sonda1 01.12.05, 07:51 Idzmy za przykladem Iranu. Kobiety do kuchni. Przedszkola do lamusa. W dalszym kroku likwidacja szkol wyzszych poza semin ariami duchownymi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dzieciatko_o_dyrektora Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 07:52 Swiry .LPR nie nadaje sie nawet do Tworek Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 [...] 01.12.05, 08:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl 240 zł brutto 01.12.05, 09:01 Fantastyczny pomysł. Przypominam, że 240 zł to jest brutto. Czyli na rękę pewnie jakieś 200 zł od dziecka. Niesłychana okazja. Już widzę te tłumy kobiet chętnych do siedzenia w domu za 200 zł miesięcznie. :-)))))))))))))) → → → → → → → → → → → → Nadchodzi Era Mohera! ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← Odpowiedz Link Zgłoś
filo_de_putino Boże! Dlaczego mi to zrobiłeś???!!! 01.12.05, 09:25 Mogłeś mnie stworzyć Japończykiem, Kubańczykiem, Włochem lub Eskimosem... Dlaczego akurat Polakiem???!!! Za jakie grzechy???!!! Dlaczego codziennie czytając gazetę muszę wyrywać włosy z głowy i mieć ochotę zastrzelić przynajmniej z 10 osób??? Jakim łajdakiem musiałem być w poprzednim życiu, że mnie tak pokawałeś???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
z.sadystka Re: Boże! Dlaczego mi to zrobiłeś???!!! 01.12.05, 09:32 kohany, ja mam gorzej, ja w tym kraju urodzilam sie kobieta. [...] :-( Odpowiedz Link Zgłoś
qatastrofa moglas urodzic sie np w Holandii 01.12.05, 11:42 za parenascie lat do Polski beda uciekac ludzie z Zachodu, tak jak juz teraz uciekaja np. do Australii, czy Nowej Zelandii (wielu Holendrow emigruje ze swojego kraju) www.expatica.com/source/site_article.asp?subchannel_id=1&story_id=19065 www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2004/12/11/wneth11.xml&sSheet=/portal/2004/12/11/ixportal.html to tyle Odpowiedz Link Zgłoś
kurczeblade2 Przedszkola maja bardzo pozytywny wplyw na rozwoj 01.12.05, 12:58 Predszkola maja bardzo pozytywny wplyw na rozwoj dzieci: Ucza sie szybciej i znacznie latwiej potrafia wspolpracowac w grupie. ------------------- www.kurczeblade.pl Odpowiedz Link Zgłoś
duzygwizdek Re: Boże! Dlaczego mi to zrobiłeś???!!! 01.12.05, 19:05 z.sadystka napisała: > kohany, > > ja mam gorzej, ja w tym kraju urodzilam sie kobieta. [...] a ja jeszcze gorzej, bo urodzilem sie gejem. I co mam zrobic? Trzeba spier alac i to czym predzej. Niech sobie zaloza Watykan w Polsce wtedy obywatelem beda mogli byc heteroseksualni Katolicy (tylko plodni, bo bezplodni tez won za granice), ktorzy beda robic dzieci, kobiety w domu. Koniec pracy zawodowej dla kobiet, a te co chca pracowac, won za granice. Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj [...] 01.12.05, 09:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
qatastrofa A WLASNIE DLATEGO :))) MOGLES BYC FRANCUZEM 01.12.05, 11:37 albo Szwedem i zyc w kraju, gdzie 15-20 procent populacji to imigranci glownie z krajow arabskich, a za 50 lat bedzie ich polowa; gdzie ubrana w mini spodniczke kobieta nie ma wstepu do wielu dzielnic itd. wiec sie ciesz, bo za parenascie lat do Polski beda uciekac ludzie z Zachodu, tak jak juz teraz uciekaja np. do Australii, czy Nowej Zelandii (wielu Holendrow emigruje ze swojego kraju) www.expatica.com/source/site_article.asp?subchannel_id=1&story_id=19065 www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2004/12/11/wneth11.xml&sSheet=/portal/2004/12/11/ixportal.html przyklady mozna mnozyc! Odpowiedz Link Zgłoś
tribeca Re: 240 zł brutto 01.12.05, 09:37 i to ma zapewnić stabilność ekonomiczną rodzin?:)))))))))))))))))) dawno się tak nie uśmiałam:))) Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa a wychowawcza funkcja przedszkoli? 01.12.05, 09:57 dzieciom tez chca zabrac- przyjaciol, samodzielnosc, zabawy, teatrzyki, piosenki, konkursy... co za matoly Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: a wychowawcza funkcja przedszkoli? 01.12.05, 10:02 shamsa napisała: > dzieciom tez chca zabrac- przyjaciol, samodzielnosc, zabawy, teatrzyki, > piosenki, konkursy... > co za matoly ******** To jest pierwszy kontakt dzieci z osobami spoza rodziny. Dzieci uczą się pierwszych zachowań społecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Re: a wychowawcza funkcja przedszkoli? 01.12.05, 10:12 ale mi zalety kosztownych placówek, to można zrobić "u cioci" na 2 piętrze w 5 osobowym składzie i płacić 1% tego co teraz Odpowiedz Link Zgłoś
adrianna1 Re: a wychowawcza funkcja przedszkoli? 01.12.05, 14:21 jakich kosztownych placówek , czy ty masz dzieci ? wiesz co to przedszkole, a "u cioci' na 2 piętrze te sobie sam dzieci zostawiaj Odpowiedz Link Zgłoś
mlody_junak Re: a wychowawcza funkcja przedszkoli? 01.12.05, 10:36 zamiast tego będą specjalne hufce wychowujące nowe zastepy młodzieży wszechpolskiej! jak przyjaciel - to tylko łysy w glanach, jak samodzielność - to tylko w kolektywie, jak zabawy - to tylko przy wódce i z imitowaniem kopulacji, jak teatrzyki - to tylko nasladując hitlerowców, jak pioseniki - to tylko "haj li haj li haj lo" (nie wiem jak po niemiecku to napisać), jak konkursy - to tylko kto bardziej hetero. shamsa napisała: > dzieciom tez chca zabrac- przyjaciol, samodzielnosc, zabawy, teatrzyki, > piosenki, konkursy... > co za matoly Odpowiedz Link Zgłoś
kattarinna Re: 240 zł brutto 01.12.05, 10:05 Juz lece, juz pedze... ... na lotnisko.... ... jak najdalej od tego pi..dolnika://// Odpowiedz Link Zgłoś
qatastrofa Dear Kattarina - moze w drosze spotkasz HOLENDROW 01.12.05, 11:39 za parenascie lat do Polski beda uciekac ludzie z Zachodu, tak jak juz teraz uciekaja np. do Australii, czy Nowej Zelandii (wielu Holendrow emigruje ze swojego kraju) www.expatica.com/source/site_article.asp?subchannel_id=1&story_id=19065 www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2004/12/11/wneth11.xml&sSheet=/portal/2004/12/11/ixportal.html przyklady mozna mnozyc! kattarinna napisała: > Juz lece, juz pedze... > ... na lotnisko.... > ... jak najdalej od tego pi..dolnika://// Odpowiedz Link Zgłoś
kattarinna Re: Dear Kattarina - moze w drosze spotkasz HOLEN 01.12.05, 12:56 Raczej tam sie nie wybieram... wole Arktyke choc zimno to przynajmniej cisza spokoj i zadnych LPR-owcow z durnymi pomyslami Odpowiedz Link Zgłoś
antixionc Re: 240 zł brutto 01.12.05, 10:41 > Niesłychana okazja. Już widzę te tłumy kobiet chętnych do siedzenia w domu za > 200 zł miesięcznie Jakich chętnych? Po likwidacji żłobków i przedszkoli nie będę miały zbyt dużego wyboru, bo pewnie LPR zajmie się też "nielegalnymi" nianiami... No i LPR pewnie zwiększy podatki dla kobiet, które zamiast wychowywać dzieci w domu wolą pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
shamsa Re: 240 zł brutto 01.12.05, 10:57 i znowu uderzy to w najbiedniejszych (tak jak zakaz aborcji, nierefundowanie antykoncepcji i tym podobne idee, ktore w praktyce dotycza jedynie niezamoznych, bo bogaty i tak sobie poradzi). bogatych stac na nianie. ale to oczywiscie tylko gdybanie, bo tak poronione pomysly nie przejda nawet w 4 RP Odpowiedz Link Zgłoś
braad Kabaret , komentarz za PR3 01.12.05, 08:27 Komentarz z radiowej Trójki: "Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta powinie ukarać LPR za praktyki monopolistyczne względem innych kabaretów" ps a poważnie Co mężczyznami wychowującymi dzieci ?? Odpowiedz Link Zgłoś
lmblmb Proste, to geje 01.12.05, 08:37 > Co mężczyznami wychowującymi dzieci ?? Proste, to geje. Jeszcze domiar powinni dostać! Odpowiedz Link Zgłoś
forum_wyborcza Re: Kabaret , komentarz za PR3 01.12.05, 09:17 Komentarz z radiowej Trójki: "Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta powinie ukarać LPR za praktyki monopolistyczne względem innych kabaretów" O ile pamiętam wystąpienie Marcinkiewicza, to UOKiK ma zostać zlikwodowany w ramach akcji Tanie państwo. Teraz już wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
sojkaj2 Re: Kabaret , komentarz za PR3 01.12.05, 09:28 Pan Marcinkiewicz powiedział, że becikowe będzie kosztowało nas w przyszłym roku 160mln zł, a wydłużenie urlopu macierzyńskiego o 2 tyg 120mln. Czy nie lepiej wydłużyć o miesiąc zamiast wypłacać becikowe (i to najuboższym, czyli tym, którzy ze względu na brak finansowych warunków nie powinni akurat się nadmiernie rozmnażać)?????? To tak trochę na temat, a trochę nie, ale w tym samym tonie Odpowiedz Link Zgłoś
z.sadystka Re: Kabaret , komentarz za PR3 01.12.05, 09:33 to jest dobra i SENSOWNIEJSZA propozycja, więcej matek zdecyduje sie na urlop macierzynski, niz kobietdecydujacych sie na dziecko przez 'berecikowe'. kobiety nie maja za bardzo z kim zostawiac niemowlat, nie chca z obcymi, jest to dobra prorodzinna karta przetargowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Kabaret , komentarz za PR3 01.12.05, 09:59 z.sadystka napisała: > to jest dobra i SENSOWNIEJSZA propozycja, więcej matek zdecyduje sie na urlop macierzynski, niz kobiet decydujacych sie na dziecko przez 'berecikowe'. > kobiety nie maja za bardzo z kim zostawiac niemowlat, nie chca z obcymi, jest to > dobra prorodzinna karta przetargowa. ******** Istnieją obecnie zasiłki wychowawcze, w tym kierunku powinny iść propozycje. Może podnieść próg od którego zależy otrzymanie zasiłku. Tworzenie nowych struktur to nowe pieniądze z budżetu. Likwidacja żłobków, przedszkoli to chory pomysł. Co z samotnymi matkami? za 240 zł plus zasiłek rodzinny mają utzrymać się przez miesiąc!? Odpowiedz Link Zgłoś
braad Samotna matka 01.12.05, 10:44 Samotna matka to patologia, nie pamiętasz ?? A z patologiami trzeba walczyć !! Odpowiedz Link Zgłoś
inka_sama Re: Samotna matka 01.12.05, 10:51 braad napisał: > Samotna matka to patologia, nie pamiętasz ?? > A z patologiami trzeba walczyć !! tak, oczywiście a ja jako wdowa z dwójką dzieci powinnam sie chyba powiesic alez się wkurzyłam tylu dobrych mądrych ludzi umiera a takich oszołomów ziemia nosi Giertych juz ty ludziom nie próbuj robić lepiej na siłę może by tak kobiet spytac co o tym sądzą?! wszystkim którzy głosowali na tych kretynów gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
braad w to akurat Geirtycha nie mieszajmy 01.12.05, 11:04 To nie on powiedział, że samotna matka to patologia To był ktoś z AWSu, jak rządzili Może to był ten facet co robił za feministkę na jakiejś konferencji. Proszę o odpowiedź To jest konkurs z nagrodą Nagrodą jest życie w Polsce pod światłymi rządami Prawa i Samoobrony Rodzin Polskich Odpowiedz Link Zgłoś
magdatysz Re: Samotna matka 01.12.05, 11:45 Inka ja cię w 100% popieram - tez jestem wdową a moje dziecko chodzi do przedszkola. I jak miałabym żyć z tych 240 zł miesięcznie skoro ZUS nawet przyznania renty rodzinnej odmówił? Kretyni - zamiast dofinansować przedszkola to je chcą zamknąć. I pewnie dadzą szansę wielkiego rozwoju prywatnych przedszkoli zakładanych przez KK - kolejna możliwość napchania sobie kieszeni kasą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Dlaczego ZUS odmówił przyznania renty? 18.01.06, 10:21 Magda, czemu Zus odmówił Ci przyznania renty rodzinnej? Jestem w podobnej sytuacji do Twojej, w tej chwili czekam na decyzję ZUS-u w sprawie renty dla dziecka po ojcu. Do głowy mi nie przyszło, że odpowiedź mogłaby być odmowna ... Iwona. Odpowiedz Link Zgłoś
rootka Re: Kabaret , komentarz za PR3 01.12.05, 10:12 > "Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta powinie ukarać LPR za praktyki > monopolistyczne względem innych kabaretów" he, he, he, doskonaly komentarz!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 09:34 raczej ty się nie nadajesz nawet do Tworek, bo nie myslisz a w Tworkach jeszcze myślą, najpierw pomyśl potem paplaj Odpowiedz Link Zgłoś
mallaczarownica Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 07:58 to nic innego tylko zmusznaie kobiet do siedzenia w domu!!! cofka, cofka, proszę państwa Odpowiedz Link Zgłoś
kaczy78 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:02 Niech się pier..... w swoje puste łby. Moja żona zarabia średnią krajową przedszkole kosztuje mnie w granicach 250 zł. Za nianię będę musiał zapłacić przynajmniej 500 zł plus opłaty za zajęcia dodatkowe (angielski). Niech sobie te 240 zł wsadzą w d... Odpowiedz Link Zgłoś
sojkaj2 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:09 Nie martwcie się. Jak grzyby po deszczu będą powstawać prywatne przedszkola - niewielkie, nielegalne i pewnie niedrogie. Natomiast zastanawiam się, pod jaki elektorat te propozycje - pod rodziny? Pod stare baby? Nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
sycophant Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:21 A czemu nielegalne? Nie napisali nic o tym że mają zdelegalizować przedszkola i zgodę na taką działalność... Artykuł mówi jedynie o zlikwidowaniu przedszkoli publicznych. A na szczęście wciąż jeszcze to jest wolny kraj. Zwrócicie też uwagę na sposób konstrukcji tych %% - wyraźnie zdaniem LPR należy mieć co najmniej 3 dzieci, oraz nie opłaca się mieć więcej niż 4... Co z miejsca kwalifikuje tę propozycję do TK... Odpowiedz Link Zgłoś
kewah Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:24 sycophant napisał: > A czemu nielegalne? Nie napisali nic o tym że mają zdelegalizować przedszkola i > zgodę na taką działalność... Artykuł mówi jedynie o zlikwidowaniu przedszkoli > publicznych. A na szczęście wciąż jeszcze to jest wolny kraj. > > Zwrócicie też uwagę na sposób konstrukcji tych %% - wyraźnie zdaniem LPR należy > mieć co najmniej 3 dzieci, oraz nie opłaca się mieć więcej niż 4... Co z miejsc > a > kwalifikuje tę propozycję do TK... > > > Odpowiedz Link Zgłoś
kewah Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:26 Za wczesnie mi sie kliknelo... Cieszmy sie, ze Polska to JESZCZE wolny kraj, bo chyba juz niedlugo... Odpowiedz Link Zgłoś
sojkaj2 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:30 Dlatego nielegalne, że aby prowadzić placówkę edukacyjną, nie wystarczy zarejestrować działalność gospodarczą. Potrzebne są odpowiednie pozwolenia. Czy myślisz, że w momencie, gdy państwo zwalczać będzie przedszkola państwowe, pozwoli działać prywatnym? Przecież to jest sprawa nazi-ideologii Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 09:28 sycophant napisał: > A czemu nielegalne? Nie napisali nic o tym że mają zdelegalizować przedszkola i > zgodę na taką działalność... Artykuł mówi jedynie o zlikwidowaniu przedszkoli > publicznych. To tylko pierwszy krok. Potem wprowadzą zakaz organizowania żłobków i przedszkoli, bo to degeneracja. I obowiązkowy nakaz 3xK (Kinder+Kuche+Kirche), czyli: dzieci+kuchnia+kościół. Strach się bać! Jak to dobrze (przynajmniej pod tym względem), że u mnie powoli zbliża się wiek poprodukcyjny. Dwoje dzieci już mam, to chyba dobre minimum na promowaną matkę-polkę? A tak na poważnie: pomysł pensji dla matek wychowujących dzieci uważam za bardzo fajny. Nie wiem co prawda jak to wygląda pod względem makroekonomicznym (czy nasz kraj stać na to?), ale samo w sobie jest okej, ale: - 100% średniej krajowej już od pierwszego dziecka - i nie na przymus, ale dla kobiet, które CHCĄ "siedzieć w domu przy dziecku" (słowo "siedzieć" jest symboliczne, bo wszystkie mamy wiedzą, że przy dziecku się mocno nie nasiedzą) - a dla tych mam które chcą się realizować zawodowo i jednocześnie mieć dzieci dajmy inne możliwości (np. częściowo refundowane przedszkola np. przy zakładach pracy, żeby mama mogła nawet w przerwie na lunch pójść odwiedzić swojego skarba; preferencyjny czas pracy; może refundacja niań; kontrola nad opiekunkami, żeby były profesjonalistkami itd. - skorzystajmy z pomysłów innych krajów, np. Francja czy Szwecja). Odpowiedz Link Zgłoś
forum_wyborcza Kombinat pracuje... 01.12.05, 09:36 > a dla tych mam które chcą się realizować zawodowo i jednocześnie mieć dzieci > dajmy inne możliwości (np. częściowo refundowane > przedszkola np. przy zakładach pracy Przedszkola przy zakładach pracy... Kombinat buduje, kombinat pracuje... Przodownice pracy zostawiają dziatki w przyzakładowym przedszkolu. O w mordę! Przypomniały mi się lekcje j. rozyjskiego i opowiadania nauczycielki o Wspaniałym Ustroju Komunistycznym w Wielkim Związku Radzieckim. Tam też robotnice zostawiały dzieci w przyzakładowych przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
sojkaj2 Re: Kombinat pracuje... 01.12.05, 09:45 a pamiętasz tragedię WTC? Tam na parterze byłó... no, no, no zgadnij co? PRZEDSZKOLE Dla kobiet pracujących w WTC. I to było w USA a nie w ZSRR. Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Re: Kombinat pracuje... 01.12.05, 10:16 ratuuuuuunku przed taką wiedzą jak twoja, z takim móżdżkiem niczego na lepsze zmienić się nie da, niech te dzieci (polskie) siedza w tych spiżarniach z leniwymi babami, niech to kosztuje drogo, niech matka nie ma żadnych praw, bo durny naród tak chce Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Kombinat pracuje... 01.12.05, 11:05 > Przedszkola przy zakładach pracy... > > Kombinat buduje, kombinat pracuje... > Przodownice pracy zostawiają dziatki w przyzakładowym przedszkolu. > > O w mordę! Przypomniały mi się lekcje j. rozyjskiego i opowiadania nauczycielki > o Wspaniałym Ustroju Komunistycznym w Wielkim Związku Radzieckim. > Tam też robotnice zostawiały dzieci w przyzakładowych przedszkolach. Przyzakładowe przedszkola funkcjonują też przy wielkich korporacjach w USA. Tam to ci dopiero komuna musi być! Odpowiedz Link Zgłoś
ada1979 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 10:28 A ja na powaznie nie uwazam, ze wyplacanie pensji matkom wychowujacym dzieci jest OK. Po pierwsze dlatego, ze nie widze powodu dlaczego z pieniedzy podatnikow mamy utrzymywac takie osoby - proponuje zeby - jesli juz - te pensje byly wyplacane z pensji, jakie otrzymuja ich mezowie. Po drugie - ten system przy jednoczesnej likwidacji zlobkow i przedszkoli zmierza do wykluczenia kobiet z rynku pracy - czego zreszta mozna sie bylo domyslec z wypowiedzi politykow PIS prze ostatnie kilka lat. Tylko w naszym kraju ludzie zdaje sie nie sluchaja:( pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 12:25 > przy jednoczesnej likwidacji zlobkow i przedszkoli PUBLICZNYCH, dodajmy, bo zaczyna brzmieć to jak anegdota o doniesieniach radia Erewań (nie samochody, tylko rowery, i nie rozdają, a kradną...) Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:52 > Nie martwcie się. Jak grzyby po deszczu będą powstawać prywatne przedszkola - > niewielkie, nielegalne i pewnie niedrogie. Raczej drogie. → → → → → → → → → → → → Nadchodzi Era Mohera! ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← ← Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 12:27 Popyt kształtuje podaż, a podaż - ceny. Przedszkole prywatne ma ograniczoną "pojemność", jeśli chce zachować poziom. Więcej matek zechce oddać dzieci do przedszkoli prywatnych = wiecej osób ("zlikwidowanych" przedszkolanek publicznych i dyrektorek tych placówek?) będzie wchodzić w interes i otwierać takie przedszkola = większa konkurencja = ceny spadną. Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 10:08 sojkaj2 napisał: > Nie martwcie się. Jak grzyby po deszczu będą powstawać prywatne przedszkola - > niewielkie, nielegalne i pewnie niedrogie. Natomiast zastanawiam się, pod jaki > elektorat te propozycje - pod rodziny? Pod stare baby? Nie wiem ******* Pod myślenie moherowych. Nie każdego będzie stać na prywatne przedszkole, bo wbrew pozorom prywatne ma zarabiać i płacić podatki, ZUS itd. Jeżeli nie będzie wykazywać dochodów, to przyjdzie urzędnik i wyliczy sam. Puszczą z torbami niejedną firmę, aby tylko była kasa w budżecie. Nie wszyscy korzystają z procedur odwoławczych. Odpowiedz Link Zgłoś
sojkaj2 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 13:01 ale ja napisałam, że NIELEGALNE Właśnie ze względu na podatki Odpowiedz Link Zgłoś
rpm4 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 11:17 wiadomo pod jaki elektorat - pod pasożytów, nierobów, zapijaczony motłoch zyjący na koszt podatnika. ci będą im bardzo wdzięczni, bo i tak mnożą się jak króliki, wyciągają ile sie da z pomocy społecznej. tylko liczyć na nich że pójda im do wyborów? zbytni optymizm Gietycha Odpowiedz Link Zgłoś
braad Kobieta = 3xk 01.12.05, 08:30 Kuchnia, Kościół, Kołyska Posłąnki LPR won z Sejmu. Wasza działalność nie mieści się trzech K. Sabotujecie linię własnej partii!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kewah Re: Kobieta = 3xk 01.12.05, 08:43 No, nie trzeba zapominac, ze niektore poslanki Samejobory, to nie trafilyby do zadnego z trzech K, tylko prosto do pierdla. Ach ten poselski immunitet... Odpowiedz Link Zgłoś
forum_wyborcza Re: Kobieta = 3xk 01.12.05, 09:19 > No, nie trzeba zapominac, ze niektore poslanki Samejobory, to nie trafilyby do > zadnego z trzech K, tylko prosto do pierdla. Ach ten poselski immunitet... Nie do Pierdla, a do Kicia. W ten sposób mieszczą się w obowiązujacej "Linii K". Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Kobieta = 3xk 01.12.05, 10:12 braad napisał: > Kuchnia, Kościół, Kołyska > Posłąnki LPR won z Sejmu. Wasza działalność nie mieści się trzech K. > Sabotujecie linię własnej partii!!!!!!!!!! ***** A co One robią w Sejmie. Do domu siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mortenpl Giertych 01.12.05, 08:08 Niech płacą Giertychowi żeby siedział w domu i pieprzył takich kretynizmów! Odpowiedz Link Zgłoś
kewah Re: Giertych 01.12.05, 08:15 Niestety tez musze przylaczyc sie do opinii, ze Giertych do Tworek. Kobieta ma zostac w domu za 250 zlotych?! On sie chyba "z glupim macal przez sciane"! Wiecie dlaczego np. we Francji jest najwyzszy przyrost naturalny (i nie chodzi mi o Arabow)? Bo jest tam najlepiej w Europie zorganizowany system przedszkoli i zlobkow. W miescinie (5 tys mieszkancow), w ktorej mieszkalam przez jakis czas byly dwa zlobki i trzy - slownie: trzy przedszkola. Pan Giertych zanim cos wymysli, to powinnien czasem wychylic zakuty leb ze swojego zascianka. Odpowiedz Link Zgłoś
sycophant Re: Giertych 01.12.05, 08:24 Przyłączając się do chóru zwracam uwagę, że jest nawet takie jedno miejsce gdzie państwo płaci tylko za to, że się z tamtąd nie wychodzi :DDD Może nie gotówką, ale na pewno wiktem, opierunkiem, darmową telewizją i biblioteką.... ;) kewah napisała: > Niestety tez musze przylaczyc sie do opinii, ze Giertych do Tworek. Kobieta ma > zostac w domu za 250 zlotych?! On sie chyba "z glupim macal przez sciane"! > Wiecie dlaczego np. we Francji jest najwyzszy przyrost naturalny (i nie chodzi > mi o Arabow)? Bo jest tam najlepiej w Europie zorganizowany system przedszkoli > i > zlobkow. W miescinie (5 tys mieszkancow), w ktorej mieszkalam przez jakis czas > byly dwa zlobki i trzy - slownie: trzy przedszkola. Pan Giertych zanim cos > wymysli, to powinnien czasem wychylic zakuty leb ze swojego zascianka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewania77 A ja urodzę w Irlandii. 01.12.05, 08:52 Same plusy: nie ma obawy, że nie będzie komu pracowac na moją emeryturę, bo dzietnośc tam jest dośc duza, co nie wynika oczywiście z faktu, że państwo pozamykało im przedszkola i żłobki tylko z tego, że ich gospodarka idzie w dobrym kierunku. W przeciwieństwie do naszej. Może będzie nam ciężko się przystosowac do nowych warunków ale poświęcę się, przynajmniej moje dzieci urodzą się w normalnym kraju i nie będą wieczni rozdarte myślą: should I stay or should I go? Odpowiedz Link Zgłoś
neolith Re: Giertych sprzedal mozg 01.12.05, 08:20 On jest glupszy niz ktokolwiek sie chyba spodziewal. Odpowiedz Link Zgłoś
orchidee Re: Giertych sprzedal mozg- on nigdy go nie miał 01.12.05, 11:46 On nigdy nie miał mózgu- spóźnił sie do kolejki. Odpowiedz Link Zgłoś
mortenpl Giertych musi odejść! 01.12.05, 08:10 Niech płacą Giertychowi żeby siedział w domu i nie pieprzył takich kretynizmów! Odpowiedz Link Zgłoś
zapala-79 Co za bzdura!!! 01.12.05, 08:17 Jak to zmniejszy się liczba bezrobotnych? A ile przedszkolanek pójdzie na bruk? Poza tym co wtedy jak 2 rodziców pracuje kobieta ma rzucic pracę? A jak matka nie pracuje to i tak dzieciaka nie przyjmują do przedszkola!To tym matkom dać pensję a nie likwidować żłobków i przedszkoli! Odpowiedz Link Zgłoś
bozka24 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:20 Jak dostanę 2tys. za bycie z moimi dziecmi w domu to ja ten pomysł pochwalam. Teraz jestem w domu z trójką naszych dzieci i choć mąż pracuje w dwóch miejscach nie wystarcza nam nawet na jedzenie na cały miesiąc. Panie Giertych ja proponuję aby przekazywał pan na moją rodzinę coś nie coś ze swojej"szczupłej" diety poselskiej do czasu aż Pan zrealizuje swoje pomysły. Za 240zł. miesięcznie to można wyżywić psa a nie rodzinę. Mój mąż będzie musiał wyjechać za granicę żebyśmy mieli jedzonko i ubranko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
unkhas Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 10:17 Niestety jak się gdzieś da to gdzieś trzeba zabrać, może z opieki zdrowotnej. Dostaniesz 2 tysiaki na dzieci ale za każdą wizytę płać pieniążki (jesteś matką więc wież ile to wyniesie), a może zabierzmy policji za 2 tyś kupisz jakiś używany stary pistolet... Odpowiedz Link Zgłoś
firaneczka Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 10:30 bozka24 napisała: > Jak dostanę 2tys. za bycie z moimi dziecmi w domu to ja ten pomysł pochwalam. > Teraz jestem w domu z trójką naszych dzieci i choć mąż pracuje w dwóch miejscac > h > nie wystarcza nam nawet na jedzenie na cały miesiąc. > Panie Giertych ja proponuję aby przekazywał pan na moją rodzinę coś nie coś ze > swojej"szczupłej" diety poselskiej do czasu aż Pan zrealizuje swoje pomysły. Za > 240zł. miesięcznie to można wyżywić psa a nie rodzinę. Mój mąż będzie musiał > wyjechać za granicę żebyśmy mieli jedzonko i ubranko. > Pozdrawiam to trzeba było się zastanoić czy Wasza sytuacja finansowa pozwala na posiadanie 3 dzieci!!! najpierw trzeba myśleć a poźniej robić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 11:09 > to trzeba było się zastanoić czy Wasza sytuacja finansowa pozwala na posiadanie > 3 dzieci!!! > najpierw trzeba myśleć a poźniej robić!!! Firaneczka. Trzeba najpierw myśleć później pisać. Ja z postu posiadaczki trójki dzieci widze tylko, że ich sytuacja finansowa nagle się pogorszyła i że mimo to chcą zapewnić dzieciom godne życie. Co więcej popierają politykę choćby i pseudoliberalną, bo od LPR chcą tylko, żeby się od nich odp...dolił. Ty też możesz np. nagle mieć wypadek będąc ojcem trójki dzieci. Pomyśl o tym jak potrafisz... Odpowiedz Link Zgłoś
firaneczka Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 11:17 jeżeli się urodziły trojaczki to przepraszam. jeżeli jednak nie to polecam poradniki o antykoncepcji Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 12:01 kotek.filemon napisał: > > to trzeba było się zastanoić czy Wasza sytuacja finansowa pozwala na posi > adanie 3 dzieci!!! > > najpierw trzeba myśleć a poźniej robić!!! > Firaneczka. Trzeba najpierw myśleć później pisać. Ja z postu posiadaczki trójki dzieci widze tylko, że ich sytuacja finansowa nagle się pogorszyła i że mimo to chcą zapewnić dzieciom godne życie. Co więcej popierają politykę choćby i pseudoliberalną, bo od LPR chcą tylko, żeby się od nich odp...dolił. > > Ty też możesz np. nagle mieć wypadek będąc ojcem trójki dzieci. Pomyśl o tym jak potrafisz... ******** Np. bliźniaki,trojaczki, czworaczki itd... Odpowiedz Link Zgłoś
moni58 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 17:59 Pani bozko24 proponuje poszukac jakiegos zajecia (platnego) a nie liczyc na darowizny od panstwa i obiecanki cacanki populistow. lezy to w pani interesie, bo darowizny jak wiadomo trwaja krotko,a latka do emerytury leca. Jesli bardziej sie bedzie oplacalo rodzic dzieci niz pracowac to taki system musi sie zawalic. Odpowiedz Link Zgłoś
greg958 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:21 a świstak siedzi w Moskwie i ODWIJA sreberka..... Odpowiedz Link Zgłoś
obi_van ..a kiedy szkoly? 01.12.05, 08:24 likwidacja przedszkoli to jest uwazam bardzo dobry pomysl. Za tym powinna isc likwidacja szkol. Zamiast lazic po szkole i jarac szlugi w kiblu mlodziez powinna uczyc sie w domu od mamy. Fachu jakiegos. Na cholewkarza albo cos.. Odpowiedz Link Zgłoś
miss.take ... a potem uniwersytety... 01.12.05, 10:43 obi_van napisał: > likwidacja przedszkoli to jest uwazam bardzo dobry pomysl. Za tym powinna isc > likwidacja szkol. Zamiast lazic po szkole i jarac szlugi w kiblu mlodziez > powinna uczyc sie w domu od mamy. Fachu jakiegos. Na cholewkarza albo cos.. Magistra tez przeciez mozna zrobic w domu pod okiem mamy. Ale obawiam sie, ze na likwidacje uniwerytetow sie liga i pis nie zgodzi, bo maja chrapke na doktoraty honoris causa. Odpowiedz Link Zgłoś
baszkas Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:25 Tak, tak - przedszkola i zlobki przyczyniaja sie do patologi spolecznych, rozwodow i przestepczosci! No brawo, coz za logika!!!LPR to chyba ma jakies klapki ograniczajace widocznosc bo sami sie przyczynia do rozwoju patologii spolecznych. Ze niby teraz kto posyla dziecko do przedszkola czy zlobka? Bo mnie sie wydaje, ze 'nromalni' ludzie raczej, a nie ci z tzw rodzin patologicznych. Macie racje panowie, zacznijcie placic tym, co pija i dzieci nie posylaja do przedszkola (bo kasa na chlanie musi byc a nie na wychowanie dzieci), to 'narobia' wam wiecej dzieci bo dostana od was wiecej kasy na przepicie i imprezki a dzieci na pewno w domu, a nie na ulicy sie beda wychowywac...Ot logika wasza po prostu powala na kolana - gratulacje pomyslow, jak cos takiego by weszlo w zycie, to po prostu trzeba wiac, ile sil w nogach zostanie. Boze chron nas przed LPR'em!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marych Od jakiegos miesiąca, czytając prasę 01.12.05, 08:32 codzień wydaje mi się, że mamy 1 kwietnia... Co news to bardziej komiczny... Odpowiedz Link Zgłoś
ewazh Re: Od jakiegos miesiąca, czytając prasę 01.12.05, 10:21 marych napisał: > codzień wydaje mi się, że mamy 1 kwietnia... > Co news to bardziej komiczny... ******* Od 9 października 2005 to codziennie 1 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
gentiana Re: Przedszkole jest dla dziecka!!! 01.12.05, 08:35 Likwidacja przedszkoli... Pomysł powala na kolana. Autor powinien pojechać w te okolice RP gdzie oszczędne gminy zlikwidowały przedszkola i zobaczyć wyniki w szkole dzieci, którym nie dano szansy chodzić do przedszkola !!! Są zatrważające. Nauka angielskiego... : przypominam że naszym językiem ojczystym jest polski (LPR winna to wiedzieć), a tylko w przedszkolu można wyrównać problemy logopedyczne z naszymi trudnymi sz, cz, dź. Poza tym kto się zapytał matek, czy tego chcą?? A jeżeli chcą to ile procent?? A co zrobić jeżeli mąż zarabia minimalną pensję, a matka utrzymuje dom?? Wracamy do epoki ciemnogrodu (może światło też tylko dwie godziny na dobę włączać -brak światła też warunkuje wzrost przyrostu naturalnego...)> Następnym wnioskiem będzie zakaz nauki w szkole dla dziewczynek; bo po co i tak mają siedziec w domu i rodzić dzieci... Odpowiedz Link Zgłoś
arivle Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:35 LPR !!! gratuluję pomysłu... więcej dzieci ale kto je urodzi? tylko te kobiety które nei są wykształcone nie pracuję (nigdy nie pracowały)... i nie mają innego pomysłu na życie... będą se rodzić dzieci aby mieć za co pić!!!!!!!!! i co z tą Polską.... wstyd że mamy takich w rządzie Girtych idź na przeszczep mózgu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
marych Bezrobocie się zmniejszy... 01.12.05, 08:38 bo uruchomimy kilka drukarni pieniedzy, które będa chodzic na 3 zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
convallaria Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:38 jaki sposob ma spasc bezrobocie? a co sie stanie z paniami, ktore pracuja w przedszkolach, gdzie one beda pracowac? a poza tym czy siedzenie z matka w domu daje dzicku takie same mozliwosci rozwoju jak w przedszkolu w grupie rowniesnikow? Odpowiedz Link Zgłoś
goochaa który to wiek mamy? XVI?? 01.12.05, 08:50 wszystkie afery korupcyjne IIIRP są niczym na tle proponowanych ustaw IV, ciekawe kiedy kobietom zamkną wstęp na wyższe uczelnie, a może i do szkół średnich, w końcu i 18-latka może byc świetna matką, po co sie uczyc i pracować?? Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: który to wiek mamy? XVI?? 01.12.05, 12:24 Bałwanku, też nie lubię LPR, ale czytaj-żesz podane informacje ze zrozumieniem. Z artykułu wynika, że pensje mają być dla tych kobiet, które ZDECYDUJĄ się na rezygnację z pracy zawodowej na rzecz prowadzenia domu (które też jest pracą, i to ciężką, a obecnie nikt jej nie wynagradza). DECYZJA zaś to akt wolnej woli, a nie przymus. Ergo kobieta może NIE ZDECYDOWAĆ SIĘ i nadal pracować zawodowo/naukowo* czy jak tam chce dla własnego rozwoju. * - naukowo to akurat można i pracować siedząc gros czasu w domu, dochody z prowadzenia nie-pedagogicznej działalności na uczelni (granty itp.) nie powinny odbierać w ustawie prawa do pensji wychowawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
fartuch4 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:38 lechu janerka śpiewa: "Od swego personelu personelu personelu personelu personelu Od naziemnego personelu Boże broń" i tyle na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś
drewg Re: 26 tygodni urlopu macierzyńskiego ???? 01.12.05, 08:46 żadna kobieta przed 35 rokiem życia nie znajdzie u mnie zatrudnienia Odpowiedz Link Zgłoś
z.sadystka Re: 26 tygodni urlopu macierzyńskiego ???? 01.12.05, 09:34 wyrażam nadzięję, że pana małżonka również u podobnego pracodawcy. [niee, cofnij, to ironia, żadnej kobiecie nie życzę.] Odpowiedz Link Zgłoś
drewg Re: 26 tygodni urlopu macierzyńskiego ???? 01.12.05, 12:26 życie jest brutalne, ale jeżeli ma pani przyjąc pracownika, który następnie znika na pół roku na jego miejsce trzeba przyjąć nowego, po pół roku wraca poprzedni i dylemat kogo zwolnić kogo zostawić, bo dwóch jest nie potrzebnych. wysłuchiwać płaczu zwalnianych ludzi, o braków środków na utrzymanie itp. To ja się pytam, czy stawiając pracodwcę przed takimi dylematami, nie jest się przypadkiem sadystą. A co do mojej małżonki mamy jedno dziecko, i po trzech miesiącach moja żona wróciła do pracy i raczej nie narzekała Odpowiedz Link Zgłoś
iwonaw2 Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:49 A te 10% od 2400 to przepraszam na co? Na waciki????? Pozdrawiam Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
izuniaw Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 10:00 SUPER pomysł ,w ten prosty sposób osiagną kilka świetlanych celów.Przede wszystkim spadnie ukryte bezrobocie bo gro matek nie mając alternatywy przedszkoli nie pójdzie do pracy .Sądzę ,że podpowiadał im ojciec R. ,bo to pachnie nacjonalkościelnym klanem Odpowiedz Link Zgłoś
assya Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 08:50 No cóż, światli posłowie z LPRu chyba sie naćpali i należałoby ich gruntownie przebadać. A poza tym w czyim interesie te rewelacyjne projekty, bo chyba nie kobiet??? A może to taka przemyślna strategia, aby zmniejszyć bezrobocie? Kobiety do garów za 240 miesiecznie od dziecka - dla przodownic nawet i 2400, dla facetów starczy pracy, jak tylko się wykażą na polu prokreacyjnym. Ta LPRowa posłanka może sama by tak posiedziała w domu z gromadką pociech, co ona robi w Sejmie??? Odpowiedz Link Zgłoś
p26 SLD!!! Proszę wróćcie 01.12.05, 08:51 Ja już naprawdę wolę: korupcję, polityczny kapitalizm,jakieś przekręty od czasu do czasu, czerowną pajenczynę niż te chore pomysły radem z LPR. Odpowiedz Link Zgłoś
ewania77 Doskonała polityka prorodzinna, nie ma co 01.12.05, 09:00 Teraz już żadna kobieta nie zdecyduje się urodzic dziecka w Polsce, na pewno nie te, które lubią swoją pracę i będą miały do wyboru: a)nadal cieszyc się satysfakcją z pracy i domu (niestety bez dzieci) lub b)siedziec w domu, rodzic dzieci i świrowac. Doceniajmy babcie, bo niedługo tylko one będą mogły pomagac przy naszych dzieciach. Oczywiście, jeśli ktoś zdecyduje się na dziecko w tym chorym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Re: Doskonała polityka prorodzinna, nie ma co 01.12.05, 09:36 myślisz jak głąb kapuściany i takie same masz argumenty, wystarczy się zastanwoić, odrobine, bez zwracania uwagi na to kto jest autorem świetnego pomysłu, rozwiązującego jednocześnie mnóstwo problemów kobiet, dzieci, bezrobocia, itp Odpowiedz Link Zgłoś
ewania77 Re: Doskonała polityka prorodzinna, nie ma co 01.12.05, 09:41 Uważasz, że to rozwiązuje jakieś problemy? Czyje, i jakim kosztem? Równie dobrze jak zakazac kobietom pracy możnaby powybijac połowę męskiej populacji i też to wpłynie na zmniejszenie bezrobocia. Czy nadal uważasz to za dobry pomysł? Nie wiem jak inne kobiety, ale dla mnie dożywotni zakaz pracy, bo z tym wiąże się pomysł Giertycha, jest w zasadzie jak kara dożywocia. Równie dobrze mogę przeprowadzic się do któregoś z krajów islamskich. To, że pojawiają się na tym forum takie głosy jak twój świadczy tylko o tym, jak daleko nam jeszcze do prawdziwego dobrobytu i równości Odpowiedz Link Zgłoś
sojkaj2 Re: Doskonała polityka prorodzinna, nie ma co 01.12.05, 09:49 odrobinę ekonomii i już się gubimy... Bezrobocie nie wynika z tego, że kobiety pracują, tylko ze złej proporcji między pracującymi, a tymi, których muszą oni utrzymać, a którzy są w wieku produkcyjnym (czyli im więcej rencistów, przedwczesnych emerytów, ludzi wykluczonych z rynku pracy i właśnie gospodyń domowych, tym większe obciążenia podatkowe, większe koszty pracy, większa szara strefa, spadek zatrudnienia, emigracja ludzi najlepiej wykształconych etc) Odpowiedz Link Zgłoś
ewania77 Re: Doskonała polityka prorodzinna, nie ma co 01.12.05, 09:51 Ok, zgadzam się, czy uważasz w związku z tym, że propozycje LPRu są na tyle mądre merytorycznie i zachęcające dla kobiet, że przyczynią się do zwiększenia dzietności? Spójrz na komentarze kobiet, nie widziałam jeszcze żadnego, który byłby za... Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Doskonała polityka prorodzinna, nie ma co 01.12.05, 12:19 > Teraz już żadna kobieta nie zdecyduje się urodzic dziecka w Polsce, na pewno > nie te, które lubią swoją pracę i będą miały do wyboru: a)nadal cieszyc się > satysfakcją z pracy i domu (niestety bez dzieci) lub b)siedziec w domu, rodzic > dzieci i świrowac. c) iśc do pracy (i nie pobierać pensji wychowawczej), a za część pensji pracowniczej opłacać przedszkole społeczne lub prywatne lub guwarnantkę d) pobierać pensję wychowawczą oraz oddawać na parę godzin dziennie (żeby nie ześwirować) dziecko do przedszkola społecznego, prywatnego, lub w ręce guwernantki. Częśc tych kosztów pokrywana z pensji wychowawczej. Oczywiście model może się sprawdzić tylko, kiedy juz za pierwsze dziecko będzie przysługiwać godziwa pensja (np. 60 % średniej krajowej), a potem gradacja w góre, ale mniejsza. Inaczej nikt się nie zdecyduje, bo nie da się zrobić szybciej dwójki dzieci niż w c.a. 19-20 miesięcy. W czasie których też trzeba się jakoś utrzymać. No i nieświrowaniu kobiet w domu może pomóc też propozycja podstawówek od 5 roku życia. Zawsze rok mniej dziecka tylko w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
braad Nie IV RP a II PRL 01.12.05, 10:42 Za PRL była głowa państwa (przewodniczący Rady Państwa) z PZPR, Premier z PZPR, a i tak rządził I sekretarz (szef) PZPR Teraz mamy prezydenta z PiS, premiera z PiS, a i tak rządzi przewodniczący (szef) PiS Odpowiedz Link Zgłoś
trzynasty Jaja sobie z nas robią i tyle. 01.12.05, 09:03 Z jakiej choinki ci goście się urwali? I czy oni na pewno wierzą w te wszystkie bzdury? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoscara Re: Koszmar! 01.12.05, 09:20 "Matka będzie w domu i dziecko nie będzie się wychowywać na ulicy"-od kiedy dzieci w wieku przedszkolnym i żłobkowym szwendaja się po ulicy ???Chyba, że później nastąpi likwidacja szkół,a kobieta dożywotnio juz nie będzie mogła podjąć pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Re: Jaja sobie z nas robią i tyle. 01.12.05, 09:32 to ty się urywasz z choinki, nie myslisz tylko paplasz Odpowiedz Link Zgłoś
forum_wyborcza Dziś 1 grudnia, nie kwietnia! 01.12.05, 09:10 Wzruszające! Naprawdę wzruszające. Ale dzis pierwszy grudnia, nie pierwszy kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś
l-a Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 09:13 Jeżeli kobiety mają tylko siedzieć w domu, dbać o ognisko domowe i wychowywać dzieci to faceci chyba powinni zacząć polować? Odpowiedz Link Zgłoś
forum_wyborcza Składka ZUS od takiej pensji 01.12.05, 09:15 A co ze składkami na ZUS od takich pensji?! Odpowiedz Link Zgłoś
jimmyjazz A co nie stać nas???? 01.12.05, 09:28 forum_wyborcza napisał: > A co ze składkami na ZUS od takich pensji?! Sie zapłacie, a co stać nas. Ja porponuje zagwarantować takim matkom możliwośc przechodzenia na emeryturę w wieku 40 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Re: Składka ZUS od takiej pensji 01.12.05, 09:31 przecież to zalewdie pomysł w powijakach, ale przecieżjak praca, to i ZUS, bo świadczenia, daj ludziom pomysleć Odpowiedz Link Zgłoś
shpak Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 09:17 cos takiego istnieje w Norwegii, jesli dziecko pomiedzy pierwszym a trzecim rokiem zycia nie chodzi do przedszkola to mama dostaje kwote jaka panstwo przeznacza na dotacje przedszkoli. jesli np mam pracuje na pol etatu a dziecko chodzi na te pol etatu do przedszkola to mama dostaje polowe tej kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
ajkaj Bardzo dobry pomysł! 01.12.05, 09:28 Jedyny na skuteczną likwidację tych okrutnych przechowalni za pieniądze podatnika. Okazja do zwolnienia masy leniwych, tępych bab, chronionych Karta Nauczyciela, chociaż pod zarządem gmin. Dziecko może zobaczy świat, bo teraz siedzi w przechowalni, a spacer lub wyjście na podwórko to wielkie wydarzenie. Dla pracujących koniecznie matek moga powstawać placówki prywatne, małe, ciepłe, konkurujące ze sobą, gdzie praca danej opiekunki zależy od tego jak tam się czuje dziecko. Serce się kroi jak widać rano zapspane dzieciaczki, spłakane,roztrzęsione bo boją się chodzić do tych tresurowatych placówek. To świetna okazja ominięcia Karty Nauczyciela, oddania matce jej pieniędzy, żeby nimi dysponowała. Tu nie ma co płakać nad kwotami, małe, większe,ale cieszyć się z prób rozwiązania problemu. Matak na wsi, bez względu na ilośći dzieci ma prawa do świadczeń nawet jak ma tylko 3 ha, matka w mieście może wychować 12 dzieci, ale nie ma żadnych praw,nawet ubezpieczenia, nie kpijcie,bo to pomysł tej czy innej partii,pomyślcie merytorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
aalia Re: Bardzo dobry pomysł! 01.12.05, 12:41 A ja mam obok siebie super przedszkole publiczne. Panie są miłe dzieciaki je uwielbiają, chodzą do na spacery do ZOO. Grupa jest zgrana i bardzo zżta i toźle!!! To nie zalezy od typu przedszkola ale od pań tam praujących i dyrekcji... A pomysły LPR porażają brakiem zrozumienia sytacji kobiet. Aż mi żal moejgo dziecka że urodziło się dziewczynką w tym kraju, bo co ją tu czeka... Ciemnogród i fanatyzm.... Odpowiedz Link Zgłoś
z.sadystka Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 09:50 czy w Norwegii jest to 10% kwoty bedacej srednia pensja krajowa brutto, oraz sukcesywnie więcej aż do osiągnięcia czwórki pociech? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
shpak Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 10:15 ta kwota to 3657 koron (nowy rzad obnizyl ja nieznacznie od stycznia 2006). dostaje sie to w miesiac po skonczeniu przez dziecko pierwszego roku zycia i az do ukonczenia trzeciego roku zycia (nowy rzad skrocil ten okres o jeden miesiac od 2006 roku). oczywiscie dostaje sie te pieniadze pod warunkiem ze dziecko nie chodzi do przedszkola dotowanego przez panstwo. nie wiem dokladnie ile wynosi srednia pensja (tu podaje sie pensje roczne brutto) ale mysle ze to bedzie troche ponad 10% (ale nie wiecej niz 15%) Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 W Norwegii nie likwiduja przedszkoli 01.12.05, 10:53 ani zlobkow. Chyba czegos nie doczytales w propozycji LPR. Nie mam nic przeciwko dotacjom dla kobiet (i mezyczyzn) decydujacych sie na pozostanie w domu z dzieckiem (np. w przypadku dzieci o zaburzeniach rozwojowych to czesto jedyna mozliwosc skutecznej terapii), ale propozycja likwidacji zlobkow i przedszkoli jest chora. Ciekawe, co ja mam z dzieckiem zrobic? Bo na opiekunke mnie nie stac. I jak sie to ma do obowiazkowego przedszkola od 5-go roku zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
shpak Re: W Norwegii nie likwiduja przedszkoli 01.12.05, 12:59 ba, ja wogole nie czytalem propozycji LPR :-) mialem na mysli tylko to ze pomysl z wyplacaniem kobietom pieniedzy za pozostanie w domu z malym dzieckiem jest znany i stosowany w niektorych krajach zachodnich i to tych stuprocentowo laickich (jak Norwegia). gdyby cos takiego wprowadzic w Polsce to dopiero by sie okazalo czy przedszkoli jest za duzo czy nie. w kazdym badz razie zadzialalby prawa rynku. kobiety w Norwegii dostaja oprocz tego punkty do emerytury za kazdy rok spedzony w domu z dzieckiem do szostego roku zycia. po przebywanie w domu z dzieckiem to tez praca i podejrzewam ze poslowie LPR tez to mieli na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
mkolaczynska Re: Pensje dla matek wychowujących dzieci? 01.12.05, 14:45 Ale w Polsce wiele mam wychowujących dzieci już dostaje miesięcznie ok 400zł wychowawczego. Co w takim razie z tymi pieniędzmi?. Nie sądze zeby żłobek kosztował w całości ok 600zł miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś