zbirut Znam ja to polskie rozumienie patriotyzmu: 24.11.05, 15:12 to brak tolerancji, to niegasnąca nienawiśc do ruskich,to szkoła im. wielkiego Polaka,gdzie mury odrapane, brak boiska a toalety pożal się Boże.To wreszcie patriota katolik a reszta to odpad i można więcej cytować.Nie życzę sobie aby ktoś wmawiał mojemu dziecku w szkole kto wielki i dlaczego.Chcę za to aby panował tam porządek i normalność.Chcę postawy zbliżającej do innych narodów a nie odwrotnie. A jak zechce niech tańczy sobie w ludowym zespole.Jak to wprowadzą uprę się i każe dzieciom wyemigrować bo wśród patriotów co to ze stoickim spokojem doprowadzili do masowego bezrobocia nie da sie dłużej żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l czas obrzydzić dzieciom podobnie jak religię 24.11.05, 15:13 niech gó..arze uczą się o Najjaśniejszej, niech ćwiczą w praktyce Rejtana i prywatę posłów, powstania które rozwiązywały nadwyżki inteligencji i wieczne cierpienie w imię boga, honoru, ojczyzny. Przy talencie pisaków już 12 latkowie będą wiedzieli że z tym krajem przyszłości wiązać nie należy. Chyba że jest się masochistą i lubi się zbierać po pysku Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l KWA KWA Jugend będzie... 24.11.05, 15:20 myślałem że Patriotyzm z domu , z ksziążki, filmu i lekcji historii się wynosi. A tu proszę: trzeba uczyć. Podobnie najwięksi zamordyści tworzyli swoje szwadrony najwierniejszych: edukacja obowiązkowa a jak znamy kaczki to będzie nieźle zmanipulowana Czy jeszcze będzie stowarzyszenie przedszkolaków patriotycznych, potem pionierzy a w końcu powtórka z ZMSu i podobnych? IOdzie manipulacja młodymi umysłami. Ciekawe czy w programie będą lekcje poglądowe jak odróżnić Żyda, jak liberała i jak przyłożyć pałą ateiście i kosmopolicie Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: KWA KWA Jugend będzie... 24.11.05, 15:25 > myślałem że Patriotyzm z domu , z ksziążki, filmu i lekcji historii się > wynosi. A tu proszę: trzeba uczyć. Co więcej: patriotyzm wymaga również - a może przede wszystkim - rozwalenia paru stereotypów i mitów. Czy naszych włodarzy będzie na to stać, czy też może wprowadzi się polityczną poprawność w polskim wydaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: KWA KWA Jugend będzie... 24.11.05, 15:36 > Co więcej: patriotyzm wymaga również - a może przede wszystkim - rozwalenia > paru stereotypów i mitów. właśnie przez te stereotypy jest Polska jak każdy widzi buk, humor, ojcowizna > Czy naszych włodarzy będzie na to stać, czy też może wprowadzi się polityczną > poprawność w polskim wydaniu? właśnie wprowadzają, rzygać się chce do niedawna byłem patriotą i oprócz historii i książek nikt mnie tego nie uczył. I dlatego chcę żeby ten żałosny kraj szlag trafił: istnieje pojęcie godności które nakazuje skończyć żeby nie było wstydu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 Patriotyzmu sie nie uczy. 24.11.05, 15:50 Pomysl ministra popieram, ale tylko w odniesieniu do NAUCZYCIELI! Uczucie to powinno byc wpajane zarowno w domu jak i w szkole poprzez PRZYKLAD i historie naszego kraju. Moim zdaniem powinny OBOWIAZKOWO byc lekcje dla przyszlych NAUCZYCIELI - na ktorych poinstruowanoby by ich w jaki sposob nalezy wpajac dzieciom i mlodziezy partiotyzm i milosc do ojczyzny. Uczucie patriotyzmu oraz milosci do ojczyzny wynioslem z domu oraz szkoly ... podstawowej. Dlaczego tylko podstawowej? - Ano dlatego, ze moimi nauczycielami byli ludzie wyksztalceni w duchu patriotyzmu w IIRP i wiedzieli doskonale jak wpajac dzieciom milosc do ojczyzny i patriotyzm. Natomiast w szkole sredniej bylo wrecz odwrotnie. Wiekszosc nauczycieli z t.zw. awansu (wszyscy bli czlonkami PZPR) gledzila glupoty w rodzaju co polskie to nacjonalistyczne, co z IIRP to burzuazyje i jest be. W ostatecznym rachunku szkola podstawowa wygrala zadecydowanie - i tylko jej zawdzieczam, ze PRL-owska propaganda nie oglupila mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
r0b0l Re: Patriotyzmu sie nie uczy. 24.11.05, 16:04 od dawna już nie ma nauczycieli z awansu, myślę że patriotyzm tak ale poprzez lekcje historii, harcerstwo, programy tv, książka i kino. Na siłę i tworząc obowiązek nic się nie wskura, podobnie już się tak stało z religią w szkołach. W dodatku niebezpieczne tak jak wychowanie komunistyczne będzie wpajanie na siłę wartości patriotycznych, zapewne nieco zmanipulowanych przez partię. Jedną partię i jej malutkie wtrąenia już mieliśmy Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: adas 313 24.11.05, 15:24 adas313 napisał: > > Dalby dobry Bog aby Polska za 30- 40 lat byla druga Francja > > Z demolkami na ulicach i rządem który udaje że nie widzi problemu? > Chyba poproszę Boga o coś innego. adas 313 3 mln mieszkan wybuduja PIS- y,oni juz maja te mieszkania oni nie sa biedakami nie majacymi co do gara wlozyc oni nie musza jezdzic na roboty oni chca wyjsc z przedmiesc i miec prace ,# W Polsce nie ludzie wyjda z przedmiesc (slumsow )i nie beda miec pracy latwiej wyjechac do Francji na roboty. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: adas 313 24.11.05, 15:27 Zgadzam się z powyższym wywodem. Ale Francją się mimo wszystko nie zachwycam. Jak robić zmiany w kraju to porządnie! Odpowiedz Link Zgłoś
pk74 Ministerek? 24.11.05, 15:18 "Pytani przez nas uczniowie uważają, że patriotyzmu nie ma sensu uczyć się na specjalnych lekcjach, bo powinno się go wynieść z domu i nauki historii." Uczniowie madrzejsi od Ministra? Czy o takie Polskie walczylismy? Odpowiedz Link Zgłoś
princealbert super! to wywola odruch buntu i o to chodzi! 24.11.05, 15:21 nie jestem patriota, uwazam ze to do szczescia nie jest potrzebne. O wiele wazniejsze jest wyrobienie w sobie ALTRUIZMU. Dlaczego mam wspolczoc lub pomagac komus bardziej tylko dlatego ze urodzil sie w tym samym kraju i mowi tym samym jezykiem? Wole pomagac biednym dzieciom w Etiopii niz na Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: mlodziez rozsadniejsza od baranow z ideami 24.11.05, 15:32 Czemu Pis- y nawiedzone wychodza z nowymi nieprzemyslanymi, ideami ,pomyslami Rzucanie hasel i bicie piany ( czasami demonstrantow ) Nie dajmy sie nabierac na nieprzemyslane idee, pomysly ,experymenty to kosztuje . Kasy sa puste panstwo zadluzone ,obszary biedy rosna , KOMU oni zabiora pieniadze aby realizowac swe idee bez pokrycia !!!!!!!!!!! Tylko nie mowcie ,ze bogatym bo w to nawet kaczor nie wierzy Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:25 "Patryjotyzm" pochodzi od panstwa, a nie od narodu ! To by znaczylo, ze mozna nie byc Polakiem, ale obywatelem Polski - i byc patryjota. (I odwrotnie, pozna byc Polakiem zagranica, juz niepatryjotycznym wobec Polski.) Niezaleznie, czy Polak czy nie, nikt nie MUSI miec patryjotycznych uczuc, wystarczy jak bedzie wierny, lojalny i przyczynial sie do rozwoju swojego panstwa ("res publica"). A ten caly hokuspokus narodowy, wlasnie o tym powinno sie uczyc na lekcjach historii - jako o czyms niezdrowym, niebezpiecznym, co jest passé. --------------- - Calkiem inna sprawa, ze sa panstwa tego "niegodne", zeby miec "uczucia patryjotyczne" (jak dyktatury, panstwa 'jedynej/wlasciwej narodowosci/krwii", teo-republiki, cepelie, skanseny, pegeery itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Oceny z patriotyzmu 24.11.05, 15:28 Fascynuje mnie, jak będzie oceniany ten przedmiot. Za dziadka w Wermahcie - pała. Za prababcię- Żydówkę - dwója (za asymilowaną, jesli chodziła w peruce - jednynka). Za krewnych za granicą, którzy nie chcą wracać- pała. Za brak flagi w domu - pała. Za nieuczestniczenie w uroczystosciach 11 listopada - pała. Za zlanie kolegi-pedała - piątka. Za przyłożenie kolezance - Wietnamce, która gada przez telefon w szkole w obcym jezyku - szóstka. Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek LEPIEJ NIECH SIĘ UCZĄ PODSTAW EKONOMII 24.11.05, 15:26 Lepiej niech się uczą podstaw ekonomii. Po to, aby w przyszłości umieli odróżnić podatek dochodowy od VAT, przychód od dochodu, i rozumieli, co oznacza "cięcie stóp". Ponadto przed wyborami nie padaliby tak łatwo ofiarą populistów: np. bez trudu odgadliby, że 3 mln mieszkań w 8 lat to zwykła ściema. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 i zdają to na maturze. 24.11.05, 15:29 Od wyniku należy uzależniać przyznanie praw wyborczych. Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Jedyna broń na populistów 24.11.05, 16:41 adas313 napisał: > Od wyniku należy uzależniać przyznanie praw wyborczych. Z tym, że ja bym widział ten przedmiot (przynajmniej w podstawowym zakresie) jeszcze dla młodzieży objętej obowiązkiem szkolnym (a więc niekoniecznie dopiero w maturalnej). W szkołach maturalnych przedmiot ten mógłby mieć oczywiście nieco rozszerzony program (np. sturkura dochodów państwa, problematyka bezrobocia, podstawy giełdy, zasady inwestowania, zasady brania kredytów/pożyczek itp.). Myślę, że jest to jedyna skuteczna broń na populizm. Inaczej każde kolejne wybory będzie wygrywać partia, która będzie więcej obiecywać. PS. Jestem przekonany, że PO wygrałaby, gdyby zamiast "3x15" ogłosiła "3x5". Cała argumentacja PiS wzięłaby wtedy oczywiście w łeb. Obietnice PO byłyby wtedy oczywiście nie do spełnienia, ale - co z tego? Czyż nie to samo zrobił PiS, Samoobrona, LPR i cała reszta? Jedyną obroną przed populizmem jest edukacja! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Jedyna broń na populistów 24.11.05, 16:47 > (a więc niekoniecznie dopiero w maturalnej). Oczywiście że nie. Teoria to w gimnazjum (wtedy dzieci na tyle powinny znać matematykę by sobie poradzić). W Liceum przełożenie tego na praktykę, tzn. jakieś programy symulacyjne, komentowanie sytuacji rynkowych itp. itd. > Jedyną obroną przed populizmem jest edukacja! Święte słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
jamtoja Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:29 ..... ...! To już przestaje być śmieszne, naprawde. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
ant07 Patriotyzmu nie uczy sie 24.11.05, 15:33 > patriotyzmu nie uczy sie. to postawa ktora zdobywa sie na podstawie > wyznawanych wartosci. jesli panstwo jest faszystowskie to jak tu byc patiota? Nie ma państw faszystowskich, są natomiast komunistyczne (Kuba, Korea) lub zmierzające w tę stronę (Wenezuela). Patriotym w Polsce polega dziś na zerwaniu z postkomunizmem. Oszołomieni liberalizmem obyczajowym sądzą oczywiście inaczej, co nie dziwi choć smuci. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 wszyscy bedziemy patriotami 24.11.05, 15:49 ciekaw jestem jak mialaby wygladac taka lekcja! spiewanie piosenek z wojennej okupacji. hymn zamiast dzien dobry, meczenstwo polski pod zaborami i wartosci chrzescijanskie czy moze zydowskie jako przyklad? ze polska to kraj jednolity etnicznie jak teraz czy raczej mieszanka kulturowa jak przed 2 wojna swiatowa? ze polacy i niemcy sa be, a polacy to ok. czy niby o czym tam mialoby sie dzieciaki uczyc? polacy maja juz na tle wielu innych narodow europejskich dume narodowa wypisana na twarzy. moja obawa tylko zeby to sie nie przerodzilo w slepa milosc do ojczyzny i nietolerancje wzgledem innych wyznan, kultur, jezykow i historii. my musimy patrzec teraz do przodu. wolalbym raczej przedmiot w szkole o tolerancji i wielokulturowosci unii europejskiej i miejscu polski w jej strukturach. bo mam obawy ze pis chce koniecznie swoje doktryny polityczne do szkol wprowadzic. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza do dyskuntan81 24.11.05, 16:03 my musimy patrzec teraz do przodu. wolalbym raczej > przedmiot w szkole o tolerancji i wielokulturowosci unii europejskiej Marzenie, i tylko marzenie teraz bedzie sienkiewicz na sniadanie, Pilsudzki na obiad, katechizm na kolacje, a bron Boze Gombrowicz w lekturze, ksiazki Stasiuka i Tokarczyk znikna z ksiegarni, bo wytykaja nasze bolesci. Media publiczne z ks. Rydzykiem na dobranoc nas ululaja do snu. Abysmy tylko zadnych figli nie robili po nocy, CUS bedzie czuwal. z rankiem z paciezem do szkolki aby na pierwszej lekcj dowiedziec sie jaki ten Zachod jest zgnily. Vive la liberté!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
antykretyn Re: do dyskuntan81(malpie z paryza) 24.11.05, 16:45 malpa-z-paryza napisała: > a moze lepiej wprowadzic nauki i prawa obywatelskie, co to jest demokracja a j > uz nie wspominam o > edukacji seksualnej? TAk TAK!!! Musimy wychowac mlodziez patriotyczno - nacjonalistyczna ,zeby nie dopuscic do tego co dzieje sie we Francji i do cego zmierza ten kraj. Przeciez w przypadku nastepnego wybuchu arabskiego przeciw bialym francuzom ,tym razem zbrojnego,wszyscy biali francuzi zostana wyrznieci jak rzezne barany bo upadl w tym narodzie patriotyzm,brak sluzby wojskowej nie wyksztalcil odwagi mlodziezy do walki zbrojnej nie mowiac o tym,ze nawet nie umieja poslugiwac sie bronia. Hordy dzikich Arabow z przedmiesc sa obecnie w stanie rozniesc w puch republike z jej kretynskimi haslami i prawami. Dlatego aby oprzec sie tej zarazie musimy byc ciagle gotowi i patriotycznie zwarci Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Re: do dyskuntan81(malpie z paryza) 24.11.05, 17:04 ty sie jestes antykretyn, ty jestes kretyn. bo malpa ma paryz w nazwie to nie znaczy ze musi sie z zamieszek francuskich tlumaczyc. to zebktos tam mieszka, nic nie znaczy.a takie glupkowate teksty o francuskich zamieszkach to zachowaj dla siebie, bo tylko sie czlowieku osmieszasz. Odpowiedz Link Zgłoś
malpa-z-paryza do Kretyna, przepraszam antykretyna 24.11.05, 20:24 malpa mieszka w paryzu, a zamieszki na przedmiesciach miast francuskich jest to ten sam problem ( mechanizm) co w PL bicie gejow. ( na zchodzie bito gejow 70 lat temu, proces Oskara wilde) Tylko we Francji walory, prawa, etyka demokratyczne ewoluowaly troche dalej niz w zascianku polskim. Tutaj ( we francji) walczymy o rownosc wszytkich obywateli, tych z przedmiesc, czarnych, zielonych czy niebieskich czy chodza do meczetu czy do synagogi, bo sa obywatelami Francji. I to ze zbuntowali sie, maja prawo, bo od 30 lat sa spychani na margines spoleczenstwa. Bo 30 lat zaden rzad ani lewicowy ani prawica nie kiwnela palcem. W twoim poscie jest tyle rasismu, nienawisci.. i to pisze polak katolik? Mowisz o walce zbrojnej czy walory chrzescijankie nakazuje ci bic blizniego sswego? Tak jest napisane w bibili??? Nie zadne hordy arabow nie rozniesie republiki Francuskie, 200 lat demokracji nie stalmsie sie tak szybko. radze ci kilka lat dobrej psychanalizy.. biedne twe dzieci. Amen Odpowiedz Link Zgłoś
ab343 Re: do dyskuntan81 24.11.05, 17:34 Vive la liberte!!! Dobrze to ktoś ujął!!! Cofamy się niezle.......! Odpowiedz Link Zgłoś
mobisek Re: wszyscy bedziemy patriotami 24.11.05, 16:45 dyskutant81 napisał: > polacy maja juz na tle wielu innych narodow europejskich dume > narodowa wypisana na twarzy. Gorzej, żeby nie było: z przodu na twarzy duma, a z tyłu goła d... . Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re: wszyscy bedziemy patriotami 24.11.05, 16:49 WRACA STARE!!!!!!!!!!!!!!!! Boso ale w ostrogach! I szable w dłoń! Odpowiedz Link Zgłoś
aktualne Robi sie coraz bardziej patetycznie 24.11.05, 16:53 mobisek napisa?: > dyskutant81 napisa?: > > > polacy maja juz na tle wielu innych narodow europejskich dume > > narodowa wypisana na twarzy. > > Gorzej, z˙eby nie by?o: z przodu na twarzy duma, a z ty?u go?a d... . Robi sie coraz bardziej patetycznie. Juz i tak wstyd sie przyznawac, ze sie jest z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
aktualne Re: wszyscy bedziemy patriotami 24.11.05, 17:02 dyskutant81 napisa?: > ciekaw jestem jak mialaby wygladac taka lekcja! spiewanie piosenek z wojennej > okupacji. hymn zamiast dzien dobry, meczenstwo polski pod zaborami i wartosci > chrzescijanskie czy moze zydowskie jako przyklad? ze polska to kraj jednolity > etnicznie jak teraz czy raczej mieszanka kulturowa jak przed 2 wojna swiatowa? > ze polacy i niemcy sa be, a polacy to ok. Patriotyzm to patetyczna proba poprawienia zlego zdania o sobie u siebie samego. W kombinacji z religia niczego to dobrego nie wrozy. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: wszyscy bedziemy patriotami 24.11.05, 17:09 > Patriotyzm to patetyczna proba poprawienia zlego zdania o sobie u siebie > samego. W kombinacji z religia niczego to dobrego nie wrozy. Przede wszystkim w wydaniu polskim ten patriotyzm się trochę kłóci z religią. No bo jeżeli traktuje się kraj jako niemal metafizyczny byt, któremu oddaje się hołd, nie jest to jakaś daleko idąca sakralizacja? Robienie z Polski 4. osoby Trójcy Świętej? Może zamiast mitologizować należy zejśc na nieco niższy poziom? Nie "Ojczyzna nasza kochana, tysiącletnia żywicielka Matka Polska", ale "społeczność w której żyję"? Nie lepiej romantyzm (choć lepsze byłoby słowo sentymentalizm) zastąpić pragmatyzmem (pozytywizmem)? Boli, mniej dowartościowuje, ale przynosi dużo więcej korzyści. Korzyści przede wszystkim dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
aktualne uwaga, patriotyzm moze doprowadzic do 24.11.05, 17:10 "Kiedy przyszli, zeby zabrac Zydow, nie protestowalem, bo nie jestem Zydem. Kiedy przyszli po cyganow, nie protestowalem, bo nie jestem cyganem. Kiedy przyszli po homoseksualistow tez nie protestowalem, bo nie jestem homoseksualista. Gdy przyszli po mnie nie bylo nikogo, kto moglby mi pomoc" Ksiadz, Berlin 1945 Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Re: uwaga, patriotyzm moze doprowadzic do 24.11.05, 17:18 Dobry tekst, podoba mi sie! Odpowiedz Link Zgłoś
aktualne Re: uwaga, patriotyzm moze doprowadzic do 24.11.05, 18:15 Twoje teksty tez mie sie podobaja. Jeszcze madra wspolczesna Polska nie zginela :?) Odpowiedz Link Zgłoś
babaqba Re: Patriotyzmu nie uczy sie 24.11.05, 17:37 ant07 napisał: > Nie ma państw faszystowskich, są natomiast komunistyczne (Kuba, Korea) lub > zmierzające w tę stronę (Wenezuela). Patriotym w Polsce polega dziś na zerwaniu > z postkomunizmem. Tak twierdzi rozgłośnia Al Marija - ale w zalewie serwowanych tam kłamstw i przeinaczeń trudno przypuszczać, żeby akurat to było prawdą. Poza tym wygląda na to, że władza narodowców i bigotów więcej będzie ten umęczony kraj kosztować, niż władza socjalistów w poprzednim okresie. Oni jednak budowali mieszkania, bigoci tylko o tym mówią... >Oszołomieni liberalizmem obyczajowym sądzą oczywiście inaczej(...) "Liberalizm obyczajowy" - to kłamliwe określenie wymyślone przez siły katolickie w celu walki z wolnością, samodecydowaniem, niezależnością, odpowiedzialnością za siebie i swoje życie. Media i oszołomione przez Al Marija głowy pełne są tego typu kłamstw i manipulacji: "obrońcy życia", "promowanie homoseksualizmu", "cywilizacja śmierci"... Takim zagrywkom przyświeca tylko jeden cel: w obliczu tak tsworzonego, wspólnego wroga, Polacy mają się "jednoczyć" pod skrzydełkami kleru. No i finansować ich pomysły i zachcianki :). Ubocznym skutkiem tej "narodowej" polityki jest sianie nienawiści ("siać, siać" - Rydzyka), niszczenie więzi społecznych w Polsce, zacofanie cywilizacyjne i wiele innych, bardzo niekorzystnych dla Polski zjawisk. Siła kościoła polega na tym, że bazuje on na zabobonach, ludzkiej ciemnocie, braku wykształcenia. A tego mamy pod dostatkiem w kraju. Przeciwstawianie się temu wymaga oświaty, wiedzy etc. To bardzo trudna rola - dodatkowo skutecznie hamowana przez prokościelnych ministrów oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
lomginus Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:35 Nowe resorty,nowe posady, nowe koszty i tak budujemy patriotycznie "Tanie"państwo" wbijając w tępe głowy "Patriotyzm Naukowy". Powtórka z historii" Ekonomia Polityczna IV wydanie? Odpowiedz Link Zgłoś
goldilock Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:36 Najlepsze przyklady ida z zycia: patrz Kaczynscy. Wykazuja sie bardzo patriotyczna postawa: dostali od wyborcow mandat na naprawe panstwa wraz z PO - oleli jednych i drugich dla TKM. To czego pissy ucza to cynizm, kretactwo i TKM. Pierwsza lekcja powinna byc o podstawach uczciwosci i korzysciach z tego plynacch, druga o dotrzymywaniu danego slowa. Uczenie patriotyzmu w tych warunkach dowodza calkowitego oderwania od rzeczywistosci i byc moze chronicznej schizofrenii. Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 16:42 Taki program nie przejdzie! Jest niewygodny dla PiS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:37 Czyli, że młody inteligentny człowiek o przekonaniach anarchistycznych bądź pacyfistyycznych będzie miał przerąbane. Witamy w IV RP. Odpowiedz Link Zgłoś
chouache Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:38 Teraz na uczelniach powstaną katedry PATRIOTYSTYKI, przygotowujące kadry pedagogów. Docent patriotystyki stosowanej - to brzmi naprawdę godnie i chwalebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:41 Jak na razie przytłaczająca większość postów prześmiewczych. Lecz poczekajmy, drugą setkę zdominują etatowi funkcjonariusze piSSu skierowani na odpowiedzialny odcinek budowy IV RP-fora internetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig0807 Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:52 Ja mam pytanie: jak być patriotą w kraju gdzie władza daje zły przykład i na polityce się "dorabia" zamiast służyć narodowi? Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 jeszcze polska nie zginela 24.11.05, 15:57 o przepraszam ze napisalem polska z malej litery. pewnie na lekcji juz by pala w dzienniku byla. a jak ktos powie ze on sie opowiada za wielokulturowoscia i nie jest dumny z polski to bedzie mial problem. takich rzeczy nie mozna uczyc, czlowiek albo jest dumny ze swojego kraju, z jego osiagniec, historii, postepow, porazek i kultury lub ma swoje zdanie bo np nie pochodzi z polski. i co wtedy? prac dzieciom mozgi teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: jeszcze polska nie zginela 24.11.05, 16:12 Tylko że Polska była najsilniejsza gdy była... wielokulturowa :o))) Mimo wielokulturowości? A może dzięki niej? I w zasadzie nazywanie wspomnianego tworu "Polską" jest daleko idącym uproszczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 16:39 W PiS-ie obowiązuje teraz "prawo żłobu" oraz TKM! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 17:22 > W PiS-ie obowiązuje teraz "prawo żłobu" oraz TKM! Teraz? Od zawsze! Nawet kiedy PiS to były dwie partie o nazwach Porozumienie Centrum oraz Zjednoczenie Chrześcijańsko-Narodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekkrol1 Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:55 rewelacyjy pomysł, mamy przeciez tylu bohaterów narodowych, wzorów patriotyzmu, ojciec Rydzyk, wielebny ksiadz Jankowski, warto o nich nauczac młodzież, napewno wyrosnie z niej pokolenie patriotów. Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 16:38 I na pewno wybiorą naukę w seminariach! Lub ci starsi nie poskąpią na utrzymanie seminariów. Odpowiedz Link Zgłoś
epistola Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 15:57 mniejwiecej napisał: > patriotyzmu nie uczy sie. to postawa ktora zdobywa sie na podstawie > wyznawanych wartosci. jesli panstwo jest faszystowskie to jak tu byc patiota? Należy uczyć o tej podstawowej prawdzie,iż patriotyzm opiera się na bezinteresowności.Na bezinteresownej pracy na rzecz swojego społeczeństwa, swojego kraju,miasta,ziemi itd. Patriotyzm nie ma nic wspólnego z systemem politycznym.W PRL patriotyczną postawą wykazywali się ci,którzy komunizmowi się przeciwstawiali.Tak samo byłoby w wypadku faszyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
wet3 do epistola 24.11.05, 16:04 Przeczytalem wszystkie wypowiedzi. Z wyjatkiem Ciebie nikt nie dotknal sedna sprawy - co jest porazajace! Czyzby ludziska nie wiedzieli juz co to jest prawdziwy patriotyzm i milosc ojczyzny?! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
finezja8 Re: W szkołach pojawi się przedmiot "Patriotyzm"? 24.11.05, 16:02 "Nie wiadomo jeszcze w jakiej formie miałyby się odbywać te zajęcia. Ministerstwo ma ogłosić konkurs na podręcznik promujący patriotyczne postawy." Proszę zwrócić się z propozycją napisania podręcznika do autora Kodeksu Etycznego oraz twórcy Komisji Prawdy i Sprawiedliwości. Autor jest bardzo zdolny i z całą pewnością ów podręcznik spodoba się młodemu pokoleniu. Sukces edukacyjny gwarantowany. PiSygnaturka: Tera Kurna Moherały! Odpowiedz Link Zgłoś
lider4 Po co być patriotycznym? 24.11.05, 16:03 W czym patriotyzm jest lepszy od braku patriotyzmu? Odpowiedz Link Zgłoś
epistola PATRIOTYZM TO BEZINTERESOWNOŚĆ 24.11.05, 16:03 Trzeba uczyć o tej podstawowej prawdzie,iż patriotyzm opiera się na bezinteresowności.Na bezinteresownej pracy na rzecz swojego społeczeństwa, swojego kraju,miasta,ziemi itd. Patriotyzm nie ma nic wspólnego z systemem politycznym.W PRL patriotyczną postawą wykazywali się ci,którzy komunizmowi się przeciwstawiali.Tak samo byłoby w wypadku faszyzmu! Odpowiedz Link Zgłoś
sterridder wiadomo 24.11.05, 16:06 głupimi łatwiej się rządzi... Następnie nastąpi "synteza katechezy z innymi przedmiotami"; język polski zajmie się przede wszystkim literaturą "patriotyczną" (broń boże żaden Gombrowicz), biologię się wywali (albo zamieni na "przyrodę biblijną")... Będziemy mieć KATOMEDRESY Odpowiedz Link Zgłoś
tara16 Re: wiadomo 24.11.05, 16:14 Kolejna lekcja prania mózgów. Religia już przyniosła wymierne efekty. Wynik ostatnich wyborów to wbrew pozorom nie tylko mobilizacja moherów od rydzyka. To również młódź zindoktrynowana ,i w katolickim domu , i na religii Odpowiedz Link Zgłoś
sterridder Re: wiadomo 24.11.05, 16:25 pełna zgoda... za moich czasów byli uczniowie, którzy palili katechizmy w proteście przeciwko indoktrynacji - dziś nikt nawet o tym nei pomyśli :( Odpowiedz Link Zgłoś
el_padre Patriotyzm to ostatnie schronienie głupców!!! 24.11.05, 16:10 Jak ktoś kiedyś mądrze napisał. Odpowiedz Link Zgłoś
dyskutant81 Trzeba sobie elektorat wychowac 24.11.05, 16:22 w koncu kiedys tak bedzie, ze nie bedzie mozan powiedziec, "glosujcie na nas bo lewica to komuchy". a wtedy co? skonczy sie argument i lewica nabierze nowych sil, ktore z czasami socjalistycznymi nie beda mialy nic wspolnego. Pis mysli wiec dlugofalowo i probuje juz teraz sobie elektorat wychowac. Odpowiedz Link Zgłoś
zkyc Re: Trzeba sobie elektorat wychowac 24.11.05, 16:33 PiS na wszelki wypadek kupią u Amerykanów Patrioty i napewno będzie patriotycznie! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Trzeba sobie elektorat wychowac 24.11.05, 17:15 To akurat nie byłoby głupie. Odpowiedz Link Zgłoś