Dodaj do ulubionych

Pęczak pozostanie jeszcze w areszcie

14.12.05, 15:28
powinien do ziobra napisac, jak da haki na komuchow to nagle mamy urodziny
nowego prawicowca, moze i jakas posadke do mercedesa dostanie :)
Obserwuj wątek
    • ogeeg immunitet 14.12.05, 15:47
      ....Na początku listopada - po wygaśnięciu immunitetu posła - prokuratura
      przedstawiła Pęczakowi kolejne zarzuty....
      Mam pytanie do prawnika - natury ogolnej.
      Czy immunitet oznacza /zamrozenie/ wszelkiego postepowania przeciwko oskarzonemu
      posiadajacemu taka ochrone?
      Wydawalo mi sie, ze sad normalnie wydaje wyrok w danej sprawie, a jezeli osoba
      skazana ma immunitet, to po jego wygasnieciu musi odbyc wyrok!
      Z logicznego punktu widzenia powinno tak byc. Bo po kilku latach dowody i pamiec
      ludzka sie zacieraja.....
      pozdrawiam
      • mn7 Re: immunitet 14.12.05, 18:19
        ogeeg napisał:

> Mam pytanie do prawnika - natury ogolnej.
        > Czy immunitet oznacza /zamrozenie/ wszelkiego postepowania przeciwko
        oskarzonemu
        > posiadajacemu taka ochrone?

Tak, nie może być wtedy prowadzone posteowanie karne p-ko takiej osobie, zas
        termin przedawnienia oczywiście nie biegie.

> Wydawalo mi sie, ze sad normalnie wydaje wyrok w danej sprawie, a jezeli osoba
        > skazana ma immunitet, to po jego wygasnieciu musi odbyc wyrok!

Jakim cudem może wydac wyrok, jeśli nie może być prowadzone postępowanie?
        Immunitet formalny (np. poselski) uchyla się i wtedy normalnie prowadzi się
        postępowanie, skazuje itd. Gdyby immunitet nie został (co do danego zarzutu)
        uchylony, to wtedy rzeczywiście trzeba czakac na jego wygaśnięcie i wtedy
        ścigać.

> Z logicznego punktu widzenia powinno tak byc.

Wręcz przeciwnie. Z logicznego punktu widzenia to niemożliwe. Z punktu widzenia
        dowodów i pamięci - masz oczywiście rację. Dklatego też immunitet nie służy
        ochronie przed odpowiedzialnością, lecz przed ewentualnymi szykanami,
        naciskami, fałszywymi oskarzeniami itd. W wypadku Pęczaka został bez trudu
        uchylony.
        • m635 Niech grzeje pryczę dla Prezia i GTW! 14.12.05, 23:03
        • ogeeg Re: immunitet 15.12.05, 10:34
          > Jakim cudem może wydac wyrok, jeśli nie może być prowadzone postępowanie?
          Naturalnie cud jest tu rozwiazaniem :) Tyle, ze ja pytalem /NIE TWIERDZILEM/
          (wydawalo mi sie ze jest inaczej - ze jednak postepowanie mozna prowadzic.

Odnosnie logiki - immunitet powinien umozliwic poslowi wykonywanie jego
          zawodu... ale nie ucieczke przed wymiarem sprawiedliwosci.

> W wypadku Pęczaka został bez trudu uchylony.
          w przypadku innych poslow nie zostal. Np tych co prowadzili auto pod wplywem
          alkoholu. Moze im wymiar sprawiedliwosci - odpuscil winy tyle, ze ci poslowi do
          winy nawet sie nie przyznaja.

Dla mnie jest inny swiat

DZIWNY JEST TEN SWIAT - mawial kot Filemon :)

dziekuje za odpowiedz
          milego dnia

• maciejnowakowski1 Marek D & Andrew P & Peter Vogel 14.12.05, 17:03
      no wlasnie, skoro przymkneli Marka D. glownego rozgrywajacego gdzie Andrew P.
      byl tylko odpryskiem to po co zamykac bylo Peczaka? co on moglby zrobic na
      wolnosci? za wszystkie sznurki pociagal Marek D. i jego asystent.

polski kasjer lewicy Peter Vogel, o ktorym rozpisywala sie polska prasa ktory
      mial pracowac w zarzadzie banku Coutts Bank von Ernst do co najmniej roku 2003
      nie jest prawda. zalaczam link do rocznego raportu banku za r. 2003. nie ma tam
      mowy o nim:
      www.cbve.com/files/BvE03_GB_E.pdf

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka