lagiewski Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 10:56 tragedia dla dzieci, dlaczego u nas w polsce nie pokażą gęby takich "suk"... nie mam nic do dodania... więzięnie tylko i to dożywocie... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Pielęgniarki ................................. 12.10.05, 11:00 A to jedna z odpowiedzi czytelnikow na artykul na ten sam temat na www.onet.pl Chyba mowi wiecej o calym SPOLECZENSTWIE, niz o poszczegolnych osobach! "...To norma w szpitalach Jak leżałam po porodzie w Szpitalu Kopernika w Krakowie pech chciał, że były akurat Andrzejki, więc panie pielęgniarki były tak naprute na dyżurze, że przewracały się po korytarzu. Dziękowałam Bogu, że nie przyniosą mi córci do karmienia, bo mogły sie razem z nia wywalić. Z głodu przez noc nie umarła. Lekarz zamknął się w dużurce na klucz i nie chciał paniom pileęgniarkom otworzyć (próby dobijania sie i komentarze pań pilęgniarek doskonale były słyszalne na całym korytarzu)". ~lucusia, 2005-10-12 09:37 Odpowiedz Link Zgłoś
gklej Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:01 zgadzam sie z Tobą w 100%, myślę, że były pijane lub chore psychicznie Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:08 Całe szczęście, że Twoje myślenie nie ma żadnego wpływu na ich dalsze losy... Odpowiedz Link Zgłoś
black_owca Re: BYDŁO no txt 12.10.05, 11:30 No pewnie. Pielęgniarki na dyzurach piją, sypiją z doktorami, nic nie robią.Sa przyczyna zgonów i zakażeń. Zachowanie "koleżanek po fachu" jest co najmniej naganne, jednakże myslę, ze wynikało to ich głupoty i bezmyślności.Pracuję na ioimie neonatologicznym 15 lat. Rodzice wcześniaków często obserwuja nas przy pracy, podczas róznych zabiegów, nie zawsze dla dziecka miłych (np zakladanie wenflonu, czy toaleta rurki intubacyjnej) Zachowuja sie różnie...ilu ludzi- tyle emocji...Nie mozna wszystkich pielęgniarek wrzucac do jednego wora. Artykuł w gazecie jest nieco przesadzony. Wcześniak widoczny na fotce nie był w stanie cięzkim i wskazującym na jakiekolwiek zagrozenie( co nie usprawiedliwia pielegniarek). najpierw nalezy zbadać sparwe, a nie ferowac wyroki. Do pracującego personelu nalezy mieć troszkę zaufania( chociaż po tej aferze bedzie to trudne). Nie wyobrażam aby ktoś celowo narazał zycie i zdrowie wczesniaka Odpowiedz Link Zgłoś
tim7 Re: BYDŁO no txt 12.10.05, 11:52 Słuszne postrzeganie problemu. Ale tutaj już przeprowadzono śledztwo, zweryfikowano dowody winy, oskarżono i wydano wyrok. Rozsądne myslenie dla 98 % wypowiedzi powyższych i poniższych to od ludzi zaślepionych żądzą zemsty. Dla nich człowiek popełniający błedy jest chamem, śmieciem, "suką", ścierwem itd. (dziecko pozostawmy w spokoju, czyli w inkubatorze, tam jego miejsce teraz). Oczywiście wszyscy to świetni humaniści i ludzie cywilizowani... Wściekłość mnie ogarnia jak czyta się wypowiedzi tych "wspaniałych" ludzi o "wielkich sercach". A po 15:00, jak wyjdą z pracy, to na powitanie słońca żucą soczyście "spie..j pijaku i nierobie" do żebraka na ulicy, a przed zmarzniętą babinką z pudełkiem po margarynie w ręku, proszącą o wsparcie do "warszawskiej" (400 zl) renciny, siedzącą na zydelku, przejdą na drugą stronę ulicy bo przypomni im się, że mieli kupić papierosy w kiosku naprzeciwko, bądz odwrócą głową aby obejrzeć nowy bilboard z pyskiem Kaczora (i tak nie sa wstanie powiedziec którego). Przepraszam, rzygać mi się chce jak widze tę potworną hipokryzję i słomę w butach "warszawki". (niestety nie jest to domena tylko warszawki). Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: BYDŁO no txt 12.10.05, 14:29 Niezależnie od wszystkiego nie powinny się fotografować z wcześniakiem wyciągniętym z inkubatora. Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: BYDŁO no txt 12.10.05, 19:15 black_owca napisała: > No pewnie. Pielęgniarki na dyzurach piją, sypiją z doktorami, nic nie robią.Sa > przyczyna zgonów i zakażeń. Zachowanie "koleżanek po fachu" jest co najmniej > naganne, jednakże myslę, ze wynikało to ich głupoty i bezmyślności.Pracuję na > ioimie neonatologicznym 15 lat. Rodzice wcześniaków często obserwuja nas przy > pracy, podczas róznych zabiegów, nie zawsze dla dziecka miłych (np zakladanie > wenflonu, czy toaleta rurki intubacyjnej) Zachowuja sie różnie...ilu ludzi- tyl > e > emocji...Nie mozna wszystkich pielęgniarek wrzucac do jednego wora. Artykuł w > gazecie jest nieco przesadzony. Wcześniak widoczny na fotce nie był w stanie > cięzkim i wskazującym na jakiekolwiek zagrozenie( co nie usprawiedliwia > pielegniarek). najpierw nalezy zbadać sparwe, a nie ferowac wyroki. Do > pracującego personelu nalezy mieć troszkę zaufania( chociaż po tej aferze bedzi > e > to trudne). Nie wyobrażam aby ktoś celowo narazał zycie i zdrowie wczesniaka No i nareszczie jakiś normalny post. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
moneczka Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:08 brak mi slów .po przeczytaniu tego artykulu az reze mi sie trzesa.z malenkiego dzieciatka nie spelna rozumu kobiety zrobily sobie zabawke,jestem tym zbulwersowana. Odpowiedz Link Zgłoś
meteo_patka Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:09 załamałam się jak to zobaczyłam, jak o tym przeczytałam...brakuje słów. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaanieli Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:11 POWINNY SIEDZIEĆ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fg2002 [...] 12.10.05, 11:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
leesior Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:13 Włosy stają dęba !!! To jak jakiś horror. Trzebaby te kobiety zamknąć w więzieniu, ale dlaczego mamy płacić na ich utrzymanie....? Niech kopią rowy pod autostrady, przynajmniej zarobią na chleb i wodę, bo na nic więcej nie załużyły. Odpowiedz Link Zgłoś
el_kamyk Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:14 Praocwnik Foto Labu powinien dostać nagrode. Odpowiedz Link Zgłoś
vento28 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:16 NO ŻE ZACHOWAŁY SIE IDIOTYCZNIE TO PRAWDA ALE TAKA WYPOWIEDŹ : Zaszokowani lekarze mówią, że sami boją się nawet dotknąć noworodka, a co dopiero wyciągnąć go z respiratora: - To kruche, delikatne istoty. Bardzo łatwo je skrzywdzić fizycznie, mają tak delikatną skórę i narządy ... to jakieś nieporozumienie .. lekarze boją sie dotknąć wczesniaka? widocznie tego nie robią tylko każą to robić pilegniarkom ..a te wiedzą że wcześniak nie jest z piany mydlanej i rączki sie nie urywają mnie tylko denerwuje traktowanie wczesniaka jak zabawki ale dałbym głupim cipom naganę i do roboty .. bo lekarze sie boją wczesniaków Odpowiedz Link Zgłoś
czarnooka18 Blondynka i wszystko jasne !!!!! 12.10.05, 11:21 nic nie mam do dodania Odpowiedz Link Zgłoś
mbank2 Kochani!!!!! 12.10.05, 11:22 Cała rzecz miała miejsce na oddziale patologii więc czego się spodziewaliście ten oddział nazywa się tak nie bez powodu Odpowiedz Link Zgłoś
future_phd Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:23 W USA po czyms takim: 1. pozbawienie licencji zawodowej na zawsze. 2. Odpowiedzialnosc karna (nie jestem prawnikiem, ale mysle, ze kilka lat minimum). 2. Odpowiedzialnosc cywilna - szpital by TEGO nie pokryl. A tu koszty w MILIONY DOLAROW. Dla informacji. W tym kraju (USA), na noworodki NIKT NIE WEJDZIE. Tylko osoby sprawdzone (chyba przez FBI, podejrzewam). Jesli wizytowka szpitalna otwiera wszystkie drzwi szpitalne, NIE OTWIERA NOWORODKOW. Wizytowki personelu Oddzialu Noworodkow poza specjalnym kodowaniem nawet wygladaja inaczej. I jeszcze jedno. Poza momentem bezposrednio po porodzie (jeden, jedyny wyjatek), noworodki sa ZAWSZE transportowane w lozeczkach. Jesli np. pielegniarka noworodkowa musi isc po drugie dziecko (np. do karmienia), to zostawia pierwsze pod FIZYCZNA opieka drugiej, ktora TRZYMA REKE na lozeczku. To, co sie stalo, zabilo mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
livja Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:36 Dla twojej informacji - w tym kraju (Polska) też są szpitale gdzie "na noworodki" nikt nie wejdzie. Wiem, bo 10 miesięcy temu urodziłam dziecko w szczecińskiej klinice. Nigdy nie uwierzę, że w USA na oddział noworodkowy wchodzą tylko osoby sprawdzone przez FBI ... W szpitalu, w którym rodziłam, dzieci też są transportowane ZAWSZE tylko w łóżeczkach. Inną sprawą jest opieka pielęgniarek nad noworodkami. Najgorsze, najbardziej niesympatyczne i grubiańskie są pielęgniarki na oddziale noworodkowym (a miałam okazję przebywać na kilku oddziałach tego szpitala, wiec mam porównanie). Jednej prawie dałam po łbie za to jak brutalnie potraktowała moją 2 dniową córkę, potem godzinę płakałam z żalu i przerażenia. Przerzucają te dzieciaczki jak worki kartofli. A to, o czym napisała dzisiejsza GW (zobaczcie tez zdjęcia w Fakcie), to mnie po prostu z d r u z g o t a ł o .... Jestem w szoku ! Odpowiedz Link Zgłoś
testbest WYSOKA UMIERALNOŚĆ WCZEŚNIAKÓW już wiadomo dlaczef 12.10.05, 11:45 W Polsce statystycznie mamy bardzo wysoka umieralność noworodków a w szczególności wcześniaków. Jako mama wcześniaka spędziłam na tym oddziale dużo czasu i naprawdę pielęgniarki nie zachowują higieny, dzieci wyjmują często i zarażają następne. Często przenoszą MYJĄ POD KRANEM co mnie zawsze do szłau doprowadzało bo kto da gwarancję że nagle nie poleje się wrzątek. Nikt wam nie pokaże statystyk bo nikt nie rodziłby w Polsce. Już nie pamiętacie afery z Klebsiellą? dzieci były zarażane tą sama tubką do smarowania pupy bo pielęgniarki rak nie myły. to są naprawdę małe dzieci wyobraźcie sobie worek cukru i to jest ta wielkość. Mają bardzo małe szanse na życie narażać ich na bakterie to ryzyko zgonu. Nie wierzę, że oddział jest dobry z takim personelem niech pokażą statystyki zgonów wcześniaków Odpowiedz Link Zgłoś
bridger5 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:27 Bywalcy prowincjonalnych szpitali dobrze wiedzą, że wieczorem, jak lekarze idą do domu, szpitalem "rządzą" męty: pielęgniarki i salowe. Nie sądziłem, że tak jest też w tzw. dobrych szpitalach. To niewątpliwie "zasługa" NFZ. Gratuluje bydlaki, jesteście "lepsi" od SS. Odpowiedz Link Zgłoś
kkruk Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:30 Wywalic dyscyplinarnie z roboty, wsadzic do pierdla na przynajmniej 5 lat bez mozliwosci warunkowego zwolnienia, zakazac wykonywania zawodu. kruku ------- Wortal Poszukiwaczy Skarbów www.poszukiwania.pl Odpowiedz Link Zgłoś
chemik781 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:31 co sie dziwic, blondynki.... Odpowiedz Link Zgłoś
barb3 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:31 skandal to malo powiedyiane sama jestem w ciazy i jakby trafilo na moje malenstwo cos podobnego oczy bym wydrapala. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! brak mi slow na ludzka glupote!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anjew Kiepski chwyt, jeszcze marniejszy, niz tego... 12.10.05, 11:31 ...sprzedajnego kundelka, zwanego przez pomylke bulterrierem. Te dwie kretynki wygladaja raczej na zwolenniczki 'rzadow silnej reki' PiSSuaru. Ciekawe, czy ciesza sie juz na zaostrzenie kar... Wyrok: dwa lata wiezienia w zawieszeniu, dozywotni zakaz wykonywania zawodu, podanie nazwisk i twarzy do publicznej wiadomosci. Moze po 30tce zmadrzeje, jak wczesniej sie nie udalo, durna suka... Odpowiedz Link Zgłoś
mahoney78 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:32 Pierwsza zasada nie szkodzić !! Gdzie ona była w tych chwilach ?? Odebrać prawa wykonywania zawodu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lucky_92 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:35 Jakby temu dziecku przez nie coś się stało... Zabiłoby się na miejscu! Blondynki... Bez wyobraźni... Ciekawe co by taka powiedziała gdyby ktoś bawił się JEJ dzieckiem, a ona wiedziałaby, że jeden nieostrożny ruch i dziecko umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:37 To nie jest żadna "zasługa" NFZ. Ani komunizmu, socjalizmu, ja wiem czego jeszcze, to jest "zasługa" wypaczenia jakie chyba czasem w ludziach powstaje w wyniku poczucia władzy, uniewrażliwieniem wskutek kontaktu z chorobą nieszczęściem. Jak hitlerowcy w obozach. W głowie się nie mieści. A w ogóle co to za dziecko, czy żyje, jest zdrowe. Jak to nie można ustalić kiedy razem panie miały dyżur, kilogramowy noworodek. Odpowiedz Link Zgłoś
roy.jones TERAZ POLSKA 12.10.05, 11:38 jakoś słabo ta historia pasuje do kampanii promującej polskę z hydraulikiem i panią pielęgniarką... a tak serio to tylko wierzchołek góry lodowej, historia wyszła na jaw bo kretynki były na tyle głupie ze jeszcze sobie pstrykały zdjęcia, ile podobnych przypadków dzieje sie codziennie w szpitalach, domach opieki itp. tego nikt nie wie, wsadzić pindy do więzienia, pozbawić prawa wykonywania zawodu i publicznie napiętnować Odpowiedz Link Zgłoś
p.ski Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:39 To sa zwierzeta. Ludzie tak sie nie zachowuja. To jest kolejny dowod na to ze sluzba zdrowia ma dwa ogromny problemy: materialny (brak pieniedzy) i moralny. Znieczulica w szpitalach jest ogromna, szczegolnie wsrod pielegniarek, ktore wszelkie czynnosci wykonuja z ogromna laska. Nie dotyczy to wszystkich, ale wiekszosci, niestety. Kazda wizyta w szpitalu jest dla mnie koszmarem. Osobiscie uwazam ze personel medyczny (znaczna czesc) jest gleboko zdemoralizowany. Mamy tego wiele przykladow, np Lodzkie pogotowie, w ktorym wszyscy wiedzieli co sie dzieje ale nic nie zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
taga55 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:40 koszmar...???!!! a mnie się już wydaje, że to pewna środowiskowa kultura bycia, rodziłam ponad 6 lat temu - tego wrażenia nikt i nic we mnie nie zatrze! nie wiem dlaczego wywnętrza się tu ciężką dolę pielęgniarek opiekujących się obłożenie chorymi? przecież one oddziałami się nie zamieniają, a zapewniam, że mało kto odbierając swoje dziecko ze szpitala nie zostawia choćby czekolady. no w każdym bądź razie chciałam tylko powiedzieć, że moje dziecko wylądowało po urodzeniu w inkubatorze właśnie przez lekceważące podejście "sióstr" z podejrzeniem urazu neurologicznego. szokujące jest to że zostałam uznana za przewrażliwoną i mocno skupioną na swoim problemie... szokujące jest to, że te panie dalej sobie pracują mam nadzieję, że nigdy więcej rodzić nie będę, bo za takie ponowne potraktowanie - po prostu zabiję! Odpowiedz Link Zgłoś
lhotse71 Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:42 Wierzyć się nie chce..... to straszne !!! Odpowiedz Link Zgłoś
a_pietras Re: Pielęgniarki maltretowały wcześniaka 12.10.05, 11:51 To wręcz nie do uwierzenia! powinniście dodać do głosowania jeszcze inną mozliwość - karę śmierci(choć wiem, ze jest ona niemożliwa w Polsce) - tak jak pewnie i nie będzie żadnych definitywnych konsekwencji w stosunku do tych zwyrodniałych pielęgniarek (choć nazwanie tych potworów pielegniarkami jest oobrazą dla pielęgniarskiego czepka)!!!! do kryminału, bądź na ciężkie roboty!!!! poza tym dla tego zdarzenia brak komentarza byłby najwłasciwszym.... Odpowiedz Link Zgłoś