Dodaj do ulubionych

Trzy silne eksplozje na północ od Londynu

11.12.05, 09:22
Wysilcie sie troche, i bardziej aktualizujcie tego typu informacje. Toz macie
dostep do informacji lepszy niz my szaraczkowie. Poprosze o cos bardziej
konkretnego. Minelo juz kilka godzin.
Obserwuj wątek
    • galba Zerknąłem na BBC 11.12.05, 09:25
      Nie mają nic ponad to, co jest też na gazecie.pl. Jest tylko parę dodatkowych
      wypowiedzi ludzi "z sąsiedztwa".

> Wysilcie sie troche, i bardziej aktualizujcie tego typu informacje. Toz macie
      > dostep do informacji lepszy niz my szaraczkowie. Poprosze o cos bardziej
      > konkretnego. Minelo juz kilka godzin.
      • sushi4004 Re: Zerknąłem na BBC 11.12.05, 13:39
        Niezaleznie od tego, czy to atak terrostyczny czy wypadek, bedzie to kolejny
        cios dla brytyjskiej gospodarki. Juz przed wybuchami rezerwy paliw UK byly za
        male biorac pod uwage prognozy chlodniejszej niz zwykle zimy. Jezeli ludzie
        wpadna w panike i zaczna wykupowac benzyne, kraj moze zostac sparalizowany jak
        podczas blokad w 2000 roku.
        • ukejka Re: Zerknąłem na BBC 11.12.05, 17:03
          sushi4004 napisał:

> Niezaleznie od tego, czy to atak terrostyczny czy wypadek, bedzie to kolejny
          > cios dla brytyjskiej gospodarki. Juz przed wybuchami rezerwy paliw UK byly za
          > male biorac pod uwage prognozy chlodniejszej niz zwykle zimy. Jezeli ludzie
          > wpadna w panike i zaczna wykupowac benzyne, kraj moze zostac sparalizowany jak
          > podczas blokad w 2000 roku.

bez przesady, tam bylo jedynie paliwo do samolotow, a nie benzyna...
          • anna-dark W Anglii już są kolejki na stacjach benzynowych! 11.12.05, 22:50
            W Anglii już są kolejki na stacjach benzynowych!
            • ukejka Re: W Anglii już są kolejki na stacjach benzynowy 14.12.05, 00:27
              u mnie nie ma kolejek :)
              jednodniowa panika...
      • marrys Re: Zerknąłem na BBC. WYPADEK? 12.12.05, 02:00
        Wzrost gospodarczy Rosji coraz bardziej zwalnia, mimo wysokich cen surowcow.
        Jesli ceny ropy nadal beda spadac to gospodarka Rosji runie. Na szczescie
        zdarzaja sie w/w „wypadki”, sabotaz rurociągow w Iraku, zwlaszcza na rurociag
        pompujacy rope do tureckiego portu Ceyhan, wypadki tankowcow, itp. Ciagle ataki
        terrorystow na sektor naftowy wplywaja wiec na podwyzke cen sprzyjajac tym
        samym pozornej stabilnosci ekonomicznej Rosji.

OPEC akurat w miniony weekend postanowil nie zmniejszac produkcji i starac sie
        obnizyc ceny do ok. 50 USD za barylke. Prezes British Petroleum Lord Browne z
        kolei stwierdzil, ze cena 40 USD bylaby na wlasciwym poziomie.

Przeczytaj: „Tanieją paliwa na świecie”
        gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33207,3043760.html
    • oladios Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 09:27
      Czulam ta eksplozje bardzo dobrze - pracowalam wtedy - podloga sie
      zatrzesla oraz szyby , przerazajace... Mieszkam niedaleko Hemel
      Ponoc nawet w Norfolk dalo sie odczuc .
      • kropek_oxford Do nas juz "fala uderzeniowa" nie doszla:))) 12.12.05, 05:52
        Spalem i nic nie czulem.
    • vroobell Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 09:27
      polecam --> news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4517962.stm
      wyglada ze niezly wybuch. wg tych informacji bylo tam okolo 60milionow galonow
      paliwa....
      • master_in_lunacy Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 09:47
        vroobell napisał:
        > polecam --> news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4517962.stm
        > wyglada ze niezly wybuch. wg tych informacji bylo tam okolo 60milionow
        galonow
        > paliwa....

To będzie minimum 100 milionów funtów strat, na pewno przyzna się Al-Kaida.
        • sawa.com Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 10:09
          Czy zauważyliście, ze dzisiaj jest jednasty. Pidobnie jak jednasty września,
          czy jedynasty marca?
          • sytko Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 11:07
            Wg mnie jest to odwrocenie uwagi od powazniejszego zagrozenia. Mam nadzieje, ze
            to sie nie sprawdzi, ala patrzcie uwaznie na Milton Keynes...
            • vortex21 Czy masz na myśli coś konkretnego? 11.12.05, 12:09
              Sorry że pytam, lecz miszkam w okolicy i chciałbym wiedzieć.
              • nathan.sharanski Spokojnie, przecież on jaja sobie robi 11.12.05, 12:22
                • vortex21 Mam nadzieję. Milton Keyns jest przemyłowym... 11.12.05, 12:41
                  ... miasteczkiem i generalnie mogłoby być dobrym celem dla terrorystów. Swoją droga za takie "jaja" można mieć kłopoty. Pzdr.
                  • sytko Re: Mam nadzieję. Milton Keyns jest przemyłowym.. 11.12.05, 13:22
                    Nie robie sobie jaj. Z takich rzeczy sie nie zartuje.
                    Pare dni temu moja kolezanka pracujaca w centrum handlowym dostala list od
                    policji, zeby byc czujnym w ta niedziele... Dziewczyna jest przerazona :-(
                    • nesea Re: Mam nadzieję. Milton Keyns jest przemyłowym.. 11.12.05, 18:44
                      A propos tego listu od Policji zeby miec sie na bacznosci. Mieszkam w Reading i
                      tu tez krazyla od czwartku plotka ze glowne centrum handlowe Oracle moze byc
                      celem ataku terrorystycznego w niedziele i zalecano czujnosc, i niby ktos znal
                      kogos kto widzial taki list od policji, ale wydawalo nam sie to malo wiarygodne.
      • kasia20055 Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 14:34
        > Znajdował się w nim 20 wielkich zbiorników z benzyną, każdy o pojemności > >
        >kilkunastu tysięcy litrów.

Tyle litrów paliwa to ma większa stacja benzynowa. Jak rekrutują dziennikarzy do
        Wyborczej ?
    • bambooko CZY EKSPLOZJE W ODLEGLOSCI KILKU KM TO WWYPADEK? 11.12.05, 10:17
      a moze seria wypadkow spowodowana przez UFO.
      Najfajniejsze to jest to ze sie szybko dementuje
      islamski terroryzm zanim jeszcze ktos sprawdzil
      co bylo przyczyna.
      Nie mogli by zbolec ze to islamscy bracia znowu
      zrobili bum, bum na 11 dzien miesiaca?

• polski_murzyn Czyli ofiary w ludziach spowodowały eksplozje ? 11.12.05, 10:30
      Ofiary losu ?
      • pomruk Re: Czyli ofiary w ludziach spowodowały eksplozje 11.12.05, 11:05
        Radio Zet podało właśnie za angielska policją, że nie ma ofiar śmiertelnych.
        Dwaj pracownicy, kt. byli w pobliżu nie zostali nawet ranni. Nie było - wbrew
        pogłoskom - zniszconych domów. Nie ewakuowano mieszkańców. Oj, chyba kogoś
        poniosły nerwy.
        Oczywiście skład zniszcony, niewielkie zniszczenia w sąsiedniej strefie
        przemysłowej.
        • vortex21 W UK strefy przemysłowe są dość solidnie... 11.12.05, 12:10
          ... odseparowane od stref mieszkalnych. Zapobiega to wielu problemom, zwłaszcza w takich przypadkach.
      • kropek_oxford Nie dziwie sie waszym podejrzeniom: Luton to 12.12.05, 05:55
        potwornie zamuslimione miasteczko, prawie jak... Karaczi;) A poza tym na 100%
        maja tam jakas siatke zwolennikow dzihad - ci z lipca tez z Luton byli:)
    • mobisek Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 10:41
      olo53 napisał:

> Wysilcie sie troche, i bardziej aktualizujcie tego typu informacje. Toz macie
      > dostep do informacji lepszy niz my szaraczkowie. Poprosze o cos bardziej
      > konkretnego. Minelo juz kilka godzin.

Ciekawe, czy Ciebie w pracy też tak szef sekuje... :o) Musisz to potem
      odreagowywać. Tym niemniej byłoby dobrze, gdybyś sobie uświadomił, że większość
      czytelników nie gustuje w Twoich frustracjach. Jak nie masz nic ciekawego do
      powiedzenia, to nie pisz.

Pozdrawiam

PS. Frustracje można odreagowywać na różne inne sposoby. Polecam niemiecką
      metodę "Wutpapier" ("Papier gniewu/wściekłości"). Wygląda to tak: Bierzesz
      kartkę papieru - wszystko jedno jaką. Najlepiej nie mniejszą niż A4. Następnie
      drzesz ją na strzępy, mniesz, ciskasz o ściany, depczesz itd. itp. projektując
      na nią Twoje frustracje. Po skończeniu zbierasz pozostałości, wyrzucasz do
      kosza i uśmiechasz się do otoczenia.

Uwaga!!! W przypadku długotrwałych frustracji konieczność zainwestowania w
      paczkę papieru do drukowania 500 szt. (koszt ok. 11 zł.).

Pozdrawiam i życzę udanej terapii. :o)
      • olo53 Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 11:09
        Bardzo dziekuje za trafna diagnoze mojego stanu zdrowia psychicznego,
        merytoryczne odniesienie sie do tematu i podniesienie mi adrenaliny, ponuro
        dzisiaj i bardzo mi tego brakowalo,
        pozdrawiam
    • fallout13 Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 11:21
      Skoro pala sie zapasy paliwa to zapewne za kilka godzin nasze rafinerie oglasza
      publicznie ze bardzo im przykro ale zmusza je to do podwyzszenia cen paliwa na
      stacjach;)
    • alkud ['] ['] ['] 11.12.05, 11:28
      :-(

religiapokoju.blox.pl
    • croyance Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 11:36
      W nocy obudzil nas huk, dom sie zatrzasl. Myslelismy, ze to zamach gdzies w
      centrum, ale nie slychac bylo karetek, strazy pozarnej etc.
      Okazuje sie, ze wybuchy byly 100 mil od nas!
      • efad4d Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 11:49
        fotka znakomita
      • penelopa.pitstop Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 11:54
        Ja mieszkam jakies 35km w lini prostej na poludnie od miejsca eksplozji i tez
        mnie to obudzilo. Trudno powiedziec,ze byl to tak straszny halas. Szyby w oknach
        z tylu domu zadrzaly, a chwile potem odglos wybuchu. Ale bez przesady, dom sie
        nie trzasl. A te okna sa akurat kiepskie dlatego pewnie zadrzaly.
        Wyjrzalam przez okna zobaczyc co sie dzieje, ale ku mojemu zdziwieniu wszystko
        bylo w porzadku. W pierwszej chwili myslalam, ze to samolot spadl na Heathrow.
        W tej chwili (godz. 10.52) widac szare chmury nad zachodnia czescia miasta, cos
        w rodzaju ciezkiego smogu.
        Na BBC jest to temat numer jeden i mozna na ich stronie obejrzec relacje live.
        • glob1 Przed wybuchem lataly samoloty nad skladem 11.12.05, 12:02
          Jak powiedział Mariusz Kukliński w TVN24 świadkowie eksplozji słyszeli przed
          wybuchami dźwięk silników samolotu nad składem paliw.
    • vortex21 Było to około 7.5 czasu lokalnego... 11.12.05, 12:01
      ... (8.5 w polsce). Mieszkam około 15 km od Hemel Hampsted. Nagły wstrząs, jakby fala sejsmiczna. Żadnego odgłosu tylko wstrząs. Zatrzęsło całą okolicą. Tyle. Jak będę wiedzał coś więcej, napiszę. Jest słoneczy poranek i zapowiada się piękny dzień, choć mroźno. Pzdr.
    • vortex21 Kilka wywiadów odnośnie eksplozji... 11.12.05, 12:18
      news.bbc.co.uk/nolavconsole/ukfs_news/hi/bb_rm_fs.stm?nbram=1&nol_index=in_depth/uk/2005/oil_depot_eyewitnesses&news=1&nbwm=1&bbwm=1&bbram=1
    • me-e ZNOW NOWY PIEKNY DZIEN i znow zle i dobre newsy.. 11.12.05, 14:10
      ...dobry; chociaz malo pocieszajacy...

...Zazwyczaj dziecko katuje przyjaciel matki (konkubent) lub jej drugi mąż,
      rzadziej biologiczny ojciec malucha. Niezwykle rzadko krzywdzi je rodzona
      matka...

...i zle; wrecz tragiczne...

...Prawdopodobnie 36 osób zostało rannych, w tym cztery ciężko, w wybuchu w
      składzie paliw w niedzielę rano na północ od Londynu - podała brytyjska
      policja. Eksplozja, mimo olbrzymiej siły, nie spowodowała ofiar śmiertelnych.
      Władze ostrzegają, że może dojść do kolejnych eksplozji...

...Hiszpanie reklamują pomarańcze, Grecy oliwki, a Polacy... nie mają ani
      pomysłu, co promować, ani nie wiedzą, jak się do tego zabrać. Tymczasem na ten
      cel moglibyśmy wyciągnąć z kasy Unii kilkanaście milionów euro. Gdybyśmy tylko
      chcieli i potrafili...

• janek-007 Neoliberalizmy zaczynaja im wybuchac. Podobno 11.12.05, 14:14
      w klebach dymu unosil sie duch Hayka i widac bylo jak prywtyzowal i cial koszty
      podnoszac jednoczesnie zyski akcjonariuszy.
      • fatso60347 Uwaga! M1 bedzie zamknieta do wieczora 11.12.05, 14:23
        Wlasnie to podali w tut. TV. Lotnisko w Luton dziala ale dostac sie tam i
        wydostac z Londynu to problem dla tych co na kolkach. Ja sam przejezdzalem
        wczoraj wioeczorem M1 nieopodal miejsca katastrofy. Byla mgla i tzw flauta czyli
        nieruchome powietrze co przyciska wydzielajace sie gazy z tych poteznych
        zbiornikow do ziemi. pewnie wiec jednak wypadek a nie zamach terrorystyczny.

Uwaga, jechac do Luton airport pociagiem albo tak, jak ja to zaraz zrobie jadac
        do Dunstable: wziac M40 do High Wycombe, potem Aylesbury i odbic.

Zabawna wstawka: obudzilem dzis rano przyjaciela, Hr.Mendewesza. Trzezwial w
        wilii o swojej chinskiej kochanki w Berkhamstead, troche dalej od hemel
        hempstead gdzie sam mieszka. Poradzilem aby sie napil mocnej kawy i szybko
        pojechal sprawdzic czy ma jescze dach nad glowa bo niektorym zerwalo.
        pojechal, sprawdzil- nawet okan nie wyrwalo. No coz, jak sie przezylo dzieckiem
        bedac Powstanie Warszawskie to podlondynska pukawka czlowiekowi niestraszna.
        • vortex21 Z Londynu lepiej pojechać A1 w kierunku Hatfield.. 11.12.05, 14:40
          a potem Hitchin. Nie ma korków i dojechać można niedaleko lotniska Luton. Ponadto z St Albans przez Harpenden w kierunku Luton też bez problemu. Ruch co prawda gęsty lecz jedzie się bez przerwy. Nie wiem jak M25 (nie byłem tam dzisiaj) lecz nie sądzę żeby były problemy. M1 jest zamknięta aż do Dunstable.Pzdr.
        • kropek_oxford Dziadek ma zdrowie. Chinka. I zapewne masazystka;) 12.12.05, 05:58

• fatso60347 Re: Dziadek ma zdrowie. Chinka. I zapewne masazys 12.12.05, 14:07
            Dziadek zdrowie ma bo nie tylko chedozyc postanowil az na dupie umrze
            ale tez poema pisze niezle. Nic dziwnego, pan polski od lat co najmniej
            700(sprawdzilem w almanachu szlachty polskiej). Wlasnie przyslal mi emailem
            fotografie wojenna: slup dymu sie unosi w niebo a on to oglada, nawet w dupe nie
            kopniety, z dystansu ok. 1.5 mili.
            NB. M1 bedzie zamknieta w poniedzialek do wieczora. Trasa przeze mnie wytyczona
            jw z west London do Luton jest fatalna, jechalem nia 3.5 godz(w niedziele!)
            wsrod smrodu i dymu. Powrot noca via Welwyn Garden City, A1 & M25 nieco ponad
            godzine.
    • me-e od Londynu po Washington DC... 11.12.05, 14:53
      ...www.wusatv9.com/

...www.wusatv9.com/

• me-e Re: od Londynu po Washington DC... 11.12.05, 14:57
        ...www.bbc.co.uk/london/
    • zkirkor Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 21:04
      Czyzby Polska oddalila sie na tyle od Wielkiej Brytanii, ze nastapilo
      przesuniecie dnia? Wybuch mial miejsce o 6.05 w NIEDZIELE !!! Panowie, troche
      rzetelnosci dziennikarskiej. jesli przedstawiciele branzy paliwowej spotkali
      sie w sobote po poludniu to wykazali sie niezykla zdolnoscia przewidywania
      faktow... Rzeczywiscie huknelo niesamowicie - u mnie (okolo 20 mil w linii
      prostej) otworzylo sie okno. Przed poludniem unosil sie nieprzyjemny zapach w
      powietrzu, a ludnosc rzucila sie do stacji benzynowych. A wszystko to mialo
      miejsce w niedziele!!! Pozdrowienia.
      • norton2005 Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 11.12.05, 22:32
        w sobotę było 10 grudnia, a w niedzielę 11 grudnia. Znacznie lepiej wygląda gdy
        płonie od dziesiątego, a nie od jedenastego. To dobrze wie każdy rzetelny
        dziennijkarz Gazety.
    • swinks Re: Trzy silne eksplozje na północ od Londynu 12.12.05, 00:20
      Bardziej "koło Luton", nie w sobote rano a "w niedziele o 6:01" i kolejki na
      stacjach sa ale "tylko w Hampsted" bo w UK ludzie przeszli obok tego.
      Ważniejsze była kolejka Premiership. Mieszkam 50 mil od wybuchu wiec bez bzdur
      w tych niusach.
    • realspido Niekompetencja Gazety 12.12.05, 01:08
      Nie wiem kto pisal ten artykul ale wykazal sie straszna niekompetencja. Artykul
      zawiera bledy ortograficzne i bledne informacje. Sklad paliwa plonie nie od
      soboty rano a doszlo do niego dzis (w niedziele) ok godz 6-tej rano. Osobiscie
      slyszalem odglos eksplozji mimo ze mieszkam nieopodal lotniska Heathrow.
      Myslalem ze Gazeta jest solidna ale najwyrazniej tak nie jest.
      Pozdrawiam rodakow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka