Dodaj do ulubionych

Jak oskubać inwalidów

• 1panrysio Dlaczego nie ma natychmiast reakcji ludzi którzy 24.09.05, 13:30
      biorą nasze podatki.Powołują tylko nowe biura śledcze i chyba puszczają tam
      tylko bąki w stołki chłe,chłe..
    • olias robactwo się rozgniata 24.09.05, 13:43
      ot i tyle mam do powiedzenia
    • piotr_kulinski Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 15:10
      Dokładnie kradną nasze pieniądze.
      Dziwi mnie reakcja PIP'u "uzgodnimy termin kontroli" no słowem jaja sobie robią.

Czemu pieniądze nie są przekazywane bezpośrednio pracowniką prze PFRON na
      podstawie listy płac dostarczonych właśnie do PFRON. Oczywiście że obciążyło by
      to instytucję, ale to pierwszy pomysł który wpadł mi do głowy i wydaje mi się
      rozsądniejszy niż obecna forma. W obecnej formie jest zupełny brak kontroli
      PEFRON nad wypłacanym pieniądzem.
    • callafior PRYWACIAŻE TO W 90% ZŁODZIEJE 24.09.05, 15:38
      Naprawdę miałem do czynienia z niewielką liczbą uczciwych przedsiębiorców
      prywatnych (tylko 1), reszta to złodzieje i bezczelni oszuści. Uczciwego
      prywaciaża na prawdę ze świecą w dzień trzeba szukać. Jeżeli ktoś uważa inaczej,
      to sam jest chyba prywaciażem, albo nigdy nie miał z takowymi do czynienia.
    • art00r GŁUPOTY PISZECIE 24.09.05, 18:30
      ZAPOZNAJCIE SIE Z USTAWĄ, PÓŹNIEJ KOMENTUJCIE. jEZELI INWALIDA PRACUJE NA CAŁY
      ETAT - MIN PENSJA 849 ZŁ - TO DLACZEGO WYPŁACA MU SIĘ 150 ZŁ? PRACOCAWCA ŁAMIE
      PRAWO W TYM WYPADKU.
      • chateau Re: GŁUPOTY PISZECIE 24.09.05, 18:55
        Nie rozumiesz? Każdy kwitował odbiór CAŁEJ kwoty, a dostawał faktycznie tylko 150
        "za fatygę". Prawo łamie pracodawca i pracownik - obaj poświadczają nieprawdę.
        Sąd może co najwyżej odstąpić od wymierzenia kary pracownikom ale obie strony
        są winne z punktu widzenia prawa.

System finansowania do dupy ale o też kant potłuc takiego prokuratora.

• profes79 Re: GŁUPOTY PISZECIE 24.09.05, 19:01
        O to wlasnie chodzi ze to oszustwo. Pracowalem w firmie pracy chronionej
        (ochrona). Tam owszem - zatrudniali osoby niepelnosprawne, ale placili im
        zgodnie z umowa! Tez mnie to wkurza, ale co innego zatrudniac i placic, a co
        innego zatrudniac i robic walki.
        • jolunia55 Re: GŁUPOTY PISZECIE 24.09.05, 19:22
          Zlikwidować PEFRON,a podnieść renty.To rozwiązanie tego problemu.Jeżeli
          rencista będzie w stanie utrzymać się zrenty to nie bęzie szukał pracyiPEFRON
          pójdzie do lamusa.
    • mwirek Ustawa podpisana przez Kwaśniewskiego dn. 15 VIII 24.09.05, 19:38
      Jest to ustawa niemal tajna, bo w żadnych medjach za wyjątkiem Gazety
      Podatkowej nie opublikowana. Podjęta przez posłów i senatorów większością
      głosów. W Senacie (jak mam napisane w odpowiedzi z biura senatu) wogóle nie
      rozważana. Otóż zgodnie z tą ustawą inwalida nie mający wieku emwrytalnego i
      dorabiający sobie do załóżmy 500 złotowej renty na zasadzie działalności
      gospodarczej będzie musiał od 1 czerwca 2006 roku opłacać pełną składkę ZUS.
      Widocznie zgodnie z mentalnością posłów złodziei i senatorów złodziei lepiej
      dawać pieniądze złodziejom niż inwalidzie który nie chce niczyjej łaski, lecz
      chce sobie samodzielnie dorobić do renty. Inwalidzi zostali potraktowani jak
      ludzie zdrowi, którzy mogą w pełni pracować. To że jest to sprzeczne z zasadą
      przyznawania inwalidztwa, w myśl której inwalida nie jest w stanie normalnie
      pracować, że jest sprzeczne z prawem pracy, gdzie inwalida ma prawo do 7
      godzinnego dnia pracy i 10 dni urlopu w ciągu roku więcej - to nie
      zainteresowało mafii złodziei w sejmie i senacie. W tej sprawie napisałem swego
      czasu pismo do PiS. Żadnej odpowiedzi nie otrzymałem. Stąd wnoszę, że ta pseudo
      ustawa była poparta również przez opozycję w sejmie. Jest to taka informacja
      dla osób które jutro wybierają się na wybory.
      • gacek1956 KTO TO JEST INWALIDA pytanie za ile? 25.09.05, 00:13
        Wszystkich inwalidów nie mozna brac pod jedną kreske ale 80 % to prywata!!!!!!
        • mwirek Re: KTO TO JEST INWALIDA? 25.09.05, 15:20
          Powiedział bym, że odwrotnie. Są tak ostre kryteria przyznawania grupy
          inwalidzkiej, że naprawdę trzeba być chorym aby przyznano grupę. Pytanie
          słuszne w kontekście nowych przepisów. Jest oczywiste, że prawdziwy inwalida
          nie będzie mógł wykonywać pełnej pracy aby zarobić na ZUS i coś, choćby
          minimalnie dla siebie. Uważam, że rencista (a sam nim jestem) o ile podjął by
          się wykonywania na nowych zasadach pracy powinien mieć cofniętą grupę
          inwalidzką. Wobec powyższego jakie wyjście mają osoby naprawdę chore (a tych
          jest znakomita większość) i otrzymujące rentę 500zł? Powiedział bym, że nie
          mają wyjścia. Na pewno nie będą mogli sobie dorobić do renty, nie będą mogli
          kupić niezbędnych leków, może tylko absolutnie podstawowe jedzenie i czynsz.
          Zatem uchwalone przez sejm, senat i prezydenta ustawy zmierzają do
          unicestwienia osób chorych. Bo czym się skończy niebranie leków - wiadomo.
          Obecnie jesteśmy namawiani do głosowania na tę, czy inną opcję polityczną. Dla
          nas nie ma żadnej różnicy kto decyduje o prawie. Dostałem namacalny dowód na to
          że wszyscy, niezależnie jak są pomalowani absolutnie nie dbają o społeczeństwo.
          Wręcz przeciwnie. Jest to przykład wielce szkodliwej działalności. Działalności
          sprzecznej z etyką i konstytucją. I kogo to obchodzi? Nigdzie się o tym nie
          mówi ani nie pisze. Właśnie przyjechał mój (zdrowy) kolega z USA. Tam jest to
          znana sprawa, że inwalidzi będą musieli płacić pełną składkę na ZUS. A tutaj,
          kto z państwa o tym wiedział? Jest to skandal na jaki nie ma słów. Po
          wypaczeniu, a raczej całkowitym upadku pięknych idei Solidarności stało się, że
          żyjemy w państwie bezprawia. Państwie gdzie głos mają jedynie kliki sejmowe,
          rządowe itp. i różne przestępcze grupy interesów. Jest to już tak obrosłe, że
          żadne wybory nic tu nie zmienią. Uważam, że uczestniczenie w wyborach to to
          samo co popieranie złodziei. Szkoda, że najwartościowsza część społeczeństwa
          widzi swoją przyszłość zagranicą.
    • hirsh1 Instrukcja dla premiera rządu koallicji PiS-PO? 24.09.05, 19:52
      Chłopadki dadzą sobie radę i bez instrukcji.
    • ika.1 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 20:41
      Zlikwidować PFRON-y i wszelkie dotacje dla niepełnosprawnych, bo na tym
      korzystają oszuści. Na ten cel płacimy my podatnicy. A organa sprawiedliwości
      nie reagują na tego rodzaju oszustwa niegodziwców.
    • shoomq Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 21:16
      Rozwiązanie jeszt szalenie proste. Należy ZAKAZAĆ wypłat "do ręki" i nakazać
      wypłaty na rachunek bankowy. Wiem, że dla wielu to niewygodne, bo uniemożliwia
      machloje, ale to jedyne rozwiązanie, które pozwoli na eliminację tym podobnych
      szwindli.
      • gojka23 Re: Jak oskubać inwalidów 24.09.05, 23:14
        masz racje, całkowicie się zgadzam...to "wypłacanie do ręki" to jest
        przegięcie, tym bardziej że mogą Ci zapłacić kiedy chcą, a tTY chcąc mieć dalej
        pracę...podpisujesz np. z wcześniejszą datą...ale to zwyczajne ŚWIŃSTWO
    • sioban I znowu Łódź 25.09.05, 12:04
      to miasto trzeba zaorać, będzie mniej problemów
    • filipmak Re: Jak oskubać inwalidów 25.09.05, 14:20
      W jednej z największych firm sprzatająco- ochroniarskich z Wrocławia też robi
      się przekręty z Pefron, tylko troche inne. Zgłosiłem sprawę do prokuratury i
      mimo oczywistych dowodów sprawę umożono. To są układy, które trudno przebić.
      Przecież w tych firmach pracują w większości byli pracownicy SB i Policji. Mają
      jeszcze swoje układy. Wątpię, czy po wyborach coś się zmieni, ale nie mam
      zamiaru odpuścić tej sprawy, spróbuję jeszcze kogoś zainteresować tą sprawą.
      • jatutak Re: Jak oskubać inwalidów 28.09.05, 18:40
        No właśnie, wrocławska prokuratura bezpodstawnie umarza sprawy wyłudzeń różnego
        rodzaju. Albo wrocławscy prokuratorzy sami są powiązani z przestępcami, albo są
        kompletnie nieudolni i nie radzą sobie z tymi problemami. Tak czy siak,
        sprawami tymi powinien zająć się jakiś organ kontrolny. Umorzone sprawy
        wyłudzeń środków publicznych powinny tam być dokładnie zweryfikowane.
    • tomalin Re: Jak oskubać inwalidów 27.09.05, 00:25
      Może pewnym utrudnieniem dla oszustów byłoby wprowadzenie wymogu przelewania
      dotowanych wynagrodzeń na konta pracowników?
      Szkoda poza tym, że autorzy nie przytoczyli raportu z kontroli NIK-u, z którego
      wynika, iż te krętactwa zdarzają się prawie wyłącznie w zakładach pracy
      chronionej, a nie na otwartym rynku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka