Dodaj do ulubionych

Upamiętnijmy Ukraińców

• bocianrm Re: Upamiętnijmy Ukraińców 27.10.05, 22:52
      To dobry pomysł z pomnikiem.To co się wydażyło to przeszłość.Teraz możemy to
      naprawić.
    • repres1 Polska i Ukraina na zawsze w przyjaźni. 27.10.05, 23:00
      Dotykamy trudnego problemu. Tu nie ma prostych rozwiązań. Potrzeba dużo dobrej
      woli po stronie obu narodów. Ale jeśli nie teraz, to kiedy?
      Rodzinne wspomnienia z czasów wojny rysują Ukraińców, wycofujących się z
      Niemcami, przed wyzwolicielami-Armią Czerwoną (tak, tak! oni wspominają
      Sowietów jako wyzwolicieli) jako bezwzględnych okrutników. Nie bano się Niemców
      tylko bomb, pocisków artyleryjskich, a przede wszystkim Ukraińców.
      Nic nie usprawiedliwia mordów, nic nie usprawiedliwia ludobójstwa. Okrutne to
      były czasy, okrutne były narody.
      Dziś jesteśmy mądrzejsi o doświadczenia. Dziś widzimy bezsens wojny i
      narodowych waśni. Ja nie potrzebuję żeby moja ojczyzna miała inne terytorium
      niż ma. Wiem, że malutka Holandia ma dochód narodowy wyższy niż Rosja i w
      malutkiej Holandii Holendrom żyje się lepiej niż "mocarstwowym" Rosjanom
      w "mocarstwowej" Rosji.
      W tamtych latach głos miały mocarstwa, a nie obywatele tych mocarstw. Nawiasem
      mówiąc, obywatele tych mocarstw nie byli od tych mocarstw mądrzejsi.
      Istniał naród ukraiński. Silny naród, z silną tożsamością, który nie miał
      swojego państwa. Naród, który miał prawo do swojego państwa! To państwo nie
      miało szans powstać. Polska (nie mówiąc już o ZSRR) nigdy dobrowolnie nie
      zgodziłaby się na odstąpienie części swojego terytorium na rzecz powstania
      państwa ukraińskiego. Polska też potrzebowała być mocarstwem. Częścią
      tego "mocarstwa" były ziemie, na których przeważała ludność ukraińska. To nie
      są zarzuty pod adresem moich przodków, tylko moja ocena ówczesnej sytuacji.
      Napaść Niemiec na Polskę, a później wojna z ZSRR dała Ukraińcom szansę
      stworzenia własnego państwa. Wcześniej takiej historycznej szansy nie mieli.
      Miało się to oczywiście stać kosztem Polski i ZSRR, ale przecież inaczej być
      nie mogło. Przecież państwo ukraińskie nie mogło powstać na Madagaskarze, tylko
      na ziemiach zamieszkanych przez Ukraińców!
      I niektórzy Ukraińcy przystąpili do budowy takiego państwa we wstrętny,
      zbrodniczy, ludobójczy sposób. Wykorzystali przyzwolenie Niemców i przystąpili
      do tworzenia swojego państwa poprzez czystki etniczne. To wstrętne i godne
      potępienia. Szkoda, że 50 lat później narody byłej Jugosławii zastosowały tę
      samą metodę.
      My obroniliśmy swoje państwo przyjmując nazwę PRL. Oni nie mieli najmniejszych
      szans na Ukraińską Republikę Ludową, nawet "konstytucyjnie zaprzyjaźnioną z
      ZSRR". Musieli zostać Ukraińską Socjalistyczną Republiką Radziecką.
      Nie zapominajmy o zbrodniach, nie usprawiedliwiajmy ich. Ale jeśli, w
      odpowiedzi na zbrodnie UPA, moi przodkowie dokonali odwetowej choćby zbrodni,
      to przyznajmy, że była to zbrodnia. Nie łagodźmy wymiaru tej zbrodni. Nie
      licytujmy tysięcy czy setek ofiar. Bo zbrodnia, na jednym choćby człowieku,
      pozostanie zbrodnią. Przysięgnijmy, że my nigdy po zbrodnię nie sięgniemy.
      Powinniśmy uzmysłowić sobie ile może kosztować odebranie narodowi prawa do
      własnego państwa. Ile zła może zrodzić nacjonalizm i nieliczenie się ze
      słusznymi aspiracjami innych narodów.
      Doceńmy, że nasza ojczyzna jest silniejsza dziś, gdy wsparliśmy wolnościowe
      dążenia narodu ukraińskiego, gdy za wschodnią granicą mamy przyjaciela, gdy
      możemy cieszyć się z sukcesów narodu i państwa ukraińskiego, gdy możemy pomóc
      Ukrainie dostać się do Unii Europejskiej.
      Przebaczmy i prośmy o przebaczenie. Nie jestem wierzący, ale to mądre zdanie
      polskich biskupów jest jeszcze trafniejsze, gdy skierujemy je właśnie do
      Ukraińców.
      Może długo, może naiwnie, ale szczerze.
      • langston ...w pewnym wzgledzie sie mylisz! 27.10.05, 23:27
        >Polska (nie mówiąc już o ZSRR) nigdy dobrowolnie nie
        > zgodziłaby się na odstąpienie części swojego terytorium na rzecz powstania
        > państwa ukraińskiego. Polska też potrzebowała być mocarstwem. Częścią
        > tego "mocarstwa" były ziemie, na których przeważała ludność ukraińska. To nie
        > są zarzuty pod adresem moich przodków, tylko moja ocena ówczesnej sytuacji.

...a wiec ta Twoja ocena sytuacji jest BLEDNA!
        Piulsudski i Petlura zawarli sojusz ktory mial doprowadzic do powstania Ukrainy
        w sojuszu z Polska. Stad wspolna wyprawa Polakow i Ukraincow na Kijow.
        Niestety oba nasze narody byly zbyt slabe by ta idee wprowadzic w zycie.
        A szkoda...
        • repres1 Re: ...w pewnym wzgledzie sie mylisz! 28.10.05, 00:40
          Pamiętam o tym, ale nie zmienia to mojej opinii. Nasze narody miały sprzeczne
          interesy. To nie jest potępienie, tylko rozumienie ówczesnej mentalności. Wtedy
          nie było "mody" na pokojowe współistnienie, nie było "mody" na kompromisy.
          Wszyscy mieli do wszystkich pretensje (głównie terytorialne). Polski Lwów
          był "otoczony" ukraińskimi wsiami. Musiał powiać "huragan historii", by
          problemy te zaczęły się rozwiązywać. Ukraińcy, bardziej niż Niemcy, zasługują
          na zdanie "przebaczamy i prosimy o przebaczenie".
          Jeśli ktoś wierzy w życie pozagrobowe, to chyba nie ma wątpliwości, że ofiarom
          zbrodni jesteśmy winni pewność, że polsko-ukraińskie waśnie nigdy się nie
          odrodzą. Jeśli istnieje życie pozagrobowe, to ofiary zbrodni są dumne z
          dzisiejszej przyjaźni Polaków i Ukraińców. Ta przyjaźń jest najlepszą formą
          zadośćuczynienia za cierpienia.
          Pozdr.
          • fatso60347 Re: ...w pewnym wzgledzie sie mylisz! 29.10.05, 07:10
            Laskawca pisze ladnie i po chrzescijansku wyzej.
            Niestety moja interpretacja etyki chrzescijanskiej
            jest inna. Nim nastapi wybaczenie win, trzeba je
            odkupic poprzez pokajanie sie mordercy i poprzez
            restytucje materialna dla pokrzywdzonych. Dotad
            ja nie widze czegos takiego po stronie ukrainskiej.
            Strona ta, bezczelnie i metoda chinska, domaga sie dzis
            abysmy my, Polacy, przepraszali Ukrainca za to,ze sie
            przy zabijaniu zmeczyl. Abysmy dzis zaplacili za kule
            jaka on wystrzelil kiedys w cialo polskiej swej ofiary.
            Jesli tak jest jak wyzej to ja nie widze powodu aby dzis
            demonstrowac nachalnie milosc z tym narodem. Miejmy wspolne
            interesy, i owszem ale podajac reke rezunowi baczmy czy on
            przypadkiem nie trzyma tryzuba za plecami aby go w nasze serce
            w momencie naszej nieuwagi wrazic!
            • ugandy Re: ...w pewnym wzgledzie sie mylisz! 31.10.05, 12:43
              Uczyles sie historii z Sienkiewicza?polskie good boys i ukrainskie bad boys?
              Jestes na dnie.A o setkach Pawlokomow liepiej nie wiedziec..
    • godot1981 Re: Upamiętnijmy Ukraińców 27.10.05, 23:56
      pojebalo sie cos w glowach jakie 60 tyś ? liczba jest kilkakrotnie wieksza ..
      oficialnie mowi sie o 120 tyś zamordowanych Polakch a wg W.Poliszczuka (znawca
      tematu, ktory jest wyszydzany przez pseudo historykow lub po prostu klamcow..kim
      jest autor tego artykulu?) cytujac: "Trzeba bowiem wiedziec i pamietac ze w
      latach 1939-1946 z rak OUN-UPA zginelo na Wolyniu i w Malopolsce Wschodniej(w
      woj. tarnopolskim,stanislawowskim i lwowskim) setki tysiecy Polaków i okolo 40
      tyś Ukraincow. Ci ostatni gineli dlatego, ze nie chcieli popierac OUN-UPA lub
      brac udzialu w mordowaniu swoich polskich krewnych i sasiadow, albo tez za
      udzielenie im pomocy"...(Ludobojstwo nagrodzone)...

bez komentarza...
      • godot1981 Re: Upamiętnijmy Ukraińców 28.10.05, 00:14
        ..a najlepsze byla uchwala sejmu ? z roku 2002? mowiaca o "bratobojczych walkach
        na Wolyniu i kresach wschodnich" - jesli ludobojstwo tak sie nazywa... to ku...
        gdzie my zyjemy - co to za kraj...
    • struve Re: Upamiętnijmy Ukraińców 28.10.05, 00:28
      prawda o Pawłokomie: www.kki.pl/pioinf/przemysl/dzieje/rus/pawlokoma.html
      • lukin8 UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich dzieci 28.10.05, 00:43
        Przypomnijmy sobie: (nie dla slabych)
        en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_Poles_in_Volhynia
        Pojednanie i wybaczenie - pewnie...jestesmy bracmi.

ALE ZAMAZAC PAMIEC I TLUMACZYC:"Część jej oddziałów była zaślepiona szowinizmem
        i polonofobią, ale nie dotyczyło to całej UPA" - to juz przegiecie. Po prosto
        falsz. Oni istnieli na zasadach polonofobii...ich "raison d'etre" to byla
        wrogosc do Polski i Polakow. Oczywiscie nie tylko Polakow, ale to nic nie
        zmienia. Czyny mowia za siebie.
        • wy Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 28.10.05, 00:53
          Znam to zdjecie(publikowal je Siemaszko),dzieki ze zamiesciles link i pozdrawiam
        • bazyliszek4 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 28.10.05, 01:28
          > ALE ZAMAZAC PAMIEC I TLUMACZYC:"Część jej oddziałów była zaślepiona
          szowinizmemi polonofobią, ale nie dotyczyło to całej UPA" - to juz przegiecie.
          Po prosto
          > falsz.

to nie jest fałsz. wiem, że nam w Polsce trudno w to uwierzyć, bo zetknęliśmy
          się jedynie z UPA na gruncie mordów. ale wystarczy wspomnieć, że w mordowaniu
          Polaków uczestniczyło zaledwie (wiem, że to niewłaściwe słowo...) kilka procent
          członków UPA (do 10% przy najmniejszej szacowanej liczebności UPA).
          zaś akcje przeciw Polakom, nawet jeśli uwzględnimy już czas gdy konflikt wszedł
          w fazę odwetu (Polaków na Ukraińcach i Ukraińców na Polakach) stanowią coś w
          granicach promili w ogólnym bilansie UPA, na który składaja sie głownie walki z
          NKWD i innymi oddziałami radzieckimi. wytarczy powiedzieć, że po ustanowieniu
          władzy sowieckiej dochodziło do około 500 potyczek dziennie. to zupełnie inna
          skala...
          • pantera01 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 28.10.05, 03:35
            Ale juz sadzisz glupoty. Skad wytrzasnales te 10%? Z opowiadan moich rodzicow (
            i nie tylko ich) cale wsie ukrainskie braly udzial w mordowaniu polskich
            sasiadow wiec te 10% to odloze miedzy basnie!
            • bazyliszek4 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 28.10.05, 17:16
              pantera01 napisał:

> Ale juz sadzisz glupoty. Skad wytrzasnales te 10%?

z porównania liczby Ukraińców biorących udział w mordowaniu Polaków i liczby
              członków UPA na przestrzeni lat 43-50 (później walczyły już tylko niedobitki).
              to jest matematyka...
              • pantera01 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 28.10.05, 18:08
                Na twoim miejscu nie wyglupialbym sie tak i matematyka jest tez troche inna. Od
                kiedy to tylko czlonkowie UPA czy OUN mordowali Polakow? To byly cale wsie
                ukrainskie mordujace sasiadow Polakow. Jesliby to bylo tylko 10% to Polacy sami
                poradziliby sobie.
                • kapitankloss2 Re: matematyka 28.10.05, 21:35
                  Hmm... ciekaw jestem skad wzieli sie ci wszyscy niedobrzy Ukraincy na
                  odwiecznie polskich (przecie) Kresach Wschodnich? Jak falszowano statystyki to
                  ich nie bylo, a jak trzeba bylo plakac to nagle sie pojawiali. Czyz nie
                  powinnismy podzielic tych sprawcow odwetu za lata ponizen na Lemkow, Bojkow,
                  Huculow, Rusinow, itd? Co z ta konsekwencja?

P.S. To "ostre" zdjecie zostalo najwyrazniej "podostrzone." Nie watpie, ze
                  zdjecie przedstawia ofiary z tamtego okresu. Tylko skad wiadomo, ze nie sa to
                  dzieci ukrainskie (o przepraszam, huculskie). Rzekome druty kolczaste nie
                  powoduja zadnego sladu na odziezy czy tez cialach ofiar. Pic na wode,
                  fotomontaz.
                • bazyliszek4 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 29.10.05, 00:18
                  przez UPA przewinęło się 400 tys. ludzi, z czego od 150 do 200 tysięcy
                  (szacunki są bardzo niedokładne) było żołnierzami - zaprzysiężonymi, ze
                  stopniami wojskowymi, przydziałem i uczestnictwem w akcjach bojowych. z tej
                  liczby w mordowaniu Polaków brało udział góra 10 tysięcy wspomaganych przez
                  miejscową ludność...
                  reszta jest matematyką...
                  • pantera01 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 29.10.05, 04:28
                    Slusznie, reszta jest matematyka (nazwalbym to elemntarnymi rachunkami). To ile
                    w koncu bylo tej ludnosci wspomagajacej? Czy nie okolo 90%?
                    • bazyliszek4 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 29.10.05, 15:24
                      nie. trzeba przecież odliczyć starców, dzieci, kobiety. nie trzeba nawet być
                      historykiem - wystarczy pomyśleć...

wracając do opracowań historyków. ludności miejscowej, tzw. czerni, która
                      wspomagała UPA w mordach było jakieś 10 tysięcy - drugie tyle, co członków UPA.
                      nawet jeśli założymy, że te 10 tys. czerni mordującej Polaków było wyłącznie z
                      Wołynia to stanowią oni mniej niż procent mieszkańców. zgodnie bowiem z polskim
                      spisem powszechnym z roku 1931 na Wołyniu mieszkało ponad 1 400 000 Ukraińców.

• pantera01 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 30.10.05, 03:57
                        Aha, i tak ci rachuneczki poszly! To mamy gora 20 tys. Ukraincow ktorzy
                        mordowali Polakow. To jakos tych 100 tys. zamordowanych nie moglo sobie poradzic
                        z gora 20 tys. Ukraincow. No to gratuluje matematyczki, kolego. 1 400 000
                        Ukraincow i tylko 20 tys.mordowalo Polakow. Takie wyliczenia to chyba sa na
                        granicy oszolomstwa.
                        • bazyliszek4 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 30.10.05, 17:10
                          to nie są chłopcze moje "rachuneczki" - to są fakty historyczne. przykro mi
                          stary, że nie odpowiadają twoim wyobrażeniom...
                          na Wołuniu zginęło w ciągu kilku miesięcy 60-80 tys. Polaków. w tym dzieci,
                          kobiety, starcy. myślisz, że do tego potrzeba setek tysięcyludzi?! że
                          kilkadziesiąt uzbrojonych ludzi nie jest w stanie wybic kilkuset mieszkańców?
                          przecież tak właśnie było - poczytaj relacje ocalałych z rzezi...
                          • pantera01 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 31.10.05, 05:49
                            Aha, czyli rachuneczji dalej sie nie zgadzaja. Czyli Polacy, wogole nie
                            uzbrojeni, dali sie zaciukac bandzie Ukraincow dziesieciokrotnie mniejszej!
                            Kolega chyba myli wizje z faktami. To nie to samo!
                            • bazyliszek4 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 31.10.05, 15:15
                              pantera01 napisał:

> Aha, czyli rachuneczji dalej sie nie zgadzaja. Czyli Polacy, wogole nie
                              > uzbrojeni, dali sie zaciukac bandzie Ukraincow dziesieciokrotnie mniejszej!

mnie uczono w podstawówce, że 80 tysięcy to 4 razy więcej niż 20 tysiecy
                              (pomijam już fakt, że rzezi dokonano w przeciągu wielu miesięcy). ale jeśli
                              ciebie uczono, że jest to 10 razy więcej to mogę jedynie powiedzieć, że jest mi
                              przykro...

ja naprawdę nie chcę się dłużej z tobą spierać. opisałem ci pewne fakty i
                              podałem liczby oraz obliczenia ustalone przez historyków. jeśli są one dla
                              ciebie oszołomstwem to jest to wyłącznie twój problem. wiem, że wizja 90%
                              Ukraińców z Wołynia uczestniczących w mordach jest pociągająca i bardziej
                              efektowna. ale to nie moja wina, że fakty nie wyglądają tak jak sobie
                              wyobrażałeś. naprawdę.
                              pozdrawiam
                          • pantera01 Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 31.10.05, 05:50
                            Tak a'propos relacji ocalalych z rzezi to mam je z pierwszej reki i to juz od
                            bardzo dawna.
                          • oleg2budmo Re: UWAGA -ostre zdjecie zamordowanych polskich d 31.10.05, 13:49
                            bazyliszek4 napisał:

> to nie są chłopcze moje "rachuneczki" - to są fakty historyczne. przykro mi
                            > stary, że nie odpowiadają twoim wyobrażeniom...
                            > na Wołuniu zginęło w ciągu kilku miesięcy 60-80 tys. Polaków. w tym dzieci,
                            > kobiety, starcy. myślisz, że do tego potrzeba setek tysięcyludzi?! że
                            > kilkadziesiąt uzbrojonych ludzi nie jest w stanie wybic kilkuset mieszkańców?
                            > przecież tak właśnie było - poczytaj relacje ocalałych z rzezi...
                            e ty - filozof - poczytaj se (:))) dokumenty IPNu - moze zrozumiesz troszke
                            - skad ty te liczby wzieles ??? - ty i w Jedwabnym tez tylu Zydow nie zmiescilo
                            sie w stodole - gdy okazalo sie ze to jednak Polacy !!! :)))))))
    • seth.destructor Pogrzeb historii? 28.10.05, 01:00
      Czy grzebanie we wzajemnej nienawiści? Mieszane są prywatne historie z ogólną.
      Jak Polacy mordowali Ukraińców to jest OK, a jak odwrotnie, to obraza
      majestatu...
      Wspomina się o tej rzezi Wołyńskiej, ale nie mówi się o wielowiecznych,
      nazwijmy to prowokacjach ze strony Polaków. Przez wieki te ziemie były
      kolonizowane przez Polaków, a za polityką kolonialną szły i konsekwencje, czyli
      takie same czystki, jakie np. w Ameryce były na Indianach. Nie dziwię się więc
      Ukraińcom, że kiedy nadarzyła się okazja, skorzystali z niej i mścili się na
      swoich prześladowcach. Co nie znaczy, że była to zbrodnia.
      No i co z tego?
      Pojednanie będzie następować, wkrótce wymrze to pokolenie, do którego należy i
      mój znajomy, w sumie miły starszy pan, który z rozkoszą opowiadał, co się za
      czasów jego młodości wyrabiało z Ukrainkami (bo to swołocz, panie). Ukraina
      wejdzie do Unii, a wtedy wszyscy zabużanie, którzy przez sześćdziesiąt lat nie
      stali się Polakami, będą mogli wrócić i osiedlić się i gawarjać po swojemu nie
      udając Polaków.
      • bogalfa Re: Dobry artykuł 28.10.05, 01:23
        i słuszne postulaty. Zarówno z punktu widzenia chrześcijańskiego, jak i
        politycznego i geopolitycznego.
        • jaremma artykul dno 28.10.05, 05:45
          No to Panie z punktu widzenia chrzescijanskiego kanonizujmy Hitlera i Bandere.
          • bogalfa Re: artykul dno 28.10.05, 09:08
            I jeszcze szanownego pana do towarzystwa? Co ma pojednanie polsko-ukraińskie z
            kanonizowaniem Hitlera, czy Bandery? I jeżeli Ukraińcy potrafią uczcić
            wymordowanych Polaków, to dlaczego Polacy nie mogą uczcić wymordowanych
            Ukraińców. I jedni byli zapewne w większości niewinni, i drudzy. Narody
            wyrządzają sobie nawzajem straszne krzywdy, i jedynie obopólne przyznanie się
            do aktów okrucieństwa może zapobiec nowym tragediom.
          • lukin8 Re: artykul dno 28.10.05, 09:14
            No tak.

Ktos ci zamorduje zone i dzieci, i przywiaze do drzewa drutem kolczastym.

Minie 50 lat i postaw zbrodniarzom pomnik.

Moze zacznijmy szanowac zolnierzy SS: nasz odwet na niemcach tez byl czesciowo
            okrutny. Biedni Niemcy; tyle lat strasznego polskiego szowinizmu.

Te 10% uczestnikow to demagogia. Mordowanie na takiej skali nie dokonuje
            sie "po cichu". Te masowe przestepstwo bylo znane wsrod wiekszosci UPowcow. Ten
            ktory sie nie przeciwstawial jest rowniez winny. I tyle.

Powtarzam: wybaczmy sobie - ale nie zapominajmy co czarne a co biale.
            • ugandy Re: artykul dno 01.11.05, 11:25
              Polska historia-Ukraincy sa zli,Polacy sa ofarami(na terytoriumUkrainy i
              Polski)!
              Bravo-idioci sie ucza historii z Sienkiwicza i nie ma rady.
      • s.korczaszko do setha niedouczonego 28.10.05, 10:21
        ty masz jakąś dziwną wizję historii. wg ciebie polacy przez setki lat gnębili
        ukraińców, a ukraińcy na Wołyniu w 1943 wzięli pomstę, tak?

otóż widzisz, polacy faktycznie przez setki lat gnębili ukraińców, ale ukraińcy
        bynajmniej nie byli im dłużni, przy okazji wszytskich zrywów przeciw polsce
        "polskich panów" i żydów mordowali tysiącami. obie strony miały ręce po łokcie
        we krwi. wołyń to nie był pojedynczy akt zemsty za setki lat krzywd.

natomiast jeżeli dla ciebie Wołyń, wymordowanie kilkudziesięciu tysięcy ludzi,
        to nie zbrodnia, to jesteś istotą tak podłą, głupią i małą, że nie mogę cię
        nazwać człowiekiem
        • s.korczaszko gwoli ścisłości 28.10.05, 10:24
          jak już pisałem, jestem całym sercem za pojednaniem i współpracą między Polską i
          Ukrainą, ale nie za cenę fałszowania historii
          • panzerviii ludzie opamiętajata się 28.10.05, 12:23
            1. Nie wracajcie do wojen kozackich, bo tam rzezie były obustronne, pochodowi
            Rusino - Rumuna Kniazia Jaremki (matka Raiła Mohylanka córka Hospodara
            Moldavskiego - Jarema to imię rumuńskie, a nie polskie czy ukrańskie) z
            zandnieprza na Wołyń towarzyszyły okrutne pacyfikacje, tak jak przemarszom
            wojsk polskiego szlachcica Chmielnickiego Bohdana (Ojciec Mikołaj to bohater
            spod Chocimia), obydwie strony nie pozostawały sobie dłużne - pamiętacie
            ostanie zdanie Ogniem i Mieczem o truciznie nienawiści, która zatruła serca
            bratnich narodów. (Czy jakoś tak) i otym jak to Dziwka
            Katarzyna "Demokratycznie" zlikwidowała Ukrainę i Polskę.
            2. Akurat postulaty Kozaków to były słuszne. Nie raz nam dupę ratowali od
            tęgich batów, a to Chocim 1621, a to Moskwa 1618 (mało kto wie zimą pod Moskwą
            utknęła wyprawa Królewicza Władysława Wazy, skończył się prowiant ludzie
            umierali z głodu a wszędzie do okoła ruskie partyzanty, pomoc przyszła z Siczy,
            Ataman Piotr Konasiwicz Sahjadaczny bohater spod Chocimia przebił się do
            Królewicza z prowiantem). O Chocimiu często można wyczytać o krzykach Kozaków
            do Ataman Sahajdacznego "Batku, Batku pusti nas, my choczu umirat z Lachiw" To
            też chcieli żeby ich dopuscić do współrzadzenia i masowo uszlachcić, tak jak
            uszlachcono polskich Tatarów Lipków. Rzeczpopsolita dwojga Narodów nie
            przekształciła się w Rzeczpospolitą Trojga Narodów. I za to płacimy do teraz.
            Swoją drogą coś musiało się stac że synowie kozaków spod Chocimia pokolenie
            póżniej już nie krzyczeli o umiraniu z Lachiw tylko riżut LAchiw.
            3.Walki polsko ukraińskie o Lwów nie były straszne. A dwa lata później Polacy
            ramię w ramię z Ukraińcami (chłopakami Petlury) bronili Lwowa przed prawdziwą
            plagą - bandziorami Budionnego i Stalina.
            4. Polska polityka międzywojenna wobec Ukrainćów była głupia i debilna.
            Oczywiście nie da sie tego porównać z ludobójstwem jakie im wtedy zafundowali
            rosjanie - Głod na Ukrainie. Ukriańcy wiedzą o tym i znają te proporcje.
            5. Wołyń to naprawdę bolesna karta w naszych stosunkach, nie zmieni tego fakt
            kilku polskich pacyfikacji, nie znaczy to jednak, że w tych niewielu miejscach
            gdzie Polacy dokonali mordów nie postawić pomników, kapelusz z głowy nie
            spadnie a i aureola urosnie.
            6. SS Galizien to też trudna karta, ale jeden z komendatów SS Galizien Paweł
            Szandruk był bohaterem kampanii wrześniowej, dowodził polskim pułkiem.
            Dowództwo SS Galizien objął już wtedy gdy Wołyń był pod kontrolą Krasnoj Armi.
            7. To, że Ukraińcy ubili tę wszawą gnidę co się kulom nie kłaniała - mam na
            myśli sowieckiego aparatczyka kAROLA śWIERCZEWSKIEGO. to tylko plus dla nich.
            wybaczcie skończyłem podstawówke, której ta świnia była patronem. Zresztą nie
            obrażać swiń.
            8. Autor się jednak wygłupił od UPA to się nawet Ukraińcy dystansują, lepiej
            siedzieć cicho.

I teraz najważniejsze, o dusze Ukraińców toczy się teraz walka. Gdybyście
            weszli na jakieś ukraińskie forum, to byście zobaczyli jak ruskie z całej Rosji
            i ruska hołota z Doniecka się tam loguja i robia Ukraińcom wodę z mózgu. Że
            Ukrainy to w ogóle nie ma bo to małorosja, że Ukraińcy to rosjanie.A Ukraiński
            to dialekt wieśniaków. Bardzo częśto w sposób niewybredny najeżdzają na Polskę,
            próbują ja oczernić przed Ukraińcami. Nasz kraj jest obrzucany
            najwybredniejszymi epitetami. I wiecie co, Polaków tam raczej nie ma, więc
            bronią naszego honoru Ukraińcy częśto pyskują za Polską bardziej niz by to
            robili sami Polacy. Raz to mi sie oczy zaszkliły jak na forum : phorum.pro.Ua
            wyczytałem post: Polsza, Litwa, Ukraina Nowaja Riecz Pospolitaja.

Jak piję wódę z Ukraińcami, to sobie zawsze mówimy. Wy biliscie nas, My biliśmy
            was, a terz patrzmy w przyszłość.

Cmentarz Orląt był dla zachodnich Ukraińców ciężki do przełknięcia mentalnie,
            do prawdziwych przeprosin za Wołyń też dojrzeją. Wierze w to.

Słowem patrzmy w przyszłość Polska Ukraina Rasom nas bohato Ruskie nas ne
            podołaty.
            • seth.destructor Re: ludzie opamiętajata się 28.10.05, 12:50
              Jak piję wódę z Ukraińcami, to sobie zawsze mówimy. Wy biliscie nas, My biliśmy
              was, a terz patrzmy w przyszłość.

I tak trzymać.
            • menzies Wklejasz i wklejasz ten post 28.10.05, 14:04
              na roznych forach wystepujac pod roznymi nickami. OUN ci placi czy diaspora z
              Kanady?
        • seth.destructor Re: do setha niedouczonego 28.10.05, 12:45
          Ależ tam! Oczywiście, że obie strony są winne - jednak to Polacy zaczęli
          napływać na Ukrainę, a nie Ukraińcy napadali na Polskę...
          Podkreslasz Wołyń, bo to jedna z ostatnich takich tragedii. Było setki takich
          Wołyniów... i nie było komu chować trupów po przejściu polskich wojsk...

Pokazuję tylko, że podgrzewanie nienawiści, bo mi pradziadka Ukraińcy do drzewa
          jelitami przywiązali, czy coś takiego to jest debilizm. I tchórzostwo, typowe
          zresztą. Sprawca, zbrodniarz, który to dokonał jest zacierany pod imieniem
          pluralnym: Ukraińcy. Tak, że wszyscy Ukraińcy są źli, bo część z nich była
          zbrodniarzami i dawała upust swojemu bestialstwu.
          I przeciw czemuś takiemu stanowczo protestuję.
          • menzies OUN-UPA=SS=Gestapo=NKWD, Bandera=Hitler 28.10.05, 14:07
            • kapitankloss2 Re: menzies+menzies 28.10.05, 21:17
              dwa menziesy to jeszcze nie glowa
              • lukas1492 Re: menzies+menzies 30.10.05, 21:49
                Bardoz dziwne, że inne artykuły nie wywołują tylu emocji... I bardzo przykre,
                że tylu takich emocji...
                Ale ja i tak prędzej powiem: SLAVA UKRAJINI! niż JESZCZE POLSKA NIE ZGINĘŁA!

Tylko, jak mam na te sprawy patrzeć: W połowie Polak, w połowie Ukrainiec? Hę?

---
                TU JEST MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ!!!
                • tad9 Czy w "GW" ukazał się kiedyś podobny tekst o ... 31.10.05, 08:46
                  ... Narodowych Siłach Zbrojnych?
        • ugandy Re: do setha niedouczonego 05.11.05, 13:46
          Racja,zabojstwo kazdego czlowieka jest przestepstwem.
          My rozmawiamy o podlozu Wolynia-i nie mozesz zrozumiec ze cegielki zalozyli
          Polacy z Pilsudskim na czele,a za zabojstwa ludzi musza odpowiedziec wszyscy
          wplatani.
    • oleg2budmo Re: Upamiętnijmy Ukraińców 31.10.05, 13:42
      pantera01 napisał:

> Jak miło dowiedzieć się że UPA to całkiem dobra organizacja. Już pędzę żeby
      > przeprosić upowców ktorzy zabijali moja rodzinę. Czy bracia starsi za coś
      > przepraszali?
      ty nie musisz i nikt tego od ciebie nie oczekuje !!!! a byla doskonale
      zorganizowana partyzatka !!! ty starszy brat ? - barachlo zdaje sie - sorry
    • dragon113 Żołnierzy zawsze żal... 18.11.05, 08:57
      Nie nam o tym roztrzygać czy UPA należy oddać cześć ale ludziom z AK. To oni
      zarówno walczyli przeciw nim jak również z nimi współpracowali (choćby wspólny
      marsz AK i UPA na Hrubieszów). I to oni wiedzą najlepiej czy mają do nich
      szacunek czy nie. UPA ma wiele oblicz tak jak AK, gdyż jak jeden z Wileńskich
      komendantów z AK stwierdził: : "granica pomiędzy zołnierzem - partyzantem a
      pospolitym bandytą jest w czasie wojny bardzo cienka i łatwo się ją przekracza".
      Z resztą sam Jan Paweł II, na którego autorytet powołuje sie wiele osób, mówił
      iż przebaczenie jest najwyższą formą miłości - a jego warto czasami wysłuchać.
      Dlatego nie wypowidajmy popchopnie opinii i ocen na temat tego o czym nie mamy
      pojęcia bo możemy wyjść na głupców.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka