mg2005 18.09.05, 20:06 Żydzi nie są współgospodarzami w Europie -są gospodarzami! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mg2005 Cyrk ekumeniczny 18.09.05, 20:27 Przywódcy religijni mogą i powinni działać na rzecz pokoju i miłości między ludźmi różnych wyznań,ale wspólne modlitwy z żydami,którzy uważają Chrystusa za oszusta -to świętokradztwo! Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Cyrk ekumeniczny 18.09.05, 21:26 Bez zadnych lukrowanych ramek, stwierdzam ze islam przyniosl do Europy cale dziedzictwo Grecji, na ktory wszyscy sie dzisiaj powoluja.. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Cyrk ekumeniczny 19.09.05, 14:52 Bez zadnych lukrowanych ramek stwierdzam, ze jestes nieukiem i demagogiem. ******************************************* Pozdrowienia z pod Wiednia. Jan Sobieski - Krol Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Cyrk ekumeniczny 19.09.05, 15:37 panie Sobieski, franca z Marysienki, przyglupa z pana zrobila. Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: Cyrk ekumeniczny 19.09.05, 21:24 Rozwin swoja mysl wacpan o tej Grecyi i niewiernych (tfu - wiara paskudna), a niewiasty mi nie obrazaj bo kaze cie sluzbie obic kijami i poszczuc psem Telesforem jak jakiego lapserdaka :) Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Cyrk ekumeniczny 19.09.05, 22:19 lungompa napisała: Rozwin swoja mysl wacpan o tej Grecyi i niewiernych (tfu - wiara paskudna), a niewiasty mi nie obrazaj bo kaze cie sluzbie obic kijami i poszczuc psem Telesforem jak jakiego lapserdaka :) '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' Umiesz czytac, czytaj wiec kmiotku z zascianka(zadupia) katolickiego.. eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/2152/idc/2/ Odpowiedz Link Zgłoś
mkopek Re: Cyrk ekumeniczny 19.09.05, 11:14 Jesli Zydzi sa w stanie akceptowadz modlitwy razem z chrzescijanami, ktorzy modla sie do oszusta i bluzniercy nazywjacego siebie Bogiem - to nie widze problemu- ja nic osobiscie do Zydow nie mam. Zeby nie bylo watpliwosci- jestem chrzescijaninem i nie uwazam Chrystusa za oszusta i bluznierce, tylko za Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
alka47 Re: Cyrk ekumeniczny 19.09.05, 11:59 chyba za Syna Bozego.Chrystus nigdy nie stwierdzil ze jest Bogiem,nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
jasiuf Re: Cyrk ekumeniczny 19.09.05, 16:44 mg2005 napisał: > Przywódcy religijni mogą i powinni działać na rzecz pokoju i miłości między > ludźmi różnych wyznań,ale wspólne modlitwy z żydami,którzy uważają Chrystusa > za oszusta -to świętokradztwo! Chrystus był żydem. Więc chyba mają prawo oceniać swojego ziomka. Ty oddajesz pokłony obcemu bożkowi w świątyniach wzniesionych na gruzach dawnych hramów prawowitych i rdzennych bogów Polaków - Swarożyca czy Peruna - to dopiero świętokradztwo :) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Cyrk ekumeniczny 19.09.05, 18:47 jasiuf napisała: > > Ty oddajesz pokłony obcemu bożkowi w świątyniach wzniesionych na gruzach dawnyc > h > hramów prawowitych i rdzennych bogów Polaków - Swarożyca czy Peruna - to dopier > o > świętokradztwo :) Gdybym modlił się razem z poganami ,to byłoby świętokradztwo -tak jak modlitwa razem z żydami. Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 co to znaczy, że ktoś jest Żydem? 19.09.05, 15:40 co to znaczy, że ktoś jest Żydem? Pytam z czystej ciekawości. Nie jest to ani obywatelstwo jakiegoś państwa (w szczególności Izraela, bo tam też nie-Żydzi mieszkają) ani język (bo Żyd w Moskwie mówi po rosyjsku a Żyd w Nowym Jorku po angielsku) ani nawet religia, bo wielu Żydów jest np. ateistami. Jeśli ktoś wie to proszę o informację. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach ja wiem 19.09.05, 15:41 to ten, który jest wszystkiemu zawsze winien (oprócz - ostatnio - homoseksualisty) Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach nie żartuję , wbrew pozorom, niestety 19.09.05, 16:38 "Żyd" to wróg, widac to na przykład w napisach naściennych dotyczących wrażej druzyny piłkarskiej, w epitetach mowy potocznej. Nie na darmo wystepuje razem z masonem i cyklistą "Żyd" to sprawca wszelkiego zła (oczywiście mam na mysli język potoczny), to liberał, człowiek o poglądach lewicowych (ale niekoniecznie), ktoś, komu odmawia się prawa do polskiej przynalezności państwowej, bo ma inne, niz katolickie poglądy Czasem tez uzywa sie wymiennie: Żyd - lewak Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 nie żartuj sobie, nie chodzi mi o to czy 19.09.05, 16:55 ktoś uważa kogoś za wroga czy nie ale o to jaka jest definicja pojęcia "Żyd". Nie wiesz to nie zawracaj głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach to inaczej 19.09.05, 16:58 "Żydzi (hebr. Jehudim, יהודים) - naród pochodzący od semickich plemion zamieszkujących Izrael, określanych jako Hebrajczycy albo Izraelici, posługujący się początkowo językiem hebrajskim. Podstawą tożsamości narodu żydowskiego była narodowa religia - judaizm, od XIX wieku także kultura żydowska. Żydzi zamieszkujący Państwo Izrael są nazywani Izraelczykami." pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BByd moje "definicje" dotyczły znaczenia słowa w polskim języku potocznym Odpowiedz Link Zgłoś
toja3003 to już lepiej - a więc to "naród", jak cytujesz, 19.09.05, 17:05 ale nadal pozostają bez odpowiedzi moje pytania: jeśli "Podstawą tożsamości narodu żydowskiego była narodowa religia - judaizm, od XIX wieku także kultura żydowska" to co jest tą "podstawą" obecnie? przecież nie religia, nie język (będący rdzeniem każdej kultury) i nie obyczaje, bo te są różne u Żydów zamieszkujących różne państwa. Stąd nadal mój problem ze zrozumieniem tego pojęcia ale dzięki za wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: to już lepiej - a więc to "naród", jak cytuje 19.09.05, 17:06 jedno nie przeczy drugiemu Żyd to człowiek urodzony z matki Żydówki, czasem przerzchrzta na judaizm Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: to już lepiej - a więc to "naród", jak cytuje 19.09.05, 18:39 Jest "żyd" i "Żyd": 'żyd" to wyznawca judaizmu. "Żyd" to członek narodu żydowskiego,może być ateistą. Żydzi,oprócz języków "lokalnych", mają wspólny j.hebrajski,ew.jidisz. Tożsamość i spoiwo narodowe daje im obecne w judaiźmie przekonanie,że są "narodem wybranym"przez Boga.To przekananie podzielają także ateiści -jest to podstawa syjonizmu -poglądu,że ich misją jest rządzić innymi narodami. Czy "Żyd" może wyznawać inną religię,np.chrześcijaństwo? Myślę,że nie, bo to by się kłóciło z jego "wiarą syjonistyczną". Z tego powodu nie może być jednocześnie członkiem innego narodu (np.Żyd-Polak).Najpierw musi przestać być Żydem. Odpowiedz Link Zgłoś
podpisany Re: mg2005 - co znaczy "narod wybrany" 19.09.05, 20:25 "Narod wybrany" i tu caly pies pogrzebany. Pytanie; co znaczy "narod wybrany" - jakie sa kryteria???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
lungompa Re: mg2005 - co znaczy "narod wybrany" 19.09.05, 21:27 A z tym to prosze udaj sie do Pana Boga - on wybieral :) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: mg2005 - co znaczy "narod wybrany" 19.09.05, 22:35 Naród wybrany do sprawowania rządów nad światem -tak to interpretuje Talmud, który daleko odszedł od Tory(czyli Starego Testamentu). Jednak to właśnie Talmud jest główną księgą judaizmu i główną księgą kultury żydowskiej,na której wychowują się nowe pokolenia,także w rodzinach ateistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: mg2005 - co znaczy "narod wybrany" 20.09.05, 12:02 Talmud naucza nienawiści do Jezusa Chrystusa (oszust,fałszywy prorok), do Kościoła i chrześcijan (porównuje ich do zwierząt). Naucza,że zasady moralne dotyczą tylko Żydów,gojów- nie (można ich oszukiwać, okradać,nawet zabijać). Naucza,że żydowski Mesjasz(który ma dać Żydom władzę nad światem) nie przyjdzie, dopóki Kościół nie zostanie zniszczony -ponieważ Bóg gniewa się na Żydów,że z ich narodu wyszedł fałszywy prorok(Jezus) i Żydzi założyli fałszywą religię (chrześcijaństwo). Dlatego żydzi nienawidzą Kościoła i pragną go zniszczyć. Dlatego też "dialog" żydowsko-chrześcijański jest śmieszny i fałszywy. Jak można prowadzić szczery dialog z kimś,kogo uważa się za "psa" i chce się go zniszczyć? No ,ale sztukę kamuflarzu opanowali Żydzi do perfekcji w ciągu wieków... Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: co to znaczy, że ktoś jest Żydem? 19.09.05, 16:50 toja3003 napisała: > co to znaczy, że ktoś jest Żydem? > Pytam z czystej ciekawości. > Nie jest to ani obywatelstwo jakiegoś > państwa (w szczególności Izraela, bo tam też nie-Żydzi mieszkają) > ani język (bo Żyd w Moskwie mówi > po rosyjsku a Żyd w Nowym Jorku po angielsku) > ani nawet religia, bo wielu Żydów > jest np. ateistami. > Jeśli ktoś wie to proszę o informację. Jako żyd nie rżnij żyda, bo żydzi to nacja Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 Re: Europa niejednego wyznania 19.09.05, 16:51 mg2005 napisał: > Żydzi nie są współgospodarzami w Europie -są gospodarzami! Powiedziałbym nawet że są nad-gospodarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach Re: Europa niejednego wyznania 19.09.05, 16:53 co to jest nad-gospodarz ? Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony nadgospodarz to 19.09.05, 17:02 ranga wyższa od zwyczajnego gospodarza, a niższa od np. hiper- albo super- gospodarza... he! he! he! ---- Nad wszystkim czuwa gospodarz domu. Nie da on krzywdy zrobić nikomu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Europa niejednego wyznania 19.09.05, 18:02 po_godzinach napisała: > co to jest nad-gospodarz ? Super-cieć, cieć-Superman :) Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Re: Europa niejednego wyznania 19.09.05, 18:05 A na poważnie: Różnica między gospodarzem a Nadgospodarzem jest taka jak różnica między redaktorem a Nadredaktorem Michnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
100a100 Re: Europa niejednego wyznania 19.09.05, 18:02 Niedlugo juz nam do tego dnia, kiedy ani Zyd, ani chrzescijanin, ani liberal nie bedzie gospodarzem w Europie. Gospodarzami beda muzulmanie. Wy, ktorzy sie klocicie teraz, bedziecie im podawac nozyk do obrzezania. Niektorzy mowia, ze juz teraz nie Zyd a muzulmanin jest gospodarzem zachodniej Europy. CZY macie bielmo na oczach? Odpowiedz Link Zgłoś