aquam 01.12.05, 13:07 I tak wlasnie Polaczki traca pieniazki w sakiewce - tyryscie, naukowcy, studenci, eyc - (prawie) wszyscy oni chetnie odwiedza wystawe dziel znanego profesora, ale nie w Polsce. :/ ZALOSNE Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o_retyy A ty kto? Ruseczek? 01.12.05, 13:09 Polaczki - trochę szacuneczku kmiocie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
filo_de_putino "Piniondze to nie fszysko" drogi kolego. 01.12.05, 16:45 W tej sprewie jest mi akurat wszystko jedno, ale... to nie ja mieszkam w Gubinie. Ich sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
kayakto fabryka zwlok? 01.12.05, 14:08 eee... skoro 20% produkcji maja stanowic ciala ludzkie... to co stanowic bedzie reszte produckji? --- badania genetyczne bykayakto Odpowiedz Link Zgłoś
oregano Re: A profesor to on od czego, no ten preparator? 01.12.05, 14:45 profesor jest patologiem Odpowiedz Link Zgłoś
ozcunt2 ble... temat co najmniej niesmaczny 01.12.05, 13:24 a ja tu lanczyk wcinam. ciekawe czy go tam młodzież wszechpolska dorwie? moze w ramach protestu zablokują granicę. już mnie kiedyś Lepper zimą przyblokował i do ukochanego polskiego kraju nie mogłem wrócić... niech spreparuje kaczory:) Odpowiedz Link Zgłoś
kattarinna Re: Niezła fotka haha.. 01.12.05, 13:28 Ten facet to sam jak trup wyglada tyle ze zywy;) Odpowiedz Link Zgłoś
szemor Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 13:35 III Rzesza trzyma sie dobrze - trudno zmienic nawyk traktowania czlowieka jako surowca. Odpowiedz Link Zgłoś
shamann Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 13:56 jest wiele ciekawszych zajec, ale profesor niemiecki podtrzymuje tradycje,rodzinno-narodowa, z dziada pradziada. Jak nie obozy koncentracyjne, to preparacja zwlok na uzytek spoleczny. Postep ma sie rozumiec u Niemcow widac, stare nawyczki, uszlachetnione.... Odpowiedz Link Zgłoś
kaspian Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 13:55 ja juz odwiedzilem wystawe... wstep kosztuje 25$, ale i tak ciagle tlumy w Ontaryjskim Centrum Naukowym... Polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
antykretyn [...] 01.12.05, 14:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek2784 Re: To zboczeńcy zdeprawowani i obłąkani 01.12.05, 14:15 Powinno się odróżniać działania na rzecz sztuki czy nauki, od perwersji emocjonalnej i umysłowej niektórych osobników. Wyrzucić zboczeńców jeżeli została choć resztka przyzwoitości w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kosciol.mlodziezy.psychicznej Re: To zboczeńcy zdeprawowani i obłąkani 01.12.05, 14:22 Co to jest przyzwoitość? Odpowiedz Link Zgłoś
jodlo dr. Mengele 01.12.05, 14:25 Niemiaszki wymyślili podobne praktyki i niech praktykują u siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
oregano Re: dr. Mengele 01.12.05, 14:43 a byłeś kiedyś na zajęciach z patologii w dowolnej AM? widziałem wystawę plastynatów na własne oczy; dla naukowców, studentów i ludzi anatomią zainteresowanych to wspaniła sprawa, co więcej - wszystko jest utrzymane a atmosferze przypominającej, że to byli ludzie, z całą powagą. a że facet przy okazji robi na tym kasę, cóż - nie sądźmy, a nie będziemy sądzeni. przywoływanie nazwiska dra Mengele jest mocną przesadą w tej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
u3manka5 [...] 01.12.05, 14:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 14:28 A ty co? Tolerancyjny obywatel swiata? Sa granice poza ktorymi pieniadze przestaja sie liczyc. Chocby...dobrego smaku. I trzeba to uszaniwac! Odpowiedz Link Zgłoś
oregano kto widział? 01.12.05, 14:50 ale najbardziej mnie zastanawia, kto za Was wszystkich piszących powyżej w ogóle widział plastynaty? to niezwykle cenne eksponaty, z punktu widzienia np. studentów medycyny, którzy i tak kroją trupy i nikt w to nie miesza durnowatego i absurdalnego "bezczeszczenia" zwłok, czy nazwiska Mengelego. ja widziałem plasynaty i bardzo się cieszę, że miałem okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiap82 Re: kto widział? 01.12.05, 16:19 Ja widzialam. Choc nie jestem studentka medycyny i poszlam z czystej ciekawosci - bylam zachwycona. Tak fascynujacej lekcji biologii nigdy nie mialam i majac jeszcze raz okazje zobaczenia tej wystawy z cala pewnoscia z niej skorzystam!! Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
amoremio Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 14:53 von Hagen, chyba bez "s" Odpowiedz Link Zgłoś
oregano Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 14:56 z "s", na pewno von Hagens Odpowiedz Link Zgłoś
shamann Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 15:45 co to znaczy 'nie sadz bo bedziesz sadzony'. Rownie dobrze mozna przytoczyc inny werset z tej samej ksiazki: 'Po owocach ich poznacie.' Zreszta taka frazeologia 'nie-sadzenia' dlugo w historii poslugiwaly sie rozne podejrzane autorytety trzymajace prostaczkow w durnocie. Wlasnie ze trzeba sadzic, bo inaczej czlowiek obudzi sie jako plastynacik, ruszajacy oczkami i raczkami, ale powieszony na haku. A ze na AM sa konieczne to dobrze. Niech tam zostana. Przy okazji przypomina mi sie iz Einstein zazyczyl sobie zeby go po smierci spalic, a prochy, wrzucic do pobliskiej rzeki, twierdzac ze i tak doplyna do morza. Niestety jakis gorliwy kolega-naukowiec wylupal mu po smierci oczy i wsadzil do sloiczka z formalina, bo mu sie tak bardzo 'podobaly'. Nie ma to jak wscibskie mozgi, pozbawione poczucia jednosci ciala i duszy, i szacunku dla unikalnosci ludzkiej istoty. Odpowiedz Link Zgłoś
oregano Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 02.12.05, 09:01 plastynaty nie mrugają oczami, nie wiedziałeś, nie komentuj. ja nie jestem jakimś tam naukowcem, a wydłubywanie oczu martwemu kumplowi i trzymanie ich w słoiku "bo mi się podobają" to jakiś absurd. nie wiem dlaczego ludzie tak demonizują pracę Hagensa... przecież zwłoki to nie jest człowiek, a Hagens zwłok nie bezcześci, nie zjada, nie jest nekrofilem, innymi słowy: nie traktuje ich w sposób patologiczny z morlnego punktu widzenia. więc dlaczego nie???? Odpowiedz Link Zgłoś
anestezjolog1 Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 02.12.05, 20:14 Brudny i nieprzejrzysty jest dla mnie sposob pozyskiwania zwlok. Szczegolnie chodzi mi o "mlode" eksponaty. Tylko to i nic innego, w moim odczuciu, dyskwalifikuje tego Niemca i jego prace. Pisalem o tym w poprzednio. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz63 Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 16:11 Szanowny panie "aquam", Jak widac nie jest pan naszym rodakiem - a mysle ,ze jest pan Niemcem.A zatem nie panu wypowiadac sie n/t naszych wewnetrznych problemow,czy tez zapatrywan.To tak na marginesie. A okreslenie "Polaczek" to my znamy doskonale z czasow okupacji hitlerowskiej.Polemizuje tu z panem b.delikatnie....Ale szczerze mowiac zalewa mnien krew... Odpowiedz Link Zgłoś
anestezjolog1 Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 16:24 To nie naukowiec. Von Hagens wykazuje nie tylko pogarde dla zwlok, ale przede wszystkim dla ZYCIA LUDZKIEGO. Jego dzialalnosc budzi powazne watpliwosci. Chodzi o sposob pozyskiwania i preparowania zwlok. Metoda musi opierac sie na perfuzji wszystkich tkanek "plynem plastycyzujacym". Perfuzji tej dokonuje on droga fizjologiczna tzn. tetnica - krazenie wloskowate w tkance - zyla. Problem polega na tym, ze wkrotce po smierci naczynie wloskowate ulegaja zaczopowaniu i skuteczna perfuzja staje sie niemozliwa. Jak on to robi? Jedyna mozliwoscia jest dokonanie tego w momencie smierci, lub bezposrednio po niej ( im szybciej tym lepiej) lub przygotowanie czlowieka/preparatu w nastepujacej sekwencji: przyzyciowe wstrzykniecie preparatu przeciwkrzepliwego (np: heparyny)- smierc - perfuzja plynem plastycyzujacym (nawet z pewnym opoznieniem w tym przypadku). Potem pozostaje zmudne preparowanie zwlok i wyeksponowanie interesujacych fragmentow. Von Hagens zgromadzil i "zakonserwowal" juz wystarczjaco duzo zwlok. Mala ich czesc pelni role eksponatow na jego wystawach. Trzeba przyznac, ze sa one bardzo widowiskowe i maja duza wartosc poznawcza (jednak bez wartosci naukowej).Przynosza mu one ogromny dochod i mysli on o ekspansji. Potrzebne mu sa nowe eksponaty. Zwloki, ktore pozyskal w Chinach i Kirgistanie (placowki te juz przezornie zamknal) czeka obrobka skalpelem, nozyczkami i pinceta. Nie pozwolmy na to, by robil to w Polsce. Pozyskiwanie zwlok w Chinach i Kirgistanie budzi watpliwosci co do legalnosci tego procederu. Czy von Hagens placil za zwloki? Czy dostarczane byly na zamowienie? W jaki sposob pozyskal zwloko mlodych ludzi, kobiety z zaawansowana ciaza (jeden z eksponatow)? Sprawdzenie kirgiskich i chinskich historii poszczegolnych osob, ktore znalazly sie na jego wystawach moze okazac sie niezwykle trudne, bardzo kosztowne i prawdopodobnie niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
jago Celna uwaga! Istnieje Majestat Smierci. Ludzka God 01.12.05, 16:36 nosc. Sa granice ktorych przekraczac nie wolno bez sprzeniewierzenia sie pewnym wartosciom stanowiacym fundament Wspolnoty.Zywych i Martwych. Odpowiedz Link Zgłoś
elizariusz istnieje przede wsszystkim zycie 01.12.05, 17:07 Gdyby nie sekcje zwłok przeprowadzane w XV-XVI wieku. Nie byłoby chirurgii. Gdyby nie metoda konserwacji zwłok von Hagensa. To lekarze mieli by znacznie trudniej na zajesciach z anatomii. Preparaty sa trwalsze i mniej smierdzą. Oznacza to dla lekarzy z państw bogatszych lepsze wyniki w pózniejsze praktyce. Dla pacjentów większą szanse na wydrowienie po takim zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
elizariusz istnieje przede wszystkim zycie 01.12.05, 17:07 Gdyby nie sekcje zwłok przeprowadzane w XV-XVI wieku. Nie byłoby chirurgii. Gdyby nie metoda konserwacji zwłok von Hagensa. To lekarze mieli by znacznie trudniej na zajesciach z anatomii. Preparaty sa trwalsze i mniej smierdzą. Oznacza to dla lekarzy z państw bogatszych lepsze wyniki w pózniejsze praktyce. Dla pacjentów większą szanse na wydrowienie po takim zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
elizariusz istnieje przede wszystkim zycie 01.12.05, 17:07 Gdyby nie sekcje zwłok przeprowadzane w XV-XVI wieku. Nie byłoby chirurgii. Gdyby nie metoda konserwacji zwłok von Hagensa. To lekarze mieli by znacznie trudniej na zajesciach z anatomii. Preparaty sa trwalsze i mniej smierdzą. Oznacza to dla lekarzy z państw bogatszych lepsze wyniki w pózniejsze praktyce. Dla pacjentów większą szanse na wydrowienie po takim zabiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
anestezjolog1 Re: istnieje przede wszystkim zycie 01.12.05, 20:25 To, co ten typ robi, nie ma nic wspolnego z nauka, czy sekcja zwlok. Jest to wysokiej klasy jarmarczna rozrywka majaca przede wszystkim na celu zarobek. Do sekcjonowania w szkolach medycznych tkanki Hagensa sie nie nadaja. Jestem lekarzem. Dla mnie jego dzialalnosc jest bardzo brudna i nieprzejrzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
oregano Re: istnieje przede wszystkim zycie 02.12.05, 09:05 a widziałeś jego prace?? tak z bliska, na wystawie na przykład?? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Byla jeszcze sprawa jego tatusia: 01.12.05, 16:58 mial robic za dyrektora, bo "znal Polske" jako ... SS-owska V kolumna. Szkoda, ze za zbrodnie wojenne nie udalo sie "dobroczynscy Polakow" zamknac:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
meritum3 Re: Wraca preparowanie zwłok. Teraz Guben 01.12.05, 17:25 No i b dobrze może kiedyś p Hagen zajmie się " drobiem" i nam kaczorki zakonserwuje w myśl hasła Lenin wiecznie żywy . Odpowiedz Link Zgłoś
mg2005 Chory człowiek, chory naród... 01.12.05, 18:20 Oto efekt odrzucenia kulturowych zahamowań. Zadziwia powszechne poparcie niemieckich władz dla tego dewianta. Niemcy to chory naród Odpowiedz Link Zgłoś