pndzelek 14.12.05, 15:28 powinien do ziobra napisac, jak da haki na komuchow to nagle mamy urodziny nowego prawicowca, moze i jakas posadke do mercedesa dostanie :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogeeg immunitet 14.12.05, 15:47 ....Na początku listopada - po wygaśnięciu immunitetu posła - prokuratura przedstawiła Pęczakowi kolejne zarzuty.... Mam pytanie do prawnika - natury ogolnej. Czy immunitet oznacza /zamrozenie/ wszelkiego postepowania przeciwko oskarzonemu posiadajacemu taka ochrone? Wydawalo mi sie, ze sad normalnie wydaje wyrok w danej sprawie, a jezeli osoba skazana ma immunitet, to po jego wygasnieciu musi odbyc wyrok! Z logicznego punktu widzenia powinno tak byc. Bo po kilku latach dowody i pamiec ludzka sie zacieraja..... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: immunitet 14.12.05, 18:19 ogeeg napisał: > Mam pytanie do prawnika - natury ogolnej. > Czy immunitet oznacza /zamrozenie/ wszelkiego postepowania przeciwko oskarzonemu > posiadajacemu taka ochrone? Tak, nie może być wtedy prowadzone posteowanie karne p-ko takiej osobie, zas termin przedawnienia oczywiście nie biegie. > Wydawalo mi sie, ze sad normalnie wydaje wyrok w danej sprawie, a jezeli osoba > skazana ma immunitet, to po jego wygasnieciu musi odbyc wyrok! Jakim cudem może wydac wyrok, jeśli nie może być prowadzone postępowanie? Immunitet formalny (np. poselski) uchyla się i wtedy normalnie prowadzi się postępowanie, skazuje itd. Gdyby immunitet nie został (co do danego zarzutu) uchylony, to wtedy rzeczywiście trzeba czakac na jego wygaśnięcie i wtedy ścigać. > Z logicznego punktu widzenia powinno tak byc. Wręcz przeciwnie. Z logicznego punktu widzenia to niemożliwe. Z punktu widzenia dowodów i pamięci - masz oczywiście rację. Dklatego też immunitet nie służy ochronie przed odpowiedzialnością, lecz przed ewentualnymi szykanami, naciskami, fałszywymi oskarzeniami itd. W wypadku Pęczaka został bez trudu uchylony. Odpowiedz Link Zgłoś
ogeeg Re: immunitet 15.12.05, 10:34 > Jakim cudem może wydac wyrok, jeśli nie może być prowadzone postępowanie? Naturalnie cud jest tu rozwiazaniem :) Tyle, ze ja pytalem /NIE TWIERDZILEM/ (wydawalo mi sie ze jest inaczej - ze jednak postepowanie mozna prowadzic. Odnosnie logiki - immunitet powinien umozliwic poslowi wykonywanie jego zawodu... ale nie ucieczke przed wymiarem sprawiedliwosci. > W wypadku Pęczaka został bez trudu uchylony. w przypadku innych poslow nie zostal. Np tych co prowadzili auto pod wplywem alkoholu. Moze im wymiar sprawiedliwosci - odpuscil winy tyle, ze ci poslowi do winy nawet sie nie przyznaja. Dla mnie jest inny swiat DZIWNY JEST TEN SWIAT - mawial kot Filemon :) dziekuje za odpowiedz milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
maciejnowakowski1 Marek D & Andrew P & Peter Vogel 14.12.05, 17:03 no wlasnie, skoro przymkneli Marka D. glownego rozgrywajacego gdzie Andrew P. byl tylko odpryskiem to po co zamykac bylo Peczaka? co on moglby zrobic na wolnosci? za wszystkie sznurki pociagal Marek D. i jego asystent. polski kasjer lewicy Peter Vogel, o ktorym rozpisywala sie polska prasa ktory mial pracowac w zarzadzie banku Coutts Bank von Ernst do co najmniej roku 2003 nie jest prawda. zalaczam link do rocznego raportu banku za r. 2003. nie ma tam mowy o nim: www.cbve.com/files/BvE03_GB_E.pdf Odpowiedz Link Zgłoś