Dodaj do ulubionych

Ludzie, Marek Perepeczko zmarł !

17.11.05, 16:55
Zmarł na serce, w Częstochowie, w domu,m iał tylko 63 lata, co raz młodziej
ludzie odchodzą (pokolenia wojenne średnio 60-65 lat), ciągle płacimy za tę
wojnę !

Niech spoczywa w pokoju !

(i)(i)(I)
Obserwuj wątek
    • mela-blonda Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 17:02
      Gazeto! Czy wypada pod tak smutną informacją zamieszczać reklamę 'Uśmiechnij
      się'? No comment.
    • oskar1488 Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 17:03
      (*)(*)(*) oby znalazł dla siebie rolę w niebie!!
    • mariken Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 17:05
      [*]

m.
    • swoboda_t Taki młody chłop... 17.11.05, 17:22
      ['] ['] [']
    • grooken Gazeta dała plamę 17.11.05, 17:28
      Ciekawi mnie, jak można pisać tego typu bzdury.
      Był Jaśkiem w "Weselu", [uwaga] Wodzem Bromdenem w "Locie nad kukułczym
      gniazdem" Keseya (...).
      Powiedzcie mi, że się mylę. Bo wodza grał chyba wysoki indianin a nie Polak z
      krwi i kości.
      • ta0ista Re: Gazeta dała plamę 17.11.05, 18:11
        Mylisz się człeku Wielki Marek grał także indianina. Gdybyś siedział mniej przy
        komputerze to moze poszedłbyś do teatru w częstochowie gdzie Marek Perypeczko
        grał niejedną sztukę. Akurat w locie nad kukułczym gniazdem zagrał rewelacyjnie,
        gdy zgasły światła a postura indianina wyrwała zmywak by wydostać się z
        psychiatryka miałem wrażenie że ten człowiek w przyćmionym świetle przedemną to
        jedyny prawdziwy indianin na tym padole. Wyrazy ubolewania nad tak tragiczną i
        zbyt wczesną śmiercią w sercu wielu widzów, świętej pamięci Marek Perypeczko na
        zawsze zostanie prawdziwym indianinem naszych czasów.
        • grooken Re: Gazeta dała plamę 17.11.05, 20:30
          Po pierwsze przepraszam, że pochwaliłem się swoją niewiedzą. Jednak nadal
          trzymam się zdania, że news o śmierci tego aktora jest nieskładny.

<<Na uwagę zasługuje też jego dorobek teatralny. Był Jaśkiem w "Weselu", Wodzem
          Bromdenem w "Locie nad kukułczym gniazdem" Keseya i Tatusiem Muminka w "Lecie
          Muminków".>>

Zasugerowałem się tym, że w zdaniu jako pierwszy został wyminiony film Wesele,
          zaś po przecinku pojawiło się nazwisko Keseya, który nie jest reżyserem
          spektaklu a twórcą wybitnej powieści.

Z chęcią obejrzałbym taki spektakl, ale w mieście które zamieszkuję, w
          Białymstoku, który liczy sobie bagatela 300tys. mieszkańców, jest jeden teatr
          dramatyczny. Zaś repertuar owego przybytku kulturalnego nie liczy sobie zbyt
          wiele sztuk (średnio dwie premiery na rok).
          Chcę jescze dodać, że spędzanie czasu przed monitorem to jedno z zajęć, które
          nie są najprzyjemniejsze. Wyżej cenię sobie spacer lub dobrą książkę.

Na koniec chciałbym podziękować za kulturalną wypowiedź, która jako jedna z
          nielicznych na forum GW wnosi coś sensownego do dyskusji.
      • rorczyk Re: Gazeta dała plamę 17.11.05, 18:23
        grooken napisał:

> Ciekawi mnie, jak można pisać tego typu bzdury.
        > Był Jaśkiem w "Weselu", [uwaga] Wodzem Bromdenem w "Locie nad kukułczym
        > gniazdem" Keseya (...).
        > Powiedzcie mi, że się mylę. Bo wodza grał chyba wysoki indianin a nie Polak z
        > krwi i kości.
        Chodzi o teatralną wersję "Lotu nad kukułczym gniazdem", a nie o film...
      • chilum Re: Gazeta dała plamę 19.11.05, 19:30
        > Ciekawi mnie, jak można pisać tego typu bzdury.
        > Był Jaśkiem w "Weselu", [uwaga] Wodzem Bromdenem w "Locie nad kukułczym
        > gniazdem" Keseya (...).
        > Powiedzcie mi, że się mylę. Bo wodza grał chyba wysoki indianin a nie Polak z
        > krwi i kości.

A Pan -ni widziała i zna jedynie film Formana,tak (gdzie zaiste Bromdena grał Indianin)??
        W karierze aktorskiej,teatralnej właśnie M.Perepefczko grał Bromdena.

Ktoś tu bzdury faktycznie prezentuje i równocześnie daje świadectwo swojej ignorancji,próbując pretendowac do znawcy teatru,kina i literatury.

Głupio wyszło,co??:->
        Tak się ośmieszyć,zamiast błysku erudycji,łee:->>.
        • chilum Re: Gazeta dała plamę 19.11.05, 19:33
          Popełniłem literówkę pisząc o M.Perepeczko.
          Jednak w tych dniach uznałem za stosowne preprosić za niechlujstwo moje.
    • onioni Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 17:35
      Przecież średnia długość życia podniosła się o kilka lat, w porównaniu ze
      średnimi jeszcze za komuny.

co nie zmienia faktu, że żal :(

pozdro
      zobacz.glt.pl
      • grooken Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 17:43
        Btw. Ludzie bardzo wysocy żyją krótko. Np. najwyższy człowkek świata który nie
        żyje od 3/4 stulecia zmarł mając mniej niż 30 lat. Taka już właściwość organów
        wewnętrzych, że nie wyrzymują obciążenia ogromnego organizmu.
        • ta0ista Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 18:23
          Bardzo mi żal was ludzie zamiast pochylić głowę to ją podnosicie.
          Wieczny odpoczynek racz mu dać Panie, a światłość wiekuista niechaj mu świeci na
          wieki wieki Amen.
        • ivulspirit Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 18:23
          tak samo jak bardzo niscy... ale to spowodowane jest wadami genetycznymi
          (chorobą) i nie jest to żadna rewelacja że żyją krótko
      • mikronezja Zmarli z Janosika 17.11.05, 18:27
        Janosik - Marek Perepeczko (1942-2005) 63
        Kwiczoł - Bogusz Bilewski (1930-1995) 65
        Wróblik - Janusz Bukowski (1941-2005) 64
        Hrabia - Mieczysław Czechowicz (1931-1991) 60
        Słowak - Marian Łącz (Słowak) (1921-1984) 63
        Kupiec - Zdzisław Leśniak (1930-2002) 72
        Wartownik - Jerzy Bińczycki (1937-1998) 61
        Przybrany ojciec Janosika - Ludwik Benoit (1920-1992) 72
        Dozorca więzienia - Mieczysław Waśkowski (1929-2001) 72
        Kupiec - Zbigniew Koczanowicz (1909-1987) 78
        Góral - Bolesław Płotnicki (1913-1988) 75
        Góral - Wacław Kowalski (1916-1990) 74

Spójrz na lata urodzin i wiek śmierci - tu widać wojnę
        • ta0ista Re: Zmarli z Janosika 17.11.05, 18:37
          Gratuluję dociekliwości, ale skoro ciągniesz ten wątek to zastanów się czy to
          wojna miała taki wpływ na zdrowie tych ludzi czy też lata powojenne w kajdanach
          komuchów, kiedy ludzie tacy jak oni aktorzy musieli walczyć z reżimem na co
          dzień w studiach telewizyjnych gdy ktoś chciał wypaczyć historię.
          Jeszcze raz wyrazy ubolewania nad śmiercią tego Wielkiego człowieka.
          • mikronezja Wstrzymaj swoje zaślepienie ! 17.11.05, 19:40
            Po co ta ostra polityka, przy śmierci CZŁOWIEKA ?
            Przecież ci inni aktorzy też żyli w tych czasach a jedyną różnicą była
            wcześniejsza średnio 10 lat data urodzenia i jednocześnie dłuższe życie.

Większość filmów polskich powstało w tamtym okresie, bo były pieniądze na
            kulturę i wbrew pozorom (z wyjątkiem różnic ideologicznych, które jakoś nie
            przeszkadzały występować najznakomitszym naszym aktorom w filmach z wyjątkiem
            okresu bojkotu scen w 1982 roku) aktorzy mieli lepiej niż teraz gdzie muszą
            podawać pizzę czy piwo zamiast ćwiczyć role i szlifować swój warsztat.
            I chwała im za to, że występowali, bo coś cennego pozostało po nich, po
            obecnych pozostaną w większości seriale tasiemce i reklamy, o których się dużo
            szybciej zapomni niż o tamtych starych.

A Pan Marek niech spoczywa w spokoju, choć zbyt wcześnie od nas odszedł ...
            • ta0ista Re: Wstrzymaj swoje zaślepienie ! 17.11.05, 19:57
              Brak taktu panienko. To raz, a dwa jeśli twierdzisz, że za czsów komuny ktoś
              miał lepiej w polsce niż gdzieś indziej w demokratycznym kraju to bardzo mi
              przykro. pomyśl, przemyśl bo dla nas a szczególnie dla Ciebie komunizm wyrządził
              wiecej szkód niż wojna.To nie polityka tylko historia której nie zmienisz mówiąc
              że dawniej aktorzy mieli lepiej bo tak nie było .Basta
              • mikronezja Oczywiście była czarna dziura ... 17.11.05, 22:59
                a aktorzy byli głodzeni, w filmach zaś występowali pod przymusem broni
                trzymanej przez ZOMO ... jak ja lubię czytać taką "historię", tamci gięli
                historię i tacy jak ty ją gną, żadnej różnicy.
                • ta0ista Re: Oczywiście była czarna dziura ... 18.11.05, 15:01
                  Historia nie kłamie ja tylko twierdzę że w demokratycznym kraju aktor miałby
                  lepiej to co piszesz to głupota , nie zomo zmuszało aktorów do grania ale brak
                  podstawowych srodków do zycia, pozatym nie mieli zadnego wplywy na tresc
                  klamliwych scenariuszy filmow a ty lepiej zostaw sentyment do tamtego okresu
                  zamkniety w mikrusie w garazu a nie piszesz tu ze zomo to dobrzy
                  chlopcy .Komuch z ciebie i jeszcze raz komuch ja nigdy sie nie zgodze ze tamten
                  system byl lepszy od jakiegokolwiek innego systemu demokratycznego. Czerwonym
                  bana na tym forum dosyc z wywyzszajaca sie klasa bylych komuchow mamy
                  demokracje i jak ktos mowi ze nazizm czy tez komunizm byl ok to niech poda mi
                  swoj adres a do niego pojade i go odpowiedni przekonam.
                  • mikronezja Re: Oczywiście była czarna dziura ... 19.11.05, 01:42
                    > Historia nie kłamie ...

Może i bym ci uwierzył gdybym się urodził 15 lat temu a nie ponad 40 ...
                    To jedna z bardziej zakłamanych i podatnych na manipulację nauk ...

> ja tylko twierdzę że w demokratycznym kraju aktor miałby lepiej

Miałby ? Czyżbyśmy nie byli w demokratycznym kraju ? Nie wiem czy do końca
                    zadowoleni są ci co obecnie nie mogą się utrzymać z pensji aktora tylko muszą
                    dorabiać po jakichś spelunach jako kelnerzy ...

> to co piszesz to głupota , nie zomo zmuszało aktorów do grania ale brak
                    > podstawowych srodków do zycia,

No faktycznie, dzisiaj wszyscy mają podstawowe środki do życia i nic ich nie
                    zmusza do grania (no chyba, że jest to reklama czegoś tam) sądząc po ilości
                    nowych dzieł (nie mówię już o jakości tychże).

> pozatym nie mieli zadnego wplywy na tresc klamliwych scenariuszy filmow

Fakt, jedyne prawdziwe scenariusze z tamtych czasów (niestety niedostępne
                    naszym aktorom) to: Przygody Jamesa B., Superman, Batman i tym podobne. Nasi
                    musieli się męczyć w knotach typu: Pan Wołodyjowski, Krzyżacy, Potop, ohyda !

> a ty lepiej zostaw sentyment do tamtego okresu zamkniety w mikrusie w garazu
                    > a nie piszesz tu ze zomo to dobrzy chlopcy.

Widzę "prawdę" z klawiatury twojej płynącą ... że gdzieś napisałem, że "zomo to
                    dobrzy chłopcy"

> Komuch z ciebie i jeszcze raz komuch

A ja nie wiedziałem, że to był komunizm (o ile pamiętam to dopiero tow.
                    Breżniew widział komunizm w ZSRR na horyzoncie ale nie dożył, a my byliśmy
                    daleko w tyle, nawet w stosunku do CSRS i NRD) myślałem, że to zwykła dyktatura
                    ciemniaków ?

> ja nigdy sie nie zgodze ze tamten system byl lepszy od jakiegokolwiek innego
                    > systemu demokratycznego.

Teraz za to, można demokratycznie stać w kolejce do śmietnika po resztki (co
                    jak na razie grozi sporej części społeczeństwa) i nie wiem czy aby na pewno po
                    to "Lechu skakał przez płot" ?
                    Wielu też wolno nie mieć pracy (kiedyś był przymus zatrudnienia), opieki
                    lekarskiej, zostać "skórą" (być sprzedanym do Zakładu Pogrzebowego), wyrzuconym
                    z pracy (bo 10 innych za 1/4 twojej pensji przyjdzie i jeszcze jaśnie
                    pracodawcę w rękę pocałuje), a spróbuj nie dać dziecku jeść z tego powodu to z
                    ciebie jeszcze demokratyczne gazety zrobią potwora ...
                    Był o tyle lepszy, że człowiek znał swoje jutro, jak się nie opier...lał i nie
                    politykował nadmiernie. (w końcu członków PZPR było w szczycie ok. 3 mln na
                    prawie 36 mln mieszkańców Polski)

> Czerwonym bana na tym forum dosyc z wywyzszajaca sie klasa bylych komuchow
                    > mamy demokracje

Proponujesz dokładnie to samo co tamci, zamknięcie ust innaczej myślącym ...
                    Demokracja to forma rządów gdzie rządzi ta część społeczeństwa, która potrafiła
                    stworzyć czasowo stabilną większość.

We współczesnej teorii demokracji liberalnej, wywodzącej się z prac Johna
                    Locke'a i Johna Stuarta Milla zakłada się, że faktyczny ustrój demokratyczny
                    powinien charakteryzować się:

- możliwością wyboru władzy przez wolne i uczciwe wybory
                    - możliwością kandydowania do ciał tworzących władzę przez wszystkich obywateli
                    rządami prawa i jawnością stanowienia prawa

przestrzeganiem elementarnych praw człowieka takich jak:

- wolnością głoszenia swoich poglądów - nawet jeśli nie są one w danym momencie
                    popularne (A TY TO WŁAŚNIE NEGUJESZ !)

- wolnością zrzeszania się i tworzenia politycznych grup nacisku
                    - wolnością od dyskryminacji (rasowej, religijnej, seksualnej itp.)

> i jak ktos mowi ze nazizm czy tez komunizm byl ok

A ktoś ci to mówi, czy też czytasz nienapisane ? Gdzieś ty ten komunizm
                    widział ?

> to niech poda mi swoj adres a do niego pojade i go odpowiednio przekonam.

Pogrobowiec brunatnych koszul ? Oni też takie metody stosowali !
                    Pojedź sobie do najbliższego lekarza od duszy i weź coś na rozjaśnienie umysłu
                    Pomroczności ty Jasna.

Przepraszam Panie Marku, że przy okazji Pana Nieodżałowanego Odejścia to piszę
                    ale mię zewściekł !
        • joanna.x Re: Zmarli z Janosika 17.11.05, 18:52
          Takich jak oni już nigdy nie będzie.
          Wielka szkoda.
          Dobre jest to, że filmy i seriale z tamtych lat zostaną z nami na zawsze.

• ashka29 Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 18:49
      Pan Bóg ma dla Niego rolę w niebie. Wieczne odpoczywanie racz Mu dać, Panie, a
      światłość wiekuista niechaj Mu świeci na wieki. Łącze się w bólu i smutku z
      rodziną i przyjaciółmi.(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*)(*) Joanna
      Gardasiewicz
      • aabytakdalej Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 20:09
        Cześć Jego pamięci...
    • camel_3d Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 20:22
      [´]
    • jarekromanus Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 20:33
      Fatalne wrażenie odnosi się ogladając informacje o śmierci człowieka kiedy pod
      nią pojawia się szokujące stwierdzenie "uśmiechnij się" Oto przyklad tego ,że
      hasło reklamowe jest ważniejsze od ludzkiego dramatu . Czy redakcja gazety nie
      zdaje sobie sprawy z tej oczywistej niezręczności ?!
    • inspector Re: Ludzie, Marek Perepeczko zmarł ! 17.11.05, 20:34
      Żegnaj nasz kochany Janosiku. Do zobaczenia
    • mmagi smutno mi jakoś[*][*],bo go bardzo lubiłam:( 17.11.05, 21:27

• tees1 ['] ['] ['] 18.11.05, 15:06
      podobno bardzo porzadny czlowiek z niego byl
      nie tylko role gral takie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka