buntownik_z_powodami Podział odpowiedzialności za Państwo wg PiSu 07.11.05, 15:11 miał być taki, że ministrowie z PiSu podejmują popularne decyzje "pod publiczkę", za każdym razem zwołując konferencję prasową, żeby obwieścić to wszem i wobec, a PO zajmie się służbą zdrowia, gospodarką, finansami, gdzie bez niepopularnych i stanowczych decyzji nic zrobić się nie da. Tak miał wyglądać podział odpowiedzialności za Państwo wg PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
miguel_m Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 15:12 Idiotyzm! Sytuacja tych ludzi rzeczywiście jest pod pewnymi względami tragiczna i ewidentnie zawiniła tu policja, niemniej prawo jest prawem: zabili człowieka i muszą za to odpowiedzieć. Czy teraz przy każdym morderstwie mamy zastanawiać się: A może jednak sprawca jest cool, może miał powody, może to wcale nie jest moerderstwo tylko np. odstrzał prewencyjny? To ma być prawo i sprawiedliwość? Prymitywne zagranie pod publiczkę ministra-nieuka. Odpowiedz Link Zgłoś
entropia Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 17:29 > i ewidentnie zawiniła tu policja, niemniej prawo jest prawem: zabili człowieka > i muszą za to odpowiedzieć. czy to że do czasu wyroku zostali wypuszczeni uniemożliwia ich ukaranie? > Prymitywne zagranie pod publiczkę ministra-nieuka. na jakiej podstawie twierdzisz że nieuka? może w przeciwieństwie do Ciebie zna różnicę między odbywaniem kary a aresztem prewencyjnym? Odpowiedz Link Zgłoś
isa_stern Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 15:17 jakie to wszystko smutne - chociaż najb. zawiodła policja i cóż z tego - dwóch funkcjonariuszy ma postawione zarzuty. Przez ich indolencję kilku ludzi do końca życia będzie musiała żyć z piętnem mordercy. Bo - było nie było - zabili człowieka i jeśli nawet koleś rozumiejący w ten sam sposób prawo co Ziobro wypuści ich na wolność - nieczego to nie zmieni. Nawet jeśli nie ludzkie, to boskie złamali prawo. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 15:32 Od razu widać,że nowy minister jest nieukiem i nie słusznie dostał na egzaminie prokuratorskim ocenę aż mierną. Powinien dostać niedostateczną.Taki "doskonały prawnik",Prokurator Generalny,powinien wiedzieć, że areszt może uchylić Prokuratura. Zgoda Sądu nie jest potrzebna. A zatem występowanie do Sądu z wnioskiem jest bez sensu.Czas wrócić na uniwersytet Panie Ziobro,a nie rzadzić wymiarem sprawiedliwości. Może czegoś się Pan nauczy z elementarza prawniczego.Aż strach pomyśleć co się będzie działo w prokuraturach z szefem o taaaakich kompetencjach i kwalifikacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 15:43 jed67 napisał: > Prokurator Generalny,powinien wiedzieć, że areszt może uchylić > Prokuratura. Zgoda Sądu nie jest potrzebna. to dziwne bo na www.cpk.krakow.pl/przemcopol.html "Tymczasowe aresztowanie może nastąpić tylko na mocy postanowienia sądu. Na etapie postępowania przygotowawczego decyzję o zastosowaniu aresztu przygotowawczego wydaje sąd rejonowy na wniosek prokuratora" A Ziobro "poleci prokuraturze wystąpienie z wnioskiem do sądu" to kto ma rację? Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 16:02 Przeczytaj dokładnie to co zacytowałeś.Tam jest napisane,że "aresztowanie może nastąpić na mocy postanowienia sądu".Tu nie chodzi o zastosowanie aresztu tylko o jego uchylenie.Spójrz na art.253 par. 2 kpk. "zastosowany środek zapobiegawczy może być w postępowaniu przygotowawczym uchylony lub zmieniony na łagodniejszy również przez prokuratora"Więc chyba ja mam rację. Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 16:05 Ale temat się rozwiązał sam,bo w nowej wersji artykułu już wiedzą,że prokuratura to może zrobić sama.A więc albo dziennikarz się pomylił,a w takim wypadku przepraszam Pana Ziobrego za zamieszczony epitet, albo ktoś mu powiedział,że nie ma racji, a wtedy podtrzymuę to co napisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 16:26 Racji nie ma nieuk Ziobro. W tej sprawie toczy sie postepowanie przygotowawcze (nie ma jeszcze aktu oskarżenia) i dlatego prokurator może uchylic areszt. Zbynek o tym nie wie. Wie za to, żeby zwołac konferencję prasową. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelmaksymiuk2 Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 18:40 Mam nadzieje ze przyjda czasy kiedy tacy jak ty szmaty beda odpowiadac glowa.... Odpowiedz Link Zgłoś
piotrskw Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 23:32 Człowiek jest, a paragraf się znajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
hiob102 Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 16:23 Potwierdzam. Wyżej to samo napisałem, nie czytając Twojego postu. Ignorant pierwszej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 16:33 dziekuje za wyjaśnienia; ale teraz GW pisze "polecił prokuraturze" no więc Ziobro jest tym debilem czy nie jest bo chciałbym sobie wyrobić jakąs opinię Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm On polecił teraz 07.11.05, 17:35 ich zwolnić. Czyli zastosował zwykły g..niarski nacisk na "niezależną" prokuraturę. Pytanie małe - czy Ziober znał akta sprawy? Odpowiedź chyba banalna. Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Re: On polecił teraz 07.11.05, 17:44 To akurat nadzór służbowy.Niestety to jest nadal możliwe,że polityk i mierny prawnik ma władzę taką aby ingerować w każde śledztwo w Polsce.Trzeba to zmienić, a nie pozostawiać loterii.Raz ingeruje słusznie raz nie.To nie jest państwo prawa.Państwo prawa musi mieć procedury niezależne od tego jaki polityk miał dzień.Dobry czy zły. Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Re: Dlatego Prok. Gen. to nie powinien być MS 07.11.05, 17:55 Dokładnie tak.Ale politycy się tego boją jak ognia.Po każdych wyborach lubią sobie troczę poczyścić. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: On polecił teraz 07.11.05, 17:56 jed67 napisał: >Raz ingeruje słusznie raz nie. A jakie jest Twoje zdanie? Teraz ingeruje słusznie czy niesłusznie? Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Re: On polecił teraz 07.11.05, 18:06 Dobre pytanie.Jak zauważyłeś(aś) do tej pory nie napisałem co na ten temat myślę.Ale powiem tak.Generalnie uważam,że areszt jest wyjatkowym środkiem.Generalnie powinno się siedzieć po wyroku.Nawet w poważnych sprawach.Np. w Stanach powszechnie stosuje się kaucję nawet w sprawach o zabójstwo.Nie we wszystkich oczywiście ale jednak.W tej sprawie, ale znam ją tylko z mediów więc z tym co jest w aktach sprawy nie ma to wiele wspólnego, uważam,że słusznie uchylono areszt. Niesłusznie, że tak późno i że zrobił to minister.Ale jest to skutek ubezwłasnowolnienia prokuratury,który to stan będzie się pogłębiał.Może po to aby niedouczony minister mógł błyszczeć w TV.Areszt powinien być uchylony w tej sprawie dwa miesiace temu i zamieniony na kaucję.Takie ingerencje powinny się skończyć.Jak?Prokurator Generalny niezależny od ministra. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: On polecił teraz 07.11.05, 18:12 jed67 napisał: > uważam,że słusznie uchylono areszt. To się cieszę. Ale dlaczego w takim razie uważasz że Ziobro jest "niedouczony"? Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Re: On polecił teraz 07.11.05, 18:24 www.nie.com.pl?main.php?dzial=akt&id=4039&zaznacz=zbigniew%20Ziobro Wiem,że to z "Nie" i też mi to przeszkadza,ale minister chyba nie zgłaszał żadnych wątpliwości co do tresci powyższego.Czekam na inny artykuł w innej gazecie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: On polecił teraz 07.11.05, 18:31 jed67 napisał: > www.nie.com.pl?main.php?dzial=akt&id=4039&zaznacz=zbigniew%20Ziobro sprawdziłem ale jest tylko "zajawka" (troche sie wstydze kupowac Nie); ale z tego wynika że Urban chce wspomagac Ziobrę - "wskazuje tropy" Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Re: On polecił teraz 07.11.05, 18:37 Sorki,musieli już wycofać.Ale było ciekawie.Za długo na opis. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 18:38 Słuchaj no uku ! Nie znam się na prawie ale nawet jeśli jest mądralo jak mówisz, to zauwać, że właściwe organy nie wydały do wczoraj odpowiedniej decyzji. Więc prawnie czy z pominięciem procedur zrobił to Ziober ! I chwała mu za to. Sprawiedliwość to się nazywa, a ona powinna być ponad prawem. Odpowiedz Link Zgłoś
jed67 Re: Ziobro to prawnik-debil 07.11.05, 18:44 Właściwe organy nigdy nie wydadzą w tym kraju właściwej decyzji jeżeli będą ciągle narażone na zmianę ministra.Organy powinny być niezależne od ministra.Ale problem w tym,że minister tego nie chce,a więc zależy mu na tym,aby organy nie podejmowały same takich decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
romulus_remulus Brawo !!! 07.11.05, 15:34 Brawo Panie Ziobro, przywraca to nadzieję, że Polska stanie się normalnym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
rrob Brawo Panie Ziobro 07.11.05, 15:39 Sam walczę z takim głupkiem jak ten zabity(na razie za pomocą sądu i policji). Rozumiem tych ludzi. Rozumiem to, że nie mieli wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
szoszan Problem w tym, że o stosowaniu i wykonywaniu 07.11.05, 15:53 prawa w Polsce nie może i nie powinien w państwie stanowić 1człowiek(choćby kryształowy)czy media...Nasz kraj chyba jeszcze posiada jakiś niezależnych prokuratorów i niezawisłe sądy i to one są od oceny czy areszt należy nadal stosować czy nie. Z tego co wiadomo to Ciechanka na śmierć pobiło 5ludzi, na pewno trudno ustalić prokuraturze i sądowi kto bił mocniej, a kto zadał śmierteln cios, motywy czynu i okoliczności sprastwa. Myślę, że rola adwokata to nie rola ministra, ale pewnie zowu chodzi o medialną zgrywę dla nieuswiadomionych i żądnych krwi słuchaczy Radyja. Bo ja jakoś nie czuję satysfakcji gdy dowiaduję się, że 60lat po wojnie 5mężczyzn zaciukało widłami i łopatą innego człowieka, nawet winnego. Odpowiedz Link Zgłoś
rrob Re: Problem w tym, że o stosowaniu i wykonywaniu 07.11.05, 16:54 > Bo ja jakoś nie czuję satysfakcji gdy dowiaduję się, że 60lat po wojnie > 5mężczyzn zaciukało widłami i łopatą innego człowieka, nawet winnego. no inaczej byś śpiewał/śpiewała gdyby ten zaciukany chwilę przedtem groził śmiercią komuś z twojej rodziny, a policja zignorowała by twoje zdarzenie. Takie sytuacje są bardzo gorące i dzieją się szybko. Nie jest rzeczą normalną, że ludzie zamiast np. bawić się z dziećmi, idą zabić. Pomyśl o tym co ich musiało zmusić do tego. Ci ludzie nie mieli wyjśćia, jestem pewien że wcześniej czy później ten bandyta zabiłby kogoś z wioski. Są sytuacje gdy nie da się uciekać. Odpowiedz Link Zgłoś
menea Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 15:40 I bardzo dobrze. Czas zrobic miejsce w wiezieniach dla prawdziwych przestepcow. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Ziobro TY NIEUKU 07.11.05, 15:43 prokurator może sam uchylić TA w post. przygotowawczym Odpowiedz Link Zgłoś
fj1 Re: Ziobro TY NIEUKU 07.11.05, 16:00 elfhelm napisał: > prokurator może sam uchylić TA w post. przygotowawczym No proszę- napisałem to samo o 15:55, nie wiedząc, że ktoś to już napisał. art. 253 par. 2 kpk:) Kolejne osiągnięcie nowego geniusza. Przed wyborami postulował, aby zażalenia na postanowienia prokuratora o umorzeniu śledztwa/dochodzenia rozpatrywał sąd (to obowiązuje co najmniej od 1998 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
fj1 Re: Ziobro TY NIEUKU 07.11.05, 16:14 Hehe- może nie taki nieuk... To gazeta błędnie relacjonowała (chwilę temu było, że kazał wystąpić do sądu, teraz- że kazał prokuraturze zwolnić podejrzanych) czy ktos mu zdążył podpowiedzieć??? Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Hehehehe 07.11.05, 16:21 Nieukiem raczej jest. Wystarczy przejrzeć pilotowaną przez niego nowelizację antypedofilską (np. art. 10 w zw. z nowym art. 197) Odpowiedz Link Zgłoś
paragraf222 Re: Ziobro TY NIEUKU 07.11.05, 16:21 fj1 napisał: > Hehe- może nie taki nieuk... To gazeta błędnie relacjonowała [...] No to tak dla porzadku nie zapomnij przeprosic, kiedy sie okaze ze to wina gazety. Odpowiedz Link Zgłoś
1tadeusz1 [...] 07.11.05, 15:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
grenzik Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 15:55 I dobrze ! Polska policja to szok ! Ostatnio rozmawiałem z dzielnicowym, próbując mu przedstawić sprawę zaczepiania mnie przez grupkę dresów "po sąsiedzku". Ty k..wo, ty dz..ko, nie patrz się itd.. No cóż.. kiepska dzielnica. A pan funkcjonariusz, po tym, jak powiedziałem mu, o kogo chodzi odrzekł : "Ten !? Przecież to jest koleś na pół strzała" Zwykłe dresy w mundurach... Odpowiedz Link Zgłoś
fj1 Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 15:56 PAN MINISTER chce zmieniać prawo karne... a gdyby znał kodeksy, które chce zmieniać, wiedziałby, że prokurator sam może uchylić albo zmienić na inny środek zapobiegawczy zastosowane przez sąd tymczasowe aresztowanie. Zdrowie nowych, wspaniałych ustawodawców! Odpowiedz Link Zgłoś
philips9 ZIOBRO JEST W PORZADKU! 07.11.05, 16:11 tyle ze ci faceci powinni uzyskac odpowiedni wyrok karny. Media powinny to sledzic. Odpowiedz Link Zgłoś
paragraf222 Re: ZIOBRO JEST W PORZADKU! 07.11.05, 16:19 > tyle ze ci faceci powinni uzyskac odpowiedni wyrok karny. Media powinny to sledzic. Media niech sledza, a czy bedzie "odpowiedni"? Zalezy dla kogo. Jedni by ich skazali na dozywocie inni uniewinnili. Jakis wyrok zapadnie, mam tylko nadzieje ze w rozsadnym czasie i ze bedzie wykonany. Jesli w twiom mniemaniu nie bedzie "odpowiedni" to sie za bardzo nie zdziw. Nie zgadzam sie ze zdaniem ze wyrokow nie wolno komentowac ale nie znajac sprawy dokladnie zalecalbym duza ostroznosc w wypowiadaniu kategorycznych sadow jesli ci sie nie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
paragraf222 Moze nie znaczy musi 07.11.05, 16:13 > PAN MINISTER chce zmieniać prawo karne... a gdyby znał kodeksy, które chce > zmieniać, wiedziałby, że prokurator sam może uchylić albo zmienić na inny > środek zapobiegawczy zastosowane przez sąd tymczasowe aresztowanie. > Zdrowie nowych, wspaniałych ustawodawców! Czegos tu nie rozumiem. Prokurator wiele rzeczy moze co nie znaczy ze musi. Z artykulu wynika ze minister wystapil do prokuratora z wnioskiem czy poleceniem, zeby podejrzanych zwolnic z aresztu. Swoje stanowisko uzasadnil moim zdaniem rozsadnie. To czy chcial zeby prokurator sam zwolnil czy zeby sie zwrocil do sadu o zwolnienie nie jast w artykuje wyraznie napisane jako cytat z wypowiedzi Ziobro. Nie rozumiem wiec po co go wyzywac. Nadmienie ze nie jestem jego zwolennikiem, wiele mam mu za zle ale to nie znaczy ze mam go z gory obwiniac za wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasso55 Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 16:16 możesz mi wyjaśnić na czym miałby polegać brak znajomości procedury: "Oceniając zebrany materiał dowodowy uznałem, że są podstawy by zwrócić się do Prokuratora Apelacyjnego w Białymstoku by ten wydał decyzję o uchyleniu tymczasowego aresztowania - powiedział Ziobro w poniedziałek na konferencji prasowej. Podkreślił, że w sprawie zebrano już większość dowodów, przesłuchano najważniejszych świadków. Zaznaczył, że podejrzani są niekarani i cieszą się dobrą opinią i są jedynymi żywicielami rodzin; byli też zdesperowani. Nie ma zatem podstaw, by wobec nich stosować najbardziej dolegliwy środek zapobiegawczy - teraz mogą mieć dozór policyjny - uznał minister. Ziobro dodał, że "każda śmierć jest złem" i dlatego słusznie wszczęto śledztwo, bo podejrzani dopuścili się czynu karanego. Podkreślił, że - według niego - osoby podejrzane przekroczyły granice obrony koniecznej." Czekam na odpowiedź "inteligencie" platformowy. Odpowiedz Link Zgłoś
vontomke więcej igrzysk! najlepiej gdy tłuszcza się raduje! 07.11.05, 16:09 Prawo i sprawiedliwość w ręce ludu ! Pan Ziobro pokaże teraz kto w Polsce jest zerem. Odpowiedz Link Zgłoś
philips9 [...] 07.11.05, 16:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: więcej igrzysk! najlepiej gdy tłuszcza się ra 07.11.05, 18:40 Życzę ci, abyś znalazł się kiedyś w sytuacji tych ludzi z Włodawy. Szybko przestałbyś pieprzyć te androny. Odpowiedz Link Zgłoś
tomi1972 ANKIETA: obrona konieczna? 07.11.05, 16:17 Czy to była obrona konieczna? Czy powinni zostać zwolnieni z aresztu? Wypowiedz się: www.votebox24.com Bez reklam, spamu i innych niedogodności! Zapraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 16:25 Skoro nogdzie nie uciekliby, bez sensu i ch w pierdlu trzymali. Po wyroku, jaki tam będzie, niech siedzą, albo nie. A jak któregośuniewinnią, to co? Odszkodowanie mu zapłacą? Odpowiedz Link Zgłoś
philips9 SZUBIENICA I PREGIERZ W KAZDEJ WSI! 07.11.05, 16:30 wyroki bedzie wydawal starszy wsi po przebadaniu swiezo wyprutych bebechow kota. Rozprawy w life broadcast RM. Tamze do nabycia dvd-sy z egzekucji. Szkoly podstawowe beda to mogly kupowac ze spora znizka (wniosek LPR-u). Vivat czarny aliban! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 [...] 07.11.05, 16:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
philips9 [...] 07.11.05, 17:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisy7 Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 16:34 Brawo Ziobro, słuszna decyzja! Człowiek przede wszystkim. Osobiście Cię nie lubię, ale ta decyzja to mądre posunięcie Odpowiedz Link Zgłoś
qc Czekamy w napieciu na jutro 07.11.05, 16:36 I nastepne Konferencje Prasowe. Pan minister bedzie nas informowal na biezaco o swoim kazdym dniu w urzedzie? Och jak chcielibysmy wiedziec co pan minister ma w kanapkach na luch, a moze kto mu temperuje olowki ! FARSA !! Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Decyzja p.Ziobry jest poprawna. Ciesze sie. 07.11.05, 16:43 Osobiscie oczekuje uniewinnienia tych ludzi oraz bardzo powaznych kar dla olewajacych swoja prace policjantow z Dobrego Miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
lodz123 [...] 07.11.05, 16:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tersta Ziobro - ach, ten dziewczynski rumieniec i usta... 07.11.05, 16:46 jak maliny! A dlaczego on jeszcze nie zonaty? czyżby był narzeczonym pana Jarosława Kaczyńskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Do zwolenników PO 07.11.05, 16:58 tersta napisała: > jak maliny! > A dlaczego on jeszcze nie zonaty? czyżby był narzeczonym pana Jarosława > Kaczyńskiego? Bardzo proszę wypowiedzi dotyczące artykułu; -uważacie że ludzie powinni pozostać w areszcie do procesu - dlaczego? -uważacie że Ziobro jest kiepskim prawnikiem - proszę wytknąć konkretne błedy proceduralne A niezaleznie od tematu artkułu: Hipotezy dotyczące preferencji seksualnych są niewłaściwe. Są prywatną sprawą - nie można być nietolerancyjnym. Niezależnie od tego uważam, że nie można zakładać że homoseksualiści są gorszymi ludźmi. Trochę martwi mnie takie podejście u zwolenników PO którzy statystycznie są młodzi i dobrze wykształceni Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo Panie Ziobro, a teraz Rutkowski.... 07.11.05, 16:54 Panie Ziobro. Myślę iż teraz przyszła kolej na "wyczyny" niejakiego Rutkowskiego. Chyba już najwyższy czas skończyć z tą zabawą w samozwańczego szeryfa. Odpowiedz Link Zgłoś
keri99 Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 16:59 Brawo Panie ministrze, o ile mnie pamięć nie myli to cały Pruszków o swoich dzielnych synach wyrażał się w samych superlatywach, i większość z nich nie była karana. Ale to szczegół, na który nie warto zwracać uwagi. W kolejce stoi większość polskich przestępców, może im tez uchylmy areszt. A prawo, no cóż może kiedyś będzie przestrzegane, kodeksy to opasłe tomiska dla biednych kretynów, a sędziowie sa zbędni, wyroki teraz ferują politycy, tylko gdzie jest to Prawo i Sprawiedliwość ? Odpowiedz Link Zgłoś
michr Dobre panisko 07.11.05, 17:00 Ach jaki on jest dobre panisko. Pochyla się nad sprawami maluczkich. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
drosta1 Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 17:16 Nie lubie PiSu, ale ta decyzja wydaje mi się słuszna. Ci ludzie są na razie bez wyroku, jeżeli nie ma obaw że coś mohą mataczyć czy ukrywać się to nie widzę powodu żeby ich trzymać w więzieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
roman_j Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 17:32 Ładnie nam się zaczyna budowa IV RP. Od populistycznych gestów nowej władzy. Ci ludzie zamordowali człowieka. I nie zmienią tego faktu ani okoliczności tej zbrodni, ani pobudki sprawców. Te będzie, mam nadzieję, rozważał niezawisły sąd decydując o wymiarze kary. Natmiast działania ministra Ziobro oceniam jednoznacznie negatywnie. To zagranie populistyczne i wręcz sygnał, że władza będzie pobłażała tym, którzy sami będą się brali za wymierzanie sprawiedliwości. Ja się w takim państwie nie będę czuł bezpieczniej. Wręcz przeciwnie. A przecież PiS szedł do władzy pod hasłem zwiększenia poczucia bezpieczeństwa obywateli. W poprzedniej kadencji w ministerstwie sprawiedliwości podejmowano wiele kontrowersyjnych decyzji i wygląda na to, że minister Ziobro kontynuuje tę tradycję. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Lincz we Włodowie: Ziobro zwolni podejrzanych 07.11.05, 17:38 No a pomijając motywacje Ziobry. Czy uważasz że ci ludzie powinni siedzieć w areszcie do czasu rozpoczęcia procesu? Jeśli tak, to dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
block-buster Dalszy areszt byl prawnie uzasadniony... 07.11.05, 17:45 Zawsze w sprawie o zabojstwo,morderstwo podejrzani sa obligatoryjnie aresztowani.Glownie z powodu wysokiego zagrozenia kara,a przede wszystkim z pobudek zapobiegawczych.Gdyby Mniej Niz Zero zrobil to co zrobil,bez konferencji prasowej - byloby to do przelkniecia,bo ci ludzi na bank beda siedzieli,minimum po pare lat.Bo nie byla to obrona konieczna.Obrona konieczna byloby zwiazanie przez szesciu ludzi tegoz osobnika i czekanie na przyjazd policji.Nawet dwa dni.Tak zwane aresztowanie obywatelskie. Nie spodziewajcie sie po Mniej Niz Zero skutecznej polityki.On bedzie realizowal bajke kaczorow o kaczorlandzie.I beda wylacznie popisowki,tzw.soloweczki.Zawsze z konferencja prasowa.Bo ma to dotrzec do maluczkich... Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Re: Dalszy areszt byl prawnie uzasadniony... 07.11.05, 17:51 block-buster napisał: > Zawsze w sprawie o zabojstwo,morderstwo podejrzani sa obligatoryjnie > aresztowani. Z Twojego postu wynika, że prokuratura nie ma prawa zwolnić z aresztu i zwalniając ich Ziobro naruszył prawo. Jakoś nie chce mi się wierzyć, przecież gdyby tak było to by napisali o tym w Gazecie Wyborczaej Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 [...] 07.11.05, 17:53 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
philips9 LUDZIEEE!!! 07.11.05, 17:47 tu nie chodzi o tych kilku zwolnionych (popieram zreszta). Tu chodzi o to zeby zlapac z morde te tysiace podobnych psychopatow jak ten niedawno zasztachetowany. Poska jest niebezpieczna dlatego ze czesc spoleczenstwa wybrala wsteczny kierunek w stosunku do darwinizmu. Czesc tego elementu jest zezwierzecona!!! Odpowiedz Link Zgłoś
abba15 [...] 07.11.05, 17:52 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
philips9 [...] 07.11.05, 17:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
philips9 abba15, proboj teraz do 130 doliczyc! 07.11.05, 18:24 skup sie! na pewno ci sie uda! Odpowiedz Link Zgłoś
philips9 wedlug mnie jestes niesprawiedliwy ... 07.11.05, 17:44 wobec Ziobry. On na tym laurow nie zbierze bo decyzja jest z natury kontrowersyjna. Nie trzeba tutaj sugerowac jakiejs politycznej perfidii, zwlaszcza ze Zibro to jeden z nielicznych normalnych w tej nowej Brygadzie Tygrysa... Natomiast ja bym wolal aby Ziobro sie skupil na wyeliminowaniu tych TYSIECY podobnych zwierzakow (jak ten zatluczony sztachetami) ktore, spoleczenstwu i niewinnym ludziom groza i czuja sie panami. Jesli kiedykolwiek jezdziz komunikacja miejska, pociagami albo bywasz np na meczach to dokadnie wiesz o co mi chodzi. Czas sie za to BYDLO zabrac. A czas najwyzszy bo to bydlo sie czuje bezkarne i chetnie to demonstruje. Odpowiedz Link Zgłoś