Dodaj do ulubionych

Frustracje Platformy

• krzysztof_werkun PiS jest lewicą 04.12.05, 08:10
      Czyżby komentatorzy nie potrafili rozróżniać pomiędzy deklaracjami i czynami. PiS żadną prawicą nie
      jest, zresztą polska scena polityczna tak na prawdę nie miała prawdziwej partii prawicowej od czasów II
      RP. W moje definicji prawicę definuję jako partię "burżuazyjną" w nomenklaturze PRLu - jak następuje:
      1) Obrona istniejącej struktury własności (czyli przeciwna rewindykacji i ogranicza prawa związków
      zawodowych - czyli zwalczanie ograniczej w dysponowaniu własnością)
      2) Minimalizacja redystrybucyjnej polityki finansowej - małe podatki
      3) Polityka małego państwa - obcinanie wydatków
      4) Wspieranie prywatnej własności - prywatyzacji
      5) Społecznie konserwatyna - w Polskim wypadku representująca katolicką moralność

Lewica jest w pewnym stopniu odwrotnościa tego modelu - chcę rewidykacji prywatnych majątków,
      wspiera związki, chce wysokich podatków i wydatków (redystrybucja), woli własnośc państwową ponad
      prywatna (przeciw prywatyzacji), społecznie liberalna.

Oczywiście to nigdy się nie sprawdza w ten sposób dokładnie. Partie mają po trochu z różnych tych
      charakterystyk takż że są bardziej lewicowe lub prawicowe. Co ciekawe w Polsce - i odróżnia nas od
      innych krajów - jest to że nasza zadeklarowana lewica (SLD) jest tak na prawdę bardziej prawicowa niż
      nasza zadeklarowana prawica (PiS czy LPR). Oto mój ranking od PRAWA do Lewa - dodałem parę parti
      zagranicznych (USA, UK, D) dla porównania:

PRAWICA:
      1) UK - Partia Konserwatywna - w wykonaniu Thatcher - prywatyzacja, małe podatki, minimum
      związków, bez płacy minimalnej itp itd - dla nich państwo jest złem koniecznym

2) USA - Republikanie - jak wyżej - ale lubią większe państwo i utrzymują dotacje i państwową
      własnośc w pewnych dziedzinach - podobnie do Konserwatystów - państwo złem konicznym ALE
      przydatne przy wprowadzaniu własnych przekonań - np dotacje dla przemysłu energetycznego
      firmowane prze Cheney'a

3) UK - Partia Pracy - Większa rola związków, wprowadzili z powrotem minimalną płace i
      trochę podnieśli podatki

4) PL - PO - Chcą utrzymania ogólnie wydatków państwa (choć z innymi priorytetami) mimo obietnic
      obcięcia podatków (na podstawie deklaracji - kto wie może się boją ogłośic jakiekolwiek cięcia)

5) USA - Partia Demokratyczna - podejżliwa wobec prywtanych firm, wspierają związki i chcą podnośić
      podatki i wydatki

6) D - FDP - utrzymanie "społecznej gospodarki rynkowej" z małymi zmianami

7) PL - SLD - Redystrybucja - ALE obrona własności kolegów z Nomenklatury - w efekcie dość
      prawicowe przechylenie

8) D - CDU/CSU - żadnych zmian jeśli można - utrzymać wysokie podatki ALE wydatków przynajmniej
      nie zwiększać, społecznie konserwatywne

9) UK - Partia Liberlano-Demokratyczna - podnieśc podatki - 50% dla najbogatszych.

10) PL - PiS - podnieść podatki, zwolnić prywatyzacjię, ALE zmniejszyć trochę państwo i społecznie
      konserwatywne.

11) PL - LPR - wstrzymać prywatyzacje. Wlasność "Polska" definiowana jako własnośc Państwowa.
      Chcą więcej wydawać na cele społeczne (np becikowe) - co propwadzi do wyższych podatków - od tak
      zw "bogaczy". Społecznie bardzo konserwatywne

12) D - SDP - Chcą jeszcze bardziej rozbudować państwo w niemczech - ostatnio szef parti nazywał
      prywatnych właścicieli "krwiopijcami"

13) PL - Samoobrona -no nie całkiem - oni są bardziej populistami - czyli partią która nie oczekuje
      żeby kiedykolwiek wprowadzała swe obietnice w życie - ale jeśli weźmiemy ich obietnice za prawdziwe
      to na pewno kwalifikują się jako lewica
      LEWICA

Tak a propos - francuskie partie "prawicowe" byłyby na lewo od SDP w moim odczuciu - ale nie znam
      sceny fracuskiej wystarczający by ich tu kategoryzować.
      • gildarius Taki jesteś mądry, taki oczytany, 04.12.05, 22:20
        tak zorientowany w sytuacji politycznej na świecie z całym ogromem różnych
        partii, a nie słyszałeś o Unii Polityki Realnej? Wstyd.
    • ajkaj po co komu teraz "popisy"? 04.12.05, 10:47
      • ajkaj Re: po co komu teraz "popisy"? 04.12.05, 11:29
        Nie mogę zrozumieć, szary, laik polityczny, dlaczego wciąż trwają jakieś
        bezsensowne analizy, gdybania, rozważania, głównie na temat przegranych.
        Niby krytyka, ale jako pretekst ze wskazaniem na zalety, rozum, program,
        kadrę..., ble ble ble.
        Piszą i mówią, zabierając czas antenowy jacyś niby eksperci. Czy nie jest
        oczywiste, że wygrał lepszy? Jeśli metody niedozwolone, "doping", to wybory
        unieważnić jak wynik sportowy, ale czepiać się wygranych jeśli zdobyli władzę
        wygrywając wybory w powszechnych, wolnych, demokratycznych wyborach?
        Jako obywatel tego kraju, czy mi się chce czy nie, podoba mniej lub bardziej,
        muszę przyjąć ten wynik jak swój, a ten rząd, tego prezydenta jako własny, bo
        polski.
        Cóż mi pozostaje? Trzymać kciuki, by się powiodło, by szło do przodu, by dobrze
        były rozwiązywane polskie problemy, bo to moje problemy. Teraz można tylko
        wspierać, ale nie walić, niszczyć, dokuczać, ubliżać, wyzywać. Co to za metoda
        dzielić Polaków na berety, prostaków, niedouczonych. Polacy generalnie są
        niedouczeni, absolwenci wyższych uczelni mają dyplomy, ale często tylko to. Są
        tak samo bezrobotni jak ci z PGR-ów. O czym to świadczy? Zarzuca się Rydzyka?
        Jemu nie wolno wyrazić poparcia, ale Gulbinowiczowi w przeddzięń wyborów na
        oczach całej Polski (główne wydanie wiadomości) można wpadać w objęcia Tuska?
        A może trzeba zapytać Gulbinowicza skąd się wziął Rydzyk i dlaczego tak dobrze
        "przędzie"? Wg mnie ani to odłam, ani żadna patologia, skoro 15 sierpnia ze
        wszystkich świątyń (z Jasną Góra włącznie) lecą gorące pozdrowienia dla RM i O.
        Rydzyka.
        Ile on skupia wokół siebie młodzieży? Czy ktoś o tym dyskutuje? Nie jest prawdą,
        że to tylko ci z jego seminarium. W jego otoczeniu jest równie dużo absolwentów
        wyższych uczelni jak w partii Tuska, więc gadanie o nowoczesności PO, bo tam
        wykształcona młodzież, jest bez sensu.
        Obśmiewanie za PO "moherów" to kpina z ludzi, którzy odbudowali tę Polskę, idąc
        do roboty bez oczekiwania zapłaty, to ludzie wojenni i powojenni, ludzie biedy.
        Może warto dyskutować dlaczego są u Rydzyka, dlaczego dają mu pieniądze,
        dlaczego nie u Tuska?
        Obwinianie PiS wygraną przez poparcie tych czy innych jest żałosne. Taktyka
        wyborcza nie jest nikomu ograniczana.
        Ktoś mówi, dobrze, że GW daje miejsce na swobodę wypowiedzi. Pewnie dobrze, ale
        niestety, jest to przede wszystkim wygodna, obrzydliwa "spluwaczka".
        Uważnie słucham i oglądam programy informujące o poczynaniach rządu, bo to w
        moim interesie. Jednak ogrom energii pochłania mi oddzielanie ziarna od plew,
        inforamcji prawdziwych od złowieszczych, które po kilku godzinach brzmią
        zupełnie inaczej, albo znikają. Ktoś powie, bo od tego, czy takie są media.
        Możliwe, ale informacja powinna być informacją (sprawdzoną, bez komentarzy,
        pewną). Jeśli ma być inaczej niech stacje RTV zaznaczają literkami jakość
        informacji a - pewna, b - prawdopodobna, c - komentarz koniecznie czyj.
        Bardzo by się już chciało spokoju, więcej życzliwości, a nie newsów, że
        Olejniczak pojechał do obcych na skargę na swój kraj, w dodatku wspierając się
        niezadowoleniem KK.Człowiek ze wstydu robi się czerwony, bo to "podobno" Polak.
        Dlaczego nie ma dyskusji na ten temat, dlaczego nie ma zgrai dziennikarzy na
        lotnisku i programów piętnujących takie czyny? Jest za to artykuł w prasie
        belgijskiej niepokojącej się o nasz los. Dziennikarze, media - czwarta władza?
        A może czwarta kategoria społeczeństwa, bo posiadająca narzędzia, ale służące
        nie do budowania, a do niszczenia. Chyba w żadnym kraju nikt tak nie obgaduje
        swojego rządu przed obcymi. Nawet jeśli szef rządu jest gangsterem... .
        Najsmutniejsze, że robią to ludzie uważjący się za wyższą jakość, niby
        wykształceni, bo mają dyplomy..., ale jeśli wziąć pod uwagę ilość kupionych
        dyplomów... . Ale o tym też nikt nie dyskutuje.
        Smutno się porobiło po wyborach, naród podzielony, rząd atakowany, zagranica dba
        o swoje. Ile trzeba sił, by to zmienić?
    • premier_pacynka Moze dlatego sie nie pojawiaja ze ich nie ma???? 04.12.05, 11:47
      Dziwne ze dziennikarze jeszcze nie zauwazyli ze PO, zreszta podobnie jak Piss,
      nie am kadr tj. ma wiele ambitnych osob ktorych najwiekszymi zaslugami jest
      pelnienie funkcji w urzedach na jakichs pipidowkach
    • t.dragon Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 12:22
      Panie Olechowski,
      primo: to właśnie dlatego, że poszła w prawo, PO uzyskała tak dobry wynik
      wyborczy
      secundo: dobry wynik uzyskała także dlatego, że kojarzono PO bardziej z Rokitą
      niż choćby z Panem

a poza tym radzę faktycznemu władcy PO, panu Schetynie, pamietać o losach UD
      vel UW vel PD
    • antysalon byla mumia wolnosci-gadomskiego istruktaz dla PO! 04.12.05, 13:05
      Zalosni sa ci byli mumisci lub ich tuby;tuba gospodarcza gadomski najpierw
      insruowal Tuska jak obalic nowopowstaly rzad, podobniez znany aktywista
      ekonomiczny Kuczynski w., potem jak przejsc do opozycji a teraz jak uleczyc PO-
      TUSKOWA PLATFORME! Zalosne sa te porady w stylu radio erewan!Przywolywanie
      wspoklpracownika sb Olechowskiego to przedziwna, rozpaczliwa proba pobudzenia
      oponentow Tuska do rokoszu w PO!ZAs przybieranie szatek troski o POLske w
      tekstach Gadomskiego brzmi jak szyderstwo!
    • zmijewska Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 14:23
      To sa wszystko bzdury i urojenia.PIS nie chcial koalycji i nic nie mozna bylo
      zrobic,dalej byla tylko sciana.Teraz niech PIS sie gimnastykuje[mic ciastko i
      zjesc ciastko]Platworma chce rzadzic ale nie moze bo PIS wygral wybory ,ale nie
      na zawsze.Duzo madrych ludzi wierzy w Platworme,bedzie lepiej a PIS sie juz
      zeswinil niebawem przekonamy sie co wymysli napoleon JLepiej by bylo aby nie
      szkodzili Polsce,a Platworma wytrzyma bo duzo ludzi jest nie do kupienia...
    • mcgoo Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 16:00
      Kiedy uslyszalem jak Tusk mowi, ze chce byc "prezydentem wszystkich Polakow" -
      to oczyma wyobrazni zobaczylem Kwasniewskiego - to bylo decydujace - brak
      pomyslu na siebie - brak pomyslu na panstwo - brak pomyslu na PO - dlatego
      zaglosowalem na PiS - jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego ... nie
      stawia sie "Bogu swieczki i diablu ogarka" ... przykro ale to prawda PO to
      zbiorowisko ludzi o blizej nieokreslonych pogladach z luzno porozrzucanymi
      pomyslami - ludzi ktorzy czegos chca ale nie do konca wiedza czego .. a jedyne
      co potrafia z siebie wydobyc, to poczucie wyzszosci nad moherem - to troche zbyt
      malo ..
      • alterpars PO to partia zbyt elitarna dla Polakow 04.12.05, 16:12
        i dlatego przegrala. Polska zasluzyla wiec na wladze pokroju Samoobrony LPR i
        PiS. Ciekaw jestem dlaczego jeszcze PiS uchyla sie przed naturalna koalicja z
        tymi partiami. Nie ma tego zlego....ostatnie miesiace pokazaly ile w tym
        "Prawie" prawa i "sprawiedliwosci" sprawiedliwosci. Glowa do gory Panie Tusk. Za
        granica Pana doceniaja...jak wiekszosc mlodych wyksztalconych i inteligentnych
        Polakow. Niech pan emigruje!
        • abaddon_696 Re: PO to partia zbyt elitarna dla Polakow 05.12.05, 03:28
          Bon voyage:)
    • mlodygniewny1 "człowiek z zasadami"TUSK=Oszust i Kłamca!!! 04.12.05, 16:26
      Gadomski napisał:(...)Pod koniec sierpnia gotowy był program partii(...) Tusk
      zdecydował,żed program nie zostanie ogłoszony,by nie dostarczać przeciwnikom
      pretekstu do ataków(...)
      TUSK oszukał i okłamał wyborców!!!
    • mlodygniewny1 Tusk/PO:"nie popieramy manifestacji gejowskich"!!! 04.12.05, 16:36
      "Najważniejszą dla nas wartością jest rodzina.Dlatego nie popieramy manifestacji
      gejowskich."
      Tusk i Platforma zakłamani obłudnicy.Moi klienci przekonywali mnie do oddania
      głosu na Tuska i PO,a są jawnymi gejami i biseksualistami zażartmi zwolennikami
      Parad Równości z udziałem lesbijek,gejów,biseksualistów i...
      Tusk tuż przed wyborami nawrócił się i zawarł po 27 latach małżeństwa ślub
      rzymskokatolicki.Hipokryzja Tuska i PO sięgnęła dnnnnnnnnaaaaaaaa!
      • alterpars Re: Tusk/PO:"nie popieramy manifestacji gejowskic 04.12.05, 16:57
        Tez uwazam ze ten slub to glupi gest poddania Kosciolowi Katolickiemu. Wara tym
        draniom w kieckach od ppolityki i od religii.
        • mlodygniewny1 Re: Tusk/PO:"nie popieramy manifestacji gejowskic 04.12.05, 17:03
          alterpars napisał:

> Tez uwazam ze ten slub to glupi gest poddania Kosciolowi Katolickiemu. Wara
          tym
          > draniom w kieckach od ppolityki i od religii.
          tak jest jak napisałeś.KK w Polsce to największy prywatny właściciel i obszarnik
          nawet dotacje rolne EU otrzymują,wszędzie ich pełno w politycznym/publicznym
          życiu.A czarni wykorystują swoją pozycję do molestowania seksualnego:arcybiskup
          poznański J.P. podległych sobie kleryków i księży molestował...a księża w
          kieckach molestują dzieci powierzonych im przez rodziców głównie ministrantów...
    • mlodygniewny1 Wiśniewska,którą Włosi wyrzucili z banku! 04.12.05, 16:47
      Autorytet W.Gadomskiego z tego artykułu:Maria P.-Wiśniewska jako prezes Pekao SA
      została przez udziałowców włoskich/Unicredito Italiano WYRZUCONA z posady
      prezesa.Za jej kretyńskie poglądy dot.min.bankowości elektronicznej i wyrzucenie
      z posady prezesa banku NIE otrzymała ŻĄDNEJ prestiżowej posady w ŻADNEJ
      instytucji finansowo-ubezpieczeniowej kraju/globu.Nawet HGW,której także NIC nie
      zaproponowano po "misji" jako wiceprezes EBOiR w Londynie,nie pomogła.Dwie
      skandalistki w bankowości załapały się do posłowania z ramienia PO.(Sic!)
      A jakim to moralnym prawem świętej hipokryzji Wiśniewska dostała akcje Pekao SA
      =6mln.?!Podobnie inny twórca PO,agent PRLu niejaki Andrzej Olechowski uwłaszczył
      się DARMO na mieniu innego banku:Banku Handlowego.Wszystkie te prywatyzacje
      miały miejsce za kadnecji Lesia Balcerowicza w rządzie,a Hani G.-Waltz w NBP/
      nadzorcy bankowego w Polsce...
    • silesius.monachijski OD KILKU MIESIECY PISZE TUTAJ O TYM, ZE 04.12.05, 17:05
      ROKITA I TUSK -NA DLUZSZA METE - NIE PASUJA DO JEDNEJ PARTII. cieszy mnie
      glossa Gadomskiego; nie moge sie calkiem z nim zgodzic, ale prezentuje ciekawy
      i madry punkt widzenia na problem, czy PO moze i powinno byc
      • stinger47 nawet nie wiesz jak sie mylisz 04.12.05, 17:31
        Rokita i Tusk nie pasuja do ZADNEJ PARTII !!!!!!! Jak tylko sie do niej
        dopasuja to zaraz ja rozpieprza. widzialem to z bliska. ich nie interesuja
        zadna partia!!!! ich interesują oni sami. a partia to tylko narzedzie. a ludzie
        w tych partiach to tumany co daja sie nabierac. dotyczy to nie tylko tych dwoch
        ale jeszcze paru w PO. trzeba byc naiwnym zeby myslec ze PO chciala rzadzic w
        koalicji z PIS. a po co im to by bylo. teraz to maja komfortowa sytuacje.
        cztery lata luzu na fajnych poselskich stoleczkach
        • silesius.monachijski moze to moj blad, ale mam slabosc do rokity 04.12.05, 19:37
          stinger47 napisał:

> Rokita i Tusk nie pasuja do ZADNEJ PARTII !!!!!!! Jak tylko sie do niej
          > dopasuja to zaraz ja rozpieprza. widzialem to z bliska. ich nie interesuja
          > zadna partia!!!! ich interesują oni sami. a partia to tylko narzedzie. a
          ludzie
          >
          > w tych partiach to tumany co daja sie nabierac. dotyczy to nie tylko tych
          dwoch
          >
          > ale jeszcze paru w PO. trzeba byc naiwnym zeby myslec ze PO chciala rzadzic w
          > koalicji z PIS. a po co im to by bylo. teraz to maja komfortowa sytuacje.
          > cztery lata luzu na fajnych poselskich stoleczkach
          • me-e moze to moj blad, ale mam slabosc do marysi...))) 04.12.05, 19:46
            ...silesius...alez ...sa rozne slabosci...-)))
            • silesius.monachijski Re: moze to moj blad, ale mam slabosc do marysi. 04.12.05, 20:15
              me-e masz racje, ale to "moj czlowiek"; znam go jeszcze z UJ (sam wiesz, ze
              chce - nawet wbrew Zycinskiemu - sprawe agentow na UJ-cie wyjasnic), znam go z
              podziemia: bardzo szlachetny, choc zagubiony czlowiek (sam nie raz
              mu "dokopywalem"); nie chcialbym, zeby nic dla Polski nie mogl zrobic; ma ku
              temu i przygotowanie, i ma chec sluzenia panstwu; masz racje: to irracjonalne;
              po prostu: sentyment

me-e napisał:

> ...silesius...alez ...sa rozne slabosci...-)))
              • me-e Re: moze to moj blad... 04.12.05, 20:34
                ...kolega ze szkolenj lawy...to zmienia oblicze...wiec moze wystosuj do marysi
                apel...posle rokita ...zastanow sie co robisz...bo jak na razie to tylko
                destrukcja i tak ciagnie sie juz to za marysia od ...nocnej zmiany...pozaym UJ
                jak sie okazuje byl naszpikowany bolszewickimi kapusiami...nie trzeba miec
                wyobrazni ...ze rokita z kaczynskim zmienili- by polskie oblicze na
                lepsze...wiec niejako rokita na wlasne zyczenie zaprzepaszcza wlasna
                szanse...ktorej wiecej nie bedzie mial okazji...miec...bo taka szansa trafia
                sie raz w zyciu...

silesius.monachijski napisał:

> me-e masz racje, ale to "moj czlowiek"; znam go jeszcze z UJ (sam wiesz, ze
                > chce - nawet wbrew Zycinskiemu - sprawe agentow na UJ-cie wyjasnic), znam go
                z
                > podziemia: bardzo szlachetny, choc zagubiony czlowiek (sam nie raz
                > mu "dokopywalem"); nie chcialbym, zeby nic dla Polski nie mogl zrobic; ma ku
                > temu i przygotowanie, i ma chec sluzenia panstwu; masz racje: to
                irracjonalne;
                > po prostu: sentyment
                • silesius.monachijski UB-ccy kapusie 04.12.05, 20:45
                  kazda uczelnia byla nimi naszpikowana; UJ zachowal w latach 80 "twarz": wiem,
                  co mowie (Ty pewnie nie wiesz, ilu studentow i pracownikow naukowych owczesny
                  rektor Gierowski i wladze uczelni "wyszarpaly" z rak bolszewickiego poputczyka,
                  gen. Gruby - tam sama swinia, ktora byla odpowiedzialna za strzelanie na Wujku;
                  zmarl: na pohybel jego pamieci); oczywiscie, ze wszyscy wiedzieli, ze sa
                  kapusie (ja sam mialem "kolege" z roku kapusia; ale: przestrzen wolnosci byla
                  naprawde duza; ja -moj sposb widzenia swiata, i nienawisc do szelkich form
                  cenzury - zawdzieczam ludziom z UJ: prof. Strozewski, prof. Legutko, prof.
                  Kuninski, prof. Perzanowski, i... wielu wielu innych; Rokita tez o tym wie; i
                  byl bardzo w porzadku (to byl pierwszy i jedyny przypadek w prl-u, ze prawnik
                  Rokita wygral proces z UB o bezpodstawne zatrzymanie -nawet nie wiesz, jakzesmy
                  wtedy szaleli z radosci); popelnil bledy - a ktoz ich nie popelnia; ale:
                  jeszcze w niego wierze (moze to irracjonalne)

me-e napisał:

> ...kolega ze szkolenj lawy...to zmienia oblicze...wiec moze wystosuj do
                  marysi
                  > apel...posle rokita ...zastanow sie co robisz...bo jak na razie to tylko
                  > destrukcja i tak ciagnie sie juz to za marysia od ...nocnej zmiany...pozaym
                  UJ
                  > jak sie okazuje byl naszpikowany bolszewickimi kapusiami...nie trzeba miec
                  > wyobrazni ...ze rokita z kaczynskim zmienili- by polskie oblicze na
                  > lepsze...wiec niejako rokita na wlasne zyczenie zaprzepaszcza wlasna
                  > szanse...ktorej wiecej nie bedzie mial okazji...miec...bo taka szansa trafia
                  > sie raz w zyciu...
                  >
                  >
                  >
                  >
                  > silesius.monachijski napisał:
                  >
                  > > me-e masz racje, ale to "moj czlowiek"; znam go jeszcze z UJ (sam wiesz,
                  > ze
                  > > chce - nawet wbrew Zycinskiemu - sprawe agentow na UJ-cie wyjasnic), znam
                  > go
                  > z
                  > > podziemia: bardzo szlachetny, choc zagubiony czlowiek (sam nie raz
                  > > mu "dokopywalem"); nie chcialbym, zeby nic dla Polski nie mogl zrobic; ma
                  > ku
                  > > temu i przygotowanie, i ma chec sluzenia panstwu; masz racje: to
                  > irracjonalne;
                  > > po prostu: sentyment
                  • me-e Re: UB-ccy kapusie 04.12.05, 20:52
                    ...niejako i ja wierze w marysie ( her tusk jest dla mee przegrany tak jak
                    wa*esa)...byla jaskola w komisji sledczej...i tak wspaniala wspolpraca rokity z
                    ziobro...jakolwiek jedna jaskolka wiosny nie czyni...
                    • silesius.monachijski Re: UB-ccy kapusie 04.12.05, 21:02
                      wlasnie o tym pisalem w pierwszym poscie na forum: do tuskowego PO JMR nie
                      pasuje

me-e napisał:

> ...niejako i ja wierze w marysie ( her tusk jest dla mee przegrany tak jak
                      > wa*esa)...byla jaskola w komisji sledczej...i tak wspaniala wspolpraca rokity
                      z
                      >
                      > ziobro...jakolwiek jedna jaskolka wiosny nie czyni...
                      • me-e Re: UB-ccy kapusie 04.12.05, 21:07

> wlasnie o tym pisalem w pierwszym poscie na forum: do tuskowego PO JMR nie
                        > pasuje
                        >
                        > me-e napisał:
                        >
                        > > ...niejako i ja wierze w marysie ( her tusk jest dla mee przegrany tak ja
                        > k
                        > > wa*esa)...byla jaskola w komisji sledczej...i tak wspaniala wspolpraca ro
                        > kity
                        > z
                        > >
                        > > ziobro...jakolwiek jedna jaskolka wiosny nie czyni...

...wiec smialo mozna stwierdzic ,ze obecne postepowanie marysi jest czysto
                        ideologiczne...PO d yktature paryjna...uszyty jest dzis JMR...
                        • silesius.monachijski Re: UB-ccy kapusie 04.12.05, 22:22
                          wiesz pewnie me-e kochany, ze Marysi przed wyborami Tusk i ferajna "wyczyscili"
                          jego liste; te wszystkie schetyny, komorowskie, hgw, to za maly format na jmr;
                          powinien im zrobic "kuku"; zycze mu wytrwalosci w walce o swoje pozycje

• me-e Re: UB-ccy kapusie 04.12.05, 22:45
                            ...silesius kochany zgoda ale...mee, mysli ze marysia powinna wiecej sluchac
                            sie wlasnej zony...i stac sie wrescie soba...-)))

> wiesz pewnie me-e kochany, ze Marysi przed wyborami Tusk i
                            ferajna "wyczyscili"
                            >
                            > jego liste; te wszystkie schetyny, komorowskie, hgw, to za maly format na
                            jmr;
                            > powinien im zrobic "kuku"; zycze mu wytrwalosci w walce o swoje pozycje
                            >
                            • silesius.monachijski Re: UB-ccy kapusie 04.12.05, 22:56
                              tez historie pewnie znasz: tatus "wzial d... za pas" i odszedl; Janek wychowany
                              prze matke i ciotki; potem nieudany zwiazek z kasia zimmerer (kto jeszcze w
                              Polsce o zaslugach jej ojca pamieta - niemiecki dziennikarz: zbieral w calej
                              Polsce "swiatki" i nie tylko); teraz ma b. madra zone Nelly (i za to ma w
                              Polsce "przes...", bo to Niemka), ma corke, ktora kocha pod niebiosa - wiem, bo
                              przyjaciele "donosili"; w sumie madry i zrownowazony gosc: dzisiaj sluchalem go
                              w radiu zet (posluchaj - jest w internecie); znow madrze mowil; ja go szanuje i
                              chcialbym, zeby w RP wazny urzad objal; ale: chyba nie ma szans; szkoda

me-e napisał:

> ...silesius kochany zgoda ale...mee, mysli ze marysia powinna wiecej sluchac
                              > sie wlasnej zony...i stac sie wrescie soba...-)))
                              >
                              >
                              >
                              > silesius.monachijski napisał:
                              >
                              > > wiesz pewnie me-e kochany, ze Marysi przed wyborami Tusk i
                              > ferajna "wyczyscili"
                              > >
                              > > jego liste; te wszystkie schetyny, komorowskie, hgw, to za maly format na
                              >
                              > jmr;
                              > > powinien im zrobic "kuku"; zycze mu wytrwalosci w walce o swoje pozycje
                              > >
                              • me-e Re: UB-ccy kapusie 04.12.05, 23:20
                                ...piekna ,madra i pracowita zona to skarb prawdziwy...wiec jak czlowiek tak
                                chojnie obdarowany przez los ...moze popelniac takie bledy na scenie
                                politycznej...na wlasne zyczenie...brak nosa politycznego a co za tym idzie
                                nauki na bledach...mysle ,ze marysia jest ...narcyzem...-)))
                                • me-e Re: UB-cccp kapusie 04.12.05, 23:36
                                  ...Nawiązując do ujawnienia przez Radosława Sikorskiego planów ataku wojsk
                                  Układu Warszawskiego na Zachód, "Washington Times" wezwał do dalszych
                                  rozrachunków z komunistyczną przeszłością w Polsce i innych krajach Europy
                                  Środkowowschodniej...

• silesius.monachijski Re: UB-cccp kapusie 04.12.05, 23:43
                                    wracajac do JMR: on to poprze; on nie moze przeciez inaczej; wszystko musi byc
                                    wyjasnione

me-e napisał:

> ...Nawiązując do ujawnienia przez Radosława Sikorskiego planów ataku wojsk
                                    > Układu Warszawskiego na Zachód, "Washington Times" wezwał do dalszych
                                    > rozrachunków z komunistyczną przeszłością w Polsce i innych krajach Europy
                                    > Środkowowschodniej...
                                    >
                                    >
                                    • me-e Re: UB-cccp kapusie 04.12.05, 23:49
                                      ...raz juz nie poparl...wiec stawiam fivty-fivty ...-)))

> wracajac do JMR: on to poprze; on nie moze przeciez inaczej; wszystko musi
                                      byc
                                      > wyjasnione
                                      >
                                      > me-e napisał:
                                      >
                                      > > ...Nawiązując do ujawnienia przez Radosława Sikorskiego planów ataku wojs
                                      > k
                                      > > Układu Warszawskiego na Zachód, "Washington Times" wezwał do dalszych
                                      > > rozrachunków z komunistyczną przeszłością w Polsce i innych krajach Europ
                                      > y
                                      > > Środkowowschodniej...
                                      > >
                                      > >
                                      • vinc0 Re: UB-cccp kapusie 04.12.05, 23:54
                                        Jak wy wykuci z jednej idei ,umiecie pięknie się ze sobą zgadzać.
                                        Umówcie się na piwo i tam doceniajcie się na wzajem.
                                        Dosyć już tego publicznego lizania się po fiutach.
                                        I nie interesuje mnie wasza ocena,mojej kultury.
                                        • me-e Re: UB-cccp kapusie 04.12.05, 23:58
                                          vinc0 napisał:

> Jak wy wykuci z jednej idei ,umiecie pięknie się ze sobą zgadzać.
                                          > Umówcie się na piwo i tam doceniajcie się na wzajem.
                                          > Dosyć już tego publicznego lizania się po fiutach.
                                          > I nie interesuje mnie wasza ocena,mojej kultury.

...jak bys nie myslal litylko...fiutem...a uzywal do tego odpowiedniego organu
                                          twojego ciala, ktorym cie obdarowano, a o ktorym juz dawno zapomniales...to bys
                                          sie przylaczyl do konstruktywnej krytyki a nie belkotu...pozatym gdzie twa
                                          tolerancja...tolerancja ,ktora mozna pojac nawet ...fiutem...-)))
                                          • vinc0 Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:02
                                            Ty to nazywasz konstruktywną krytyką.
                                            Obiektywizm nie jest twoją mocną stroną.
                                            • me-e Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:07
                                              vinc0 napisał:

> Ty to nazywasz konstruktywną krytyką.
                                              > Obiektywizm nie jest twoją mocną stroną.

...powinnienes zaczac czytac siebie...-)))
                                          • vinc0 Fiut to nic zdrożnego. 05.12.05, 00:06
                                            Ale nie zrozumiałeś treści,to nie była wypowiedź o fiutach.
                                            • me-e Re: Fiut to nic zdrożnego. 05.12.05, 00:09
                                              vinc0 napisał:

> Ale nie zrozumiałeś treści,to nie była wypowiedź o fiutach.

...a o calowaniu ...zapewnie...-)))...wiec moze zacznij...obiektywnie i w
                                              temacie...-)))
                                          • vinc0 Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:17
                                            jak bys nie myslal litylko...fiutem...a uzywal do tego odpowiedniego organu
                                            > twojego ciala, ktorym cie obdarowano, a o ktorym juz dawno zapomniales...to bys
                                            >
                                            > sie przylaczyl do konstruktywnej krytyki a nie belkotu...pozatym gdzie twa
                                            > tolerancja...tolerancja ,ktora mozna pojac nawet ...fiutem...-)))

---------------------------------
                                            Może się mylę ,ale chyba napisałeś że jednostki myślące mogą tylko konstruktywnie
                                            krytykować .
                                            To nowy katolicki obiektywizm?
                                            • me-e Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:20
                                              vinc0 napisał:

> jak bys nie myslal litylko...fiutem...a uzywal do tego odpowiedniego organu
                                              > > twojego ciala, ktorym cie obdarowano, a o ktorym juz dawno zapomniales...
                                              > to bys
                                              > >
                                              > > sie przylaczyl do konstruktywnej krytyki a nie belkotu...pozatym gdzie tw
                                              > a
                                              > > tolerancja...tolerancja ,ktora mozna pojac nawet ...fiutem...-)))
                                              >
                                              > ---------------------------------
                                              > Może się mylę ,ale chyba napisałeś że jednostki myślące mogą tylko
                                              konstruktywn
                                              > ie
                                              > krytykować .
                                              > To nowy katolicki obiektywizm?

...wrecz przeciwnie...krytykowac moga wszyscy...ty jestes tego krytykowania
                                              dobitnym przykladem...
                                              • vinc0 Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:27
                                                Masz kłopot ze zrozumieniem?
                                                • me-e Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:32
                                                  vinc0 napisał:

> Masz kłopot ze zrozumieniem?

vinc0 napisał:

...taki obiektywizm...to chyba rodem z gabinetu cieni...-)))

• vinc0 Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:38
                                                    To jest właśnie obiektywna opinia.
                                                    Prześledź wasze ostatnie posty i pokaż gdzie się pomyliłem?
                                                  • me-e Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:42
                                                    vinc0 napisał:

> To jest właśnie obiektywna opinia.
                                                    > Prześledź wasze ostatnie posty i pokaż gdzie się pomyliłem?

...wszedles jak oszolom bo ci sie nie spodobala charmonia...malo tego wysylasz
                                                    mee, na piwo...chyba chcesz miec do czynienia z mee, zona...-)))
                                                  • vinc0 Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:47
                                                    Jakby Mee miał bardziej tolerancyjną żonę,to sam może by był bardziej
                                                    tolerancyjny?:))
                                                  • me-e Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:52
                                                    vinc0 napisał:

> Jakby Mee miał bardziej tolerancyjną żonę,to sam może by był bardziej
                                                    > tolerancyjny?:))

...nie trafiles kapletnie ...kolego...jej tolerancja mee, oslabia...mee, ktory
                                                    kocha dyscypline wzgledem siebie...-)))
                                                  • vinc0 Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:54
                                                    Taka surowość względem siebie może się przerodzić w masochizm :)
                                                  • me-e Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:58
                                                    vinc0 napisał:

> Taka surowość względem siebie może się przerodzić w masochizm :)

...probowalem wiele...i wiem co jest dobre dla mee...ten typ tak ma...odczytac
                                                    swoje powolanie to nic prostrzego...jak stwierdzil orzel w stadzie kur...-)))
                                                  • janek-007 A tak sie dobrze me-e i silesiusa czytalo :((( 05.12.05, 01:08
                                        • silesius.monachijski NIE WIEDZIALEM, ZE VINC0 TO ROKITA 05.12.05, 00:01
                                          vinc0 napisał:

• silesius.monachijski Re: UB-cccp kapusie 04.12.05, 23:59
                                        wiem, masz na mysli "nocna zmiane"; ale: chyba zmadrzal

me-e napisał:

> ...raz juz nie poparl...wiec stawiam fivty-fivty ...-)))
                                        • vinc0 Re: UB-cccp kapusie 05.12.05, 00:03
                                          Silesiusie ,czytasz ty swoje posty?
                • henio56 Rokita, to gwóźdź do trumny dla całej PO 04.12.05, 20:52
                  to urodzony destruktor, do tego chory na władzę i sławę człowieczek. Tam gdzie
                  się pojawi wszystko kończy się fiaskiem. Jedynym jego zyciowym sukcesem było
                  podpisanie konkordatu. Osoba, która sprzedała Polskę Watykanowi, powinna raz na
                  zawsze zniknąć z polskiej sceny politycznej. Niech jedzie na placówke do pani
                  ambasador Suchockiej,która zapewne jest świecką zakonnicą.
                  • me-e Re: Rokita, to gwóźdź do trumny dla całej PO 04.12.05, 20:54
                    henio56 napisał:

> to urodzony destruktor, do tego chory na władzę i sławę człowieczek. Tam
                    gdzie
                    > się pojawi wszystko kończy się fiaskiem. Jedynym jego zyciowym sukcesem było
                    > podpisanie konkordatu. Osoba, która sprzedała Polskę Watykanowi, powinna raz
                    na
                    >
                    > zawsze zniknąć z polskiej sceny politycznej. Niech jedzie na placówke do pani
                    > ambasador Suchockiej,która zapewne jest świecką zakonnicą.

...silesius czy ten nozyce...cos ci mowia...-)))
                    • silesius.monachijski Re: Rokita, to gwóźdź do trumny dla całej PO 04.12.05, 21:05
                      me-e, juz mowilem, ze Rokita popelnial bledy; konkordat akurat wiele rzeczy
                      uregulowal i uproscil; nawet sld tego nie kwestionuje; a co Ty miales
                      konkretnie na mysli? nie lapie

me-e napisał:

> henio56 napisał:
                      >
                      > > to urodzony destruktor, do tego chory na władzę i sławę człowieczek. Tam
                      > gdzie
                      > > się pojawi wszystko kończy się fiaskiem. Jedynym jego zyciowym sukcesem b
                      > yło
                      > > podpisanie konkordatu. Osoba, która sprzedała Polskę Watykanowi, powinna
                      > raz
                      > na
                      > >
                      > > zawsze zniknąć z polskiej sceny politycznej. Niech jedzie na placówke do
                      > pani
                      > > ambasador Suchockiej,która zapewne jest świecką zakonnicą.
                      >
                      >
                      > ...silesius czy ten nozyce...cos ci mowia...-)))
                  • silesius.monachijski Gratuluje "yntelygencyi" 04.12.05, 21:03
                    henio56 napisał:

> to urodzony destruktor, do tego chory na władzę i sławę człowieczek. Tam
                    gdzie
                    > się pojawi wszystko kończy się fiaskiem. Jedynym jego zyciowym sukcesem było
                    > podpisanie konkordatu. Osoba, która sprzedała Polskę Watykanowi, powinna raz
                    na
                    >
                    > zawsze zniknąć z polskiej sceny politycznej. Niech jedzie na placówke do pani
                    > ambasador Suchockiej,która zapewne jest świecką zakonnicą.
      • lucynkababa Re: PO czeka kolejna zmiana nazwy Tusk o tym myśli 04.12.05, 21:24
        Tusk myśli jak zreorganizować ZNOWU po raz kolejny partię do której należy.
    • abc12323 PO to PiS w wersji light -soft 04.12.05, 17:33
    • bsc1 Frustracje Platformy 04.12.05, 18:23
      Bycie poza koalicją to jeszcze nie powód do frustracji. Trzeba umieć się
      znaleźć się również być może chwilowo w opozycji. Wcale nie jest powiedziane,
      że "konkubinat" PiS z S-O, LPR i PSL utrzyma się po głosowaniu w Sejmie nad
      budżetem na 2006 r. Kontestatorzy w tym konkubinacie już mocno przebąkują o
      ewentualnym przejściu do opozycji. Opcyjne wcześniejsze wybory wcale nie
      oznaczają i nie przesądzają - wbrew obecnym sondażom - zwycięstwa PiS w
      przyśpieszonych wyborach, ponieważ wtedy wyborcy nie wybaczą im powstania
      obecnego konkubinatu wbrew woli większości. Obecne zwycięstwo PiS może okazać
      się Pyrrusowe! Demokrata.
      • alterpars [...] 04.12.05, 18:31
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • olias wstydź się Gadomski, wstydź 04.12.05, 18:46
      fragment artykułu: "Platforma wciąż boi się narazić wyborcom (którzy podobno są
      przeciwni gejom), a z drugiej strony musi krytykować obecny obóz rządzący, by
      się od niego odróżnić. Przede wszystkim zaś boi się iść kilka kroków przed
      wyborcami i przekonywać ich, że tam, gdzie chodzi o wolność - zgromadzeń,
      słowa, poglądów - kompromisów się nie zawiera."
      Wicia Gadomskiego artykuł sponsorowany? A ja myślałe że to o PO.
    • yapunia Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 18:49
      NO TAK H.G.W I INNI "WYBITNI" BANKOWCY JAK RÓWNIEŻ RÓŻNEGO
      AUTORAMENTU "PRZEDSIĘBIORCY" WYDALI NIEZŁĄ KASĘ NA PO I TERAZ CHCĄ SPEŁNIENIA
      OBIETNIC A TU FIGA NO I DLATEGO TA FRUSTRACJA BO ZACZNIE SIE PZREGLĄ LEGALNOŚCI
      MAJĄTKÓW A PO NIE RZĄDZI ANI POLICJA ANI PROKURATURĄ ANI MSW I INNYMI SIŁOWYMI
      RESORTAMI.A TAK MIAŁO BYĆ PIĘKNIE
    • amoses Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 18:55
      No to wypuśćmy może wszystkich przestępców, bo dlaczego tylko kolesie prezydenta
      Kwaśniewskiego mają takie prawo do wolności?
      • alterpars Polacy po 15 latach wybrali cenzure hahah 04.12.05, 19:03
    • me-e Re: Frustracje Platformy...WLASNIE 04.12.05, 19:15
      ...PO jest bez koncepcji...niczym oszolomy podkladajacy klody pod nogi
      pis...pozatym to betony...co swiadczy o braku nowego idera PO przegranej her
      tuska i niejako tez marysi z calym kc po...)))
    • yanca3 Re:Tusk ucieka ............. 04.12.05, 19:21
      bardzo słusznie robi p.Tusk ,że ucieka do Gdańska przecież tam ma swój rodowód
      z dziada pradziada.I skarbnika tez ma doskonałego ( z wężem w kieszeni).Wogóle
      to cieszę się ,że zostali w tyle za PiS. A tak ogólnie rzecz biorąc jak długo
      jeszcze będziecie pisac o wygranych i przegranych? Jest dużo bieżących tematów
      ( tyle ,że te są już opracowane - prawda?).
      • gklej Re:Tusk ucieka ............. 04.12.05, 19:48
        zgadzam sie z Tobą, a te pisanie kto przegrał kto wygrał staje się nudne, czas
        zająć się Polską biedą, ale dziennikarze mają sie dobrze, nie tak jak
        bezrobotni i większość ludzi co grosze zarabia.
    • callafior Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 19:47
      Platforma przegrała i niech znika ze sceny politycznej. Oni są na równie niskim
      poziomie jak samoobrona czy liga "romusia".
      • gklej Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 19:50
        zgadzam sie z Tobą niech idą do swoich obowiązków, przegrali no i bardzo dobrze.
      • kapen Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 20:49
        A kto niby wygrał? piS z 27 procentami? Chyba beret uwiera w głowkę...
    • me-e FLUSTRACI Z PO... 04.12.05, 19:59
      ...jakolwiek trzeba zdac sobie trzezwa sprawe...ze, to to tylko kierownictwo po
      jest tak sflustrowane...doly zawsze chcialy Wielkiej koalicji...i moze wlasnie
      te doly zmienia po na partie otwarta na Wielka koalicje bez flustracji
      gabinetu cieni...czas wyjsc z gabinetu propagandy...czas sie okreslic; koalicja
      po z lsd jak zawsze zreszta... czy raczej tak jak obiecywalo po przed
      wyborami...a moze nowe wybory...-)))
    • kapen Retroryka dla retoryki 04.12.05, 20:42

Włos się jeży. Propagandę kleski to uprawia zdaje się pan Gadomski. Pewnie
      dlatego, że rzeczywistość nie nadąża za cyklem wydawniczym GW, a kiedy nic się
      nie dzieje, to nie ma o czym pisać, a pisać trzeba, więc warto stworzyć problemy
      tam, gdzie ich nie ma.
      Autor dryfuje w sferze retoryki czystej, opierając sie na nieprzemyślanych
      upraszczających fakty sloganach. I wyciąga kilogramy wniosków. Nie najwyższej
      jakości.

Pierwszy błąd - rozsądni ludzie na dłuuugo przed wyborami nie wierzyli w
      koalicję POPiS. Różnice programowe są i były ogromne. Jak pogodzić ideę
      "najwięcej państwa w państwie" z ideą "najmniej państwa"? w Sejmie Donald Tusk
      ze dwa czy trzy lata temu powiedział, że Jarosław Kaczyński jest socjalistą i
      trudno będzie z nim cokolwiek zrobić. PiS i PO zintegrowała walka z SLD, ale w
      kwestii programów nic się nie zmieniło. Zatem kwakanie, że do dramatu doszło w
      rozmowach koalicyjnych po wyborach jest przejawem naiwności i niewielkiej wiedzy
      politycznej. Wygrał ten, kto wygrał wybory to wszystko. Nie było nagłego
      zerwania rozmów koalicyjnych, bo w ogóle nikt ich nie zawiązał mam wrażenie.

Drugi bład - sondaże przedwyborcze dawały Tuskowi 7-8 procent poparcia, więc w
      wyborach prezydenckich to był sukces.

Trzeci błąd: To nie PiS zepchnął PO do głębokiej opozycji (może jednak
      płytkiej?).PO jako jedyna partia liberalna, nawet gdyby wybory wygrała nie
      uzyskując 50 procent poparcia skazana byłaby na koalicję z socjalistami
      (praktycznie niemożliwą) lub pozostanie w opozycji. Jak ktoś sondażowy wynik 30
      procent sprzed wyborów traktuje w kategoriach zwycięstwa i rozważa na jego
      podstawie ewentualność realizacji własnego programu niech pisze w Świerszczyku a
      ne poważnej prasie.

Błąd czwarty: Po co powtarzać głupotę, że PiS jest partią prawicową? Prawicowośc
      obyczajowa jest dzis anachronizmem, a pod względem rozwiazań gospodarczych PiSu
      nie powstydziłoby się SLD z centralnym, ręcznym sterowaniem wszystkim.

Błąd powszechny: - żeby komentować odejscie Rokity z do PiS trzeba poczekać
      przynejmniej do chwili aż ktokolwiej je zapowie, tymczasem na łamach GW Rokita
      zapowiedział, że będzie lojalny do końca. PAn GAdomski pije do tego, co by było,
      gdyby sytuacja była odwrotna. dziękuję, GW to nie Nowa FAntastyka. MOżna
      rozważać w ten sposób 231możliwych scenariuszy i lać na papier rozważania
      futurystyczne co będzie gdy...

Zgadzam się z jedną rzecza w tym artykule. PO za bardzo odeszła od liberalnego
      światopoglądu i straciła wyrazistość retoryczną. NIepotrzebnie pozbyto sie
      Olechowskiego, przedwcześnie usunięto Gilowską (PiS orżnął wszystkich z Kurskim
      i nic sie nie stało). Jednak to za wcześnie, by wylewać dziecko z kąpielą.
      Czasem zamiast rozpaczliwie próbowac cos robić, trzeba poczekać i ochłonąć, żeby
      pod wpływem emocji nie narobić bzdur. Są aż cztery lata. PiS zajmuje miejsce SLD
      na lewej stronie sceny politycznej (wchłania mniejsze skrajnie lewicowe partyjki
      w stylu LPR czy Samoobrony) i już niedługo będzie klarowna linia podziału lewica
      kontra prawica.
    • kostucha133 Jacek Sariusz Wolski to nowy przewodniczący PO RP 04.12.05, 20:49
      i kandydat PO RP na urząd Prezydenta RP w 2010 roku. Już rewolta jest szykowana
      w strukturach okregu łódzkiego i teraz Panowie redaktorzy reszte możecie sami
      dalej konfabulować.
    • x27y60 Re: przechodzimy do PiS bo jest mądrzejszy 04.12.05, 20:57
      PIS to mądra partia, nasi przywódcy Tuski I Rokity z Bronkami Komorowskimi są
      bez jaj - albo mają takie jak wróbelki , a tu potrzeba przynajmniej dużych
      kaczych jaj.
    • stinger47 PO ma Was w d..pie 04.12.05, 21:21
      dopasuja to zaraz ja rozpieprza. widzialem to z bliska. ich nie interesuja
      zadna partia!!!! ich interesują oni sami. a partia to tylko narzedzie. a ludzie
      w tych partiach to tumany co daja sie nabierac. dotyczy to nie tylko tych dwoch
      ale jeszcze paru w PO. trzeba byc naiwnym zeby myslec ze PO chciala rzadzic w
      koalicji z PIS. a po co im to by bylo. teraz to maja komfortowa sytuacje.
      cztery lata luzu na fajnych poselskich stoleczkach
      • stinger47 Re: ciąg dalszy 04.12.05, 21:23
        To, że PO ogarnęła totalna frustracja nie ulega żadnej wątpliwości. Drugie
        miejsce jest dla członków PO klęską, która nie podlega dyskusji. Nastawienie
        przedwyborcze pozwalające myślec o rządzeniu krajem (ba!!! nawet strach przed
        zbyt du żym zwycięstwem i rządzenim samodzielnie) spowodowało w szeregach
        euforię, ustawianie przyszłego rządu (premier już był). A co działo się w
        terenie i jakie były apetyty to ho ho!!! (wojewodowie, wice, agencje, spólki
        itp.) Jak wielu było takich co już przymierzali się do miękkich fotelików. I
        nagle nic. Po prostu zero. Stąd ta frustracja. I co pozostało? Rzucanie
        obraźliwych inwektyw na „moherowe bereciki”. Tak na marginesie to moja mama też
        taki nosi i głosowała na PO. Tym bardziej jest to przykre. Szkoda tylko, że
        liderzy PO nie mogą zrozumieć dlaczego tak przerżnęli. A sprawa jest prosta.
        Bardzo prosta. Ich elektorat ich olał. Nie zdołali przekonać swojego elektoratu
        do pójścia na wybory. Zresztą nie za bardzo do tego się wysilali. Byli
        przekonani, że i tak wygrają. A elektorat pojedynczo uważał, że jak tam ktoś
        nie pójdzie to i tak się nic nie stanie. Przecież wiadomo, że wygramy. Co dalej
        z PO? Raczej wiadomo. Liderom nie jest już do niczego potrzebna. No! Może
        jeszcze do wyborów samorządowych, chociaż myślę kandydaci PO będą startować z
        list jakiś nowoutworzonych organizacji typu „Koalicja dla miasta”, „My 2006”
        itp. Bo teraz obawa przed przerznięciem jest już jak najbardziej. Liderzy do
        parlamentu się dostali. Maja na razie z czego żyć. W następnych wyborach
        stworzy się jakąś nową partię, nowe hasła, nowy bajer i paru znowu wjedzie do
        sejmu. Zobaczycie, że tak będzie. Przypomnijcie sobie taką partie jak SKL.
        Całkiem sobie dobrze radziła. Aż do czasu jak szefem został Rokita. Jak mu nie
        była potrzebna do ja rozp….ił. I już. I Panie Gadomski! Szkoda, że Pan taki
        wytrawny dziennikarz nie wie albo udaje ze dziwne jest to, że w PO nic się nie
        dzieje. A po co ma się dziać? Jaki interes mają liderzy Po w tym?. I tak tę
        partię spisali na straty. Razem z jej członkami. Oni sobie dadzą radę. To
        gracze polityczni z doświadczeniem w tej grze. Starzy wyjadacze. Tusk,
        Komorowski, Schetyna, Zdrojewski inni. Prześledzcie ich drogę polityczną. Komu
        i kiedy byli wierni? Jak coś się zawirowało to pierwsi spieprzali jeszcze
        niszcząc wszystko za sobą bo po co komu konkurencja. Zobaczycie. Tak będzie.
        Oni nie popełniają żadnych błedów. Realizuja swoje cele. Te cele to utrzymanie
        się na topie politycznym za wszelka cene, nawet kosztem rozpieprzenia PO. A
        reszte to maja gdzieś . PO jest w totalnej rozsypce a liderom wcale nie zalezy
        na ratowaniu. Bo po co? Jka nie wierzysz to zobacz strone www wrocławskiej PO.
        Nawet lista parlamentarzystów jest z zeszłej kadencji. Nikt nie wpadł na pomysł
        zeby uaktualnić. Napisałem 18 maili do wrocławskiego biura poselskiego z prośbą
        o podanie godzin i dni urzędowania posłów. Nie dostałem odpowiedzi na żaden.
        Zapisałem się na rozmowę z jednym z posłów dwa dni po wyborach. Byłem sześc
        razy spytać się czy jakiś termin jest możliwy. Dzwoniłem chyba ze 20 razy. Za
        każdym razem ze dadza znac. Podałem maile, telefony i dupa do dzisiaj. Totalny
        rozp....ach. Mają wszystko gdzies co tylko potwierdza moja opinie. I na koniec.
        Nie jestem w organizacji PO przypadkowym czlonkiem. Twierdze to wszystko bo
        bylem przez dlugi czas blisko tych panów. Poznałem ich dobrze. I nie jestem
        zawiedzionym czlonkiem ktory nie zalapal sie na stołek bo taki juz mam. Wlasny
        i dobry. I dobrze płatny. Lepszy niż poselski.
        dopasuja to zaraz ja rozpieprza. widzialem to z bliska. Ich nie interesuja
        zadna partia!!!! Ich interesują oni sami. A partia to tylko narzedzie. A ludzie
        w tych partiach to tumany co daja sie nabierac. Dotyczy to nie tylko tych dwoch
        ale jeszcze paru w PO. Trzeba byc naiwnym zeby myslec ze PO chciala rzadzic w
        koalicji z PIS. Apo co im to by było???. Teraz to maja komfortowa sytuacje.
        Cztery lata luzu na fajnych poselskich stoleczkach.
        Pozdrawiam kolegę Rokity z UJ. Ja go dobrze poznałem jako szefa SKL-u. Coś
        widzę że lepiej.

• me-e WYPADA WIEC ZAPYTAC... 04.12.05, 21:28
          ...jaka nazwe przyjmie dzisiejsze PO...w niedalekiej przyszlosci... NDdP ..NOWY
          DZIEN DLA POLSKI...-)))
          • vinc0 Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 04.12.05, 23:59
            Napewno nie "nowy nasz dziennik dla polski"
            • me-e Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 00:11
              vinc0 napisał:

> Napewno nie "nowy nasz dziennik dla polski"

...wiec jak...-)))
              • vinc0 Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 00:30
                Mee ,bądź ze mną szczery,podoba ci się bratanie partii rządzącej z rozgłośnią
                Rydzyka?
                • me-e Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 00:38
                  vinc0 napisał:

> Mee ,bądź ze mną szczery,podoba ci się bratanie partii rządzącej z rozgłośnią
                  > Rydzyka?

...same zalozenie twego wywodu jest falszywe...co bys zrobil gdyby cie opluwali
                  wmawiali ci zla wole-koalicje na okraglo przez dwadziesia cztery godzinny w tzw
                  mediach publicznych...ze zapytam jawialnie...
                  • vinc0 Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 00:44
                    Moja opinia na ten temat jest inna.
                    Co nie zmienia treści pytania mojego do ciebie.
                    Jeżeli chodzi o mnie ,to sytuacja podpierania się tego typu ludźmi jak rydzyk
                    jest niedopuszczalna.
                    • me-e Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 00:50
                      vinc0 napisał:

> Moja opinia na ten temat jest inna.
                      > Co nie zmienia treści pytania mojego do ciebie.
                      > Jeżeli chodzi o mnie ,to sytuacja podpierania się tego typu ludźmi jak rydzyk
                      > jest niedopuszczalna.

...jeden wazniak juz przepraszal za moherowe berety...przed toba o.
                      rydzyk...tworca spolecznego radia nieskorupowanego reklamami co pozwala
                      zachowac mu niezaleznosc pogldow ( chociaz osobiscie jestem za
                      reklamami )...tworca tv trawa,...naszego dziennika......budowniczy szkoly
                      wyszej i akademikow...o. rydzyka mozna nie lubic...ale obiektywizm
                      podpowiada ,ze trzeba go doceniac...-)))
                      • vinc0 Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 01:00
                        To nie jest kwestia "lubić" czy "doceniać"
                        Chodzi mi o treść ,anie formę.
                        Stalina też doceniali,a przecież nie powiesz że to szlachetna postać?
                        • me-e Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 01:03
                          vinc0 napisał:

> To nie jest kwestia "lubić" czy "doceniać"
                          > Chodzi mi o treść ,anie formę.
                          > Stalina też doceniali,a przecież nie powiesz że to szlachetna postać?

...to jest typowe zachowanie dla ...obiektywnych...-)))
                          • vinc0 Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 01:22
                            Widzisz sam,nie przejdzie ci to przez gardło.
                            Jesteś inteligentny jak sądzę ,więc bliskość Rydzyka ,Leppera pewnie ci się nie
                            podoba,ale nawet na mękach się do tego nie przyznasz.
                            I gdzie tu miejsce na obiektywizm?
                            • me-e Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 01:38
                              vinc0 napisał:

> Widzisz sam,nie przejdzie ci to przez gardło.
                              > Jesteś inteligentny jak sądzę ,więc bliskość Rydzyka ,Leppera pewnie ci się
                              nie
                              > podoba,ale nawet na mękach się do tego nie przyznasz.
                              > I gdzie tu miejsce na obiektywizm?

...co mianowicie nie przechodzi mee, przez gardlo...przyznanie ci racji w twym
                              porownaniu o. rydzyka do stalina...zaczynam wyczowac dwa rodzaje obiektywizmow
                              u ciebie...-)))
                              • vinc0 Re: WYPADA WIEC ZAPYTAC... 05.12.05, 01:51
                                Ty Mee ,jesteś chyba kobietą,po zagmatwanej logice sądząc.
    • haen1950 Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 21:22
      Ta obsesyjna już nienawiść PiSu do niedawnych partnerów koalicyjnych świadczy o
      jednej banalnej sprawie - PO jest jedyną konkurencją polityczną na tym rynku i
      samo jej istnienie sprawia Kaczyńskim poważny dyskomfort psychiczny. To bardzo
      nieprzyjemne uczucie mieć recenzenta swoich niecnych poczynań. Ich program
      polityczny jest jakby gierkowski: zdobyć i zachować władzę za wszelką cenę przy
      akceptacji większości społeczeństwa. Taka sobie oświecona komuna z procesją na
      czele. I z poglądami pewnego klechy z Torunia. Kapitalizmu i liberalizmu o
      tyle, żeby ktoś zarabiał na etatyzm państwowy i podstawowy socjal dla wyborców.
      W każdym razie platforma musi być przygotowana na długotrwały atak wszelkimi
      dostępnymi środkami. Jeżeli nie da się podzielić, ani pójść na jakiś zgniły
      kompromis z Kaczyńskimi to przetrwa i wygra.
      Różnica pomiędzy PO i PiS jest naprawdę zasadnicza, zwolennikiem platformy może
      być każdy, natomiast PiSu każdy nawiedzony z moherem w głowie lub kompletnie
      przegrany w tym życiu.
      • stinger47 chyba nie wiesz co mowisz! 04.12.05, 21:25
        haen! chlopie! zapisz sie do Po i zobaczysz wtedy z bliska i od srodka jaka to
        konkurencja polityczna i jak jest przygotowana do tej dlugiej walki. i do tego
        oczekiwania
        ha ha.
        • haen1950 Re: chyba nie wiesz co mowisz! 04.12.05, 21:53
          Trochę poczytałem twoje posty i dziwi mnie zapał z jakim uncestwiasz platformę.
          W przeciwieństwie do ciebie życzę Kaczyńskim sukcesów w kasacji Leppera i
          Giertycha. Także solidnego przetrzepania postkomuchów. Natomiast nie lubię
          omnipotencji w polityce i 100% wyników wyborów. Zajmij się lepiej swoim
          podwórkiem, bo Lepperek jeszcze wam pobruździ aż miło.
          • stinger47 niestety znowu sie mylisz 04.12.05, 22:44
            po pierwsze: PO unicestwiaja jej liderzy a nie ci którzy na nich pracowali, nie
            tylko w kampanii wyborczej
            po drugie: moje podwórko to jest własnie PO i dlatego pisze o tym co widze z
            bliska
            po trzecie: Lepper przetrzepie nie tylko PO ale dokladnie wszystkich
            po czwarte: jeszcze raz twierdze, że PO jej liderom nie jest juz do niczego
            potrzebna
            • haen1950 Re: niestety znowu sie mylisz 05.12.05, 10:37
              stinger47 napisał:

> po pierwsze: PO unicestwiaja jej liderzy a nie ci którzy na nich pracowali,
              nie
              >
              > tylko w kampanii wyborczej
              > po drugie: moje podwórko to jest własnie PO i dlatego pisze o tym co widze z
              > bliska
              > po trzecie: Lepper przetrzepie nie tylko PO ale dokladnie wszystkich
              > po czwarte: jeszcze raz twierdze, że PO jej liderom nie jest juz do niczego
              > potrzebna

Ależ słabo się do manipulacji zabierasz. Niejaka Kataryna robi to o wiele
              lepiej. Radzę ci jednak zmianę nicka, czuć cię rydzykowym smrodem inteligencji
              w pierwszym pokoleniu.
              • pioskee Re: niestety znowu sie mylisz 05.12.05, 11:20
                Wyluzuj "stinger47" i nie polemizuj z tym gościem z 1950, który brak jaj w
                dyskusji oraz merytorycznych argumentów nadrabia obraźliwym bełkocikiem
      • dc99 Re: Frustracje Platformy 04.12.05, 23:21
        > zwolennikiem platformy może być każdy

Zwłaszcza kilka mln wyborców którym PO w kampanii wyborczej obiecała PODNIEŚĆ
        podatki, co nawet życzliwa platfusom GW zauważyła i usiłowała w ostatniej chwili
        przekonać ten beton do korekty. Aż strach pomyśleć jak wyglądał ten tajny
        program gospodarczy PO pisany przez ludzi mających kłopoty z elementarną
        arytmetyką i impregnowanych na wszelkie argumenty.

Zwolennikiem platformy może być każdy dzikus odprawiający rytualne tańce w koło
        Wielkiego Bałwana Podatku Liniowego.
        • stinger47 każdy może 04.12.05, 23:27
          Każdy może być zwolennikiem każdej parti i tanczyć rytualne tance wokół każdego
          bałwana. Np bałwana 3 mln mieszkan.
          • dc99 Re: każdy może 04.12.05, 23:56
            > Każdy może być zwolennikiem każdej parti i tanczyć rytualne tance wokół każdego
            > bałwana. Np bałwana 3 mln mieszkan.

Nie bądź naiwny - PiS nie wygrał akurat dzięki tym 3 mln mieszkań, podobnie jak
            kiedyś Kwaśniweski nie wygrał akurat dzięki "mieszkaniom dla młodych". Takie
            obiecanki to standardowy folklor wyborczy i nikt łącznie z ich twórcami w nie
            nie wierzy. A w populiźmie Lepper z Giertychem łącznie nie sięgają do pięt
            Tuskowi i jego bajeczkom jak to kolesie-prezesie po obniżeniu podatków zaraz
            rzucą się zakładać nowe miejsca pracy.
            • stinger47 Re: każdy może pieprzyc 05.12.05, 00:22
              Pewnie ze nie dla tego wygrali. Wygrali TYLKO DLATEGO ze maja zdyscyplinowany
              elektorat a elektoratu PO nie ma. A kielbase przedwyborcza maja tak samo
              smierdzącą jak inni. Jak ktos sie na nia nabiera to jego sprawa. Bedzie
              bardziej zawiedziony.
              • dc99 Re: każdy może pieprzyc 05.12.05, 09:33
                > Pewnie ze nie dla tego wygrali. Wygrali TYLKO DLATEGO ze maja zdyscyplinowany
                > elektorat a elektoratu PO nie ma.

Piszesz tak jakby zdyscyplinowany elektorat wygrywało się na loterii. Nie
                zastanawiałeś się dlaczego PiS go miało, a rzekomemu elektoratowi PO nie chciało
                się nawet ruszyć d. do urny?
                • pioskee Re: każdy może pieprzyc 05.12.05, 11:25
                  Sondażowe fałszywki daja tu część odpowiedzi. Niektórzy (bz moheru na głowach :-
                  )) nie pofatygowali sie widząc już PO w ministerialnych gabinetach a Tuska z
                  berłem. Przecież mieli łątwo wygrać "o milę".
            • zbychuchicago Re: każdy może 05.12.05, 00:37
              Albo redaktor Gadomski ma problemy z pamiecia lub nie wie co pisze otoz drogi
              Panie niech Pan pokaze jakikolwiek zarys planu rzadzenia Polska w wykonaniu
              Platformy-odpowiedz nie ma i niebylo wszelkie bezsensowne wywody o ratowaniu
              gospodarki ukazaly sie przed wyborami na stronie Jana Mari Rokity ,po wtore po
              przegranych wyborach jak Marcinkiewicz przedstawil plan i exspose zaczeto
              dopisywac do tej strony niektore zagadnienia Marciunkiewicza.
              Jesli drogi Panie mysli Pan iz Platforma byla przygotowana na rzadzenie to nic
              takiego nie mialo miejsca i dlatego tez przegrala.
              Natomiast jesli dalej bedzie Platforma pod przywodztwem Donalda Tuska
              gwarantuje Panu iz ta Partia nie przetrwa do kolejnych wyborow moim skromnym
              zdaniem powinno dojsc do odsuniecia Tuska stery powinien wziac Jan Maria Rokita
              gdyz wlasnie w nim widze polityka ktory jest w stanie zagwarantowac udzial PO I
              PIS w rzadzeniu Panstwem tych gwarancji nie daje Tusk powiem wiecej za
              Andrzejem Olechowskim i Maciejem Plazynskim iz Tusk politycznie sie wypalil
              ponadto w polityce nie istnieje zacietrzewienie jakie posiadl po przegranych
              wyborach Donald Tusk.
              Goraco namawiam Jana Marie Rokite zwolajcie jeszcze w tym roku zjazd
              nadzwyczajny Parti rozliczcie za kampanie wyborcza kolegow (Tusk,Szchetyna,i
              inni)wybierzcie nowe wladze Parti tak jak chca tego doly Partyjne i do uczciwej
              pracy wraz z Prawem I Sprawiedliwoscia to jest wasza misja,to wam zaufali
              wyborcy.
              P.S Powinni byc odsunieci jastrzebie ludzie calkowicie wypaleni politycznie tz:
              Tusk,Schetyna,Gronkiewicz-Waltz,Niesiolowski,oraz rzecznik to ichy bunczucznosc
              chec zawladniecia wszystkim popchnela platforme w przepasc i partia powinna im
              podziekowac.
              Bardzo bym chcial by wrocila do Platformy Obywatelskie Pani Profesopr Zyta
              Gilowska sztandarowa postac Parti ktora jej wiele zawdziecza a ktora po chamsku
              usunal Tusk wraz z Gronkiewicz-Waltz.Pani Profesor to kobieta z Honorem nie tak
              jak Tusk u ktorego wystepuje brak wyobrazni wraz z samokrytyka i w dniu
              dzisiejszym Pan Panie Janie ma pelne przyzwolenie na prowadzenie Parti tego
              chcemy wszyscy zarowno my czlonkowie Parti jak i nasi wyborcy .

Lacze wyrazy szacunku

Zbigniew W Szymanski
              Addison USA
              • stinger47 Szanowny Panie 05.12.05, 00:47
                W 100% zgadzam sie z Panem. Gdyby Pan poczytal wszystkie moje posty to
                zobaczylby Pan ze mam takie samo zdanie. A obserwuje PO dokladnie i od srodka.
                Pozdrawiam
                • pioskee Re: Szanowny Panie 05.12.05, 11:36
                  Ja też się w 100% zgadzam z taką analizą.
                  Schetyna i schetynowaci próbują po priostu robic swoje biznesy i tylko dlatego
                  przyszli do PO.
                  HG-W - "dama finanjery", która pozostała bez eksponowanego stołka i zachowuje
                  sie żałośnie. Miała przecież dostać coś super w rządzie PO a tu kicha. Jest to
                  dla niej coraz bardziej nieznośne i frustrujace, co przekłada się na ten jad
                  komentarzy i wrogość do PiS. Porównanie Zyty Gilowskiej i HG-W to jak zamiana
                  siekierki na zwykły patyk.
                  Tusk - wiele juz zostało napisane - człowiek z wątpliwymi zasadami. Dla mnie
                  szok - też jestem z Gdańska i byłem o nim jak najlepszego zdania, niezależnie
                  od wymiernej sympatii dla PiS i Kaczorów.

Tak więc - Rokita do dzieła i PŁAŻYŃSKI WRÓĆ (to jest człowiek z zasadami, tu
                  nie byłoby żadnych niespodzianek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka