wolnego związku zawodowego. Spróbujcie dzisiaj założyć związek zawodowy ! Tylko dziwne, że teraz nikogo to nie interesuje... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:18 A ja nigdy w swym zawodowym życiu, a pracowałem jeszcze za komuny, nie należałem do żadnego związku zawodowego. I nie zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:07 tow.stalin napisała: > krótko mówiąc - sukinsyny! Ale tak właśnie będzie wyglądała Polska liberalna PO A gdyby doszło do koalicji z PiS, to jeszcze pracownicy będą musieli wygospodarować trochę czasu na modły codzienne no i obowiązkowo na "anioł pański", żeby przypadkiem nie naszła ich myśl, że to ich życie to krzyż pański... Powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 12:16 Tak jest. Głosujta na Leppera. Każdemu po zawodówce załatwi stołek w radzie nadzorczej, mercedesa, szofera, sekretarkę, laptopa i 2 miesiące urlopu w roku. Za minimalną krajową to będzie tylko Balcerowicz w kamieniołomie tyrać. Na te wszystkie rady nadzorcze. Odpowiedz Link Zgłoś
me-e ZWOLNIENIEL LEKARSKIE...ZELAZNE ALIBI 01.09.05, 12:35 ...w polsce od skorupowanego polityka bo szuje pracodawce...rywin tez wyszedl na zwolnienie lekarskie...-))) Odpowiedz Link Zgłoś
makabi Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 13:01 Proces... a włąściciele tego obozu koncenmtracyjnego maja to głęboko gdzieś, takjak wcześniej gdzieś mieli prawa pracownicze. Na codzień narzekają na wszytkich rząząćych i polityków, a wczasy spędzają na Kanarach bo to wypada. W niedzielę sa w perwszej łąwce tego kościoła w którym msze odprawia ktoś znamieninty, albo miejscowa włąza do niego uczęśćza. Co z tego że proces, skoro zakłąą pewnie dalej produkuje, ludzie dalej pracują niewolniczo a wynagrodzenie dostają takie jakie dostają. Po kontroli możliwe, że wurzucono z pracy l\kilku "prowokatorów" i "wichrzycieli" i tyle... A państwo wyzyskiwacze za PRLu albo dorabiali na saksach w Reichu wykorzytująć pochodzenie z Prus Wschodnich, albo dziąłąli aktywnie w "naszej partii-- przewodniej sile narodu". Taka POlske mamy, jaką sobie tworzymy. To nasi rodacy zyjąćy obok nam te Polska robia mniej lub bardziej gorzką i słona. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Cały miesiąc, po 20 godzin dziennie, za 700 z 01.09.05, 14:25 Gdyby przeliczyć Twoją ortografię na płacę, to należy ci się pensja UJEMNA. Odpowiedz Link Zgłoś
mgibson HAHAHA!!! Z powodu zwolnień lekarskich? 01.09.05, 13:07 HAHAHA!!! Z powodu zwolnień lekarskich? Gdzie jest ten lekarz, niech też mi wypisze zwolnienie!!! A tak w ogóle mości szanowna "Solidarności" i pan, panie "bócó" Wałęsa, to wam należy dziękować za takie rzeczy, to wyście nam taki los zgotowali. I gó.. mnie obchodzi, że nie tak chcieliście... Odpowiedz Link Zgłoś
mgibson Re: HAHAHA!!! Z powodu zwolnień lekarskich? 01.09.05, 13:10 mgibson napisał: > HAHAHA!!! Z powodu zwolnień lekarskich? Gdzie jest ten lekarz, niech też mi > wypisze zwolnienie!!! > A tak w ogóle mości szanowna "Solidarności" i pan, panie "bócó" Wałęsa, to wam > należy dziękować za takie rzeczy, to wyście nam taki los zgotowali. I gó.. mnie > obchodzi, że nie tak chcieliście... Dlaczego Agora "automatycznie" cenzuruje wypowiedzi!? Słowo "G Ó W N O" jest jak najbardziej w słowniku jęz. polskiego, a to że komuś się może nie podobać takie dosadne określenie, to za przeproszeniem GÓWNO mnie obchodzi!!! Odpowiedz Link Zgłoś